A FIRE ellentéte a lying flat

2023-04-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A Fire mozgalom lényege, hogy már-már mániákusan nyomjuk meg a munkát fiatalon, spóroljunk extrém módon, hogy minél hamarabb legyen annyi vagyonunk, hogy soha többé ne kelljen a pénzért dolgozni.

Kínában egy másik mozgalom indult, a lying flat. (Kínaiul tang ping, ha esetleg kérdeznék egy kvízmüsorban. 🙂 )

A fiatalok nem akarnak megszakadni a munkában, nem akarnak beállni a sorba és napi 12 órát robotolni azért, hogy hátha cserébe őket léptetik elő a háromezer másik ember közül és akkor majd keresnek annyit, hogy egyszer talán legyen egy normális ingatlanuk és szép autójuk. (996 erre a kínai kifejezés: reggel kilenctől este kilencig, hat napon át egy héten.)

Inkább visszavesznek az igényeikből, a mondásuk, hogy egynapi bér háromnapi kikapcsolódásra elég, ha nem akarunk drága szórakozási módokat. Az elvárásoknak való megfelelés, az ingatlan megszerzése, a középosztály életszínvonala és sok minden más, ami miatt az emberek hajlandóak rabszolgaszerűen éjt nappallá téve dolgozni, nem ér annyit szerintük, hogy ne legyen életük.

A nyugati világban ezt a munka-magánélet egyensúlyának újragondolásának hívják, a lying flat követői ezt radikálisan akarják megvalósítani, csak annyit dolgozni, ami egy szerény megélhetéshez elég.

A kommunista diktatúra nem nézi jó szemmel a filozófia terjedését, a cenzorok mindenhol irtják az online térben az erről szóló posztokat. Amikor zuhan a születésszám, kérdésessé vált az eddigi növekedés fenntarthatósága és a hivatalos narratíva, hogy mindenkinek teljes erejéből hozzá kell járulnia a "kínai álom" megvalósulásához, nem tűrik, hogy a fiatalok inkább saját maguknak éljenek.

Természetesen semmi újat nem találtak fel a kínai fiatalok, hasonló gyökerekből táplálkozott a beat nemzedék, a brit NEET és sok másik mozgalom is: inkább a szabadidő, mint a karrier és a szokásos életút, ingatlanvásárlás és autó.

Érthető, hogy a fiatalok nem akarnak kevés pénzért sokat dolgozni, főleg nem 12 órát hat nap egy héten és úgy érzik, hogy csak egyszer fiatalok, amit ki kell használniuk. A materiális javak átértékelése is egy jó irány, de kérdés, hogy hosszú távon nem fizetnek-e túl nagy árat a kényelemért. Az élet során gyakran kell erőfeszítéseket tenni a siker érdekében és nem mindig az elmenekülés a helyes megoldás. S ahogy a mondás tartja, fiatal tudsz lenni pénz nélkül, de öreg nem.

Ez is hasonló, mint a Fire és az összes hasonló filozofikus irányzat: le kell hántani róla a túlzásokat és megtartani csak a bölcs részét. Elérni egy megfelelő anyagi biztonságot fiatalon, kilépni a mókuskerékből és elengedni az amerikai álmot, az anyagi javak helyett az élet értelmét megpróbálni megragadni és így tovább.

Akit érdekel, bővebben ebben a cikkben olvashat a lying flatről.

Previous Post
Revolutos csalás

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram