Jövő héttől csökkenő kamatprémium és növekvő futamidő az eurós állampapíroknál

December 15-től csökkennek az eurós prémium magyar állampapírok kamatprémiumai, a hároméves 0,5%-ra, az ötéves 1%-ra. További bónuszként, ha jól látom, négy és hatéves lesz a lejárat, nem 3 és 5, mint eddig.

Ha venni akartál mostanában a mostani sorozatból, még a héten kellene megtenned. Tájékoztató itt és itt.

Share

49 hozzászólás

 • Szak1
  Mi a jó stratégia, ha TBSZ számlám egy évvel az euró-állampapír után jár csak le? Más állampapírt nem vehetek (pénzt váltani vagy kivenni ugye nem lehet), ha veszek állampapírt, csak akkor éri meg, ha a számla lejártakor is visszaveszik 99%-on, ezt pedig senki sem garantálja.
 • Tibor54
  Nagyon jó.
  A kis megtakarítókat teljesen összezavarják.
  Bármikor belenyúlhatnak a hozamba.
  Szerintem ez undorító.
  Tőzsdézni nem fogok, nem értek hozzá.
  Arany?
  Crypto?
  Az a baj, hogy a magamfajta, aki nyugdíjas éveire szeretne félretenni, megbízott az állampapírokban, ma már nem bízik.
  Nincsenek nagy elvárásaim, de valamiféle reálhozam azért nem olyan nagy kívánság.
  Szerintem.
 • meme
  Tibor54:
  Éld fel, amíg még élsz, ez tűnik jelenleg a legjobb befektetésnek.
 • V
  Tibi, te tenyleg nem ertesz hozza! Ez az uj sorozatra vonatkozik, nem visszamenolegesen lett modositvz a meglevo sorozat! A meglevo papirjaid az eredeti feltetelekkel “mennek tovabb”. Szerintem mielott elkezdesz tozsdezni olvass utanna rendesen, ne ugy mint az allampapiroknak
 • Alex
  Állampapírt nem érdemes TBSZ-re venni, mert alapból adómentes. Ha viszont TBSZ-re veszed és fel kell bontanod, akkor fizetheted utána az SZJA-t.

  Semmilyen hozamba nem nyúlnak bele. Az eddig megvett papírok kamata (és nem hozama) marad az amit leírtak a tájékoztatójában.
  Az ez utáninál meg miért ne változtatnának, ha változnak a gazdasági körülmények? Vagy szerinted a rendszerváltás óta változatlan kamatot kellene fizessenek?

 • Geriskip
  Ez gyönyörű. Várom, hogy nagy reklámmal bejelentik, hogy a MAP+ kamatára pedig rádobnak 1-2%-ot eladva, mint csoda 2.0.

  Hozzáteszem nagyon nagyot húztak vele. Bárcsak másban is ilyen okosan olvasnák(alakítanák?!) a jövőt. Avagy épp ezt teszik a PEMAP-al és rombolják tovább tudatosan a forint vásárló erejét ?!

  Mindenesetre feltették a 100 pontos kérdést. Hogy jársz kevésbé rosszul? Most váltod gyorsan siralmas árfolyamon kicsit több hozamért vagy vársz és bízol egy kis forint korrekcióban?
  Én az elsőre fogadok szerintem. Bar lassan már olyan keveset tudunk félre rakni, hogy nem sokat kell gondolkozni róla . A napi költés szép lassan elégeti a megtakarításba szánt pénzeket.

 • V.A.Laki
  A PEMAP az ugye kamatado-mentes, igaz? Tehat nem kell tbsz-re venni, szepen megveszem a regularis allamkincstari ertekpapir-nyilvantartasi szamlamra, aztan ott nezegetem, nezegetem, par ev mulva meg vagy eladom, vagy jon a kamat es lejar, de emiatt nem kell szivnom azzal, hogy az adohivatalnak mindenfele urlapokat toltogetek meg penzeket kuldok, ugye?

  Mert ha ez igy van, akkor csak azt kell vegiggondolnom, hogy akarok-e 365-os arfolyamon ot evre jegyet valtani ebbe a rezsimbe, es elhiszem-e, hogy ezt a penzt majd kifizetik egyszer nekem.

 • Nyekk Elek
  “Ha venni akartál mostanában a mostani sorozatból, még a héten kellene megtenned.” – Aha… Haha… Kínos nevetés…

  Lásd: “… 2024/X … 2026/X … megvásárlására … utoljára 2021. december 10. napjáig bezárólag … leadott … vételi nyilatkozatok kerülnek … elfogadásra. …”, a keltezés meg: “2021. december 8.” (Az EUR-os bankkártyás fizetésnek több nap az átfutási ideje, amíg megjelenik a MÁK-os számlán…)

  “Helyes! Az állampolgár szeresse a jó időzítést! Ez cégünk egyik alapelve.” (Macskafogó alapján)

 • Norbi
  Erre a pénzváltás dologra azért rákérdezhetez a Kincstárnál. Elvileg eurót váltanak forintra, csak a forintról euróra váltástól tartózkodnak.
  De amúgy nem szükséges a TBSZ lejáratkor eladnod semmit. Megveszed az új PEMÁP-ot, a TBSZ egy év múlva lejár, a PEMÁP meg kikerül a normál számlára, és ott fut tovább.
 • zoliahegyrol
  KP-cash Euro Allamkincstarba mi a legjobb modszer a betetre? Barkinek valami jo otlete? (hataron belul maradva lehetoseg szerint, de mondhatni “minden megoldas erdekel”. TX
 • Pemáp vásárló?
  Köszi a cikket éppen most terveztem eurós prémium magyar állampapírt venni. Lehet már csak az újabb jut…

  Akinek van tapasztalat az írja meg pls, hogy hány nap alatt ér oda a kártyás fizetés? Van gyorsabb megoldás? Köszönöm.
  Azt látom, hogy a speciális szerződési feltételekben 6. munkanapot írnak a kártyás fizetésre és az átutalásra pedig, hogy banktól függ. a pénz wise-on van.

 • kukac

  Vasárnap utaltam revolutról, szerda reggel érkezett meg a MÁK pénzszámlára.
  A 2026/X lezárásáról szóló közlemény szerint “a 2026/X sorozatszámú Prémium Euró Magyar Állampapír megvásárlására irányulóan utoljára 2021. december 10. napjáig bezárólag, a 2021. december 13-i értéknapra a Magyar Államkincstár részére leadott és a Magyar Államkincstár által 2021. december 13. napján 9.30-ig az ÁKK Zrt. részére összesítetten benyújtott, 2021. december 13-i értéknapra szóló vételi nyilatkozatok kerülnek (…) elfogadásra.”
  Szerintem ez azt jelenti, hogy 13-án még van esély, de meglátjuk.
  Most is utaltam, majd szólok, hogy alakult.

 • Kalv
  December 3-án fizettem bankkártyával, 7-én érkezett meg.
 • Mmmm
  : Simple, bankkártyával Euro fizetve: 2021-11-08 hétfő 12:22, jóváírás: 2021-11-11., csütörtök reggel 8:46
 • Bandi
  “Tőzsdézni nem fogok, nem értek hozzá.”

  Ezen még lehet változtatni …
  Nem tudom mennyi időd van hátra nyugdíjig, és mennyi pénzről van szó, de talán itt az ideje kicsit tanulni, és/vagy felkeresni egy független (nem banki vagy biztosítós vagy ilyesmi) pénzügyi tanácsadót. Szerintem megéri a befektetett pénzt és időt.

  Az a néni jut eszembe aki egyszerű takarítói fizetésből egész élete alatt összegyűjtött több mint 200,000 dollárt mert mindig takarékoskodott és félretette, és aztán nagyvonalúan odaajándékozta egy jótékony szervezetnek. És hát ugye milyen ügyes volt. Csak, hogy mindezt a pénzt évtizedeken keresztül bankszámlán gyűjtötte. Ha ehelyett a legegyszerűbb indexkövető alapba teszi akkor a pénz többszöröse gyűlt volna neki össze ennyi idő alatt.

  fool.com/retirement/2005/12/29/oseola-mccarty-a-financial-success.aspx

  “crypto?” Miért? Ahhoz értesz?

 • Bandi

  Honnan van az idézet? Én nem találom sehol.

 • Bandi

  Nagy nehezen megtaláltam honnan van hivatkozva: allampapir.hu/allampapirok/PEMAP/
  oldalon a lezárásról szóló hivatkozásokat kell megnyitni.

 • kiskukac

  Vasárnap utaltam revolutról, szerdára ott volt.
  Gyorsabb megoldás nincs. Szerintem a hétfői 9:30ig tett vételi nyilatkozat is számít, de megtudjuk, tegnap is utaltam, kiderül.

 • Joci
  Sziasztok!
  Segítségként: Utalás, ha aznap 15:30-ig megérkezik hozzájuk, akkor másnap könyvelődik -> Ma 15:30-ig utalj €-t (opcionálisan Revolut-ról), azt reggel könyvelik és tudsz venni P€MÁP-ot. Én is ezt csináltam, inkább a mostani rosszabb árfolyamon váltok és veszek, mint aztán ki tudja milyenen alacsonyabb hozammal.
 • Gábor
  +0,5% és +1%, a 4 és 6 év stimmel.
 • Krokodil888
  Most olvastam Zsiday véleményét a helyzerrôl :
  zsiday.hu/index.php/blog/%C3%BAj-monet%C3%A1ris-rezsim-magyarorsz%C3%A1gon

  Ô azt várja, h az MNB tartósanan magasan fogja tartani a kamatokat. Ezért a huf vissza fog erôsödni. Hasosnlaóan gondolja a SocGen francia befbank is – portfololion volt errôl cikk.
  Én nem számítok 400-s EUR-ra, inkabb 340-350- re. Én már nem veszek PEMÀP-ot.
  Viszont a tartós 5%os infla miatt a MÁP+ nem.ad értelmezhetô kamatot. Pont ezért gondolom azt, h jövôre sokan kiveszik abból a dohányt és vesznek helyette 1-2 panel kecót. (Magas kamatok miatt valszeg nem folytatódik az ingaltanár növekedés)

 • Tibor54
  Nem szégyellem, tényleg “hülye” vagyok a tőzsdéhez. A reálhozamot pedig úgy értem, hogy infláció mínusz nominális kamat.
 • Éva
  Beviszed az EURO-t és veszel rajta személyesen állampapírt?
 • Euro
  Hogy tudok Eurot utalni a kincstárhoz? Eddig csak kártyával fizettem, de az lassú.
 • FifiTheReal

  allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4890/

 • bobo (real)
  Leginkább az fáj, hogy a lejáró eurókamatokat ha félévente lekötöm, teljesen szétaprózódik a portfólióm. Inkább hagyom lekötetlenül, az árfolyam miatt így is többet ér, mint amikor váltottam.
 • gaborr
  Zsiday már évek óta összeomlást vár. érdemes megnézni az alapjainak a teljesítményét.
 • Lajos
  Sziasztok!

  Ha egy éven belül kellhet a pénz lakásra, akkor érdemes MÁP+ venni? Vagy javasoltok mást esetleg? Fontos, hogy relatív könnyen és veszteség nélkül hozzá lehessen férni a pénzhez.

  Köszönöm!

 • Nyekk Elek
  “Nagy nehezen megtaláltam honnan van hivatkozva” – Jogos, bocs! Sok állampapíros doksi volt megnyitva egyszerre (régi ismertetők, régiek lezárása, új ismertetők), és az események hatása alatt nem vettem észre, hogy nem is abból idézek, ami a cikkben linkelve volt. 😐
 • Zoliahegyrol
  Tx igen eurot befizetni lehet a kincstarnal csak kifizetes nincs – en azt hittem komplett euro penztar nincs… pedig az van! Csak egyiranyu – csak kp euro befizetes.
 • kohuke
  ez miért probléma számodra?
 • kezdőtudatospista
  Ma beszéltem telefonon az egyik fiókkal, kedvesen tájékoztattak, hogy azért zárul dec 10.-én éjfélkor a vételi opció, mert P+2 munkanap a könyvelési idő (ez a tájékoztatókban is benne van). Szóval dec 10., dec 11. szombat (munkanap hál’ isten) és hétfőre lekönyvelődik. Én is ma utaltam be Wise-ról, remélhetőleg holnap reggelre beérkezik, általában nekem ez a tapasztalatom hogy 15:30 előtt küldve következő munkanapon már látható az összeg.

  Nagyobb bajom, hogy péntekenként csak du. 2 óráig vannak nyitva az értékesítési pontok ahol EUR kp-t is befogadnak… Korábban (magasabb Ft árfolyamon) váltott kp-t nem nagyon van az embernek már szíve visszaváltani Ft-ra, Wisera sajnos nem fizethető kp, egyelőre.. Egyéb ötletek? Vennék rajta PEMÁP-ot, aztán ha kell a pénz, feltöröm és elutaltatom a Wise-os számlámra, és használom középárfolyamon onnantól (egy kis költséggel természetesen).

 • Háteznemvoltsehol
  A Kincstárnál online mennyi idő a nyitás, ha még nincs náluk semmim? Ügyfélkapun keresztül gondoltam.
 • Bandi
  “inkább a mostani rosszabb árfolyamon váltok és veszek, mint aztán ki tudja milyenen”

  Szerintem jó stratégia. Az árfolyamot úgysem tudod előre. Viszont a kamatcsökkenést igen.

 • Bandi
  “Ha egy éven belül kellhet a pénz lakásra, akkor érdemes MÁP+ venni?”

  Nekem egyelőre jobb nem jut eszembe, ha nem akarsz kockáztatni. (Ami persze nem jelenti azt, hogy nincs.)
  Márpedig miért kockáztatnál ha lakásra kellhet nemsokára?
  Ha már 1hónapig bent van a pénz akkor kapsz annyit legalább mint amennyit betettél.

 • Bandi

  Hát én így ilyenkor már nem látok sok lehetőséget. Fél nappal korábban még működött volna az amivel én is segítettem valakinek, hogy utaltam kincstárba a számlámon levő pénzt ő pedig majd megadja nekem kp.
  (Nem félek tőle, hogy elszalad a pénzzel ugyanis én nagyobb értékű forinttal tartozok neki mint ő nekem euróval 🙂 )

 • kezdőtudatospista
  Hivatalosan 30 nap, amúgy pár napon belül megtörténik.
 • Euro
  Tegnap reggel utaltam Wise-rol, ma mar a szamlan volt a penz 8:30-kor. Kartyaval fizettem szerdan, az meg sehol.

  Egyebkent csak en latom azt, hogy semmi ertelme a rovidebb futamidot venni? Ha 3 evig tartom mindkettot, az 1%-os visszavaltasi jutalekkal is 0,5%-kot raver a hosszabb. Rovidebbnel meg ugyanugy van jutalek mindkettonel, tehat meg nagyobb a kulonbseg. Ki es miert veszi a rovidebb futamidot?

 • Háteznemvoltsehol

  Ezt a MÁK nyitásra írtad, a kerdésemre?
  Ha igen, köszönöm.
 • Godfather
  Kedden délelőtt kártyás fizetéssel (HUF Gránit bank) most jött meg az Euro, pont időben.
 • kezdőtudatospista
  @Háteznemvoltsehol
  Igen, sajnos még nem jöttem rá, hogyan tudok direkt választ küldeni egy kommentre. Pedig nagyon igyekszem..:)
  ui: ahogy számítottam, tegnap reggel beérkezett MÁK szlámra az összeg Wise utalással.
 • kukac

  Ezek szerint Wise kell majd, mert Revolutról utalva az atya úr istennek sem szeretnék jóváírni.

 • Háteznemvoltsehol

  Köszönöm.

  A bankban régi takarékszámla helyett az 1MÁP-ot ajánlották.
  Érdekes, hogy a MÁK oldalán a rövid összefoglalónál (Állampapír típusok) szerepel kamatadó az 1MÁP-nál. De itt egy szó sincs arról, amit a banki ügyintéző mondott: bármikor kiveheted. Hm.., főleg, hogy 1 év lejárat után lehetne csak.
  Bár már lehet teljesen megkevert az ügyintéző.
  Miért ez? Mert sajnos nem tudom mikor kellhet. A két héten belültől tart a 2-4 év távlatba legalább. :/ Nem túl szerencsés helyzet. Persze ő azt szeretné, hogy majd a bankban legyen az állampapír. XD

  Korábbi PEMÁPról lecsúsztam, ez van.

  Nem veszünk bankban állampapírt, hogy aztán felszámoljanak mindenféle kezelési költséget évente. Ott a Magyar Államkincstár erre.

 • A bank ajánlata
  Amit a bank ajánl, azt inkább ne vedd. Ha az államkincstárnál közvetlenül veszel MÁP+-t, akkor a 26. naptól bármikor kiveheted, már nem buktál rajta. Vagy ha hamarabb, akkor is egész minimális, pár század százalék a bukó.

  “A két héten belültől tart a 2-4 év távlatba legalább.” Ezzel viszont kezdenék valamit.

 • Bobo (real)
  Én pénteken kettő előtt még tudtam venni 2024/x-ből, feleségem is este, de ma felhívták, hogy nem érvényes a vétele, mert csak. Ha akar, vehet az új sorozatból, sorry.
 • Zárás
  / Bobo (real):
  Pénteken kettőig lehetett venni.
 • Zabalint
  Én ma gyorsan eladtam a 2025/25-nél újabb MÁP+ papírjaimat, és 5 éves PMÁP-ot vettem belőle, mielőtt még a PMÁP kamatait is csökkentik.
 • MÁKos
  a régebbeiket miért nem érdemes átváltani szerinted?
 • LACEK
  . Ez visszavaltasi ktggel is megéri?