Mobil adategyeztetés

Ha már mobiltelefon, a tavalyi adategyeztetési pótcselekvés idén is folytatódik, továbbra is szívatják a feltöltőkártyás ügyfeleket.

Idéntől is évente kell egyeztetni az adatokat, ha feltöltőkártyás ügyfél vagy, de az egyszerűség kedvéért mostantól a szerződéskötés eredeti dátuma az éves fordulópont. Te még emlékszel, hogy ezelőtt 15 évvel mikor vetted a kártyádat pontosan?

Ha nem, semmi baj, viszont figyelj oda a szolgáltatói SMS-re, hogy nehogy lemaradj a dátumról. Ne töröld ki automatikusan a többi “március egytől változik az ÁSZF” típusú SMS-ekkel együtt.

Ja és igen, a riasztódban, mérőállomásban, autóban lévő kártyát is kell adategyeztetni továbbra is. A miértet ne kérdezd, a választ az sem tudja, aki ezt az ökörséget kitalálta.

Vigyázz, ha feltöltőkártyás vagy

Share

83 hozzászólás

 • rigo
  Naprakészen tudják,melyik kártya ténylegesen kié.
  Az,hogy mindenki szívatva,nem érdekli őket.
  Ezt a néhai hajléktalan vett 200 ezer sim kártyát mese után vezették be.
 • Addam
  Kb arra jó ez egész, hogy a számok gyorsabban felszabadulnak, amiket nem regisztrál újra a tulaj.
 • Tamás
  “Ezt a néhai hajléktalan vett 200 ezer sim kártyát mese után vezették be.”

  mi volt benne a mese? nem stimmelt a szám?

 • rigo
  Tamás!
  Szerinted ez megtörténhet,hogy valaki vesz egy névre 200000 sim kártyát és nem tűnik fel SENKINEK, beleértve a titkosszolgálatokat is? Ugyan már, ez mese habbal kategória véleményem szerint.
  A hiszékeny pártfanatikusok beveszik, aki gondolkozik, láthatja,hogy ezer sebből vérzik a sztori.
  Semmi másról nem szól a történet szerintem, mint a naprakész információról,hogy melyik kártya kié.
 • Kiss Máté
  A kormányok világszerte mindig kihasználnak ürügyeket, hogy apránként növelhessék a kontrollt meg a zsarnokságot.

  Az emberek meg bambán hagyják mindenhol, nem értik, hogy a szokásos hivatkozással (ez csak a bűnözők ellen van) az átlagember nyaka körül is szorul hurok.

 • Nimfas Corporation
  Múlt héten vettem (online, futáros szállítással) 2 Domino Fix Extra kártyát a 2 riasztóba. Azokat akkor most mikor kell egyeztetni? Remélem csak jövőre….
 • Gábor
  Én már elvégeztem, de egy nagy baromság az egész.
 • Kiszamolo
  nimfas: jövőre.
 • Tamás
  “zerinted ez megtörténhet,hogy valaki vesz egy névre 200000 sim kártyát és nem tűnik fel SENKINEK, beleértve a titkosszolgálatokat is? ”

  Dolgozol bent valamelyik mobilnál érintett területen?
  Vagy miből ilyen tuti az info-d?

 • Meister
  Rigó: igazából senkit nem is érdekelt, hogy vett 200.000 simet. Aztán kiderült, egy pár darab terroristákhoz került, erre borult a bili…
 • Peti
  Nem csak a “terrorizmus veszélye” miatt zajlik az adategyeztetés, hanem a különböző trükkös telefonos csalások miatt is. A rendőrségnél dolgozó ismerőseim szerint már régóta várták a szigorítást, mivel rengeteg bejelentés, feljelentés érkezett/érkezik hozzájuk. Ami viszont számomra érthetetlen, hogy egy-egy adott telefonszám birtokában hogyhogy nem voltak képesek pillanatok alatt elfogni a csalókat…
 • En tavaly azert csereltem szamokat, mert a telenornal nem kell a kartya az adategyezteteshez, mivel eleg macera mindig kiszedni a riasztobol, gpsbol.
 • Dani85
  Köszönöm Miklós! Van egy SIM-em, amit három éve február elején vehettem. Megszívtam volna.
 • Kiszamolo
  Peti, Akarsz velem fogadni, hogy bármikor veszek 10 db aktív SIM-et maximum 20 ezer forintért?

  Amíg van 4 millió mélyszegény magyar, aki ennél többet megtenne kétezer forintért, mint hogy vesz egy SIM-et bárhol, addig az egész bohóckodásnak semmi értelme.

  Ha ma veszek egy ilyen kártyát, amit max fél évig akarok használni, mi az értelme, hogy évente ellenőrzik? Ha csak egy hétig akarom használni csaláshoz, miért szívatnak bárkit is? Ha komoly bűnöző vagyok és csak egy hívásra használom, utána eldobom telefonnal együtt, mire mennek az egész bohóckodással?

  Nulla darab bűnözőt fognak ezáltal elkapni, de legalább szénné szívatnak 4,5 millió embert.

  A tökéletes dilettantizmus ékes példája ez a rendelkezés. Ha értelmes dolgot nem tudunk csinálni, csináljunk valami értelmetlen pótcselekvést, mindegy, van-e értelme és hány millió embert szívatunk vele évről-évre és mennyibe kerül ez az egész az embereknek és a szolgáltatóknak is.

 • feco
  @Kiszamolo: maximálisan egyetértek.
 • Penge
  A számok felszabadulásához már csak azért sincs köze, mert eddig is évente egyszer fel kellett tölteni az egyenleget. Ha logikát keresnék benne, a technikai analfabéta idősek visszaszoktatása a vezetékes telefonra.

  Tudni is tudtak eddig is mindent, sőt, technikailag lehallgatni is nagyon régen tudnak mindenkit, okostelefonoknál már a kamerákat és a GPS-t is vezérelni, hála az NSA-s backdooroknak, úgyhogy ez megint illogikus érv.

  Esetleg még plusz bürokrácia általi munkahelyteremtés. Más tényleg nem jut eszembe.

 • mokuskerek
  most ez komoly?
  évente meg kell ismételni?
 • jami
  A legrosszabbfajta bürokrácia. Értelme semmi, de legalább sokaknak rossz. Látom előre, hogy a pasimnak lassan feltöltőse sem lesz, amúgy is alig telefonál, kb. a család miatt van egy kártyája, alapesetben skype, discord – online úgy is.
 • JG
  Érdekes, a híresen a biztonságra ügyelő USA-ban simán lehet venni automatából feltöltött SIM-kártyát… És a kutya nem akar adatot egyeztetni róla…
 • Bandi
  Mobilos cegnel dolgozom.
  Probaltunk “alternativ” megoldasokat, de a szerv tiltakozik ellene.
  Probaltunk rugalmasan ertelmezni jogszabalyt- nem hagytak…
  Ergo most ujraindul az emberek szivatasa…
  Komolyan en kerek elnezest, de kotve van a szolgaltatok keze…
  Ertelme tudjuk hogy semmi

  200.000 sim sajnos valos adat egy ember neven…

 • antenna
  Miklós: Ez az egész priceless. Ilyen fejetlen ámokfutás nincs még a világban. Persze fideszes rokonom szerint ez így OK és minden a legnagyobb rendben. Szerintem pedig: :DD
  Peti: ne légy butus.
 • Rissa
  Ez a feltöltőkártyás egyeztetés ugyanolyan hülyeség, mint hogy nem lehet felvinni egy palack ásványvizet a repülőre. És miért? Mert egyszer egy barom valami folyadékkal robbantott (vagy csak akart, már nem emlékszem). Ha valaki továbbra is fel akar robbantani egy repülőgépet, ki fog találni valami mást.

  A bűnözéshez használt feltöltőkártyákat minden bizonnyal nem használja senki se évekig, így tényleg semmi értelme az egyeztetésnek.

 • Jóska Pista
  Frankó. Májusban megyek csak haza, akkor a lakás és autóriasztókban levő kártyákat bukom…
 • ügyvéd
  Tökéletesen igaza van Miklósnak. A sarki mobilosnál bármelyik szolgáltató kártyája megvan, és még számot is lehet választani a készletből. Én fél évente, vagy sűrübben cserélem a 2. számút telefonostól, mert ugye az a fránya IMEI azonosító…:-D
 • Xxx
  Ha nem lopna el százmilliárdokat a kormány, akkor lehetne ezért picsogni. De így feleslegesnek érzem.
  A legtöbb kétes telefonosnál lehet venni aktivált sim kártyát. Ha az a zsirdisznó Szilárd ezzel foglalkozna, nem pedig a démonokkal, máris nagyobb haszna lenne, hogy etetjük.
 • Peti
  @Kiszamolo: ebben maximálisan igazad van. Én csak az egyik indokot hoztam fel magára az adategyeztetésre. Ettől függetlenül ugyanúgy történhetnek visszaélések, így természetesen semmi értelme az egésznek. Sőt, akár fordítva is elsülhet a dolog: a csalók is felhasználhatják ezt az “adategyeztetéses” maszlagot néhány jóhiszemű emberrel szemben.
  “Jobb” helyeken, ha csak egy bűncselekményre utaló szó hangzik el telefonálás közben, már rögtön rááll az illetőre a “nemzetbiztonság Bt”. Ezzel szemben itthon csak erre a dedós ‘ki kicsoda’ játékra futotta.

  Egyébként engem sokkal jobban foglalkoztat a májusban életbe lépő, új uniós adatvédelmi rendelet. Kíváncsi leszek, hogy ennek hatására eltűnnek-e majd a telefonon zaklató bankok, biztosítók, kiadók stb. Nálunk például, ha az üzletben kint marad a pulton egy kuncsaft neve, telefonszáma, milliós nagyságrendű bírságot szabhatnak ki ránk.

 • szörnyülködő
  Minden évben kell adategyeztetni. Telekomnál nem kell kivenni a sim kártyát a riasztóból, csak személyesen kell bemenni. A csalókról meg annyit, hogy most jelen pillanatban is van olyan aki naponta változtatja személyét, és kihasználja a rendszert, cégre aktiválható 50 db sim és elég a céginfós adatokat tudni. Több olyan nem tájékozott ember van, aki megveszi kéz alól a kártyát esetenként 3-4-5 ezer forintért, utána meg sír, ha deaktív, meg újra kell aktiválni a saját nevére…
 • István
  @Tamás,
  Amikor ez először jött be, akkor kiszámoltuk, 200 000 SIM kártya egy ember nevén.
  Egy nagyon gyakorlott ügyintéző egy SIM kártyát 10 perc alatt ad el.
  Vagyis 200 000 SIM kártya eladása 2 000 000 perc, vagyis ~33 333 óra.

  Induljunk ki abból, hogy plázában vette, ahol jellemzően 10-21 van nyitva az ügyfélszolgálat. Ez napi 11 óra nyitva tartás. 33 333 óra esetén ez 3030 nyitvatartási napot jelent, ami kicsivel több mint 8 év. (~8,3 év)

  Vagyis ha EGY ember vette meg az összeset, akkor ez azt jelenti, hogy egy darab ügyintéző 8,3 éven át, minden nap (vasárnap, ünnepnap is!), napi 11 órában csak ennek az embernek adott el SIM kártyát, bármilyen pihenő és szünet nélkül.

  Ugye érezzük a dolog abszurditását, meg hogy politikusaink mennyire hadilábon állnak a matematikával?

 • AAA
  200 ezer kártyát megvenni kb. fizikai képtelenség. Egész nap ott ülsz az ügyfélszolgálaton és veszed a kártyákat? Ne vicceljünk már. Hány évig tartana ez? És akkor mást sem csinálsz.
  Egy totális baromság az egész. Arra jó, hogy az egybites kormánypárti szavazók megnyugodjanak, hogy itt aztán kézben vannak tartva a dolgok. Úgy meg vagyunk most aztán védve, hogy na. Annyi értelme van mint kiállítani a TEK-et a reptérre meg a karácsonyi vásárba. Látványos semmittevés.
 • Kiszamolo
  Szörnyű, én a Telekomnál személyesen egyeztettem és ott kellett lennie a kártyának, mert ott a boltban SMS-t küldtek rá, azt kellett bediktálni.
 • TT
  Nekem tavaly a Telenornál az online adataegyeztetés simán működött.
  De tudtommal minden szolgáltatónak van egy /adategyeztetes aloldala, ahol ezt online meg lehet tenni, nem?
  Idénre már biztos felkészültek rá.
 • Tiborg
  Adategyeztetni lehet a szolgáltató oldalán, személyes jelszó megadásával, nem kell a kártyát se kiszedni se bevinni sehova. Kb. 2 perc az egész, már százszor ki lett tárgyalva.
  Az is százszor ki lett tárgyalva, hogy a 200.000 kártyát megvenni is képtelenség, és az is, hogy miért pont itt veszi az aki anonym módon akarja használni, mikor pl. Romániában eleve sohasem kellett nevet egyeztetni vásárláskor, míg itthon mindig.
 • Kiszamolo
  Tiborg, SMS-t küldenek a kártyára. Nem kell kivenni, csak ha meg is akarod kapni azt az SMS-t, amiben a visszaigazoló kód van….

  Ha nem lehet kivenni, akkor személyesen kell bemenni. Ha vered az asztalt, akkor az üzletben nem SMS-t akarnak küldeni a kártyádra, hanem valahogy máshogy ellenőrzik.

 • Gabo
  T-nél lehet online adategyeztetni is. Már tavaly is megvolt a felület – úgy a 10. próbálkozásra, hibabejelentésre már hipp-hopp működött is. Ha szerencsénk van, akkor nem nyúltak azóta hozzá. (A hibabejelentő form a weboldalukon is megér egy misét, de most nem ez a téma)
 • Kiszamolo
  Gabo, most kerestem, sehol nem találom az oldalukon, még a keresővel sem. Tudsz egy linket?
 • M
  Én T fiókba belépve próbáltam, úgy pl lehet online is. Feltéve persze, ha eltalálod az összes adatod (kis nagybetű is számít), és előző óta az igazolványod se járt le.
 • M
  telekom.hu/lakossagi/ugyintezes/segitunk/domino-adatellenorzes
 • AAA
  @Kiszámoló
  telekom.hu/shop/adategyeztetes?s=e1s1

  Ha a telekom keresője nem is találja, a google igen.:) Tavaly ezen csináltam meg, nekem működött gond nélkül.

 • Szaky
  Az egész a piréz tenorista migráncsok miatt van! Aki nem hiszi a SorosBrüsszelistaGyucsány!
 • Szaky
  Kiszamolo
  2018-01-29 at 09:38

  Levették, már én is kerestem.
  Gondolom ha aktuális lesz visszarakják.

 • Szaky
  Köszönöm mindenkinek megvan és működik!
 • tip
  Nekem volt már problémám a törvény színe előtt abból, hogy költözés után elfelejtettem megadni az új címemet egy VoIP szolgáltatónak (mások visszaéltek a számommal, és engem hiába keresett a nyomozóhatóság a tanúvallomás ügyében). Továbbá egy mobilszolgáltatónál, ahol sok eseménytelen év után egyszer csak kértem valamit, amire levelet küldött volna nekem a szolgáltató, én meg hiába vártam. Ha legalább évente egyszer rámírtak volna, hogy ellenőrizzem az adataimat, akkor ezek nem történtek volna meg. Teljesen feleslegesnek nem tartom az adategyeztetést, és ha online elintézhető, akkor talán nem is annyira jogos a felháborodás miatta.
 • AAA

  Akkor küldjön évente egy emlékeztetőt a szolgáltató, de ne legyen következménye, ha nem csinálok semmit.
 • tnt
  vodafonehoz tud valaki online liket esetleg? előre is köszönöm…
 • Maki Verem
  Az ok ennél prózaibb: készítik elő az állami mobiltársaságot. Két legyet ütnek egy csapásra: rengeteg leszakadó ügyfelet gyártanak – akiket majd az állami cég átvesz, ahol majd nem kell regisztrálni évente, plusz lesz egy jó kis adatbázisuk címmel, és hogy kinek hány kártyája van. Business á’la FIDESZ.
 • demidoux
  Hátha hasznos: Nekem is riasztóban van, és azt hittem így nem fog menni az online egyeztetés. De végül sikerült, mert be van állítva, hogy a SIMre kapott SMS-eket a saját telefonomra továbbítja.
 • autosim
  Tavaly én is mehettem be az autóban lévő SIM miatt, de idén ezen a linken már tényleg működik:
  telekom.hu/shop/adategyeztetes?s=e1s1

  Nem kell hozzá SMS-t kapni arra a számra amit úgysem tudsz megnézni!

  Köszi a tippet!

 • Axt
  Azért azt nem gondolnám, hogy azt a 200 ezer SIM kártyát ugyanaz az ember vette személyesen, mert ilyen mértékű visszaélést sosem egy ember követ el, hanem egy komplett bűnszövetkezet. Sokkal inkább hihető az, hogy a bűnszervezet emberei elkérték (megvették) a hajléktalan személyijét, akár még akár le is másoltak pár példányban, és több ember intézte a vásárlást ugyanazon stróman nevére.
 • tip
  @AAA: ha a mobilszolgáltató úgy működne, mint mondjuk egy bank, akkor nemhogy évente, hanem gyakrabban küldene postai levelet, és a harmadik, “elköltözött” jelzéssel visszapattanó levélre szerződést bontana.

  A mi kultúránkban az egy természetes elvárás az üzletfelek között, hogy ismerjék egymás címét.

 • delspam
  Oké hátha van itt olyan aki közel van a döntéshozókhoz:)

  Mondjuk elfogadom, hogy kell ez a mizéria. Annyival azért egyszerűsíthetnék, hogy a tulajdonos (értsd aki megvette), be regisztrál hozzá egy bankkártyát (természetes személy, folyószámla), és azzal egy éveben legalább egyszer feltölti, annak nem kell ezzel külön foglalkozni.

  Ha jól értem évi 1 adategyeztetés kell, de ha idén vásárlok akkor csak jövőre. Még jó hogy akkor egy évig bárki használhatja.

  Amúgy meg ha én egy hajléktalan vagyok, akkor nem adhatom tovább a kártyával együtt a szükséges adatokat is?