Jótállási törvény változása

Mint már írtam róla, változik január elsejétől a jótállásra vonatkozó törvény.

A legfontosabb változás, hogy értéktől függően sávos lesz a kötelező jótállás mértéke.

10-100 ezer forint között egy év.

100-250 ezer forint között két év,

250 ezer forint felett három év lesz a kötelező időtartam.

(Ezeknél többet önként vállalhat a forgalmazó, kevesebbet nem, ahogy 10 ezer forint alatt is vállalhat jótállást, de ez nem lesz kötelező.)

További változás, hogy bekerül néhány további termék is a körbe, mint nyilászárók, napelem, szaniter, riasztók és egyebek. (Bővebben a fenti linken.)

Most már nem lehet megkövetelni az eredeti csomagolás meglétét csere esetén sem.

Bevezetik az elektronikus garanciajegyet, bár ez nem lesz egy nagy változás, eddig is küldtek ki e-mailben számlát és garanciajegyet a vállalkozások.

30 nap utáni javítás esetén kötelező lesz cserélni a terméket (vagy ennek hiányában visszaadni az árát), kivéve a járművek esetén az elektromos rollertől az autóig. Érdemes tudni, hogy a javítási idővel nő a jótállás időtartama is.

Ha egyértelművé válik, hogy az eszköz nem javítható, a további időhúzás helyett a vállalkozásnak nyolc napja lesz a cserére vagy a vételár visszafizetésére.

Ami nem változik, hogy ez a fogyasztó és a vállalkozások közötti jogviszonyt rendezi, továbbra sem vonatkozik vállalkozó és vállalkozó közötti vásárlásokra. Erre sokan rácsodálkoznak, amikor cég nevére szóló számlával vesznek valamit és nem értik, miért nem szól rá a “garancia”.

Az új PTK külön kiemeli, hogy “fogyasztó: a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy“. Vagyis cég, vállalkozás, stb eleve nem lehet fogyasztó, természetes személy is csak akkor, ha nem a szakmájához kapcsolódóan vásárol, mint mondjuk egyéni vállalkozó. A fenti törvény pedig úgy kezdődik, hogy “Ha a Polgári Törvénykönyv szerinti fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés”.

Erről itt írtam már néhány éve, érdemes elolvasni, mert sokaknak még mindig újdonság:

Cég nevére a notebookot: ugrott a jótállás?

Persze itt is igaz az, hogy az eladó vagy a forgalmazó vállalhat önként a normál fogyasztókhoz hasonló jótállást cégek számára is (és sok nagy cég meg is teszi), de nem kötelező neki.

Share

36 hozzászólás

 • frakk
  Ha cég vesz elektronikai terméket és a számlán, kapcsolódó garancia jegyen szerepel a mondjuk 2 év garancia / jótállás akkor sem köteles az eladó eszerint eljárni, mert cég volt a vevő, vagy azok az eladók, akik cégek részére nem adnak garanciát, már kötelesek a vásárláskor erről tájékoztatni? illetve ebben az esetben nem is adnának garancia jegyet vagy nem tűntetnék fel a számlán a gari időtartalmát? Köszönöm a segítséget!
 • fm!
  Pontosan ezért nem vásárolok soha többé a mysoft.hu-ról, és nem is javasoltam az utóbbi években senkinek. Ha céges számlát kérsz, hiába fordulsz hozzájuk garancia ügyben, simán elhajtanak. (3 napon belül jeleztem a hibát, mégsem akartak segíteni csere ügyben, a Dell ügyfélszolgálaton keresztül tudtam elintézni.)
  Cégként nagy cégtől érdemes venni, ahol korrektül állnak hozzá, még ha kicsit drágább is.
 • Buyer
  Arról van lista, hogy mi számít tartós fogyasztási cikknek? Pl. egy mobiltelefon az? Bár biztos nem, nem adnának a 250+ feletti telókra 3 év garanciát a gyártók 🙂
 • Cyberbird
  Pedig de, a mobiltelefon tartos fogyasztasi cikknek szamit.
  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0300151.kor&timeshift=20210101
  ha itt legorgetsz a mellektre lathatod, hogy mikre vonatkozik.
 • Rosen
  nem értem én ezt a sávozást. mivel szabadárasak a termékek, ezért egy forgalmazó simán átemelheti az árat a következő sávba. és ennek következményeként a GYÁRTÓ vállaljon +1 év jótállást? Mivel a magasabb ár a forgalmazó haszna, ezért a dolgot a gyártó izéjével való csalánverésnek gondolom.
 • Zabalint

  Miért ne lenne a mobiltelefon tartós fogyasztási cikk? Természetesen ha törvény kötelezi őket, akkor kénytelenek lesznek 3 év garit adni egy 250 ezer feletti telefonra. Egyébként eddig vicc volt, hogy ilyen árkategóriában kiszúrták a szemedet 1 év gyártói garanciával.
 • m0ski
  a jogszabály szerint beletartozik a mobiltelefon is:
  “15. elektronikus hírközlő végberendezések 10 000 Ft eladási ár felett, így különösen telefon, mobiltelefon, telefax-készülék, több funkciós készülék;”

  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0300151.kor&timeshift=20210101

 • Syntax error

  Itt egy lista, a KSH szerint mi van benne: ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zhc020a.html

  Annyi, hogy a mobiltelefon esetén benne lesz az árban, ahogyan most is tudtál venni 3 éves garanciát, max bizonyítani kellett, hogy nem Te tetted tönkre, nem esett le, tört szilánkossá.
  Jellemzően ezek egyébként sem azért mentek tönkre, mert meghalt az aksi, hanem mert eltört, az ellen az alap garancia most se fog védeni.

 • frakk
  A linkelt másik cikknél volt ez a kérdés, de a nagyon mély eszmecsere keretében nem válaszolt rá senki (gondolom mindenkinek egyértelmű csak én nem értem), pedig ez a lényegi kérdés:

  “Ugye jól értem, hogy ha cég részére kérem a számlát, és adnak garanciajegyet, akkor egy olyan szerződést kötöttünk, hogy (noha törvényileg nem járna) mégis kapok garanciát. Tehát a fenti példában Péternek nem is adtak garanciajegyet, és eladáskor fel is hívták a figyelmét, hogy miért nem kap.”

  nagyon köszönöm ha valaki megerősítené ezt a kommentet!

 • titan
  Buyer muszáj lesz, a telefon is tartós fogyasztási cikk. Én ezért nem vettem meg idén.
 • Pistu
  97000-re és 247000 forintra raktam volna a határt, semmi sem kerül 100000-be. Azt is megszüntethetnék amikor csak a szakszerviz által beüzemelt vagy beépített termékre vállalnak jótállást, elég relatív, hogy mennyire “nem jelent aránytalan terhet a fogyasztó számára”.
 • Tamás
  a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet melléklete tartalmazza a listát 🙂
 • Lala
  Az ugye megvan, hogy az elektronikai hibák legnagyobb része kijön az elején? Ez nem reprezentatív, de én például több cuccot gariztattam, de mindegyik 1 éven belül volt. hűtő, tv, mosógép jellemzően kibírj 8-10 évet, de utána meg mintha előre programozták volna, menetrendszerűen nyekk. Már a második hűtővel jártam így, furcsák ezek a véletlenek.
  Persze ha hosszabb idejű a jótállás, az jó, de nyilván a vevő fizeti azt is, úgyhogy aki úgy képzeli, hogy ajándékba kapja, az nem jól gondolkodik.
 • Javadev
  Ez valami, az EU-tol független maganakcio? Nem talalom nyomat nemet területen. Lehet ilyent csinalni az EU-ban?
 • Péter
  Kedves frakk! Kérdésedre “Ugye jól értem, hogy ha cég részére kérem a számlát, és adnak garanciajegyet, akkor egy olyan szerződést kötöttünk, hogy (noha törvényileg nem járna) mégis kapok garanciát?” a válasz: nem

  Nagyon röviden azért, mert ez esetben önkéntes jótállásról van szó, amikor az eladónak eladáskor meg kell határoznia hogy mit vállal, milyen feltételekkel áll jót, annyira mehet alá a kötelező jótállásnak amennyire akar. Abban az esetben, ha a kötelezett csupán a jótállási kötelezettségvállalását és annak idejét rögzíti (sic: cégként kapsz garanciajegyet), a jogosultat megillető jótállási igények kapcsán a Ptk. 6:173. § (2) bekezdése szerint a kellékszavatosságra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

  Forrás: jogaszvilag.hu/cegvilag/az-onkentesen-vallalt-jotallas/

 • Kiszamolo
  javadev, szigorúbb lehet a helyi előírás az uniósnál, megengedőbb nem a fogyasztók kárára.
 • Mutyilufi
  Egyébként cégek részére miért nincs garancia? Nem látom át hogy mi áll e mögött
 • Zozo___

  Kötelező jótállás esetén a kötelezett minden esetben a számlát kiállító vállalkozás.
  A gyártó vállalhat további gyártói garanciát akármilyen, általa megszabott feltételekkel (pl. termék regisztrációja, éves karbantartás igazolása, stb.), ennek nincs köze a kötelező jótálláshoz, ami nem köthető feltételekhez.
 • Akiaki
  @Lala:

  > Az ugye megvan, hogy az elektronikai hibák legnagyobb része kijön az elején?

  Erre az empirikus megfigyelésre a magyarázat a kádgörbe 🙂

  hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BCrd%C5%91k%C3%A1dg%C3%B6rbe

 • +10kg
  Akkor ha jól értelmezem az autó tartós fogyasztási cikk.151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 29. pontja alapján az alkatrészei is.Tehát ha veszek egy lendkerekes kuplung szettet 251000ft -ért (br. anyagáron) majd 30 hónap alatt megyek az autómmal 300000km-t akkor ez még garanciális?
 • jancsika
  Viszont van kiskapub is úgy hívják higiéniai termék.

  Lehet röhögni , én 2020.12.22 én tudtam meg hogy a buds típusú fülhallgató ebbe a termékkörbe tartozik ezért nem jár csere sem sem semmi mert kipróbáltam. Csak javítás van. Mm….12.20-án vettem gondoltam kipróbálom….

  Ezek után a telefonra is lehet ugyanezt a kategórát ráhúzni….

 • babaváró
  offtopic: sajnos már nem tudtam kommentelni a Babaváró hitel befektetése topikhoz, ezért itt szeretném megkérdezni, hogy hamarosan születő gyermek esetén még mindig megéri a Babaváró hitelt felvenni és állampapírba fektetni?
  Ha igen, milyen kockázatok lehetnek (azon kívül, hogy nem tudom fizetni a hitelt), illetve mennyi “profitot” lehet realizálni MÁP+ esetén? Van valami buktató amire kiemelten figyelni kell?
  Köszönöm a segítséget.
 • Laci bácsi
  Azért kíváncsi leszek, hogy mennyivel fog emelkedni az érintett termékek ára a jogszabály változás hatására. És hány szürke importból származó terméket forgalmazó cég fog eltűnni, vagy átkeresztelkedni. Úgy gondolom, éppen ezért még körültekintőbben kell majd vásárolni. A kétes hírű üzleteket kerülni kell. Mert szegény embernek az olcsó a drága.
 • Soros
  Apám éjjel-nappal nézett kb. 70ezres tvje 2 év alap+2 év plusz garancia lejártát követően az 5. évben ment tönkre. A plusz garancia 10ezer volt. Megérte szerintem így is.
  Ezek a plusz garanciák is vajon megmaradnak?
  Egyik szomszéd ugyanilyen 2+2év garanciás tvje a 45. hónapban ment tönkre, visszakapta a tv árát.
 • Kiszamolo
  Mutyilufi, a fogyasztóvédelem a FOGYASZTÓKAT védi. Vagyis a kisembereket. Cég és cég között elvileg egyenrangú felek kötnek üzletet, az most mindegy, hogy terméket, alapanyagot, szolgáltatást vagy bármi mást vásárolnak egymástól.
 • bobo (az igazi)
  6 év alatt a maximális 10 millióhoz 4 millió hozamot lehet hozzátenni, ha egészségpénztárral kombinálod
 • Györgyi
  Szerintem ez még mindig lófütty. Legalább 5 év kellene értéktől függetlenül minden tartós fogyasztási cikkre. És nem a fogyasztók, hanem a Föld érdekében, hogy a felesleges túltermelést visszafogjuk.
 • gaborr
  /off
  ma voltam a Hervisben vásárolni egy ruhaterméket. a terméken még 6000ft volt a pénztárnál már 7000. Kérdeztem, hogy ez hogy lehet, mondta, hogy elkezdték átárazni a termékeket a forint gyengesége miatt. Sajnos ezen a terméken még nem matricázták át, ezért kénytelen volt odaadni 6000-ért.

  Szóval lényeg a lényeg, nem lesz olcsóbb jövőre sem az élet. Lehet lesz a tartós fogyasztási cikkekre “extra” garancia, de ez minden bizonnyal az termékek árában is hamar tükröződni fog.

 • Dobi
  Györgyi: a túltermelés már önmagában termelési felesleget jelent 🙂
 • Szs
  Csak rögtön az elején összekeverted a javító-karbantartókra vonatkozó szabályt (azt is linkelted be) 🙂 a tartós fogyasztási cikkekre (ezekre vonatkozó jótállási kötelezettség), ezért állítod a 20000ft-ot és hat hónapot.
  Valójában eddig is min. 1 év volt a kötelező jótállás a 10000 ft feletti dolgok javára, most pedig némi változás történik.
 • Névtelen
  Szerintem is jófelé változik a szabály, én nagyobb áraknál nagyobb időtartamot sem tartanék elvetendőnek, de biztosan óvatosnak kell lenniük (a törvényhozóknak), mert ha “túlzás”ba esnek, még uniós eljárás is lehet a szabad vállalkozás túlzott akadályozásáért 😉

  Az meg, hogy csak a fogyasztókra kötelező, az nem azt jelenti, amit hisznek néhányan, dehogynem vállalhat bárki egy vállalkozás felé is jótállást, ha akar. Eddig is vállaltak, ha úgy gondolták. Meg is éri sokszor, a mi (marmint a munkáltatóm cége) teherautóit is megjavították jótállásban. Több pénzt nyertek azzsl, hogy a következő autó is ott lesz valószínűleg megvéve.

 • babaváró
  köszönöm a segítséged. Erről van valami leírás neten, mi a legjobb módszer a maximális hozam elérésére? Köszönöm.
 • Györgyi
  #Dobi, abban az értelemben tettem hozzá a szót, hogy a túltermelést, amit a szakemberek a gazdasági növekedés szükséges velejárójának tartanak, én totál feleslegesnek tartom. Szerintem a munkaalapú, fogyasztói társadalom helyett kellene inkább kitalálni valami új rendszert, mert ennek az irdatlan pörgésnek nem lesz jó vége.
 • bobo (az igazi)
  leírás nincs, de itt a blogon is szó volt róla már korábban, csak külön-külön.
  A lényeg, hogy a 10 millióból 4,5 rögtön megy egészségpénztárba ideális esetben (mindkét fél és a szüleik nevére is). Fontos, hogy mindenkinek legyen befizetett szja, amiből visszaigényelheti és más jogcímen ne vegye még igénybe a kedvezményt. A maradék 5,5 millió megy MÁP-ba. A baba születése után mindenki felveszi a 900.000 forintot és megy 4,4 millió szintén MÁP-ba (olyan pénztárt válassz, amely nem von le sokat). Fél-fél millió pedig megy egészségpénztárba férj-feleségnek és le is lesz 2 évre kötve (a szülők akár meg is szüntethetik). 1 év múlva a MÁP 4,4 millióból 900.000 kivesz és megy ismét 2 évre lekötve a pénztárba. Harmadik évtől lejár a törlesztési szüneteltetés és az első lekötés, pénztárból mehet évi 550.000 törtesztésbe. 6 évre kapsz 2,5 millió hozamot és 1,5 millió adóvisszatérítést.
 • Tamás4
  Múltkor vásároltam cég nevére a 220V-ban, direkt rákérdeztem a jótállásra. Azt mondták, hogy úgy is érvényes.
 • TSubi
  Ma találkoztam ezzel a gyöngyszemmel egy neves hazai webshopban:

  “Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ezt a terméket fogyasztók részére nem értékesítjük. Amennyiben Ön a Ptk. szerint fogyasztónak minősülő magánszemély, ezt a terméket sajnos nem vásárolhatja meg, ezért kérjük, kínálatunk azon részéből válasszon, melyeknél nem szerepel ilyen korlátozás. A kötelező jótállásról szóló 2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról) 2.§- ában foglalt jótállási időtartamok a fentiek miatt a jelen termék esetén nem kerülnek alkalmazásra. További tájékoztatást az ÁSZF-ben olvashat.”

  Szép …