CSOK-os ingatlanban vállalkozás

2019-12-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Arról már írtam a blogon, hogy a jogszabály értelmében CSOK-kal vett ingatlanban nem lehet vállalkozást bejelenteni, mert az a támogatás elvesztésével jár.

Ez a veszély elhárult egy nyári törvénymódosítással, azonban sokak számára nem egyértelmű, hogy a dolog nem automatikus, hanem még az idén mindenkinek nyilatkoznia kell. Azonban nem biztos, hogy ez annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Iván volt olyan kedves és írt erről egy levelet, következzen az ő írása.

Azért írok Önöknek, mert saját helyzetemen keresztül egy szerintem sokakat érintő problémára szeretném felhívni a figyelmet, amivel korábban Önök is foglalkoztak.

 

Még 2016-ban igényeltem CSOK-ot és áfa-visszatérítést új ingatlan építéséhez. Akkor alkalmazottként dolgoztam.

Az élet úgy hozta, hogy 2018. októberétől egyéni vállalkozó lettem és jobb híján és az akkor érvényben levő jogszabályi kitételről megfeledkezve (támogatott ingatlan nem lehet székhely 10 évig) a vállalkozás székhelyének a támogatott ingatlan címét adtam meg.

 

A probléma egy 2019. tavaszi cikk kapcsán tudatosult bennem és agyaltam, hogy mi lehet a megoldás, ezért aztán megörültem a 2019. nyári rendeletmódosításnak.

 

A CSOK rendelet 2019. nyári módosítása (elvileg) lehetővé teszi, hogy a támogatott ingatlan vállalkozás székhelye legyen.

 

Ehhez egy foteltrollhoz képest nyilatkozatot kell tenni (16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 86/A. § (1) ) arra vonatkozóan,hogy az igénylő:

 

az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt a kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást

 

a) a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság - ide nem értve a részvénytársaságot -, illetve

 

b) az általa folytatott egyéni vállalkozói tevékenység székhelyeként a cégnyilvántartásba, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásába bejelentette, illetve be kívánja jelenteni

 

(2) Az igénylő az (1) bekezdés szerinti nyilatkozatot csak akkor teheti meg, ha a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakás megszerzésének költségeihez nem vett korábban igénybe az 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű (de minimis), illetve ezen jogcímtől eltérő jogcímen az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 2. § 1. pontja szerinti állami támogatást

 

Ugyanennek a jogszabálynak a 12. § (2c) pontja szerint a támogatás de minimis támogatásnak minősül a 1407/2013/EU rendelet alapján.

 

A módosítás utáni igénylések esetében ennek a nyilatkozatnak a megtétele az igénylési folyamat része.

 

A módosítás szerint, az, aki a módosítás hatálybalépése előtt igényelte támogatást, 2019.december 31-ig teheti meg a nyilatkozatot.

 

És véleményem szerint itt van a probléma, amivel akkor szembesültem, amikor bementem a bankba megtenni a nyilatkozatot. A banki ügyintéző is bizonytalan volt, hogy ebben az esetben (vállalkozóvá válásom előtt 2 és fél évvel igényelt támogatás) hogyan kell nyilatkozni.

 

Ezért a pénzügyminisztériumnak is feltettem a kérdést, ahonnan a standard, jogszabályi hivatkozásokkal teletűzdelt válaszlevelet kaptam.

 

A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint

 

„A nyilatkozat vizsgálata, miszerint a támogatott személy(ek) a nyilatkozat időpontjában megfelel az 1407/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt, a csekély összegű (de minimis) támogatásokra vonatkozó feltételeknek, a hitelintézet hatásköre”

 

A hitelintézet viszont csak a jogszabály alapján tudja vizsgálni a feltételeknek való megfelelőséget. Ennek alapján azt kell vizsgálni, hogy a nyilatkozat időpontjában megfelelt-e az igénylő a feltételeknek.

 

Az, aki a 2019. nyári módosítás előtt (akár évekkel) igényelte és meg is kapta a CSOK-ot és/vagy az ÁFA visszatérítést, a nyilatkozat időpontjában nem nyilatkozhat úgy, hogy nem vett korábban igénybe 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű támogatást, hiszen a korábban megkapott CSOK/áfa-visszatérítés annak minősül.

 

A jogszabály jelenlegi állapota alapján érvényesen csak az teheti meg a nyilatkozatot, aki a rendelet módosítása előtt igényelt támogatást, de csak a módosítás után kapta meg. Számukra sem a december 31-i határidő a mérvadó, hanem a támogatás jóváhagyásának (esetleg első kifizetésének) napja.

 

Nem tudom, hogy valóban ez volt a jogalkotói szándék, vagy csak homokszem került a gépezetbe.

 

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a 1407/2013/EU rendelet vállalkozások tekintetében szabályozza a támogatásokat, tehát ilyen értelemben a magánszemély igénylő esetén, aki csak később lett vállalkozó nem tekinthető de minimis támogatásnak a CSOK ill. az ÁFA-visszatérítés?

 

Az 1407/2013/EU rendelet (10) pontja a következőt mondja ki: „ a figyelembe veendő hároméves időszakot „gördülő” módszerrel kell értékelni, tehát minden egyes új csekély összegű támogatás odaítélésekor az érintett pénzügyi évben, valamint az előző két pénz­ügyi évben odaítélt csekély összegű támogatások teljes összegét kell figyelembe venni.” Ennek alapján úgy vélem, nem a nyilatkozattétel időpontjában, hanem az igénylés időpontjában kell vizsgálni a megfelelőséget, ami a 2019. július 11. előtti igénylések esetében elkülönül egymástól.

 

Vagy az oldja fel az ellentmondást, hogy a 12. § (2c) pont szintén a nyári módosítással került a jogszabályba, tehát a 2019. július 11. előtti igénylés alapján kapott támogatás még nem minősül de minimis támogatásnak? Ha nem ez a megoldás, akkor visszamenőleges nyilatkozattételnek nincs értelme, vagy nagyon kevesek számára jelent megoldást.

 

Azt viszont egyáltalán nem rendezi a rendelet, hogy aki 2019. július 11. elő igényelt támogatást magánszemélyként, de 2019. december 31. után lesz vállalkozó vagy gazdasági társaságban többségi tulajdonos, az hogyan jelentheti be a támogatott ingatlanba a vállalkozását.

 

Szóval van néhány kérdés és sem a bank, sem a pénzügyminisztérium nem szolgál megnyugtató, egyértelmű válaszokkal.

 

Szívesen venném ha az Önök jogértő munkatársai vagy az esetlegesen bejáratott pénzügyminisztériumi kapcsolatainak segítségével egyértelmű válaszok születnének egy vélhetően sokakat érintő témakörben.

 

Eddig a levél. Ha valaki tudja a választ, vagy csak tudni véli, ne tartsa magában, hanem írja le a hozzászólásokban.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram