Napi ábra: meddig él egy átlagos S&P 500-as cég?

2023-11-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A startupok élete kiszámíthatatlan, nagy részük nem éli meg az ötéves életkort sem.

De vajon meddig léteznek a legnagyobb cégek? Az S&P 500-as indexben szereplő cégeknek mennyi az átlagos élettartama? 40-50-90 év?

A hatvanas évek sztárjai közül mennyi maradt meg mostanra? A Sony, a McDonald's létezik, a Kodak és a Polaroid már nem. (Illetve de, árnyékuk önmaguknak, leginkább csak a nevük maradt meg.)

1920-as években a tőzsdei cégek átlagos élettartama 67 év volt, 1958-ban az átlagos élettartam a nagy cégek esetén 61 év. De vajon mennyi lehet ma?

A válasz meglepő lehet, a húsz évet sem éri el. Egy mai átlagos, amerikai tőzsdei cég húsz év múlva már nem fog létezni sem, ahogy sokuk nem is létezett 20 éve. A Microsoft a maga négy évtizedes múltjával már matuzsálemnek számít a mai piacon.

A cégekre 20 év távlatában a felvásárlás, a csőd vagy az összeolvadás vár.

Csak érdekességképpen, a legrégebbi, ma is tőzsdén jegyzett cégnek a finn-svéd Stora Enso céget tartják, a Stora részét már 1288-ban említik, akkor még rézbányászattal foglalkozott. A NYSE-n a legtovább jelenlévő cég a New York Gas Light Company, amelyik 1824-től 1936-ig ezen a néven szerepelt a tőzsdén, majd új nevet kapott, Consolidated Edison Company és a mai napig is létezik.

De ezek csak a kivételek, a megújulni képes cégek, mint például a szintén finn Nokia, amelyik eredetileg rostgyártással foglalkozott, majd gumitermékekkel, aztán abroncsokkal, végül távközléssel is.

Jelenleg kb. 74 cég van az S&P 500-as indexben, amelyik 40 évnél idősebb.

Ha a profitot is nézzük, nem csak a kort, akkor ezeknek a cégeknek a negyede képes csak hozni az index átlagos profitrátáját. Az 1957-ben is az indexbe tartozó cégek átlagos teljesítménye mintegy 20%-kal marad el az index átlagos értékétől. Innen nézve nem is olyan nagy baj, hogy a régi cégeket felszámolják vagy felvásárolják.

Érdemes megnézni azt is, hogyan nézett ki az S&P 500-as index élbolya 2010-ben és mekkorát fordult a világ 13 év alatt (erről cikk erre):


Ugyanez videón is (Gergő találata):

Te mennyit tippeltél a nagy tőzsdei cégek átlagos életkorára?

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram