Online vásárlás változások

A PSD2-es uniós irányelv miatt jelentős változások jönnek a bankkártyás vásárlásoknál január elsejétől. (Valójában már több mint egy éve be kellett volna vezetni a változásokat, de mivel nem ment, haladékot kaptak a szolgáltatók január elsejéig. Több helyen már él, de január elsejétől kötelező is lesz.) Erről az MNB honlapjára került fel egy cikk.

Ami jó a változásban, hogy az úgynevezett kárviselési összeg 15 ezer forintra csökkent, vita esetén a pénzintézetnek először vissza kell adni a károsult ügyfélnek a vitatott összeget, majd maximum később kérheti azt vissza, ha kiderül, hogy az ügyfél hibázott. A bankkártya elhagyása miatti letiltásért nem lehet díjat felszámítani, persze ez semmit nem ér, mert az új kártya árába be lehet építeni ezt a díjat.

Ami nem feltétlen fog tetszeni mindenkinek, hogy január elsejétől nem lesz elég megadni az eddigi adatokat (kártyaszám, lejárat, CVV-kód), minden online kártyás vásárláshoz még egy külön kódot meg kell adni, hogy érvényes legyen a vásárlás. Ez lehet biztonsági SMS, mobil app felugró hitelesítés, online PIN kód megadása vagy bármi hasonló elem. (Néhány esetben fognak eltekinteni ettől, mint parkolás és hasonló kisösszegű tranzakciók, illetve a havonta ismétlődő levonások, például előfizetések esetén.)

Érdemes egyeztetni a bankoddal, hogy azt a telefonszámot tudják-e, amit te valóban használsz, mert ellenkező esetben nem fogod megkapni a biztonsági SMS-eket. Szintén érdemes rákérdezni, milyen (egyéb) módon fogják használni az erős ügyfélhitelesítést (mobilapp vagy bármi más.)

A jogszabály szerint az érintéses bolti kártyás fizetést is befolyásolni fogja az új szabályozás. Ezt már be is vezették, amit aztán járvány miatt gyorsan el is felejtettünk, mert ideiglenesen felfüggesztették nálunk: minden ötödik kártyás fizetésnél vagy 150 eurót elérő összfizetés esetén meg kell adni a PIN kódot is. Jó macerás volt, nagyon nem bánom, hogy most éppen nem kell ezzel is szórakozni.

Ezt most hatályon kívül helyezték, sőt 15 ezer forintra emelték a PIN kód nélküli limitet és nem történt több visszaélés a kártyákkal. (A kártyahasználat során 0,006% a visszaélések száma, vagyis minden százezer fizetésből hat esetben van visszaélés, de azok zöme internetes vásárlásokhoz köthetőek.)

Az kérdés számomra, mi lesz a Curve-vel és a hasonló szolgáltatásokkal, hiszen ott online vásárlásnak minősül minden mögöttes kártyahasználat. Remélem már kitaláltak erre valamit. Az sem egyértelmű, hogy a Paypal esetén is meg kell-e adni minden egyes alkalommal az egyedi azonosítót, de valószínűleg igen. Mi lesz a Revolut kártya feltöltésével? Ott is majd SMS-ekkel kell szórakozni minden alkalommal?

(Update: a Curve oldalát végigböngészve valószínűleg már megoldották a problémát, mert csak az érintéses kártyafizetésekről írnak, illetve online fizetésnél itt is be kell majd lépni az appba igazolni a vásárlást. Ha nem tudod, mi az a Curve és miért fontos, hogy online-e a vásárlás, olvasd el az alábbi cikket.)

Curve kártya tudnivalók

A biztonság jó dolog, még ha gyakran kényelmetlen is. A nagy gond azonban az, hogy egyedül az uniós internetes vásárlásokra vonatkozik a szigorúság, az aliexpressen ezen túl is gond nélkül tudod használni a kártyádat úgy, mint eddig. Vagy ha nem te, akkor valaki más a tőled ellopott kártya adatait. (Ugyanaz lesz, mint a kártyachip bevezetésével, hiába volt biztonságosabb, ha a világ többi felén még csak mágnescsík volt és a lopott kártyaadatokat kiküldték Brazíliába vagy az Egyesült Államokba.)

Bár most már csak 15 ezer forintig felelsz az ebből származó kárért, érdemes megelőzni a problémát. Ma már ezer ingyenes vagy szinte ingyenes kártyát tudsz igényelni, ráadásul ezek szinte kivétel nélkül jobban váltják a pénzt, mintha a rendes bankkártyádat használnád.

Ilyen a már említett Curve, a Revolut vagy a Transferwise is. Bármelyiket kiváltva annak a kártyáját használd netes vásárlásra. A legjobb talán a Revolut. Az appot letöltve és ott kártyát igényelve nem emlékszem rá, hogy kértek volna pénzt érte, de lehet hogy tévedek. A Transferwise-nál kétezer forint volt a kártya, a Curve-nél ingyenes volt a promó kód miatt.

A példa kedvéért a Revolutot váltod ki, bankkártyával mindig csak néhány tízezer forintot töltesz rá ingyen, amikor éppen szükséges és ennek a kártyadatait adod meg a neten. Sőt van még egy virtuális kártyád is pluszban, amit külön is felfüggeszthetsz, ekkor még a rendes Revolut kártyádon lévő pénzhez sem férnek hozzá a virtuális kártyád adatainak birtokában. (Természetesen az ingyenes csomagod kérd, hogy ne kelljen havi díjat fizetned.)

Ma már annyi lehetőséged van másodlagos ingyenes vagy szinte ingyenes bankkártyához jutnod, ami ráadásul még sokkal jobb árfolyamon is vált, mint a normál bankkártyád, hogy kár nem kiváltani legalább egy kártyát a fentiek közül az online vásárláshoz.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

61 hozzászólás

  • Henrik
    A revolut feltöltésénél nekem már most is küld a bankom sms kódot, amit az appba be kell pötyögnöm.
  • Kiszamolo
    Henrik, furi, én nemrég töltöttem, semmit nem kaptam. De azért köszi az infót.
  • rozmi
    Több pontatlanság is van a cikkben: egyáltalán nem lesz kötelező minden esetben kódot megadni. 2 féle fizetés lesz: az egyik az ún. “challenge flow”, amikor a fizetést a kártyatársaság kockázatosnak ítéli, ezért további “hitelesítést” igényel. Ez lehet az általad is említett sms-ben kapott kód, vagy a bank appjában biometrikus azonosítás. A másik eset, amikor nem ítéli kockázatosnak, ez az ún “frictionless flow”. Ekkor a fizető számára kb az eddig megszokott folyamat fog lezajlani, nincs szükség semmiféle plusz sms-kód vagy egyéb hitelesítésre.
  • rozmi
    (folyt).
    A fizetéseknek több fajtája van:
    -felhasználó jelen van a fizetés során – customer present – ezekben az esetekben szinte minden esetben végigmegy a fennti folyamaton, és vagy kapcsz challenge-et, vagy nem 🙂 – tehát elvileg minden Revolut, Transferwise és egyéb online feltöltés ilyennek fog minősülni
    -felhasználó nincs jelen – customer not present – (pl Netflix havi előfizu minden hónap 1-én) ezekben az esetkben is végimegy a fennti folyamat, de mivel a felhasználó nincs jelen, ezért a plusz január 1-től küldendő adatokból fogják eldönteni, hogy engedélyezik-e a fizetést.

    Ezen kívül még rengeteg dolgot lehet megtenni (lehet pl kivételt kérni, ha te kockázatmentesnek ítélsz meg egy tranzakciót), de ez a maradék 170 karakterbe nem fér bele 🙂 Ha gondolod vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek egy cikket írni.

    (Disclaimer: egy haza PSP-nél dolgozom, onnan az infok).

  • Elek
    Paypal már most is SMS kódot küld nekem minden belépésnél.
  • Nolz
    Raiffeisen már kér online vásárlásnál mobil applikációs megerősítést
  • Zsolti
    Nálam fordítva volt (UK), én a Revolut kártyáért fizettem (kb. postaköltség) és a TransferWise volt ingyenes. A Revolut rendszere jobban bejött, úgyhogy azt használom.
  • Jocc
    Henrik, ez gondolom bankfüggő is. A KékH banknál nálam évek óta jön az SMS minden online kártyahasználatnál, amivel engedélyeznem kell. Mindig, legalább 8 éve.
  • András
    MKB-s kártyával már most is átirányít netes vásárlásnál egy megerősítő oldalra, ahol be kell ütni az SMS-ben kapott kódot.
  • örök körök

    Az erős ügyfélhitelesítést (ha jól értem mit takar), akkor lényegében a 3DS a MasterCardnál (Visánál nem tudom mi a neve), ez eddig is létezett. A világ számos pontján, számos szolgáltatásnál használják régóta, csak a magyar csoda bankrendszer tojta le magasról hosszú évekig. 5-10 éve én még szívtam mélyeket amiatt, mert voltak külföldi oldalak, ahol 3DS nélkül nem tudtam fizetni magyar kártyával… Szerencsére sokat javult azóta a helyzet, bár el tudom képzelni hogy még vannak bankok, ahol nem működik rendesen.

    Ami most változik, hogy innentől kötelező lesz idehaza.

  • dddd
    Ezt a részt kiemelném, mert szerintem elég sokakat érint:
    Az ügyfelek azonban az újítások bevezetése után sem fognak feltétlenül minden egyes online bankkártyás tranzakció esetén találkozni az erős-ügyfél hitelesítéssel, hiszen a jogszabály bizonyos esetekben ez alól mentességet adhat. Ilyen mentességi kritérium lehet például, ha a parkolás vagy egyéb közlekedés viteldíját szeretnénk megfizetni.
  • Szabolcs
    Kiszamolo
    2020-11-12 at 16:29

    Rafi biztos kér kódot Rev. feltöltéshez.

  • Meepwn
    CIB is kér kódot minden esetben, revolut feltöltéskor is.
  • Akiaki
    Egyrészt az SMS biztonságilag egy katasztrofális megoldás (l. SS7 gyengeségei), így ha tudsz választani, mindenképpen válaszd azt, hogy appból hitelesíted magad. Másrészt pedig ez utóbbi pedig jóval kényelmesebb is, mert csak feljön egy értesítés, ráböksz és készen vagy, nem kell kódokat pötyögnöd.

    Továbbá a 3D Secure elég sok (nem magyar) banknál már régóta alap, és valóban csak a kockázatos tranzakcióknál kérnek telefonos jóváhagyást, a legtöbbnél nem. N26 és Transferwise esetében biztosan így van.

    Az eladóknak is jó ez, mert a 3D Secure tranzakciók olcsóbbak (pár éve legalábbis így volt), mert kisebb velük a kockázat a kártyatársaság oldaláról.

  • zsmar
    K&H bankkártyámon kb. 10 éve be van állítva a 3d-s azonosítás az online vásárlásokra. Soha nem volt vele gond.
  • György János
    A revolut nálam is kér, de én általában nem 3500ft-tal tőltöm fel, hanem jóvall többel. Talán van náluk egy limit, ami felet SMS-sel lehet csak feltőlteni.
    Sajnos a magyar bankjaink egy része még ezt sem képes normálisan bevezetni, mert pl. az OTP ha valaki nem akar SMARTBANK alaklmazást használni, akkor még TELEKÓDOT is meg kell adni az SMS kód mellett! Hogy ki volt az a barom, aki ezt kitalálta, azt nem tudom!Borzasztóan felhúztak vele!
  • GABOR8
    Kicsit OFF revolut téma:
    Mindig jottok ezzel a pár tizezret toltok ra temaval. Komolyan 10.000Ftokkal szórakoztok?
    Nekem van rajta 1MFt es jól alszom.
    Ki mennyi pénzt tárol rajta, tényleg 10.000et? Nem akarom elhinni, hogy ennyivel kepes valaki szorakozni.
  • Új Curve felhasználó
    “Curve-nél ingyenes volt a promó kód miatt”

    Előzetesen fizetni kellett érte promo kód mellett is. Kártyaaktiválás után lehetne visszakapni az összeget.

    De mivel a Curve által küldött kártya aktiválhatatlan, 2000 Ft kidobott pénz. A cvv és lejárat dátuma se egyezik a kártyán és appban.
    Ügyfélszolgálat nem létezik vagy nem reagál egy hete, erre a pénzre keresztet vethetek

  • rolloxx
    Én regisztráltam revolutra, de elvette a kedvem az a sok negatív hír, hogy sokaknak hosszabb időre befagyasztották a számláját és azt kérte a revolut, hogy tisztázza a pénz eredetét, stb. Nem is értem ezt hogy gondolják… Szóval én ezért nem használom, nagyobb összeget pedig végképp nem tennék rá…
  • mgpx

    Az én likviditásom pedig OBA-val védett bankszámlán van, és így még jobban alszom.
    Az online vásárlásokhoz viszont tökéletes a Revolut: ha netán lelopnák a kártyaszámot, vagy bármely olyan accountomat, ami megjegyzi a kártyaszámot (pl. Aliexpress), akkor is csak az előre feltöltött csekély összeghez férnének hozzá.

    “Only the Paranoid Survive”

  • százegy

    Ó, mondd, mondd, mondd, miért!? XD
    Attól nem leszel semmivel se menőbb, ha neked 1 millió forintod van rajta. Ha nem akarnak vásárolni, minek tartsanak rajta pénzt, amikor a fórumok televannak a zárolásos horrorsztorikkal?
    Olyan kicsengése van a dicsekvésednek, mint amikor a folyamatos műszakban dolgozó betanított munkás szertartásosan kiteszi a részletre vett új iPhone-t az asztalra, aztán elvárja, hogy menőnek tartsák. 🙂 Nem ez számít, hidd el! Mások meg kérdezhetnék, hogy minek kispályáskodsz 1 millióval a Revoluton, miért nem fektetsz pár 10 milliót ebbe vagy abba? 🙂

  • mgpx
    “Mi lesz a Revolut kártya feltöltésével? Ott is majd SMS-ekkel kell szórakozni minden alkalommal?”

    Miután elindítom a Revolut appon a feltöltést, átváltok banki appra, azonosítom magam, és ott is jóváhagyom a tranzakciót, majd visszaváltok a Revolut appra. Ujjlenyomatos azonosítás előnyben, hacsak nem akar valaki jelszavakkal bíbelődni.

    Ha valaki nem akar banki appot felrakni, akkor valóban marad az SMS.

  • Szabolcs
    GABOR8
    2020-11-12 at 19:11

    mivel csak időnként, és csak külföldi online vásárlásra használjuk (2 kártya, 1 nekem, egy az asszonynak), így nem szokott rajta lenni, ha kell, 2 perc múlva ott, ami kell.
    Az enyémen van kb. 15kFt, és igazából teljesen másra használom ezt: játszom vele 🙂 váltogatom (ritkán, automatán), és igyekszem nyerni. Semmi értelme (pár száz ft/hó nyereség, de kíváncsi vagyok, pár év alatt mire jutok. A teljes, erre szánt és mindig növekvő összeget váltom be. Tudom, még az is lehet, hogy elvileg nem engedélyezett, de eddig nem szóltak. 🙂
    A feleség kártyáján sincs sokkal több, 20-30kFt. arról szoktunk vásárolni.
    Utazás (emlékeztek, régen az is jobb volt :)) esetén rámegy 4-500USD/EUR, kb. amikor kell, előtte pár órával.

  • Kiszamolo
    Új Curve, vásárolj valamit az appban lévő kártyaszámoddal online és akkor is megkapod az 5 fontodat. Nem kell hozzá a fizikai kártya. Legalább mínuszban nem leszel addig se, amíg megcsinálják. Gondolom rossz kártyát küldtek neked, annyi történt.
  • GABOR8
    @szazegy: nem szeretek személyeskedni de ha mar te elkezdted, sztem kettőnk közül inkább te vagy a gyari munkás. 😀 Ahogy olvastam amit irtal, az jutott eszembe hogy lehet te egybe meg annyi pénzt soha nem láttál, azert ez a kitores.
    Ha olvasnád a blogot tudnád, hogy itt 1MFtal nem nagyon lehet dicsekedni. Sztem amugy sem, de itt ez hatvanyozottan igaz.
    A par 100MFt vagyonommal (tudom hazudok) szerintem az itt jelenlevő olvasók felső 50%ába se férek bele.

    De hogy valaszoljak a felvetesekre, én napi szinten hasznalom fizetesre a revot plusz valtok is (keresek is vele havi 20-30ezret), meg par részvényt is szoktam venni (WDC most). Kielégíti vagyaimat, hogy van miért izgulnom, csak ezért nem ertettem a 10.000Ftokat. Nyilván ha csak ebayrol rendelsz vele 100Ftos vackokat, akkor értem a lényeget, csak magamból indultam ki.

  • százegy

    Hagyjuk a gyerekmesét, a buta rúlzásokat és a Münchausen-szindrómát! 🙂 Az itt fórumozók nagyon max. 1-2%-nak van 100 millió feletti megtakarítása, különben nem érdekelnék őket annyira az évi pár ezres vagy tízezres megtakarítások, ez nem befektetőknek szóló blog. Akinek van pénze, annak megvan ahhoz az önbecsülése, hogy ne kelljen a tiédhez hasonló, témához nem tartozó, faxméregető bejegyzésekkel besikítani, ez nem alsós napközi. Emlékezz vissza Bástya elvtárs örökbecsű monológjára a szerénységről! 🙂

  • einguaz
    OTP elkezdett egy “telekód” nevű kódot is kérni mostanság, erről tudtok valamit? (A netbankban lehetett némi keresgélés után beállítani ezt a kódot az adott kártyához.)

    A bankok vajon miért a saját app-os kódos megoldásaikat használják mondjuk az elterjedt / szabvány TOTP (pl.: google authenticator, andOTP, FreeOTP) helyett?
    en.wikipedia.org/wiki/Time-based_One-time_Password_algorithm

  • BeszivKifuj
    nagyon kellemetlen olvasni az első, de még kellemetlenebb a második hozzászólásodat, commentje tökéletes reakció volt. Szerintem gondold át mégegyszer, nem kirohanás volt ez, hanem egészséges kritika 🙂

    Én is sokat revolutozok, megértem aki csak akkor tesz rá, amikor kell, és csak annyit, amennyit kell. Habár engem nem zároltak soha, nagy összegeket én sem tartanék rajta az ügyfélszolgálat elérhetetlensége, és a panaszkezelés hosszúsága miatt. Egy magyar banknál, ha valami gondod van, akkor megvan a megfelelő fórum, ahol jelzed, és kezelik a problémát viszonylag gyorsan. Van rá emberük, nem hiába morzsolgatják a penzedet 🙂

  • Nepi
    Revolutban az egyik kedvenc funkcióm a széf (vault). Ha oda beteszi az ember a pénzt, akkor nem engedi elvásárolni. Pl. rátesz 10 ezret az ember, fizet 320 Ft-ot egy kínai kulcstartóért, maradék a széfbe és ha el is lopják a kártya adatokat, akkor sem tudnak a maradék egyenleghez hozzáférni.
  • Új Curve felhasználó

    Köszönöm, ki is próbáltam most.
    Mindkét cvv és lejárattal otp simple feltöltésre és mobilkincstárnál is, revolut és magyar hitelkártyával is mögötte, minden esetben elutasították a fizetést. Curve app pedig szótlan maradt mindeközben, még feedbacket se kaptam az elutasításokról.
  • Thistimeitsdifferent
    A Microsoft szerint az SMS-es azonosítást gyorsan el kellene felejteni: zdnet.com/article/microsoft-urges-users-to-stop-using-phone-based-multi-factor-authentication/
  • ragazzo-fortunato
    Ha már közel ülsz a tűzhöz, kérdezhetek? A Budapest Bankos kártyámnál kapott 3D Secure ellenőrző SMS-eknél a zseniális mérnökök nem zárták ki az értékkészletből a kis “l” és nagy “I” betűket, ami pontosan olyan jól működik, mint ahogy hangzik. Szerinted ezt a MasterCard túlfizetett mérnökeinek kell megköszönjem, vagy a Budapest Banknál maradt ki az Common Sense User Experience For Dummies kurzus?
  • daisy
    Ajánlom a Revolut Disposable kártyáit, ami egy vásárlás után törlődik, helyette új generálódik. A prémium csomagban elérhető, ami havi 2500 Ft. Én minden olyan oldalon ezt használom, ahonnan először vásárolok vagy külföldi. Előfizetéses szolgáltatásokhoz is jó ez a kártya, mert sok helyen a próbaidőszakot is kártyaadatokhoz kötik, így nem probléma, ha elfelejted, hogy a hónapban 3 új előfizetésre is feliratkoztál, hiszen a kártya autorizálásakor megtörtént az 1 tranzakció, havidíjat már nem tudnak levonni.
  • SuhiTomi
    Én 10 ezerre beállítottam az online vásárlás limitet. Ha meg afölött költök a vásárlás idejére átállítom.
  • Maki
    Az SMS nem biztonságos. Töltsetek le egy authenticator app-ot, és azt regisztráljátok be a Paypal-nál.

    pl: microsoft.com/en-us/account/authenticator

    paypal.com/us/smarthelp/article/how-do-i-enable-2fa-(two-factor-authentication)-for-my-paypal-powered-by-braintree-user-faq3500

    Here are some TOTP apps that we suggest using:

    Google Authenticator
    Authy
    Duo Mobile
    Authenticator

    zdnet.com/article/german-banks-are-moving-away-from-sms-one-time-passcodes/

  • István

    Úgy látszik nem egyedi az eset, nekem is rossz kártyát küldtek, a fizikai kártya, amit kaptam, használhatatlan a rossz lejárati dátum és rossz CVC miatt, az appban lévő kártyaadatok valóban működnek, de így csak online tudom használni a kártyát.
    Ügyfélszolgálat nem reagál, többször írtam nekik, kicsit garázs cég szagú ez így nekem (tömegével elrontott kártyák egy digitális világban, nem létező ügyfélszolgálat), nagy csalódás a Curve a Revo után nekem.
  • Milla
    És mit javasoltok, hogyan lehetne törölni mondenhonnan a régi kártya adatokat? Mmint ha eddig a sima Master Cardot használtam, és most kiváltanék egy Revolutot mondjuk.
  • gaborr
    szerintem nem az összeg a lényeg, hanem a cél. alapvetően költőpénzt tartanak ott az emberek. ez van akinek 15k, van akinek 1M. embere válogatja. van aki 15k-nál is fél, hogy zárolják a számláját, van aki 1M-nél, és a felett sem.
    egészséges paranoia.
    emiatt van az is, hogy van aki azt gondolja, hogy az OTP-nél nagyobb biztonságban van a pénze, mint a Gránitbanknál, miközben 100kEUR-ig ugyanaz.
    tipikusan a kis pénzűek fizetik a legtöbb banki jutalékot (főleg nyugdíjas). nekik azt a kis pénzt is nagyon nehéz megkeresni, és félnek annak az elvesztésétől is, míg téged 1M sem ráz meg. kár ezen rugózni…
  • Bence
    Szóval akkor jól értem, ha magyar bankkártyám van, de külföldi, EU-n kívüli webáruházból vásárolok vele, akkor nem fogják kérni az erős ügyfélhitelesítést? De mi számít EU-n kívüli webáruháznak?

    Meg akkor ez hogy akadályozza meg, hogy kínai webshopban használják az ellopott kártyaadataimat?

  • Bence
    nekem a PayPal csak egyszer kért SMS kódot a belépésnél, utána valószínűleg egy cookie-val megjegyezte, hogy ugyanazt a gépet használom, így többé nem kéri. Minden vásárlásnál a PayPal nem kér SMS kódot.

    De ez lehet, hogy független a kártyakibocsátótól, tehát el tudom képzelni, hogy a PayPal SMS-en felül még a kártyakibocsátó is kért majd SMS-t a vásárláskor, ha PayPallal vásárolsz, de nem PayPal egyenlegből, hanem a mögöttes bankkártyát megterhelve.

  • Kiszamolo
    Új Curve, sajnálom, remélem megoldódik.
  • Kártyabubus
    Nekem a Revolut soha nem kert kódot. Felesegemnek 1 hónapja igenyeltem mert hamarabb megjott mint a kh-s benyelt kartyaja… Ugyanaz a cibes kartya van mindketto mogott. Nekem soha nem ker kodot neki viszont az elso perctől…
  • pogacem
    Transferwise szokott mostanában kérni appos megerősítést – Revolut feltöltésnél és internetes vásárlásnál is volt már, hogy kértek, de sokkal kényelmesebb, mint amit magyar bankoknál tapasztaltam mostanában.
  • tomi
    A CIB-nél VISA esetén játszik a Verified by Visa, vagyis a kártyaadatok megadása után egy másik felületre dob át, ahol meg kell adni a banki appban üzenetként bejövő hitelesítő kódszámsort. Amit nem tudok, hogy mi alapján dől el, hogy meg kell e tenni vagy sem. Az biztos, hogy nem az alapján, hogy személyes vásárlás e vagy sem. Nekem csak patreonom van ami nem személyes, ott simán levonja a hó elején. A személyesnél pl.: vonatjegyvásárlásnál hol kéri hol nem. Rezsi fizetéskor hol kéri hol nem… Nem tudom mi benne a logika..
  • tomi
    ja a MÁV-nál oké, hogy nem mindig kér, a többinél viszont nem tudom mi a vízválasztó
  • tomi
    “A par 100MFt vagyonommal (tudom hazudok) szerintem az itt jelenlevő olvasók felső 50%ába se férek bele” – Aha, bizonyára nyerhetted a pénzed, ha ilyen educated guessre vagy képes.
  • Béla
    @Bence:
    -EU-n kívüli vásárlásnál is kérni fogja/kéri.
    -Paypal-nál nem cookie-s megjegyzés, hanem a belépéskori kétfaktoros azonosítás miatt nem kér kódot Paypal egyenleg használata esetén (a belépéskori kétfaktoros azonosítás megfelel az előírásoknak). Kártya egyenleg használatkor kérni fogja.

    @Kártyabubus:
    -Revolut-nál nincs “mögöttes” kártya. Most vezetik be folyamatosan az erős ügyfél hitelesítést. Valószínű új ügyfeleknél már alkalmazzák. Lesz ott is mindenkinek.

    @Kiszamolo:

    Miklós! Tisztelettel jegyzem meg, hogy az 5 alkalom v. 150 euró után PIN kötelezettség nem szűnt meg, továbbra is érvényben van.

  • Titánka
    Jó lenne ez a revolut, csak többször belefutottam, hogy amikor fizetnék vele, akkor nem fogadja el.
    Pl Paypal-on keresztül nekem nem ment.
    Innentől pont az értelme veszett el az egésznek, ha néhol működik néhol nem.
  • V.Tamás
    PayPass-hoz nekem soha a büdös életben nem kért még PIN-t soha, egyetlen terminál sem az elmúlt 10+ évben 🙂 (limit alatti vásárlásoknál) Pedig évek óta csak érintést használok.
  • Gábor8
    @beszivkifuj
    Nem szeretnék belemenni tényleg a vitába, de szerintem tökéletesen igaz amit írtam.
    Volt kiszamolonak egy olyan bejegyzese, amikor sokan leirtak mennyibol elnek es mennyi megtakarításuk van. Ott tokéletesen kiderult, hogy ugy van ahogyan írtam.
    Persze lehet ezzel nem egyetérteni. En nem erzem, hogy nagykepu vagy felvagos lett volna a bejegyzés, pontosan amiatt amit tapasztaltam, hogy itt nem nagy dolog 1-2MFt (legalabbis az itt jelen lévő átlagnak).
    Ha Titeket ez sértett elnézést, nem az volt a cél. A fikazasnak semmi értelme, de nyugodtan birom a kikepzest. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.