Meghalt John Bogle, a Vanguard alapítója

2019-01-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

John Bogle, a Vanguard alapítója 89 évesen meghalt. Őt hívták az "indexbefektetések atyjá"-nak. Négy évtizede találta ki az index alapú befektetést, 1974-ben alapította meg a Vanguardot és vezette be a Vanguard S&P 500-as tőzsdeindexbe fektető alapját.

A filozófiája alapján nem egy-egy céget kell megtalálni, amibe érdemes fektetni, hanem meg kell venni egy egész piacot. Ahogy ő mondta, ne keresd a tűt a szénakazalban, vedd meg inkább az egész szénakazlat. Egy másik mondása is jól kifejezi a filozófiáját: az idő a barátod, az impulzív döntések pedig az ellenségeid. Ne piszkáld a hosszú távú befektetéseidet és ne aggódj a rövid távú, 2-3 éves kilengések miatt.

A másik nagy érdeme, hogy azt gondolta, nem kell lehúzni a befektetőket évi 2-3-4%-os kezelési díjakkal, mert sokkal kevesebb pénzből is lehet alapokat kezelni.

Először rengetegen gúnyolták, különösen az aktív alapkezelők. Mára az ETF-ek és a passzív befektetési alapok komoly kihívói lettek a drágán kezelt aktív alapoknak. Csak az ő cége, a Vanguard 4,9 billió dollárt kezel, jellemzően évi 0,01-0,2% költséggel. Nem is csoda, hogy az aktív alapok folyamatosan háttérbe szorulnak, az elmúlt 20 évben az aktívan kezelt alapok 13,4%-a tudott több hozamot felmutatni, mint a passzív alapok.

Paul Samuelson Nobel-díjas közgazdász szerint Bogle forradalmasította a befektetések piacát, újítása a könyvnyomtatás vagy a sajt felfedezéséhez hasonlítható.

Egy nagy ember távozott közülünk, hálásak vagyunk azért, amit tett a befektetések világában.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Ki akar átlagos lenni, avagy verjük meg a piacot.

A legsikeresebb befektetők

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram