Így spórolhatsz a nyugdíjadra

Az a ritka alkalom van, hogy a feleségem későn jön haza, a gyereket is sikerült ágyba dugnom háromnegyed órányi édes üvöltés után, úgyhogy arra gondoltam, hogy megírom a posztot a nyugdíj-megtakarításról, mert úgysem hagytok addig nyugton, amíg el nem készülök vele. 🙂

Hogy mekkora a gond a nyugdíjrendszerrel, azt jól megírtam már itt. Ha még nem olvastad, kezdd azzal a cikkel, mert csak utalni fogok az ott elhangzottakra.

Röviden a lényeg: az állami piramis játék-jellegű nyugdíjrendszer (kicsit tudományosabban: felosztó-kirovó típusú nyugdíjrendszer), ahol az új belépők befizetéseiből fizetik a régi tagok nyugdíjait, nem fenntartható. Úgyhogy úgy fogunk járni, mint a viccbeli cimbalmos, akinek ugyan jár a fellépti díjból, csak sajnos már nem jut.

Ezért arra vagyunk kényszerülve, hogy magunkról gondoskodjunk.

Kezdjük az egyszerűbb részével, a mennyit problémával. Egy kérdés: ha harminc éves vagy, akkor szerinted korai elkezdeni gyűjteni a nyugdíjra? A legtöbb ügyfelem szerint igen. Matekoljunk egy kicsit: van még 35 éved a nyugdíjig. A statisztikák szerint, ha megéled a nyugdíjkorhatárt (a férfiak harmada nem éli meg), akkor utána még 15 évig élsz. Tehát 35 éved van arra, hogy összegyűjts annyit, ami elég 15 évre. Ha feltételezzük, hogy a kapott kamat és az infláció kioltják egymás hatását, akkor számolhatunk mai árakon. Ha elraksz minden hónapban mai értéken 30 ezer forintot (azaz jövőre 31,5 ezret, két év múlva 33 ezret, három év múlva 34,7 ezer forintot és így tovább), akkor ezzel azt biztosítod, hogy nyugdíjas korodban 70 ezer forintod lesz egy hónapra mai értéken. (Persze ezt az összeget akkor 5 százalékos éves infláció mellett már 386 ezer forintnak fogják hívni, de ugyanannyi parízert fognak érte adni, mint ma 70 ezer forintért. De ezt nektek, régi blog- olvasóknak már nem kell magyaráznom. 🙂 )

Na tehát, ha elég 70 ezer egy hónapra, kezdj el elrakni havi 30 ezret még ma. Ha 45 évesen kezded el, akkor már 52.500 Ft-tal kell kezdened, 55 évesen 105 ezerrel, ha 25 éves korodban nekiállsz, elég 26.500 Ft.

Asszem ezzel megbeszéltük, hogy senkinek nem korai és a havi 30 ezer egyáltalán nem sok.

Akkor térjünk át a miként témakörre.

Nyugdíjra háromféleképpen gyűjthetünk.

Az első, hogy nem cimkézzük a pénzt, hanem egész egyszerűen minden hónapban megtakarítunk, amit csak lehet, így lesz pénz nyugdíjas korban is. Ez a legtöbb embernek nem megy, de ha az ember például jól házasodik és sváb lányt vesz el, ezzel nem lesz gondja. Én így cselekedtem, úgyhogy gond letudva. 🙂

A másik, hogy dedikáltan nyugdíj-megtakarításra való, államilag támogatott lehetőséget veszünk igénybe. Ezzel kapcsolatban én attól tartok, hogy mivel az állam nem lesz képes nyugdíjat fizetni mindenkinek, nagy örömmel lerázza majd magáról azokat, akikről tudja, hogy van megtakarítása. Valami olyan szöveggel, hogy én évekig támogattam 20%-kal a nyugdíjcélú megtakarításod és különben is van 5 milliód az önkéntes nyugdíjszámládon, engedd, hogy azokon segítsek, akinek semmije nincs.

A másik gond, hogy a nyugdíj-előtakarékossághoz nem lehet hozzányúlni nyugdíj előtt, de semmi nem garantálja, hogy az állam nem változtatja meg a feltételeket bármikor. Így pedig elég nehéz 20-30 évre tervezni.

Ennyi lelkesítő rábeszélés után nézzük, milyen lehetőségeink vannak:  🙂

NYESZ, azaz Nyugdíj-előtakarékossági számla

Ez tulajdonképpen egy speciális értékpapír-számla. A számlavezetés díja a legtöbb bankban megegyezik az értékpapír-számlák díjával, azaz a kezelt állomány 0,11%, de minimum 2.000 Ft/év, vagy ehhez hasonló nagyságrend.

Annyiban speciális, hogy csak befizetni tudunk, ha meg akarnánk szüntetni nyugdíjba vonulásunk, de minimum 3 év előtt, akkor az itt található teljes összegre SZJA-t és EHO-t is kell fizetünk, ami azért elég combos érvágás. Tehát fogalmazzunk úgy, hogy nem megszüntethető nyugdíjazásunk előtt, csak az összeg közel felének az elvesztése árán.

Amiért szeretjük, az az állami adójóváírás, az adott évben befizetett összeg 20%-a, de maximum 100 ezer forint, illetve 130 ezer, ha 2020-ig elérjük a nyugdíj-korhatárt. Azoknak, akik lusták számolni: évente maximum 500 ezret érdemes itt elhelyezni, azaz havi szűk 42 ezret. (Persze lehet egy összegben is, akár december 31.-én is.). A számlán elért hozam kamatadó-mentes is, kivéve a részvények osztaléka. (Hogy az miért nem? Passz.)

Az adójóváírást nem kapjuk meg, hanem hozzácsapják a számlánkhoz.

Ami sokaknak nem világos: az első évben a plusz 20% adójóváírás plusz 20% hozamot is jelent, de ez az arány százalékosan évről-évre csökken, ha már benn van 15 milliónk, a plusz 100 ezer éves adó-visszatérítés már csak 0,66%-kal növeli az éves hozamunkat. Ekkor már nem olyan nagy hanyatt esés a 20%, de maximum 100 ezer forintos adó-jóváírás.

Ami szimpatikus még benne, hogy bár ki nem vehetünk belőle pénzt, de a portfoliónkat szabadon variálhatjuk benne, vehetünk és eladhatunk értékpapírokat, befektetési jegyeket, vagy a BÉT-en forgalmazott részvényeket is. Persze az átrendezésnek a költségeit (adásvételi jutalék) mi álljuk. Tehát egy kis ésszel egész ügyes kis portfoliót képezhetünk.

 A legszebb, hogy nyugdíjasok is nyithatnak ilyet, persze ők nem tudnak igénybe venni jövedelemadó-visszatérítést, hiszen nem adóznak, de 3 év után kamatadó-mentesen vehetik ki a pénzük.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Egy újabb módja az előtakarékosságnak, szintén adó-visszatérítéssel (20%, maximum évi 100 ezer, vagy egészségpénztárral együtt 120 ezer, 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál maximum 130 ezer. Ezek az összegek függetlenek a NYESZ-nél igénybe vehető összegtől, így akár évi 200 ezret is igénybe vehetünk, már ha befizetünk évi egymilliót a két helyre és fizetünk egyáltalán ennyi adót egy évben.)

(Figyelem, az önkéntes nyugdíjpéntárnak semmi köze a nemrég majdnem megszüntetett magánnyugdíj-pénztárakhoz!)

Az ÖNYP-nél nem mi fektetjük be a pénzt, mi csak választhatunk, hogy melyik portfolió-csomagot választjuk (konzervatív, dinamikus, stb.)

A 10. év után a hozamokat felvehetjük adómentesen, de a tőkénket nem, csak ha nyugdíjba vonultunk. 2007.12.31 után csak akkor vehetjük ki a tőkét adómentesen a nyugdíjba-vonulás előtt, ha már legalább 20 éve benn van. Ellenkező esetben SZJA-t és EHO-t kell fizetnünk.

Az éves befizetésünk 120 ezer forint alatti részének 6%-a költség, illetve az évi 120 ezer feletti rész 2,5%-a. Ez a rész sajnos megy a levesbe. (Ez cégenként változó, de a költségek mellett figyeljük az eddig elért hozamot is!)

Amennyiben nem akarjuk a fenti kötöttségeket és cserébe lemondunk az adójóváírás lehetőségéről, még mindig köthetünk életbiztosítást. Persze nem akármelyiket, mert az életbiztosítások zöme egy méregdrága szutyok. (Olvasd el ezt és ezt.)

Ne kíméljetek a kérdésekkel, kommentekkel.

Amennyiben tetszik a blog, csatlakozz hozzánk a facebook-on, hogy értesülhess az új bejegyzésekről: http://www.facebook.com/kiszamolo

Share

38 hozzászólás

 • N.N.
  *harvy666:*
  hmm 27 éves vagyok akkor még nincs minden elveszve? 😀 <br />
  amugy tenyleg erdekes hogy mennyire nem sok ez a penz ha mondjuk azt nezem hogy nehany ismerosom napi 1-2 doboz cigit siman eltol, bar ok vegulis nem is fogjak valoszinuleg 15 evig huzni meg nyugdij utan…
 • N.N.
  *Illye26:*
  1 1=2, szóval a legjobb befektetés egy Sváb nő! Ezek után értelmét vesztette a blog!:)
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Illye26: Azért abban a szerzödésben is rengeteg az apróbetű. Külön blogban lehetne azzal a kérdéssel is foglalkozni. 🙂
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @harvy666: ha már elrakod a havi 28-at, akkor semmi nincs veszve. 🙂
 • N.N.
  *Norvalent:*
  A pénzügyileg tudatos, öngondoskodó “mintapár” életútja megérne egy posztot.<br />
  <br />
  Egy átlagos családban (2felnőtt 2gyerekkel) a szülőknek mennyit kellene keresniük, ha öngondoskodnak saját nyugdíjukról, van fél évre elegendő tartalékuk, közép- (autó) és hosszútávú (új lakás/gyerekeknek induló tőke) terveikhez folyamatosan megtakarítanak?<br />
  <br />
  Például így képzelem:<br />
  Kezdetben a szülők kb. 25-30 évesek, mostanában születtek a gyerekek, a család fenntartásához ma összesen havi nettó 250ezer pénzük van. Szerencsések, mert van saját lakásuk, amit csak 10 év múlva akarnak nagyobbra cserélni, hogy a gyerekeknek külön szobájuk lehessen. Van egy autójuk, amit 3-5 év múlva cserélni kell, illetve évente egyszer síelnének(200ezer) és nyaralnának(300ezer) is egy-egy hetet.<br />
  Úgy gondolják, hogy 62 évesen szeretnének nyugdíjba vonulni, és megelégszenek mai áron 125ezer Ft/hó/fő járadékkal. Úgy vélik ebből az állami rész kb. 50ezer Ft lesz(optimisták:), tehát nekik csak a maradék 75ezres életjáradékot kell összehozni.<br />
  <br />
  Kérdés:<br />
  Összesen mennyi havi bevétellel(250e x) kéne rendelkezniük, hogy mindenre félre tudjanak tenni?<br />
  A mindenkori fizetésük hány százalékát kell félretenniük?
 • N.N.
  *Norvalent:*
  Nem 250ezer pénzük van, hanem ennyiből tudnak megélni egy hónapban.<br />
  Pont az a kérdés, hogy mennyit kéne még ezen felül keresniük céljaik teljesüléséhez.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @TheElf: a megújuló energiaforrásokról van egy poszt, miszerint 200 év alatt sem térül meg. Az ingatlan, mint befektetésről egy másik, hogy az sem éri meg. :-)<br />
  Olvasd el őket, ha gondolod.<br />
  <br />
  Egyik haveromnak van egy menő oldala, havi 20 ezret keres az Adsensen. Nem egy nagy durranás.
 • N.N.
  *rajen:*
  Hát nem tudom. Ennyi pénzt félretenni elég nehéz, inkább lelkileg. Mivel ebben az országban szerintem 5 évre sem lehet tervezni, nehzé rávenni magam. A fenti számlákról is ez jutott eszembe, egyáltalán nem bízok semmilyen “hosszú távú” befektetésben. A pénzügyi szektor ebben a válságban bebizonyította, hogy az ígérvényeik papírígérvények, nincs mögötte valós fedezet – sokszor. Aztán ott állsz majd nyugdíjkor, hogy neked jár a pénz. Jár, csak nincs, legrosszabb esetben. Az embernek élveznie is kéne az életet, nem 30 évesen nyugdíjra gyűjtögetni. Ha van elég bevételed, akkor tiszta sor. A poszttal egyetértek, de ez jutott eszembe mellékesen.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @rajen: Akarok írni egy cikket pont erről. Hogy mit csinálj, ha sok a havi 30 ezer.<br />
  <br />
  Mert az evidens, hogy eg átlagmagyar nem tud eltenni havi 80-90 ezret, amennyit kellene.<br />
  <br />
  Az a megoldás, hogy nem szabad átlagnak lenni.<br />
  <br />
  Na, erről akarok majd írni hamarosan.
 • N.N.
  *timetowakeup:*
  Amúgy ezek, bár gondolom tartalmazza a szerződés, örökölhetőek, mert morbid vagy sem, de ha én meghalok nyugdíj előtt(mondjuk lehet 30 év múlva már nem is lehet nyugdíjba menni, csak munkából kihalni .-) )akkor a befizetéseimmel mi lesz?
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @timetowakeup: örökölhető és az örököst már köti a lejárati idő, levonás nélkül megkapja a pénzt.
 • N.N.
  *nnk:*
  Ha jól tudom, az örökölhetőséggel is az a baj, hogy nem kp-ban örökli az örökös, hanem áttolják az ő számlájára. A köt. manyuppal biztos, hogy így volt. Ja, és ha csak egyetlen napot is töltöttem nyugdíjasként, akkor már nem (volt a manyup) örökölhető.<br />
  Na, ha én nem érem meg a nyugdíjt, akkor a fiaim kapnak egy levelet, hogy a számlájuk megszaporodott ennyivel ennyivel. persze, hogy ennek értelme is legyen, nekik is meg kell érni a nyugdíjat. Ha nem, akkor az unokák jól járnak, ha ők sem érik meg, akkor a dédunkokák. És a sor folytatódik az első mázlista leszármazottig, aki nyugdíjba megy. Ő jól jár. Persze, ez alatt a 100 év alatt a pénzintézet végig jól jár. Nem beszélve arról, hogy ha a mázlista leszármazott egy évet tölt nyugdíjban (mert annyira nem mázlista), akkor mindenki megszívta, kivéve természetesen a pénzintézetet. gyakorlatilag az állam is a pénzintézetet támogatta (amíg egyáltalán támogatta) az évi 20%, max. 100ezerel.<br />
  <br />
  És ha hozzávesszük, hogy a fiam, unokám, akárki, amikor megkapja a levelet, hogy kapott ennyi virtuális pénzt, lehet, hogy éppen lakásvásárlás előtt, kilakoltatás 🙂 előtt, stb. áll, lényeg, hogy pont jól jönne neki egy kis kp.<br />
  <br />
  @Kiszamolo: te nem azt hoztad ki a lakásbefektetésre, hogy akár meg is érheti? (mindjárt megnézem)<br />
  <br />
  Szóval, emlékszem, olvastam két elemzést (az egyik talán itt), amelyek az ingatlan-(lakás)befektetést elemezték. 120 fokban eltérő eredményt hoztak ki… :):):) Azért 120, mert nem volt gyökeresen eltérő.<br />
  <br />
  Az egyik szerint ördögtől való, eszedbe ne jusson! (vegyél inkább unit-linked-et!) A másik szerint akár még meg is érheti, de legalábbis nem rossz befektetés.<br />
  <br />
  Ez erősített meg abban, hogy milyen “csodálatos” tudomány a közgazdaságtan, minvel képes a legegzaktabb, legstabilabb tudományt (2×2=4, matek) is amolyan ahonnan-nézzük-olyan-lesz (beledumálós, bölcsész style (elnézést)) tudománnyá degradálni… :):):):):)<br />
  (ott a sok smiley, enm akarok senkit bántani… :))
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @nnk: Azt, aki el akar neked adni valamit, soha ne vedd komolyan. Mert annak mindig az jön ki, ami neki jó.<br />
  <br />
  Mindig jókat nevetek az Otthon Centrum, meg Duna House, meg a többi ingatlanközvetítő cég “elemzésén”. Mindnek (majdnem) mindig az jött ki, hogy már nem lesznek olcsóbbak a lakások, most kell venni. Aztán láss csodát, még mindig egyre olcsóbbak a lakások. Csak hát ha mindenki kivár, akkor senki nem vásárol, abból meg nincs jutalék.<br />
  <br />
  Az összes “pénzügyi tanácsadó” oldalán azt fogod olvasni, hogy csakis a unit linked az igazi.<br />
  <br />
  Én azért szeretem magam :-))))), mert én nem akarok senkinek eladni semmit, így megtehetem azt a luxust, hogy öszinte vagyok. Persze, anyagilag nem kifizetödő, de mivel nem ebből élek, így megengedhetem magamnak.
 • N.N.
  *timetowakeup:*
  Akkor el is jutottunk a kérdéshez, a misztikum, hogy igen, mintha nem ebből élnél, de mégis a tudásod, az irományok alapján, nem holmi légből kapott okoskodás, gondolom gazdasági végzettséged van, és állandóan képzed magad. Hobbinak ez költséges lenne, azt meg már írtam, hogy valaki önzetlenül ilyen blogot ír, tény, hogy lehetséges, csak lehet nem vagyok hozzászokva, hogy mi ebben az “üzlet”. .-)
 • N.N.
  *nnk:*
  @Kiszámoló: 🙂 a “vegyél inkább unit-linked-et” csak példa volt.<br />
  Amit megtanultam tőled, és már ezért megérte, hogy rátaláltam az oldalra, hogy ha valami “pü szakértő” el akar adni nekem valamit, akkor menekülni… :)<br />
  <br />
  Máskülönben, nagyon félreértettem az örökölhetőséget ezeknél a számláknál, vagy tényleg így van, ahogy leírtam? (és a manyupnál hogy volt?)
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  Helyesen: örökölhető és az örököst már NEM köti a lejárati idő, levonás nélkül megkapja a pénzt.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @nnk: azért nem lehetett így, mert az sem biztos, hogy az örökös MNYP-nek tagja volt.<br />
  <br />
  Én úgy tudom, megkapta minden kecmec nélkül.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @timetowakeup: ebből akartam megélni, de rájöttem:<br />
  <br />
  – Az emberek nem fizetnek eleget valódi tanácsadásért.<br />
  <br />
  – A bankokban olyan vackokat kell eladnom az embereknek, amit jó szívvel nem tudok ajánlani.<br />
  <br />
  Egyébként mivel komolyan gondoltam a dolgot, letettem a tőzsdei szakvizsgát, a vagyon-, alap-, portfolókezelői szakvizsgát, a nemzetközi befektetéselemzői diploma több modulját, lassan végzek az egyetemmel is.<br />
  <br />
  De sokra nem megyek vele. :)<br />
  <br />
  Üzlet sehol nincs benne, de ha már csak pár százan-ezren okosabbak lesznek, már megérte.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Norvalent: akarok erről írni, azért nem válaszoltam a kérdésedre.
 • N.N.
  *TheElf:*
  @Kiszámoló: Nem tudom, hogy számolod a kétszáz év alatt sem térül meg helyzetet, de tapasztalataim szerint, hála az állam bácsitól érkező támogatásnak, a kedvező törvényi feltételeknek, ilyen méretben jelenleg hamar megtérül. <br />
  <br />
  Nyilván az állam részéről való támogatás, általa kialkudott feltételrendszer nélkül soha a büdös életben nem térülne meg. Nyilván a szükséges napelem és szélerőmű mennyiség betondzsungellé változtatná az országot, lakhatatlanná téve azt. Káros, drága, nemzetgazdasági szinten kidobott pénz.<br />
  <br />
  Az állam elad egy illúziót az zöldeknek, te pedig megélhetsz a támogatásból. Ergo te az állam által eladott illúzió kapcsán leszel az egyik beszállító. <br />
  <br />
  Persze ez is az állam megfejéséről szól csak, nem valóban megtermelt értékről. De amíg lehet csinálni, és amíg viszonylag magas profitot hoz, stb. addig kell is csinálni. <br />
  <br />
  Az ingatlan kapcsán: Siófokon elég sokan vásároltak befektetésre ingatlant, és igen hamar megtérült. Igen: Akad aki egy megvásárolt lakás árát 5 év alatt visszaszerezte, majd vett egy újabb lakást, stb. <br />
  <br />
  AdSense bevételről: Környezetemben is akad olyan akinél ez nem 20.000 hanem 200.000 körül van havonta. 🙂
 • N.N.
  *NaP:*
  @nnk: <br />
  “Ha jól tudom, az örökölhetőséggel is az a baj, hogy nem kp-ban örökli az örökös, hanem áttolják az ő számlájára. A köt. manyuppal biztos, hogy így volt. Ja, és ha csak egyetlen napot is töltöttem nyugdíjasként, akkor már nem (volt a manyup) örökölhető.”<br />
  Ha megjelöltél kedvezményezettet, akkor ő a tőkéd összegét megkapta volna. Ha nyugdíjba vonultál volna a halálodig, ha nem. Ez volt a törvény.<br />
  Lehet, hogy a suttogó propaganda tévesztett meg!<br />
  <br />
  @rajen: <br />
  “Mivel ebben az országban szerintem 5 évre sem lehet tervezni, nehzé rávenni magam. “<br />
  Jaja. Az első gondolatom az volt, hogy esetleg itt most megtudok valamit hogy lehet egy boldogabb országban – törvényesen – gyűjteni a nyugdíjamra.<br />
  De csak a már ismert hazai példákról volt szó. Ezeknek pedig irgalmatlan kockázata van.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @TheElf: Hogy magánemberként ablakon kidobott pénz a napkollektor, azt konkrétan kiszámoltuk a második cikkben. Hogy nagybefektetőként megéri-e azt nem tudom, ha erre gondolsz.<br />
  <br />
  Vannak speciális esetek, amikor megéri ingatlanba fektetni, de főleg csak az idegenforgalomban. Azt akkor meg idegenforgalmi befektetésnek hívják és nem ingatlanbefektetésnek, független attól, hogy pl. házat vettél. :-)<br />
  <br />
  Adsenseből havi kétszázezer? Hát…. Mivel 10 ft-ot adnak egy kattintásra és a látogatók kevesebb, mint 1%-a kattint… Nem sok oldal van, amelyik havi kétmilliós látogatószámmal büszkélkedhet.<br />
  De ha tévednék, örömmel hallom, ha nem így van.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @NaP: külföldön gyüjteni a nyugdíjra? Ha nem ott dolgozol, míért támogatná az ottani állam? Az meg, hogy ott vegyél unit linked biztosítást? Ugyanolyan lehúzás ott is, mint itt. Bankszámlát nyitni 1%-os euros kamatért? Annak sincs sok értelme.<br />
  <br />
  Vagy mire gondoltál?<br />
  <br />
  Egyébként ha van itt valaki külföldről, leírhatná, hogy ott hogy megy.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @rajen: nekem is pont ez a bajom az állami nyugdíj-támogatásokkal, hogy bármikor megváltozhat a jogszabály. Errefelé rendszerváltások vannak 20-40 évente, nem hogy jogszabályváltozások.<br />
  <br />
  Pl. levitték a nyugdíj-adójóváírást 30%-ról 20%-ra pár éve. Mi lesz, ha megint csökkentik bármikor? Akkor már nem fogja megérni ilyenben üldögélni. De kiszállni meg nem tudsz…
 • N.N.
  *NaP:*
  @Kiszámoló: Arra gondoltam, hogy évtizedes távlatban a nyomor meg a könnyebb út reménye jó eséllyel arra visz egy magyar kormányt, hogy elvegye a megtakarításaimat. Erővel, fenyegetéssel, adóztatással, akárhogy.
 • N.N.
  *Alvarez:*
  “Az éves befizetésünk 120 ezer forint alatti részének 6%-a költség, illetve az évi 120 ezer feletti rész 2,5%-a. Ez a rész sajnos megy a levesbe.”<br />
  <br />
  Szerintem ez most már nincs így, eléggé rálépett a kormány a tökükre, nagyon helyesen. Az Allianznál a működési tartalék 0,89%, ami nem sok annak fényében, hogy egyszer kell befizetni a tőke után, onnantól kezdve ingyen kezelik a pénzt.<br />
  <a rel=”nofollow” href=”https://www.allianz.hu/www/hu/magannyugdijpenztar.html”>www.allianz.hu/www/hu/magannyugdijpenztar.html</a>
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Alvarez: Te a magánnyugdíjról beszélsz, én pedig az önkéntes nyugdíjpénztárról. Az két külön dolog. Egyébként ezzel a 0,8%-kal túllőtt a kormány a célon, mert ennyiből nem lehet menedzselni egy rendszeres tőkepiaci adásvételt. Látszik, hogy aki ezt a törvényt hozta, ért hozzá, mint ló a hátúszáshoz.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @NaP: jó hírem van, ha kell a kormánynak a pénzed, nem kell, hogy elvegye, egyszerűen elinflálja. Reál értéken ugyanúgy eltüntette a felét, csak mégsem fáj annyira. 🙂
 • N.N.
  *Alvarez:*
  @Kiszámoló: igazad van, ez a magánra vonatkozik, az önkéntes ennél sokkal magasabb sajnos…
 • N.N.
  *TheElf:*
  @Kiszámoló: Vigyázz, a napkollektor amit itt említettél és a napelem nem azonos! A napkollektor, tekintve, hogy csak melegvíz előállítására alkalmas, és elsősorban ott is csak fűtésrásegítés alig termel valamit, cserébe meg kell erősíteni a tetőt, bonyolult szerkezet kell hozzá… Ráadásul pár rés a hőszigetelésben. A vákumcsöves, stb. rendszer viszont drága is karbantartásigényes. Nem sok esélye van a megtérülésre.<br />
  <br />
  Főleg azért, mert jó hőszigetelés, hatékony fűtés, stb mellett nagyon alacsony fűtési költség érhető el olcsón. Ergo amit meg lehet takarítani a napkollektorral összeg az minimális, míg a költségek még a támogatás esetén is brutálisak.<br />
  <br />
  A napelem viszont elektromos áramot termel, amire nyáron is szükség van. Van már olyan ami “tetőcserép helyére” megy, azt tökéletesen helyettesíti, nem kell a tetőt megerősíteni, olcsó beszerezni… És igen, a felesleges áramot viszi az áramszolgáltató. Aksi nem kell, az áramot az áramszolgáltató tárolja. <br />
  <br />
  A felesleges áramot amit megtermelsz viszont a szerencsétlen szolgáltató, hála az állam bácsi közbenjárásának, viszonylag drágán veszi át. <br />
  <br />
  Ez utóbbi a környezetemben elég sok embernek térült meg viszonylag gyorsan :)<br />
  <br />
  AdSense pedig elsősorban angol nyelvű oldalakon működik. Ráadásul nem minden témakörben azonos az átkattintási arány és a kattintások ára. <br />
  <br />
  Természetesen emellett akadnak más hirdetési megoldások is. Ez esetben ugye 5-30% részesedést is lehet szerezni az általad hirdetett termékek, szolgáltatások árából. <br />
  <br />
  A világban sokan élnek blogolásból.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @TheElf: ha tudsz írni konkrétumokkal erről a napelemes buliról, szívesen vesszük. 🙂
 • N.N.
  *TheElf:*
  @Kiszámoló: Igyekszem 🙂 Ellenben akadna fontosabb téma, de nem látom hova lehet eljuttatni emailben a dolgokat 🙂
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @TheElf: Ne viccelj, az én email címem mindenki tudja: kiszamolo@indamail.hu 🙂
 • N.N.
  *soulclipse:*
  “de ha az ember például jól házasodik és sváb lányt vesz el, ezzel nem lesz gondja. Én így cselekedtem, úgyhogy gond letudva. :)”<br />
  Én meg sváb-zsidó vagyok, az ér 🙂
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @soulclipse: a legjobb kombináció. Tud spórolni is és pénzt keresni is. :)<br />
  <br />
  Ha még aktuális, itt biztos találunk párt egy ilyen sikeres kombónak. 🙂
 • Nemmondom Meg
  Visszaszokom a dohányzásra.
 • Fuff a kismamut
  Egyszer valahol olvastam, hogy akartál írni az önkéntes nyugdíjpénztárakról. Megtetted más és csak én nem találom a cikket, vagy még nem is írtál róla? 🙂
 • Bela
  Hátha még olvassa valaki ezt a topikot 🙂

  Azt szeretném megtudni, hogy van-e értelme 40 évesen belépni egy önkéntes nyugdíjbiztosítóba, ha a munkáltató levon tőlem bruttó 1% munkabért, és ő hozzátesz bruttó 3%-ot? Normális körülmények között ez jónak tűnik, de mi van, ha munkahelyet váltok 2-3 év múlva, és a következő munkáltató már nem lesz ilyen gavallér? De az is lehet, hogy csak 10 év múlva váltok munkahelyet – a mai világban ez megjósolhatatlan.