Olvasói kérdések: utalás, lízing

2014-10-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

"Szia, olvastam, hogy lényegesen olcsóbb lízinget felvenni, mint hitelt, ha lakást akarok venni. Miért van ez és mi a véleményed róla?"

Egyrészt érdemes tisztában lenni, mi a különbség a lízing és a hitel között. A hitelnél te veszed meg a saját lakásodat, a bank csak pénzt ad hozzá. A lízingnél a banké a lakás (vagy bármi más, amit lízingelsz), te csak bérled azt. Ha rendesen fizeted a részleteket, akkor nincs semmi különbség a hitel és a lízing között. A különbség akkor jön, ha ezt nem teszed. Egy bérlőt könnyebb kirakni a lakásból, mint egy tulajdonost. Ezért kisebb a bank kockázata, így kisebb kamatfelárral is adhat neked kölcsön.

A másik különbség csak újépítésű lakásnál van meg, ez pedig az ÁFA visszaigénylése. A lízingcég visszaigényli az ÁFÁ-t az új építésű lakás után, így mindjárt ennyivel (21,2%-kal) kisebb lesz a finanszírozott összeg, ami után kamatot fizetsz. Viszont a törlesztőrészletekre pedig rárakja az ÁFÁ-t, így végül is annyi történik, hogy elnyújtva kell kifizetned az ÁFÁ-t, nem egyösszegben, ennek kamatnyeresége a tiéd. De vigyázz, az évek múlásával egyre csökken a lízing havi díja és a hitel közötti különbség, az utolsó hónapban konkrétan nulla.

Továbbá a lakást kétszer kell átírni, hiszen először a lízingcég nevére kerül (2% illeték a teljes árból), majd a te nevedre (a szokásos 4%). Vagyis a vételár 2%-át elbukod a lízing miatt.

Ettől függetlenül kérj ajánlatot lízingre is, főleg, ha újépítésű lakást veszel.

"A prémium állampapírok közül a 2017/L érdekelne, ebből szeretnék vásárolni. A pénzem jelenleg egy ír bankszámlán van, euróban (én pedig már itthon, szóval csak utalással tudom a pénzem haza hozni). Az államkincstár helyi irodájában azt mondták, hogy az értékpapír számlára csak forintban lehet utalni, mivel az állampapír forint alapú, nem eurós, tehát kell nyitnom egy számlát valamelyik bankban, aztán onnan kell átutalni a pénzt.

Egyetlen kérdésem van csak, mi lenne a módja, hogy az átváltáson minél kevesebbet bukjak (azon túl, hogy az összes bankban kérek ajánlatot, hogy milyen árfolyamon váltanák be a pénzt, mennyi a számla nyitás díja stb.)

Ezt csak azért kérdezem, mert egyrészt így elég macerásnak tűnik egy sima forintos állampapír megvétele, másrészt, ha egyéb, általam még nem látott költségek belépnek a képbe (utalási költségek pl.) akkor akár 60-70 ezer forintot is bukhatok az átváltáson, akkor meg lehet hogy egyszerűbb ha eurós papírt veszek, hiába hozna rosszabbul."

A megoldás továbbra is a Transferwise. Első utalás ingyenes, (utána 0,5% lenne), euróban indítod, forintban érkezik, középárfolyamon átváltva. Hogy miért vált középárfolyamon és mit kell tudni róla, arról cikk itt: Amit a Transferwise-ról tudnod kell.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram