Uniós országok adósbesorolása

2024-06-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A hitelminősítők félévente elmondják a véleményüket egy-egy országról, ezzel segítve a befektetőket, hogy kinek milyen kamat mellett, milyen kockázati felárral adjanak kölcsön.

A három nagy hitelminősítő közül most a Fitch mondott véleményt a magyar államról, mint adósról. Az egyszerre jó és rossz hír az, hogy nem változtatott a besorolásunkon, továbbra is BBB osztályban vagyunk, negatív kilátással, vagyis eséllyel arra, hogy romlani fog a megítélése az országnak.

Azért lenne kínos, ha ez megtörténne, mert ez a legutolsó, még befektetésre ajánlott kategória, ennél lejjebb már a bóvliban lennénk. (Ahol egyébként voltunk 2011 és 2016 között.) A bóvli kategória sem a világ vége, de akkor még drágábbá válna az igen combos államadósság finanszírozása.

A Fitch legkomolyabb gondnak a kormányzás kiszámíthatatlanságát, a magas költségvetési hiányt és a régióban túl magasnak számító államadósságot nevezte meg, az eus pénzek elmaradása és egyéb gondok mellett.

Érdemes összevetni, hogy a többi országnak a régióban milyen adósságbesorolása van, vagyis mennyire tartják őket jó adósnak a hitelminősítők. A legjobb az AAA besorolás, utána az AA, aztán az A, majd a BBB, BB és így tovább lefelé, ezen belül lehet még + vagy - az előjele. A kilátás lehet plusz (várható felminősítés), stabil, vagyis semleges és mínusz, vagyis negatív kilátások.

A bóvli kategória BB-vel kezdődik, majd B, CCC, CC és így tovább.

(A Moody's egy kicsit más listát használ, de most ez nem lényeges. Ott a BBB- Baa3-nak hívják.)

Magyarország BBB-, államadósság mértéke a GDP százalékában: 73,5%

Románia BBB- államadósság mértéke a GDP százalékában: 48.8%

Szlovénia: A stabil, államadósság: 69,2%

Horvátország: BBB+, államadósság: 59,5%

Bulgária: BBB stabil államadósság: 20,6%

Szlovákia: A+, stabil, államadósság 56%

Csehország: AA államadósság 44%

Lengyelország: A-, stabil államadósság 49,6%

Amint látszik, ahogy már régóta van, Magyarország adósbesorolása a legrosszabb, egyetlen változás, hogy most már hozzánk romlott Románia is. Az államadósság mértéke szintén a legmagasabb, 60% felett még Szlovénia található, mindenki más jóval kevesebb államadóssággal rendelkezik.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram