04.23

Ha csütörtök, akkor amerikai munkaügyi adat.

Az eddigi 22 millió új munkanélküli mellé az elmúlt héten “csak” 4,4 millió új társult, így már 26,5 millió feletti az elmúlt öt hétben újonnan munkanélküliekké váltak száma az Egyesült Államokban. A munkanélküliség pontos alakulását csak a májusi adatokból tudjuk meg, hiszen azt tudjuk, hogy mennyien veszítették el a munkájukat, de azt nem, hogy mennyien találtak új munkát az eddigi munkanélküliek közül.

Mindenesetre a legtöbben 20% feletti munkanélküliségre számítanak, ami nincs messze a minden idők legnagyobb, 24,9%-os értékétől amit az 1929-32-es válság mélypontján ért el az ország.

A FED mérlege a héten is tovább hízott, újabb rongyos kis 205 milliárd dollárért vett állampapírokat és jelzálogleveleket. (Ez picivel több, mint 68 ezer milliárd forint elköltése egy hét alatt. A magyar éves költségvetés mérete 21 ezer milliárd forint, csak hogy tudd hová tenni a heti összeget.) Június közepére várhatóan eléri a mérleg a 9 ezer milliárd dolláros méretet a sok összevásárolt kötvény miatt, ami közel tízszerese lesz a 2008-as méretnek és duplája a mostani válság előtti összegnek. Ennyi pénzből még az Egyesült Államok költségvetése is bő két évig el tudna működni egy fillér bevétel nélkül.

A Gilead Sciences által feltalált gyógyszer hatástalannak bizonyult, most jelentették be. A tőzsdék három hete ez a gyógyszer bejelentése ,az olajárak stabilizálódása és a FED akciói miatt kezdtek el emelkedni. Háromból egy még megvan…

Az európai beszerzési menedzserindex az eddigi legalacsonyabb értékére zuhant, a gyártás indexe 33,6 pontra a pesszimistán várt 39,2 pont helyett a múlt havi 44,5 után, a szolgáltatások hasonló értéke 11,5 pont lett. (50 pont alatt van visszaesés.)

A német cégek több mint fele küldte rövidített munkaidőre a dolgozóit, az autóipari beszállítók is nagy leépítésbe kezdtek, nem hisznek a gyors kilábalásban. Itthon is fokozatosan bocsátják el az embereket az autóipari cégek.

Ausztrália sem járt jobban, ott is mélyrepülésben a beszerzési index.

Kanadában a legjobb esetben 25%-kal esik az új autók eladása idén, rossz esetben 40%-kal. A már meglévő használt autók értéke jó esetben csak 17%-kal esik, rossz esetben 25%-kal.

Németországban hiába nyitottak ki a lezárás után újra a boltok, a vásárlók elmaradnak, inkább tartalékolnak a nehezebb időkre. Nincs ez másként az Egyesült Államokban sem. Ahogy a mondás tartja, hiába viszed le a lovat a patakhoz, arra nem bírod kényszeríteni, hogy igyon is. Ezért nem lesz könnyű az újranyitás után sem, ha az emberek nem akarnak vagy nem mernek fogyasztani a bizonytalan anyagi helyzetük miatt.

De aggodalomra semmi ok, az amerikai tőzsdék ma is emelkedtek. 🙂

Share

192 hozzászólás

 • Nem vicces
  Akárhányszor meglátom ezt a hintás videót mindig elfog a röhögés, pedig nem vicces a helyzet…
 • Kiszamolo
  Tudom, hogy volt már, de annyira kifejező, hogy még ilyen időkben is képes emelkedni a tőzsde.
 • Addam
  Csak a felét dolgozták le az am. tőzsdék a hátránynak, van még hova fejlődni..
  + az elmaradt haszion
 • Kiszamolo
  Hát igen, tényleg jobb a helyzet, mint amilyennek tavaly októberben tűnt, így érthető, hogy tovább emelkednek a tőzsdék…. 🙂
 • Tristis
  Úgy tudom többször előfordult már, hogy a tőzsde a válság első nagy visszaesése után ilyen 60%-ék környékére korrigálta magát a nagyobb esést követően Ennek nincsen semmi mögöttes valóságalapja, igazából ezt a tőzsdék csak meg szokták csinálni…..
 • CsJ
  A FED pénzt nyomtat és önti a tőzsdére, mitől ne emelkedne?
 • Husz János Puszita
  Én itt Ausztriában úgy látom, az embereknek még nem esett le, hogy az otthon üdülés államilag támogatott majdnem teljes fizetesert korlátos, csak a kijárási korlátozások időtartamára vonatkozik. Egyelőre ők is benne vannak a munkaügyi statisztikákban. Az átlag állampolgár sehol nem lát tovább az orránál. A tőzsde szerintem nem a reálgazdaságot árazza, hanem a monetáris és fiskális lazitasokat. Ha részvényt akarok venni, a részvény árfolyam emelkedésére számítok, nem a mögötte lévő cég teljesítmény növekedésére. De javitsatok ki, ha tévedek, én nem tozsdezek, nem is értek hozzá.
 • jami
  Ebben a videóban nem a hinta a legszomorúbb, hanem hogy a (gondolom) szomszédok nem vödörrel állnak csatárláncban, hanem a telcsijükkel katasztrófaturistákodnak. A szomszédban.

  Az még a jobbik eset, hogy a kinyitott üzletekben nem vásárolnak. Nálunk szerintem simán fognak…

 • dmry
  dmry, nem azért zártam le ott a hozzászólást, hogy akkor máshol folytasd.
 • P József
  Rokonokat kérdeztem, hogy na, moratóriumot igénybe vettétek? Persze, bár tudnánk kényelmesen fizetni, mert a mi fizetésünk nem csökkent, viszont így még egy szobába tettünk légkondit, újrafestetjük, burkoljuk a konyhát, átkábeleztetjük a lakást…
  Fogyasztás az Isten!
 • Holi
  Azt mondjátok meg, hogy az ingatlan piacon, a gazdasági elemzésekben (index.hu/gazdasag/2020/04/23/kina_koronavirus_covid-19_gazdasag_vuhan_ujraindulas_ipar_termeles_fogyasztas_gdp_novekedes_valsag/ 1 órás cikk) miért nem foglalkoznak a munkanélküliség növekedesével, ami egyértelmű fogyasztás csökkenést okoz ez pedig recessziót.
 • L
  Tegnap bevasaroltam olaj ETF-et, ma pedig el is adtam nap vegen +10%-on. Koszonom, nekem meg is volt az idei ev kereskedese. 🙂
 • vicc my life
  Ez egy evolúciós lépcsőfok, ami most történik az emberrel. A homo sapiensből, homo fist csinál.
 • QTT
  Nincs itt semmi látnivaló, növekedni kell és kész. Mindenáron. A tőzsde is ezt teszi. 😀

  Közben meg olvasom, hogy a népek utaznának már: azutazo.hu/a-magyarok-a-csaladdal-akarnak-utazni-de-kivarnak/
  A kommentekben meg aki azt írja, hogy inkább várni kellene még az utazással, azt leugatják, hogy csak azért mondja ezt, mert neki nincs pénze utazni…

  Félek túl fogjuk tolni nagyon hamar megint, utána meg pislogunk, hogy megint mi van.

 • Karesz
  Szoktam egy amcsi youtuberes srác videóit nézni, amatőr szinten pénzügyekkel is foglalkozik, pont ma mondta, hogy kb. 60k dolcsit bukott részvényekkel (bár még nem realizálta, ül rajta), a csúcson vásárolt be egy elektromos autós cégből (khm…), de semmi baj, a sok kezdő “vásároljunk be a mélyponton” spekuláns majd felnyomja úgyis az árfolyamot.
 • FIRE-86
  Ajj, letiltva, pedig nekem is lett volna jo hozzaszolasom az adozos cikkhez, mert nagyon egyetertek.
 • usespanner
  Az való igaz, hogy rosszabb a helyzet, mint tavaly, de sokkal jobb, mint egy hete.

  A hatalmas túlzások, hogy 20% halálozás, rémhírek maradtak.

  A reális vészforgatókönyv a 0,9%-os halálozás/év. (hogy hány éven keresztül arról megoszlanak a vélemények).

  UPDATE: az enyhe korlátozásokkal különutas Svédország adatai valamelyest rosszabbak, de különbség nem jelentős. Mivel továbbra sincs egyetlen ISMERT állam sem, ami felvállalná a vírus akadálytalan terjedését, ignorálva a vírust, ezért egyelőre nem tudunk semmi biztosat.

  Azért szomorú, hogy a világunk mégsem olyan sokféle.

 • Blend Ahmed
  Akkor most több halott van a koronavírus miatt vagy mégse?

  Alapblog: “Továbbra is igaz, hogy 2020-ban szezonálisan nincs nagyságrendekkel eltérő mértékű halálozás az elmúlt évekhez képest.” alapblog.hu/europai-orszagok-heti-hatalozasi-mutatoi/

  Qubit: “Több európai országban azt mutatták a friss adatok, hogy a szokásosnál 20-30 százalékkal többen haltak meg, ami több tízezer többlet-halálesetre fordítható le.”
  qubit.hu/2020/04/22/brutalisan-megugrott-a-halalozasi-rata-tobb-europai-orszagban

 • Pistabá

  ezt hol olvastad, h csak a kijárási kolátozások időtartamára?

 • Pistabá
  Osztrák Kurzarbeit:

  Max. 3 hónapra lehet megigényelni névszerint munkavállalóra, azaz személyenként, nem kollektíve.
  A munkavállalónak a beleegyezése kell, aláírásával megerősítve. Ha lejárt a 3 hónap, még 1x 3 hónapra meghosszabbítható.
  3 havi átl. meg kell lenni min. 10% munkaidőnek (több lehet, de max. 90%, ha több, akkor már Vollzeit), lehet pl. havi 10,10,10% de lehet akár 0,0,30% is.
  Havi zárás után kell lejelenteni dolgozónként h ki hány órát dolgozott, azt a cég fizeti, a többit kipótolja az AMS nettó fizu szerint:
  1700 alatt 90%
  2685-ig 85%
  5370-ig 80%-ra
  Kurzarbeit után min. 1 hó védettség kirúgás ellen (feleségem cége 2 hó Kündigungsschutz-ot ajánlott fel (!) annak aki elfogadja a Kurzarbeit-ot)
  Ha a cég hamarabb kiheveri a válságot és a dolgozót ismét főállásban tudja foglalkoztatni [mindegy hogy bejárással vagy homeoffice], akkor hamarabb is fel lehet mondani a Kurzarbeitot

 • dmry
  2008-ban a bankmentő csomagból prémium, bónusz fizetésére, ill. ösztönző utakra költöttek az őket és ügyfeleiket kisegíteni szánt segélyekből.
  sokuknak nem jött be.
  manapság behajtásra használják fel az ügyfelük segélyét, mert attól biztosan jobb adós lesz az a jövőben, így a bank is életképes marad. vagy pont fordítva, de mindegy is, mert a kormány (krumpli) által bedobott no limit texas hold’em (végtelenig emelhető tét) úgyis életben tartja őket. ó, hogyne csak megint elfelejtették a másik kimenetelt, ezért még inkább felelőtlenebbé válnak…

  addig marad a blöff, ami be is jöhetne, csak ez az ellenfél láthatatlan, korrumpálhatatlan, és pillanatnyilag a golyó sem fogja=ismeretlen együttállást képvisel.

 • kékfrankos
  Eleinte még az látszott, hogy a halálozási arány 2-4 % körül lehet ténylegesen. Ez jelentené, hogy 20-40-szer nagyobb az arány, mint a közönséges influenza vírusoknál, amiknél 0,1 % a halálozás. Most már eljutottunk oda, hogy több, komolyabb intézet és szakértő is 1 % alá teszi a valós mortalitást a mostani járványban, mert egyre inkább az derül ki, hogy sokkal több a tünetmentes fertőzött, mint azt eddig hittük. Az meg már csak néhányszor nagyobb halálozási arányt jelent, és még simán csökkenhet az érték.

  Nincs is már olyan messze, hogy kijelenthessük, ez a vírus se sokkal durvább, mint a szokásos vírusok. És túl van lihegve az egész járvány, médiástól, karanténostól, mindenhogyan, ahogy azt mondták már hónapokkal ezelőtt is sokan. A másik meg az, hogy nem is öl meg senkit ez a vírus közvetlenül, csak az utolsó kis lökést adja, egy már amúgy is nagyon beteg embernek.

 • Kiszamolo
  nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html

  Ehhez még hozzáadod, hogy hány ember nem halt meg influenzában és balesetben, mindjárt látszik, hogy lényegesen többen haltak meg, mint amiről a jelentések szólnak.

  Mert a halottakat már senki nem tesztelte, mert minek.

  Itt meg egy másik arról, hogy ez is csak egy influenza:

  businessinsider.com/chart-us-weekly-coronavirus-deaths-compared-heart-disease-cancer-flu-2020-4#covid-19-is-now-killing-more-americans-weekly-than-heart-disease-or-cancer-did-on-average-per-week-in-2018-1

  S csak azért ennyien haltak meg, mert karantén van és még a végét sem látjuk.

  Ha elengedték volna, sokkal csúnyább lenne a grafikon.

 • yimshagin
  Aztan ha meguntad a torzsfejlodest, vezethetsz auto fofiszt. 🙂
 • Monday
  Köszönöm az adózásról szóló előző cikket! Eddig nem tudtam, hogy ennyire nem használjuk a 3. lábunk.
 • dmry

  köszi, meredek 🙁
  a civilizált részen nem áll messze (még) a hasonlatomtól, de a felzárkózó világ adatai megtippelhetetlenek.
  amint elindulnak az emberek, azonnal kiderül, hogy legalább elodázni sikerült-e a megváltozhatatlant. időt és életeket nyertünk, irány a védőoltás v. gyökeres szelekció v. egészséges éhhalál vagy?!
  nálunk, vidéken a többség úgy van vele, hogy ahol ennyi (a másik, of course) hülye lakik oda a vírus se jön, pláne a kijárási korlátozás során.
  szal, amúgy is el van engedve, de hivatalosan még várnunk kell a megerősítésére.
 • Dunántúli
  Ritkán értek egyet Zsiday Viktorral, de ezt most szerintem jól látja:
  zsiday.hu/blog/fenntarthat%C3%B3-e-r%C3%A9szv%C3%A9nypiaci-emelked%C3%A9s

  Ami a nyugati világban van kijárási korlátozás néven az semmi Kínához képest. Viszont kezd tele lenni a polgárok töke az egésszel, a politikusok pedig a lightos korlátozások enyhítésével próbálják kiszolgálni a választói igényeket.

 • Blend Ahmed
  “Nincs is már olyan messze, hogy kijelenthessük, ez a vírus se sokkal durvább, mint a szokásos vírusok. És túl van lihegve az egész járvány, médiástól, karanténostól, mindenhogyan, ahogy azt mondták már hónapokkal ezelőtt is sokan. A másik meg az, hogy nem is öl meg senkit ez a vírus közvetlenül, csak az utolsó kis lökést adja, egy már amúgy is nagyon beteg embernek.”

  Itt meg gyakorlatilag szóról szóra ennek az ellenkezőjét írják:
  “These numbers undermine the notion that many people who have died from the virus may soon have died anyway. In Paris, more than twice the usual number of people have died each day, far more than the peak of a bad flu season.”
  nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html

 • Pistabá
  Influenzával hasonlítani kicsit almát a körtével…

  Influenzával az megy orvoshoz akit annyira lever a lábáról… A többség lábon kihordja, hétvégén kifekszi.
  Aki orvoshoz megy, az kerül be a statisztikába, azokból a halálozási ráta? Olvasni ezt is, azt is, nem tudom, mondjuk 1%?
  Nem regisztráltak aránya? ki tudja… 1:5 – 1:10 közé sacc (azaz 1 regisztrált vs 5-10 nem regisztrált)
  Nincs teszt, nincs kontakt kutatás.

  Korona: regisztrált össz beteg: 2,7M , aktív 1,77M, lezárt 930e (34%) abból meghalt 190e, felépült 740e
  A lezárt eseteket tekintve 20%(!) a halálozási ráta, mert ugye az a kérdés, hogy ha beteg leszel, hogy fog lezárulni… HA mostantól nincs új fertőzés és nincs halott, azaz az aktívak mindegyike meggyógyul, akkor lenne 7% a halálozás. HA…
  A nem regisztrált esetek száma? Passz. Teszt van és sok helyen kontakt kutatás, ezért az influenza alá saccolom, 1:2-1:5-re.

 • NAR
  A bergamoi régióban (ami talán a legközelebb van a “teljesen szabadon terjedő vírus” képéhez) 2019 márciusában kevesebb, mint 900-an haltak meg. 2020 márciusában 5400-an. Nem koronavírusban, ez a teljes halálozás. Laza hatszoros(!) növekedés a békeidőkhöz képest. Az 5400-ból hivatalosan csak 2400-at írtak a koronavírus számlájára, de sokakat (pl. akik hívták a mentőt, de mire kiért, megfulladtak, vagy már nem is hívták, mert minek) nem teszteltek. Magyarországra és egy évre vetítve ez több, mint félmillió extra halott lenne… New York városában is a tetőzéskor a szokásos duplája volt a halálozás. Nyilván azok a területek (és ez az elsöprő többség), ahova a lezárások miatt nem jutott el a vírus, illetve nem tudott úgy terjedni, azok visszahúzzák a halálozási statisztikákat.
 • Szürke Eminenciás
  Elég szomorú, hogy emberek még mindig lefitymálják ezt a vírust. Az én feleségem nemrég kapott össejt átültetést, kb nincs immunrendszere. Ezen kívül féltem a nagyszülőket, de még a kislányomat is, hiába, hogy a korosztály annyira nem érintett. Ha valaki járt már a Szent László kórházba, vagy a Kék golyóba, az tudja, hogy emberek tömegei küzdenek daganatos betegséggel. Rengeteg fiatal is. Ezekről az emberekről mind le kéne mondani, hogy nyugodtan pancsikáljatok az aqua worldbe, vagy elmehessetek falunapozni? Szégyelje magát mindenki, aki így gondolkodik. Semmiképp sem felelősségteljes emberileg, és társadalmilag sem. Köszönöm, hogy ilyen kultúráltan tudtam fogalmazni.
 • dddd
  : Ne már, sikerült a NYT cikkét berakni, ahol csak azokat az országokat mutatják, ahol durván beütött a járvány? Jobb lenne hitelesen tájékozódni, pl euromomo.eu Jól látszik, hogy sok országban (pl Mo.) még kisebb is az össz halálozás, mint korábban. (itt (is) viszont egyre jobban úgy látszik, hogy a BCG-t oltó országok egyértelműen jobban állnak. Pont a nem oltott országokban tényleg durván aratott.) A 2017-es heti maximum össz. halálozási számot valóban sikerült megdönteni, de pl a 2018-as görbe alatti terület lehet most nem is lesz meg szerencsére. Nagyon jók a cikkek, az adózásos külön tetszett, (én egyet is értek, csak ott már nem lehet kommentelni) viszont ezt a vírusparát kicsit objektívebben kellene kezelni szerintem. (Én is úgy gondolom, hogy ez a vírus nem játék, de nem is zombiapokalipszis)
 • L70
  Egy nappal közelebb kerültünk a járvány végéhez. Bejelentették, hogy majd maszkot viselünk szinte mindenhol. Ezektől az örömhírektől az OTP 3,7%-ot emelkedett. Más oka nem igazán volt.
 • Mutyilufi
  Egyre többször látom hogy a tieddel nem egyező vélemények kiboritanak, folyamatosan “felügyeled” a kommenteket, kioktatod a kommentelőket letiltod a kommentelést. 2012 óta olvasom a blogot de most már komolyan zavar. Szerintem a blog író véleménye a postban ott van, elmondtad amit akartál. A komment szekció meg nekünk van fenntartva és attól hogy máshogy gondolod még nem a tiéd az egyetemes igazság. ha ez ennyire zavar tiltsd le teljesen és kész. Ez persze nem vonatkozik a moderálásra ha vki pl vállalhatatlan stílusban ír
 • Andromeda

  A kettő nem üti egymást: az egyik (a liberális, piacpárti, karanténellenes Alapblog) azt írja, hogy “nincs nagyságrendekkel eltérő mértékű halálozás”, vagyis nincs legalább tízszeres különbség, a másik (a felkent tudós Qubit) meg azt állítja, hogy “a szokásosnál 20-30 százalékkal többen haltak meg”.

  Ez megint a szokásos játék a statisztikával, hogy a szükséges narratívához igazítják, hogy mit olvasnak ki belőle. Mint amikor közvéleménykutatás után a pénzügyi blogger azt emeli ki, hogy az emberek egyharmadának mindössze legfeljebb egy hónapra elegendő a megtakarítása, ez micsoda felelőtlenség, a vesztünkbe rohanunk, a kormány meg azt, hogy a lakosság kétharmada rendelkezik több mint egy havi félretett pénzzel, milyen takarékosak vagyunk és van is miből félretenni, jól élünk.

 • rahany
  @blend-ahmed A NYT cikk alapján az nyilvánvaló, hogy alulbecsült a halálozások száma, de arról, hogy azok halnak-e meg, akik amúgy is közel álnak hozzá semmi információt nem ad. Az én józan eszem szerint előbb-utóbb (utóbb) a piros görbének be kell esnie az átlag alá, aztán visszakonvergálni az átlaghoz, rossz esetben alá (nem lesz utánpótlás). Ha ez megtörtént, akkor lehet ilyen következtetéseket levonni. Nyilván elég baj, ha mondjuk ez 15 év alatt zajlik le.
 • András György
  Ez már a sokadik cikk arról, hogy milyen rossz MOST a helyzet és ez a hülye tőzsde csak emelkedik.
  A tőzsde a 6-12 hónap múlva bekövetkező állapotokat árazza. Vagy jól, vagy rosszul, de az teljesen irreleváns, hogy most mi van.
  Azt, hogy éppen mi van, minden piaci szereplő tudja. A vélemények abban térnek el, ki hogyan látja a következő fél-egy évet. Úgy tűnik, azoknak van több pénze, akik szerint inkább pozitív fejlemények várhatóak, mint negatívak. Szerintem elfogadni nem kell mások véleményét, de tisztelni érdemes, mert ha a piac tanít tiszteletre, az sokkal jobban fáj.
 • ZoRRo
  euromomo.eu/graphs-and-maps/

  Szingnifikánsan több a halott, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Történik ez úgy, hogy közepesen erős karantén intézkedések vannak érvényben a legtöbb európai országban. Ha nem lennének ezek az intézkedések, akkor többször ennyi halott lenne pár hét alatt. Nagyon gyorsan és összeomlottak volna az egészségügyi ellátó rendszerek. Azt egy politikus sem meri bevállalni, hogy a nagyon sok súlyos beteg/haldokló emberet ne tudjanak kórházba szállítani és az utcán heverjenek a hullák.

 • Gábor
  Jó eséllyel egy rakás áldozatot korábban szívinfarktusnak könyveltek el. A potenciális szövődmények listájára pedig fel lehet írni a maradandó szívkárosodást is, ha a tüdő esetleg megúszta. scientificamerican.com/article/heart-damage-in-covid-19-patients-puzzles-doctors/.
 • Balazs
  Sziasztok!

  Talán azért emelkedik a tőzsde, mert igazából nincs más alternatíva a megtakarítóknak…
  Akkor itt mindenki KP-ben meg MÁP+ -ban várja a nagy beszállási lehetőséget? Sajnos, amit sokan várnak…, az általában nem szokott eljönni… avagy a történelem mindig ismétli önmagát…

  Amúgy válságban, ha jól tudom, mindig új pártok kerülnek hatalomra… nemde?

 • Maki
  @kékfrankos a fertőzőttek kb 15%-a* kerül kórházba, és közülük kevesen halnak meg. Így kijön az 1%. Node: Magyarországon van jelenleg 2000 fertőzött. Tegyük fel, hogy mindenki 2 másik embert fertőz meg 2 hét alatt. Így 2 hetente duplázódik a fertőzöttek száma. Amíg 2000 fertőzőtt van, addig kell 300 ágy (piece of cake), és sajnos meghal 20 ember.
  2 hét 4000 fertőzőtt
  4 hét 8000
  6 hét 16000
  8 hét 32000
  10 hét 64000
  12 hét 128 000
  14 hét 256 000
  16 hét 512 000
  18 hét 1 024 000
  20 hét 2 048 000
  21 hét 4 096 000
  22 hét 8 192 000

  A 22 héten 1 228 800 kárházi ágy kell. Ennyi kórházi ágy nincs. Így az 1% sem lesz igaz….

  *https://www.statista.com/statistics/1105402/covid-hospitalization-rates-us-by-age-group/

 • Kiszamolo
  András György, szerintem nem most van rossz helyzet, hanem most alakul ki a rossz helyzet.

  A járvány jött és majd elmegy. A probléma nem itt van. Hanem a gazdaságban, az elmúlt 12 évben, a válságkezelésben.

  A járvány csak elindította a lavinát, nem az a lavina.

  De majd meglátjuk, mi lesz a vége.

  SZerintem akkor is nevetséges, hogy ott tart most a tőzsde, mint 2019 októberében, 11 év töretlen emelkedés után.

  Miközben egyre jönnek a rossz hírek, hány ország fordult IMF megmentésért, hány embert bocsátottak el, hány cég került a csőd szélére, mennyivel csökkent a termelés.

  S tőzsde szerint meg annyi lesz a profit, a forgalom, a növekedés, a munkanélküliség, a turizmus és minden, mint tavaly év végén. Mert nincs itt semmi látnivaló, minden a legnagyobb rendben van. Fenntartható a növekedés, a profitráta és a dinamizmus is.

  De még egyszer: majd meglátjuk, mi lesz ebből.

 • Nagy Vonalakban
  Mostanában annyi,
  de annyi grafikont látok…ezeken
  vagy óriási bezuhanások (bármelyik gazdasági mutató),
  vagy ideges fel-le mozgások (tőzsde),
  vagy meredek emelkedések (halálozás,
  új megbetegedések) láthatóak.

  Szeretnék már végre látni egy olyan grafikont,
  ami csak egy kis vízszintes vonalból áll…
  max icipici kilengésekkel…

  Miklós, létezik még ilyen?

 • Kiszamolo
  Mutyilufi, van az a szint, ami már fáj és nincs értelme. Annak, aki nem érti és nem is akarja érteni, hogy miért attól vesznek el, akinek van és miért nem attól, akinek nincs, meg hogy aki havi 3 milliót keres, annak miért fáj kevésbé 25% adó, mint 10% annak, aki minimálbért keres, azzal nincs miről vitatkozni.

  Aki ott tart, hogy a sávos adózás maga a kommunizmus pusztítása, miközben a világon mindenhol ez van és nem véletlenül.

  Meg a hőbörgés, hogy miért az ingatlant adóztassák, amikor nekem az van. Adóztassuk azt, ami engem nem érint.

  Fájdalmas szint és fárasztó is.

  Te pár hozzászólást nem láttál, de ne haragudj, ez az a szint, amire nincs szükség. Igazi egybites vélemények: ami nekem jó, az jó, ami nekem rossz, az rossz.

  Nem muszáj mindenhez hozzászólni, ha nem megy. Ha még nem megy, akkor nem erőltetjük. Talán majd néhány év múlva. Aki fel sem fogja, miről szól a cikk és nem is akarja megérteni, azzal miről vitatkozzunk? És főleg minek?

  Arról lehet vitatkozni, melyik a legjobb mód, melyiknek mi az előnye, mi a hátránya, melyiket hogy lehet jól csinálni és hogy lehet elrontani, de zsigeri butasággal kár hadakozni.

  S igen, ha úgy érzem, hogy a hozzászólások feleslegesek és sötétek, akkor letiltom őket. Ilyet évente úgy kétszer csinálok maximum, de ezt hadd döntsem már én el, hogy milyen szinten kivel akarok vitatkozni hülyeségről.

 • Kiszamolo
  Nagy vonalakban, szerintem egy meteorológiai jelentés. Lassan emelkedő napi középhőmérséklet. 🙂
 • Anton von P
  “The mortality rate now has dropped a lot,” Barbara Ferrer, director of the Los Angeles County Department of Public Health, said at a press briefing today. In contrast with the current crude case fatality rate of about 4.5 percent, she said, the study suggests that 0.1 percent to 0.2 percent of people infected by the virus will die, which would make COVID-19 only somewhat more deadly than the seasonal flu.

  reason.com/2020/04/20/l-a-county-antibody-tests-suggest-the-fatality-rate-for-covid-19-is-much-lower-than-people-feared/

  Érdekes lesz a mérleget megvonni a végén. Mondjuk az influenzához hasonló halálozási arány (kb.0.8%) csak a görbe laposításának, annak hogy időben megfogtuk -köszönhető.

 • dmry

  előre bocsátom, hogy biztos vagyok benne, hogy min. 100x jobban tudod mi történik most a piacokon, így hát meg is kérdem, mi a bánat folyik itt. a fed már veszi is közvetlenül a részvényeket, vagy bennfentes módon tájékoztatja a szereplőket? morbid, de akár kínai ellenérdekek miatt támasztják az árfolyamokat…?
  ha zuhan ámerika, akkor az oroszok levegővételhez jutnak?
  milyen indokok állnak a történések mögött?
  köszönöm
  nem vagyok poziban, de így vagy úgy, ha „csak” közvetve is, mindenképpen hatással van rám, és a környezetemre a merrehányméter.
 • Treil
  Azért van előnye is az optimizmusnak a tőzsdéken. Pontosabban jobb mint ha pesszimizmus uralkodna, mert nagyon sok jövőben ígéretes vállalkozás húzhatna le a redőnyt. Előbb-utóbb pedig minden beárazódik, és senkinek nem tartanak puskát a tarkójához hogy adott cégbe fektessen.
  Akár kommunizmus akár nem, itthon jelenleg komoly veszélyt jelent a társadalmi olló nyílása. Ha majd pár év múlva nem a jelenlegi, sokszor alulképzett munkaerő megtartása okoz problémát, hanem hogy egyáltalán legyen valaki, akkor a legkisebb problémája lesz a felsővezetőknek hogy többet kellene adózniuk a fizetésük után. Nem beszélve a vásárlóerő csökkenésről.
 • Trükkös Bélabá
  Feltéve persze, hogy senki (!) nem gyógyul/hal meg 22 hétig a fertőzöttek közül…
 • Nagy Vonalakban
  A vírus európai gócpontja
  Észak-Olaszország volt, ahol:

  1. Európában a legmagasabb az idősek aránya,

  2. nagy a légszennyezettség,

  3. az olaszokra jellemző a testi kontaktus
  és fegyelmezetlenek,

  4. alacsony a kórházi ágyak száma.

  A fentiek miatt jelenleg az olaszoknál
  a COVID-19 nyers halálozási aránya közel négyszerese a német vagy osztrák értéknek,
  és a járvány kezdetén elborzasztó képeket láttunk.

  Ugyanakkor most már egyre nyilvánvalóbb, hogy a halálozási arányt felülbecsülték,
  és a 3% helyett (jóval) 1% alatt lesz.

  Most azon gondolkodom,
  hogy mennyiben lett volna más a hozzáállásunk,
  ha ez a vírus először Európában nem az olaszokhoz,
  hanem Németországba érkezik,
  ahol a járvány kézben van tartva,
  sokkal kevesebb a halott,
  a médiában nincsenek megrázó képsorok.

  Ugyanígy bezárkóztunk volna?

  Ugyanígy leállítottuk volna a gazdaságot?

  Egy kis influenza miatt?….