Zsugori vagy takarékos?

Nagyon sokszor félreértik az emberek a takarékos életmódot és azt gondolják, hogy aki takarékosan él, az zsugori vagy fukar.

Az érem másik oldala, amikor valaki takarékosnak hiszi magát, pedig igazából zsugori.

Arra gondoltam, érdemes írni arról, miről ismered fel, hogy ki a takarékos és ki a zsugori, hiszen nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű a különbség.

Mind a takarékos, mind a zsugori ember szeret kevesebbet költeni és pénzt megtakarítani. Azonban itt véget is ért a hasonlóság.

A takarékos egy bizonyos cél miatt szeretne pénzt megtakarítani, legyen az nyugdíj, lakásvásárlás, vagy a gyerekek oktatása. A zsugori a pénzt önmagáért szereti.

A zsugori nem szereti elkölteni a pénzt, a takarékos nem szereti elpocsékolni a pénzt.

A zsugori mindennek az árát nézi. A takarékos mindennek az értékét az árához képest.

A zsugori legszívesebben semmiért nem fizetne, de ha mégis muszáj, akkor mindig a legolcsóbbat veszi, a minőségétől függetlenül. A takarékos boldogan fizet azért, amire valóban szüksége van, ha az megéri az árát.

A takarékos embert nehéz felismerni, mert nem látszik rajta vagy a viselkedésén, hogy ésszel bánik a pénzzel. A zsugorit a legtöbb ember messziről felismeri a kinézetéről és a viselkedéséről.

A takarékos viselkedése csak saját magára van hatással, míg egy zsugori viselkedésétől szenved a környezete is.

A takarékos csak oda megy nyaralni, ami belefér a költségvetésébe és ott is megnézi, hogy az út megéri-e az árát. Nem megy el ötezer kilométerrel messzebb lévő tengerpartra háromszor annyiért, ha ugyanazt az élményt és kiszolgálást megkapja jóval olcsóbban közelebb is.

A zsugori nem megy el nyaralni, mert pénzbe kerül.

A takarékos inkább repül fapadossal, ha egy kétórás úton megspórol 50 ezer forintot. A zsugori még a reptérre is kiviteti magát valakivel a másik költségén, hogy ne neki kelljen taxira költenie hétezer forintot.

A takarékos ritkán jár étterembe és ott nem vesz feleslegesen újabb üveg üdítőket aranyáron. A zsugori nem jár étterembe, de ha mégis, akkor a borravalón is spórol és igyekszik magát másokkal meghívatni. A takarékos akkor sem rendel többet, ha meghívta valaki, a zsugori spenótfőzeléket rendel, ha maga fizet, de homárt, ha valaki más. Boldogan fizeti a közös számla ráeső részét, ha tudja, hogy mindenkinél többet evett és ivott, de ragaszkodik a számla bontásához, ha valaki egy kávéval többet rendelt.

A takarékos nem tart több pár cipőt, mint amit valóban használ is a különböző alkalmakra. A zsugori még a cipőjét is használtan veszi.

A takarékos szívesen fizet a jó minőségű ruháért, ha az tovább használható, de nem fizet feleslegesen csak azért, mert egy márkanév miatt háromszoros áron adnak egy ruhadarabot. A zsugori a legolcsóbb ruhát veszi, ha lehet, azt is használtan.

A takarékos olcsó diszkontáruházban vásárolja a minőségi élelmiszert, a zsugori időt és energiát nem sajnálva képes átutazni az egész városon, ha a másik végében 20 forinttal olcsóbb a baromfipárizsi.

A takarékos szívesen vesz akkor dolgokat, amikor éppen akciós, akár nagyobb tételben is, több hónapra elegendő mennyiséget. A zsugori csak az akciós dolgokat veszi meg.

A takarékos nem vesz meg valamit, csak azért mert olcsóbb, ha a minősége nem megfelelő. A zsugori nem vesz meg valamit, ha drágább, akkor sem, ha a minősége sokkal jobb.

A takarékos előrelátó, közép és hosszútávon is tervszerűen élő személy. A zsugori gyakran “penny-wise and pound-fool” személy, ahogy az angol mondás tartja. (A filléreken takarékoskodik, miközben a nagy dolgokon gyakran bukik, pont a filléreskedő magatartása miatt.) A takarékos hosszútávon gondolkodik, a zsugori csakis rövidtávon.

A takarékos szívesen spórol a mosóporon, ha hasonló minőséget kap olcsóbban. A zsugori a mosáson is spórol, inkább tovább hord egy ruhadarabot.

A takarékos szívesen elkölt egy órát a saját idejéből, hogy megtalálja ugyanazt a terméket olcsóbban. A zsugori szívesen elkölt egy órát más idejéből, hogy jobban járjon.

Talán ennyiből látható, milyen hatalmas különbség van a takarékos és a zsugori között. Persze gyakran olyan ez, hogy ha szeretem a személyt, akkor takarékosnak hívom, ha ellenszenves, akkor zsugorinak. Mint a terrorista-szabadságharcos: attól függ, minek nevezem, hogy aki ellen harcol, azt kedvelem-e vagy gyűlölöm.

Ennek ellenére hatalmas különbség van a takarékos és a zsugori között. Mindenkit bátorítok arra, hogy a maga szintjén legyen takarékos (mert másként kell takarékosnak lenni egy átlagbéres családanyának és másként egy sikeres vállalkozónak), de kerülje el, hogy zsugorivá vagy fösvénnyé váljon.

Néhány jel, hogy túl takarékos vagy:

– Egy adag kávét kétszer is kifőzöl.

– Papírtermékeket, mint kéztörlő többször is felhasználsz.

– Elteszel olyan elromlott termékeket, amiket biztos, hogy soha nem fogsz megcsináltatni. DVD lejátszó, levált talpú cipő és ezekhez hasonló dolgok.

– Túl sok időt töltesz bevásárlással, csak mert mindent ott veszel meg, ahol a legeslegolcsóbb.

– Egyáltalán nem törődsz az élelmiszerek lejárati idejével. Nem arról van szó, hogy két nappal később is megeszel egy csomag virslit, hanem amikor már ennél sokkal durvábban csinálod.

– Örömmel lomizol és viszed haza más emberek kidobott dolgait, súlyos esetben akár a kukából is kiveszel kidobott dolgokat.

Egyébként nagyon könnyen megvizsgálhatod magad: egy számodra kedves cél érdekében tudsz-e nagylelkűen adakozni? Legalább két heti fizetésedet kiadnád-e egy cél érdekében, legyen az a kóbor kutyák megmentése, hátrányos helyzetű gyerekek megsegítése, az ingyenes szoftverek terjesztése, az evangélium hirdetése, vagy bármilyen egyéb cél, amivel egyetértesz? (Nem feltétlen egy összegben.)

Ha örömmel tudsz adni nagyobb összeget, akár több alkalommal is, nem vagy zsugori. Ha összeszorul a szíved még a felvetéstől is, akkor te bizony a pénz szerelmének a fogságában vagy és könnyen lehet, hogy fukar vagy, nem takarékos.

(Természetesen vannak, akik kényszerből nem vesznek semmit, mert egyszerűen nincs rá pénzük. A cikk nem a kényszer szülte nélkülözőkről szól, hanem azokról, akik a saját választásuk szerint takarékosak vagy éppen zsugoriak.)

Ha neked más ötleteid vannak arról, hogyan lehet megkülönböztetni a takarékost a zsugoritól, írd meg a hozzászólásokban.

Share

148 hozzászólás

 • Garbo

  Köszi, ez egy tanító jellegű hozzászólás volt!
 • Ildikó
  Szerintem nagyon vékony a határ a zsugori és a takarékos között. Sokszor a takarékos ember is zsugoriként viselkedik és fordítva is igaz.
  Takarékos vagyok, ha fölöslegesen nem költök, nem megyek a 200 m-re lévő boltba kocsival egy kenyérért, de zsugori, ha sajnálok magamtól egy új cipőt, pedig szép, jó és szükségem is lenne rá.
  Nyalás nem nagyon jön szóba, míg a gyerekek egyetemre járnak, de 1-2 nap közös időtöltést szeretnék az idén beiktatni, tavaly sajnos elmaradt.
  Ismerősnek nagyon szívesen adok pénz, adakozásképpen, mert tudom, hogy ő fogja hasznát venni.
  Gyűjtöm a kupakokat, viszem haza egy falubeli kislánynak, aki genetikai betegségben szenved, sokat kell Budapestre kórházba járnia, rengeteget kell gyógytornáztatni és a szülők nem bírják anyagilag.
 • nnk
  Hiánypótló írás
 • Na ilyen egy tipikus zsugori :
  mfor.hu/cikkek/178_eve_szuletett_a_multimilliomos_Wall_Street_i_boszorkany.html
 • Ildikó
  Bocs, nyaralás nem jön szóba még egy ideig.
  Kár, hogy nem lehet ilyen hibákat javítani, bár jót nevettem, mikor észrevettem. 😀
 • Kiszamolo
  Garbo, tudom, hogy a vége erős lett, igazából az már a következő fokozat.
 • Nagy Vonalakban
  Deviáns, a hortobágyi csárdában Te ettél jó steaket?
 • jinjang
  Szerintem az adakozás már csak azért is kiverte a biztosítékot, mert 2 heti jövedelemről volt szó. A mai magyar társadalomban meg igazából két réteg a jelentős: az egyiknek nincs annyi jövedelme, hogy a kényelmes megélhetéshez ne hiányozna az a 2 heti pénz; a másiknak meg 2 heti jövedelme akkora nagy összeg, amit már túl soknak találunk általában csak úgy eladakozni. És akkor még erre jön rá a bizalmatlanság, hogy igazából nem jó célra fog menni, hanem valakik lenyúlják a nagyját.
  Egyébként amit írtál a zsugoriak jellemzőiről, annak nagy része olyanokra is jellemző, akik tulajdonképpen nem zsugoriak, csak túl kevés a jövedelmük, és muszáj ilyennek lenniük, ha ki akarnak jönni belőle.
 • xvombatx
  miert nem adakoztok? ez tenyleg fura.
  ha nem alapitvany, akkor pl soha tobbe ehezo magyar gyereket.
  szerintem.nagyjabol jol osszeszedte miklos.
  takarekos legyel, zsugori ne! legy nagyvonalu es ha jol keresel, az a minimum, hogy tamogass masokat.
  jo cikk.
 • Deviáns

  OFF:Valójában tavaly nyáron egyik este harcsapaprikást ettem, másik este sertés szűzérméket. Nekem mindegyik nagyon ízlett.
  A steak-et az egyszerűség és a steak-hez kapcsolódó hangulat/megítélés miatt írtam.
 • L70
  Aki takarékos, az racionális szeretne maradni az adakozásnál is.

  Próbáltuk többször is, és azóta már tudom, hogy csakis helybeli, ismert célra és ismert szervezet számára adok.

  Emlékszem, összeraktunk 2 cipősdobozt szép ajándékokkal, erre a tévében látom, hogy adják azokat fűnek-fának. Idén már nem volt kedvem hozzá, mert nem azonosultam azzal a móddal, ahogy elosztottál. Ezután csak akkor készítek, ha nyomon követhetem, hogy ki kapta, mert tényleg nem a középosztálynak szántam, hanem olyan gyereknek, akinek egyébként lehetetlen eset, hogy Karácsonyra ugyanazt a játékot és kesztyűt stb kapja, mint a fiam, és tőle bizony nem is sajnálnám.

  Így tehát decemberben a gyülekezetünk és a kerületi polgármesterfeleség által irányított társaság kapta meg megosztva egynapi jövedelmünket (láthatóan örültek neki).

 • xvombatx
  ha nincs eleg jovedelme, es ezert nem kolt/sporol/”zsugori”, az nem zsugori. az egy mas elethelyzet. a nincsbol mas.
  adni jo.
 • BTM
  : Szerintem ők csak bizonyos elvek betartásával akartak egy ilyen méretű utazást és kalandot végigcsinálni. Esetükben nem volt szerepe a zsugoriságnak vagy takarékosságnak. Elveknek annál inkább.
 • BTM
  : 😉 Nagyon jót derültem a szellemességeden. És nem is feltétlen kötelező ez a dolog ( írta később). Ha elmegy valaki feketén dolgozni, máris kihúzta magát a kötelezettség alól.
 • Nagy Vonalakban
  Ildikó, mi a gond a nyalással?…:)
 • Attila9
  Egyszer azt hiszem a házonkívűl c műsorban volt pár éve, hogy a segélyszervezeteknek adott, utalt összeg 10 %-a, azaz TÍZ %-a jutott célba. A 90 %-ot levonták mindenféle költségre hivatkozva. Érdekes.
  Koldusoknak adtok pénzt?
  Véradáskor adtok vért?
  Állatmenhelybe visztek néha 1 zsák tápot?
 • Kopter Geza
  “A zsugori nem jár étterembe, de ha mégis, akkor a borravalón is spórol és igyekszik magát másokkal meghívatni.”
  Nem egy jomodu ismerosom van, aki szeret draga helyekre jarni, borravalot meg cseszik adni, legyen barmilyen jo a kiszolgalas.
  Aztan van jopar nem jomodu ismerosom, aki szinten szeret draga helyekre jarni, borravalot o is cseszik adni, legyen barmilyen jo a kiszolgalas.
  En nem szeretek puccos helyekre jarni, viszont szoktam hagyni borravalot ha jo a kiszolgalas es a havi koltsegvetesemet nem az a havi 2X-3X 50 cent fogja felboritani.
  Es miert? Mer ugyanazt a Pilsnert kapom 1.80-ert mint a puccos helyen 3 euroert. Igaz nem is mutatna olyan jol a FB-n hogy hol jartam, igaz eszem agaban sincs ott fenykepezkedni.
 • Suto Eniko, pek
  Nekem tetszik, hogy valaki felhozta, hogy adakozni nem csak penzzel lehet. En peldaul egy ovodanak vegzem a penzugyi iranyitasat, ingyen, onkentesen. Szolgaltatassal vagy szolgalattal is adakozhatsz.
  Ami a voroskeresztet illeti, hagyjuk. A legnagyobb rablobanda. Tudnek meselni, de nem a blog resze. A multkor egy szerencsetlen fiatal fiu bekopogtatott, hogy a voroskeresztnek gyujt. Szegeny, csak pislogott, mikor mondtam neki, hogy probaljon valamelyik mas szervezet javara gyujteni, mert nem megfelelo helyre megy a penz.

  OFF, de nagyon fontos!
  Nehany baratommal evek ota keresunk (kulfoldrol) olyan magyarorszagi csaladokat, akiknek hazakuldhetnenk ruhakat, jatekokat, BARMIT. Szegyen vagy orom, de nem ismerunk igazan raszolrulokat. Szervezetnek nem kuldjuk, mert szeretnenk kapcsolatot tartani veluk es meggyozodni, hogy valoban jo helyre kerul az adomany. Tudtok segiteni merre induljak el?

 • Balage
  Mókás, ahogy az emberek bármiféle logikai bukfenccel meg tudják magyarázni bármikor, amit nem szeretnének csinálni, de közben fenn akarják tartani a pozitív önképüket 🙂

  Pl. az adakozásról: NEM személyes!
  – “több példát is tudok, amikor az adományt nem jól költötték el” -> “nem érdemes adakozni, mert BIZTOS rossz helyre menne” 🙂 (meg lehet azt oldani, ha nagyon akarod)

  – “a 2 heti fizetésem már elég nagy összeg” -> “hát annyit azért már csak nem lehet” (de, igazából kisebb áldozat lenne, mint a minimálbéresnek)

  – “adózom eleget” (irreleváns itt)

  (a “szüleimet támogatom” az nagyjából jogos ha pl. külön élnek, mert a magadtól, közvetlen családodtól megspórolt pénzt önzetlenül költöd el)

  Bár nem lényeges, de azért: szoktunk adakozni kb. minden hónapban (oka: nem vagyunk teljesen önzőek), de a 2 heti fizunkat csak kb. 5 év alatt adnánk ki így (fő oka: önzőség, gyereinknek inkább)

 • xezs
  Nem értek ezzel egyet. Eleve a takarékos és a zsugori kifejezések nem mindenki számára ugyanazt jelentik, mert ezeknek nincs egzakt definíciójuk. Ez nem olyan mint a váltó, vagy a bankbetét, hogy objektíven körülírható és nincs helye félremagyarázásnak.

  A két heti béres adakozással meg egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Adakoztam már olyan cél érdekében, amit egyetértek, de hogy 2 hetit odaadnék azt nem tudom elképzelni. Még részletekben sem. Na jó talán majd 50 év alatt, de akkor meg melyik havi fizetésemet is vegyem alapul?

  Ez az írás pusztán filozofálgatás, tényanyag nélkül.

 • Györgyi
  Az adakozás nálunk szerintem nagyon le lett járatva, mert sokan visszaéltek vele. Ami engem illet, minden további nélkül kifizetem az állatorvosi ellátását egy kóbor cicának/kutyának, simán odaadom kétheti fizetésemet, vagy akár az egészet is, ha bármelyik családtagomnak (tágabb családból is), barátomnak segítségre van szüksége, de semmilyen alapítványt nem dobnék meg vele, mert kidobott pénznek érezném. Akkor már inkább közvetlenül azoknak adom, akiket az alapítvány állítólag támogat.
 • Attila9
  Vörösiszap károsultaknak adakoztatok?
 • Maximalizmus
  zsugoriság – ha a vagyonom nem csak a jövedelmem, hanem spórolás és befektetés révén is gyarapszik, az öröm. Nem számít, hogy van-e valami felhasználási cél hozzá kötve, vagy csak egyszerűen gyarapítani akarom. Miért baj, ha más a hasznossági függvényem, mint annak, aki státusszimbólumokat, szórakozást, illúziókat vásárol, nem pedig vagyongyarapító eszközöket (befektetések, megtakarítások stb). Az erősen ésszerűsített fogyasztás, a kimaxolt megtakarítás csak akkor rossz, ha párnacihában tartott pénzt jelent, mert az ki lesz vonva a gazdaságból.

  adományozás – amíg a munkabérem több mint fele közteher, a fogyasztásom alapból 27% elvonás terheli (minimum, mert vannak javak ahol több pl. benzin), a bankban/állampapírban tartott pénzem hozamainak még az infláció alatti részéből is közterhet vonnak, hát addig úgy gondolom, eleget teszek a közért, bőven eleget adok másoknak.

 • xvombatx

  most nekem a ”soha tobbe ehezo magyar gyereket” facebook csoport hiteles. van egy jelenleg 100 csaladbol allo listajuk, nekik lehet direktbe eljuttatni az adomanyokat. onszervezodo. pl siman kuldhetsz nekik -a raszorulo csaladoknak-tescos kiszallitassal. leellenorzik a csaladokat. rosszul hangzik, de vegul is korrekt. nekem bejon h kb nevtelen is maradhatsz, ha aakrsz. az admi biztos segit, hogy hol lenne a legjobb helyen.
  esetleg az adra nevu, kisletszamu szervezet. korrekt eddigi eszreveteleim alapjan. pl beteg/ szegeny gyerekeket taboroztatnak stb. ott kellenek a ruhak (is).
 • xvombatx
  barmikor adakozom ha megerint a d9log. miert ne?
  a cikket nem akarom felrevinni. mostanaban meglep az, hogy jomodu emberek nem torodnek az elesettekkel.
  sose rugok elesettbe, kihuzom a godorbe levot. sose varok viszont semmi. ez igy egyenes. alap.
  ajanlom pl: hosoktere.org/
 • shylock
  Egyszerubb teszt: ha hosszu tavu befektetesed van akkor takarekos vagy. Ha csak penzed halmozodasat nezed, rettegve hogy akar egy pillanatig is valamiert kevesebb lenne, arfolyam vagy elet kisebb oromei miatt is akkor zsugori vagy.
 • Györgyi
  Én inkább ott húznám meg a zsugoriság és a takarékosság közötti határt, hogy mennyi öröm marad az ember életében. Az, hogy valaki magáért a pénzért nem költ, még nem feltétlenül zsugoriság. Ismerek olyanokat, akiknek egyfajta társasjáték a befektetés és a pénz fialtatása, legalább akkora örömüket lelik benne, mint én az utazásban vagy a könyvvásárlásban. Nekem zsugori az, aki félelemből mond le mindenről, mert állandóan attól retteg, hogy mi lesz vele, ha nem lesz elég pénze. A takarékos ember ismeri azokat a kereteket, amin belül költhet, és azon belül úgy költi el a pénzét, hogy teljesebbnek érzi az életét tőle (ellenben a nem takarékossal, aki a kereteken túl költekezik és eladósodik), függetlenül attól, hogy ez heti három hajnalig tartó bulizást vagy tőzsdézést jelent. A zsugori retteg a költéstől, nem mer megadni magának minimális mozgásteret sem.
 • Laci bácsi
  CHARLES DICKENS: KARÁCSONYI ÉNEK című nagy sikerű regénye jutott eszembe erről az értekezésedről. Jó volna, ha minél többen ismernék, és megismernék ezt a nagyszerű művet. Bár karácsony még odébb van, ennek ellenére mindig időszerű regényről van szó. Úgy látszik, a fösvénység kérdése nem mai eredetű téma.
  Felteszek néhány linket, ha valakit érdekelne, és nem akar pénzt adni érte pusztán takarékosságból.

