Alapok: részvény és kötvény, kamat és hozam, annuitásos hitel

2011-10-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A blogban igyekszem alapvető dolgokról írni, hogy megértsétek, hogy működnek a pénzügyi termékek.

Azt vettem észre a kérdésekből és a hozzászólásokból, hogy érdemes lenne egy teljesen alapokról szóló cikket írni, ahol az alapkifejezéseket néznénk át.

Kamat és hozam. Mi a különbség?

A kamatot a kölcsönadott pénzünkre kapjuk, már az indulásnál rögzített mértékben. Például bankbetétre, vagy állampapírra mondjuk évi 6%-ot.

A hozamot nem tudjuk előre, azt nem is ígéri meg senki. Például veszünk ma OTP részvényt és eladjuk egy év múlva. Ha 10%-kal többért adtuk el, akkor 10% hozamunk keletkezett (nem kamat!)

Ha veszünk ma egy 10 éves állampapírt 100%-os áron, 7%-os kamat mellett és eladjuk egy év múlva kamatfizetés után, de már csak 80%-os áron tudjuk eladni, mert közben már több kamatot várnak egy állampapírtól, mint amennyit a miénk fog fizetni még 9 évig, akkor a kamatunk 7% lesz, de a hozamunk kb. -13% (veszteség mínusz kapott kamat.)

Részvény és kötvény. Melyik micsoda?

Megdöbbenek néha, hogy sokan a két kifejezést szinonimaként értelmezik, pedig semmi közük egymáshoz. Nemrég olvastam olyat komoly újságban, hogy az önkormányzatok svájci frank alapú részvényeket bocsátottak ki. Ez egy butaság, önkormányzat nem tud részvényt kibocsátani.

A részvénynél részt vásárlunk egy adott cégből, mondjuk megvesszük a MOL 0,001%-át. Ezért jogosultak lettünk, hogy a MOL profitjából 0,001%-ban részesedjünk (már ha szétosztják osztalékként és nem forgatják vissza befektetésekbe.)

A kötvénynél a kibocsátó kötelezettséget vállal, hogy a megbeszélt időben visszafizeti a pénzünk és közben évente/félévente kamatot fizet a pénzünkre.

Annuitásos hitel

Sokan mondják, hogy a lakáshiteleknél először csak évekig kamatot fizetünk, csak később van tőketörlesztés. Ez sem így van. Kamatot minden évben (hónapban) csak a még nálunk lévő pénzre fizetünk. Viszont ha egyenlő lenne a tőketörlesztés minden hónapban plusz még fizetnénk a kamatokat is (először rengeteget, majd ahogy csökken a tőketartozás, egyre kevesebbet), akkor az első években nem tudnánk megfizetni a havi törlesztést, a vége felé meg csak gombokat kellene fizetnünk. Ezért kiegyenlítik ezt úgy, hogy minden hónapban ugyanannyit fizessünk.

Ez miatt az első években a havi törlesztő zömét csak a kamat adja, a tőketörlesztés csekély mértékű, de ahogy csökken a tőke, egyre kevesebb lesz a kamat, tehát ugyanannyi havi törlesztésnél egyre nagyobb mértékű lesz a tőke fogyása.

Most mennem kell, ha eszembe jutnak még ilyen alap dolgok, akkor továbbírom a cikket.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram