7,4%-os infláció novemberben

2021-12-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Éves összevetésben 7,4%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon, az elmúlt 20 évben csak egyszer volt ekkora infláció néhány hónapig, 2007-ben. A maginfláció is 5,3% lett, ilyet se láttunk közel két évtizede.

Ezekre az adatokra a forint be is gyengült, újra 367 forint felett van az euró.

(Nemrég olvastam az amerikai pénzügyminiszter interjúját, hogy nem ők tehetnek a magas inflációról, hanem a járvány. (Ott is 6,3% lett az infláció, a legmagasabb 1990 óta.) Hát azért egy icipicit talán mégis tehet a kormány az inflációról a több ezer milliárd dolláros pénzszórás mellett, ahogy a jegybank is a bő évtizede nullán tartott alapkamattal és a végtelen mennyiségi lazítással, vagyis pénz pumpálásával a gazdaságba.

Vicces olvasni az ilyen nyilatkozatokat, mindenki hibás a magas infláció miatt, csak mi nem. De, minden elsőéves közgazdász tudja, ha túl sokáig nullán tartom a kamatokat, hogy olcsó legyen a hitel és senki ne akarjon megtakarítani és közben két kézzel szórom a pénzt a gazdaságba mind a jegybanki, mind a kormányzati oldalról, az garantáltan inflációt gerjeszt. Aztán rácsodálkozunk, hogy ki hitte volna és kijelentjük, hogy nekünk ehhez semmi közünk. A járvány csak részben felelős a magas inflációért.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram