Egy újabb szerencsés unit linked biztosításos eset

Az előző Skandiás cikktől függetlenül jött egy másik levél, ebben Ádám írja le, hogyan sikerült visszakapnia a pénzét egy másik unit linked biztosításból. Itt az aláírás hiánya volt az, ami eredményre vezetett.

(Nagyon gyakran a szerződő fél nem kapja meg a kötvényét, márpedig a kötvény igazolt átvételétől számított 30 napig elállhat a szerződéstől, akkor is, ha ez az átvétel előtt már hat év díját befizette. Erről írtam ebben a cikkben, a jogász válasza ebben a cikkben. Ha te is így jártál, ez is lehet egy megoldás.)

Ádám levele:

Köszönöm az információt, amit annak idején adtál, megerősített, hogy nincs értelme megtartani a biztosítást. Viszont nem törődtem bele, hogy a befizetett kb 1,8 millió Ft helyett visszakapjak kb 400 ezret, ami ráadásul évről évre tovább csökkent. A biztosítási papírokat megnézve észrevettem, hogy az ajánlaton csak az ügynök aláírása volt, a miénk nem. (Az ajánlat az az indigós, több oldalas lepedő, amit kitölt az ügynök, amikor nálad van. a szerk. megjegyz.) Ezzel reklamáltam a biztosítónál, illetve hogy jelentősen félretájékoztattak a megkötéskor. A biztosító lerázott, mondván az a kötvényt átvettük és nem mondtuk fel a megadott időn belül, így minden törvényes volt. A levél végén viszont ott volt, hogy ha nem tetszik forduljunk a pénzügyi békéltető testülethez.
Rászántam magam és kb 2 hónapja beküldtem minden dokumentumot, levelezést nekik, ügyfélkapun. Vitattam a szerződés törvényességét és a félretájékoztatást.
Rá kb 1 hónapra jött egy válasz, hogy a biztosító ugyan nem ismeri el a hibáját, de hajlandó visszafizetni a befizetett összegeket és megszüntetni a szerződést.
Csak hogy ilyen is van…
Köszönjük Ádámnak a történetet. Érdemes átnézned otthon a nálad maradt papírokat, hátha te sem írtad alá őket. Ha aláírtad, a kötényt is átvetted, akkor pedig könyveld el tanulópénznek az esetet.
Share

7 hozzászólás

 • Atvert Ugyfel
  Nálunk papírosan minden rendben volt (aláírt ajánlat, időben megküldött kötvény stb.), igy valószínúleg a békéltető bizottságnál és perrel nem jártunk volna sikerrel.
  Viszont visszamentünk az ügynökhöz pont egy év után (aki mellesleg ismerős volt), s kértük, hogy legyen kedves mégegyszer elmondani, hogy miről szól ez az egész, mik a költségek stb. Mondtuk neki, hogy szeretnénk rögzíteni az elmondottakat, mire ő valószínűleg meggondolatlanul, de belement, mert “nem zsákbamacskát” árul.
  Természetesen még akkor sem tájékoztatott minket teljeskörűen (a TKM 5-6% volt 10 évre), szóval vagy nem ismerte a teréket, vagy még akkor is azt hitte, hogy átverhet minket, így elég erős adu lett a kezünkben a hangfelvétel.
  A végére azt sikerült elérni, hogy a bukó felét kb kifizette. Lehet tolhattuk volna tovább, de akkor jobbnak láttuk elfogadni az ajánlatot, s tanulopénzként elkönyvelni a veszteséget.
 • Tibi
  Sziasztok! Nekem sajnos ez nem sikerült , igaz az én ajánlatom ami alapján a kötvény kilett állítva csak az ügynök által nem volt alláírva ,és az azonísító számasem volt feltüntetve. Serencsétlenségemre egy olyan ügyvédhez sikerült elmennem, aki az érintett közvetítő cégnél ügynökösködött mellékesen. Az oldal nagyon jó , sokmindent lehet innen tanulni. Köszi
 • Piroska Kata
  Ez biztositás, de mi a helyzet a netbrokeren keresztül vásárolt kötvényekkel? Befektetési jegyek közt vannak kötvények, pl. a lengyel kötvény ami pocsékul teljesít. Nem írtam alá, csak átutaltam a pénzt, megjelöltem, melyik kötvény kell és e-mailben küldtek valamit, amit ugye nem írtam alá?
  Szóval, mi a helyzet a befektetési célra vett kötvényekkel?
 • sokfa
  Kata:

  ne haragudj, de sztem rossz helyen jarsz.
  Befektettel, vmibe, ami nem teljesit -> az a Te dontesed, Te hibad, Tied a kockzat is.

 • csakegymelos
  En is kotottem egyet 4 evvel ezelott. Az elso harom evben levontak a szokasos dijakat. Ennek ellenere kb. 5% -ot hozott a szerzodesem. Az ugynokom mindenrol tajekoztatott. (Visszavasarlasi ertek… etc.) Folyamatosan segit a szerzodessel. Nekem egyelore nincs negativ tapasztalatom.
 • Balint
  – mennyi a szerződésben feltüntetett TKM? Vigyazz, mert nagyon konnyen arrol tud tajekoztatni az ugynok, amit Te szeretnel hallani. Persze ne legyen igazam.
 • deeza
  5 évvel ezelőtt kötöttünk ovb “tanácsadó” javaslatára generali életbiztosítást. nem kaptunk az ajánlatból példányt. tulajdonképpen nem is emlékszem, hogy ilyet készítettünk volna. természetesen a hölgy már nem dolgozik az ovb-nál. ami nagyon-nagyon rossz, hogy annyit kértünk, hogy a befizetett összeghez hozzájuthassunk egyszer, de egy generalis ügyintéző nem rég felvilágosított, hogy az nem fog menni, mert olyat biztosíték nem lett megkötve. akkor most csak át lettünk verve. megőrülök.