A TBSZ számláról és a 2012-es változásokról

2012-01-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már volt szó a blogban a tartós befektetési számláról, most szeretném a tudnivalókat egy cikkben összeszedni, illetve egy fontos változásra felhívni a figyelmet.

Mi az a TBSZ számla?

Az állam támogatni szeretné a hosszú távú lekötéseket, ezért bevezette a tartós befektetési számlát 2010-től. A számla az első évben gyüjtőszámlaként funkcionál, pénzt, vagy értékpapírt csak a nyitás évében helyezhetünk el a számlán, december 31.-ig. A minimális nyitási összeg 25 ezer forint.

Amennyiben a gyüjtőévet követő három teljes évig nem nyúlunk még részlegesen sem a számlához, akkor a negyedik évtől csak 10% kamatadót fizetünk a 16% helyett, ha öt évig nem vettük fel a pénzt, akkor nulla százalék lesz a kamatadó. Tehát a ma nyitott számlára 2012 december 31.-ig fizethetünk be pénzt, a 3, illetve 5 éves futamidő pedig 2013 január elsejétől indul. A 2013-as megtakarításainkhoz egy újabb számlát kell nyitnunk, újabb számlavezetési díjjal.

A gyüjtőévet követő negyedik év kezdetéig bármilyen pénzkivét a számla azonnali megszűnését okozza, utána már lehet részlegesen is felvenni pénzt a számláról, a minimális 25 ezer forintos határt figyelembe véve a maradék pénz tovább maradhat a számlán.

Fontos tudnivaló, hogy a bank nem von le kamatadót a TBSZ számla után, így ha adófizetési kötelezettségünk keletkezett, azt magunknak kell bevallani, akár idő előtti, akár a negyedik év utáni kedvezményes, 10%-kal terhelt feltörésből származik is. Tehát harmadik év után is marad a macera az adóbevallással.

Mit helyezhetünk el TBSZ számlán?

Szintén fontos információ, hogy külön van bankbetétes és értékpapíros TBSZ számla és a kettő nem átjárható, azaz nem tudunk egyszer bankbetétet, egyszer állampapírt venni a pénzünkből. Nyitás előtt döntenünk kell, mit szeretnénk.

Meglévő értékpapírjainkat nem vihetjük be a TBSZ számlánkra, ahogy a meglévő lekötött bankbetéteinket sem.

Nagyon fontos változás, hogy 2012-től devizában is tarthatjuk a számlán lévő összeget, akár értékpapírban is. Így külföldi részvényeket és kötvényeket is vehetünk és kamatadó-mentesen forgathatjuk a pénzünket mindaddig, amig ki nem vesszük azt a számláról, vagy letelik a törvény által előírt idő (3, vagy 5 év). Így a hosszú távban gondolkodó tőzsdei játékosok is kamatadó-mentesen adhatnak-vehetnek külföldi papírokat.

Sokan nem tudják, hogy a NYESZ számlánk tartalmát is átvihetjük a TBSZ számlára, így már nem csak nyugdíjas korunkban vehetjük fel a pénzt, hanem évtizedekkel előtte. Viszont cserébe az utolsó két évben kapott adójóváírást 20%-kal megfejelve vissza kell fizetnünk.

Hány TBSZ számlát nyithatok?

Évente, pénzintézetenként és fajtánként csak egyet. Tehát ha egy évben két értékpapírszámlát is szeretnénk nyitni, akkor azt csak két külön bankban tehetjük meg.

Megéri-e TBSZ számlát nyitni?

Ez erősen összegfüggő kérdés. Ha csak 3 évben gondolkodunk és mondjuk egymillió forintot tudunk elhelyezni a számlán, akkor 7%-os kamatnál a költségek levonása elött a teljes megtakarításunk a hagyományos bankbetéthez képest nem több, mint 13.500 forint. Ebből levonva a számlavezetés költségét (évi 1200-2000 Ft, azaz a gyüjtőévvel együtt akár 8.000 forint is lehet a számlavezetés díja), a pénzutalás, vagy kifietés költségét és az egyéb járulékos költségeket, nem sok pénz marad haszonként.

Ezért cserébe kínlódhatunk az adóbevallással és egy adott bankhoz lettünk láncolva közel négy évig és futottuk a hosszú lekötés kockázatát.

A kamatok sem olyan fergetegesek, sok bank sávos kamatozással (9,5% kamat az utolsó évben...), illetve kamatos kamat helyett sima kamatozással vakítja a mókusokat. Ezért mindig csak az EBKM mutató értékét nézd, ne a kamatot a reklámokban, mert csúnyán rászedhetnek.

Egészen más a helyzet, ha például 100 millióval tőzsdézel 5 évig, akkor akár sokat is nyerhetsz a kamatadó-mentességen.

Úgyhogy elő a számológéppel és döntsd el a számok alapján, neked megéri-e a 4-6 év röghöz kötést a megtakarítható kamatadó.

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram