20% kamat havonta, euroban? Olyan naivak vagytok!

2012-04-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Előljáróban szeretnék bocsánatot kérni minden lelkes követőmtől, a posztok száma azért zuhant mostanában, mert

a, elmentem dolgozni egy tanácsadó céghez, ahol egész nap cikkeket írok,

b, a szakdolgozatomat is most írom,

c, az Akadémia anyagán is dolgoznom kell.

Úgyhogy ennyi írnivaló mellett naponta már nem marad se erőm, se időm, hogy a blogot is a régi intenzítással írjam. Még egy hónap és várhatóan újra lesz időm a bloggal foglalkozni. (Cserébe a türelmetekért majd közkinccsé teszem a jelenlegi pénzügyi válságról szóló korszakalkotó szakdolgozatomat. 🙂  )

Amiről ma írni akarom, az a végtelen naivitás, amivel minden kamu befektetési "lehetőséget" megesztek.

Rendszeresen kapok e-maileket, hogy mi a véleményem erről és erről a szuper, az életben csak egyszer adodó befektetésről, szerintetek teljesen korrekt, de azért engem is megkérdeznétek a döntés előtt.

Az egyik ilyen új lehúzás szagú dologról szeretnék most írni, amit már több helyről több verzióban is megkaptam.

Ez a legújabb divat a PPP, PPIP és egyéb néven futó projektek. Kaptam már erről mindenféle e-mailt, dokumentumot, powerpoint előadást és amit csak el tudtok képzelni.

A PPP lényege (illetve a közös dumák ezekben a szuper lehetőségekben), hogy nagy beruházásokat finanszíroznak magánbefektetők pénzéből, amit a bankok törvényi okokból nem finanszírozhatnak(?????) (A PPP a Private Placement Program rövidítése). Aki befektet ezekbe a kockázatmentes projektekbe, mesébe illő hasznot kap a befektetései után. Szó szerint mesébe illőeket.

Nem is értem, hogy gondolja valaki komolyan azt, hogy van olyan tisztességes befektetés, ami euroban 20%-ot hoz havonta, természetesen kockázat nélkül. A leírásokban közös, hogy az ügyletek kockázatmentes arbitrázsügyletek (vajon a bepalizott "befektetők" hány százaléka tudja, hogy ez a szó mit jelent?) és jóhírű biztosítócég is garantálja, hogy a pénzünk mindig biztonságban van. Az egyik cégnél 100 millió forint a beugró, a másiknál 50 ezer euro, tehát nem aprópénzt kell feldobni a bizonytalanba.

(Kíváncsi vagyok, a PSZÁF-nál bejelentkeztek-e ezek a cégek, hogy betétgyűjtést és befektetés-közvetítést végeznek Magyarországon.)

Idézek az egyik ilyen szuper ajánlatból:

"Mindazonáltal ezen a „nyílt piacon“ belül létezik egy „zártkörű magánpiac“ is, ahol korlátozott számú „fő commitment holder“ található a belső körben. Ezek a fő commintment holder-ek nagy mennyiségű pénzzel rendelkező Trust-ok, melyek szerződéses megállapodásra lépnek bankokkal, hogy bizonyos számú, bank által frissen kibocsátott (fresh cut) instrumentumot vásároljanak megadott áron, egy megadott időtartamra. Az a munkájuk, hogy ezeket az instrumentumokat továbbadják, így kapcsolatba lépnek az alsóbb szintű commintment holder-ekkel, akik aztán kapcsolatba lépnek a külső vásárlókkal.

Ezek a „programok” mind arbitrázs vételi-eladási tranzakciókon alapulnak, előre meghatározott árakkal, így ebben az esetben a tradereknek soha nem szükséges a Befektető pénzeszközei fölött ellenőrzést gyakorolni. Mindazonáltal egy program sem indulhat el, ha nincs elég pénz a vételi-eladási tranzakciók mögött. Itt van szükség a Befektetőkre, mert a résztvevő bankoknak és commitment holder-eknek nem szabad a saját pénzükkel kereskedniük, hacsak nem tartalékoltak elegendő pénzeszközt a piacon, olyan pénzt, ami a Befektetőké, amit soha nem használnak fel, és nem kockáztatnak.

A résztvevő bankok (kereskedelmi bankok) pénzt kölcsönöznek a „tradereknek”. Ez tipikusan 1:10 arányban történik, de bizonyos feltételek mellett ez elérheti az 1:20 arányt. Így, amennyiben a trader készletezni tud 100 millió $ összeget, akkor a bank 1 milliárd $ összeget tud kölcsönözni."

Tehát mi van? Van a nyílt és valódi piac, ahol nem lehet nagyot szakítani, mert azt mindenki látja és minden a piaci áron fut. De szerencsére van egy belső piac is, csak nekünk, beavatottaknak, ahol a bank bocsátja ki az értékpapírt, majd mindjárt pénzt is ad kölcsön hozzá, hogy te azt meg tudd vásárolni. Mindezt a jótéteményt csak azért teszi, mert neki nem szabad ilyen kereskedést folytatni.

Idézek egy másik hasonló cég kínálatából:

"MONTHLY PROGRAM 20.000 EUR–100.000 EUR (Maximum 100.000 EUR)
Minimum 240 banki munkanapos futamidő, a szerződés a program lejáratakor meghosszabbítható.

Tőke kifizetés a szerződés lezárásakor történik.
Nyereség kifizetés havonta történik 20 banki munkanaponként).

Nettó nyereség mértéke: havonta 20%"

Tehát egy picit vegyük elő az eszünket és gondolkodjunk: a kockázatmentes eurohozam olyan 1-1,5% évente.  Ezzel szemben ezek az ajánlatok azt tartalmazzák, hogy szintén kockázatmentesen évi 891%-os hozamot termelnek (kamatos kamatszámítás).

Néhány kérdés, amit tegyél fel magadnak:

- Mit tudsz a cégről? Segítek: semmit. Hivatkoznak ilyen-olyan nagynevű cégekre, bankokra, de öszíntén szólva fogalmad sincs, hogy tényleg a nagynevű X biztosító biztosít-e bármit is, vagy a XX befektetési cég egyáltalán létezik-e, vagy a svájci UBS bank hallott-e valaha arról, hogy ő garantálja ezt a csodálatos lehetőséget. Hogy az amerikai FED, azaz a jegybank hogy kerül a képbe a palimadár-fogó prospektusokban, arról már elképzelésem sincs.

- Tényleg van százmillió forintod arra, hogy ismeretleneknek odaad? Csak azért, mert már az üzlettársadat is bepalizták, attól még nem tudsz többet róluk. Az, hogy az ismerősödnek már kifizettek két hónap kamatot, az is csak azt jelenti, hogy minden horgász tudja, hogy kell csalit rakni a horogra, egyébként egyetlen hal sem kapja be a horgot.

- Miért kér egy bank azért kölcsön pénzt, hogy aztán kölcsönt is adjon, évi közel 900%-os kamatot bukva a dolgon?

- Milyen bank lehet az, amelyik nem a bankközi piacon vesz fel kölcsönt a hivatalos LIBOR árfolyamon, ami jelenleg 0.35%, azaz nulla egész harmincöt század százalék, hanem ad ugyanezért a hitelért 890%-ot évente valamint egy ügynöki hálozattal szövetkezik, ahelyett, hogy összegrundolna fél óra alatt erre egy külön céget, ami papíron független tőle? Ha létezne ilyen bank a világon, te mernél betétet elhelyezni náluk, ha már 900%-os kamatot is fizetnének érte? Mondjuk 100 milliót betennél hozzájuk?

A legutolsó kérdés: érted, miről szól ez az egész? Tudod, mi az az arbitrázs és vajon működne-e egy ilyen esetben? (Elárulom: a szóban forgó dolognak még akkor sem lenne semmi köze az arbitrázshoz, ha létező dologról lenne szó.)

Százszor elmondtam már, újra mondom, mert úgy tűnik még nem mondtam elégszer: kockázatmentesen csak kockázatmentes hozamot tudsz elérni, ami jelenleg euroban nagy jóindulattal is kevesebb, mint 2%. Ha 890% hozamot igérnek, akkor a befektetés kockázata is ezzel arányos. Olyan nem létezik, hogy csak te találsz kibúvót ez alól egy csodálatos lehetőséggel. Maximum annyi van, hogy nem érted a kockázatot, meg az, hogy hülyére vesznek emberek, akik a mohóságodat kihasználják, mert hinni akarsz a gyors meggazdagodásban.

Ha kíváncsi vagy, hogy fogsz te is járni, olvasd el ezt a friss cikket. De ha ez kevés és még mindig úgy gondolod, hogy te ennél okosabb vagy, olvasd el ezt a cikket is, hogyan vezettek meg embereket és cégeket 50 éven át 50 milliárd dollár(!) értékben.

Végezetül szeretném, ha megtanulnátok egy alapelvet: ez a KISS-elv.

Azaz: Keep It Simple, Stupid! Ez azt jelenti, hogyha valamit nem értesz, abba ne vágjál bele. Ha egy befektetést nem látsz át 100%-osan és nem érted annyira, hogy egy 12 éves gyereknek is el tudd magyarázni, pontosan hogyan is működik és mi benne a rizikó, akkor felejtsd el örökre az ilyen lehetőségeket.

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.postr.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-enHozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram