Heti hírek

2020-11-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A hét vezető híre mindenképp, hogy Joe Biden, ha szorosabb eredménnyel is, mint sokan számítottak rá, de megnyerte az amerikai elnökválasztást. Ő a legidősebb elnök (77 éves), akit valaha is megválasztottak. 1992 óta először történt meg, hogy a hatalomban lévő elnök nem tudott duplázni a második négy évre. (Két ciklus után mindenképp új elnököt kell választani.)

A tőzsdék természetesen emelkedéssel válaszoltak a hírre, de hát nem is volt olyan hír mostanában, amitől ne emelkedtek volna tovább az indexek. Hiába akar adót emelni a cégeknek Biden, viszont várhatóan a világkereskedelemben a hadakozás alább fog hagyni. Míg hagyományosan a republikánusok jellemzően a gazdagok érdekeit védi, a most nyertes demokraták inkább a szegényebbekét. Ha több elkölthető pénze lesz az alsóbb társadalmi rétegeknek, az jót fog tenni az USA gazdaságának, ahol a GDP 70%-a a fogyasztással van összefüggésben. (A gazdag embernél hiába marad több pénz, nem fogja elkölteni a felesleget, mert továbbra is csak egy gyomra van, egy testére fog ruhát venni és már van hol laknia, a szegényebb ember ha több pénzhez jut, növelni fogja a költéseit, amire most nagy szüksége van az amerikai gazdaságnak.)

Legalábbis most ezek azok az indokok, amivel a mostani tőzsdei emelkedést indokolják, persze hasonló érveket Trump maradása esetén is össze lehetett volna szedni.

Biden egy járvánnyal, magas munkanélküliséggel és rekord magas államadóssággal kezdi az elnöki ciklusát és még az sem biztos, hogy a szenátusban többségben lesznek a demokraták.

Biden megválasztásának hírére erősödtek a feltörekvő devizák, így a forint is kicsit észhez tért, most újra 360 forint alatt van az euró. (Most éppen 358.44 Ft) Egy éve 333 Ft volt egy euró.

A koronavírus járvány tovább terjed, mind Európában, mind az Egyesült Államokban új rekordokat döntöget mind az új betegek, mind a halottak száma. Az Egyesült Államokban már közel duplája a napi új megbetegedések száma a nyári legrosszabb értékeknek. A legtöbb európai állam egyre szigorúbb lezárásokkal reagál a járvány súlyosbodására.

Az olaj ára újra nyomás alá került a növekvő lezárások miatt, a legfontosabb olajfajták mindegyike 40 dollár alá került a hét végére.

Dániában a nyércek is megfertőződtek az emberi koronavírussal, majd egy mutálódott vírussal visszafertőztek néhány embert, ezért a teljes állományt kiirtották. (Komoly nyérctenyészet folyt Dániában, a második legnagyobb tenyésztő volt Kína után, minden lakosára jutott három nyérc átlagban.)

Nem jó most nyércnek lenni Dániában (bár valószínűleg máskor sem), az amerikai házikedvencek viszont nem panaszkodhatnak. A lezárások kezdete óta a házikedvenc tulajdonosok 34%-a többet költ a kedvencére és csak 17% költ kevesebbet. Annak ellenére is, hogy szeptemberben a kisállat-tulajdonosok 47%-a verte magát adósságokba a kedvence miatt a 2019-es 36% után. Az amerikai kisállat-üzletláncoknak nagyon jókor jött a bővülő kereslet, mert sok piacot veszítettek az elmúlt években az online vásárlások miatt és sok van-volt csődközeli állapotban. A rossz hír a kedvenceknek, hogy körülbelül 10 millió házikedvenc sorsa lesz kérdéses a kilakoltatások (nem fizetett lakbérek) miatt a közeljövőben. Cikk

Az októberi kínai exportadatok 11,4%-os éves növekedést mutatnak a tavalyi értékükhöz képest. Ezen belül a maszkok gyártásához szükséges alapanyagok és gépek kivitele 35%-kal nőtt. Azonban az új megrendelések száma csökkent októberben, ez a felvevő piacokon növekvő lezárások miatt lehet. Az import 4,7%-kal nőtt csak tavaly óta Kínában, ez jóval elmarad a várt 8,8%-os növekedéstől.

A kínai kereskedelmi többlet az USÁ-val szemben tovább nőtt tavaly óta, ráadásul 19%-kal. (Tehát még többet exportál Kína az USÁ-ba és közben alig vásárol onnan.) A kereskedelmi háború úgy tűnik nem hozott semmilyen megoldást érdemben.

Az Egyesült Államok kormánya kirámolt egy digitális pénztárcát a dark weben, egymilliárd dollárnyi bitcoint szerezve vissza a Silk Road egyik digitális pénztárcájából. A Verge cikke erre.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram