Mennyire vagy gazdag és mennyire keresel sokat?

A bevételeid vagy a vagyonod alapján Magyarország hány százalékánál keresel többet vagy rendelkezel több vagyonnal?

S világszinten mire elég ugyanez?

Itt egy jó kalkulátor, ami minderre választ ad.

Amire vigyázz, hogy nem azt kérdezi, hogy hányan vagytok a háztartásban, hanem hány felnőtt van a háztartásban. A gyerekek számát ne írd be, mert akkor rossz értéket ad. Figyelj arra is, hogy a havi vagy az éves jövedelmet választottad-e ki, illetve bruttó bért kér.

További kérdések megválaszolásával tudod finomítani az eredményt, például rendelkezel-e saját ingatlannal és ha igen, annak mennyi lenne a bérleti díja.

S ha készen vagy, össze is tudod hasonlítani a kapott értéket más országok vagy földrészek adataival, mennyire számítanál vagyonosnak ezzel a fizetéssel vagy vagyonnal Svájcban, Egyiptomban, esetleg a dél-afrikai régióban. (A régiók, földrészek a lista végén találhatóak.)

Kép forrása: depositphotos.com

Share

186 hozzászólás

 • Szak1
  Magyarországon a felső 0.001% jövedelme 11000%-kal nőtt az elmúlt negyven évben (harmadik eloszlásgörbe). Ez világszinten is elsők között van, érdemes összevetni az európai átlagadattal (+38%). Az ország történelmének a legdurvább vagyonátrendeződése zajlik éppen.
 • Rondo
  Ahogy látom itt az adózás előtti bevételt kéri az oldal. De hogy lehet összehasonlítani a katás vállalkozót a multis alkalmazottal? Százalékosan elég nagy az eltérés a befizetett adóban.
 • László
  A medián 385000 Forintra adódik. Nem tűnik túlságosan pontosnak,

  Bruttó 385? Szerintem nem lő nagyon mellé, de nyilván nem tűpontos.

  Mai hír, hogy a legfrissebb átlagkereset bruttó 428 ezer forint. Akkor a medián majdnem forintra pontos.

 • hullámvasutas
  Hungary top 16%
  Austria bottom 46%
  Magyarország előre megy nem hátra.
  +1 feature: szerintem ez alapján fogok nyaralni menni.
 • Bumburnyák
  Szak1: Az EU, de még inkább a német autógyártók egy csomó pénzt adtak Magyarországnak, hogy itt nyugalom legyen, ebből gazdagodnak a csókosok.

  Ha balhés, lumpen, lúzer arcok laknak a szomszédban, és nem tudok elköltözni, én is fizetnék a nyereségemből valamennyit nekik, hogy kussoljanak.

  És hát a pocakos főnök át is veszi a “nyugalombantartó” pénzt és nyugalmat is csinál.

  De közben a pénz nagy részét a pocakos főnök és haverjai teszik el.

  Így gazdagodtak.

  Ez az én látomásom a dolgokról.

  Magyarul mondva: szerintem az EU gazdagította a Pocakot és bandáját, cserébe nyugalmat kaptak és olcsó munkaerőt. Ez leginkább Pocaknak volt jó. Kicsit nekünk is.

 • mad823
  Nem dicsekvésképpen, hanem épp ellenkezőleg: top 6% itthon jövedelem alapján, ennek ellenére kb. esélytelen, hogy belátható időn belül olyan lakásra cseréljük a mostanit, ahol mindkét gyereknek külön szobája van.
  Persze kormányváltás esetén (amit támogatnék) én leszek az, aki gazdagnak számít, tehát jól meg lehet még a jövedelmét adóztatni. Akkor most gazdag vagyok vagy sem?
 • Robotka
  Jó a kalkulátor, viszont valamit nem értek benne.

  Írja, hogy a vagyonhoz miket számoljunk hozzá. Ott megütötte a figyelmemet a “life insurance”.

  Az életbiztosítás tényleg “vagyon”? Mitől?

  Mert ha beírom a háztartásunk életbiztosításait (2x20millió), és a 2 szobás panellakásunk értékét (35 millió) valamint a megtakarításunkat (2 millió) akkor a felső 12%-ba kerül a vagyonunk, úgy, hogy a fizunk szerint a felső 40%-ban vagyunk 😀

  Nem is tudtam, hogy majdnem a felső 10%-ban vagyunk. De ez lehet reális?

  A unit linked biztosításra gondoltak, amiből kapsz vissza pénzt.

 • Ádám
  Amatőr értelmezési problémával küzdök:

  Számomra nehezen értelmezhető, hogy valaki a fizetése alapján mennyire vagyonos.
  A vagyon alapján készült kalkulátort értem, mert az ingatlanom, befektetéseim, stb. által van egy adott kézzelfogható vagyonom, de mondjuk egy huszonéves értékesítő srác, aki a szülőknél lakik, szolgálati autóval jár, de mondjuk két-három éve jól keres, az nem egy vagyonos ember (bár a jövőben lehet majd vagyona).
  Az általam értelmezhető vagyon szempontjából irreleváns a pillanatnyi jövedelem.

  Amúgy meg biztos tévedek, mert nálam okosabb emberek csinálták a kalkulátort, és fent túl sokszor írtem le a “vagyon” szót. 🙂

 • Alex
  howrichami.givingwhatwecan.org/how-rich-am-i

  Hasonlóan jó ez az oldal is. 🙂

 • állampolgár
  Magyarország top 12% az eremény. Ami erőteljes szégyen, lévén az egyik ismim matek tanárként az USA-ban ennek a 3x-osát keresi.
 • barna
  Köszönjük! Megérte dörömbölni. 😀

  2020-as értékeket kell beírni? Vagy régebbiek az adatok?

 • barna
  Miért nem kell a gyerekekkel számolni? Azért nem mindegy, hogy egy háztartásban 1 vagy 5 gyerek van…
 • Deniel56
  mad823:
  Dettó! Mi most költöztünk borsodba, itt csak 60 millió volt a megfelelő méretű lakás, ami pesten 200 lett volna.
  Nem panaszkodhatunk, de mi se érezzük, hogy a top családok közé tartoznánk.
 • én megmondtam

  Bruttónak meg túl alacsony szvsz.

  Mi értelme van ennek egyébként így, hogy (kvázi) bruttó jövedelemmel számolnak? Egyrészt összehasonlíthatatlanok így a számok, másrészt szerintem az emberek többsége eleve jobban tudja mi az, amit kézhez kap (ott van a számlakivonaton minden hónapban).

  Egyébként érdekes, hogy vagyonnál szűkebb az olló az EU-hoz képest, mint jövedelemnél. Sőt, konkrétan a magyar eloszláson belül engem úgy tesz kb. ugyan oda az oldal jövedelemnél meg vagyonnál, hogy KATA-s vagyok, magyarán a nettóm majdnem ua mint a bruttóm. Biztosan nagyon takarékosak a magyarok, ez azért van. 🙂

  (Régóta mondom, hogy Magyarország egy jövedelmi bermuda háromszög, ez az ügyeskedők országa, ahol a jövedelmi statisztikák teljesen használhatatlanok)

 • Gazdag vagy

  Gazdag vagy. Magyaroszági viszonyok alapján gazdag. Szomáliai viszonyok alapján szupergazdag, az amerikai viszonyok alapján pedig középosztálybeli. Gratulálok! Szép eredmény!
 • Dr Tovigloki
  Ausztria Top 3%. Nem rossz…
 • breme
  A gazdagság egy relatív dolog, én pl. 200m ingatlan vagyonnal és 300m kp-vel sem érzem magam gazdagnak, főleg a mostani inflációs környezetben.
 • mamma
  Kortól is függ. Mi így 70 körül a nyugdíjjal az alsó 25 %-ba kerültünk. De a házépítésen 30 éve túl vagyunk, jutott azóta nyaralóra is, megtakarításra is. Így aztán vagyonnal a felső 6%-ot közelítjük.
 • QTT

  A 12%, amit írsz az egy főre vetítve havi bruttó 670e Ft.
  Ismerősöd USA-ban akkor ennek a 3x-os összegével számolva és átváltva 324-es árfolyamon havi bruttó 6200 dollárt keres. Ezzel ott a 16%-ban van.

  Kíváncsiságképp megnéztem egy 13 éve dolgozó tanárra itthon mit hoz ki. Ped 1-ben Bsc végzettséggel bruttó 255.780 Forintot keres ma egy ilyen tanár. Ezt beírva 72% jön ki.

 • OkosTóni
  Milyen vicces, hogy mindenki először lecsekkolta, hogy vajon a felső hány %-ba tartozhat, miközben ha megnézed, az alsó 5 %-ig 0 ft a havi bevétel 😀 😀
  Biztos pontos a kalkulátor, havi 0-5 ezer forintnál még a segélyesek is többet kapnak na mindegy…
 • Romantikus Fejlesztő

  Szerintem az relatív nem rossz szorzó (nem tudom, hogy ő keres-e USA-hoz képest keveset, vagy te a magyar tanári átlagnál többet).
  Attól függ hol él, de USA-ban simán kijön a havi költés 3x-osra az itthonihoz képest.
  Anno amerikai befektetési banknál dolgoztam, és a kinti kollégáknál simán megvolt a 6x-os szorzó is, viszont még így is kevesebbre jött ki, amit félre tudtak tenni a teljes fizuhoz képest.
  Ők mondjuk Manhattan-ben éltek, de szerintem egész USA-ban a 3x-os kiadás szorzó az reális.
 • Z0li
  Érdekes olvasni, hogy itt mindenki top 10% meg top 6% 🙂 Közben meg megy a siránkozás meg a Pocakos Zöldséges emlegetése. ( Pocakos Zöldséges = krumpli + paradicsom “piros és sárga”)

  Vajon az az embertömeg, aki a top 90 % -ban sincs benne az mit írna ide?

 • kritizator
  “Nem dicsekvésképpen, hanem épp ellenkezőleg: top 6% itthon jövedelem alapján, ennek ellenére kb. esélytelen, hogy belátható időn belül olyan lakásra cseréljük a mostanit, ahol mindkét gyereknek külön szobája van.”

  Én meg alsó 28%ba tartozom és a 120m2-es házunkat kicseréltem egy 200 m2-esre. Na bumm.

 • Rudi
  Most hülye vagyok vagy nem értem a lényeget? 😀

  A feleségemmel mindketten katás szolgáltatók vagyunk, együtt 17M-t csináltunk tavaly, ezt is írtam be. Ezzel be is kerültünk a top10%-ba…

  Közben meg anyósék házában lakunk (após kamionozik, anyós külföldön él, így amúgy üres lenne kb.) és fogalmunk sincs, hogyan lesz 2 gyermek mellett önerőnk egy 30m körüli falusi kádárkockára.

 • Vagyonos
  Figyelem: nem sajnáltatni akarom magam, pláne nem panaszkodni, csak érteni és kontextusba helyezni:
  Vagyon 3 db ingatlan total 100 m Ft (ez alapján sejthetitek, hogy nem nagy értékű, fővárosi ingatlanok), Azokon kb 40m Ft hitel, ezen kívül manyup, önyup, egyéni nyugdíj megtakarítás, némi likvid tőke és némi befektetés mondjuk total 30m Ft, nagyon egyszerű matekkal kb 90 mHUF vagyon.

  Ez felső 4%, de ez mire elég, ha tegyük fel mostantól egy percet nem szeretnék dolgozni, 42 évesen, havi 500.000 Ft költéssel nominális értéken, inflációval nem számolva 20 év. Én azt gondolom (és vitatkozni ér) 500k HUF azért nem a nagylábon élés. Persze lesz fűtés, élelmiszer, valami autó, és kb. ennyi. A fő kérdésem, hogy ez nem valahol az 50-70% körül lenne optimális esetben? Mert érzésre nem high life életet élek, szörnyű, hogy ez a felső 4%, és akkor az alsóbb részen levők életszínvonala milyen? Omg

 • Cunee
  Itthon top 6%, svájcban ugyanez top 41%, és most lehet jönni azzal, hogy milyen jól élek itthon, de nem, max átlag felett élek, és ez kurva elszomoritó

  valamint azt se felejtsük el hogy:
  -itthon a munkavallalót terhelő adók mértéke 33,5%, a max áfa pedig 27%
  -ez svájcban 22,5-46%-ig terjed, igaz nincs benne a TB, de itthon is azért vonják, hogy szart se kapj érte, ott legalább kapsz is a pénzedért szolgáltatást amit saját döntésedből fizetsz nem pedig erőszakból, a maximum áfa pedig 7,7%…

  úgyhogy engem egyáltalán nem vigasztal az, hogy Magyarország lakosságának 94%-nál többet keresek( a kalkulátor szerint)

 • pumpedjano
  M.o. felső 2%, EU 4%
  Asszem valamit rosszul írtam be
 • Lakásboom?
  Csak úgy poénból beírtam havi 1 milliót 1 emberre, ami sacc per kb. a medián bér háromszorosa.
  Ha van egy ingatlanom amiben lakok (azért ezzel rengetegen vannak így), tehát nincs hitelem akkor simán megengedhetem magamnak egy budapesti lakás havi törlesztőjét.

  Namost, ekkor a teljes lakosság 5%-a többet keres havonta, tehát van minimum 500ezer ember, aki ezt ugyanígy megteheti.
  Mennyi volt az újonnan átadott lakások száma Budapesten 2021-ben, kb 25ezer (és ez már egy lakás boom)?
  A munkaképes lakosság több mint 10%-a képes venni befektetésre ingatlant Budapesten, de ennek a tömegnek mindössze 5%-ra jut egy lakás.

  Persze lehet azzal jönni, hogy ez háztartási bevétel (gyerekek eltartása stb stb..), de ha mondjuk csak az ötödét vesszük akkor is még van potenciálisan 75%, akinek “nem jutott”.

  Akkor tehát drágák vagy olcsók az ingatlanok?

 • Fikatours_blogger
  Moldáviába költözöm, ott majerkedhetek a fizetésemmel.
 • promo921
  Szemtelenül….. 🙂
 • Fura
  Ha jól értelmezem az adatsort, akkor fejenként br 1,2m-tól lehet bekerülni a top 6%-ba. Mo-on az algoritmus rátesz 200k-t, magyarán fejenként br 1m a valós bevételetek. És ebből nem tudsz egy 4 szobás (N+3) lakást venni? Nem kötekedésképpen, de ez hogyan lehetséges? Minden nap étterem, fullos ruhák, órák, sportautók és évente 3 nyaralás, 3 síelés?
 • tp
  Income: top9%
  wealth: top4%

  Érdekes, ez német alsó-középosztály lenne csak max.

 • Kiszamoltam
  top 43%, keleti megyeszékhely, egész tűrhető
 • SharkRider
  A külföldi fizu témához: Én több évig éltem külföldön vezető beosztásban telco multinál, hazaköltöztünk már. Csak a fizetés összegét nem lehet összehasonlítani. Privát bölcsöde kint 437 eFt/hó, itthon 90 eFt/hó, céges autóra különadó, itthon még üzemanyagkártya is van. Férfi hajvágás kint 9 eFt, itthon Covid előtt 5eFt volt, azóta itthon nyírja a feleségem. Albérlet kint 620 eFt/hó, itthon 170 eFt/hó. Persze az egy fizetésből vehető iPhoneok száma kevesebb jóval, a vonattakarító is iPhone headsettel járt, minimálbérből is hamarabb megveszed. Viszont csak a bölcsöde/albérlet különbsége 800 eFt/hó és ugyanott vagy még.
 • mad823
  Látom, hogy valaki megérti, valaki pedig nem akarja megérteni a jövedelem és a vagyon közötti különbséget. A probléma az, hogy a mindig aktuális kormány sem akarja általában. Persze értem azt, hogy jövedelmet adóztatni könnyű, vagyont pedig nehezebb, de a jövedelmet viszont eltitkolni könnyű, a vagyont (főleg tárgyit) pedig kevésbé.

  Lehetne azonban egy, a kettőből kombinált mutatót csinálni, ami figyelembe venné az aktuális vagyonodat és a jövedelmedet is, mindezt a vagyonra jellemző értéknövekedéssel megspékelve, esetleg valami hasonló faktorral a jövedelmen is.
  Na akkor máris lehetne játszani a 300-at kereső, de 40 milliós indulóvagyonnal (családi segítséggel, ugye Peti?) rendelkező ember és a nulláról induló, de 600-as fizuval rendelkező ember vagyongörbéjének elemzésével, aztán meg csodálkozni, ha sosem metszi egymást a kettő.

 • Rondo

  Hülye nem vagy, de a példa alapján úgy tűnik, nem olvastad még a Kiszámoló blog korai fázisában született cikkeket arról, hogyan tegyél félre, adj lejjebb az életszínvonaladból.
 • mad823

  Egy átlagos BP-i lakás milliós nm. árával számolva egy N+3-as lakás alsó hangon 100M. Szerinted br. 2M / háztartásból mennyit lehet/kéne tudni félretenni? És nem, nincs semmi flancolás, amit írtál, csak 2 gyerek (meg 1 macska).

  Mindenesetre csak arra akartam rávilágítani, hogy – főleg az elmúlt 5 év ingatlanár emelkedését figyelembe véve – még ilyen fizuval is simán folyamatosan árazódsz ki a lakáspiacról hacsak nincs egy tehermentes, a célingatlan 2/3-át érő lakásod.

 • Pápa
  szerintem siman csak bohóc vagy.
 • Coccinella
  A népességnek csak 16 %-a szegényebb nálam.
 • Hollós

  Köszönöm, hogy leírtad helyettem! Sokat próbálkoztam ezzel korábban, de feladtam.


  Neked is köszönöm, mert benne van minden, amit írnék, de lakás témában már egyszerűen nincs kedvem hozzászólni.

  Havi bruttó 2 millából sem jutok semmire…

  Én meg csak a top 10%-ba kerültem be a jövedelmemmel…Dubajban.
  De lehetetlen, hogy valaha egy panelt összehozzak Békásmegyeren.
  Hagyjuk már…

 • emberes
  Szerintem az ilyen és ehhez hasonló oldalaknak pont a szemfelnyitás lenne az értelme, ehhez képest egyesek a számukra meglepő eredményt úgy interpretálják, hogy biztosan rosszak a számok. 🙂 Nyilván nem forintra pontosak az adatok, de ha kicsit szétnéz az ember az oldalon, látható, hogy nem légből kapott a dolog, és valószínűleg jobb becslést adnak, mint az egyszeri, mikrokörnyezetéből kiinduló Kiszámoló-olvasó (amilyen én is vagyok).

  Bizony, egy forintban 100 milliós vagyonnal bőven a felső kvintilisben van az ember, de nem csak nálunk, hanem az USA-ban is! Elég csak arra gondolni, hogy a jómódúnak tűnő embereket mennyi hitel terhelheti, és nem, nem rendelkezik minden család tehermentes budapesti lakással. És akkor még nem is beszéltünk a valóban szegényekről; érdemes átgurulni néhány random magyarországi falun… Nem árt egy kis rugalmasság. 😉

 • A könyvelő
  Komolyan nem értem azokat, akik 2-3 misikkel dobaloznak es panaszkodnak…
 • H.Péter
  Vicces amikor 7 számjegyű bruttóval sírnak sokan akár egy elérhetetlen panelért.
  Ha a felét elraktad/ elrakod már meg is vagy pár év alatt… ha nem így gondolod itt az idő beiratkozni Miklóshoz..

  Igaz mindenki a saját szintjén nyomorog, vagy ismét támadnak a kamu profilok.

  HP

 • mad823

  Nem jól számoltál, mert háztartást kell nézni, nem embert, előbbiből pedig nem 10 millió van itthon.

  Köszönöm az értékes hozzászóláts, te nyilván feleennyiből már megvettél egy egész utcát a Rózsadombon, persze szigorúan nulláról indulva 6 általánossal.

 • Marcopolo
  Budapesti fiatal pár, egy gyerekkel, 900k havi bevétel, és ebből 350k simán félre megy 140k albérlet mellett. És nem száraz kenyéren élünk, közel sem. Valóban nehéz megérteni, hogy akinek kétszer vagy majdnem kétszer annyi bevétele van(1.5-1.8M) miért nem tud félretenni havonta ebből 5-6-800k-t? Ügyes befektetéssel azzal már 5-6 év alatt összejön egy kisebb budapesti lakás tőkéje, kis hitellel megdobva meg már értelmes ház/lakás is. De persze tudjuk a választ. Életszínvonalad inflációja. Aki nem tudja mi az, az keressen vissza.
  Persze nem akarok más pénztárcájában turkálni, de mégis az a legszórakoztatóbb
 • beetle
  Emberek. Legyek már toleránsabbak a másik csoport tagjaival.
  Biztos van olyan, aki 100 millával a zsebében sír, hogy nem talál másfél szobás panelt, de azt is nézzétek már, hogy attól, hogy telne egy lakásra, még nem biztos, hogy találsz is megfelelőt. Elég rákeresni és látni lehet, hogy siralmas a felhozatal, ami jó vétel, az órákon belül elkel.
  Azt is meg lehet érteni, aki nem érti, a bruttó x millióval panaszkodókat. Voltak sokkal rosszabb idők és vannak sokkal rosszabb helyek a világban, ahol ha eltöltenénk egy fél napot, hát kezünk lábunk összetennénk azért ami itt van, szóval a sok rinya tényleg felesleges.
  Borzasztó unalmas már ezt a sok okoskodást, fikázást, habzó szájú fröcsögést olvasni, a baj, hogy ki sem lehet kerülni őket. 6-7 éve sokat lehetett okulni némelyik hozzászólásból, de már itt is Mónika show szint van.
  Miklós, köszi a cikket, érdekes volt.
 • első kommentem (skandináv kalandor)
  Nyilván nem lehet igazságosan a külföldi és hazai béreket összehasonlítani, de nem értem mi a probléma/meglepő a magán bölcsőde árán. Míg Mo. a magán bölcsis ovónénik (ez egy tipp) bruttó 400-450 körül kereshetnek, addig külföldön egy magán bölcsiben simán össze lehet hozni 1.2-1.3 millió körül is bruttóban. Nyilván ennek a költségét neked kell állnod ha a poronty oda jár, de gondolom a te kinti és az otthoni béred között is megvolt ez a hasonló 3-4 körüli szorzó, így ki lehet gazdálkodni.

  Én eddig a durván két éves külföldi tapasztalatom során azt vettem észre hogy a szolgáltatások (mint bölcsőde, fodrász ahogy említetted) borzalmasan drágák tudnak lenni, szóval ezeken lehet próbálni megfogni a pénzt.

 • guco
  És mi lenne, ha lejjebb adnál a Bp-i lakás igényedből és kiköltöznél az agglomerációba, ne adj isten vidéki megyeszékhelyre? 🙂
 • Viktor
  tl;dr: nem a Rózsadombon kell lakni.

  az az igazi kockázat, hogy 5-6 év alatt, mire összejön, addigra megint a 30 milliós lakás lesz 100..
  Egyszerűen az ingatlanok egyébként teljesen indokolatlan drágulásán (nemcsak itt, nyugat fele, de Moszkvában is) totál a hajamra kenhetem a pénzügyből a pénz jövőértékéről tanultakat.

  (Szerintem mondjuk ezt a szabályozó dolga lenne kezelni, de felteszem, ezzel a vélelemmel nem leszek itt túl sikeres. :D)

  sajnos ez az, ami igazán megosztja az embereket – aki élt már kinn, vagy csak nyitott szemmel jár-kel a világban, vagy akárcsak az interneccen, ők tudják, hogy ez a helyzet, a többiek viszik a “monnyonle” meg “kóbászkerittés” attitűdöt. Sajnos.

  Valójában azt kell megérteni, hogy ha vitatható szinten hajlandó vagy pl. lakni Londonban a lépcsőfordulóban, akkor tudsz csak arbitrázsolni, amúgy az angolnak is nehéz kinn.

 • Családfõ
  mad823,
  Szerintem egyáltalán nem vagyok nehéz helyzetben. Készpénzre valóban nem vehettek 100millás ingatlant, ha nincs jelenleg saját, de az kevesek kiváltsága.
  Ellenben havi 2milla bruttóból pár év alatt megtakarítható biztonságos önerő – feltételezem, nem minimálbérről ugrottatok hirtelen 2millára -, a maradékra ott vannak (voltak) a nevetséges kamatozású hitelek. Ekkora bruttóból biztonsággal törleszthető, főleg, ha 1) az infla miatt és 2) a szakmai előmenetel miatt nő a bevételetek.
  Ez csak egy lehetséges forgatókönyv, ti tudhatjátok, mi más működhetne.

  Ilyen jövedelemmel nem nincs ok a kesergésre.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.