  mek.oszk.hu/00300/00366/00366.htm
  youtube.com/watch?v=XRbqjx9lsHw
  youtube.com/watch?v=6TS3el0klFo

 • Terez Atya

  Nekem meg a Fekete Vipera karacsonyi eneke. Kiszamolot olvasva kezdtem el jobban koltekezni. 😀
 • Terez Atya

  Jo dolog a kupakgyujtes, csak nagyon nem effektiv. Belegondoltal mar, hogy hogy gyogyit a muanyag kupak?
  Kell egy vallakozo aki osszegyujti, feldolgozza, a haszonbol meg reszesedik a beteg kolyok.
  Namost egy kilo kupak atvevesi ara 20-30 ft/kg. Akkor inkabb kivagom a PET palackot a szelektiv kukaba a gyerek kezebe meg csapok egy tizeurost, es ossze se koszoltam magam es hamarabb kitermelem meloval mintha kupakot gyujtenek, szallitanek.
  Igen, az a hatranya megvan, hogy utana nem tolt el a jo erzes, hogy tettel valamit.
  Jo, az is igaz, hogy en inkabb megfizetek valakit, hogy assa fel a kertet, minthogy magam csinalnam.
 • Egy olvasód
  “soha tobbe ehezo magyar gyereket” facebook csoport ” Ez tényleg jó csoportnak néz ki. Inkább így adakozok ezután én is, itt legalább látszik hova megy a pénz.

  2 zsugori főnököm volt idáig. A legutóbbinak nagy vagyona van/volt, sok háza, autói, de egy nyamvadt nyaralásra sajnálja a pénzt. Minőségi ételre sajnálják a pénzt. Nem boldogok a feleségével, annak ellenére, hogy anyagilag megvan mindenük. Lehet, hogy haláluk pillanatában meglesz a súlyuk aranyban, de a kutya se megy el a temetésükre. Gyerekük nincs, nem marad utánuk semmi maradandó. Élvezhetnék is az életet, megvan már hozzá a hátterük, de csak gyűjtik a pénzt, ez élteti őket. Sohase lesz elég amennyi lesz… nekik.

 • Teddy

  Azzal nem értek egyet, hogy amíg hitel van ne nyaraljunk. Mert feltölt, kikapcsol, erőt ad a munkához, a mindennapokhoz. A helyes arányokat kell megtalálni, hogy ne költekezzünk túl! Tavaly 2 hétig nyaraltunk a Balatonon (idén majd szintén), de sok-sok praktikával spóroltunk így pl. főztünk, strandon alig ettünk. Nem jelentett lemondást, mert folytattuk az otthoni életvitelt. Nagyon jól éreztük magunkat, szeretjük a vizet, a napfényt, a kirándulást. Az utolsó 2 napban 2 gyermekünket is vendégül láttuk családostól.
  Lakásfelújításba kezdtünk fél éve. Lassan haladunk, mert félretenni minden hónapban kötelező! Viszont jó érzés egy szépülő lakásba hazajönni. Most leállunk vele, mert szeretnénk növelni a megtakarítást.
  Áprilisban készültünk egy wellness hétvégére, de dilemmázunk, hogy elmenjünk-e – spórolás miatt
  Hitelkiváltás óta (10 hónap) többet értünk el, mint előtte sok év alatt.
 • zsizsik
  Segítség, Elbizonytalanodtam. Kétszer vettem-eladtam a tőzsdén. ASX:DRM .635-.80, aztán ASX:MML .607-.695 Január 12-től, másfél hónap. A legjobb megtakarítási számla meg fizet 3,37-et. Csak vigyorgok a kocsmárosra. Ez tényleg ilyen egyszerű, vagy csak szerencsém volt? Simán bele tehetnék annál a tízezernél egy nagyságrenddel többet. Érdemes? Nem vagyok day-trader, meg nem is én kérdezem, csak néz rám a cash, kancsalít is.
 • jurta
  Nagyon jó lenne egy cikk a téma lélektani gyökereiről, akár vendégszerzőtől.

  Már tudom, hogy állandóan a zsugoriság határán egyensúlyozom, és hiába látom én is a kárt, amit okozok magamnak, nem tudok csak úgy dönteni, hogy holnaptól inkább tisztán takarékos leszek.

  Másfél év pszichodráma, egyéni segítő beszélgetés, előadások, könyvek és őszinte befele figyelés után már látom, én mitől vagyok most ilyen, és hogy sokára fogok kimászni belőle.

  De ha megérem, leszek még felszabadult takarékos. 🙂

  Ugyanígy lehet a túlköltekezésnek is mély lelki gyökere, amin egy ilyen cikk magában még nem segít.

 • zsizsik
  A Donacon gondolkodom, van még egy fél üveg Cinzánóm. Repülőt meg biztosítót se vennék, miért casinot. Nézzük együtt. Addig is van még olcsó aranybánya elég, és a zálogházak:)
 • Katell
  Én a kedvenc kutyafajtám fajtamentésének szoktam adakozni 2-3 havonta, és népszerűsiteni az 1% kampányukat.

  Hihetetlen egyébként, hogy a legtöbb ember meg mindig nem ajánlja fel az 1%-ot… Tavaly 10 embernek csináltam meg az adóbevallását a munkahelyemen, kérdeztem tőlük hogy az egy százalékot kinek töltsem ki? Azt mondtak mindegy, őket nem érdekli…

  Tavaly jól járt a fajtamentés 😉

 • BTM
  Jótékonykodni tényleg sokféleképpen lehet. A legritkább esetben adakozom kp formájában, akkor is igyekszem célzottan és közvetlenül a megfelelő helyre juttatni.
  Évente egyszer vagy kétszer vért adok. Ezt nehéz összegszerűen meghatározni, viszont úgy vélem, akinek éppen ilyen jellegű segítségre van szüksége, annak ez jobban jön, mint a kemény valuta.
  A már nem hordott ruháimat nem dobom ki, hanem kiválogatom. Amikor viszik tőlünk a lakossági hulladékot, mindig megjelennek emberek, akik a kukák tetejét nyitogatják. Oda szoktam nyomni a kezükbe, és mindig örülnek neki. Nekem is jobb érzés így megválni a cucctól, mint bedobálni a gyűjtőkonténerbe (bár az sem rossz megoldás). Tipikus win-win szituáció. A szekrényemben lesz hely az új göncöknek, ő meg kap valami számára hasznosat.
 • Handalamandala

  Az elején mondtam, hogy nem szabad pénzt adni a vörösiszap-károsultaknak, mert le fogják nyúlni. Igazam lett. Vagy személyesen kell adni az embereknek, vagy sehogy.

 • star70
  Kedvencem a ket zsugori szomszedom,(alattam,fölöttem laknak,alig fütenek,negy puloverben ülnek otthon,ket pleddel betakarozva a 18 fokos lakasban) Kerdeztem miert csinaljak ezt? Nincs penzük…3 auto all a garazsban,kifizetve,hitelük nincs,gyerek nincs,nem jarnak sehova,dolgoznak..
  Lehet gyüjtenek valamire(az egyik csaladi hazra,de meg soha nem ült ki a kertbe,pedig sajat hasznalatu van neki).A masik par olyan esküvöt tervez,hogy a vendegek viszik a kajat…
  Az ilyen embereket nem ertem…Es valahol sajnalom is.
 • Ildikó
  Nagy Vonalakban
  Gond nincs, csak abból nem telik nyaralásra. nem tudok újra születni. 😀
 • Ildikó
  Suto Eniko, pek
  Megoldható lenne, hogy az általam említett kislánynak küldjetek bármit is?
  SMA2 gerincvelői izomsorvadásban szenved, 2010. decemberében született.
 • L70

  Egyetértek. Tavaly kb egyhavi jövedelmünket nyaraltuk el, több részletben, volt luxus jellegű 4 csillagos szálloda, és visszafogott is benne, sőt, ingyen szállás is ismerősnél (cserébe a mi autónkkal vittük le a Balatonhoz), összességében 26 olyan nap, amit a hétköznapokból kizökkenve töltöttünk. Nagyon fontos ez a feltöltődés.

  Közben egészen sokat lehet spórolni pl. csak azon, hogy a piát boltban vesszük, és nem 3x áron a strandi büfében. Vagy előtte a hípermarketben megvesszük a nem romló élelmiszert, üdítőket. Még a 4 csillagosban is azt az üdítőt itta a gyerek (emlékszem, darabja 89 Ft-ért 560 helyett!, és ugye naponta többször is), és ezzel nem voltunk csodabogarak sem.

