A vasárnapi zárvatartás

2014-12-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A sok port felverő ügyek egyike volt mostanában az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartása.

Az újságokban megjelentek olyan cikkek, miszerint 2009-ben Horvátországban is bevezették a vasárnapi zárva tartást. Fél év múlva az alkotmánybíróság elmeszelte a törvényt, így újra mindenki boldog lett. Addigra azonban 15%-kal esett a kiskereskedelmi forgalom volumene a 2008 első félévéhez képest.

Vagyis itt a világvége, össze fog omlani a magyar kiskereskedelem is a vasárnapi kényszerszünet miatt, sugallják a cikkek.

Ha egy kicsit jobban utánanézünk a dolgoknak, azt fogjuk látni, hogy ezt a gyászos 15%-os horvát zuhanást aligha okozhatta a vasárnapi zárva tartás. (Ami nyáron amúgy is csak részleges volt.)

Ha a fogyasztáshoz köthető áruimportot nézzük, első pillanatra ott is megtaláljuk a nyomát a visszaeső fogyasztásnak, ugyanis a 2008-as áruimport még 20.812 millió euróról durván visszaesett 15.200 millió euróra (27% mínusz egy év alatt.)

Na ugye.

Csakhogy nézzük meg a további éveket is: 2010-ben is még tovább esett 15.137 millió euróra, 2011-ben 15.220 millió euró, 2012-ben is csak 16.164 millió euró.

Hogy lehet ez, ha fél évet élt a vasárnapi zárva tartás? Miért zuhant ekkorát az áruimport és maradt ilyen alacsony szinten azóta is? Itt valami nem stimmel.

Emlékszünk még, hogy volt egy picike kis válság 2008 őszén? Amikor az egész világ összeomlott? Így a horvát gazdaság is?

A horvát GDP 5,8%-ot zuhant 2009-ben, (azóta megállás nélkül még tovább zuhant:  -1,2%; -0,4%, -2%, -1% évente), a munkanélküliség egy öles ugrással 16,7%-ra ugrott 2009-ben, majd tovább emelkedett 21% fölé. (2013: 21,6%)

A kiskereskedelmi forgalom még a 2010-es újabb 2,4%-os csökkenés után is 2012-ben további 4,2%-os csökkenést volt képes produkálni, sőt 2013-ban újabb 5,3% volt a zuhanás, ami a fenti adatok fényében egyáltalán nem meglepő. Amikor a gazdaság éveken át zuhan és a munkanélküliség meredeken emelkedik, akkor a fogyasztás logikusan hasonló mértékben csökken.

2010 augusztusában 21 hónap zuhanás után egy combos 1%-os emelkedést tudtak kimutatni a kiskereskedelmi forgalomban, azt is csak a nagyon erős idegenforgalom és a jó időjárás számlájára tudták írni. Sajnos év végére ez a hatás is elenyészett. Márpedig ha kivezették 2009-ben a zárva tartást és ez volt az oka, hogy a forgalom esett 15%-kal, akkor a bázishatás miatt is legalább ennyivel kellett volna emelkednie a kiskereskedelmi forgalomnak 2010-ben. Ezzel szemben durván tovább zuhant, immár a vasárnapi forgalommal együtt is, még éveken át, összehozva egy újabb kb. 15%-os esést!

Vagyis kijelenthetjük, hogy az egy nettó butaság, hogy a vasárnapi zárva tartásnak a legkisebb befolyása is lett volna a forgalom zuhanásában. Annál inkább a gazdaság összecsuklásának, a negatív spirál a mai napig tart Horvátországban mind a kiskereskedelmi forgalom, mind a GDP, mind a munkanélküliség tekintetében.

Ide vezet, ha kiragadunk egy adatot és azzal próbáljuk meg alátámasztani az állításunkat.

De vajon várható-e visszaeső forgalom Magyarországon a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt?

Szerintem nem.

Az embereknek van havonta egy elkölthető pénzmennyisége, amit a rendelkezésre álló időben el is költenek.

Az emberek nem tudnak többet költeni akkor se, ha 0-24-ben nyitva van minden bolt és akkor se költenek lényegesen kevesebbet, ha erre mondjuk csak öt napjuk lenne.

A ruhát és az élelmiszert akkor is meg fogják venni, ahogy a bútort és az autót is. Maximum az impulzusvásárlások fognak csökkenni, mondjuk nem vesznek meg valamit vasárnap a moziból hazajövet. De ennek hatása elenyésző.

Senki nem fog kevesebbet enni, csak azért, mert vasárnap nincsen Tesco és a bútorcserét sem fogja két évre elnapolni, mert az Ikea és a Kika is be van zárva.

Véleményem szerint a kereskedelem még jól is fog járni a vasárnapi zárva tartással. A bevételei hosszú távon ettől nem fognak csökkenni, a kiadásai viszont igen, mert egy nappal kevesebbet kell nyitva lenni minden héten. Ráadásul a vélekedéssel szemben a vasárnap egy nagyon gyenge nap a kereskedelemben, egy átlagos hétköznap felét sem éri el a forgalom. Az összes költés 5%-a esik vasárnapra, ha csak az élelmiszert és háztartási dolgokat nézzük, akkor pedig a 11%-a. Csak az élelmiszert vizsgálva forgalom szempontjából legerősebb nap a szombat, de csak hajszállal erősebb, mint a szerda és a péntek.

(Az első egy-két hónapban lehet visszaesés, mire az emberek megszokják az új rendszert, de ez hamar el fog múlni.)

Magam részéről örülök az új rendszernek, bár biztos lesznek sokan, akik ezt nem így fogják látni.

De igazából csak azt akartam bemutatni, mekkora melléfogást követünk el, ha egy adatot kiragadva egy attól teljesen független dolgot akarunk megindokolni anélkül, hogy a többi adatot és a többi év adatait is megvizsgálnánk.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram