Lépj időben!

2014-01-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már többször megkerestetek az alábbi helyzettel kapcsolatban:

Elkezdtetek valami online vállalkozást, ami piciben indult, aztán hirtelen berobbant, havonta több milliós bevételt termelt reklámból, szoftvereladásból, online pókerből és ehhez hasonló dolgokból.

Ez nagyon örömteli dolog, a gond az, hogy mivel te sem hitted, hogy ez lesz belőle, ezért egyáltalán nem törődtél a dolog adózási oldalával.

Amikor észbe kapsz, már sikerül egy hatalmas problémahalmazt felépítened, amit nagyon nehéz és nagyon költséges megoldani.

Eltelt egy-két év, beérkezett az országba sok tízmillió forintnyi deviza a privátszámládra, ami van akkora tétel, hogy a bankok valószínűleg már lejelentették a pénzmosás elleni törvény értelmében a hivataloknak. (A bankoknak jelenteniük kell a 3,6 millió feletti különleges pénzmozgást éppen úgy, mint az 500 ezer forint feletti pénzváltást.)

Mivel nem törődtél az adózással, a költségeidről nincs is számlád, így magánemberként leszel kénytelen adózni az összes beérkező pénzről, szerény 43%-os adókulcs mellett. Vagy vannak is költségszámláid, de mivel magánember vagy, lehet, hogy az adóhivatal nem ismeri el a költségeidet, mert erősen kötött, hogy magánemberként milyen költségeket állíthatsz szembe a bevételeiddel (ja és arról is kellett volna időben nyilatkoznod, hogy az átalány helyett tételes költségelszámolást igényelsz). Az külön öröm, amikor valamelyik hozzátartozód nevére érkezett a pénz, mert éppen neki volt devizaszámlája. Ekkor az adózás szempontjából nála keletkezett bevétel. Aztán átutalta neked, ha nem vagytok közvetlen egyenesági rokonok, még az adózás mellé ajándékozási illetéket is fizethetsz.

A 2013-as bevallással még nem késtél el, de legyél biztos abban, ha bejelentesz a tavalyi évre hirtelen egy havi 5-8 milliós bevételt, az adóhivatal a többi évedet is meg fogja nézni visszamenőleg. Ezért azokra önellenőrzést kell kérned, még mielőtt az adóhivatal kezdi el vizsgálni, újabb komoly befizetések várnak rád ezért.

Ennél csak az a rosszabb, ha nem vallod be azt a pénzt, ami beérkezett az országba és az adóhivatal tárja fel az adóhiányt. Ekkor a 43%-os adókulcs mellett még egy 50%-os adóbírságot is fizetsz a be nem fizetett adó után és még késedelmi büntetőkamatot is a nyakadba varrnak. Vagyis a megkeresett pénzedből nagyjából nem marad semmi jó esetben. Rossz esetben a költségeidet sem tudod elismertetni, így több adókötelezettséged keletkezik, mint amennyit valaha is kerestél.

Sőt, a legtöbben nem is tudjátok, hogy kétmillió , illetve 50 millió forint feletti adóeltitkolást 2012 januárjától már akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is jutalmazhatják, ennek részletei például itt.

Olyan katyvaszt tudtok összehozni pár hónap vagy egy-két év alatt, amit aztán hetekig kell bogozni, adóhivatali állásfoglalást kell kérni, hogy például elfogadják-e ezt és ezt igazolt költségnek és a többi.

Még ha minden jól is megy és szerencséd van (sajnos nem mindig ez a helyzet), akkor is majdnem a felét le kell adóznod a megkeresett pénzednek, miközben ha időben észbe kapsz és csinálsz egy vállalkozást, a legeslegrosszabb esetben is megúsznád a dolgot egy maximum 30%-os adóterhelés mellett.

Ezért nagyon kérlek a saját érdekedben, ha bármilyen online vállalkozásba kezdesz, mielőtt még az első százezer forint fizetést, vagy hasznot átvennéd, beszélj valakivel, aki rendbe rázza a dolgaidat.

Ha nem tudod, lesz-e valami a dologból, akkor is váltsd ki a vállalkozóit, azt bármikor visszaadhatod és amíg az nincs meg, kérd meg a céget, hogy ne utaljon neked pénzt a magyar vagy uniós számládra.

Ha pedig már sikerült vállalkozás nélkül komolyabb pénzhez jutni, akkor gyorsan keress valakit, aki kibogozza az ügyeidet, mert minden nappal csak saját magaddal tolsz ki, ez a helyzet nem fog magától megoldódni.

Previous Post
Napi 01.28

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram