Fűtés klímával mennyibe kerül és vélemény

Update: a cikkben szereplő energiaárak 2022 áprilisiak. Azóta a gáz a hétszeresére, az áram “csak” a duplájára nőtt. 2022 augusztusi állapotok szerint nem rezsicsökkentett áron most pont annyiba kerül a legpazarlóbb elektromos fűtés is, mint a gázfűtés. Érdemes az új árakkal újrakalkulálni a cikkben leírtakat. A cikk írásakor még soha meg nem térültnek látszott egy kétmilliós befektetés klíma telepítésbe, most már akár néhány éven belül megtérülhet, ha megmarad a jelenlegi áram és gázár hosszabb távon is.

Közkívánatra egy szezon klímával való fűtés után leírom a tapasztalatom az érdeklődők kedvéért.

A klímával való fűtésnél két dolog szokott felmerülni: megéri-e, illetve élhető-e.

Megtérülés: nagyon nagy kérdés, hogy a fűtéstől eltekintve telepítettnél-e klímát, illetve van-e már más meglévő fűtési rendszered. Ha eleve nem építesz ki más fűtési rendszert, akkor valószínűleg a klímás megoldás a legolcsóbb lehetőség tőkeigény szempontjából. Ha már van más rendszered is (például gázkazán), kérdés, hogy hűtésre vennél-e klímát és vennél-e minden szobába.

Csak fűtésen való spórolás miatt másfél-két millióért klímákat venni és telepíteni biztos nem éri meg.

Üzemeltetés: az elektromos áram esetében kb. háromszorosába kerül egy kWh energia a gáz árához képest. (Földgázból is csinálnak áramot, elég rossz hatásfokkal, így érthető is, miért drágább az áramból előállítani egy egységnyi energiát.)

Ezért elektromos fűtőpanellel, kazánnal nagyon drága hobbi a fűtés vagy a meleg víz előállítása. Szerencsére a modern hőszivattyúk és klímák sokkal jobb hatásfokkal állítják elő a meleget egy egyszerű trükkel: fűtés esetén megfordítják az irányt és a külteret kezdik el hűteni, s az így keletkezett hővel fűtik a belső teret.

A SCOP érték (szezonális teljesítmény együttható) mutatja meg, hogy egy átlagos szezon alatt klímák és hőszivattyúk egy egységnyi áramból mennyivel több meleget tudnak előállítani egy egyszerű elektromos fűtőbetéthez képest.

Minél melegebb van és minél alacsonyabb hőmérsékletet kell produkálniuk, annál hatékonyabbak. 4-5 fok alatt már nem sokkal olcsóbb az üzemeltetésük, mintha gázzal fűtenénk (ne felejtsük el, hogy egy egységnyi energiára vetítve eleve háromszor annyi az áram ára, mint a gázé), durva mínuszok esetén már többe fog kerülni a klímával való fűtés, mint a gáz használata.

A SCOP értéknél Európát három részre osztották (átlagos, melegebb, hidegebb), Magyarországot a hidegebb övezetbe sorolták.

Szerencsére a durva mínuszok hazánkban annyira nem jellemzőek hosszú távon, egy szezonra vetítve érzésre 20%-kal olcsóbb klímával fűteni, mint gázzal. Nagyjából ez az érték is jön ki a fenti klíma gyári értéke esetén is. (De ha neked vannak pontos feljegyzéseid, nagy örömmel vesszük.) Bár pénzbe kerül kiépíteni, de G vagy H tarifát is kérhetsz hőszivattyúhoz, ami durván kétharmadába kerül a normál tarifának, de vagy napi kétszer két órát szünetel a szolgáltatás vagy csak télen áll rendelkezésre.

A beszerzése és beszerelése olcsóbb, mint egy gázkazánnak vagy akár egy hőszivattyú-rendszernek, az üzemeltetése szintén.

Amivel érdemes még kalkulálni, hogy ha mondjuk hat helyiségben van klíma a fűtés miatt, annak az éves kötelező karbantartása (garancia feltétele!) nagyjából 60 ezer forint, míg egy darab gázkazánt jellemzően 15-20 ezerért ellenőriznek évente.  Ezen az egy tételen már elúszhat az éves megtakarítás nagy része a jelenlegi lakossági energiaárak mellett.

Az élettartam megint egy másik kérdés, nem mindegy, hogy egy kazán vagy egy klíma hány évig üzemel, mielőtt cserélni kellene.

Nagyon részletesen kellene számolni, hogy győztest lehessen hirdetni megalapozott módon mondjuk 15 éves időtartam alatt, de szerintem a klíma nyerne mind a gázkazán, mind a központi hőszivattyús rendszerhez képest.

A kérdés csak az, mi ennek az ára. Ezzel eljutottunk a második kérdéskörhöz, milyen komfortos klímával fűteni.

A modern klímák már sokkal halkabbak, mint akárcsak tíz évvel ezelőtt. De ettől még van hangjuk, ami nappal még csak elmegy, de éjjel tud zavaró lenni. Nem az, hogy legkisebb fokozaton menne folyamatosan. De sajnos nem ezt csinálja. Bekapcsol, kikapcsol, elindul, majd a kikapcsolás után elkezd hűlni, ami pattogó hanggal jár, pont úgy, mint a régi konvektorok esetében.

Ha nagy hideg van és magasabb fokozaton megy a klíma, akár tévénézés közben is lehet zavaró a hangja. (Ne tévesszen meg a megadott decibelérték, az az elméleti minimum, nem az átlagos hangereje a készüléknek.)

