All you can eat
Találtam egy érdekes cikket arról, hogyan érheti meg az “all you can eat” éttermeknek annyiért adni a korlátlan ételfogyasztást, amennyiből más éttermekben egy normális ebéd vagy vacsora sem feltétlen jön ki. (A cikk még pont a járvány előtt született, reméljük 2021-ben újra aktuális lesz. 🙂 )
Az egyik titkuk, hogy rengeteget spórolnak a személyzeten. Míg egy átlagos étteremben többe kerül a személyzet, mint az alapanyag, addig az ilyen helyeken a szabványosított és nagy tömegben előállított ételek miatt egy szakács 200 adag ételt képes egy óra alatt elkészíteni a normál éttermek 25 adagjával szemben. A pincérek is csak tányérleszedők, nem kell rendelést felvenni és azt kivinni, így abból is elég sokkal kevesebb.
A nagy volumenű étkeztetés miatt sok alapanyag kell, így azt olcsóbban be tudják szerezni, mint az átlagos éttermek, így az alapanyag is olcsóbb, mint egy hagyományos helyen.
Az ételek ügyes kihelyezésével is sokat tudnak spórolni. Az emberek 75%-a vesz az első tálcáról ételt, akármi is legyen az és a fogyasztás 66%-a az első három tálcáról kerül ki. Így oda kell tenni az olcsón elkészíthető ételeket.
Kisebb tányérok alkalmazásával elkerülhető, hogy az emberek mindent felhalmozzanak a tányérjukra és aztán otthagyják a felét.
Hatalmas kanalakat raknak a köret mellé, hogy abból szedjenek az emberek sokat és kicsiket a húsok mellé.
A drágább ételeket el kell dugni egy távoli sarokba, ahol sokan nem vagy csak későn találják meg, amikor már jóllaktak.
Ahol van, ott sűrűn töltik az asztaloknál a vizespoharakat, hogy sokat igyanak a vendégek, mert akkor hamarabb jóllaknak.
Sok helyen kétórás limitek vannak, hogy az egyszer már jóllakott vendégek ne éhezzen meg megint. (Illetve megéhezhetnek, de akkor már újra fizetniük kell.)
Sokszor az étel ingyen van, de az innivalóért fizetni kell és szép haszon van egy pohár üditőn is, ami 40 forintba kerül és 5-600 forintért tudják eladni. (De utálom a magyar hotelekben, hogy van képük elkérni 100-120 ezer forintot egy éjszakára egy négyfős családnak, de vacsora alatt elzárják még a vizet is az étteremben, hogy drágán vegyél innivalót. Ez annyira pitiáner dolog. Mondanák inkább azt, hogy ötezer forinttal több egy éjszaka, de legalább egy kancsó vizet tegyenek az asztalra, ha már az üdítőn is nyerészkedni akarnak. Mindjárt nem érezné úgy magát az ember, hogy milyen kicsinyes dolgokkal is le akarják még húzni.)
Van néhány nagyevő (porszívónak hívják őket az éttermesek), akik extra mennyiséget esznek és gyakran a legdrágább dolgokból. Azonban egy-egy ilyen nagyevőre jut a családi asztaloknál jó pár nagymama és kisgyerek is, akik viszont messze nem esznek annyit, mint az átlag.
Így képesek ezek az éttermek a normál éttermi árak környéki árakon korlátlan ételfogyasztást adni.
Ennek ellenére folyamatosan zárnak be ezek az éttermek, mert a normál éttermekkel állnák a versenyt, de egy valamivel nem képesek: a házhozszállítás terjedésével. 2019-ben úgy jósolták, hogy 2030-ra már az éttermi fogyasztások 80%-át otthon fogják megenni az emberek, ez a trend nyilván még fel is gyorsult a járvány miatt. Ez az a folyamat, amivel az all you can it éttermek nem tudnak mit csinálni.
A másik gond, hogy az emberek kezdenek rádöbbeni, hogy nem lehet büntetlenül zabálni akkor se, ha nem kell érte többet fizetni.
Az újbudai a kedvencem a nagy sushi kínálat miatt.
Személyzet sok van, a legjobb szarvaspörkölt meg talán a legelső fedő alatt van.
Normál italok az árban, talán még a sör is.
De a többiben sincs semmi eldugva.
Az italt minden étkezőhelyen drágán mérik.
Itoshii, Wasabi mint all you can eat sushizó amit ismerek, felszolgáló szintén van jó pár, normál helyen se érzek többet, tabletről lehet rendelni.
Elképzelhető, hogy Amerikában ezt így csinálják, ott a palacsinta is más.
A házhozszállítás ma egy szükséges rossz, de ahogy a mozinak továbbra is, úgy az étteremben étkezésnek is megvan a maga bája, ahogy a kávézók se zártak be ezerft.-os kv-val amellett, hogy mindenkinek otthon a kapszulás vagy a kotyogós főző.
Ha a feltételezés már maga rossz (a forrás), rossz lesz a következtetés is.
Ezt sajnos, sokszor észreveszem az írásaidban.
Búék!
Faterék korosztálya más, amikor ott vagyunk közösen, ők már a leves után rosszul vannak, de azért legalább 4x esznek mindenből. Fél óra szünet után újra egy kört, mert “le kell enni a pénzt”. Végül rosszul vannak, és egész nap puffadnak otthon. Nem csoda, megesznek kb. 6000-10000 kalóriát 2 óra alatt. Nagy része a kamu olaj és só, amit hozzáadnak a pont ilyen vendégek beszopatására.
Nekem a Dumaszínházban telt be a pohár. Van szép étlap/itallap árakkal, áfával, aztán fizetéskor még hozzácsapnak 10% “szervízdíjat” a végösszeghez. Legközelebb jobban átnéztem az étlapot, és ott volt apró betűkkel a lap alján. Másik szép húzásuk volt, mikor egy alkalommal nem engedtek be dzsekiben, ezzel rákényszerítve a 200 forintos ruhatár használatára. Előtte minden alkalommal gond nélkül a székemre akasztottam vagy le sem vettem.
Ha én otthonra rendelek egy pizzát, akkor azt nem azért teszem, mert eredetileg is pizzériába akartam menni, de inkább nem akarom kitenni a lábamat a házból, hanem mert nem akarok főzni.
“Úgy tudom törvény írja elő, hogy kérésre adniuk kell ingyen csapvizet, ha a vendég azt kér.”
Magyarosch dolog. Én 6. éve vagyok külföldön, otthon sosem dolgoztam vendéglátásban, mindent itt tanultam róla. De biztos, hogy ahol eddig én dolgoztam, ott elő nem fordulhat, hogy nincs ingyen víz.
Talán ez is okozza, hogy nagyon sok vendéglátóhelyen odahaza rengeteg dolog miatt tudja az ember nagyon kellemetlenül érezni magát. És sok dolog marhára nem pénz kérdése lenne.
Hétfőn-kedden is a kihordott kaját ették, pedig nem szorultak rá.
Az egész kulcsa ez az árpolitika. Tipikusan azok élvezik ezeket, akiknél a családi események, vendégségek is a bö olajban kisült mindenféle + jó cukros desszertek + olajos húsleves vonalon mozognak és egyedüli cél a jó nagy bezabálás.
A kaják teljesen átlagosak, az igaz, hogy sokfélét lehet kóstolni, de mi értelme van sok közepes ételt megkóstolni? Árban ugyanott van, mint egy jó étterem, sőt, drágább is lehet. Mindkét helyen jóllakom, de egy jó étteremben nem tipor össze a Dagimon és a Barba család, amikor a kaja felé rohamoznak, hogy a tányérukon a rántotthúságyra felpakolják a 10-féle cupákot 😀 A rendes étterem egy program, ahol jól tudom érezni magam a családommal, a barátaimmal, az all you can eat étterem meg egy verseny, hogy kizabáljuk a helyet a vagyonából (nem fog sikerülni).
valszeg kommentcunamit fogok elindítani, de pont az ilyen proli hozzáállás miatt van 10% szervizdíj egyre több helyen, mert sokan elfelejtettek urak lenni. Igényes helyen sehol nem engedik, hogy székre akaszd a kabátod, és ha neked 200 ft nem fér bele, akkor gondolom a borravalót is 100 forintban méred… (persze most jön az, hogy majd te eldöntöd, hogy megfelelt-e a szolgáltatás, de igazából csak az okot keresik az ilyen emberek, hogy miért ne fizessenek).
A legrosszabb (legelemibb?) ösztönre épít, és Kádár népe nagyrészt még mindig ott tart, hogy étterem=mennyiség+zabálás.
Mi elég sokat éttermeztünk a covid előtt, meg is voltak a kedvenc helyeink, de soha többet nem megyek all you can eat helyre, mert egyszerűen sajnálom a pénzt a szar kajára és az ezzel járó bosszúságra.
Inkább kifizetek pár 10e forintot egy vcsoráért, de ott legyen minden tökéletes. És nem bánom, hogy kicsik az adagok, én nem annyira zabálni akarok egy étteremben, hanem a különleges élményt keresem.
Amúgy a mai világban akkora táplálék- és kalória bőség van, hogy nem az a művészet, hogy valaki telezabálja magát, hanem az, hogy ne hízzon el (ld. USA). A mai élő generációk még ismerik a nélkülözést, ezért elmennek időnként zabálni, de 30 év múlva ezek a helyek már nem fognak létezni, nem lesz érték a halálra zabálás lehetősége, kivéve nyilván azt az 5-10% embert, akik képtelenek elhízni.
BÚÉK mindenkinek!!
A Trófea jó hely (volt?) ilyenekre, szerintem jó minőség és relatív korrekt árakon.
Ha magam mennék, vagy a család, akkor rendes étterem, ha osztálytalálkozó, akkor AYCE
Szerintem a borravaló egy kultúrafüggő dolog, én ritkán adok, csak ha kaptam valami pluszt a felszolgálóktól (extra figyelem). Gazdaságilag a fekete foglalkoztatást/ minimálbérezést támogatod vele igazából (mint minden más számla nélküli készpénztranszferrel). Németeknél ritkább, Japánban sértés stb. Nem bánom az elterjedő szervízdíjat, az étlapba mindig bele van írva, csak olvasni kell.
Olvastad a linkelt cikket? Az USA AYCE piaci helyzetéről és kulisszatitkairól szól. Ott van (volt) igazán nagy kultusza ennek. Ehhez semmi köze Kádár népének, kár belekeverni. Egyúttal azért a cikkben írtak technikailag igazak más országokra is.
Hozhatnék példát Dél-Amerikától Ázsiáig több helyről, de legyen egy elrettentő az USA-ból: aki hosszabb időt töltött ott, belefuthatott a CiCi’s Pizza nevű országos lánc valamelyik gyöngyszemébe. Piszok olcsó ott az AYCE (+ a fountain drink is), de silányabb kaját (és italokat) sem nagyon lehet annál elképzelni.
Kiszamolo,
Szerintem a Trófea is borzasztó lett az utóbbi évtizedben. Pár helyszínen voltunk lagzi meghívás vagy valami találkozó miatt, de sajnos – egy kivétellel – mindegyikben érződtek az olcsó alapanyagok, alig lehetett élvezhető ételt enni. A saját sörük és boraik pedig kritikán aluliak, ingyen sem érdemes inni, sajnos.
…de amugy barmelyik kozepes vendeglot felhivod/irsz emailt, neadj beugrasz es tipikusan van ilyesmi menujuk: grill/rantotthusos tal (te allitod ossze 4-5 fele husetelbol ami a la carte van) + 2-3 fele koret + savanyusag/salata illetve egy kimelobb menu. Az egyeni igenyeket is kiszolgaljak, nalunk pl. elore leadott a la carte igeny is belefert, laktozmentesen megcsinalva.
2019 oszen 3500-4500Ft/fo ajanlataim voltak Budaors/Ujbuda vendeglokbol pentek estere, ebbe benne volt a zaras utani “tulorazas”, amig volt fogyasztas + rendes felszolgalas. Italfogyasztas ezen felul egyenileg. Boven maradt is a tálakbol, dobozoltak el annak aki kert.
Trofea ha jol emlekszem 8000Ft/fo es ezen felul italfogyasztas.
Bemész egy helyre és 3 lépésenként az orrod ala dorgolnek meg 1-2-300 forintokat? Csak hogy amugy ezek nelkul olcsonak tunjenek a piacon? Nem lenne egyszerubb normalis, szolgaltatoi szemleletet felvenni ezeken a helyeken ahelyett, hogy nonstop ereztetik: a vendeg erdekeben itt bizony kenyelmetlensegek meg koltsegek vannak, fizessed meg legyszives, legy halas hogy kiszolgalnak, ja es maradj is ur…?
A jo szolgaltatas arazasa elbirna ezeket a plusz koltsegeket.
Engem nem az üdítő ára zavar, hanem a primitív lehúzás, a magyarosch ügyeskedés. Ezért is írtam, hogy akkor inkább kérjen többet, de ne legyen már ilyen kisstílű.
Mint a csóró tunéziai hotelek: fizess a széfért, a napernyőért és mindenért. Na, nem is járunk oda se, inkább fizetek másfélszer annyit máshol, de ne nézzenek már ennyire hülyének.
Én azért szeretem az all you can eat éttermeket, mert ha van valami kedvemre való, akkor abból tudom degeszre zabálni magam. Legyen az roston harcsa, hortobágyi palacsinta, vagy shrimp.
Bármikor elcserélek egy Trófeás kajálást egy fine dining étterem “menüjére”, ahol a leves 1.5 dl és a főfogásnál csak kicsit bepiszkolják az óriási tányérokat, de az a “menő”, hogy ugyanolyan éhesen távozol, mint ahogy érkeztél.
De mesélj még!
Én néhányszor voltam “alap” AYCE étteremben, tényleg szétsózott olajos cuccokkal volt tele, nem is erőltettük tovább a dolgot.
A Trófeában egyszer voltam, nekem bejött ott a frissen előtted elkészített lazac, illetve egyik kedvenc kajám a sushi, így a Wasabi is tetszik, megfordultunk ott párszor. Viszont mivel minden vízben élő állatot nagyon szeretek és amúgy is viszonylag nagy mennyiségű ételt eszem, így ennek kombinációja miatt van esély, hogy leporszívóztak, pedig tényleg nem ettem durranásig magam. 🙂
Wasabiban pont egy jó edzés után voltunk legutóbb, szegény tálacskákat leszedő csajnak volt dolga. Amúgy is kicsi adag van ott egy tálban, 35 db tálka felett már nem számoltam.
Hogy a végére maradjon a ciki rész: egyetem alatt rengeteget zabáltunk, pizza, pizza hátán, 2-4 személyes tálak az éttermekben, ******** (of Camelot) lovagi étterem, stb. Aztán rájöttem, hogy csak a társaság volt a lényeg, azóta nem kötöm össze az étel mennyiségét a társasági élettel. És nem is hízom el, mint a disznó, ez is egy fontos szempont 🙂
Ezt most csak azért írtam le, mert ilyennel még nem találkoztam Magyarországon, és így működik a piacgazdaság, ha nincs SZÉP kártya.
– nem eszik meg mindent,
– nem issza magát halálra,
– és nem vezet részegen.
Fényévnyi távolságokra van egy AYCE éttermi zabálás a legtöbb egészséges embertől. Aki már volt gyomor-, bél vagy szívpanasszal kórházban, az azért nem zabál, aki pedig nem volt, az azért.
De ahol félpanzió volt, pl Izrael, az ÖSSZES hotelben alap volt, hogy a pincérek megállás nélkül töltötték a vizet.
USA-ban még az ötcsillagos hotelekben is alap az ingyenes és folyamatos jeges víz. Ahogy a kávé is az útszéli csehókban is.
Ja és sehol nem elvárás, hogy vegyél túlárazott üdítőt vagy alkoholt. Nem is igen vesz senki, maximum bort, ha akar a vacsora mellé.
Minek meséljek neked? Menj el, nézd meg, aztán rájössz, milyen szánalmas, ami itthon megy vendéglátás címszó alatt.
Magam is szeretem a jó ételeket, de ledöbbentett a többiek féktelen habzsolása:
A srác kétszer annyit evett mint én. A hölgy, aki arra az 1 napra függesztette fel a diétáját, háromszor annyit, elképzelhetetlen mennyiséget zabált…
Ha vége a műsornak kb. 10 perc alatt kitakarítják a vendégeket, ha Te maradnál még 20-30 percet egy pohár bor mellett beszélgetni (a közepes minőségű és nem olcsó vacsora után) azt vagy nem tudod megtenni, vagy csúnyán néznek rád. Dumaszínházba CSAK a műsor miatt érdemes menni, enni/inni/társaságban jól érezni magad nem, arra nem igazán alkalmas.
Természetesen voltak beépített fékek. A drágább, különlegesebb fogásokból limitáltan rendelhettél. Két órád volt. Pohár víz külön pénzbe került!
A tapasztalatlanok, először én is így voltam, előételként teleeszik magukat sushi-val, azzal eltelnek, annak a nagyobb része ugyebár rizs…
A japánok között volt egy magyarországi roma srác is felszolgálóként, flörtölt a magyar csajokkal, innen tudtam, hogy magyar anyanyelvű. Tetszett neki, amikor magyarul szóltam hozzá.
Mifelénk benyelték az áfa csökkentés teljes összegét, ÉS még kacsintgatnak a szervizdíj felé is. A boltokban is fizetsz borravalót? A vonatjegy ára mellé is adsz 10-15%-ot a pénztárosnak? A vállalkozóknak is inkább többet adsz, minthogy alkudoznál?
Az egész egy gusztustalan gyakorlat, a klasszikus példája annak, amikor a felelősséget rátolják a fogyasztóra, ahelyett, hogy értelmes bért adnának neki. Csak olyan ember védi a borravaló intézményét, akinek akarata ellenére bevésődött ez az erőltetett társadalmi elvárás, és ettől érzi magát különbnek másoktól.
Nálunk az adózás miatt alakult ki a gyakorlat, korábban a legálisan kifizetett 100 nettó 250 bruttóba került, mialatt a borravaló teljesen adómentes volt. Ha leadózva rátennék az árakra, mindenki rosszul járna. Ma már az arányok mások.
Én a % borravalót nem szeretem, az odafigyelést, a kedvességét és a kaja minőséget nézem.
A Mosselenben volt ebédajánlat, fél adag étel, víz+desszert fél adag áráért, 1600 Ft-ert jól laktál bármivel, ott a 12% díjon felül is adtam.
Máshol ha 15000 a számla, 500 Ftnál többet nem szeretek adni, kivéve, ha mondjuk 4-5 személy 3-3 fogását pakolják le-föl.
Ahol nem kedvesek, vagy nyomás/inkorrektség van, semmit nem adok.
Már megint egy olyan területre tévedtél, melyről fogalmad sincs, de osztod az észt.
Nem vitatom el a jogod, hogy úgy érezz, ahogy érzel a magyar vendéglátás iránt, sőt szerintem mindannyian futottunk bele hasonlókba. De, hogy általánosítasz és ezt nagy közönség előtt teszed, az bűn! Felháborító!
1. “SZÉP-kártyából él a magyar”: hány százaléka a forgalomnak egy mai magyar szállodában(4* vagy felette) a SZÉP-kártyából befolyó összeg?
2. Mi a különbség az alma (magyar 4-5*-os szálloda) és a körte (közel-keleti, all incl. szálloda) között?
3. Te ittál már abból a “kávéból” amit válaszod szerint az útszéli csehókban is ingyen öntenek?
és még folytathatnám, de inkább megyek a családdal ebédelni.
Miért lenne bűn és miért ne lenne jogom ahhoz, hogy én tartsam pitiáner lehúzásnak, amit itthon csinálnak, miután már jó néhány országban voltam hotelben és tudom mi a különbség? Sőt, az USA-ban konkrétan dolgoztam is első osztályú étteremben.
Milyen fogalmamnak kellene lennie annál többnek, hogy voltam itthon is és külföldön is hotelekben és látom a különbséget, mind árban, mind minőségben?
Miért lenne egy 4×-os félpanziós magyar hotel más, mint egy izraeli 4×-os, félpanziós hotel? Miért ne várhatnám el ugyanazt a színvonalat, főleg, ha az ára sem jobb? Miért ne hasonlíthatnék össze egy magyar nyaralást egy ázsiai nyaralással árban és minőségben? És miért baj, ha nem a magyar jön ki jobbnak?
Hány magyar család lenne a magyar négycsillagos szállodákban ilyen árak mellett SZÉP kártya nélkül nyaranta? Mi is csak azért mentünk, mert akikkel mentünk, azoknak valahol el kellett költenie a SZÉP kártyát. Egyébként ki nem fizettem volna majdnem négyszázezret három éjszakáért.
És a többi.
Egyébként te kezdted, elkezdtél oltani, hogy milyen csóró az, akinek elvárásai vannak napi száz-százhúsz ezer forintért és tudja, hogy külföldön ezt nem így csinálják. Hidd el, egyszerűbb lett volna törölni, mint ennyi karaktert egy ilyenre elpazarolni.
De itt és most befejeztük.
A szervízdíj az azért szemétség, mert nincsenek feltételei, hanem az AUTOMATIKUSAN rakódik rá MINDEN fogyasztásra, ami így átverés, akkor ha 10% a szervízdíj, akkor legyen minden ár 10%-kal magasabb.
Hogy én külön veszem meg a kiszolgálást? Akkor adjon a kiszolgáló egy olyan árlapot, amin az ő szolgáltatásával vannak az árak, aztán felőlem forgassa magának az alapárasat.
Kötelező kiírni az árakat az étterem elé, de nem sokra mész vele, ha utána van ahol 15% szervízdíj van.
Kerülni szoktam az olyan helyeket, ahol van szervízdíj, ahol pedig nincs És elégedett vagyok, ott szoktam hagyni borravalót, akár 10% felett is, de örülnék, ha az opcionális és adózott tétel lenne a számlán és nem zsebbepénz.
Egyszer-kétszer fordultam meg ilyen étteremben külföldön, főleg, ha a guide odavitt, aztán nem akartunk szórakozni. A turistás helyeken altalában nem nagy szám, amit adnak. Viszont pl. roppant jót ettünk egy lepukkant AYCE tamil étteremben Kualában kb. 700 forintért. Csak mi voltunk fehérek, csak mi ettünk evőeszközzel. Ki lehet fogni jó helyeket is ilyen éttermeknél, jellemzően a szokásos alaptaktikát kell alkalmazni, figyeld,
hogy hol esznek a helyiek. Ezek az éttermek arra jók, hogy sokféle kisadagot kóstolj meg “jóárasítva”.
A túlzabálós prolikat soha se értettem meg, fillérbaszókat és az ilyeneket szűrni kell. Mi értelme bevinni egy csomó felesleges kalóriát úgy, hogy még élvezetet se okoz? Valami beteg perverzió állhat a háttérben.
1. arra szerettem volna rámutatni, hogy a szállodák megélnének a SZÉP-kártya nélkül is!!!! (igaz, kevesebb forgalmat bonyolítanának, leginkább vidéken, fővárosban ez nem is mérvadó!) Nem igaz tehát az állításod, hogy a SZÉP-kártya miatt él meg a magyar vendéglátás.
2.félpanzió versus all inclusive, érted, alma meg a körte!
3. szóval gagyi kávé érv, egy színvonalas étteremmel szemben, ahol nem adnak ingyenlöttyöt.
4.”az írástudók felelőssége”, biztos mond valamit számodra.
Ingyenzabálás nincs. El kell dönteni, minőség vagy mennyiség. Ázsiában kicsit más a uelyzet, mert ott az alapanyag és a munkaerő olcsóbb, ott kifőzdékben, garázséttermekben, warungokban stb. is lehet nagyon jókat enni olcsón.
Vannak normális helyek Magyarországon is, de jellemzően az ár/érték arány nem igazán jó, tetszik vagy nem tetszik. Nem csoda, hogy sokunk szibte egyáltalán nem utazik Magyarországon belül.
A “fillérbaxás” és a “nem hagyom, hogy hülyének nézzenek” közt sokszor vékony a mezsgye, minden eset egyedi, ezen sokat lehet vitatkozni
USA-ban kifejezeten magas az “elvárt” borravaló, hagyományosan. Mindenhol, nem csak Houston-ban. Érdekes, hogy a mértéke is változik, felfelé. Kb. 20 éve 10-15% körül volt az általános, afelett már gavallérnak tartottak. Mostanában 15% borravaló alatt azt hiszik, hogy valamit elrontottak a felszolgálással, és inkább 18% körül van az “elvárt” átlag, de 20% is még lényegében normálisnak számít. Ott egyszerűen így van kitalálva az egész rendszer, a felszolgálók alapbére filléres mértékű.
Mondok egy ellenpéldát: Kínában hagyományosan nemhogy nem várják el a borravalót, de adott esetben sértésnek is vehetik, ha adna valaki.
Persze, a globalizáció miatt ezek a kulturális hagyományok is tudnak változni, főleg a legérintettebb helyeken.
Ui: A magyar általános gyakorlat 10-12% (ez is felfelé mozdult az elmúlt években). Érdemes nemzetközi kontextusban is nézni.
Gasztland Bisztrónál ehelyett konkrétan számláztak, akinek a tányérján maradék volt (viszont elkérhette becsomagolva). Szerintem korrekt, tekintse értéknek a vendég is a kaját, akkor is, ha már “nincs ára”.
Nemcsak Magyarországon: thesun.co.uk/news/7276304/german-athlete-jaroslav-bobrowski-banned-all-you-can-eat-sushi-restaurant/
“Bemész egy helyre és 3 lépésenként az orrod ala dorgolnek meg 1-2-300 forintokat? Csak hogy amugy ezek nelkul olcsonak tunjenek a piacon? Nem lenne egyszerubb normalis, szolgaltatoi szemleletet felvenni ezeken a helyeken”
Bár felületesen engem is nagyon zavar, amiről írsz, de valójában a lelkünkben sokkal nagyobb probléma, mint a valóságban: https://kiszamolo.hu/a-fizetes-fajdalma/
Még egy előnyük van a magyar helyeknek! Közel vannak. Nekünk a háromévessel rengeteget jelent, hogy egy-másfél óra alatt ott vagyunk. Nem szívesen szállnék repülőre vele.
A másik, hogy lehúztam pár évet egy gasztrotechnológiás cégnél, sok étterem konyháját láttam belülről, annak nagy része elegáns budapesti volt, és nem lehet szépen kifejezni, a kosz, a mocsok, a több napos penészedő maradék, a frissen főzött kaja mellett, évtizedes olajszennyeződések a falakon, amire egy kollégám úgy felragadt, hogy a ruháját dobhatta ki, miközben a tulaj röhögött, és kérkedve mondta, hogy 25 éve nem újítottak a konyhán semmit. A kajáról inkább nem akarok nyilatkozni, azt nem ismerem, nem voltam szakács, de sejthetitek…