A mindent vivő aranybefektetés: biztos megéri beszállni?

Az arannyal kapcsolatban írtam egy újabb cikket, amit itt tudsz elolvasni: //kiszamolo.hu/aranyar-venni-kell-most-vagy-eladni/

Az elmúlt egy-két évben megjelentek Magyarországon is a fizikai aranyat áruló ügynökök és komoly(abb) cégek is.

Nézzük az érveiket:

Az arany évszázadok óta elismert értékörző. Ezzel nincs mit vitatkozni, ez tényleg így van, de ez igaz az ezüstre, a termőföldre és ezer másra is.

Az arany ára töretlenül növekszik, csak 2000 január egy óta 282 dollárról egészen közel 1900 dollárig nőtt az ára 2011 szeptemberéig. Ez megfelel évi majdnem 19 százalékos hozamnak. (kamatos kamatszámításra még emlékszünk, ugye?)

Az emberiség lélekszáma töretlenül emelkedik, amivel nem tart lépést az aranykitermelés szintje. Ahogy az élelmiszer termelés, az ónbányászat és sok minden más sem. Ezen túl vajon egy ugandai szerencsétlen, aki 2 dollárból él meg, mennyire számít potenciális vásárlónak? (A fizikai arany legnagyobb felvásárlói Kína és India, utánuk következik Thaiföld és Vietnam. Ők adják a kereslet felét. Az itt növekvő kereslet tudja igazán meghatározni az arany árát. Jelenleg India a gyenge rúpia és a megemelt vámok miatt csökkentette az igényét.)

Egyre kevesebb a kibányászható arany, sőt 10-15 év múlva már nem is lesz mit bányászni. Ez is egy fantasztikus megállapítás, ezt elmondhatjuk mindenre. Hogy lesz-e kibányászható arany, azzal én elég szkeptikus vagyok, a hetvenes-nyolcvanas években könyvek jelentek meg arról, hogy legkésőbb 2010-re elfogy az összes kőolaj és láss csodát, mégse. Ha azok állítják, hogy kevés az alapanyag, akiknek az érdekük a magas aranyárfolyam (bányák, kereskedők), akkor ezt a tényt minimum erős szkepticizmussal kell fogadni. Az arany, amit nem érte meg kibányászni 200 dolláros árfolyamon, egyből kibányászhatóvá válik akárcsak 1000 dolláros ár mellett is.

Hatalmas infláció várható az egész világon, csak az arany az, ami által meg tudunk szabadulni ettől. Jelenleg az eurozóna legfrisebb inflációs adata 3%, az Egyesült Államokban pedig 3,4%. 1987-1990 között az amerikai inflációs ráta az ott kiugróan magasnak számító 4-6% között volt, az arany ára mégsem emelkedett, hanem csökkent.

Nézzük meg, vajon a fák az égig nőnek-e, azaz meddig emelkedhet még az arany ára.

Amit sokan nem tesznek meg, hogy visszatekintsenek legalább 20-30 évet a múltba. Vizsgáljuk meg, mindig nyerő dolog volt-e aranyba fektetni?

Mit látunk a képen? Az első, hogy az 1979-1980-as pánikban az arany árát nyolcszáz dollár fölé hajtották, majd meredeken esni kezdett 20(!!) éven át. Aki akkor vett aranyat, nominálisan csak 2007-ben érte el újra azt az árat, 27 év múlva. Ha az inflációt is nézzük, még kétezer dolláros aranyár mellett is bukóban van a befektetése, 2400 dollárt kellene kapnia egy uncia aranyért. De aki bevásárolt a Nagy Esés után, mondjuk 1982-ben, az is 2004-ig várhatott arra, hogy legalább nominálisan nullára kerüljön (ha nem adta el két éven belül). Az infláció figyelembe vételével talán most van nullán, ha pedig az alternatíva költséget is nézzük, azaz hogy ha másba fektette volna, hogyan járt volna, akkor kemény bukásban van.

Engem a jelenlegi árfolyam egy klasszikus buborékra emlékeztet, ami meglehet, ugyanolyan csúnyán fog kipukkani, mint 1980-ban, hogy utána újabb 20-25 évig ne térjen magához az árfolyam.

Érdemes megemlíteni még a fizikai arany vásárlásának és eladásának a költségeit, ami akár 15% is lehet, az örzés és szállítás költségeit, azt, hogy egy nem kamatozó termékről van szó, illetve, hogy könnyen belefuthatunk hamisított termékbe, amit sokan fel sem ismernek.

Az arany egy menekülő termék, ami azzal jár, hogy pánikban az egekig hajtják az árát, hogy azután a pánik elmúlása után mindenki eladja és újra részvénybe és kötvénybe fektessen. Ezután a következő kiadós pánikig jóformán csak veszteséget hoz. (Nézd meg az árak alakulását 1982-től 2004-ig. Pedig ebben az időszakban volt az 1987-es tőzsdei összecsuklás, a  távol-keleti válság, az orosz válság, a dotkom lufi kipukkanása és még sok más is. Az arany ára meg sem rezdült ezekre a világméretű válságokra. Igaz, a másik oldalon a jegybanki eladások gyengítették is az árfolyamot ebben az időszakban,)

Mit tanácsolok tehát? Annyit, hogy mint mindig a pénzügyekben, ne legyél annyira szűk látókörű, hogy egyszerre be tudj nézni mindkét szemeddel egy kulcslyukon, hanem gondolkodj és vizsgáld legalább 20-30 éves távlatokban a dolgokat.

Ezzel együtt is az arany lehet egy jó befektetés, 11 év emelkedés után is látszólag még tartósak a fundamentumai, de azért egy nagy esés lehetősége is benne van az árban.

Az arany egy jó eleme lehet a portfoliódnak, de sokkal többet ne fektess bele, mint bármi másba. Jelenleg éppen lefelé vette az irányt, aki szeptemberben szállt be, jelenleg már 20%-os bukóban van.

Az aranykereskedő cégek egy külön posztot is megérnek, van, amelyiknek csak mobilszáma van, a másik a Dél-Alföldre van bejegyezve, de soproni a vezetékes száma, de főleg csak a mobilt veszik fel.

Ezzel szemben vannak komoly cégek is, amit mondani akarok ezzel, hogy nagyon körültekintő legyél, kiben bízol meg. Érdemes ügynök helyett inkább nagy kereskedőcégeket megkeresni.

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo

Share

16 hozzászólás

 • pantlikaskiralylany
  Sok igazság van abban amit leírsz, az is igaz, hogy nem feltétlenül lehet meggazdagodni az aranyból, a fizikai aranyat kínáló cégekről, pedig mindent elmondtál, de jelenleg mi az amivel meg lehetne védeni megtakarításainkat forint bedőlése esetén? És most nem csak arra gondolok, hogy elszállnak az árfolyamok, hanem arra, ha a forint tényleg bedől? átváltani nem érdemes, kivinni külföldre is csak nagyobb vagyon esetén van értelme, mi lesz ha egyszercsak bevezetik megint a Koronát pl? Akkor otthon sincs biztonságban a pénz… egy nagyobb infláció esetén is ugyanaz a helyzet, ugyanakkor egyre inkább biztos vagyok benne, hogy a bank a legrosszabb hely, ahol lehet….
 • 42
  “ugyanakkor egyre inkább biztos vagyok benne, hogy a bank a legrosszabb hely, ahol lehet”

  a magyar tulajdonú bank, az már tényleg kicsit kockázatos, de egy Citibank/Erste/Raiffeisen vlsz. meg fogja tagadni, hogy zárolják az ügyfelei bankszámláit.

 • pantlikaskiralylany
  Nem vagyok benne biztos, hogy meg tudja tagadni. A magánnyugdíj pénztárak sem magyar tulajdonban voltak, mégis történt, ami történt.
  ’33 körül is volt egy betétzárolás, pedig akkoriban is még sok külföldi tulajdonú bank volt jelen.
  Ráadásul az Erste leginkább hátrál ki az országból, de tudvalevő, hogy az osztrák anyabankok igen jelentős megszorításokat hoztak, és elég közel vannak ahhoz, hogy kivonuljanak, nem kell hozzá sok.
  Magyar tulajdonban (bár az is inkább csak névleg) az OTP van, az meg édes-kevés.
 • debora
  Nem tudok veled egyetérteni az aranyba való befektetést illetően. Ez a cca 40 évet felölelő grafikon is mutatja: egyetlen nagyobb esés sem volt az aranyárban. Tipikusan ez az az érvelés, amivel a befektetési tanácsadók a részvényekre próbálják rábeszélni a potenciális balekokat ( én is az voltam ).
 • debora
  Nem tudok veled egyetérteni az aranyba való befektetést illetően. Ez a cca 40 évet felölelő grafikon is mutatja: egyetlen nagyobb esés sem volt az aranyárban. Tipikusan ez az az érvelés, amivel a befektetési tanácsadók a részvényekre próbálják rábeszélni a potenciális balekokat ( én is az voltam ).
 • Kiszmol
  Amikor 800 dollárról 350 dollárra zuhant az ára, hogy aztán 20 évig ne térjen magához, az neked nem elég nagy esés?!

  Neked nem hasonlít a jelenlegi árfolyam az 1980 előtti állapothoz?

 • tzsdemaci
  Ez érdekes, akkor nagyítsd ki, hogy jobban látszódjon 🙂
  A poszt teljesen helytálló. A tipikus “mánia” efektus. Ez annyit jelent, hogy egy termék felfutása a következő:
  1. Jó befektetés, beszállnak a profik (hedge fundok, alapkezelők, hozzáértők)
  2. Elindul a pumpálás (megy az árfolyam felfele), észreveszik a kisbefektetők, brókerek ajánlják stb.. ők is megveszik
  3. Mivel már mindenki vett, kell egy kis hírverés, hogy még legyen vevő a további pumpáláshoz (reklámok, ajánlások, a fordrász és a taxysofőr is erről beszél)
  4. Elfogytak a vevők aki még itt beszáll tuti a csúcson szállt be
  Ugyanis, az árfolyam akkor tud feljebb menni, ha van új vevő. Ez a lényeg. Ha már mindenki benne van, akkor bizony lefele fog menni. Namost, ugye senki se gondolja, hogy az átlagember mint a portás és a buszvezető előbb értesülhet egy tuti befektetésről, mint a profik akik ebből élnek? Szóval amikor már mindenki erről beszél, akkor annak annyi.
  Jó példa az ingaltanpiac. Biztosan megvan még mindenkinek évekkel ezelőtt, hogy “vegyél ingatlant” add ki bérbe és tuti üzlet. Az ingatlan ára csak fölfele mehet, ezzel nem lehet bukni. Tényleg nem…
 • Imi
  En csak most olvastam ezt es megihletett, hogy irjak (bar lehet, hogy a kutya se fogja mar elolvasni).
  Szoval en vettem tavaly decemberben aranyat, a vagyonkam 10%-aert. nem erdekel az arfolyam, azert vettem, hogy ha bukik a forint es mas papir is, mert olyan szintu valsag lesz, akkor legyen valamim, amiert kaphatok az elethez szukseges dolgokat. Ugyanis meggyozodesem, hogy ha a penzzel be lehet gyujtani, az arany lesz az ertek eszkoz (a csere elelmiszeren, stb kivul).
  Szoval lehet, nem kellett volna vennem, mert nem nyerek rajta, ha minden marad a regiben, de valahogy igy kicsit nyugottabb vagyok…es ez szamit.
  Ugyanigy vettem tovabbi 20%-ert valutat is, amit otthon tartok vesztartaleknak. En igy dontottem. A tobbi 70% tovabbra is forintban van.

  Rosszul csinaltam? Klinikai eset vagyok? 🙂 Tenyleg kivancsi vagyok.

 • Kiszámoló
  Annyira nem, ebben a mértékben diverzifikációnak hívják, amit csináltál és ezzel a százalékokkal még akár jó döntés is lehetett.
 • Imi
  Koszonom!
  Pedig csal laikuskent gondoltam erre.
  Az emlitett 70%-ra pedig lehet, hogy kerek majd tanacsot toled. Enyhen vagyok kovkazatturo, inkabb a biztosra megyek, de a penz mondjuk 10-20%-at hajlando lennek jobban is kockaztatni.
  Egyenlore az Allamokban vagyok par honapig, de otthon visszaterunk a kerdesre szerintem – ha nem gond.
  Addig olvasgatom a blogot. Tetszik.
 • Ha egy esős reggelen az ablaknál állva nem akarsz arra ráczuppanni,hogy tönkre ment a vagyonkád,legalább öt helyre fektesd a vagyonod:1/ Legyen ingatlanban.2/Legyen termőföldben.3/Legyen értékpapírokban,bankbetétben,részvényekben.4./Legyenek kval.festményeid,szőnyegek,szobrok szóval műkincseid.5/Legyen egy marék gyémántod,rubinod,aranyad.Szerezz be egy Barkasz furgont Mercédesz motorral vagy egy helikoptert!Amíg élsz: Sírni,sírni,sírni…
 • Robert
  1980-ban az aranylufi pukkanasakor 15% -ot fizetett az amerikai allam allampapir hozamkent es az az arany melto versenytarsanak bizonyult inflacio ellen. A mai kep az eladosodottsag mertekeben elegge kulonbozik es attol tartok nem lesz kepes Amerika 15%-os kamatot fizetni ha megrendulnenek a dollarban valo hitben az emberek.
  Majd eladom az ezustomet amikor 15%-os kamatot kapok egy olyan allamtol amely fizetokepes. Mar Amerika is csak kozponti bankos hokusz-pokuszok miatt fizetokepes tehat szerintem nincs egyelore versenytarsa az aranynak es ezustnek.
 • Zöld András
  No-no. Sok itt a féligazság, mint mindenhol a világban.

  Kezdjük ott, hogy én aranypárti vagyok. A témához szerintem hozzá tartozik, hogy az arany lehet spekulatív vagy konzervatív befektetés. A jelenlegi volatilitásban nagyon jól lehet spekizni csökkenő és emelkedő árfolyamokra. Ezzel semmi gond nincs. Aki konzervatív perspektívából közelíti meg az aranyat, az meg hosszútávon gondolkozik. Minden eszköznek van felfutó, buborék, majd korrigáló fázisa. Ezzel sincs semmi gond. Ha visszanézel 40 évet az árfolyamban és abból vonsz le következtetéseket, akkor nézz vissza mondjuk még plusz 10 évet, és máris megint más a gyerek fekvése.

  Tegyük hozzá azt is, hogy utóbb mindig könnyű okosnak lenni. Az arany összehasonlítva az Apple részvénnyel egyértelműen bukó volt. Csak hát a fene gondolta még 10 éve, hogy az Apple ennyire fel fog futni. Azt persze mindenki tudta, hogy a technológiai szektor fejlődése okán ez az iparág növekedni fog, de hogy a sok lehetséges cég közül éppen az Apple lesz a befutó, az nem lehetett tudni, legfeljebb csak tippelni. Az arany ezzel szemben nem lutri kérdése. Az arany, mint értékőrző alapvetően működik emberemlékezet óta.

  Az aranynak számos funkciója van, ami részben verhetetlenné teszi. Többek között egy vésztartalék, egy univerzális valuta, amely a világon bárhol elfogadott. Annak aki egy armageddonnal kalkulál teljesen ésszerű aranytartalékot képeznie. És miért ne lehetne kvázi armageddon? Kb. 30-40 évente jönnek krachok, tehát egy ember életében kb. 2x, ez történelmi tény. Erre érdemes felkészülni, mint ahogy van értelme életbiztosítást is kötni.

  Mindezt lehetne még a végtelenségig ragozni, de ennél többet talán a téma nem ér meg. Az arany hovatovább majdhogynem hitbéli kérdés, vallásról, Istenről meg nem lehet vitatkozni. Vagy hiszel benne, vagy nem. Véleményem szerint a szkeptikusok ott rontják el, hogy spekulatív szemüvegen keresztül vizsgálják az arany konzervatív voltát. Mintha számon kérnék, hogy miért nincs alma íze a körtének… hát azért mert körte.

  Senki nem mondta, hogy az arany ne lenne volatilis. Senki nem mondta, hogy nem eshet az árfolyam. Senki nem mondta, hogy az utolsó fillér megtakarítást is aranyba kell tenni. Senki nem mondta, hogy ne lennének tranzakciós költségek stb. stb. A lényeg az arany vésztartalék volta, és ezzel szemben senkinek nincs érve. Nem is lehet addig, amíg a saját anyám példáját fel tudom hozni: ’44 és ’45-ben az ostrom hetei alatt és a vágtázó pengőinfláció idején az aranyláncának egy-egy szeméért tudott lisztet és cukrot venni, hogy ne haljak éhen én, mint újszülött. A cikk szerzőjének ez a tapasztalás jól érezhetően hiányzik.

 • Catinator
  Kicsit ambivalens vagyok a dologban. Most láthatóan “menekülnek” az aranyból, de a róla kialakult kép miatt mindig is egy menedék lesz.
  Konzervativ befektetésként én is választanám legalább kis részben.

  Egy armageddon esetén meg várhatóan verhetetlen..

  DE a vagyonom max. 10 %-nál többet nem fektetném bele.

 • BingBang
  Amióta vettem aranyat azóta esik! 😀
 • Delta
  Sokat gondolkodtam annak idején mibe érdemes befektetni. Részemről az arany a túlélés záloga, egyáltalán nem befektetés és nem értékmentés csak korlátozottan és életmentésre használható. Bölcsész gondolkodással számolgatás nélkül…

  Azoknak a halandóknak -mint én- akik nem akarják a pénzüket ide-oda tologatni megállás nélkül -csak nyugalmat szeretnének- az arany arra jó, hogy ha bedől a tőzsde -vagy háború van-, akkor egy gyűrű árából vehessenek egy csirkét. Biztosan mindenkinek van rokona aki a kettedik világháborúban hasonló csereberét folytatott le. Meggazdagodtak? Nem. Nyerészkedtek? Nem. Túléltek!

  Jelen helyzetben nem tudom mit várnak azok, akik a megtakarításukat aranyba fordítják át.

  Az arany igazán értékálló, de hogyan fogják beváltani amikor szükségem lesz rá?

  I. háború és gazdasági összeomlás (legrosszabb eset)
  1. például egyszerűen elveszik (már most is kidobhatom akkor),
  2. rossz körülmények közt (megbízhatatlan mérleggel) alul becsülve (“Engem nem érdekel milyen pecsét van abban az aranyban ennyit adok kész.”)
  3. cserekereskedelem (“Ne haragudjon de ez az arany gyűrű pontosan 4200 tojást ér szerintem.” vagy “Kedves hentes Úr! Lereszelhetek 2 gramm aranyt azért a gusztusos disznófejért?”)

  Jobbnál jobb átváltási arány ugye? (Nyilván sokunk vérbeli üzleti cápa és az arannyal ilyen körülmények közt jól fog bánni.) A fenti helyzetben tovább rontja az arányt az a tény, hogy a megvásárolható termékek ára az utánpótlás nehézsége miatt az egekbe szökik.

  Szerintem ezt az esetet szokták az emberek megítélni túlzottan optimistán, és többet várnak az aranytól, mint amit az az adott körülmények közt nyújtani tud. Az arany igazából az elhúzódó háború, vagy válság után lesz újra érték, de addig egy átlag ember fel kell hogy élje tartalékait, ha túl akar élni. (és még sok más is kell a túléléshez)

  II. az arany ára csökken, mert kipukkad a lufi. (várható eset)
  1. Nyilván valamekkora bukó kérdés a lavinából mikor szállsz ki, de legalább nyugodtan aludtál. A bukás mértéke nagy bosszúságot okoz, de szerintem nem vág majd a földhöz. Elvégre a megtakarításod esett áldozatul ami most azonnal nem kell. Amit mellékesen tudtál idáig is nélkülözni…
  Még, ha nyersz is az üzleten vedd figyelembe, hogy az infláció folyamatosan dolgozott és már nem ér annyit a pénzed.
  Szerintem ez nagyjából nyilvánvaló és hasonlóan gondolja mindenki.

  III. az arany ára tovább emelkedik, csak azért mert ritka fém (legjobb eset)
  1. Nem fogod eladni, csak ha megszorulsz. Beváltod, örülsz az infláció megevett valamennyit.

  V. Bedől Magyarország, mindenki más talpon marad
  Mehetsz külföldre, vagy rendezkedj be arra, hogy nehéz gazdasági körülmények közt, rossz közbiztonságban, és rossz közellátásban kell élned. A fizetések zuhannak, vállalkozások bezárnak(a magyarok, a multik maradnak, ha megvédik őket a rendőrök és az állam nem száll rájuk), minden termék ára marad európai, vagy a mostaninál is silányabb minőségű lesz. Hamar feléled a megtakarításod. És utána? Ha szerencséd van akkor faluban élsz és megvéditek magatokat a fosztogatókkal szemben, de ez ábránd…

  Na jó nagy hablatyot írtam össze 🙂