A pénzügyi nehézségek leblokkolnak

Volt már arról szó régebben, hogy a sok adóssággal rendelkező emberek sokkal több egészségügyi problémával rendelkeznek, mint az alig eladósodottak.

Olvastam két másik felmérésről, ami hasonló eredményre jutott, de nem az egészséget, hanem a szellemi teljesítményt mérték.

Az egyik felmérésben közel 500 indiai farmer IQ szintjét mérték négy hónapon keresztül, az aratás előtt és után. A földművesek az aratás idejére nem csak kifutnak a pénzből, hanem kölcsön is kell kérniük, hogy kihúzzák a termény betakarításáig, ezért ez anyagilag egy igen feszült időszak az életükben.

Az aratás előtti pénzszűkében a farmerek átlagosan 13 ponttal kevesebbet teljesítettek az IQ teszten, mint az aratás után, ami hatalmas különbség, majdnem egy teljes ugrás az intelligencia lépcsőfokain. A felmérés szerint a pénz miatti aggodalom leblokkolja az ember teljesítőképességét elég látványosan.

A másik felmérést a nyugati világban végezték. Az autószerelésre jelentkezők egyik felének azt mondták, hogy várhatóan 300 dollár lesz a javítás, a másik felének előzetesen 3000 dollárt mondtak, mint várható költséget. Miután ismertették velük az összegeket, két pszichológiai tesztet töltettek ki velük, ami a logikus gondolkodásra és a problémamegoldásra fókuszált.

A teszt eredményében hatalmas különbségek lettek, de nem meglepő módon a teljesítőképesség romlása erősen korrelált az egyén anyagi helyzetével. Az évi 70 ezer dollárnál többet keresőknél (akik valószínűleg anyagi tartalékkal is rendelkeztek) alig romlott a teljesítőképesség a magasabb ár hallatára, viszont minél kevesebbet keresett valaki, annál jobban befolyásolta a teljesítményét, hogy javítási költségre 300 dollárt vagy 3.000 dollárt mondtak neki.

A kanadaiak 48%-a szenved kialvatlanságban az anyagi problémák feletti aggódás miatt. De ők még mázlisták az amerikaiakhoz képest, ahol 65% ez az arány.

Amint ezekből a felmérésekből is látszik, a nem rendezett anyagi élet kihat az egyén egészségére, teljesítőképességére, de még a logikus gondolkodására is. Aki túlzott mértékben eladósodott vagy akár csak hónapról-hónapra él, annak a teljesítménye is sokkal alacsonyabb, mint aki rendezett anyagi élettel és megfelelő tartalékkal éli a mindennapjait.

A tanulság? Itt az újév, a nagy fogadalmak ideje, ha téged is kizökkentene a nyugalmadból egy háromszázezres autószerelésre szóló árajánlat, esetleg minden hónapban kötélen táncolsz anyagilag a következő fizetésig, akkor fogadd meg, hogy jövőre ezt helyrehozod.

Itt találsz jó néhány írást, ami ebben a segítségedre lehet:

A blog cikkei összegyűjtve

Share

120 hozzászólás

 • Imre
  Egy másik cikk, ami ezt támasztja alá:

  444.hu/2014/06/09/ordogi-korbe-taszitja-az-agyat-a-szegenyseg

 • Dezső
  Nekem egyszer volt hitelem, lakáshitel, deviza alapú. A legrosszabb az volt, amikor minden hónapban felhívtak az ERSTE bankból, hogy tudom e fizetni a hitelt, mert ha nem akkor elárverezhetik a lakást. Meg SMS-t is küldtek mindig, hogy ne felejtsen el fizetni. Ez hihetetlen stresszt jelentett számomra, pedig mindig fizettem a hitelt rendesen. Ekkor jöttem rá, mennyire rossz tratozni bárkinek. Azóta nincs semmilyen hitelem, és nem is tervezem ebben az életben hogy bármikor is hitelem legyen.
 • Zoli
  Amikor a szegèny emberek az utolsó fillèreikkel kezdenek tőzsdèzni, forexezni, a csodában bízva.
 • Who Cares?
  Engem pont arra sarkallt, hogy többet olvassak, hogyan lehet kikászálódni az anyagi csapdából, a lehetőségeket sorba rendeztem, megoldottam a problémákat. Sosem voltam ennyire toppon agyilag, mint most.
 • Kapronczai Gábor
  Könyvajánló, ha nem baj:
  Eldar Shafir és Sendhil Mullainathan: A szűkösség pszichológiája
 • mollie
  Nekem tanulmányi hitelem van (nem klasszikus diákhitel), másfél éves futamidőt vállaltam be, de én még emiatt is állandóan stresszelek, és alig várom, hogy vége legyen (még 5 hónap), pedig egyáltalán okoz anyagi problémát a havi törlesztés.
  Nem tudom elképzelni, hogy mi lenne egy 20 éves lakáshitellel a nyakamban…
 • bobo (az igazi)
  Nem tamáskodni akarok én se, de az első linken csak az összefoglalás olvasható el, mig a másodikon regisztráció nélkül még annyi se.

  Pedig nagyon érdekelne, pontosan hogy végezték a tesztelést. Pl. szerintem úgy lenne az igazi, ha a gazdákat 3-szor tesztelik és a harmadik tesztjük ugyanúgy gyengébb, mint az első. Mert ha másodszorra már ismerősek voltak a feladatok (még ha talán nem is ugyanazok), értelemszerű számomra, hogy jobban teljesítenek. Ahogy az is, hogy egy jobb anyagi körülmények között élő valószínűleg jobb oktatásban is részesült, ezért jobban teljesíthet.

  De a legfőbb kérdés, ami érdekelne, azért rosszabbak valakinek a kognitív funkciói, mert szegény, vagy azért szegény, mert tényleg tehetségtelen összetettebb feladatokat megoldani?

 • ditta
  “csak rá kellene kattintani”

  Megnéztem az indiai kutatást, 1 napra $30 lenne a hozzáférés.

  A posztoló is csak belinkelte, de nem olvasta.

 • Kiszamolo
  Ditta, ez van, ha nem vagy figyelmes. Ha rendesen megnézed, regisztráció után egy tanulmányt ingyen elolvashatsz.

  Idézném: Register for free to read this article. As a service to the community, this article is available for free. Existing users log in.

  S képzeld, regisztráltam és elolvastam. De miért gondolod, hogy esetleg nem tudnék akár fizetni is érte?

  Hát, megpróbáltad, de ez most nem jött be.

 • CsFerr
  Mióta eszemet tudom szerettem ha van pénzügyi tartalékom. Ez persze általános iskolánként azt jelentette hogy bármikor ha akartam a büfében tudtam volna 20 csomag chipset is venni, amit persze sose tettem meg (de gondolkoztam rajta mert az egyik osztálytársam egyszer 10et vett és szétosztotta).

  Ez Gimiben már ruha/telefon vásárlásra volt igaz, amit szinten ritkán csináltam, de volt tartalék. Az egyetemen már laptopnyi tartalekom volt, hiszen ha elromlik akkor újat kellett tudom venni (a szüleimről ezt nem vártam volna el, meg ha ki is fizettek volna).

  Így jutottam el 30 éves koromra oda, hogy 6m hitelem van már csak a házból, emellett 3m tartalék, hogy biztonságban tudjam a családot, akar egy éves fizetés kiesés esetén is.

  Persze az autóm értéke a házunk értékének 40ed része, pedig sokszor lehetőségem lett volna venni új/újszerű autót, de a pénzügyi biztonság mindig fontosabb volt.

 • Kiszamolo
  Bobo, a tanulmány elolvasható, mint fentebb írtam, illetve magukhoz képest rosszabbul teljesítettek, nem másokhoz képest. S igen, nyilván a szegény ember gyakran azért szegény, mert alapvetően is gyengébb képességű, mint a jobban keresők.
 • Medikus
  , illetve akit tényleg csak a pénz tart vissza a tudományos cikkek olvasásától, megosztok veletek egy weboldalt, ahol szinte mindent elérhettek ingyen. , ha beírjátók a cikk teljes címét (Poverty Impedes Cognitive Function) le tudjátok tölteni PDF formátumban. (Miklós, ha úgy véled a tudomány hasonló módon történő ingyenes terjesztése az emberekkel nem elfogadató vagy nem kerülhet ki a bogodra ilyen webcím, akkor elnézést érte, töröld a hozzászólásom)

  Medikus, ezt az oldalt én is ismerem, de oka van, hogy nem ajánlgatom. Nem sokkal különb, mint mondjuk letorrentezni valamit. Ezért kivettem a linket.

 • Családfő
  Nem lepődnék meg, ha az IQ tesztes tanulmányt rá lehetne húzni bármilyen más komolyabb gondra, ami elvonja az ember figyelmét. Legyen az egészségügyi, magánéleti stb. probléma, szerintem máris borítékolható a gyengébb teszt a “normál” állapotban írthoz képest.

  Ettől függetlenül áll a következtetés: hozd rendbe az anyagi életedet, és máris kiegyensúlyozottabb és egészségesebb leszel.

 • Kiszamolo
  Családfő, biztos így van, mondjuk ha valaki vagy a családtagja súlyos beteg lenne, az is tuti pocsékul teljesítene.
 • P. G.

  Én is be akartam linkelni az oldalt, amelyen keresztül ingyen hozzá lehet férni a fizetős cikkekhez is. Kutatóként rendszeresen használom, nagyban segíti a munkámat, az egyetemen keresztül folyóiratok szűkebb köréhez tudok csak hozzáférni. Nem tartom egyenlőnek a torrentezéssel. Többről van szó ennél. A kutatók munkáját, amely főleg közpénzekből valósul meg, aránytalanul lefölözik a mohó kiadók.

  Tipp: a scholar.google.hu -n keresztül ha rákeresel a cikkre, majd a “mind az x darab változat” linket követed, megnézheted, feltöltötték-e a pdf-et szabadon elérhetően. Vannak helyzetek, amikor ez legálisan megtehető, sőt, adott esetben az egyetem vagy a kutatást finanszírozó akár meg is követelheti, hogy hozzáférhető legyen.

  Az indiai kutatással szerencsénk van, pl.:

  sendhil.org/wp-content/uploads/2019/08/Publication-24.pdf

 • "Sola Fide"
  Megfordítanám a cikk mondanivalóját. Ha anyagi biztonságban érzed magad, mindenhol jobban teljesítesz. Én pl. sokkal minőségibb döntéseket tudok hozni, mióta ez a feltétel teljesült.
 • 2020
  Olyan lehet ez, mint amikor egy amúgy sem túl erős processzort egy háttérfolyamat (vagy vírus) 80-90%-ra terhel non-stop.
  Ilyenkor aztán bármilyen alapfunkció indítása esetén rögtön felugrik 100%-ra és kvázi használhatatlan a masina.

  Ha már 60-70% IT-s van itt …. :D:D

 • Ostra
  Több éves tartalékkal rendelkezek anyagi fronton, de egy háromszázezres autószerelésre szóló árajánlat még így is nagyon kizökkentene a nyugalmamból 😀
 • PPPP
  Azért ez nagyon érdekes, hogy Amerikában és Kanadában, ahol legjobb tudomásom szerint nagyon jó anyagi háttérrel élnek az emberek, képesek ennyire eladósodni. Még egy bizonyíték arra, hogy a nagyon sok pénzt is el lehet költeni. Az én autóm talán egy kicsit többet ér 3000 dollárnál, ha annyiba kerülne a javítása, az gazdasági totálkárt jelentene, olyan mintha ellopnák.
 • örök körök
  @kiszamolo
  Ezt hívják úgy, hogy stressz. Ami igen, bizonyítottan komolyan tudja csökkenteni a teljesítőképességet, hosszútávon rombolni az egészséget.

  A cikk emiatt lényegét tekintve igaz lehet, csak az ok-okozati láncból kimaradt egy fontos lépcsőfok.

  A stressztűrés, vagy hogy az embert éppen mi mennyire stresszeli egyénileg változó, van aki a téboly szélén táncol kisebb váratlan költségek hatására is (anyám ilyen volt pl., ez el is vitte lényegében), van akit az se izgat, ha élete végéig eladósodik (apám meg ilyen, él és virul).

  Nyilván itt a kommentrészlegben az első típus a felülreprezentált, illetve kiszámoló is inkább ezekkel találkozik, de ettől még nem csak ez a “buborék” létezik.

 • Szs
  De hát ezt tanulmány nélkül is tapasztalhatjuk saját magunkon is.
  Persze, hogy stresszel, elvonja a figyelmünk, ha nehezen megoldható helyzetbe kerülünk, és persze, hogy nem mindenki figyelmét ugyanannyira vonja el 1000000 ft befizetendő dolog.
  A bokszoló ha kap két pofont, semmibe sem veszi, ez az élete. A kisembert eléggé stresszeli két pofon.
 • Javaslat
  Off-topic:


  Miklós, a cikkek alatti kommentekhez adhatnál egy like/dislike funkciót, valamint egy rendezést a legnépszerűbb kommentek szerint. Így a “legjobb” hozzászólások könnyebben elérhetőek lennének.

 • Herr Riporter
  Nekem a nagymamám azt mondta kilencvenvalahány évesen, hogy az adósság nem jó, mert együtt eszik velünk az asztalnál. Egy idősebb rokona mondta neki.
 • jurta

  “szerintem úgy lenne az igazi, ha a gazdákat 3-szor tesztelik és a harmadik tesztjük ugyanúgy gyengébb, mint az első. Mert ha másodszorra már ismerősek voltak a feladatok (még ha talán nem is ugyanazok), értelemszerű számomra, hogy jobban teljesítenek.”

  Ez minden elő- és utóteszt problémája, nemcsak e tanulmányé. A megoldás a kontrollcsoport (ideális lenne például ugyanazt a mezőgazdasági munkát alkalmazottként végzők, akiknek nincs tőkéje a vállalkozásban, sőt, lehetőleg még jutalmat sem kapnak egy jobb betakarítás után), ugyanazzal a teszttel ugyanakkor (előtte és utána is) mérve. A feltételezett hatásra akkor nyertünk valamennyi bizonyítékot, ha a különbség a kontrollcsoporttal (nemcsak önmagukkal) szemben is szignifikáns.

 • Insein

  Ez persze általános iskolánként azt jelentette hogy bármikor ha akartam a büfében tudtam volna 20 csomag chipset is venni, amit persze sose tettem meg (de gondolkoztam rajta mert az egyik osztálytársam egyszer 10et vett és szétosztotta).

  Ebből a leírásból csupán annyi derül ki, hogy az osztálytársad már akkor is tudta, hogy mihez kell kezdeni akkor, ha annyi pénze van, amennyire már nincs szüksége, Te pedig nem. Én a kisstílűségre nem lennék büszke. (Most majd jöhet a körítés, hogy nem is csak ennyi volt a sztori, nem is jótékonyságból tette, és amúgy te is adakozol, meg minden utólagos bullshit.)

 • Csaba
  “A legrosszabb az volt, amikor minden hónapban felhívtak az ERSTE bankból, hogy tudom e fizetni a hitelt, mert ha nem akkor elárverezhetik a lakást.”

  Az Erste bankban dolgozom, egészen biztos, hogy senkit nem hívogatnak fel ilyen kérdéssel, ha nincs elmaradva a hitel fizetésével.
  De szerintem más banknál sem csinálják ezt. Nem tudom elképzelni, hogy erre lenne kapacitás bárhol.
  Ha elmaradás van, az más, akkor menni fognak a hívások.

 • jurta
  OFF A “Neked mit jelent a pénz?” bejegyzés nagyon jó gondolatébresztő kérdés volt, és (már csak hogy önmagamnak is dokumentáljam a 2020 végi válaszomat) leírtam róla a gondolatomat. Egy hete nem tudom beküldeni a szűrőkérdés miatt, állandóan tévesen elutasít a rendszer “helytelen válasz” miatt. Ide viszont tudok hozzászólni. A bejegyzésenkénti különbség ebben a hibában számomra új viselkedése a rendszernek, szóljon, ha aki tudja, mit lehet tenni…
 • Husz Janos Puszita

  Biztos, hogy a legnépszerűbb kommment a legjobb? Szerintem meg nem kellene facebook-ot csinálni egy komoly blogbol.

 • Sleepy McGee
  @Családfő

  Ezt tanúsíthatom. Az egyetemen volt egy tárgyam, ahol valamiért az előadó hogy finoman mondjam nem szimpatizált velem. Az egyik alkalommal mikor mentem be a vizsgaeredményt megszemlélni kiderült, hogy a második félévben is elkaszált és emiatt csúszok egy félévet. Közvetlenül ez után fél órával lett volna egy komolyabb szóbeli vizsgám, be is mentem a tételt is kihúztam, tudtam is volna, de egyszerűen annyira kiütött a dolog, hogy jeleztem a profnak, hogy ne haragudjon, most ez meg ez történt és én nem tudok egyszerűen a vizsgára koncentrálni. Visszaadtam a tételt és leléptem. Rendes volt mert ahelyett, hogy sikertelen vizsgát rögzített volna törölte a jelentkezésemet és egy hét múlva mikor újra mentem vizsgázni csont nélkül meglett, de abban az állapotban egyszerűen képtelen voltam odafigyelni.

 • maveryck
  Ezt hívják debilizáló szorongásnak. BUÉK!
 • Helmholcz
  Próbáltuk már győzködni Miklóst párszor, hogy valami használhatóbb komment motor kéne az oldalra, pl. ahol a válaszok követhetőek, mert az adott hozzászólás alatti faszerkezetben láthatók stb. Reméljük jövőre hoz ilyet a jézuska.

  A cikk tartalmához, de leginkább 1-2 hozzászóláshoz: sajnos mindig lesznek olyanok, akik szerint a szegények eredendően buták, lusták, tehetségtelenek, alkalmatlanok és természetesen csak is maguknak köszönhetik a helyzetüket, míg persze aki sikeres, az mindent önerőből ért el, sosem volt szerencséje. Hiába is bizonyítja ennek az ellenkezőjét gyakorlatilag az összes ezt vizsgáló kutatás, amiből több ezer készült már. Néhány generáció alatt bármelyik család ki tud emelkedni a szegénységből, ha megkapják a megfelelő útmutatást és támogatást, ami nélkül a cikkben taglalt ördögi kör miatt kevesebb esélyük van.

 • Copywriter
  Miklós, WordPress alá ott a Disquss kommentrendszer, pár kattintással hozzáadhatod. Ezt használja a HVG, a 444 és sok más hely. Szerintem érdemes lenne elgondolkozni rajta, mert van regisztráció és user név foglalás, illetve több szintű komment, like/dislike és hasonlók. Neked nem kerülne semmibe. Azért a mai világban az nonszensz, hogy elveszhet a kommentem, ha nem másolom ki előtte.
 • Belavoltam
  “Amerikában és Kanadában, ahol legjobb tudomásom szerint nagyon jó anyagi háttérrel élnek az emberek, képesek ennyire eladósodni.”

  Ha “ennyire aldosodnak”, akkor az hogy lehet nagyon jo anyagi hatter? Legfeljebb mindenuk megvan, abban az ertelemben, hogy minden haszontalan cuccot is megvettek, ami boven tul van az o takarojuk hosszan, es emiatt adosodtak el nagyon.

 • Belavoltam
  Ahogy a Nagy Konyv is megirta, az ados rabszolgaja a hitelezonek. (Peldabeszedek 22,7). Mulatsagos is, ha ezzel az alapvetessel tekintjuk Kiyosaki papa “az adossag jo” eletbolcsesseget (sic!).
 • Bandee
  Off: totál igazad van. Dislike menne mindenkinek aki 42 poszt alatt leírja hogy céltudatosan már vagyont gyűjtött és a két millával 5 évig is húzza, és a hitel hujujj a biztosítás meg hajjaj… Jelzem minden érintettnek: vótmá, vótmá, 1000x vótmá…

  On: a poszt abszolút igaz, ismerősöm minden pénzt berakott a társasháza építésébe. Amíg meg nem kapta az eladott lakások után a pénzt, úgy viselkedett mint egy idegbeteg demens papa. A közútra bicajjal sem engedtem volna ki. A végén azért bejött neki, az unokájának is lesz mibűű.

 • Kötvénykukac
  Off: Év vége, TBSZ, kamatadómentesség.

  Mindenki figyeljen, mert úgy vettem észre a kincstárnál a telefonos tájékoztatás és a honlapjuk is könnyen félreértelmezhető.

  “A 2019. június 1-jét követően vásárolt Prémium Magyar Állampapír kamatadó-mentes.”

  Ez így önmagában igaz de ha te a fenti dátumnál korábban kibocsátott állampapírt vettél a fenti dátum után az kamatadó köteles lesz a TBSZ lejárta után fennmaradó időszakra!

  Tehát ami számít az a kibocsátás dátuma!

  Többen belefuthatnak, hogy azt hiszik a lejáró TBSZ-en tartott 2019.06.01. után vásárolt (de korábban kibocsátott) állampapírjuk kamatadó mentes lesz a futamidő maradék részére.

  Bocs ha esetleg már korábban ki volt tárgyalva vagy nagyon egyértelmű lett volna mindenkinek.

 • jami
  Az kérdéses, kinek milyen a stressztűrő képességes és kezelése. Mert nehézségek mindig vannak; traumák, remélhetően, ritkán. De hogy jönni fog, az egészen biztos. Egyensúlyban lenni és maradni, minden területen – az a személyiség próbája.
 • Belavoltam
  @Copywriter: A disqus jo, en is tamogatom a bevezeteset. Viszont altalaban penzbe kerul az site-oknak, kiveve a Basic plan, ami reklamokat tartalmaz.
 • QTT

  Nekem a hitelmentesség és a gyorsan növekvő vagyon (szerencsére egyre szemmel láthatóbb hozamai is vannak) sajnos pont nem jobb teljesítményre sarkall engem, hanem egyre könnyebben és hangosabban nyitom ki a számat tőle a munkahelyemen, amikor valami őskreténséggel jön a vezetőség.

  Sőt egyre inkább lázadónak érzem magam, hogy én majd viszem az életemet amerre akarom, én ugyan nem alkalmazkodok senkihez, csak a hozzátartozóimhoz. Úgy érzem kísérletezhetek bizonyos keretek között, hiszen van mögöttem biztonság, így minek hajlok meg a munkahelyi korlátok előtt?

  Ez egyre inkább motivál, hogy korábban “hülyeségeknek” gondolt dolgokba érezzek késztetést belefogni. Pl elhúzok 2 hét munka 2 hét otthon beosztásban kamionra, azzal is össze tudok hozni nettó 500-at, a jelenlegi félrerakás matek ugyanúgy kijön, többi kapja be. Nem biztos, hogy jó az irány, de belőlem ezt hozza ki.

 • a bolti dolgozó családja
  Ha a szerencsén is sok minden múlik ,akkor a lottónyertesek miért nem alapítanak ipari konglomerátumokat és dinasztiákat? De ha akarod ide vehetjük a sztársportolókat és énekeseket.
  Erre szeretnék választ kapni.
 • Offtopic
  Off: egy olyan kérdésem lenne hogy mikor meghatározzák az inflációt, mi alapján határozzák meg egyes termékek árát (Pl kenyér..) mert az évek során lehet hogy nem volt akkora emelkedés itt, de érzésem szerint a minőség viszont folyamatosan romlik, főleg az alap fogyasztási cikkeknel. (Mindig megjelenik az új termék ami egyre többet tud de picit drágább, de sokszor inkább a termék lesz rosszabb..)
 • Lájem Nilszon
  Volt már próbálkozás pl. Kiszámoló fórumra. Valakik regeltek is valahol, asszem…

  A disqus csak bonyolítaná a dolgokat. Maradjunk az oldschool hsz-eknél. Van előszűrés, nem megy ki azonnal, amit írsz, a hülyéket ez elrettenti.
  A disqusszal szerintem 10-szer ennyi lenne a dolga: a spammerekkel, véleménybanditákkal.

  A like/dislike meg a „fontos”, „top” vagy „érdekes” hsz-ek szerinti default(!) rendezés az időrendiség helyett a legnagyobb undormány a közösségi site-okon. Hadd ne a gép vagy random „kékcédulás” lájkolgatók döntsék már el nekem és helyettem.

 • Én is akarok kommentelni...
  @PPPP:
  Nem tudom, honnan vetted, hogy Amerikában milyen az anyagi jólét, de nekem 2 rokonom él kint családostul, egyik New Jerseyben, a másik egy kb. nevenincs kisvárosban, ami nálunk egy nagyközség szintje.
  Nem mérnökök/orvosok/IT szakemberek, pont azok a kis szürke melósok mindannyian, mint akik nálunk is küzdenek napról napra (az egyikük sofőr tanár feleséggel és egy gyerekük van, a másikuk gyorsétteremben dolgozik akinek a férje raktáros itt nincs gyerek). A szüleik ’56-ban hagyták el az országot, tartjuk a kapcsolatot rendszeresen.
  Semmivel sem élnek jobban mint azok akik itthon élnek ugyanilyen munkakörben. Bérleményben laknak, kb. 5 évente bírnak hazarepülni, nyaralni országon belül járnak valahova kocsival motelben megszállva, és a legfontosabb: rettegnek a nyugdíjas évektől. Ők az átlag.
 • Körtefa
  OFF: Most nem volt csuda a forint viselkedése az EUR-ral szemben, jól látom?
 • tumpara
  Na még csak az hiányzik, hogy a tömeg mondja meg, melyik a legértékesebb hozzászólás! A youtube-on meg a 9gag-en van értelme kiemelni a legviccesebb kommentet, de egy elitista oldalon (bocs, én annak tekintem) önmaga paródiájává válna. Lásd a Pénzcentrumot többen nézik, mint a Kiszámoló.hu-t, mert az előbbit tolják agyba-főbe, hogy népszerű legyen, pedig mennyivel hasznosabb cikkek vannak itt. Na ugyanez áll a kommentekre is. Nekem egyébként tetszik ez a fapados kommentelés, szépen jönnek egymás után sorba, aki nem tudja követni, az biztos Z-generációs. 😛
 • bobo
  “Dezső
  2020-12-29 at 21:44”

  Amit leírtál, az arra utal, hogy téged zaklattak, fenyegettek. Ha jó tudom, ezt a törvény tiltja.
  Szerintem a bank így derítette fel azon kölcsönöket, melyek hamarosan bedőlnek és még az utolsó pillanatban biztosítást kötöttek rájuk.

 • bobo
  Ha valakinek nincs adóssága, csak iskolába jár és ott folyamatosan fenyegetik, hogy megbuktatják ha nem tanul, akkor dolgozatíráskor, vagy feleléskor könnyen leblokkolhat az agya.
 • BalageHKK
  Szerintem felesleges lenne Disqusra költenie Miklósnak, (ha pénzes). Kiválóan tudom olvasni a kommenteket, ami nem érdekel, azt átgörgetem. Like, dislike: nem érzem itt semmiféle szükségét. Csak hogy ez a vélemény is látszódjon.
 • mezőgépész
  Van egy ökölszabály, miszerint az emberek maximum 10%-a képes megszervezni a saját munkáját hosszabb távon. Ezek a vállalkozók. Az alapvetően alkalmazotti létre szocializálódott emberek el sem tudják képzelni azokat a stresszes helyzeteket, amik mindennapos velejárói egy munkavállalókat foglalkoztató kis-közepes vállalkozásnak. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy vannak olyanok is, akiket (bizonyos határig) a stresszes élethelyzetek pozitívan befolyásolnak és ez része azoknak a belső ösztönző tészezőknek, amik túlsúlyban vannak a külső motivációknak, mint pl. : anyagi előnyök. Aki csak a pénz miatt csinálja, az kényszervállalkozó.
 • gab
  +1 szavazat arra, hogy nem kell ide másik kommentmotor.