Újra Patika Pénztár akció novemberben

Sokan szeretik az önkéntes pénztárakat a 20%-os adóvisszatérítés miatt.

Azonban a pénztárak levonnak a befizetesekből akár 5-6%-ot is a költségeikre, így a 20% jóváírásból csak 15% marad meg nekünk.

Ezért várjuk minden évben a Patika Pénztár novemberi akcióját. Idén sem marad el az akció, itt vannak a részletek.

Az akció lényege, hogy novemberben csak 1646 forintot vonnak le a befizetett összegtől függetlenül.

 

Köszönjük LG-nek a hírt. 

Share

75 hozzászólás

 • Tudatlan
  , abban igazad van, hogy ne ebben tartsa az ember a pénze nagy részét. De én úgy látom, ez az egész arról szól, minél nagyobb összeget folyassunk át a pénztáron. Tehát nem elég befizetni tudni, alkalomadtán kivenni is tudni kell. Nemrégiben vettem ki pénzt önseg. céllal, bár nem voltam igazán rászorulva, de jogosultságot szereztem.
  Ha nem lenne adóvisszatérítés, senki nem szórakozna ezzel az egésszel, és évi egy doboz lázcsillapító áráért sem éri meg belépni.
  A szakaszos lekötés azért lehet lényeges, mert a pénztár határidőket szab. A jogosultság kezdetétől 120 napig lehet benyújtani az igényt, és csak a legalább 180 nap óta bent lévő pénzt lehet kivenni (kiv. adóvisszatérítés).
 • @Peti
  Köszönöm a válaszokat. Az az egy zavar, hogy elég sok pénz áll benne, de végül is logikus amit írtok. Szerencsére ez a megtakarításunk egy része lenne csak.
  Gondolkozom még egy kicsit. 🙂
 • kridli
  120 napos limit csak az önsegélyező szolgáltatásokra van, a hagyományos egészségpénztári dolgokra (pénztárfüggően) jóval több. Márpedig te azzal a példával jöttél feljebb, hogy idősebb korban már jóval több lesz az egészségügyi kiadás. Na az ilyen számlákat elég sokáig be lehet küldeni.
  Egyébként én egyáltalán nem tartom jó ötletnek ezt a kössük le sokat és legyen “önfenntartó” módszert, amit ki tud venni az ember belőle, azt én úgy gondolom érdemesebb kivenni, és nem az “önfenntartóság” miatt lekötni. Ha meg nem tud sokat kivenni az ember, akkor felhalmozni sem érdemes pénztárban a megtakarítást, talán az egyetlen kivétel ha gyereket tervez valaki.
 • Ákos

  “a havi támogatás maximális összege 19125 Ft. Igénybe veheted a támogatást két különböző pénztárból is, de azok együttes összege továbbra sem haladhatja meg a havi 19125 Ft-ot.”

  De. Nekem 2 pénztár utal havi 19.125-öt.

 • attila
  @Ákos mit csinálsz ha jövőre bekérik a számlakivonatot amin ott virít h szabálytalanul két helyről is kapsz támogatást ? Változó kamatlábas hitelnél ennek van esélye hisz változik a törlesztőrészlet !
 • Ákos

  1. Ki kéri be a számlakivonatot?
  2. Hol az a szabály, ami megtiltja?
  Tavaly decemberben kértem hivatalos állásfoglalást az önsegélyező pénztáramtól és ezt a választ kaptam:
  “Pénztáranként tudja igényelni a szolgáltatás maximum összegét, tehát ha több pénztárban is tag, ezt az összeget meg is tudja többszörözni.”

  Gondolom, az 50/B. § (1) bekezdéséből vezették le, mivel az úgy kezdődik, hogy:
  “Az önsegélyező pénztár…”
  Vagyis nem a pénztárak együttvéve nyújthatnak szolgáltatást, hanem pénztáranként nyújthatóak a szolgáltatások.

  A törlesztőrészlet meg jóval több, mint a két támogatás együtt, vagyis a teljes összeg lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatására fordul.

 • headset

  “nem tartom jó ötletnek ezt a kössük le sokat és legyen “önfenntartó” módszert”

  A lekötés alig jelent korlátozást:
  – akármilyen kis részletekben le lehet kötni a pénzt. Azt kell feltörni, amennyire szükség van.
  – csak a VISSZAIGÉNYELT adókedvezmény után kell 20% büntetést fizetni.
  – a büntetés a 10% 20%-a, vagyis a feltört tőke 2%-a. És az ember ráér a következő májusban befizetni, ami anyagi bajok esetén sokat jelenthet.
  – a novemberben ingyen befizetett pénz egy részét januárban kell lekötni és akkor még 17 hónapig ingyenesen feltörhető.

  Az önsegélyezőben felhalmozott pénz a 6 hónapos vésztartalék lehet:
  – munkanélküliségre
  – betegségnél táppénzkiegészítésre, gyógyszerre, stb
  – gyerekszületéskor, gyesnél, gyednél
  – iskolakezdéskor
  Szóval szinte minden anyagi bajban.

  És egy közepes méretű (legfeljebb 3 milliós) felhalmozásra 5% kamatprémiumot ad a pénztár hozama felett.

 • kridli
  Azt a kockázatot felejted el, hogy egy olyan helyen parkoltatsz 3 millát, ahonnan a kivétel erősen szabályozott. Honnan tudod, hogy pár év múlva ugyanezekre ki tudod venni a pénzt? Már egy csomószor szigorítottak törvényileg az egészségpénztári felhasználásokon. Az önsegélyezős összevonás miatt most volt egy nagy lazítás, de nincs garancia arra, hogy ez így is marad.
  Az én véleményem, hogy amit az ember ki tud venni az egészségpénztárból, azt inkább vegye ki, és fektesse be valahol, ne pedig ep-ben lekösse. A mostani szabályokkal tényleg rengeteget lehet kivenni, mi évekig fogunk max befizetést kivenni két személyre (ha minden így marad). Aki viszont nem tudja kihasználni jelenleg sem a szolgáltatásokat, az inkább ne fizessen be ennyi pénzt, mert bizonytalan hogy fogja kivenni (kivéve ha gyereket terveznek).
 • headset

  El tudom képzelni, hogy az állam visszavonja a 10 vagy 20%-os adóvisszatérítést. Ez spórolás lenne a költségvetésnek. De miért gátolnák meg, hogy az emberek elköltsék az önsegélyező pénztárakban már meglevő pénzüket? Miért vállalná a politika ezt a konfliktust a választópolgárokkal?

  Az eddigi “szigorítások” kis hatásúak és az egészségmegőrzés vitatható területein voltak. Míg az enyhítések anyagilag jelentősek.

  Ha valaki igénybe akarja venni a 150 ezer ft-os adóvisszatérítést, az önsegélyező lekötéssel együtt is kevesebb költséget és könnyebb hozzáférést jelent, mint a nyugdíjpénztár vagy a nyugdíjbiztosítás.

  De elfogadom, hogy az emberek helyzete különböző. Van akinek jó az ÖEP, van akinek nem.

 • kridli
  Lehet kicsit félreérthetvő voltam. Én azt tartom rossz ötletnek, hogy valaki mindenáron erre az önfenntartó állapotra törekedjen lekötésekkel. (sok ilyen komment szokott lenni a ilyen témájú postok alatt, most is írta valaki, hogy mennyit kell befizetni és lekötni, hogy ezt az állapotot pár év alatt elérd)
  Egyik eset, tudna kivenni pénzt a pénztárból, de nem kiveszi, hanem inkább leköti, hogy minnél hamarabb eljöjjön az önfenntartó kánaán. Szerintem ez rossz döntés, amit az ember ki tud venni, azt vegye ki. Emellett ha még nem használta ki teljesen az adókedvezményt, akkor persze kössön is le ha gondolja.
  A másik eset, ha valaki nem tudja felhasználni szinte semmire (mert nincs lakáshitele, nincs gyereke, keveset beteg, és akkor is állami egészségügybe megy stb.). Na aki ilyen, az viszont hacsak nem gyerekvállalás előtt áll, szerintem ne halmozzon fel 3 millát egészségpénztárba.
 • A kulcslyuk szelleme
  Sziasztok!

  Mi az eljárás abban az esetben, amikor egy EP számlára vásárolt termékkel garanciális probléma van? A boltban fel kell mutatni a számlát, viszont azt meg be kell küldeni a pénztárnak. Onnan ki kell/lehet kérni ilyenkor? Van valakinek tapasztalata ez ügyben? Vagy ez pénztárfüggő (nekem Medicina).

 • kridli
  MKB-val van tapasztalatom, ott lehet kérni amikor beküldöd, hogy garancia miatt szükséged van a számlára. Ilyenkor tollal rávezetik a számlára, hogy az egészségpénztár elszámolta (hogy ne küldhesd be kétszer), és postán visszaküldik. De nekem olyan is volt, hogy elfelejtkeztem erről, beküldtem simán, és később garancia miatt kellett volna. Írtam nekik online üzenetet, hogy kellene a számla, mikor küldtem be, milyen összegű stb., és így is elküldték. Még egyopció, hogy az MKB-nál nincs időkorlát, bármeddig be lehet küldeni a számlákat, megteheted, hogy majd a garancia lejárta után küldöd be. Beszélj a pénztáraddal, biztos van ott is megoldás.
 • headset
  Akkor is van még egy lehetőség, ha valaki alig tudja költeni az ÖEP pénzt.

  Nyugdíjba menetelkor az ÖEP-t át lehet vinni önkéntes nyugdíjpénztári számlába és kifizettetni.
  Jobb, mint az önkéntes nyugdíjpénztár, mert sokkal kevesebb pénzt kell felhalmozni az adóvisszatérítés kihasználásához.

  De abban egyetértünk, hogy ha valaki tud értelmes dologra költeni az költsön.

  Bár még ez is kérdéses. A pénz átfolyatásakor levonják a pénztári jutalékot, ami lehet egész kevés, de akár sok is.
  Ha valaki nem idegenkedik 3 milliós nyugdíjtartaléktól, annak a lekötés olcsóbb, mint a levásárlás.

  De ezek csak ötletek.
  Mindeki döntse el, hogy az ő életkorában, családi helyzetében, keresetétől függően mi a jó. 🙂

 • A kulcslyuk szelleme
  @kridli: Köszi, hogy leírtad a tapasztalatodat.
 • attila
  végelszámolják az első lakáshitel pénztárat, akinek van bent pénz az menjen át másik pénztárba minél előbb !
 • attila
  a patika honlapján is lehet bankkártyával tölteni, így akinek visszatérít a kártyája az még akár plusszban is kijöhet 🙂
 • Péter
  A lenti 120 nap Patika pénztárnál pontosan mire vonatkozik?
  180 napig kell bent lenni a pénznek a számlán minimum, de a szülés követően 120 napom van igényelni? Nem igazán értem…
  Izysnél jobban le van írva:
  “a pénztár engedi, hogy a gyerek születése után egy éven belül bemutasd az anyakönyvi kivonatot.”

  A szolgáltatások iránti igényt a szolgáltatás alapjául szolgáló esemény bekövetkezését, állapot kialakulását, illetve a szolgáltatásra való jogosultságot igazoló dokumentum kézhezvételét követő 120 napon belül kell a pénztárhoz benyújtani, azt követően a jogosultság érvényét veszti.
  Gyermek megszületése, illetve örökbefogadása esetén igényelhető támogatás
  A támogatás újszülöttenként, egyszeri támogatásként maximálisan 1 MFt összegben igényelhető.

  A testvér is nyithat számlát és megjelölhetem szolgáltatásra jogosultnak azt akinek gyermeke születik?
  Neki tagnak kell lennie?
  Köszi!

 • kridli
  @Péter szülés után 120 napon belül be kell adni a kérelmet meg az anyakönyvi kivonatot. A 180 nap ettől független, 180 napja bent levő pénzt lehet kivenni. Ami még bonyolítja a képletet, és pénztáranként eltérő a gyakorlat, hogy mi van akkor, ha beadod a szülési támogatást, de akkor épp nincs rajta 180 napos egyenleg. Nem tudom ezt a patika hogy kezeli.
  Testvérre is lehet.
  “Neki tagnak kell lennie?” Mármint kire gondolsz?
 • Péter

  Húgom fog szülni. Én (is) nyitnék megjelölve őt kedvezményezettként (szolgáltatásra jogosultnak). Ő így jogosult lenne igényelni, függetlenül attól, hogy ő patika pénztár tagja -e?
  Ha most nyitok, a novemberi akciót kihasználva. Nem tudom pontosan meg lesz e a 180 napos egyenleg mire megszül és még a 120 nap is meglegyen.
  Vagyis ha megszül 120 nap van rá igényelni, illetve beadni a papírokat? Ha még nem lenne meg a 180 napos egyenleg addig nem vehető ki a pénz, de ha letelik a 180 nap ettől függetlenül igen? Van valakinek erről infója?
  Köszönöm!
 • kridli
  @Péter, ha te vagy a tag, és a húgod szül, akkor a húgodat be kell jelenteni szolgáltatásra jogosultnak, de ettől függetlenül te igényled, csak az igénylő nyomtatványon jelölni kell, hogy a húgod révén igényeled. A húgodnak ehhez nem kell belépnie. Ha ős is belép valahova, akkor ő is adhat be külön igénylést saját jogon. Ha fizet adót, akkor célszerű belépnie valahova.
  Nem vagyok patika pénztár tag, nem tudom ott hogy megy, ahol mi vagyunk tagok (mkb és generali), ott ha a beadáskor nincs meg a 180 napos egyenleg, akkor várakoztatják az igényt egy ideg (az egyik pénztárunknál 120 napig, a másiknál 180 napig ha jól emlékszem), és legkésőbb amikor az lejár, akkor ellenőrzik újra, hogy van-e 180 napos egyenleg, ha van, akkor kifizetik. De nem tudom a Patika is így csinálja-e, hívd fel őket, vagy olvasd át a szabályzatukat.
 • Péter
  patikapenztar.hu/alap.php?main_menu=1&sub_menu=hir&hirid=2193

