Sberbank Fair számlacsomag

A Sberbank komoly reklámhadjárata kezdett az új lakossági számlacsomagja, a Fair számlacsomag megtámogatására, ennek megfelelően tőlem is többen érdeklődtetek, mi a véleményem a csomagról.

A Fair csomag érdekessége, hogy az előző hónapban beérkező összegtől függően automatikusan sorolnak egy-egy díjszabásba a következő hónapra.

Az első esetben ha nem érkezik 150 ezer forint sem a számládra, 300 forint lesz a havi számlavezetésed, 150 és 299 ezer forint között 600 forint, felette 1.200 Ft.

Azonban ez a díj visszajár, ha legalább 4 alkalommal, legalább 50 ezer forint értékben forgalmazol a számládon. Ide tartozik a kártyás vásárlás, ami költségmentes, a szintén ingyenes csoportos beszedés és az utalás is.

Tehát még ha nem is érkezik a számládra pénz az előző hónapban, akkor is csak 300 forint lesz a számlavezetés díja, amit azonban visszakapsz, ha legalább négy tranzakciót legalább 50 ezer forintos összértékben teljesítesz havonta. Vagyis ha vásárolsz eleget, akkor is teljesen ingyenes a csomag, ha semmi összeg nem érkezik rá.

A nagyobb csomagok annyiban jobbak, hogy olcsóbbak az utalások és az egyéb díjak, de egyébként az első csomag sem drága, a netes utalás csak 0,09% plusz a 0,3% tranzakciós adó.

Sőt, a pénzfelvétel is ingyenes 2 vagy 3 alkalommal, limit nélkül bármelyik automatából az év végéig, utána meg kell majd fizetni a tranzakciós adót, ami 0,6%, de maga a felvétel ingyenes marad. Figyelem, ez nem az állami kényszer miatti ingyenesség, ez akkor is jár, ha azt a lehetőséget egy másik bankkártyád mellé kérted egy másik banknál.

Azonban egy hatalmas bug van a rendszerben: akkor is átsorol a nagyobb csomagba, ha nem szeretnéd. Mondjuk érkezik egyszeri 500 ezer a számládra, automatikusan átkerülsz a következő hónapra az 1200 forintos csomagba. Ez az összeg ugyan elvileg visszajárna, de ha nem teljesíted a másik feltételt, az 50 ezres költést négy alkalommal, akkor bizony csúnyán kifizettetik veled az 1.200 forintot. Ezért figyelj arra, hogy ha pénz érkezik a számládra, akkor teljesítsd a másik feltételt is.

Arra is érdemes figyelned, hogy hónap elejétől végéig nézik a befolyt összeget (ami egyébként lehet saját készpénzes befizetés is), márpedig sokszor előfordul, hogy hétvégék és ünnepnapok miatt egyik hónapban kétszer is kapsz fizetést (mondjuk elsején és harmincegyedikén), a következő hónapban egyszer sem. Mondjuk olyan nagy érvágás nincs, ha az 50 ezret elköltöd/elutalod, mert a legolcsóbb/legrosszabb tarifái is teljesen vállalhatóak a sok ingyenességgel és a maximum 0,09%-os netes utalással. Inkább azzal járhatsz pórul, ha a legnagyobb csomagba kerülsz és abban a hónapban nem teljesíted az 50 ezres limitet.

A bankkártyák ára olcsónak mondhatóak (évi 1.900 forint normál kártya esetén és 4.300 forint a dombornyomott kártya), de most még ezt is elengedik egy évig a normál kártya esetén, illetve csak a felét fizeted a dombornyomott kártyánál.

Sőt, ha most hónap végéig nyitsz számlát és legalább havi 100 ezer beérkezését és két kártyás vásárlást vállalsz fél évig, még 20 ezer forintot is kapsz utólag.

Szerintem nagyon jó kis csomagok, úgy tűnik, hogy komolyan be akar törni a Sberbank a lakossági piacra. (A Sberbank az orosz OTP, amelyik felvásárolta a Volksbankot egész Kelet-Európában. Eddig a Volksbank a vállalkozói piacon volt inkább erős.)

Ha gyorsan végiggondolod, arra is jó ez a számla, hogy ide kérd a fizetésed felét és ingyenes számlavezetés mellett két vagy három alkalommal havonta ingyen vehessél fel pénzt bármilyen ATM-ből. A másik számládra kéred a 150 ezret és itt is kihasználod az ingyenes lehetőséget. (Már ha annyira kell a készpénz valamiért.)

Szinte minden ingyen van, a feltételek teljesíthetőek, megérdemel egy ajánlott plecsnit. 🙂

Használd a bankmonitor kalkulátorát, hogy megnézd, neked megéri-e a váltás, illetve mennyit spórolnál a jelenlegi csomagodhoz képest.

Leírás itt, hirdetmények itt, 20 ezres akció itt.

Share

51 hozzászólás

 • MZ PERQ
  A Gránit Bank számlái szerintem jobbak, a legolcsóbbnak a világon semmilyen feltétele nincs, és semmilyen havidíja sem. A költségek pedig pont megyeznek a tranzakciós adóval. (10000 alatti utálás min 75ft, ennyi a különbség). A bankkártya meg kb 2000ft.

  Nekem egy kicsit nagyobb van, az Ász. Ingyen volt a bankkártya éves díja, havi 4 kp felvét 0.6% (első 2 ingyen), utalás 0.3%, és még mindig viszonylag tisztességes, 3.5-4% körüli betéti kamatokat fizetnek.

 • Kiszamolo
  Gránitbank fiókból van egy az országban, Sberbank fiókból vagy 40.
  A Gránitbank pici és veszteséges, a Sberbank meg nagy és tőkeerős.
 • tgwh
  Ez jó, ez tetszik 😀 hol az apróbetű, hol a buktató? 🙂
 • Kiszamolo
  Én nem találtam. Egyértelmű, hogy piacot akar szerezni a lakossági piacon ezekkel a feltételekkel, de hát sok sikert neki, nekünk jó.
 • Ras Al Ghul
  Nincsen bökkenő,forrásgyűjtés van.
  Én már lassan 1éve vezetem ott a privátomat.
  Egy talán bökkennő van,hogy az ATM-eik csak 10.000.-Ft os bankjegyeket adnak ki,semmilyen más címletet nem ismernek.
 • Kiszamolo
  De szerencsére ebben a csomagban bármelyik másik bank ATM-ét is használhatod az első 2-3 alkalommal havonta. 🙂

  Amúgy forrásgyűjtés nincs, mert a betéti kamataik nagyon hurkák, úgyhogy aligha a betétekre gyúrnak.

 • tgwh
  És akkor mi lehet a bank célja?
 • Tys
  Épp most kaptam egy mailt a citibanktól:

  “Tisztelt Ügyfelünk!

  A Citibank rendszeresen felülvizsgálja a meglevő számlaszerződéseit, hogy beazonosíthassa azon ügyfeleit, akik számára valóban előnyös szolgáltatásokat nyújthat. Alapos felülvizsgálatunk eredményeként megállapítottuk, hogy a jelenlegi számlacsomagját a továbbiakban nem tudjuk az Ön számára biztosítani.”

  Hülyék ezek…

 • hungaroborg
  Kissé OFF, de annyira mégsem, csak szerintem az OTP Simple-es bejegyzéshez már hiába szólok hozzá. Én nemrég léptem át ide, előtte más számlacsomagban voltam. Mivel van minimálbérnyi fizetésem, ezért ingyen van a számlavezetés, havi 2 ATM a kormánynak “köszönhető”. (Utálom a készpénzt amúgy, mindenhol kártyával fizetek, a kis büféknél meg szívok a 20000-essel. Hiába mindig 9000-re végződő összeget veszek ki, az “apró” gyorsan elmegy.) Online tranzakciós csomag és SMS csomag kerül összesen 498 ft-ba és nekem ezen felül 0 ft minden. Semmi jutalék, semmi sallang. A prémium díjcsomagra akartak rábeszélni, de az a legdrágább náluk, annyi az összes használható kedvezmény, hogy ha bemegyek a fiókba, nem kell várnom. Szerintem 2 évente egyszer kibírok 10 perc várakozást. Jaj, kissé reklámszagú lett, de nem ez volt a célom. 🙁
 • hungaroborg
  Kiszamolo szerint:
  Gránitbank fiókból van egy az országban, Sberbank fiókból vagy 40.
  A Gránitbank pici és veszteséges, a Sberbank meg nagy és tőkeerős.

  Félve merem kérdezni, hogy Sberbank kötvényt merjek-e venni, ha lesz olyan áron, hogy megérje?

 • Zabalint
  Akkor jól értem, hogy a hazai Volksbank leányból Sberbank lett? Csak mert még nem láttam azóta egy fiókot sem az utcán, vagy csak nem tűnt fel eddig, vagy még nem mindenütt cserélték le a logo-t.
 • Ras Al Ghul
  Igen kiszámoló ez igaz,de ha gikszer van a máni kiadással jobb ha egyből a saját fiókba tudok egyből bemenni,mint elutazni bárhová.Ebben nem alkuszok.;)
 • kisbankar
  Nem tűnik rossznak…
  Pár hónapja kiszúrtam a Raffi Aktivitás számláját. 50eFt költés és minden ingyenes és adómentes. Na utána meg is szüntették a lehetőséget, ahogy itt is hirdetve lett.(A régiek még élnek, kíváncsian várom meddig.)
  Kb. arra hajaz ez az egész.
 • nullszint otto
  oroszok? köszi, nem.
 • barna
  az nem lehet, hogy fél év múlva meg megváltoztatnak minden kedvező díjat és akkor aki átment jól megszívja…az AXA csinált már ilyet.

  átlag fizetéssel egyszerűen nem éri meg ugrálni bankok között, mert többe kerül a rezsije a dolognak.

  amúgy létezik olyan, hogy “bankszámla hordozás”? tehát átmegyek egy másik bankhoz, de mondjuk marad a számlaszámom?

 • Imre
  Nem létezik bankszámlaszám-hordozás. Azért nem, mert a 16 vagy 24 jegyű bankszámlaszám első 8 száma a bankot és a fiókját jelöli.
 • MZ PERQ
  Nem csak egy helyen van irodájuk, hanem 6 városban. Ez mondjuk valid indok.

  granitbank.hu/kapcsolat

  De az, hogy kicsi bank miért baj? Az OBA biztosítása rájuk is kiterjed, több tízmillióm meg nincs náluk. Beírtam a Google-ba, azt írták, hogy az 2014 utolsó negyedévében már nyereségesek voltak.

 • Kiszamolo
  Igen, irodája van hat. Bankfiókja van egy. Ahol pénz is van.
 • MZ PERQ
  Oké, biztos valakinek fontos, de szerintem ez inkább speciális igény. Pénzt felvenni lehet automatából, a fizetést meg úgy is utalják. Akinek kp-ban van a bevétele, és még félre is tud belőle rakni, annak esetleg fontos lehet. Valamit valamiért, amit megspórolnak az irodákon, abból lesz az olcsóbb díj, és a magasabb kamat.

  A személyes elérhetőségről: régebben a CIB-nél voltam, de a Gránit ügyfélszolgálata ezerszer hozzáértőbb és segítőkészebb mint a CIB-nél voltak a bankfiókokban. A CIB-nél párszor hivatalosan is panaszt tettem, mert az ügyintézők annyira nem voltak képben, hogy rossz információkat mondtak. Itt ugyan csak telefonon és e-mailen tudom őket keresni, de rövid átfutással mindig nagyon jó válaszokat kaptam. Nekem az az egyetlen iroda sem hiányzik, ha ilyen jó az ügyfélszolgálat.

 • gertitorpe
  Hát nem tudom, csődbe biztos nem megy holnapután de szerintem kinéz pár év gazdasági háborúskodás Oroszország és az USA/EU között. Leszámítva az elveket, én személy szerint nem nyitnék számlát egy (fél)diktatúra ország bankjában szerintem ezt is érdemes figyelembe venni. Akármilyen erősnek tűnik oroszország és az anyabank ma, könnyen nehéz helyzetbe hozhatja őket egy elszigetelődés is a világ khmm, jobbik felétől.
 • csizkek
  Itt kerdeznem bankos temaban. Ha bankoknak csengetni kell a devizahitelesek hulyeseget, akkor mi varhato? Melyik bank varhato, hogy beadja a kulcsot? Raiffi birni fogja?
 • MZ PERQ
  Még két dolgot leírok, aztán jegelem a témát.
  1. A Gránit Bank honlapja, bankszámla és lekötési feltételei szándékosan egyszerűek mint a kő. Pillanatok alatt átlátható az egész, a hirdetményekben az összes bankszámla és megtakarítási konstrukció alig pár oldal. Ez hatalmas plusz, mert minden világos és érthető, az ügyfélszolgálatosok se vesznek el a saját bankjuk ezernyi feltételének és kiskapujának dzsungelében. A CIB egy aknamező volt, minden jónak tűnő dologban van egy apró részlet, amivel megpróbálnak lehúzni, ha figyelmetlen vagy.

  2. A Sberbank egy orosz bank, és ugyan ez már inkább etikai, mint pénzügyi kérdés, de nem szívesen adnék orosz kézbe egy fillért sem. Ez olyan, mint az etikus kávé vagy tea, még ha drágább és rosszabb is, akkor is jó tudni, hogy nem rossz helyre megy a pénz. Lehet, hogy ez egy kicsit irracionális indok, de K-Európában, azt hiszem érhető a russzofóbia.

 • Kiszamolo
  Nekem is van számlám a Gránitbanknál: //kiszamolo.hu/legolcsobb-bankszamla-mikro-es-alvo-vallalkozasoknak/

  Sőt, szerintem az egyik legnormálisabb az internetbankja.

  Csak ne hasonlítsuk már össze a borsót a görögdinnyével.

  Ha valakinek nincs se fiókhálózata, se ATM hálózata, se sokak által elérhető személyes ügyfélszolgálata, az persze hogy tudja ugyanazt olcsóbban adni. De azért ennek komoly kényelmi ára van. Majd ha egyszer kell komolyabb összeget felvenned a Gránitbanktól és ezért utazol Békéscsabáról Budapestre, majd rájössz, hogy egy ilyen út elviszi a teljes öt éves hasznodat.

  Ja, meg elfelejtették lejelenteni a vállalkozói számlám megnyitását az adóhivatalnak, ezért vágtak ki az EVA-ból. Hogy lehet egy ilyet “elfelejteni”???? Azért vannak gyerekbetegségek a Gránitnál.

 • Petike
  Tys: én is. 🙂 Gondolom TOP-díjcsomagos voltál. Először háborogtam, de Miklós elmondta hogy felesleges, mert megtehetik úgy ahogy én is felmondhatom a számlát. Felhívtam aztán a citit és az ügyintéző csajszi aszondta, hogy július elején postázzák tértivevényesen a felmondó leveleket és az átvételhez számított 61. napon szűnik meg a számla. Fontos hogy ne legyen rajta sem túlfizetés, sem hiány. Most épp bankot keresek, a Sberbankot néztem én is ki, így külön öröm hogy Miklós pont róla írt. 🙂 Ha megemelkednek a költségek majd a Sbernél, felveszem a 20.000 Ft-ot és továbbállok. 🙂
 • Ras Al Ghul
  MZ PERQ

  Nem gondolnám,hogy egy Orosz tulajdonú bank csak azért,mert orosz az rossz.
  Szerintem meg az Osztrák bankok rosszabbak.

  Ugyanúgy megfelel minden kritériumnak,mint egy nem tudom hányszor feltőkésített osztrák.

  Kiszámoló azt nem tudod,hogy a Puskás stadionnál lévő Bank Of China az csak Kínai cégeket vezet?vagy van lakosságija?

 • Zsoca
  Lehet rosszul tudom de mostanság nem keleti szelek fújnak ott fent a fővárosban? Bankváltásnál, a keleti nyitás jegyében én is egy orosz bankban gondolkodnék. 😀
 • Géza
  “Nem létezik bankszámlaszám-hordozás. Azért nem, mert a 16 vagy 24 jegyű bankszámlaszám első 8 száma a bankot és a fiókját jelöli.”

  Ettől még megoldható lenne. Ahogy a mobilszámod is hordozható, hiába a “körzetszám” ott a szolgáltatót jelöli. Így újonnan minden szolgáltató olyan számot ad, ami az ő körzetébe tartozik, de a számhordozás miatt ez később változhat.

 • Zabalint

  Nem tudom megmondani melyik országban, de valamelyik Benelux államban, talán Hollandiában van bankszámlaszám-hordozás.
 • Fhunter
  Gránit témához: régen, mikor minden ingyen volt, tényleg feltételek nélkül, akkor én is nagy hívük voltam, ajánlottam is mindenkinek. Aztán egyszer kellett eredeti bankszámlakivonat SOS, az egyetlen fiók nyitva tartása meg dolgozó ember számára használhatatlan, na akkor voltam bajban…

  Sberbankban rákérdeztem számlanyitáskor, hogy az ingyenességhez teljesítendő feltételekbe mi számít bele, mert a hirdetmény e tekintetben elég ködösen fogalmaz, és azt mondta az ügyintéző, hogy minden terheléses tranzakció beleszámít, így a felsoroltakon kívül a készpénzfelvétel is! (Tudjuk, hogy az ügyintézők sok mindent mondanak, ami messze van a valóságtól, vezetett már félre ERSTE, CIB, OTP dologzó is, de elég gáz lenne, ha egy ilyen nem túl széles portfóliót nem látna át, mint a Sberbanknak van.)

 • manyika
  @Géza: rosszul tudod, Moszkva már nem is annyira aktuális….
 • Géza
  szót nem szóltam Moszkváról
 • jurta

  “Aztán egyszer kellett eredeti bankszámlakivonat SOS”

  Az a partner/állami szerv se semmi, aki ma még ilyet akar látni. Biztos túl sok munkahely szűnik meg a papíriparban. Ha egyszer ilyet kérnek tőlem, kedvesen rá fogok kérdezni, digitálisan hitelesített példány lehet-e, amiből ki fog derülni, hogy az egész igényük olyan formaság, aminek az okát már senki nem is tudja.

  Na és minden kivonat “zárt informatikai rendszerben készült, aláírás és bélyegző nélkül hiteles”, azaz kiválóan hamisítható. Ha a partner bármiről *tényleg* meg akarna győződni, akkor vagy utólag fel kell vennie a kapcsolatot a bankommal hitelességellenőrzés céljából (akkor miért nem közvetlenül kereste őket), vagy rám kell erőltetnie a pecsételtetést akkor is, ha papírkivonatokkal játszom.

  A bankszámlakivonat intézményének addig volt értelme, míg nem volt gyors net otthon és éjjel-nappal kukkolható netbank.

 • Crimson
  Ha veszteséges ügyfele vagy a banknak, akkor neki is joga van felbontani a szerződést. Ahogy neked is, ha nem tetszenek a feltételek. Ha neked saját céged lenne, te is megpróbálnál megszabadulni a rossz ügyfeleidtől, akik csak veszteséget termelnek, nem?
  Én csak azt remélem, hogy a hitelkártya-ügyfeleket nem kezdik el ugyanígy kiszórni, mert rajtam komoly bukóban vannak.

  Igen, ezek az elvi dolgok nálam is alapból megakadályozzák, hogy a Sberbanktól bármi is szóba jöhessen.

 • gab
  Jót fog tenni a versenynek a Sberbank nyomulása. A hitelkalkulátorok szerint ráadásul nagyon versenyképes kamatokkal hiteleznek. Egyébként nagyon tőkeerős bank, nem tűnik rosszabbnak a nyugati konkurenseknél. Az, hogy oroszok, szerintem semmit nem jelent, a nagymúltú többi bankot most meszelték el az árfolyamrés miatt, ennél biztos nem rosszabb a Sberbank. De kíváncsi lennék olyanok tapasztalatára, akik ott vezetik a számlájukat, esetleg hitelt vettek fel tőlük, hogy milyen a bank a gyakorlatban.
 • MZ PERQ
  Igen, ez a bankszámlakivonat teljesen értelmetlen dolog. Amikor még CIB-es voltam, és az ERSTE-nél akartam WizzAir hitelkártyát kérni kértek bankszámlakivonatot. Nem is értettem, hogy mi az, otthon kinyomtattam a netbankból a számlatörténetet és kész, elég volt nekik. Semmi értelme. De át is Photoshoppolhattam volna.
 • MZ PERQ
  Nem tartozik szervesen ide, de végül az ERSTE-nél elutasítottak, mert 19 éves egyetemista voltam, a GE-nél gyakornokként heti 20 órában kerestem 65 ezer nettót + 20 ezer béren kívüli juttatást, de határozott idejű volt a szerződésem. Az nem érdekelte őket, hogy apám német, ezért a német államtól havi 180 eurót kaptam, és még havi 35 ezer gyerektartást is, volt havi 175 ezer forint bevételem félállásban 19 évesen. (Hozzáteszem kb a felét minden hónapban félre is raktam) De neeem, az nem elég. Minden jöttment minimimálbéreshez hozzávágták a devizahitelt, de nekem nem járt hitelkártya. Amúgy csak az olcsóbb repülőjegy miatt jött volna jól.
 • Fhunter
  MZ PERQ: Pont az ERSTÉ-nek és pont Wizz Hitelkártya igényléshez kellett nekem is hiteles számlakivonat, mert a Gránithoz érkezett a fizetésem. Először bevittem a netről kinyomtatott pdf kivonatot, rajta az aláírás nélkül hiteles szöveggel, és nem fogadták el, így kellett szereznem pecséteset (!). Azt mondta az ügyintéző, ez náluk belső szabály, hogy csak így fogadják el. (Nem is értettem, hiszen a jövedelmemet leigazolta a munkáltatóm is.)
  Ha nem náluk lenne a Wizz Kártya, akkor szerintem nem lenne közünk egymáshoz.
 • Tamás
  Úgy látom, ezzel az eredeti számlakivonattal mindenkit szívatnak 🙂 R-bankban e-kivonatom van, az U bankban még azt sem fogadták el, amit a bankfiókban kinyomtattak és ketten aláírtak, lepecsételtek. Több kör után, mondtam az R-bankban, hogy oké, nyomtassák ki színes, céges lapra és ne pecsételjék le. Így már jó volt 🙂
  Aki már annyit keres, mint amennyit a poszt utolsó bekezdése sugall, az inkább kérjen egy-két prémiumbankos ajánlatot, van 1-2 nagyon kedvező közöttük. És azok nem ilyen csalogató, fél év múlva visszavont kedvezméyekre épülnek.
 • bicajos
  A Sberbankról. Van számlánk náluk, de csak azért mert kellett a FT hitelhez. Persze a régi ügyfélre nem vonatkozik a kedvezmény, így a kb 170.000 forintos fizetés és a kötelező 2 csoportos havonta kb. 1.000 Ft költség. A lényeg az FT hitel kamata, ami most összesen 5,1 %, ami 2,45 az MNB és 2,65 a Banktól. Ez egészen jó. Ugyanakkor 2 év után volt egy előtörlesztés, ami ingyenes volt, de hogy továbbra is az eredeti összeget fizessem az 35.000 Ft banki költség és 25.000 Ft közjegyző. Mondjuk így megemeltettem a törlesztőt, mert bírom és kamatból bőven visszakapom. Az ügyintéző hümmögött, de ha már fizettem én mondom meg hogyan tovább. Vizsgálgatta pár napig valami jogásszal, de aztán elfogadták a helyzetet.Így jelenleg csak 10.000 ft megy kamatra a többi a tőkét csökkenti. Tehát a kép vegyes, de ha nincs kikötve meddig kell tartanod a számlát a 20.000 kedvezményért, akkor ki kell használni
 • gan
  Fair számlacsomagnál, ha jól értem nem teljesítem a feltételeket, akkor én fogok a banknak tartozni 20000 forintal?

  “Amennyiben a jogosultsági feltételek a vizsgált időszak alatt nem teljesülnek a Banknak a Kam p ány kedvezmény összegére (20.000, – Ft) vonatkozóan követelése keletkezik a S zámlatulajdonos sal szemben.”

 • Igen, mivel megkapod a zsét, de ha nem teljesülnek a feltételek, akkor azt nyilván visszakövetelhetik. Én így értem.
 • Fhunter
  Létrehoznak egy plusz technikai számlát, amire rákerül a 20 000 Ft a számlanyitás után. Ha a feltételek nem teljesülnek, akkor ezt veszik vissza. Látszik a számla, rajta a 20 rongy, de csak a 6 hónapos időszak után tudod levenni onnan ha minden igaz.
 • Mauzes
  Szerintem is viszonylag jó a Fair számlacsomag, én mondjuk csak a 20.000-es bónusz miatt nyitottam, nekem alapból van ingyenes KH és Gránit számlám is.

  Viszont ami iszonyatosan szar, az a Sberbank netbank felülete. Nem csak gagyin néz ki, de marhára körülményes a használata is. Mondjuk ritkán használom, de attól még fos, főleg ha összehasonlítjuk pár más bankkal, akik mostanság azárt fejlesztgetnek rendesen.

 • mesterséges unintelligencia
  “Oroszország legnagyobb bankjának az a célja, hogy támogassa az orosz vállalkozásokat a régióban, és szolgáltatásokat nyújtson azoknak a cégeknek, amelyek Oroszországba szállítják termékeiket.”
  figyelo.hu/cikkek/406161-ukran-valsag—a-sberbank-szerint-magyarorszag-nehez-piac
 • Teddy
  @kiszamolo: Most olvastam, hogy a Sberbank 13 fiókot zár be (6 budapestit és 7 vidékit). Vidéken több helyen nagyon messze lesz a bank: pl. a békéscsabai ügyfeleket a szegedi fiók veszi át. Év elején már bezártak 5 fiókot. Nyáron megjelent egy cikk a bank kivonulásról, melyet cáfoltak, sőt azt nyilatkozták, hogy a bank erősíteni kívánja pozícióját a hazai pénzpiacon. (Ekkor írtak a City és Axa kivonulásáról is – az előbbi be is következett). Most azt kommunikálták, hogy a hosszú távú növekedés érdekében történik a fiókhálózat optimalizálása, jelenleg új termékportfóliójuk áll a tevékenység központjában illetve hosszú távon a banki folyamatok digitalizációját támogatják.
  Aggódva figyelem az eseményeket, mivel fél éve jöttem át ide, jóval kedvezőbbre váltottam itt ki hiteleimet. Igaz, hogy városomban 2 Sberbank is működik. folyt.
 • Teddy
  folyt. Hiteleik a banki összehasonlító oldalak alapján is a legjobbak között vannak – teljesíthető feltételekkel – és folyamatosan fejlesztik a hitel termékeiket. A legújabb a Fair Expressz személyi kölcsön 24 órán belüli folyósítással.
  Számlacsomagjuk is jó. A Fair számlacsomag minden jövedelmi kategória számára díjmentes számlavezetést tesz lehetővé, és átjárhatóságot a 3 számlacsomag között a havi beérkező jóváírástól függően.
  Tudom, hogy más bank is több fiókot bezárt az országban pl: Unicredit, Raiffeisen, de maga a tendencia aggaszt, hogy ez hová vezet, illetve egyik oldalon fejlesztenek, a másikon pedig leépítenek.

 • Teddy
  @kiszamolo: Mi a véleményed, hogy miért zárja be tömegesen fiókjait a Sberbank? Racionalizálás, a legoptimálisabb működés megvalósítása lehet a cél, vagy valóban a kivonulást fontolgathatják?
  Idén májusban olvastam, hogy a magyar és a szlovák leánycégét tervezi eladni az orosz Sberbank. “Magyarországon a gazdasági helyzet alapvetően nem rossz, a szabályozási környezet azonban nagyon bonyolult. Magyarország esetében a bank azt fogja nézni, hogy mit lehet ezen a piacon változtatni.” Felmerült, hogy a magyar állam megveszi a bank magyarországi cégét. Augusztusban ismét írtak a kivonulásról. Mikor a médiában ilyen hír megjelenik folyamatosan cáfolják. Később azt írták, hogy már az állam sem venné meg a bankot, valójában kivonulnának, de nincs vevő.
  Ugyanakkor a bank közleményében dinamikus növekedésről írt, mely szerint 2015. I. negyedévében megduplázták lakossági hitelkihelyezésüket. folyt
 • Kiszamolo
  TEddy, szerintem nagyon megviselte az oroszok elleni szankciók, ez legjobban a bankoknak fáj.
 • Teddy
  Amennyiben kivonulnának mi lesz a hiteleseik sorsa? Azt tudom, hogy egy másik banknak át kell venni az ügyfeleket. (pl. Citibankosokat az Erste vette át). De nem mindegy, hogy milyen feltételekkel. Egy már meglévő jó kondíciójú hitelt érinthet? Eltérhetnek az eredeti szerződéstől és megváltoztathatják kedvezőtlenebbre? (Gondolok itt arra, hogy ha nem tetszik akkor fizesd ki egyben a tartozást és mehetsz). Ezen kívül még egyéb fontos tényezők is felmerülnek: pl. számlacsomag, számlavezetés, bankkártya díja, havi jóváírási kötelezettség, stb. Nekem “csak” 5 éves személyi kölcsönöm van, melyet pont adósságcsökkentés céljából igényeltem. Mi lesz a lakáshitelesekkel, akik sokkal hosszabb időre elköteleződtek? Vagy akinek folyószámla-hitelkeret kimerítése miatt mínuszban van a számlája? És ha nem szeretnék az új bankhoz átmenni (pl. az OTP-hez)? Számtalan kérdésem lenne még és aggódok.
 • Kiszamolo
  Teddy, nem, elvileg marad a regirégi hitel.