Online vásárlás változások

2020-11-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A PSD2-es uniós irányelv miatt jelentős változások jönnek a bankkártyás vásárlásoknál január elsejétől. (Valójában már több mint egy éve be kellett volna vezetni a változásokat, de mivel nem ment, haladékot kaptak a szolgáltatók január elsejéig. Több helyen már él, de január elsejétől kötelező is lesz.) Erről az MNB honlapjára került fel egy cikk.

Ami jó a változásban, hogy az úgynevezett kárviselési összeg 15 ezer forintra csökkent, vita esetén a pénzintézetnek először vissza kell adni a károsult ügyfélnek a vitatott összeget, majd maximum később kérheti azt vissza, ha kiderül, hogy az ügyfél hibázott. A bankkártya elhagyása miatti letiltásért nem lehet díjat felszámítani, persze ez semmit nem ér, mert az új kártya árába be lehet építeni ezt a díjat.

Ami nem feltétlen fog tetszeni mindenkinek, hogy január elsejétől nem lesz elég megadni az eddigi adatokat (kártyaszám, lejárat, CVV-kód), minden online kártyás vásárláshoz még egy külön kódot meg kell adni, hogy érvényes legyen a vásárlás. Ez lehet biztonsági SMS, mobil app felugró hitelesítés, online PIN kód megadása vagy bármi hasonló elem. (Néhány esetben fognak eltekinteni ettől, mint parkolás és hasonló kisösszegű tranzakciók, illetve a havonta ismétlődő levonások, például előfizetések esetén.)

Érdemes egyeztetni a bankoddal, hogy azt a telefonszámot tudják-e, amit te valóban használsz, mert ellenkező esetben nem fogod megkapni a biztonsági SMS-eket. Szintén érdemes rákérdezni, milyen (egyéb) módon fogják használni az erős ügyfélhitelesítést (mobilapp vagy bármi más.)

A jogszabály szerint az érintéses bolti kártyás fizetést is befolyásolni fogja az új szabályozás. Ezt már be is vezették, amit aztán járvány miatt gyorsan el is felejtettünk, mert ideiglenesen felfüggesztették nálunk: minden ötödik kártyás fizetésnél vagy 150 eurót elérő összfizetés esetén meg kell adni a PIN kódot is. Jó macerás volt, nagyon nem bánom, hogy most éppen nem kell ezzel is szórakozni.

Ezt most hatályon kívül helyezték, sőt 15 ezer forintra emelték a PIN kód nélküli limitet és nem történt több visszaélés a kártyákkal. (A kártyahasználat során 0,006% a visszaélések száma, vagyis minden százezer fizetésből hat esetben van visszaélés, de azok zöme internetes vásárlásokhoz köthetőek.)

Az kérdés számomra, mi lesz a Curve-vel és a hasonló szolgáltatásokkal, hiszen ott online vásárlásnak minősül minden mögöttes kártyahasználat. Remélem már kitaláltak erre valamit. Az sem egyértelmű, hogy a Paypal esetén is meg kell-e adni minden egyes alkalommal az egyedi azonosítót, de valószínűleg igen. Mi lesz a Revolut kártya feltöltésével? Ott is majd SMS-ekkel kell szórakozni minden alkalommal?

(Update: a Curve oldalát végigböngészve valószínűleg már megoldották a problémát, mert csak az érintéses kártyafizetésekről írnak, illetve online fizetésnél itt is be kell majd lépni az appba igazolni a vásárlást. Ha nem tudod, mi az a Curve és miért fontos, hogy online-e a vásárlás, olvasd el az alábbi cikket.)

Curve kártya tudnivalók

A biztonság jó dolog, még ha gyakran kényelmetlen is. A nagy gond azonban az, hogy egyedül az uniós internetes vásárlásokra vonatkozik a szigorúság, az aliexpressen ezen túl is gond nélkül tudod használni a kártyádat úgy, mint eddig. Vagy ha nem te, akkor valaki más a tőled ellopott kártya adatait. (Ugyanaz lesz, mint a kártyachip bevezetésével, hiába volt biztonságosabb, ha a világ többi felén még csak mágnescsík volt és a lopott kártyaadatokat kiküldték Brazíliába vagy az Egyesült Államokba.)

Bár most már csak 15 ezer forintig felelsz az ebből származó kárért, érdemes megelőzni a problémát. Ma már ezer ingyenes vagy szinte ingyenes kártyát tudsz igényelni, ráadásul ezek szinte kivétel nélkül jobban váltják a pénzt, mintha a rendes bankkártyádat használnád.

Ilyen a már említett Curve, a Revolut vagy a Transferwise is. Bármelyiket kiváltva annak a kártyáját használd netes vásárlásra. A legjobb talán a Revolut. Az appot letöltve és ott kártyát igényelve nem emlékszem rá, hogy kértek volna pénzt érte, de lehet hogy tévedek. A Transferwise-nál kétezer forint volt a kártya, a Curve-nél ingyenes volt a promó kód miatt.

A példa kedvéért a Revolutot váltod ki, bankkártyával mindig csak néhány tízezer forintot töltesz rá ingyen, amikor éppen szükséges és ennek a kártyadatait adod meg a neten. Sőt van még egy virtuális kártyád is pluszban, amit külön is felfüggeszthetsz, ekkor még a rendes Revolut kártyádon lévő pénzhez sem férnek hozzá a virtuális kártyád adatainak birtokában. (Természetesen az ingyenes csomagod kérd, hogy ne kelljen havi díjat fizetned.)

Ma már annyi lehetőséged van másodlagos ingyenes vagy szinte ingyenes bankkártyához jutnod, ami ráadásul még sokkal jobb árfolyamon is vált, mint a normál bankkártyád, hogy kár nem kiváltani legalább egy kártyát a fentiek közül az online vásárláshoz.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram