Új Netflix sorozat: Hogyan legyünk gazdagok

Felkerült a Netflixre egy új, nyolcrészes sorozat, Hogyan legyünk gazdagok címmel.

A főszereplője/házigazdája Ramit Sethi, aki az I will teach you how to be rich című könyvet írta. Különféle embereknek, családoknak ad pénzügyi tanácsot, hogyan változtassák meg a pénzügyi életüket.

A sorozat címe megtévesztő, mert nem gazdaggá válnak a szereplők, csak úgymond megpróbálja gatyába rázni a pénzügyeiket.

Szerintem egy, a témáról szóló jó könyv elolvasásával jobban jársz, de ha amúgy is néznél valamit a Netflixen, érdemes vetni egy pillantást a sorozatra.

 

Share

51 hozzászólás

 • Belavoltam
  “Szerintem egy, a témáról szóló jó könyv elolvasásával jobban jársz”

  Peldakat kerek, amiket jonak tartasz, johetnek angolul is 😉

 • Rezsőke
  Ki a gazdag? Ismerőseim szerint, akinek van egy 200k EUR-t érő ingatlana, egy 20k EUR-t érő autója, munkája, ami kb évi nettó 60k EUR-t hoz, és nincs hitele (ez én lennék), az gazdag. Szerintem pedig alulról súrolom a polgári szintet.
 • IDSx
  a The Millionaire Next Door cimu konyv kb errol szol, csak az USAra vetitve. Hogy igazabol a gazdagnak latszo emberek jo reszenek gyakorlatilag hitelekre, lizingekre, reszletfizetesekre epul a gazdagsaguk, de egy komolyabb megbetegedes vagy varatlan kiadas eseten nagyon hamar gondban lennenek. Mindeközben meg az atlag kertvarosi, csendes szomszed hazaspar igazabol aki “gazdag”, akinek nem okoz problemat tartosan finanszirozni az egyebkent nem nelkulozo egzisztenciajat.
 • Treil
  A gondtalan és gazdag két különböző fogalom.
 • Csiszi
  Nem egy nagyon mély sorozat. Az amerikaiknak jó, aki Kiszámolót olvas sok újdonságt nem fog mondani. Legalábbis az első rész alapján.
 • gepeszmernok

  Könyvek, amik sokat segítettek nekem, nem csak pénzügyben, hanem filozófiában is.

  Daniel Kahnemann: Thinking, fast and slow
  M. Gerber: A vállalkozás mítosza
  Kiyosaki: Rich dad, poor dad

 • Torta69
  Elkezdtem.
  A főszereplő túl van pörögve kicsit.
  A kliensek meg túl vannak költekezve.. Akkora bevétellel könnyű gatyába rázni.

  Itthon sokszor a normális megélhetés se magától értetődő..
  Vagy hogy megengedhessük a kedvenc hobbinkat.

 • Hova tartozom?
  A magyar felső 10 %-ra ez biztos jó, a “polgári” osztály (felső közép) is megvan évi nettó 60 k eur jövedelemmel, bár a 200 k eur ingatlan már inkább csak egy nagyobb panel ára. A gazdagságtól messze van, de ezzel sokan lehetünk így a blogon (me too). Még pl. a nettó 150 k eur / év is csak felső közép, de már a magyar felső 5 % tagja.
 • Zscc
  2012-13 körül volt egy Gazdálkodj okosan nevű műsor az RTL-en, ahol tényleg nagy bajban lévő embereknek próbálták rendbetenni az anyagi helyzetüket. Kár, hogy már nincs fent, az elég tanulságos volt.
 • Tervező
  Hol lehet nettó 60k EUR-t keresni itthon? Vezető tervező mérnökként kb nettó 20k EUR az éves fizetésem… Bónusszal minimálisan több
 • Bagoly
  60e EUR/fő/év? Köszönjük szépen a magasröptű megszólalásodat, troll. Nyilván alulról súrolod a polgári szintet, igen. Átlagos fizetés nettó 400 ezer körül van, afölött lehet a polgári szint valamivel, de semmiképp nem a négyszerese.
 • Meepwn
  Szoftverfejlesztőként simán megvan a 60k€ néhány év tapasztalattal.
  Ez csak a sima multis fizetés.
  Contractorként saját kft-vel ennek a duplája, ha csak egyedül dolgozik az ember.
  Ez még nem a megszakadás szint.
 • B.Csaba
  Kérlek definiáld a hobbi fogalmát. 🙂 Sokaknak az a hobbi, hogy jóllaknak heti 1x. Még kiszámoló olvasók is, ha most kezdték. /s
 • Fox (IT)

  Nyugatra dolgozo szabaduszo IT fejlesztojent napi 600-1000euro bevetelt ossze lehet szedni. Ebbol siman kijon az evi 60k netto.
 • Kristóf

  “Ki a gazdag? Ismerőseim szerint, akinek van egy 200k EUR-t érő ingatlana, egy 20k EUR-t érő autója, munkája, ami kb évi nettó 60k EUR-t hoz, és nincs hitele (ez én lennék), az gazdag. Szerintem pedig alulról súrolom a polgári szintet.”

  Ismerőseidnek üzenem, hogy nincs fantáziájuk 😀 . Szerintem ez nagyon messze van a gazdaságtól. Az autó, mint vagyontárgy szerepel, ráadásul dolgozni is kell az illetőnek munkaviszonyban. A 200k EUR ingatlan már Magyarországon egy háromszobás belvárosi lakás vagy egy régebbi és nem túl nagy ház egy megyeszékhelyen vagy a közelében.

 • doboz
  vagyon alapján kb. a felső 10% alján vagy ezzel, de a jövedelmeddel inkább a felső 3-5% környékén lehetsz.
  Vagyis vagy fiatal vagy még vagy nagy részét elköltöd a jövedelmednek (vagy ezek kombója)

  portfolio.hu/befektetes/20220319/kiderult-mekkora-vagyona-van-a-leggazdagabb-csaladoknak-magyarorszagon-534109

 • Álomország
  @rezsöke na megerkeztek a nagyotmondo uj nickek:-D
  Ilyen filmet megemliteni teljesen hiabavalo,mert kezdödik a f.szmeregetes..
 • Belavoltam
  60k netto EUR/ev, az durvan brutto 2,8 M HUF/ho jelenlegi arfolyamon. Igaza van kolleganak, hogy aki ennyit keres, az mar valoban gazdag.
 • Belavoltam
  Koszonom az ajanlot, de szamomra Kiyosaki egy komolyan nem veheto alak. A masik 2 konyv nem temaba vago.
 • Highlander
  Rezsőke, ez attól is függ hogy hány éves vagy. Ha 24 éves palyakezdo akkor jó, ha 65 és már mennél nyugdíjba akkor nem annyira.
  Kiszamolo Akadémiai, de gondolom azt már mindenki látta 🙂
 • Dobi
  Netflix-re költeni pazarlás, lehet kezdeni a spórolást a lemondással.
 • -nb-
  OFF – ki mennyire gazdag
  Gazdagnak sosem éreztem magam, de boldogan elvoltam havi 550k forinttal netto, amíg el nem mentem nyugdíjba (el leszek menve pontosabban, precíz kirúgási szerződéssel, ha közbe nem jön valami …), most kb. nyugdíjnyi fizetést kapok év közepéig (aztán nyugdíj, kb. 70%, a kirúgás korai nyugdíjat jelentett, 1 évig fizetnek, munka nélkül) és ettől hirtelen szegénynek érzem magam, ennyit tesz havi 170 ezer minusz.
  (meg hirtelen fontos lett a sorban a következő ingatlan kiadása, hogy pótolja a kiesést annyira, amennyire).
  Ez csak a 5ezer EUR/monate fizuról jutott eszembe. Meg kinek hol a minimum.
 • Álomország
  Szerintem a föszereplö pasi zsenialis(es nem a penzügyi tanacsai miatt,azok alap kerdesek,meg csak az elsö resznel jarok) Az elsö parnal nem is a penz a problema,es ezt ö is nagyon jol megfogalmazza.Tehat ha valakinek penzügyi gondjai vannak,ott nem csak a penz maga a gond.
  Renelem ezzel nem mondtam újat senkinek:-D
 • 404? 440.

  Jómódú esetleg, de gazdag az aztán nem. Nagyon nem.
  Egy kicsit jobb és nagyobb panel árának megfelelő ingatlannal és egy alsókategóriás fiatal autóval? A gazdag ingatlanja az közelebb van a milliárdhoz mint a tízmilliós szinthez, és definició szerint már dolgoznia sem kellene az életszinvonalához.
  Ez egy átlagos pesti szinvonal, egy kiugróan jó fizuval. De hogy gazdag….. ugyanmár.
 • Attecte
  egy nem csak valódi nevet, de regisztrációt is nélkülöző fórumon annyira súlytalan, hogy engem már nem is dühít. Csinálják csak, ez a közösség nem fogja magát szarabbul érezni miatta.
 • Don Tejbegríz a féllábú matrac

  A gazdag deffiníciója:
  – gazdag az, akinek több pénze van, mint annak akitől kérdezik ki a gazdag.

 • Tekintetes úr
  “Netflix-re költeni pazarlás, lehet kezdeni a spórolást a lemondással.”

  Ez nem feltétlenül igaz. Volt ilyen kutatás (Banerjee, talán?) ahol megnézték, hogy miért lehet racionális döntés a mélyszegénységben élőknek plazmatévét vásárolni. Meglepő, de van rá logikus magyarázat.

 • Belavoltam
  Köszönöm szépen a javaslatokat! Nem vagyok már fiatal, nagyon nem, tinédzser a gyerekem, de rájöttem, nyelvet bizony tanulni kell! Alap szinten már megértem az angol szavakat is, egy könyvet be tudok tenni a rózsaszín kistáskám oldalsó zsebébe és a metrón tudom olvasni! Köszönöm nektek!
 • Meepwn
  Tegnap megnéztem pár részt.
  Ramit ez előtt ismertem és kedveltem is a hozzáállássát a pénzhez:
  Azért kell tudatosan kezelni a pénzügyeinket, hogy tudjunk arra költeni aminek örülünk.

  De ez a műsor borzalmas.
  Egyetlen komolyan vehető pár volt benne, akiknek tényleg szüksége volt a pénzügyi tanácsokra.
  (Akik havi 400$-t kötöttek arra, hogy tárolják a lomjaikat).

  A többinek pszichológus kellett volna.
  Talán 4 részt néztem meg belőle, elég is volt.

 • fank70
  Olyan, mint kutya témában a mexikói srác, aki ad egy csomó jótanácsot, de szinte mindig az a lényeg/megoldás, hogy el kellene vinni rendszeresena kutyust sétálni…
 • A tények tények maradnak attól, hogy nem hiszel bennük
  “de szamomra Kiyosaki egy komolyan nem veheto alak”

  Nincs ezzel gond, ez a te problémád. (Írásod alapján megállapítható, hogy a magyartanárod sem volt “komolyan vehető alak.”)

  Attól még Kiyosaki első két könyve (Gazdag papa, szegény papa és a Cash-flow négyszög) alapmű. Lényegében általános iskolai tananyag kellen, hogy legyen. A többi elméleti könyve, a próféciái meg a többi hasonló, azok hanyagolhatóak.

 • Belavoltam
  “Írásod alapján megállapítható, hogy a magyartanárod sem volt “komolyan vehető alak.”)”

  Mi a problemad? Akarsz rola beszelni?

 • Álomország
  hogy ez mennyire igy van:-) amiota tudatosabban kezeljük a penzünket(en szetosztom mindenfele celokra) azota sokkal jobban ki tudom valasztani mi az aminek igazan örülnek,es arra gyüjtök(nem nagy dolgok)
  En nem ismertem a pasit,de szerintem biztos van valamilyen pszichologusi kepzettsege,annyira jo kerdeseket tett fel.
 • Kiki87
  Ha már a könyvek olvasásával úgyis jobban járunk, én örülnék egy Kiszámoló-féle könyvajánlónak. Nem is feltétlen kell a szó klasszikus értelmében vett ajánlónak lennie, egy sima listának is örülnék 🙂
  Mondjuk egy blogbejegyzés, hogy mely könyveket érdemes olvasni Miklós szerint. Aztán persze ha van valami új, akkor időnként bővíteni is lehetne a listát . . .
 • flashgordon
  Nekem furi volt a sorozatban, h annyira triviális: Hogyan spóroljunk? 8 hitelkártyából lemondunk hetet, és kiárusítjuk a raktárt, ahol gyakorlatilag olyan cuccokat tárolunk havi 400 dollárért, amire nincs szükségünk. Gyakorlatilag ha ingyen odaadja vkinek és felmondja a raktárt már jobban jár.

  Nekem egy hitelkártyám sincs s raktáram se. 🙂

 • Raszputyin
  Kedves Miklos,
  Csatlakoznek en is az elottem szolokhoz, hogy tudnal adni kerlek egy listat a legjobb uzleti temaju konyvekrol, amit tudnal ajanlani?
  Amik nekem tetszettek:
  Gerber: Vallalkozasok E Mitosz
  Kiyosaki: Cash flow negyszog
  Dawson: Nyero targyalasi technikak
 • istv4n
  neked lehet nincs, de az USA-ban a túl sok hitelkártyahasználat komoly probléma.
 • Cartman
  Ajánlanék egy könyvet én is, aki radikálisan meg akarja változtatni az életét, az felejtse el a nagy pénzügyi guruk hülyeségeit és ezt a könyvet olvassa el helyette! Többi ér, mint az összes többi üzleti könyv együtt.

  MJ DeMarco: Gyorsítósáv a milliókhoz (The Millionaire Fastlane)

 • Átlagember
  Hát igen, évi 60 000 euro az valójában csak az alsó közép réteg. A feleségemmel együtt keresünk évi 225 000 eurót. Emellett vannak ingatlanok amit természetesen kiadunk. Ezt nem számoltam bele a 225 000 euróba. Nem mondhatom, hogy gazdagok lennénk vagy ilyesmi.
 • Jááááááj....

  “Hát igen, évi 60 000 euro az valójában csak az alsó közép réteg. A feleségemmel együtt keresünk évi 225 000 eurót. Emellett vannak ingatlanok amit természetesen kiadunk. Ezt nem számoltam bele a 225 000 euróba. Nem mondhatom, hogy gazdagok lennénk vagy ilyesmi.”

  Mit is írjak…Noha nem kérdezte senki, de nekem 30 centi…szerintem átlagos. Alatta inkább alsó-középkategóriának nevezném.

 • Zoli

  Ha MJ DeMarco a legfőbb példakép számodra, akkor azért bőven van még mit tanulnod.
  L.O.L.
 • Belavoltam
  “A feleségemmel együtt keresünk évi 225 000 eurót” vs. :-)))

  Jaja, az a havi 7 millios HUF bevetel (mar nem is mertem nettot szamolni) valoban tipikus atlag. De mondjuk az osztrak atlag fizetes is kb. 35k EUR/ev.

 • Koki
  Jaja, szerintem is mi csak az alsó középrétegbe tartozunk.
  A havi bevételünk alig haladja meg az 50.000 eurót, sajnos meg kell gondolnom, hogy az S-Mercit le tudom-e cserélni egy Rolls-ra, és tavaly csak 8,5 hónapot tudtunk 5 csillagos szállodákban lakni tengerpartok közelében.
  Szörnyű. Gazdagság? Az mi lehet? …
 • Koger Zsuzsa
  Csatlakozom az előttem szólóhoz: ez egyszerűen borzalmas. Jópár részt megnézve teljesen komolyan kérdezem: mi a relevanciája ennek a freak show-nak a magyar valóságra nézve? De 4 évet az USA-ban eltöltve (igaz, a 90-es években) még azt is vitatom, hogy az USA-ban ezek valóságok helyzetek, emberek.. Drag queen, vetélkedő-nyertes, influenszer, kitartott (az egész sorozat talán legostobább, francia származású) nő mint életszerű szereplők? Vagy van, akinek még el kell mondani, hogy az MLM scam?? Meg hogy kevesebbet költs, mint amennyit keresel? ugyan már.. Ez egy teljesen szélsőséges ábrázolása az amerikaiaknak, kb Móunika só. Arra mindenesetre jó a sorozat, hogy teljes morális döbbenettel nézzem, hogy tud a fogyasztói társadalom kifordulni magából, “capitalism at its worst”. Miért is hasznos nekünk ez a sorozat??
 • Attecte
  Érdekes sorozat, van benne valami fura mellékszál, ilyen pénzügyi semmiről beszélgetnek, mert ezt másnak nem lehet hívni.

  Ja, amúgy tudjátok miről szól, 2 perc alatt iphos és bóvli villanytalicska reklám, aztán a gazdag pár, ahol a családfenntartó akarja megmondani mire mehet a pénz, a párja meg a gyerekkel otthon panaszkodik, hogy neki jár a pénz bár azt nem értem mégis milyen alapon. Ja csak a nemeket összecserélték mert manapság ezzel kell hergelni a társadalmat. Aztán a dagadt nigró semmirekellők, sejtettem, már várom a buzit is, ne lőjétek le a poént, még meg akarom nézni. Ja dehogy akarom. Természetesen suttyó tetovált degenerációban szenved az összes. Fú a főszereplő keze milyen szőrös, de azért egy fém ratyikarika a közepére az hogyne kéne! Jó kis sorozat! 😀

 • Cartman

  Nem mondtam, hogy ő lenne a legfőbb példaképem, csak hogy hasznos a könyv. Te milyen könyveket ajánlasz? Szerinted ki a követendő példakép?
 • Attecte
  A második Attecte természetesen nem nem én voltam ha már névtelen fórum.
 • Meepwn

  Tavaly ~620e€-t kerestem.
  Az idén az 1m€ még lehetséges.
  Ebben nincsenek benne a befektetéseim.
  Nem érzem magam gazdagnak.

  A Netflixet is csak mindenki második hónapban fizetem elő.

 • Marci
  Nagyon gyenge ez a sorozat, csak a szórakoztatásra megy rá, ez egy reality show. Mondom ezt úgy, hogy bírom a csávót és a könyve is jó. De aki ennyire a nullán van pénzügyi tudatosság szempontjából, az inkább olvassa el a könyvet. Aki meg már olvasta, az töltse hasznosabban az idejét ennél.
 • Hova tartozom?
  Azért ügyeljünk arra is, nehogy túl sokat mondjunk. Évi 1 m EUR-okkal gyorsan gyűlnének a milliárdok, befektetve meg pláne. Aztán meg hiába keresünk az éves top 500 kiadványokban: hol is lehet meepwn?