Zsugori vagy takarékos?

Nagyon sokszor félreértik az emberek a takarékos életmódot és azt gondolják, hogy aki takarékosan él, az zsugori vagy fukar.

Az érem másik oldala, amikor valaki takarékosnak hiszi magát, pedig igazából zsugori.

Arra gondoltam, érdemes írni arról, miről ismered fel, hogy ki a takarékos és ki a zsugori, hiszen nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű a különbség.

Mind a takarékos, mind a zsugori ember szeret kevesebbet költeni és pénzt megtakarítani. Azonban itt véget is ért a hasonlóság.

A takarékos egy bizonyos cél miatt szeretne pénzt megtakarítani, legyen az nyugdíj, lakásvásárlás, vagy a gyerekek oktatása. A zsugori a pénzt önmagáért szereti.

A zsugori nem szereti elkölteni a pénzt, a takarékos nem szereti elpocsékolni a pénzt.

A zsugori mindennek az árát nézi. A takarékos mindennek az értékét az árához képest.

A zsugori legszívesebben semmiért nem fizetne, de ha mégis muszáj, akkor mindig a legolcsóbbat veszi, a minőségétől függetlenül. A takarékos boldogan fizet azért, amire valóban szüksége van, ha az megéri az árát.

A takarékos embert nehéz felismerni, mert nem látszik rajta vagy a viselkedésén, hogy ésszel bánik a pénzzel. A zsugorit a legtöbb ember messziről felismeri a kinézetéről és a viselkedéséről.

A takarékos viselkedése csak saját magára van hatással, míg egy zsugori viselkedésétől szenved a környezete is.

A takarékos csak oda megy nyaralni, ami belefér a költségvetésébe és ott is megnézi, hogy az út megéri-e az árát. Nem megy el ötezer kilométerrel messzebb lévő tengerpartra háromszor annyiért, ha ugyanazt az élményt és kiszolgálást megkapja jóval olcsóbban közelebb is.

A zsugori nem megy el nyaralni, mert pénzbe kerül.

A takarékos inkább repül fapadossal, ha egy kétórás úton megspórol 50 ezer forintot. A zsugori még a reptérre is kiviteti magát valakivel a másik költségén, hogy ne neki kelljen taxira költenie hétezer forintot.

A takarékos ritkán jár étterembe és ott nem vesz feleslegesen újabb üveg üdítőket aranyáron. A zsugori nem jár étterembe, de ha mégis, akkor a borravalón is spórol és igyekszik magát másokkal meghívatni. A takarékos akkor sem rendel többet, ha meghívta valaki, a zsugori spenótfőzeléket rendel, ha maga fizet, de homárt, ha valaki más. Boldogan fizeti a közös számla ráeső részét, ha tudja, hogy mindenkinél többet evett és ivott, de ragaszkodik a számla bontásához, ha valaki egy kávéval többet rendelt.

A takarékos nem tart több pár cipőt, mint amit valóban használ is a különböző alkalmakra. A zsugori még a cipőjét is használtan veszi.

A takarékos szívesen fizet a jó minőségű ruháért, ha az tovább használható, de nem fizet feleslegesen csak azért, mert egy márkanév miatt háromszoros áron adnak egy ruhadarabot. A zsugori a legolcsóbb ruhát veszi, ha lehet, azt is használtan.

A takarékos olcsó diszkontáruházban vásárolja a minőségi élelmiszert, a zsugori időt és energiát nem sajnálva képes átutazni az egész városon, ha a másik végében 20 forinttal olcsóbb a baromfipárizsi.

A takarékos szívesen vesz akkor dolgokat, amikor éppen akciós, akár nagyobb tételben is, több hónapra elegendő mennyiséget. A zsugori csak az akciós dolgokat veszi meg.

A takarékos nem vesz meg valamit, csak azért mert olcsóbb, ha a minősége nem megfelelő. A zsugori nem vesz meg valamit, ha drágább, akkor sem, ha a minősége sokkal jobb.

A takarékos előrelátó, közép és hosszútávon is tervszerűen élő személy. A zsugori gyakran “penny-wise and pound-fool” személy, ahogy az angol mondás tartja. (A filléreken takarékoskodik, miközben a nagy dolgokon gyakran bukik, pont a filléreskedő magatartása miatt.) A takarékos hosszútávon gondolkodik, a zsugori csakis rövidtávon.

A takarékos szívesen spórol a mosóporon, ha hasonló minőséget kap olcsóbban. A zsugori a mosáson is spórol, inkább tovább hord egy ruhadarabot.

A takarékos szívesen elkölt egy órát a saját idejéből, hogy megtalálja ugyanazt a terméket olcsóbban. A zsugori szívesen elkölt egy órát más idejéből, hogy jobban járjon.

Talán ennyiből látható, milyen hatalmas különbség van a takarékos és a zsugori között. Persze gyakran olyan ez, hogy ha szeretem a személyt, akkor takarékosnak hívom, ha ellenszenves, akkor zsugorinak. Mint a terrorista-szabadságharcos: attól függ, minek nevezem, hogy aki ellen harcol, azt kedvelem-e vagy gyűlölöm.

Ennek ellenére hatalmas különbség van a takarékos és a zsugori között. Mindenkit bátorítok arra, hogy a maga szintjén legyen takarékos (mert másként kell takarékosnak lenni egy átlagbéres családanyának és másként egy sikeres vállalkozónak), de kerülje el, hogy zsugorivá vagy fösvénnyé váljon.

Néhány jel, hogy túl takarékos vagy:

– Egy adag kávét kétszer is kifőzöl.

– Papírtermékeket, mint kéztörlő többször is felhasználsz.

– Elteszel olyan elromlott termékeket, amiket biztos, hogy soha nem fogsz megcsináltatni. DVD lejátszó, levált talpú cipő és ezekhez hasonló dolgok.

– Túl sok időt töltesz bevásárlással, csak mert mindent ott veszel meg, ahol a legeslegolcsóbb.

– Egyáltalán nem törődsz az élelmiszerek lejárati idejével. Nem arról van szó, hogy két nappal később is megeszel egy csomag virslit, hanem amikor már ennél sokkal durvábban csinálod.

– Örömmel lomizol és viszed haza más emberek kidobott dolgait, súlyos esetben akár a kukából is kiveszel kidobott dolgokat.

Egyébként nagyon könnyen megvizsgálhatod magad: egy számodra kedves cél érdekében tudsz-e nagylelkűen adakozni? Legalább két heti fizetésedet kiadnád-e egy cél érdekében, legyen az a kóbor kutyák megmentése, hátrányos helyzetű gyerekek megsegítése, az ingyenes szoftverek terjesztése, az evangélium hirdetése, vagy bármilyen egyéb cél, amivel egyetértesz? (Nem feltétlen egy összegben.)

Ha örömmel tudsz adni nagyobb összeget, akár több alkalommal is, nem vagy zsugori. Ha összeszorul a szíved még a felvetéstől is, akkor te bizony a pénz szerelmének a fogságában vagy és könnyen lehet, hogy fukar vagy, nem takarékos.

(Természetesen vannak, akik kényszerből nem vesznek semmit, mert egyszerűen nincs rá pénzük. A cikk nem a kényszer szülte nélkülözőkről szól, hanem azokról, akik a saját választásuk szerint takarékosak vagy éppen zsugoriak.)

Ha neked más ötleteid vannak arról, hogyan lehet megkülönböztetni a takarékost a zsugoritól, írd meg a hozzászólásokban.

Share

148 hozzászólás

 • zsizsik
  Hosszútávra gondoltam először, a bányát meg saját szememmel láttam, road trainnel voltam ott melóban, csak tízezret tettem bele, rákövetkező héten már csak kilenc volt. A DRM, Doray, a Deflectorba vittem kvarcitot útalapnak. Egy hónap múlva meg +26%-on volt, addig tartott a hosszútáv. Kétésfélezer dollár pár klikkért nem rossz itt sem. A medúzát, MML, meg ehelyett vettem, a csártot meg a könyvértéket néztem csak, meg a who is-ben láttam hogy a Fülöp-szigeteken vannak, rabszolgabér, a boss meg idevalósi. Egy hét után ebben a hintapalintában csinált mára 1800-at. Te is eladtad volna. 2-3 hete odakészítettem még tizenötezret, WOR-t akartam venni, de nem mertem, aztán meg el is felejtettem. A Donaco-t se merem megvenni, a hatodik érzék nem 100 százalékos, meglátjuk. Nehéz választani, a wachlistemen minden nap vannak kétszámjegyű zöldek, azokról már lekéstem.
 • zsizsik
  Kimaradt egy t, sorry. Másik három trade után okosabb leszek, eddig a vakmajomkodás jó stratégiának tűnik:D
 • zsizsik
  Vissza se merek nézni, a DRM 90cent:D Lehet, csak gombfociznak vele.
 • Adócsaló vállalkozó
  Egy idevágó novella 🙂 :

  epa.oszk.hu/00000/00022/00506/15780.htm

 • Ez vagyok
  Én nagyon utálok vásárolni, talán a legjobban fáraszt, amit összesen csinálok.
  Emiatt zsugorinak érzem magam. De ez azért nem zavar, mert utálok vásárolni.
 • Stanlee
  Off: akkor te a vak tyuk is talal szemet alapon fektetted be a penzed. A konyvertek nem mond sokat, a chart-ot meg nem tudom mi alapjan vizsgaltad. A dontesi metodusod nem reprodukalhato, ertsd a jovoben nem tudod mas cegekre alkalmazni a strategiad, tehat inkabb csak olyan “megerzes” alapon vasaroltal. Hosszutavon ca. 60-65%-os a talalati arany. A munkad alapjan javasolnam, ha tudsz akkor szerezzel be par hangoskonyvet a befektetesekrol, biztosan sokat segithet a megfelelo portfolio osszeallitasaban. A pennystock eseteben azert vannak nagy ugrasok a reszveny araban, mert ritkan van vetel es eladas, ezert gyorsan mozdul az ara, ha mozdul. Nem rosszindulatbol irom, inkabb tanacskent. En is haromszoroztam mar meg a penzem 15 perc alatt, de az azert nem business as usual 🙂
 • Fülig Jimmy
  Valahol olvastam, hogy némelyek azért zsugoriak, mert nincsen képességük
  érték általi pénzteremtésre, és ezzel tisztában is vannak. A kompakt fénycsöves meg nem jó
  példa. A műhelyemben pl. muszáj sok erős
  lámpa. Míg volfram izzók csinálták a fényt
  elment rá 500 watt. Most elég a harmada.
  Viszont a gyengébb teljesítményűből hiába
  szereltem fel többet nem láttam jól.
  Utána vettem 23w, 4000k. 6db-ot és tök jó
  lett.( 1k.volt darabja ,szóval drága takarékoskodás) De az is igaz, hogy se zsugori se takarékos nem vagyok.
  Azt, hogy a zsugori környezete is szenved,csak megerősíteni tudom.
  Amikor évekig kiszolgáltatottja vagy egy
  ilyen embernek az maga a pokol,higyjétek
  el…
 • zsizsik
  Köszönöm, és azt a 60-65 százalékot meg bíztatásnak veszem. A könyvértékről meg azt gondolom, illetve azért néztem, hogy tudjam, a pénzemért biztos van ott legalább egy lyukas talicska, vagy inkább egy létező ingatlan. Mit értesz azalatt, hogy nem sokat mond, mi számít irracionálisnak? A chartot nem vizsgáltam, csak ránéztem, nincs laposra kinyúlva, mozog, van helye felfele, ennyi kb. A kettő közül egyébként egyik sem számít small cap-nek, pár száz milliós mindegyik, de értem mit mondasz. És tényleg nincs stratégiám, dehogynem, a csak megérzés, pont erről szólt a kérdésem.Rengeteget olvastam a témáról, ezen a blogon is írták, itt olvastom a vakmajmos tesztről is. Amit utoljára írtál, az a legizgalmasabb. Magában a háromszorozás is az, azt írod, a pénzedet, ezt nem értem. Valamivel többet tettem csak bele, mint amennyit már vesztettem el bukszástúl. Bátrabb lennék, lettem volna,
 • zsizsik
  Elfogytak előbb a betűk:D Nem, én nem merek olyan nagyban játszani, még a felével sem. Mondjuk ezen az utolsó két tréden lett volna egy szép új kocsi. 32 éves landkrujzám van, de ebben van valami kis dac. És nosztalgia is.
 • zsizsik
  Megnéztem a watchlistemet, öt piros van alul 33-ból. BDR -4,91, Felül meg LNR 14,04% up. Ma még nem csináltam semmit, legfeljebb kitalálom, milyen nap van. Szerda, itt volt jobb alul. Péntekig még lesz impulzus:D
 • zsizsik
  A te stratégiád mennyire titkos, elárulsz belőle valamit?
 • lila akác
  Jó a cikk, a legtöbb pontjával egyetértek.

  Azt vettem észre, hogy a legtöbb ember, aki a pénzével zsugori, az idejével mértéktelenül pazarló. Pl. van egy igen jól kereső ismerősöm, akitől ha megkérdeznék, hajlandó-e havi plusz 200ezer forintért lemondani a szabadságáról és hétvégenként fizikai munkát végezni, szemberöhögné az illetőt. Mégis, kivett 4 hét szabadságot lakásfelújításhoz és elment s.k. falat bontani, mert azzal megspórol pár milliót, és fél év óta kb. minden szabadideje rámegy a maradék munkákra…

  “Megér-e neked X összeget az, hogy ne kelljen T időt eltöltened egy dologgal?” – erre a kérdésre az ésszerű határ szerintem az ébren töltött órákra átszámított órabér környékén van, beszorozva egy “mennyire utálok ezzel a dologgal foglalkozni?” faktorral. Nagyon kevés embert ismerek, aki erről kb így gondolkodna, a legtöbb ember vagy az egyik, vagy a másik végletbe esik.

 • Erzsébet
  Ha két heti fizetésem több százezer lenne, hogyne adnék. De még a havi sem éri el a kétszázat. Nos ebből hova adjak? De nem dobom el ami nekem felesleges, keresek neki olyan helyet ahol szükség van rá. Én csak így tudok adni…. És tök szívesen mennék végre nyaralni a lányommal aki még nem volt – 10 éves lesz a nyáron.
 • Grza
  Ez nem feltétlen zsugoriság (de lehet az!!!). Az, hogy valaki hazamegy és hétvégén lenyírja a füvet vagy mindennap főz otthon, vagy süt kiflit magának, az másoknak sokszor úgy jön le, hogy “persze hogy olcsóbb, de add hozzá a munkabéred óradíját és akkor már rögtön drágább”.
  De!
  1. Lehet hogy élvezi, kikapcsolódik, ráadásul irodai munka esetén kifejezetten pihentető lehet kalapáccsal kiverni a falat néha 🙂 Elismerem, egy asztalosnak nem valószínű hogy még arra van kedve…
  2. Az órabér “hozzáadása” a költségekhez nem releváns, csak akkor ha dolgoznál helyette!!
  3. Amit szívesen megcsinálsz magadnak “ingyen” (pl. kitakarítasz otthon) nem biztos hogy akár pénzért (vagy adott esetben akármennyi pénzért!) megcsinálnád másnak.
  4. Sőt, úgy sem feltétlen zsugoriság magadnak takarítani, hogy milliókat keresel, ha az téged kikapcsol, pihentet, minek hívj bejárónőt?
 • Zabalint

  Van még 2 másik szempont:
  1. Bejárónőt például azért nem alkalmaznék, mert nekem kellemetlen lenne, ha egy idegen ember a magánszférámban dolgozna rendszeresen. Felújítás nyilván más.

  2. Kisebb otthoni munkák, mint pl. egy Ikea bútor összerakása, apróbb meghibásodások esetén lehet, hogy mondjuk ami nekem 3 óra, az a mesterembernek csak 1, és jó eséllyel jobb munkát végez, mint én, de azt az 1 órát le kell szervezni, nekem ott kell lennem, rossz esetben szabit kell kivennem, a mesterembernek a kiszállását is fizetem. Ezekkel a járulékos problémákkal együtt már lehet, hogy nem is olyan sok az a 3 órás munkabérem.

  3. Nagyon nehéz normális szerelöt, felújítót találni, és itt elsősorban nem is a munkaminősig, hanem a belterjesség, mutyi, modorosság ami zavar. Ha erre az a válasza valakinek, hogy ismerőst kell hívni, akkor azzal csak még jobban alátámasztja, amit utálok.

 • Garbo

  Abban feltétlenül egyetértek, hogy kiflit sütni nagyon jó kikapcsolódás a szellemi munkából 🙂
 • Zabalint
  A másik véglet, mikor egy ismerősöm ismerőse kér meg rá, hogy természetesen ingyen nézzem meg a számítógépét, mert valami gond van vele. Nyugat-Európában meg ugyanilyen esetben ha maguk nem tudják megoldani, akkor erre szakosodott szakembert hívnak ki piaci díjakért. Mert azon túl, hogy pofátlanság mással, aki nem is vagyok a barátja, ingyen melót végeztetni, azt is nehezen értik meg, hogy ilyen értelemben nem vagyok szakember, 90%-os eséllyel én is a Google-t fogom használni a probléma megoldására, mert a rutinom saját és családbeli problémák megoldására terjed ki ezen a téren, és attól, hogy informatikával foglalkozok, nem vagyok minden informatikai területnek a mágusa. Valószínűleg megoldom, csak idő kérdése, de aki napi szinten Windows problémák megoldásán dolgozik, annak lehet, hogy 1 perc, mert naponta 5 ilyet lát, míg nekem ugyanez lehet egy óra, míg rájövök.
 • Attila
  Azért nem adakozol mert az állam sokat von el ? Nem igazán értem miért az a hibás ezért akinek adnál…..
 • Attila
  Nem egészen értem hogyan lehet ősszehasonlítani a hozamgarantált megtakarítási számlát egy nagyon magas kockázatú spekulatív rövidtávú részvénykereskedéssel….
 • Zedder

  “Mégis, kivett 4 hét szabadságot lakásfelújításhoz és elment s.k. falat bontani, mert azzal megspórol pár milliót”

  Megspórolt pár milliót, és kapta még az ezek szerint nem túl alacsony fizetését is. Nyilván nem fizikai munkás ha ilyen jól keres, tehát lehet, hogy a fizikai munka még ki is kapcsolta őt.

  Hol itt a problem?

 • Tibor
  Lehet hogy ezert zsugori vagyok, el lehet engem itelni, de akkor adok majd idegennek, ha a sajat csaladomtol nem kell ezert megvonnom semmit.
  Amig honaprol honapra elunk, elere allitva a garast, amig nekunk sincs meg a vesztartalek, addig nem fogok bevinni a rendszerbe meg egy kiadasi tetelt, ami raadasul a legkonnyebben elkerulheto kiadas.

  Voltam bajban en is joparszor, nekem se segitett soha senki.

 • szocske

  nagyon érdekes ez egyébként, mert a legtöbb embernek teljesen természetes, hogy az informatikus rokont hívják, ha gond van a számítógéppel, de mégsem várnák el, hogy a festő rokon ingyen kifesse a házat, az autószerelő rokon ingyen szervizelje az autót stb.
  Valami olyasmit sejtek a háttérben, hogy az emberek többségében még ma is él az a képzet, hogy aminek nincs nyele, azzal nem lehet dolgozni, tehát amit az informatikus csinál az nem munka, hanem játék/szórakozás…
 • zsizsik
  Nem volt semmi spekuláció, hosszútávra szántam, valamivel a 3,37%-nál többre számítva. 6-8 százalékkal is boldog lettem volna. Hidd el, nagyon meg vagyok lepődve, még ki sem számoltam, valahol 40 százalék fölött csináltam. Így lehet összehasonlítani? Különben azóta még nem vettem semmit, csak ünnepeltem, meg kéne ismételni, vakarom a kobakomat. Ma jött meg a postával az MML welcome securityholderja, pedig már meg sincs, gyűjteni fogom ezeket:) Van valami konstruktív ötleted, szívesen veszem, ha megosztod. Még azon parázok, hogy mennyit megy még lefele az ozzi dollár, hatvan centről is olvastam már. Érezni lehet, nem lehet nem észrevenni a boltokban, amit a neten veszek, az meg szinte duplájának tűnik.
 • Nem titkos. Evente egyszer van egy bizonyos osszeg, aminek a seggere verek es nem erdekel, ha elvesztem. A lenyeg, hogy ha a DAX bekerult egy savba (sideways), az arfolyam legalabb ketszer tesztelt egy szintet, amirol visszapattant, akkor a harmadik teszteleskor veszek az elozo ketto arfolyamhoz nagyon kozel allo certifikatot, aminek darabara valahol 15-20 cent tajekan van es egy ismetelt visszapattanasra szamitok. Ez a modszer nem mindig mukodik, de egyszeru es a certifikat nagyon alacsony ara miatt relative nagy a nyereseg rajta, de mivel nagyon kozel van a knock.out szinthez, igy gyorsan el is lehet vesziteni az osszeget. Leginkabb nagy ellenallasoknal mukodik, sajnos folyamatosan figyelni kell az arfolyamot, de jo moka szokott lenni. Ez egy ultraspekulativ modszer, nem ajanlom senkinek “befektetesre”.
 • Garbo

  A bejárónőre reflektálnék: egészen addig így gondoltam én is, amíg fel nem vettünk valakit, aki rendszeresen jár. Ha találsz valakit, akiben megbízol ÉS az illető minden kritériumodnak megfelel, akkor egyszerűen akkorra kell szervezni, amikor nem vagy otthon.
  Csodás érzés a kitakarított, rendbe rakott lakásba hazamenni, a kivasalt holmit kivenni a szekrényből, stb.
 • zsizsik
  Nem vagyok benne biztos, hogy elsőre megértettem, mondjuk sejtem. Holnap lefordítom, annyit már most látok, hogy high-risk. Köszi, egy ötlettel több, okosodok szorgalmasan:)
 • Attila
  Attól hogy hosszútávra tervezted az még nem hozamgarantált 🙂
  Tudok vannak olyan részvények amik 10 évvel ezelőtt 100 egységet értek, most meg 0,01 egységet 🙂 Sosem szabad összehasonlítani egyiket a másikkal. Én személy szerint csak igazi blue chipekkel kereskedek amiknél kisebb a kockázata hogy lenullázódnak, illetve fő nyersanyagokkal és major párokkal. Az meg hogy mit írnak a neten egy-egy devizáról sokkal kevesebbet üt a latba annál amit a grafikonon látsz 🙂
  Konstruktív ötletem van rengeteg, de ezt az utat mindenkinek magának kell bejárnia, meg amúgy sem bíztatnék senkit részvénykereskedésre…..
 • Sandokan
  Ha nem adsz jókedvűen, hanem kényszernek érzed, akkor ne tedd! Sokkal rosszabb eredménye van, mintha jókedvűen adnál, bármennyi vagy bármi az amit adni tudsz. Valaki feljebb szóba hozta a vörösiszapkatasztrófát. Mivel akkoriban még minimális pénzügyi tudatosság jellemzett, ezért tőlem, ha jól emlékszem csak egy rádiós ébresztőórára “futotta”, amit motorosok vittek el, de sok olyan ismerős volt, aki meló után elment lapátolni. A nagy munkáltató cégem, akkor felajánlotta, hogy amennyi összegről a dolgozó nyilatkozik, azt ő megduplázza. A kis cégem nem élt ezzel a lehetőséggel, azt mondták oldjam meg, ahogy tudom. Érdekes, hogy milyen az ember, még én is, azt vettem észre, hogy minnél személyesebb a kontaktus adakozás/segítség esetén, annál érdekesebb sztorik jönnek napvilágra. Az ember ön- és emberismerete is csiszolódik, és ez jó. Erre volt jó példa (a szintén amerikai) Secret Santa anno.
 • Sandokan
  Adakozni, vagy ha úgy tetszik: másokkal jót tenni, akkor is tudsz, ha nem vagy még hitelmentes. Akkoriban a családban ez úgy hangzott, hogy ahol van hely ötnek, ott jut hely a hatodiknak is, nálunk elsősorban az asztal körül, de bármire alkalmazható az elv. Mostanában voltak olyan eseteim ismerősi körben, ahol úgy adtam, hogy tudtam, hogy az illető nem képes visszaadni. (Ajándék barátom, nem kölcsön adtam! Miklós márt írt erről.) Pár hét múlva, amikor felhívott azzal, hogy márpedig ő mindenképpen vissza akarja adni, akkor azt mondtam neki, hogy ne nekem adja, hanem ha ő találkozik olyan emberrel aki hasonló szituációban lesz, akkor inkább annak. Felnőtt ember a könnyeivel küszködött! Az ilyen sztorikért megéri! A segítséget nem kell kiérdemelni, ha nem tudok, akkor nem segítek, mert én sem tudok mindig segíteni. Ám ha a családban be vannak töltve a szükségek, akkor menni fog. Adni jó! 🙂
 • szocske
  ha Eger megfelel nyaralásnak, és az utazást meg tudjátok oldani, akkor néhány napra a szállást szívesen adok Nektek.
 • :A Polaroid október 5-én függesztette fel fizetési kötelezettségeinek teljesítését, beleértve a munkabérek kifizetését is. Az eljáró bíróság 13,1 millió dollár felhasználását engedélyezte a társaságnak. Az összegből 9,1 millió dollárt a munkabérekre, a fennmaradó részt pedig a szállítóival szembeni tartozásokra fordíthat a 948 millió dollár adósságot felhalmozó, könyv szerint 1,81 milliárd dollárt érő vagyonnal rendelkező vállalat. A csődvédelem elvileg lehetővé teszi, hogy a fél évszázados múltú cég átütemezze adósságát, amire azonban az amerikai Standard & Poor’s hitelminősítő nem sok esélyt lát: a Polaroid 350 millió dollárnyi bankhitelének besorolását CC-ről D-re rontotta le.

  Folyt.

 • A digitális kamerák térhódítása visszavetette a forgalmat, a digitális fotónyomtatók fejlesztése pedig elakadt, és emiatt a Polaroid vagyonának nagy része biztosítékként fokozatosan a hitelezőkhöz került, akik feltehetően a vállalat egészét vagy nagy részét eladják – írta a Bloomberg. A második negyedévben a cég 109,9 millió dollár veszteséget szenvedett el, szemben az egy évvel korábbi 26,6 millió dollár nettó nyereséggel. Az árbevétel 31 százalékkal, 333,5 millió dollárra zuhant. A részvény árfolyama az utóbbi egy évben 98 százalékot esett.

  Pedig 20-30 éve nem kispályás cég volt…

 • Kollbi

  esetleg erre tudsz valami okosat?
  //kiszamolo.hu/lakastakarek-szomoru-valtozasok/comment-page-2/#comment-72169
 • Maximalizmus

  Az évtizedek óta magas elvonásokkal és újraleosztással aligha a jómódúbb, jobban kereső állampolgárok szavazatait akarják a legkülönfélébb pártállású kormányok megszerezni. Inkább azokét, akik juttatásait, egzisztenciáját részben/egészében az újraelosztás finanszírozza. Úgyhogy igen, valamilyen szinten tehetnek róla.
 • Kíváncsi
  Tisztelt Kiszámoló!

  Ön szerint zsugori vagy takarékos-e az, aki családtag használhatatlan hagyatékát bérelt teherautóval illegális hulladéklerakóba szállítja, ahelyett, hogy pénzért leadná a szeméttelepre? (takarékoskodó, számottevő vagyonnal rendelkező egyénről beszélünk)

 • Kiszamolo
  Az ilyen ember büntetni való szabálysértő, aki megérdemelné, hogy ráverjenek egy 500 ezres büntetést.
 • tip
  a jómódú állampolgárok és azok között, akik egzisztenciáját az újraelosztás finanszírozza, jelentős az átfedés. A hírhedt mondás szerint a felső tízezer újratermeli önmagát, közpénzen. Amit a nincstelennek juttatnak, azt én nem nevezném egzisztenciának, ellenben azzal az állami infrastruktúrával, egészségüggyel, oktatással, amit a jómódúak helyzetükből fakadóan igénybe tudnak venni. És ez még csak a legális újraelosztás.

  Az adót muszáj megfizetni. Többnyire mérgelődünk miatta, holott azért kell fizetnünk, mert van miből. Az adomány önkéntes. Örömmel adjuk, hiszen van miből. Az adomány legalább annyira formálja az adakozó jellemét, mint amennyire segít az adomány címzettjének. Az adófizetésnek nincs olyan jellemformáló hatása, mint az adakozásnak, így nem is helyettesíti azt.

 • Cseee
  Garbo
  2016-02-29 at 14:10
  Szerintem a cikkben benne van a válasz: ha többet hoz a konyhára, mint amennyit visz, akkor igen, nagyvonalú…
 • Grza
  Ez egy tévedés! Egészségügy?? 2 millió ember járulékából gyógyítunk 10 milliót, ráadásul aki szegényebb, arra az elégtelen táplálkozás és rosszabb körülmények miatt nagy eséllyel sokkal többet is kell költeni. Azt ne nevezzük jómódúak újraelosztási finanszírozásának hogy a SAJÁT BEFIZETETT ADÓJUKBÓL visszakapnak valamennyit mondjuk gyerekszám alapján vagy EP/ÖNyP befizetés, stb. alapján!

  Igen, tehetnek róla, ráaádásul maguk alatt vágják a fát, mert ha nálam hagyná az állam a pénzem, sokkal többet tudnék költeni, ami munkahelyteremtő, mert ahol elköltöm, ott is emberek dolgoznak… A kézműves sajt (például) több munkahelyet teremt mint az ipari trappista, de az előbbiből akkor vennének többet, ha több pénz maradna náluk.

  Ráadásul kiszámoló is szokta mondani: ha kevés a pénz, tessék tanulni, tenni a sorsunkért! Nem az alamizsnát várni, meg megszavazni újra a középosztály kirablását!

 • tip
  Az adó az nem saját, az az államé. Abból nem “jár vissza” semmi. Próbálj meg először mondjuk a 12. kerületben, aztán egy borsodi faluban egészségügyi ellátáshoz jutni, és megbecsülni, hol költött rád többet az egészségbiztosító. Erről ennyit.
 • Maximalizmus
  nem az államé, ez tévedés! A beszedett adó közpénz. A beszedendő pénz nagyságáról, és annak felhasználásáról pedig az általunk választott képviselők döntenek a költségvetési törvényben. A forrásigényt determinálja a kiadási oldal, amit pedig leginkább a nagyobb létszámú szavazótömbök – különösen az újrelosztás haszonélvezői – igényeihez igazítanak, ciklusok óta, pártállástól függetlenül, és csak akkor racionalizálják valamelyest, ha valami krízishelyzet van. Ha a szavazati jogot adófizetéshez kötnék, hidd el, egészen másfajta forrásigény és kiadásszerkezet lenne, mint most.
 • tip
  ahol minden embernek egy szavazata van, az köztársaság. Ahol a befizetés arányában jár a szavazati jog, az a részvénytársaság. A világ dolgainak többsége részvénytársaság módjára működik: pénzért jár a privilégium. A törvényhozás a ritka kivételek egyike, a világ boldogabbik felén (évszázados harcok árán). Ahol mégis részvénytársaság elvű a törvényhozás, ott előbb-utóbb lámpavasra kerülnek a “főrészvényesek”. Ez a történelmi tapasztalat.
 • Dagobert bácsi

  Nagyon várom a következő cikket: ha a házastársad túl takarékos…
 • QTT

  Aki ilyet csinál az se nem takarékos, se nem zsugori, hanem hülye…

  Ugyanez igaz például azokra az autósokra, akik a 2-3 Ft-os benzinár emelkedés miatt előző nap rohannak a kútra sorban állni, hogy beletankoljanak a félig, negyedig lévő tankba 30-40 litert és úgy gondolják spóroltak 90-120 Ft-ot. (Mondjuk azt sosem értettem, hogy miért pont a benzinköltségen szorul ökölbe a feje a legtöbb embernek, ha áremelés után 90 Ft-al több lesz a végösszeg tankolásnál, miközben a cigire, üdítőre, csokira, autóhitelre stb… nem sajnálja a pénzt).

 • PF
  A közeli boltban, amit egy család működtet (és nem az asszonynak vesznek az adózatlan pénzből új autót, hanem az üzlet tartja el őket) megveszel pár dolgot, ami a Teszkóban olcsóbb, de látod a csillogást a családfő szemében amikor fizetsz…
  Egy utcazenésznek, aki körül nincs 5 üres sörösdoboz meg egy tű, de egész jól zenél, adsz egy ezrest…
  Az állatkertben teleb@szod a zoo-csemegés automatát úgy, hogy a kecskék kifekszenek a sok kajától… (Lehet, hogy a Budapestiben nincs ilyen, ott sajnos rég voltam.)
  A főiskolás lányt elhívod takarítani tisztességes pénzért, ne érezze magát megalázva, de fogja fel hogy ezért IS dolgozni kell…
  Én sem adnék alapítványnak pénzt, de aki jól keres, és nem támogat erre érdemes embereket, az tényleg zsugori.
 • Vass Barbara
  Nagyon jó cikk.. Nagyon nehéz megállapítani a határt.. Miklós, anno írtál cikket, h. kik is valójában az igazi milliomosok.. Átlagos, 5 éves kocsikkal jártak, és nem volt testreszabott öltönyük, ellentétben azokkal, akik hitelre éltek luxusban..

  Szóval, ahhoz, h. megmaradjon/gyarapodjon a pénz tudni kell bánni vele. Sokszoros milliárdos Buffett mondta, h. egyszerűen nem hajlandó fizetni bizonyos dolgokért. Ilyen pl. a parkolás, inkább keres egy ingyenes helyet.. A meggazdagodáshoz kell, h. legyenek hasonló elvek, különben könnyen elfolyik a pénz..

  Sőt itt van ez a szerencsétlen öreg, aki sosem lett volna az aki, ha nem olyan mint amilyen:

  444.hu/2016/03/10/nem-is-gondolnad-mekkora-fillerbaszo-ingvar-kamprad-az-ikea-billiardos-alapitoja

  Mit gondoltok?

  Itt egy zseniális példa

 • jurta
  Még mindig senki nem tette ide a linket? Tovább már nem várok, az archívumban megmaradjon! 🙂

  mrmoneymustache.com/2012/10/24/frugal-vs-cheap/

 • Garbo

  Ikea bácsi szerintem túlzás. Az ember tudja élvezni azt, amiért megdolgozik, tudja learatni és élvezni a munkája gyümölcsét! Akiből ez hiányzik, abból egy nagyon fontos készség hiányzik az élet teljességéhez. Leginkább egy depresszióshoz tudnám hasonlítani az ilyen embereket, akikből az öröm és a változtatás képessége hiányzik. Természetesen, épeszű mértékekről beszélek, nem pénzszórásról.