  120 napos szabály
  Bizonyos szolgáltatások esetében a törvény megszabja, hogy a szolgáltatások iránti igényt a szolgáltatás alapjául szolgáló esemény bekövetkezését, állapot kialakulását, illetve a szolgáltatásra való jogosultságot igazoló dokumentum kézhezvételét követő 120 napon belül kell a pénztárhoz benyújtani. Ebben az esetben a pénztártag visszamenőleg, a jogosultság első napjától megkaphatja egy összegben a támogatást (ezt követően havonta fogjuk kifizetni a megítélt összeget, amíg Ön jogosult rá). A 120 nap azonban jogvesztő hatályú: ha kicsúszik belőle, elesik az egyösszegű kifizetés lehetőségétől és a pénztár csak a benyújtás napjától tudja folyósítani a megítélt támogatást.

 • Péter
  Abban az esetben is érdemes benyújtania az igénylést, ha a számláján nincs elegendő 180 napos egyenleg. Az utalás megtörténik, ahogyan az összeg rendelkezésre áll. Ha viszont kicsúszik a határidőből, csak a benyújtás hónapjától tudjuk fizetni a támogatást.

  180 napos szabály

  Kizárólag a pénztártag számláján már legalább 180 napja befizetett összeg terhére teljesíthető az önsegélyező kifizetés.

  Vagyis, úgy értelmezem:
  Ha nincs még meg a 180 nap akkor is nyújtsam be a 120 napon belül, és amint meglesz a 180 nap, akkor az utalás megtörténik. (egy összegben?)
  Ha a 120 napból kicsúszik a benyújtás, akkor egyösszegű kifizetés nem lehetséges. Hanem havonta történik majd a kifizetés? Vajon hány hónapra lebontva? Elég fura ez a leírás…
  Más infót nem találtam. Hétfőn telefonon érdeklődök majd.
  Köszönöm az eddigi segítséget!

 • Péter
  Nos leírom a tapasztalatokat.
  Próbáltam fórumon egyeztetni, majd mikor nem sikerült elküldenem a hozzászólás és jelezte, hogy küldjem el az info patikapenztar -ra, ezt megtettem. Onnan visszapattant a mail, hogy nem létező cím. Továbbítottam az ugyfelszolgalat patikapenztar -ra, majd onnan már kaptam választ. 🙂

  *Igen, ahogy írta a kérelmet 120 napon belül kell benyújtania és amikor meglesz a 180 napos egyenlege, akkor kerül kifizetésre. Visszamenőleg egy összegben, amennyiben az egyenlege engedi.
  Önsegélyező szolgáltatáson belül a gyermek születésére 120 napon belül kell leadnia az igényt. Az igényelt összeget egyszer lehet igénybe venni és a kifizetés is egyszeri kifizetésként valósul meg.

 • attila
  rossz a logikád 😉 Nem vonják vissza, mert a pénztárak 90%-ban magyar papírokat tartanak vagyis államadósságot finanszíroznak közvetetten szja-ból a pénztárakon keresztül. Gondolj bele, adnak 150e forintot és kapnak érte sokkal nagyobb összegű vásárlást hisz sokan lekötik a 750e-t illetve van 180 napos egyenlegből finanszírozható szolgáltatás, illetve sokan elosztva fizetnek be vagyis folyamatosan havonta így tovább van náluk a pénz….

  a patikánál amint néztem macerásabb a számla iratás hisz több minden kell rajta legyen, ez drogériáknál gáz, mert ott hiába kérek számlát, nem ment el a rendszer így mindig újra be kell diktálni, érthetetlen ósdi az egész. Viszont évente elég egyszer küldeni számlákat és egyben fizetnek, ez jó annak aki minél kevesebbet akar vele foglalkozni…..

 • Ernő
  Sziasztok!
  Azt szeretném kérdezni ti nem aggódtok e a betéteitek miatt? Ezekre a befizetésekre nincs OBA biztosítás, tehát ha sumák – sikkasztás – csőd következik be, bukó a betét.
  Most néztem pl. a Patika EP nyilvános dokumentumait, és megosztottak pár bírságról szóló határozatot (2015 és 2017 tehát elég frissek).
  Többek között ilyen sumákok miatt büntették már őket: a Pénztár ellenőrző bizottságának tagja ne töltsön be felügyelőbizottsági tagi pozíciót a kiszervezett tevékenységet végzőnél,
  Vagy kezdeményezze a Pénztár bankszámláit vezető Bank Zrt.-nél a Pénztár bankszámlái felett rendelkezésre jogosultak körének módosítását, ennek keretében igazolja, hogy a vezérigazgatója,törlésre került a Pénztár bankszámlája felett rendelkezésre jogosultak közül.
  Mi van ha belépek, szorgosak fizetek a adókedvezmény miatt, aztán a háttérben szétlopják az egészet… Emiatt senki sem aggódik???