A magyar átlagember

A napi.hu közölt egy cikket a magyar átlagember vagyoni állapotáról, akit érdekel, itt el tudja olvasni.

Érdekes a műszaki cikkek bontása is háztartásonként. Amíg tévé másfél található egy háztartásban, klíma csak a háztartások 6%-ában van.

Share

80 hozzászólás

 • szocske
  Íme érdekes összehasonlítás az 1981-es átlagemberrel 🙂

  youtube.com/watch?v=k4YrGJNAFVg

 • Zabalint
  Meglepően sok vezetékes telefon van még, tudom, hogy ezek nagyobb része ip telefon lehet, de így is, bár lehet sokan csomagot vettek, ami nem olcsóbb telefon nélkül.
 • Kiszamolo
  Zabalint, papíron nekünk is van, így olcsóbb volt a csomag, mint telefon nélkül. Még készülékünk sincs hozzá, így biztos nem fogjuk használni.
 • Crimson
  Érdekes adatok, bár jövedelemnél hasznosabb lenne az átlag helyett a mediánt látni. Azok valamivel alacsonyabb értékek lennének.
 • 3.14
  P.Mobil – Átlagember
  Kitünő gitárszóló van benne! 🙂
 • S1M0N
  100 háztartásra 149 TV? Majdnem 3× annyi tévénk van, mint hűtőnk?
  Na az kemény…
 • Tudatlan

  Ha veszek még 2 hűtőt, attól az még üres marad.
  A tévéket meg nem nekem kell megtölteni műsorral.

 • realestate
  Elképesztő milyen csóró az átlag, de tényleg. BP és környéke szerintem a két-háromszorosa minimum ennek az átlagnak! Akkor mi lehet falun??? OMG!!!
 • ügyvéd

  A kombihűtőket nem adtad hozzá 😀 😀 😀 58+47 = 105
 • Csaba
  1)
  “a családi kedvezmény NÉLKÜL számított nettó fizetés pedig 182 ezer forint”

  pár sorral lejjebb

  “gyermektelenek átlag nettója 172 ezer forint”

  #
  Csak én érzek benne ellentmondást?

  2)
  “A háztartások 80 százalékának […] 1 autója van, 17,2 százalékuknak pedig 2 autóval rendelkezik. A háztartások mindössze 3 százalékának van 3 vagy annál több autója.”

  #
  80%+17,2%+3%=100,2% –> Minden háztartásban van autó.

  3)
  100 háztartásra 58 hűtőszekrény jut.

  #
  Tényleg…?!

 • mitel hentes
  Háztartási gépet azért vesz az ember, hogy időt nyerjen vele. Mosógép, mosogatógép, szárítógép (!) napi szinten órákat spórol a drága időből.

  Az időt ellopó háztartási eszközök viszont teljességgel haszontalanok. Mobiltelefon, TV, notebook napi szinten 5 órát is elvesz a szabadidőből, ráadásul kétszer olyan drága mint egy szárítógép. Persze nem is ugyanazok veszik meg… szárítógép a gyerekes családok számára életmentő, míg az egyedülállóak elverhetik a pénzt gamer PC-re, és drága presztízsmobiltelefonra.

 • dgt_
  S1M0N: Vigyázz, valamiért három külön kategória van: hűtőszekrény, fagyasztógép ill. hűtő- és fagyasztógép, először csodálkoztam, hogy csak minden második háztartásnak van hűtője, de így már érthető.
 • Kopter Geza
  – ha a 100 emberbe engem is beleszámolnak, akkor több drónunk (ejj, de nem szeretem ezt a szót) van mint mosogatógépünk. 😛
 • expect
  “100 háztartásra 149 TV? Majdnem 3× annyi tévénk van, mint hűtőnk?
  Na az kemény…”
  Sztem nincs ebben sok meglepetés, a régi tv-t berakod a gyerek szobájába, ellenben a régi hűtővel, amit elvitetsz, amikor hozzák az újat.
  Amúgy a klíma el nem terjedése számomra érdekesebb. Ezek szerint még mindig valamiféle úri huncutságként kezeli a társadalom, holott pont ugyanannyira magától értetődő a használata, minthogy 5 fokban fűtünk.
 • Szaky
  Lehet hogy csak én nem látom de hiányzik az átlagos megtakarítás és adósság.
 • Tibor
  @Tudatlan: a nap kommentje! 🙂
 • szocske
  , ráadásul ősszel és tavasszal egy modern klíma olcsóbban fűt, mint a gáz vagy akár a szén/fatüzelés, szóval néhány év alatt visszahozza az árát 🙂
  A mi házunkban például napelem nélkül évente 60 ezer Ftot spórolna a klímás fűtés, így, hogy a napelem termeli az áramot, éves 100ezerrel csökkentette a gázszámlát.
  Szóval 3-5 év alatt megspórolja a saját árát a fűtésen, az már csak apró extra, hogy kánikulában hűteni is tud 🙂
 • szocske
  , szvsz akinek 2-3 vagy több autója van, arra igaz az 1 autós állítás is, tehát a 17,2 és a 3% is a 80%-on belülre esik, bár kétségtelenül szerencsétlenül és félreérthetően fogalmaz a cikk.
 • szocske
  de autót darabra mérni eleve szerencsétlen dolog, mert pl. kinek jobb az anyagi helyzete, akinek van 3 db 200ezret (sem) érő régi roncs, vagy akinek van 1 db új autója?
 • Én is akarok kommentelni
  Hehe. A szomszédban 3 autó van, kettő két különböző cég nevén, egy pedig egy egyesületén. A statisztika szerint ebben a háztartásban nincs egyetlen autó sem? 🙂
 • Zabalint

  Szerintem meg messze nem annyira magától értetődő. Eleve nem minden lakás melegszik fel annyira, főleg ha éjszaka nyitott ablak mellett alszanak, nappal meg mindent becsuknak, és jó a hőszigetelés. Emellett 30-35 fok az szívás, ellenben 5 fokban simán megbetegedne az átlagember. Aztán az sem mindegy, hogy nagyjából csak aludni jársz haza, vagy sokat vagy otthon. Sokkal inkább munkahelyeken triviális (iskolákban is az lenne.. ), ahol a nappal nagyobb részét töltjük.

  A többi háztartási eszközhöz képest meg azért kevésbé egyszerű, mert be kell építeni, plusz a legtöbn lakásban az elektromos hálózat felújítása is kellene hozzá, ezek mef macerás dolgok, ha bent is laksz és dolgozol is. Nyilván fűtéssel is ez lenne, csak az ugye a legtöbb lakásban “gyárilag” van, max. cseréled, korszerűsíted.

 • expect
  “Eleve nem minden lakás melegszik fel annyira, főleg ha éjszaka nyitott ablak mellett alszanak, nappal meg mindent becsuknak, és jó a hőszigetelés”
  Ez elméletben persze igaz, csak sztem a hazai lakások/házak szigetelése ponthogy rettenetes átlagot hoz. Az új építésűeknél meg általában már alaptartozék a klíma vagy legalábbis a kijárata.
  Sztem egy túl meleg lakásnak is vannak jelentős egészségügyi kockázatai, de tény, hogy nem azonnal jelentkezők. Pl rettenet melegben aludni biztos hogy nem pihentető, annak meg hosszútávon lesznek hatásai, de egyébként is eléggé megterhelő tud lenni a szervezet számára a kánikula.
  Az iskola/munkahely résszel teljesen egyetértek, pláne hogy ott elvárt lenne a koncentráció, ami tocsogó ruhában kissé abszurd.
 • Teddy
  @szöcske
  Milyen klímátok van?
 • jurta
  “pont ugyanannyira magától értetődő a használata, minthogy 5 fokban fűtünk.”

  Fűtés azóta van, mióta benépesítettük a mérsékelt égövet, klíma a mai formájában egy-két nemzedéke.

  Fűtésre rengeteg aktív műszaki megoldás van, hűtésre 1, és a fűtéssel ellentétben (jelenleg legalábbis főleg) távol termelt, pénzért vásárolt energián megy csak.

  (Amúgy marha érdekes a fűtési kulturális és éghajlatfüggő szokások tanulmányozása. Pl.:
  – A helyiség levegőjének fűtése, mely Mo-on egyeduralkodó, az egyik legpazarlóbb megoldás. Ágyat, pokrócot, asztalt, WC-deszkát fűtenek más földrészeken.
  – A fejlett, gazdag, mérsékelt övi – télen a területe legnagyobb részén nem fagyos, de csak pár Celsius fokos – Új-Zélandon csak mostanában kezd terjedni az a luxus, hogy nem csak egyetlen szobát fűtenek beépített rendszerrel… De alváshoz még mindig le szokták kapcsolni…)

 • Hunt3R

  És azt hol lehet megnézni, hogy ehhez a vagyonhoz mennyi hitel kapcsolódik? Mert nagyon szép, hogy elvileg van 11 millió vagyon ingatlanban, meg 1 millió az autóban, de érzésem szerint ezekre ráborul kb. 8-9 millió forint hitel is, úgy meg már mindjárt csak 3-4 millió forintról beszélgetünk.

  Vagy a haranggörbe felső része ennyire felfelé torzítja az átlagot?

 • szocske
  , Fujitsu ASYG18LFCA/AOYG18LFC
  de ne ez legyen a kiindulási alap, manapság már lehetne jobbat és/vagy olcsóbbat is venni erre a célra.
 • Handalamandala

  Kanada fejlettnek mondható? Csak mert jellemzően ott is a helyiség levegőjét fűtik, mint ahogy a szintén fejlettnek mondható USA északi részén is.

  Hűtésre is számos módszer van, amiknek többségét kétezer évvel ezelőtt is aktívan alkalmazták.

  Fűtés azóta van, mióta hideg is van. Hideg pedig a forró égöv alatt is van, például amikor lemegy a Nap.

 • attila
  kicsit leegyszerűsítetted ezt a klímával fűtés dolgot 🙂 Nekem be sincs vezetve a gáz. Csak klímával fűtök. van 6 darab beltéri és 3 darab kültéri. valóban nagyon olcsón fűtenek. ez már tény. anno mikor választottam a gépészmérnök végzettségű emberke aki meggyőzött garantálta hogy nem fogok fázni és olcsóbb lesz mint a gáz. a központi fűtésesek kiröhögtek. majd télen mikor bejött a mínusz 20 akkor kárörvendve felhívtak hogy na ugye megmondtuk most megfagytok. sajnos le kellett törölnöm a mosolyt az arcukról mert nálam akkor is stabil 22 fok volt mindenhol 😀 Amivel te nem számolsz hogy ezeket ugyanúgy kell karbantartani évente 2x mint mást. És itt 9 darab egységről beszélünl, nem pedig egy központi gázkazánról. Tehát a karbantartása az olyan többe van évente míg egy gázkazánnak . vagy persze lehet ezeket is nem karbantartatni és akkor megmarad a pénz meg ugrik a gari. a napelemr
 • attila
  a napelemről már beszéltünk, ha valaki klímázik meg h tarifával fűt akkor 15 éve feletti a megtérülés és akkor azzal számoltam hogy egyre drágább lesz az áram és 3 százaléknál nem kapok évente több kamatot 🙂
 • Zelle
  Árulja el nekem valaki: miért nem használják soha, semmilyen statisztikai kimutatás esetén a mediánbért az átlagbért helyett? Ezek így teljesen fals adatok, mert közben (elméletileg) mindenki tudja, hogy az átlagbér többek között úgy jön ki, hogy az X százaléknyi jól kereső azért alaposan felhúzza a kevesebbet kereső átlag bérét.

  A cikk szerint a magyar nettó átlagbér 182 ezer forint körül van. Az Eurostat adatai alapján a nettó mediánbér viszont csak kb. 130 ezer forint országos szinten (igen, az Eurostaton kell keresni, mert a kormánypárti KSH-nak gondolom ciki kirakni az igazságot, ezért ott nem találtam), magyarul a legtöbb ember ennyit keres valójában, nyilván van az a réteg, aki ennél kevesebbet vagy többet.

  A tény azonban az átlagember illetően, gyermek nélkül: havi 130 ezret keres, két gyerekkel, csp-vel együtt kb. 190 ezret. Ezt érdemes figyelembe venni szerintem.

 • szocske

  karbantartás: fűtésnél nincs eü kockázata, mert akkor kint csapódik le a pára, persze nem árt azért megcsinál(tat)ni és a garanciához tényleg csináltatni kell egy vagyonért, így megfontolandó, hogy aki fogékony rá magának csinálja és lemondjon a garanciáról.
  Jól szigetelt átlagos méretű házba nem kell 6 gép, a földszinti részt nekem pl. egyetlen gép gond nélkül kifűti, az emeletre kellene még egy, de esélyes, hogy inkább levegő-víz hőszivattyú lesz helyette.
  Duál gépeket venni sztem hiba, drágább mint 2 szóló, és ha egy elromlik az kettőt visz.

  Napelem kedvezményes tarifára: attól függ mekkora rendszerre van szükség a normál fogyasztás kiváltásához. Ha az túl kicsi, mint pl. nálunk is volt, akkor nagyon drága lenne csak azt kiváltani, így viszonylag kicsi a felára egy dupla akkora rendszernek.
  +régi házban a H tarifa sincs ingyen, új óraszekrény és sok kábelezés kellhet.

 • Dani85
  A klímával fűtőkhöz lenne egy kérdésem. Hogy csináljátok azt, hogy elég félévente karbantartani? Nekem az a tapasztalatom, ha nem fújok bele kéthetente klímatisztítót bebüdösödik.
 • szocske
  , Valószínűleg tele van minden jóval, ami nagy eséllyel hűtés üzemben került bele. Szerintem nem fújkálni kéne, hanem egyszer rendesen szétszedve kitakarítani…

  Én még sosem fújkáltam semmivel, azonban kb. 2 hetente kimosom új korától a kivehető szűrőt tiszta vízzel, így eleve kevésbé koszolódik, hűtésre pedig nem nagyon használom (nincs rá szükség, árnyékolok ha meleg van, éjjel pedig szellőztetek), persze tartós kánikulában azért megy hűtésre is, évente néhány napot, ha már megvan. Ilyenkor előtt járatom ventilátor fokozaton min. fél órát, így kiszárad a hőcserélő, nem marad nedves, így nincs táptalaj a gombáknak.

 • jurta

  “Kanada fejlettnek mondható? Csak mert jellemzően ott is a helyiség levegőjét fűtik”

  1 szóval sem neveztem fejletlennek az ilyen kultúrákat. Pazarlónak neveztem.

  “Hűtésre is számos módszer van, amiknek többségét kétezer évvel ezelőtt is aktívan alkalmazták.”

  Műszakilag aktív (kívülről betáplált energiával működő) megoldásról beszéltem. Vízpermettel, huzattal, árnyékolással persze h. már az arabok is, de ezek nem szabályozhatók a helyiséghőmérsékletről úgy, mint az elektromos hőszivattyú

 • Dani85
  , Egyszer csináltattam ózonos penésztelenítést a lakásban -közben ventilátoron járt a klíma-, az elvileg megöl mindent, utána csak a szűrőt tisztítottam egy darabig. Másfél hónapig volt jó. A szűrőt én is ki szoktam mosni gyakran. Hűtésre szinte soha nincs használva, mert hideg a lakás alapból. Ventilátor fokozaton leállítás előtt fél óráig mindig járatom. Te miért előtte járatod? Nekem az nem tűnik logikusnak. Neked mit csinálnak karbantartásnál? Nekem a garanciális készüléken karbantartás gyanánt csak ugyanúgy befújják klímatisztítóval, ahogy én is. (Illetve a kültérivel is csinálnak valamit, de az e kérdés szempontjából lényegtelen.)
 • Nimfas Corporation
  Szöcske:

  Klímával fűtésnél szokták mondani, hogy a “nyári 3-4-5 COP” értékel eléggé lecsökken, 1 órából 40 percet olvaszt és 20 percet fűt. Továbbá nem mindenki szereti a huzatot a lakásban. Nem beszélve arról hogy azért egy klíma bármennyire csöndes azért este-éjjel ha nem megy a tv akkor azért hangos is (egy gázkazánhoz képest) 😉

  Nálunk is van 2 klíma, egy 3,5-es LG inverteres (Földszint nappali, konyha és konyhát lehűti, fűti) továbbá az emeleten egy régi Orion On-Off (tavaly panelt rendeltem hozzá Aliexpressről – és jó is lett!- mert belevágott a villám az E-on hálózatba és vitte a panelt…. biztosító fizetett mint a katonatiszt).

  Februári gázszámla 30eFt volt. Villany 8eFt. Gázról megy a melegvíz is.

 • attila
  ha olvaszt akkor hűt, tehát az hogy csak fűtésre használod nem teljesen igaz mivel megy hűtő üzemmódban is néha néha. Nem tudom milyen elosztású a házad. ezért kár hasonlítgatni az enyémhez. Az én 3 méter + belmagassággú szobáimat 110m2-n te nem fűtöd fel egy klímával azt garantálom 🙂 20cm dryvt körben, 20cm gyapot fent, alul 8cm eps a betonban, üvegezés 3 rétegű. a szóló klíma kicsivel olcsóbb, de 2x annyi rézvezeték kell mint 3 kültérihez, tehát a végén lehet hogy ez lesz a drágább. a másik hogy a duál kültéri az ipari, ezért nagyobb igénybevételre van tervezve, tehát megint csak valószínű hogy a kizárólag otthoni használatra tervezett solo egység kültérije előbb elromlik 🙂
  Nálam a gáz központi ugyanennyi lett volna, csak rengeteget kellett volna rombolni hozzá illetve ott a sok radiátor meg cső. Hűteni nálam nem kell, nyáron 24 volt a legmelegebb, a hővisszanyerős szellőzt
 • attila
  szellőztetőt nyáron éjjel járatom így az elég a hűtésre.

  Corporation lehet hogy van olyan készülék amelyik télen 20 percet fűt 40 percet olvaszt. Nálam mikor nagyon párás hideg volt akkor 3×5 perc volt a legtöbb 1 óra alatt, de minusz 20 száraz hidegben nem is hallottam olvasztani, tehát olyankor elenyésző. A másik hogy én nagyon rossz alvó vagyok, de 1 hét alatt megszoktam, mivel ez egy monoton zaj amihez hozzászokik az agy gyorsan. Amúgy csendes üzemmódban tényleg nem sok hangja van és éjszakára az éppen elég hogy nemesik le a hőmérséklet reggelre. Nekem a leghidegebb hónapban a fűtés áramszámlája h tarifával 23e volt , 330m3 – t fűtök.

  a h tarifa bekötése 65e volt munkadíjjal és dobozzal anyaggal együtt, nem vág az sem földhöz.

 • attila
  Corporation azt sem értem hogy milyen huzatot nem szeretnek amit a fűtő klíma okoz 🙂 A huzat akkor van ha két ellentétes oldalon kinyitod az ablakot 🙂 A jár a levegő az nem egyenlő huzat. Sokan azzal hasonlítják hogy nyáron jön az emberre a hideg akkor megfázik. Ez igaz. De ha a meleg levegő alá állsz akkor az égvilágon semmi bajod nem lesz 😛 Ha lenne akkor az összes óceán mellett élő embertársunk beteg lenne 🙂
 • szocske
  , “ha olvaszt akkor hűt, tehát az hogy csak fűtésre használod nem teljesen igaz mivel megy hűtő üzemmódban is néha néha”
  igen, a kemény télben akár óránként 10 percet is mehet hűtésben, de ha épp ki nem kapcsolod közben, akkor pár perc múlva a hőcserélő kb. 50 fokra melegszik + beindul a ventilátor, ilyen körülmények között nem igazán marad rajta pangó víz…
  Tehát ez penész szempontból nem számít hűtés üzemnek.
 • szocske
  , először is tisztázzuk a fogalmakat, a nyári COP az EER 😉
  másodszor, ha 40 perc az olvasztás, akkor ott valami nagyon nincs rendben…
  Pl. szélviharnak van kitéve a kültéri egység, ami alapvető telepítési hiba, fűtésre használt kültérit nem teszünk az uralkodó széljárás útjába, ha máshogy nem oldható meg, akkor valami szélvédelmet biztosítunk neki.
  Olvasztáskor nem véletlenül állnak le a ventilátorok, hiszen ilyenkor csak magát a hőcserélőt kell(ene) felmelegíteni, nem a fél világot…
 • szocske
  , ha a beltéri ventilátorán már lerakódott a szutyok, akkor azt nem hozza le az ózon sem, csak a hipó és a gyökérkefe 🙁
  Ha hűtés üzemben működött, és ki akarom kapcsolni, akkor azért járatom ventilátor fokozaton kikapcsolás előtt, mert hűtés közben lecsapódik a pára, ha kikapcsolnám a nedvesség elpangna ott magának akár napokig, hetekig is.
  Ha ilyenkor ventilátor üzemben viszont fújom át rajta a 25 fokos szobalevegőt, akkor fél óra alatt biztosan megszárad.
  “a garanciális készüléken karbantartás gyanánt csak ugyanúgy befújják klímatisztítóval, ahogy én is” akkor cserélj klímást vagy csináld meg magadnak rendesen (ha már nem garanciás)
 • szocske
  , , átmeneti időben én is évek óta klímával fűtök, nem is egy gagyi készülék, de a tapasztalataim alapján én a hálószobába nem tenném, a nappaliban működő klíma hangja min. fordulaton nem zavaró, amikor beindul a fürdőben lévő gázkazán az jóval hangosabb, ráadásul az nem folyamatos zaj.
  A kifújt meleg levegő viszont inkább kellemes, mintsem zavaró, 0 fok körül mi átállunk teljesen gázkazános padlófűtésre, az első napokban hiányozni szokott a ránk fújt meleg.
 • Garbo
  Tévé másfél, mobil majdnem kettő jut száz háztartásra, de mosogatógép vagy szárítógép elenyésző. Miért nem csodálkozom?

  Nőelnyomó sötét Balkán. Itt a nő házimunkázik és a nő munkája nincs gépesítve, örüljön, hogy van porszívója és nem jár a patakra mosni.

 • Kiszamolo
  Garbo, szárítógépünk van, mert van hozzá elég hely, de ha nem muszáj, nem használjuk, mert tönkreteszi a ruhákat.

  Mosogatógép nincs, mert sok helyet foglalna és nem igazán használnánk ki. Pár tányért meg poharat gyorsan elmosunk. S én is szoktam mosogatni, még mielőtt.

  Nincs ennek semmi köze Balkánhoz. Egy átlagos panelben még a legkisebb mosógép is alig fér el, nemhogy szárítógép és mosogatógép.

 • mzsombor
  “de ha nem muszáj, nem használjuk, mert tönkreteszi a ruhákat.”

  Miféle gép az? Én inkább azt tapasztaltam, hogy puhábban jönnek ki belőle a ruhák, mint ha lógatva szárítanám. Plusz vasalni se nagyon kell, egy simítás, és mehet a szekrénybe. Kifújja belőle a mosószer maradványait is. Ami szösz meg kijön, nem attól fog kilyukadni a ruha egyszercsak… 🙂

  Mielőtt lett volna mosogatógépünk, én is azt hittem, hogy szeretek mosogatni. Mióta van, az egyik legnagyobb találmánynak tartom. Eláll abban pár napot a mostalan is, nem kell minden nap járatni, ha nem képződik annyi szennyes. Ugyanúgy szép tiszta lesz. Van egy-két dolog, ami ha rászárad, akkor nehezen jön le, de ezt tudja az ember (pl krumpli maradékát érdemes leöblíteni). Arról nem is beszélve, hogy nem folyatjuk így fél órát a melegvizet.
  Egy esti vendégség után meg nincs nagyobb jóság, mint berámolni mindent a gépbe 5 perc alatt…

 • Kiszamolo
  mzsombor, a drágább, újabb típus. De még ettől is képesek összemenni a ruhák.

  A mi konyhánkban van csap, így mi sem folyatjuk a vizet fél óráig. 🙂

 • Garbo
  @Kiszámoló
  Nálunk sem ez a helyzet, de kis magyar hazánkban sajnos ez a hozzáállás a háztartási dolgokhoz. Sokkal kevesebben élnek pl. panelban, mint nem, stb. A fene megette ezt a hozzáállást.

  Szárítógépben meg vagy olyan ruha megy össze, ami gyapjú vagy kasmír, vagy olyan, ami hirtelen van sokkolva.

  Ja, mosogatógép: csak akkor tudod meg, hogy mennyivel jobb úgy az élet, ha beszerzed. Nem csak pár tányér az. Szerintem a gyerekekre főztök is néha, vágódeszka, reszelő, nokedliszaggató, tepsi (k), fazekak, lábosok, tejmelegítő edény, beleszáradt kakaó, fejenként minimum napi egy pohár, plusz bögrék, kiskanalak, merőkanalak, szedőkészségek, főzelékes fazék, pörköltes lábos, levesestál, hagymaszeletelő, krumplihámozó, szűrő, kávés/teáscsészék fejenként, és a többi, és a többi.

  Nyilván szoktál te is mosogatni. De ha csak “pár tányért” emlegetsz, gyerekekkel, akkor nem napi szinten.

 • Grza
  @szocske: És még így sem igaz az autós, ugyanis nem a 80%-on belül van a 17,2 és a 3%, hanem az AUTÓVAL RENDELKEZŐ háztartások 80%-ának van 1, 17,2%ának 2, és 3% >2 autója. Az egyébként nem derül ki (vagy én nem láttam) hogy a háztartások hány %-ának van egyáltalán autója.

  A mosogatógép pedig a világ leghasznosabb találmánya a tűz felfedezése óta. 🙂
  És nem úri huncutság, ahogy a klíma sem, sőt!

  Egyébként azok a 3-4-5-ös COP értékek azok +5C körül még bőven teljesülnek, ami a fűtési időszak kb. 70%-ára igaz. Sőt, azt se felejtsük el, hogy 3-as COP felett “H” tarifa is köthető, ami kb. 2/3 annyiba kerül mint a normál áram, és fűtési időszakon kívül is jön, igaz, akkor normál áron…

 • Kiszamolo
  Grza, 4,2 millió háztartásban van 3,3 millió autó. A 4,2 millió háztartás talán 15%-a 65 évnél idősebb, akiknek ezért nincs autója.

  Majdnem minden háztartásban van egy autó a statisztika szerint.