Egy új klímát el lehet viselni éjszaka is, de kérdés, hogy el akarod-e viselni. S szintén kérdés, hogy mondjuk nyolc év múlva mennyivel lesz hangosabb egy klíma, ahogy öregszik benne minden csapágy és egyéb dolog.

A másik a légáram. Ha a klíma közelében vagy, még jól is esik a meleg levegő, amit rád fúj. Azonban távolabb állva a kifújt meleg levegő maga előtt tolja a szobában lévő levegőt, amit hideg légmozgásnak érzel. (Persze nem hideg az, mert szobahőmérsékletű, de nem kellemes a szobahőmérsékletű szél sem.)

S még egy érdekes dolog: azt vettük észre, hogy mindenki feltöltődik elektrosztatikussággal, megcsíptük egymást vagy saját magunkat, amikor megfogtuk a fém korlátot és így tovább. Szegény kutya már félt, amikor meg akartuk simogatni, mert tudta, hogy először jön a szikra és csak utána a simogatás.

Ahogy kikapcsoltuk a klímát, megszűnt a jelenség.

Beszéltem villanyszerelővel, azt mondta, ez normális, az egész nap forgó műanyag lapátok feltöltik elektromossággal a levegőt, különösen, ha az száraz. A legtöbb klímán van egy funkció, amit úgy reklámoznak, hogy megöli a baktériumok és gombaspórák 90%-át. (Általában valamilyen plazmának hívják a cégek.) Ha azt bekapcsolod, nem tudom, hogy tényleg árt-e a baktériumoknak, de lényegesen csökkenti a feltöltődés esélyét.

Mivel van gázkazánunk is, néhány hét próbálgatás után annál maradtunk, hogy zavaró a klíma éjjel, ezért a hálószobákban estére gázzal fűtünk. Kora reggeltől késő estig megy a klíma, sőt a nappaliban mehet éjszaka is, de a három hálóban éjszakára kikapcsoljuk.

Ami jó a klímában, hogy szobánként lehet változtatni a hőmérsékletet (persze ezt némi ráfordítással egy gázos rendszer is tudja), illetve áramot tudsz termelni napelemmel, földgázt nem.

Kicsit tartottunk tőle, hogy a fürdőben és minden helyiségben, ahol nincs klíma, hideg lesz, de elég jól kiegyenlítődik a hőmérséklet minden helyiségben, akár van ott klíma, akár nem. (De a fürdőben azért van egy elektromos légbefújó is, ha mégis hideg lenne.)

Másik előnye az ellátás-biztonság. A tizenéves kazánt le kellett cserélni, mert bármikor tönkre mehet és természetesen a legnagyobb hidegben fog tönkre menni. Most már nem aggódnék miatta, hiszen tudok fűteni árammal is, ha a kazánnal (vagy ugye az orosz gázzal) bármi történne.

Összefoglalva nem bántuk meg, hogy klímát telepítettünk (igaz, nem kimondottan csak fűtésre), de azért éjszaka gázkazán melege mellett alszunk.

Ha fűtésre is szeretnéd használni a klímát, ne az alsó polcról válassz, mert bár elvileg azok is tudnak fűteni, de sok köszönet nincs benne. Egy középkategóriás klíma már alkalmas erre, papír szerint -22 fokig is működik. (Más kérdés, hogy milyen hatásfokkal, de szerencsére ritkán van ilyen hideg nálunk.)

Várjuk a hozzászólásokban a te tapasztalataidat.

Share

133 hozzászólás

 • mzsombor
  Ami kimaradt, de szerintem elég fontos, hogy ha valaki nem akarja/tudja napelemmel megtermelni a fűtés energiaszükségletét, akkor a klímás és hőszivattyús fűtésre lehet kérni H tarifát, ami fűtési időszakban 23-24 Ft körüli kWh áron biztosít villanyt. A gázhoz képest így nagyjából 2,5 alatti pillanatnyi COP-nál járunk csak rosszabbul. A mi középkategóriás, lassan 10 éves Panasonic hőszivattyúnk is megugorja ezt, még kinti -15 fok esetén is 2,5 körül van a COP-ja fűtés üzemben.
 • Prakt
  Én annyira megszerettem a padlófűtést, hogy eszem ágában sincs kiváltani klímával.
  Tetőtér beépítésénél felrakattam egy drágább klímát, hogy fűteni is tudjak vele.
  Gond nélkül befűti a teret, viszont itt is inkább a padlófűtés lesz használva.
  A gázkazánt szeretném majd lecserélni hőszivattyúra. de az is csak 4 éves.

  Mivel nagycsaládos magas keresetű vagyok, így biztos lesz majd erre is egy pályázat, hogy még olcsóbban fűthessek.

 • Sy
  Ha reklámnak minősül, Miklós, kérlek, nyugodtan töröld a márkanevet a posztból.

  Én otthon gázzal és klímával is fűtök. Még 2006 környékén vettem klímát a szobába, a Daikin akkor elérhető csúcsmodelljét (több százezer forint volt már akkor is). Ebben az elmúlt 15 év alatt a klímaelőlap-mozgató motor romlott csak el (igazából el sem romlott, csak nem bírta tovább mozgatni a lapot), aminek tavaly 70 ezer forint volt a javítása. Fűt/hűt, párásít/párátlanít, én nagyon kedvelem, de az nem jó érzés, amikor az emberre jön közvetlenül a hideg levegő. És éjszaka, teljes csendben valóban lehet kicsit hallani. Meg lehet szokni, nem zörög különösebben, de a gáz/radiátoros zéró hangjánál valamivel hangosabb.

  Ugyanakkor hiába mondtam évekig, hogy mi lesz, ha az oroszok lekapcsolják a gázt, mindenki csak legyintett rá. Most nagyon aktuális, és jó tudni, hogy ha csak áram van, akkor sem kell fázni.

 • Andras
  Klimaval futok tobb eve. 70 negyzetmeter nagyjabol egy legter B kategorias haz.
  Furdoben van elektromos padlofutes, mert ott melegebb van – igeny is- mindig.
  H tarifa bekottetve arrol megy telen a klima.

  21 -22 fok a haz legtavolabbi (klimatol) pontjan.Reggelente felkapcsolom a Home office miatt, ha olyanom van 24-re turbo fokozattal, mig kavezom es reggelizem

  Boyler nappali futesrol megy

  legmagasabb villanyszamlam (rezsicsokkentett)-mindennel 19.642.- volt.

  Tehat, ha jol szigetelt haz, jol elkulonitheto helysegek eseten , Igen alternativa a klimas futes.
  Beruhazasi koltseg is mas nyilvan mint egy komplett futesrendszer… Nekem bejott, s a gazfutes kenyelmet adja.
  Viszont teny, hogy a haz epitese elott erdemes eldonteni, mit es hogyan, hova kemeny, milyen szigeteles, milyen legterek…

 • Peti
  Nekünk volt időszak mikor behalt a gázkazán pár napra. Nem remultunk meg, addig is ment a klíma fűtés. Én azt tényleg csak kiegészítésnek használnám. A hőérzete borzalmas egy meleg radiatorhoz képest. A hang is egy zavaró tényező, ahogy írtad. Viszont az, hogy kb addig érzed melegnek amíg megy, mikor leáll fázol. Emiatt magasabb hőfokot kellet beállítani, mint a gaz esetén.

  Utána ezen gondolkodtunk mitől van ekkora szakadék a kettő közt. Laikusan arra jutottunk, hogy egy a radiátorban ott a forró víz, ami a kazán állása esetén is folyamatosan adja a meleget. Pont emiatt, meg amiatt, hogy az ablaknál van, az esetlegesen bejövő hideg levegőt is melegíti.

  Továbbá engem zavart a folyamatos légáramlás a lakásban.

 • Sy
  Az ellátásbiztonság szerintem nagyon sokat ér. És áramot sok mindenből lehet előállítani (pl. vízenergia, nukleáris, szénerőmű, nappanelek a tetőn, de akár gázból is, ahogy Miklós említette), gázt azonban áramból nem nagyon… Ezt szerintem mindenképp érdemes megfontolni egy fűtési rendszer felújításakor.

  Egyébként vannak egészen hatékony elektromos radiátorok (egy másik helyen komplett lakást állítottunk át konvektorokról Atlantic Nirvana-ra), ami több hőátadási lehetőséget kombinál. Infrafűtés, hőtároló kompozit és konvekciós levegőfűtés – szerintem érdemes ezeket a lehetőségeket is megfontolni, főleg, hogy ez csak annyit kér, hogy bedugod a konnektorba, aztán go. Persze a villanyórának bírnia kell.

 • Belavoltam
  offtopic: Zsiday szerint specialis gazdasagi muveletre lesz szukseg: zsiday.hu/blog/speci%C3%A1lis-gazdas%C3%A1gi-m%C5%B1velet Azert van humora emberunknek.
 • Zsolt
  Nekem is jó tapasztalataim vannak klímás fűtéssel, éjszakára pedig elektromos fűtőtestet használok a hálószobában (újépítésű ház, teljesen elektromos fűtésrendszer).

  Miklós, az éves karbantartás mit takar? Az én klímaszerelőm nagyon korrekt volt, de az éves karbantartást nem említette és én sem találtam semmi ilyesmit a garancia feltételek között.

 • Tamás
  Akit érdekel a téma, mint érdekesség és tud angolul akkor annak ajánlom az alábbi videót:
  youtube.com/watch?v=MFEHFsO-XSI

  Ha hőszivattyú mellett döntötök (igazából a klíma is az), emberek pls, áldozzatok kicsivel többet a jobb minőségűre, ne bolondítsátok meg a szomszédot egy jó zajos egységgel. (Mert persze senki se a kertje irányba teszi, hanem jól eldugva a ház mellé, hogy őt ne zavarja, cserébe minden zaj mehet a szomszédhoz. Kicsit kellene fejben is fejlődni)

 • András
  Régi, nyílt égésterű kéményes gázkazán kondenzációsra cserélése 1,5mFt lett volna, de a lemez (belül koszos) radiátorok cseréjével akár több is.
  E helyett rajtam napelemet és 2db fűtésre optimalizált klímát (Gree Amber Royal)
  Ez még támogatás nélkül, rezsicsökkentettárakkal is belátható időn belül megtérül. (5-6 év) Viszont ha sikerül pályázni támogatásra (50%-os otthonfelújítási, vagy 100%-os napelem) és szinte biztos hogy emelni kényszerülnek majd az energiaárakat is, már egyértelmű a napelem+klíma előnye, arról nem is beszélve hogy megújuló fűtés révén nem kicsit növeli az ingatlan értékét, és még ad némi “bolygóvédő”, vagy zöld érzetet is.
 • MZ/X
  A klíma karbantartás / fertőtlenítés nem viszi el a spórolás nagyrészét? 10 ezer forint / készülék / év azért nagyon meg tudja dobni a költségeket. Elspórolni meg nem érdemes, mert elvész a garancia, meg fertőzéseket is okozhat. Bár gondolom ha minden szobában van klíma, akkor biztos találni olyat, aki fajlagosan olcsóbban megcsinálja.
 • MZ/X
  Nekünk hőszivattyúnk van (Daikin), ugyan nem ugyanaz, de talán még is releváns:

  Ahogy kiszámoló is leírta, minél hidegebb van odakinn, annál rosszabb a COP érték. Új építésű a ház, jó a szigetelésünk, ez azt jelenti, hogy még -10 fokos éjszakák esetén is nyugodtan kikapcsolhatom éjszakára a fűtést, reggelre kb 1 fokkal lesz hidegebb. Enyhébb éjszakákon még ennyit se hül. Ezért van, hogy csak modern szigetelés mellé ajánlják ezeket a rendszereket.

  A COP értéket mindig kiírja a szoftver, ez a leghidegebb januári hónapban 3.1 volt. Most, hogy melegebb van, inkább 3.5. A reklámozott 4-5 körüli értékeket sose láttam, amikor annyi lehetne, akkor már eleve nincs szükség fűtésre.

  22 fokon van a termosztát, szept-ápr teljes fűtésköltség 1400kWh, ~35 ezer forint 100m2-re.

  Ami árnyalja a képet, hogy 3M a rendszer, 40 ezer az éves karbantartás, a használati melegvíz COP-ja pedig rossz, 1.2-1.5.

 • K
  Mi is klimaval futunk a lakasban bar van regi gaz konvektor is ami nem szabalyozhato kulso egyseggel. A konvektor sokkal hangosabb, jobban kattog mint a klima, es sokkal kiszamothatatlanabb. A klimat meg megszokja az ember, de a konvektort abszalut nem tudtam. Legalabbis en. Penzben nem ereztunk erzekelheto valtozasat, stabil 24 fokra volt allitva telen es tette a dolgat. Ami nekem a klimaban nem jott be az az hogy sokszor tulfutott. Olyan is vol hogy 26.5 fokig felment a hőmérséklet, pedig be van allitva elvileg minden. ( Orakat toltottem el vele taviranyito/fali homersekleteket is osszevissza mindent kiprobalva ) Szóval vagy rosz a mi egysegunk, vagy ez is lehet egyfajta gondja ezeknek. Nalunk a lakas kicsi, a hideg levego aramlast nem erezni annyira, telen hancurozaskor kifejezetten jo a meleg levego aramlas, vagy ha az ember hidegbol hazajon.
 • Botond
  Nekem is hasonló tapasztalataim vannak a klímával kapcsolatban. Nappal megy a klíma fűtés de éjszaka marad a gázkazán, mivel a klíma túl hangos. Szerintem a kettőt kombinálva lehet a legjobban kijönni anyagilag a mostani energiaárakkal.
 • IsmeretlenIsmerős
  Ezt a pattogó hangot sosem hallottam még, a klíma ilyen 50 fok körüli levegőt fúj ki, ott nincs akkora hőtágulás, hogy pattogjon mint egy lemezkonvektor(mondjuk nálam az öntvény is tud kattogni).
  Japán klímák nagyon halkak, azok mellett még akár aludni is lehet.
  Ha valaki használ gázt is, akkor az este gázzal, nappal klímával fűtök scenario éri meg a legjobb, este úgyis kevésbé hatékony a klíma, mivel hidegebb van.
 • Meister
  A klímákra sokszor adnak 10 év garit, ha évente, félévente kihívsz karbantartót. Hát, nem éri meg.
  Egy átlag klíma 10 év után romlik el, ha te magad rendszeresen kiporszívózod, fertőtleníted.
  10 év alatt kb kifizeted a telepítés és egy új, modernebb klíma árának a felét. Legalábbis vidéken.
  Ha meg elromlik mégis, még akkor sem biztos, hogy rosszabbul járok, mint ha fizetem a félévenkénti karbantartást.
 • Zöldözvegy
  Az elmúlt hetek eseményei miatt pont múlt héten kértem árajánlatot fűtésre optimalizált klímák telepítésére. Gree Amber Royalt fogunk választani, 3 db 3,5 kW-ost ajánlott a szaki, most csütörtökre várom a villanyászt a H tarifához szükséges módosítások miatt. És veszek még 6 köbméter tüzifát és némi szenet. Van régi típusú gázkazánunk és vegyes tüzelésű is, vastag csöves gravitációs csőrendszerrel, tehát akkor is lesz fűtésünk, ha áram sem lesz. Jobb több lábon állni, nagyon para a nemzetközi helyzet.
 • Gábor
  Nekünk tavaly mikulásnapig tartott a fűtéskorszerűsítés, addig 2×3,5kw klímával fűtöttünk, meg 1-2 villanyradiátorral.

  A kílma nem csak hangos, de a falak se melegedtek át jól, és a hőérzet sokat ugrált. Már vártuk a gáz visszakötését, és utána sokkal jobb volt az otthonlét.

 • pana_fan
  Mi októberben kicserültük a régi elavult klímát új Panasonic Etherea gépekre.
  Silent mode-ban egyáltalán nem hangos. Simán alszunk 2 méterre a készüléktől is.
  A padlófűtést szeretjük, a gázfűtés mellett kiegészítő a klíma.
  Nyilván -10 fokban kevés lenne a silent mode, de akkor úgyis megy a gáz is.
  Egyelőre teszteltük, nem takarékoskodtunk. Nagy ház, kb. 1000 Ft/nm/év a gázszámla.
  Ennek kb. 20%-át sikerült most megtakarítani a klímákkal, cserébe annyi extra áramot fogyasztani, ami kb. ugyanannyiba kerül(ne).
  De nem kell kifizetni, mert van napelem is. Az MVM meg keveset fizet a megtermelt áramért, így megéri elhasználi a túltermelést. OFT támogatással, napelemmel kb. 14 év alatt térül a klima+napelem projekt, az ellátásbiztonság és a kényelem miatt megéri.
  Szerintem nem szabad általánosítani, saját igények szerint számolni kell.
 • Egyelőre gáz
  Nekem is vegyes ( gázkazán, klíma ) rendszerem van + napelem + napkollektor + cserépkályha.
  Évtizedes tapasztalat alapján a kondenzációs kazán ( Vaillant ) egyelőre ver mindent, igaz van éves karbantartási ktg: 30e ft, de még nem hibásodott meg ( persze jövőbeni gázár az kérdés ), automatán megy éjjel/nappal ( nyáron lekapcsolva ).
  Viszont a Daikin hiperdrága klíma ( multiinverter ) panel 4-5 évente bedöglik: 400e ft, zaj, és levegőáramlás zavaró.
  Cserépkályha az aranytartalék, de ha nincs erdőd, akkor a legdrágább.
 • Barni
  Nekem pont aktuális ez a téma mivel elromlott a gázkazánom és klímával kedztem el fűteni. A gázos már 3X volt itt levett annyival amibe már lassan egy újabb klíma kerülne és a kazán még mindig nem jó. Új kazán kiépítése min 600ezer. Igazából a költésgekbe bele lehetne kalkuláni azt is, hogy klímát le és felszerel bármelyik klímás és kész de új gázkazánt csak hivatalosan, a gázműveknek le kell adni engedélyeket az is költség, és tisztelet a kivételnek rengeteg a tróger számlát nem adó inkompetens gázszerelő aki luxuas autóval érkezik és akikbe locsolod a pénzt mindhiába. Én maradok a klímánál.
 • Bobo
  Egy 70 eves romos lakast ujitunk eppen fel, a gazkonvektor mindenkepp kuka lett volna, helyette cirkot akartunk.
  Aztan kiderult, hogy a gaz ordas szivas, engedelyek, tervek, horror ar, gazkazan karbantartasa stb.

  Villanyos padlofutes lesz vegul, remelem nem banjuk meg.

 • Tóth M.
  Mi két éve fűtünk 2 klímával 90m2-t. A ház felújítása során eleve úgy találtam ki a helyiségek elrendezését, hogy 2 klíma elég legyen. Az egyik befújja a szobákba a meleget, a másik a nappali-konyha-étkezőt fűti. Igényeltünk hozzá H-tarifát. A házon még nincs homlokzati szigetelés (idén lesz az is), és így havonta csak a fűtésre és csak télem 8000-18000 forintot fizetünk. Mindezt úgy, hogy a van a házban központi fűtés, egy vegyes tüzelésű kazánnal. Amikor nagyon hideg van (évente 2-3 hét), akkor abba begyújtunk. Igazából a fa ingyen van, mert egész évben gyűlik a kertből (nagy a birtok, sok fával) 🙂 .
  Igen, éjszaka tud zavaró lenni, de mint minden, ez is csak megszokás kérdése. Ősszel 1-2 hétig fel-felébred rá az ember éjjel, de aztán teljesen megszokja, és utána már fel sem tűnik.
  Kíváncsi leszek jövő télen mennyiből fogunk fűteni, ha felkerül a házta 15 centi szigetelés.
 • roland
  Minek éjszaka fûteni? Legnagyobb pazarlás, hisz úgyis csak alszik az ember.
 • Gyula
  3 éve napelem 7,7kWp, tartalék kombi gázkazán 16* alap, erről megy a meleg víz az állandó készenlét miatt. 3 közepes kategóriájú – 23*ig fűtő, tálcafűtéssel kiegészített sokat tudó 2,5 és 3,kWh-s inverteres légkondi (Fischer). 3 szint összesen ~125m2. B energiatanúsítványú ház. Átlag 22* minden szinten. A legfelsőn vannak a hálószobák, csak néha megy nyáron a hűtés, a fűtés be sem kapcsol, a nappaliban napközben megy a fűtés, nyáron a párátlanítás (Duna part) a szuterén szinten 23*on télen nyáron 7/24ben megy a légkondi. A legöregebb légkondi 12 múlt, eddig 2x romlott el, bogár ment a vezérlésbe. Másodszor már házi hibaelhárítás, szétszedés, porszívózás.
  Zaj nem tapasztalható csak a turbó észlelhető. Éves hűtés/fűtés kb. 2500kWh. Egyéb energiafelhasználással locsolás, 600m2 heti fűnyírás 2800kWh. Éves realizált áramtermelés 7000kWh. Megéri a légkondi 2,5kWh/1m3 gáz. Ja meg a napelem
 • Zozo___
  Nálunk 1 db 2,5-es, meg 2 db 3,5-es klíma van, használjuk fűtésre is. Alapvetően szeretem, de azt határozottan állíthatom, én nem bírnám ki, ha csak ez lenne. Míg a kazánnal simán megvan a beállított hőmérséklet mondjuk +-0,3 fokos eltéréssel, addig a klíma gyári érték szerint +- 0,5-öt tudna, de a valóságban ez inkább kb +- 0,8. Erős másfél fok különbség van a fűtés bekapcsolása és kikapcsolása között, az nagyon nem komfortos.
  Szóval nálunk az alap a gázkazán, ha épp a hőérzet azt kívánja, akkor tolunk rá egy 10 percet klímával. Illetve amire tök jó, a reggeli felfűtést sokkal gyorsabban megoldja mint a radiátorok.
 • mad823
  Úgy látom, hogy itt elkezdtek keveredni az “olcsó” és a “környezettudatos” megoldások. A kettőnek nem minden fentebb taglalt esetben van közös halmaza. Értem én, hogy olcsóbb fával, szénnel és klímával fűteni, mint gázzal, de a közös érdek azt kívánná, hogy alaposan hőszigetelni kéne első lépésként nem?
 • Treil
  Szerintem jelenleg gáz a legjobb. Aki azt hiszi elzárják a gázt de lesz villany annak árnyalnám a kedvét, mert az sem lesz, mivel akkor mindenki villannyal fűt és kiesik a gáztüzelésű erőmű.
  Légkondi nekem komfort miatt túlélésre jó, a kompresszor zaja éjszaka elviselhetetlen, a folyamatos légáramot sem szeretjük. Ha tehetném padlófűtés, de még a radiátor is kellemesebb.
  Hőszivattyú lenne a legoptimálisabb, de csak nagyon jól szigetelt házban működik megfelelően, ahol kiegyenlítetten tud működni. De csakis talajszondás, mert egy levegős kültéri az elveszik egy lakónegyedben, ha mindenkinek az van akkor alapzajos lesz a környék.
  Állítólag hidrogén kazán a jövő. Napelemekkel nyáron termelt áramtöbbletből hidrogén szintézis és letárolás télre. Csak még sok év mire lesz megfelelő technológia, de jelenleg nekem ez tűnik legéletképesebbnek.
 • Gyula
  Az előbbi megjegyzésből kimaradt: a családban házfelújítás, tetőcsere, falak szigetelése, nyílászáró csere. A három szintes ház tapasztalataiból kiindulva a négyszobássá alakított B energiatanúsítványos, két generációs 120m2 házba két – 23*-ig fűtésre optimalizált 3,5kWh Fischer légkondi, 70m2 5 termosztát vezérléses infra fűtőfilm a hideg burkolat alá az éjszakai hangtalan fűtés miatt. Az ideális tájolású és dőlésszögű tetőre 10.5kWp napelem. Október vége óta megy az épület fűtése, szárítása a két légkondival, mert a tetőcserre, csak két hetes totál esőáztatást követően sikerült. Az infrafűtés és a két légkondi is bevált. Az épület lassan kész. Az áramtermelés utolérte a főleg légkondik általi felhasználást.Tehát az itteni tapasztalat is azt bizonyítja az inverteres légkondícionálók, ha jól vannak méretezve mindenképpen olcsóbbak a gáznál és a geos fűtésnél. A napelem kíméli a büdzsét.
 • Henrik
  Nálam Burgenlandban egy kicsit más a helyzet, itt nincs rezsicsökkentés.Kb. 40%-kal nőtt a gáz és áram ára.Most raktam fel egy 14 kW-os napelemet a tetőre (nincs szaldós elszámolás, kb. 3cent különbség van rendszerhasználati díjként felszámolva), klímát szintén, hogy nappal azzal lehessen a fűtést biztosítani.Alapjában véve meg vagyok a rendszerrel elégedve, de a feleségemet nagyon zavarja a légmozgás,állítólag nagyon szárad tőle a szeme, ill. mindig azt nézi, hogy mit felejtett a sütőben, mert kb. olyan hangja van annak a min. zúgásnak is :D. A sógorok 2030-tól kivezetik a gázt az ellátási körből,így mindenkinek ajánlott áttérni vmi másra.80-as évek végén épült háznál, meglévő radiátoros fűtésnél nem tudok hőszivattyúra váltani,mivel alacsony hozzá a hatásfoka.Marad a pellet, vagy a fa gázosítása 2 puffertartállyal a meleg víznek, ill. fűtésnek + Nappalra elektromos fűtőszál hozzá talán
 • Dani
  Érdemes lett volna a H tarifát is leírni, ami olyan 2/3-as ára a rendes villany tarifának.

  A pattogás amikor leáll az nagyon típus függõ, a prémium kategóriás klimaknál nem annyira vészes a helyzet. Az enyhébb, de hosszabban elhuzódó telek miatt az átlagos 3.8-as SCOP valszeg még magasabb lenne.

  Ha valakinek már megvan a kondi kazán, akkor persze nem éri meg áttérni klímára, de ha akár csak le kell cserélni a régi kazánt és kéményt kell bélelni, már ellehet gondolkodni rajta. Ráadás, ha valaki teljes lakásfelújítást csinál szigeteléssel, akkor vagy kihagyja a kinti gázvezeték részén a szigetelést, vagy áttervezteti és a szigetelésen kivülre rakatja át a gázcsövet, ami megint csak szép költség.

 • Bélám
  A klímákban/hőszivattyúkban lévő gáz egy idő után elszivárog és rombolja az ózont. Szóval nagyon zöld az, persze!
 • Copywriter
  Volt szerencsém padlófűtéshez is és klímás fűtéshez is. Mindkettőnél hiányzik a cserépkályha vagy a radiátor azon tulajdonsága, hogy hozzá tudsz bújni, és akkor is fűt, amikor már nem rakod a fát/a kazán nem megy. Ez elsőre hülyeségnek hangzik, de aztán mennyire hiányzik, ha már megszoktad. A légkondinál tényleg jó volt odaállni a meleg levegőbe, de ahogy leállt, én is elkezdtem fázni. Pedig nem volt hideg, de mégsem olyan, mint amikor a kályha vagy a radiátor irányából 1-2-több órán át áramlik a meleg.

  Emellett mi egy 80000-es városban vagyunk, és nyáron garantáltan nem lehet légkondiszerelőt találni, persze ilyenkor a hűtő funkcióhoz. Legalább 1 hónapos várólista van. Télen azért pár nap alatt kiértek.

 • toli
  Két hete szerelték fel a klímánkat, 3.5kw MDV, jól fűt, 40 nm-t befűt 15 perc alatt. Még tesztelgetem, amit nem értek, hogy valamikor bekapcsolom 20 percre és majdnem folyamatosan 530w-ot fogyaszt máskor meg a 20 perc alatt végig 1000w-ot. A hőmérséklet odakaint kb ugyanannyi, 15 fok. (Jó, azért ingadozik a fogyasztás +-50w-ot).
  Valaki aki tudja leírhatná a trükköt, mitől fogyaszt kevesebbet, egyből maxra felkell tenni a hőfokot vagy a légsebességet kell állitgani vagy más?
 • tp
  Ha az épület kellő hőtehetetlenséggel ÉS hőszigeteléssel rendelkezik, akkor egy éjszakát ki kellene bírni -5 fokban is fűtés nélkül.

  Tavaly szigeteltük a tetőt, eddig volt a szarufaközben kőzetgyapot (elvileg 15cm) de nem volt légtömör, mert a cserép alatti fólia megsemmisült (rossz anyagot építettek be). Ehelyett beraktunk 14cm táblásított, alu-kasírozott, táblás PIR-habot, a réseket, amik voltak, tömítettük (PUR-hab és légtechnikai aluszalag) majd bentről a gipszkarton fémvázba került még 40mm airrock xd kőzetgyapot majd a gk alá még folytonos párazáró fólia. Eredményképp esett 30%-kal a gázfogyasztásunk és nincs huzat a tetőtérben (igen, olyan szar volt).

  Bár csak 35nm volt az érintett felület egy 100nm-es lakásnál, mégis durva a különbség. A padlásfödém korábban már kapott kezelést (12+25cm gyapot). Idén az ablakok jönnek (3 réteg: 4-18-4-18-4mm-es Ug=0,5 üvegezéssel).

 • Másik tapasztalat
  Már csak az érdekelne, mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Magyarósi Csaba 2 nappal ezelőtt, azaz pénteken tette közzé erről szóló videóját. Véletlen?

  Nem tudom, ki az a Magyarósi CSaba, de én már másfél hónapja írtam, hogy írni fogok a témáról. Úgyhogy pusztán véletlen.

 • Bibi17
  Annyira egyszerű ez a klímás fűtés. Adott hőmérsékletig tuti nyerő. Alatta meg a gázfűtés hatékonyabb. Magyarán december-január közt jobb a gáz, mindne más időszakban ott a klíma.
  Ha még mindig oitt tartasz, hogy deaklímátkikelltakarítani, valamit nem értettél meg a szakmunkásképős fizikaórán.
  Elmesélnéd, miért kell hozzá szerelőt hívni? 🙂
 • Zsolt
  Az elejéhez szertnék egy kicsit hozzátenni. Az elhangzott, hogy 1 kWh áram ára durván háromszorosa ugyanennyi gáznak hatásfok miatt, ami az erőműben van. Ez igaz, azonban tegyük hozzá, hogy ez otthon elégetve is így van. A gáz teljes energiatartalmát nem tudod elfűteni, mert ehhez kb. szobahőmésékletű füstgáznak kéne a kéményen távoznia. Az egy dolog, hogy ez igen komoly hőcserélőt igényelne, de eleve tilos is a füstgázt túlzottan visszahűteni, mert savakat képez a páratartalommal, és szétmarja a mindenséget (valahogy így tanultam annak idején). A kimenő füstgáz nagyságrendileg 200 C fokos. A benne lévő hőmennyiség a te veszteséged.
 • Jakab
  2 szezon óta én is klímával fűtök, de nekem nem jön be..A hőérzete pocsék, spórolás nem sok a fához képest, bár kényelmesebb az kétségtelen. És hűteni is tud. 1400-1500kW körül eszik egy fűtési szezonban. Nagy hidegben eléggé nyögvenyelős a teljesítménye (-22 fokig használható, téliesített 3.6kW fűtőteljesítmény, tehát nem a legalapabb).
  Nekem úgy tűnik, inkább az átmeneti évszakokban, kisebb hidegekre optimális. Ezen kívül egy cserépkályhánk van még, nagyobb mínuszokban begyújtom, és sokkal jobb a hőérzete, tényleg érzed h meleg van, nem csak dideregsz, mint a klímánál..
 • Csavarhúzós
  Nekem Gree G-Tech klímáim vannnak.
  Pozitívum, hogy nem nagyon jegesedik eleve, (jó nagy a kültérije, tehát egységnyi felület kevésbé lesz hideg) és elég csendes, én simán alszom mellette (nyilván levéve a fordulatszámot).
  Negatívum, hogy száz wattot eszik eleve, kikapcsolt állapotban is, ha 0 fok vagy az alatti a hőmérséklet. Négy klímánál ez már négyszáz watt, szóval lehet hogy egy multisplit rendszerrel jobban jártam volna (=1 kültérihez több beltéri). Vagy egy japán klímával. További negatívum, hogy 7,32A-es áramigényt ír a H-tarifa kérőlapján, miközben 4,5 A fölé sosem ment a csúcsigénye méréseim szerint – tehát feleslegesen kell megvenni sok ampert, miközben kevesebbel is elmenne.

  Az nem tudom, mennyire köztudott, én nagyon meglepődtem, amikor átszámoltam a nettó lakossági gázárat €/MWh-ra, és megnéztem, hogy a tőzsdei ár ennek négy-ötszöröse… Szóval kell az alternatíva…

 • Bizalmatlan
  Én csak azért jöttem, hogy említést tegyek a következő kulcsszavakról alacsony rezsi témában: légcsatornázható klíma, hővisszanyerős szellőztető, nyári passzív árnyékolás (túlnyúló tetővel), téli szoláris nyereség (jó tájolás, ablak Uw<=0,8), vastag szigetelés (homokzaton 25cm grafitos EPS, aljzatban minimum 14cm EPS, födémen minimum 30cm kőzetgyapot, vagy fújt EPS). Számomra ez jelentené a közel nullát….
 • tp

  A kondenzációs kazánnál emiatt (savasodás) vannak kitételek a kéményre és pont azért hatékonyabb, mert az egéstermék hőjét is igyekszik visszanyerni!

 • Blend Ahmed
  “Az egy dolog, hogy ez igen komoly hőcserélőt igényelne, de eleve tilos is a füstgázt túlzottan visszahűteni…”

  A régi típusú kazánoknál el kellett kerülni a kondenzációt, de újabb fajta, kondenzációsnak nevezett kazánoknál meg pont ilyesmi a lényeg, és bizonyos körülmények között 100% feletti hatékonyság is elképzelhető.
  gazor.hu/kondenzacios-gazkazan.html
  megatherm.hu/hogyan-lehet-egy-gazkazan-hatasfoka-tobb-mint-100

 • Kepe
  Nagyon jó leírás , viszont néhány dolog viszont fontos, direkt fűtésre alkalmas klímákat kell venni és azok -5 fok alatt is jobb hatásfokkal működnek mint a régi gázos konvektoros megoldás. (Személyes tapasztalat). Én kényszerből váltottam és nem bántam meg, 70m2 fűtök két klímával. 9-13 ezer között van a fűtés költségem úgy hogy nem igényeltem H tarifát még. Viszont mindenképpen érdemes megbízható gyártót választani, nekem japán van annak a hangja is minimális. Sajnos egyes kínai gyártók annyira ebben még nem jók. Folyamatosan írom a fogyasztásomat itt elérhető: futesklimaval.blogspot.com/2021/03/milyen-klimakat-hasznalok-es-mekkor.html
 • mad823

  Számos low GWPO hűtőközeg van, olya berendezést kell venni, amit azzal töltöttek, aztán nem lesz ózonpara.
 • Lasszó
  Köszi, hogy írtad az elektrosztatikus dolgot. Nem értettem, hogy télen miért rázok meg mindent, de most már igen.
 • Anton von p
  Ha lenne elég helyem és pénzem, telepítenék az 5kW helyett inkább 20kW napelemet, és fűtenék villanykazánnal, mert bár nincs gondom a gázfűtéssel, de egyrészt a mostani turbulenciák miatt ismét előkerült az ellátásbiztonság kérdése, másrészt üvegház-fokozó a drága jó metán (égetése) (is)
 • Idrocs
  Nalunk napelem teleitese utan valt aktualissa egy regebbi klima melle egy 3,5kw teljesitmenyu panasonic, futesre optimalizalt klima, mely egy egy kb 50nm-es teret fut a foldszinten illetve a lepcsohazon keresztul az emeletre is jut a melegbol. 22-23 fok mellett, 250-350kwh felhasznalasaval napkozben reggel 07:00-22:00 kozott be sem kapcsol a gazkazan, viszon, ahogy Mikloseknak, ejszaka tovabbra is az biztositja a meleget – igy a kb 30-50%-ot sporolunk havonta a gazon. A sugarzott hoerzett persze sokkal komfortosabb mint a befujt, de ezzel egyutt napelem melle – ha jol van minden meretezve – nagyon hasznos befektetes.
 • Kard
  Ha már szóba került a Daikin. Nekik van egy olyan opciójuk, hogy a két legnagyobb, 4-es és 5-ös multi klíma kültérire rá lehet akasztani egy hibrid kazánt. Tehát pl. a négyes esetén van 3 klímád a lakásban hűtési célra és a negyedik lábára meg rákötöd a hibrid kazánt ami egy hőszivattyú meg egy kondenzációs gázkazán. Fel lehet programozni, hogy mikor használjon csak gáz, mikor menjen hibrid üzemmódban meg mikor menjen csak a hőszivattyú része. Egyedüli probléma, hogy a hibrid kazán 1.5M, plusz ugye kell kültéri de az amúgy is kéne a klímák miatt, csak egyel nagyobbat kell akkor venni.
  Elvileg vannak más gyártóknál is hasonló megoldások.
 • amorph
  nekem epp hasonlo temaban lenne tanacsra szuksegem: faskazant szeretnek lecserelni villanyfutesre (gazvezetek nincs a kozelben), 10kWp-nyi napelemmel segitve, viszont a klimas futes kellemetlensegeit olvasva elbizonytalanodtam (mivel nem csak kisegito lehetosegnek kell, hanem egyetlen opcio lesz). viszont az elektromos kazan nagyon szimpatikus lenne, foleg, hogy csak egy kazancserevel (a fást elektromosra) le is tudnam a dolgot, csak epp fogalmam sincs, hogy ez mennyire eri meg, mennyibe kerul a tobbi lehetoseghez kepest. ami meg esetleg szoba johetne, az osszes radiator elektromosra cserelese, de ez elso latasra kevesbe szimpatikus, mint az elektromos kazan. koszi elore is!