 • Ildikó
  Terez Atya
  Igazad van, de ez is több a semminél.
  szelektív gyűjtés felénk nincs, mert egy kis ideig volt a közeli kisvárosban és a szelektív gyűjtőkbe is össze-vissza dobálták a szemetet, így értelme semmi nem volt.
  Sajna megtenni azt, hogy odadobok rendszeresen bármennyit is nem tudok, mert kevés jövedelemből van egy egyetemista és egy vérzős középiskolás gyerekem és nagyon be kell osztanom minden fillért – zsugori is vagyok, ha magamról van szó és takarékos, ha róluk 🙂
  De ennyit meg tudok tenni, hogy a munkahelyemen gyűjtöm és akár nagy szatyorral vagy műanyag zsákkal hazaviszem nekik. Ők még kevesebből élnek és a budapesti gyógykezelések, tornák nagyon sokba kerülnek, nagyszülők közül már csak egyik él, de segíteni nem sokat tud.
 • Tibor
  Kulonben franciaknal nemreg kijott egy torveny, hogy a boltok nem dobhatnak ki elelmiszert. A lejarat napjan ha nem sikerult eladni kotelezoen oda kell adniuk segelyszervezeteknek, ha kidobjak, buntetest fizetnek.
 • Vakmacska
  Meglepő, hányan nem értik: helyén kezelni az anyagiakat. Nem cél, hanem eszköz, és tudatosan átgondolni, minek az eszköze.

  Ha adósság árán is erőn felül élünk, akkor is cél….(anyagi célok első helyen)
  Ha mindent megvonva magunktól és másoktól világos célok nélkül kuporgatunk, hogy utána az ágyneműtartóban majdhogynem rohadó bankókra bukkanjon az örökös (van példa rá, megéltük), akkor is cél, nem eszköz.
  Ha csak magunk körül pörgünk és minden közösségi célnál hárítunk a “csalmindenalapítvány” szöveggel, akkor sincs egyensúly (elvégre nem is érdekel, ki az, aki tényleg hasznosítja)

  ha vannak “nem anyagi” céljaink, és az anyagiak ezeket szolgálják, akkor van egyensúly. Ebbe férnek “haszontalan” dolgok is, helyén kezelve:)

  nem értem, mit nem lehet érteni ezen….

 • Z.
  Egy oldal az adakozó kedvűeknek, ahol a rászorulóknak lehet eljuttatni az adományt:
  tegyjot.hu/all-deals
 • Stanlee
  Ha meg tudod magyarazni, hogy miert pont akkor vetted/eladtad es miert pont azokat a cegeket, akkor nosza, probalkozz nagyobb penzzel, de ne lepodjel meg, ha egy reszet elveszted 🙂
 • Nagy Vonalakban
  Még egy sztori Thomasról, akinél zsugoribb ember nem létezik a földön…

  Amikor Párizsban töltöttünk másfél napot (a repjegyet Thomas szerezte, mindössze 19 euróért), Thomasra szokás szerint rájött a fos@s, ne adj isten, pont a Tuileriák kertjében….
  Emlékszem, nagyon hideg téli nap volt, mi fagyoskodva vártuk, hogy mikor végez Thomas a nagy dolgával: eltelt negyed óra-semmi…..eltelt fél óra- semmi….eltelt egy egész óra, sőt, picit több is, már azt hittük Thomas rosszul lett, mire Thomas kilépett a nyilvános wc ajtaján:
  “Olyan drága volt ez a vécé, egy ojró, hogy úgy döntöttem, akkor már kiélvezem”……
  Az, hogy az amúgy is rövidke időnkből több mint egy órát elszarakodott, az nem érdekelte….azt, hogy emiatt kevesebb idő jutott városnézésre, azt, hogy mi szétfagytunk miatta- magasról lesz@rta….

 • Nagy Vonalakban
  Ez jellemző egyébként a zsugori emberre: a saját vélt vagy valós anyagi érdeke miatt abszolut nem érdekli a másik ember ideje, pénze, energiája…..
  Csak az “ÉN” számit, a többiek le vannak sz@rva….
 • Calmarius
  Akkor én nagyon zsugori vagyok… Havi 40 ezret költök el (a bérleti díj árán felül)… Ezt űberelje valaki, ha tudja.

  Viszont a környezetem nem használom ki, mert nincs is környezetem, értsd: nem ápolok komolyabb személyes kapcsolatot senkivel. Mert az is idő, az idő meg pénz… 😀