Ez történt a héten 12.10

2023-12-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mondván, hogy egyáltalán nem biztos, hogy olyan gyorsan és olyan nagy mértékben fog csökkenni az amerikai alapkamat, mint amire egyre többen számítanak.

A Spotify az eddigi "növekedés mindenekelőtt" politikáját kénytelen felülvizsgálni. Ennek keretében a dolgozók újabb 17%-át küldik el hamarosan. Tavaly egy részvényre még "csak" 2,26 dollár veszteség jutott, idén ez már 4,1 dollár lett eddig (még soha nem volt nyereséges a cég).  A befektetőket ez annyira nem zavarta, egy év alatt bő 130%-kal ment fel a Spotify részvények ára.

Tovább csökkent a munkanélküliek száma az Egyesült Államokban, a novemberi adat 3,7% lett az októberi 3,9% után.

Az amerikai cégek a munkaerőhiány miatt egyre kevésbé ragaszkodnak a diplomához, egyre nagyobb a hangsúly a képességeken, mint a végzettségen. A 2022-es 18,% helyett már csak az álláshirdetések 14,5%-ánál van feltünteve követelménynek a diploma megléte. Mielőtt félbehagynád az egyetemet, azért jelzem, a kocka bármikor fordulhat. A 2008-as válságban 8 százalékponttal nőtt a diplomát elváró hirdetések aránya, pusztán azért, mert a cégek megtehették, hogy még egy titkárnői vagy területi képviselői álláshoz is elvárták a diplomát.

Jövőre várhatóan tovább nő az amerikai kőolajkitermelés, az idei napi 13 millió hordós átlagról 13,3 millió hordóra.

Az Egyesült Államok lakhatási válságának egyik legnagyobb okozói a hedge fund alapok és a magántőke-társaságok, amelyek rengeteg lakóházat vásárolnak fel befektetési céllal, s így befolyásolják, pontosabban az egekbe emelik egy-egy környéken a bérleti díjakat. (S a vásárlási árakat is.) Mivel egy adott környéken ők diktálják az árakat a rengeteg ingatlanjuk miatt (a magán tulajdonosok pedig örömmel követik őket), nehéz helyzetbe hozzák a lakást bérlőket. Most egy új törvényt nyújtanak be, ha elfogadják, akkor ezeknek a társaságoknak a következő tíz évben évente el kell adniuk a portfoliójukban lévő családi házak 10%-át. (2011-ben még nem volt egy cég sem, amelyik ezer családi házat birtokolt volna, 2022-ben már 574 ezer családi ház volt ilyen alapok birtokában, az eladott ingatlanok 28%-át ők vásárolták fel abban az évben.)

Az amerikaiak nagy része már kevesebb megtakarítással rendelkezik, mint a covid előtt, főleg a magas infláció és az állami támogatások elapadása miatt. Ez várhatóan a következő év közepétől már a fogyasztásban is erősen érzékelhető lesz a JP Morgan elemzői szerint.

Ennek ellentmond némileg egy másik felmérés, miszerint a megkérdezettek kétharmada szerint a következő év jobb lesz anyagilag, mint az idei volt és úgy gondolják, sikeresebbek lesznek anyagilag, mint idén.

Egy új felmérés szerint 2007 és 2020 között 400 halálesetről számolt be a média világszerte, ami bizonyítottan szelfizés miatt és közben történt. (2007-ben mutatták be az első Iphone-t.) Nem mindig veszélytelen sport a szelfi ezek szerint.

Várhatóan a tavalyi lakáshitel-kihelyezés szűk felét fogják elérni a bankok az év végére, ez nomnálisan a 2016-os összeggel vethető össze. (Onnan kezdett el jelentősen csökkenni az alapkamat, így a hitelek kamatai is és akkor indult a CSOK is)

Bár már nem is hír, gondban van a költségvetés. Hiába jött be az MVM-től egy rendkívüli 309 milliárd forintos bevétel, így is majdnem 590 milliárd forint lett a hiány novemberben. Ez azt jelenti, hogy a már megemelt, nagyon magas, 5,2%-os éves hiánycél is csak akkor lenne tartható, ha decemberben 92 milliárd forint lenne csak a hiány, de ennek a hat-hétszerese inkább a reális.

Már külföldön is hullámokat vetett a KSH kreatív inflációs adatszámolása. Mint ismert, úgy sikerült 10% alá csökkenteni a múlt havi inflációs adatot, hogy a nem változó áru lakossági gáz és áram papíron 30% felett lett olcsóbb tavalyról idénre, mondván, hogy kevesebb fogyott belőle. A Reuters és a Commerzbank is erről cikkezett a napokban. A KSH szerint mindent jól csináltak, bár azt elismerték, hogy még mindig egyeztetnek erről az uniós statisztikai hivatallal.

Közben kijött az új inflációs adat is, a fentebb említett, erősen kérdőjeles módon számolva 7,9% lett az infláció növemberben. Ez más sokkal barátibb, mint az év eleji 25%, de messze még a 2-4%-os cél. (Bár ha marad a hónap-hónap közötti alacsony infláció úgy, mint az elmúlt három hónapban, egyszer még az is összejöhet.)

Az S&P hitelminősítő új felülvizsgálatában változatlanul hagyta Magyarország BBB-, stabil besorolását. Ez azért jó hír, mert egy hajszál választja el a magyar államadósságot attól, hogy megint bóvliba kerüljön, mint 2011-ben. Ettől most egy darabig nem kell tartani, legalábbis az S&P hitelminősítő esetében.

A forgalomban lévő papírpénz érték szerint 72,4%-a a húszezres címlet, darabszám szerint pedig 43,6%-a. Nem kell túl éleslátás ahhoz, hogy megkockáztassuk a kijelentést, hogy ezek szerint a készpénzállomány nagy része valahol az otthonokban pihen, tartalékként.

A fogyasztóvédelemnek ideje lenne rendet tenni a magyarországi szállások területén is. A portfolio cikke alapján egyre több a gusztustalan trükközés, például a fűtésért külön díjat számolnak fel, mintha az nem lenne az alapszolgáltatás része. Máshol a wellnessért kell külön fizetni, ami azért egy wellness szállodában elég rosszul veszi ki magát. Egy okkal több, hogy miért külföldre menjen valaki, aki hotelben akar kikapcsolódni.

A Diákhitel 1 felvevőit is megvédi a kormány a valóságtól, jövőre is 7,99% lesz a hitel kamata, miközben jóval 10% felett lenne a piachoz szabott kamatozása.

Változik az építésügyi törvény, a következő héten nyújtják be a parlamentbe. A legfontosabb benne, hogy megszűntetik az egyszerű bejelentés lehetőségét, ami rengeteg gondot okozott az önkormányzatoknak. További részletek erre.

Tovább romlott a PISA teszt eredménye Magyarországon matematikából és szövegértésből, sovány vigasz, hogy több más országban is romlottak az eredmények. (2003 óta, mióta létezik a teszt, ez volt a legrosszabb eredmény matematikából, szövegértésből egyszer már sikerült rosszabb eredményt elérni néhány éve) Ezzel az eredménnyel 73 orsztág közül a 25. helyen végeztünk, ha csak a fejlett országokat nézzük, már nem ennyire szép az eredmény, egy hajszállal ugorjuk csak meg az OECD országok átlagát, ami nem nemzethalál, de azért nem is egy kirakatba való eredmény.

Az Integritás Hatóság felismerte, hogy a magyar közéletben a kötelező vagyonnyilatkozat annyit sem ér, mint halottnak a beöntés, hiszen könnyen kijátszható, papíralapú s ráadásul szankciója sincs, ha valaki "elfelejt" beírni egy-két ingatlant, esetleg az ingatlana hetente nő néhány tucat négyzetmétert. Ezért változásokat javasol a formájára (legyen digitális) és a büntethetőségre is. Izgatottan várjuk, mikor fog bármi változni, mikor lesz alkalmas ez a vagyonnyilatkozat arra, hogy tényleg kiderüljön, ha egy köztisztviselő vagy politikus korrupt.

Szomorú hír, hogy gyakorlatilag a döntéshozásból leváltották Varga Mihályt, a pénzügyminisztert és egy új szervezetet ültettek a fejére, aminek a vezetője az a Nagy Márton, akinek az összes eddigi árstopot, kamatstopot, kanyarban előzést és növekedés mindenáron, minden áldozat ellenére gazdaságpolitikát köszönhetjük. A HVG cikke erre.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram