A vasárnapi zárvatartás

A sok port felverő ügyek egyike volt mostanában az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartása.

Az újságokban megjelentek olyan cikkek, miszerint 2009-ben Horvátországban is bevezették a vasárnapi zárva tartást. Fél év múlva az alkotmánybíróság elmeszelte a törvényt, így újra mindenki boldog lett. Addigra azonban 15%-kal esett a kiskereskedelmi forgalom volumene a 2008 első félévéhez képest.

Vagyis itt a világvége, össze fog omlani a magyar kiskereskedelem is a vasárnapi kényszerszünet miatt, sugallják a cikkek.

Ha egy kicsit jobban utánanézünk a dolgoknak, azt fogjuk látni, hogy ezt a gyászos 15%-os horvát zuhanást aligha okozhatta a vasárnapi zárva tartás. (Ami nyáron amúgy is csak részleges volt.)

Ha a fogyasztáshoz köthető áruimportot nézzük, első pillanatra ott is megtaláljuk a nyomát a visszaeső fogyasztásnak, ugyanis a 2008-as áruimport még 20.812 millió euróról durván visszaesett 15.200 millió euróra (27% mínusz egy év alatt.)

Na ugye.

Csakhogy nézzük meg a további éveket is: 2010-ben is még tovább esett 15.137 millió euróra, 2011-ben 15.220 millió euró, 2012-ben is csak 16.164 millió euró.

Hogy lehet ez, ha fél évet élt a vasárnapi zárva tartás? Miért zuhant ekkorát az áruimport és maradt ilyen alacsony szinten azóta is? Itt valami nem stimmel.

Emlékszünk még, hogy volt egy picike kis válság 2008 őszén? Amikor az egész világ összeomlott? Így a horvát gazdaság is?

A horvát GDP 5,8%-ot zuhant 2009-ben, (azóta megállás nélkül még tovább zuhant:  -1,2%; -0,4%, -2%, -1% évente), a munkanélküliség egy öles ugrással 16,7%-ra ugrott 2009-ben, majd tovább emelkedett 21% fölé. (2013: 21,6%)

A kiskereskedelmi forgalom még a 2010-es újabb 2,4%-os csökkenés után is 2012-ben további 4,2%-os csökkenést volt képes produkálni, sőt 2013-ban újabb 5,3% volt a zuhanás, ami a fenti adatok fényében egyáltalán nem meglepő. Amikor a gazdaság éveken át zuhan és a munkanélküliség meredeken emelkedik, akkor a fogyasztás logikusan hasonló mértékben csökken.

2010 augusztusában 21 hónap zuhanás után egy combos 1%-os emelkedést tudtak kimutatni a kiskereskedelmi forgalomban, azt is csak a nagyon erős idegenforgalom és a jó időjárás számlájára tudták írni. Sajnos év végére ez a hatás is elenyészett. Márpedig ha kivezették 2009-ben a zárva tartást és ez volt az oka, hogy a forgalom esett 15%-kal, akkor a bázishatás miatt is legalább ennyivel kellett volna emelkednie a kiskereskedelmi forgalomnak 2010-ben. Ezzel szemben durván tovább zuhant, immár a vasárnapi forgalommal együtt is, még éveken át, összehozva egy újabb kb. 15%-os esést!

Vagyis kijelenthetjük, hogy az egy nettó butaság, hogy a vasárnapi zárva tartásnak a legkisebb befolyása is lett volna a forgalom zuhanásában. Annál inkább a gazdaság összecsuklásának, a negatív spirál a mai napig tart Horvátországban mind a kiskereskedelmi forgalom, mind a GDP, mind a munkanélküliség tekintetében.

Ide vezet, ha kiragadunk egy adatot és azzal próbáljuk meg alátámasztani az állításunkat.

De vajon várható-e visszaeső forgalom Magyarországon a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt?

Szerintem nem.

Az embereknek van havonta egy elkölthető pénzmennyisége, amit a rendelkezésre álló időben el is költenek.

Az emberek nem tudnak többet költeni akkor se, ha 0-24-ben nyitva van minden bolt és akkor se költenek lényegesen kevesebbet, ha erre mondjuk csak öt napjuk lenne.

A ruhát és az élelmiszert akkor is meg fogják venni, ahogy a bútort és az autót is. Maximum az impulzusvásárlások fognak csökkenni, mondjuk nem vesznek meg valamit vasárnap a moziból hazajövet. De ennek hatása elenyésző.

Senki nem fog kevesebbet enni, csak azért, mert vasárnap nincsen Tesco és a bútorcserét sem fogja két évre elnapolni, mert az Ikea és a Kika is be van zárva.

Véleményem szerint a kereskedelem még jól is fog járni a vasárnapi zárva tartással. A bevételei hosszú távon ettől nem fognak csökkenni, a kiadásai viszont igen, mert egy nappal kevesebbet kell nyitva lenni minden héten. Ráadásul a vélekedéssel szemben a vasárnap egy nagyon gyenge nap a kereskedelemben, egy átlagos hétköznap felét sem éri el a forgalom. Az összes költés 5%-a esik vasárnapra, ha csak az élelmiszert és háztartási dolgokat nézzük, akkor pedig a 11%-a. Csak az élelmiszert vizsgálva forgalom szempontjából legerősebb nap a szombat, de csak hajszállal erősebb, mint a szerda és a péntek.

(Az első egy-két hónapban lehet visszaesés, mire az emberek megszokják az új rendszert, de ez hamar el fog múlni.)

Magam részéről örülök az új rendszernek, bár biztos lesznek sokan, akik ezt nem így fogják látni.

De igazából csak azt akartam bemutatni, mekkora melléfogást követünk el, ha egy adatot kiragadva egy attól teljesen független dolgot akarunk megindokolni anélkül, hogy a többi adatot és a többi év adatait is megvizsgálnánk.

Share

261 hozzászólás

 • BalageHKK
  Uhh, én meg rohadtul nem örülök a vasárnapi zárvatartásnak, mert:
  – rohadtul kikérem magamnak, hogy értelmes dolgok helyett felesleges vásárlással tölteném az időmet
  – ha a bolt szeretne nyitva lenni, én meg szeretnék vásárolni, akkor ne szóljon már bele senki
  – eddig szombaton és vasárnap tudtam pl. ruhát, cipőt venni a gyereknek, most majd CSAK szombaton tudok, amikor kismillióan lesznek, esetleg munkanap van (!), esetleg a gyereknek meccse van, stb… arghhh
  – ha elfelejtettem valamit megvenni szombat reggel, ami mondjuk a vasárnapi ebédhez/vacsorához kellett, akkor ha vasarnap neagyjisten MOZIBAN voltam (fuj!), akkor utána meg tudtam venni sec-perc.
  – és még sorolhatnám… nem is értem, mit lehet ezen szeretni… nagyon furcsán néző smiley

  Még mielőtt bárki beírná, hogy A CIKK NEM ERRŐL SZÓL, erre a (demagóg) mondatra reagáltam “Magam részéről örülök az új rendszernek…”

 • BalageHKK
  Igen, pont ugyanannyit fogok vásárolni, mint eddig, pénzben ÉS időben is, ja nem, időben tovább (!!!) mert többen lesznek (én azt gyanítom, az embereket nem fogják megtartani azért, hogy majd a hét többi napján több pénztáros legyen, meg ez nem is ilyen egyszerű, plé. csak 2 pénztár van, stb.) vagyis pont KEVESEBB időm lesz a családra, más értelmes dolgokra.
 • Leveske
  Szerintem ez még egy lökést ad majd a netes bevásárlásnak.
 • Kiszamolo
  Szerintem meg egyáltalán nem baj, ha a konzumidiótizmust egy napra felfüggesztik hetente.

  (Konzumidióta az, aki el sem tudja képzelni egy napját vásárlás nélkül és az egyetlen szórakozás, amit ki tud találni, hogy elmegy valahová vásárolni.)

  Nem mintha ettől többen járnának templomba meg egyéb ilyen naiv butaságok.

  De legalább százezer bolti dolgozónak nem lesz kötelező dolgoznia vasárnap, amikor ő is együtt tud lenni a családjával. Ennyit nekem bőven megér a kényelmetlenség, hogy szombaton még azt is át kell gondolnom, hogy mit akarok enni vasárnap.

  Tudom, az emberek most fel vannak háborodva, mert megszoktak valamit, ami most változik. Ráadásul tényleg a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy akkor most mit fog csinálni vasárnaponként.

  De megjegyezném, alig van ország Nyugat Európában, ahol nem lenne minden zárva vasárnaponként és ott is megoldják valahogy az életet, immár generációk óta.

  Ha pedig lesznek nyitva kisboltok, éhen sem fog senki halni hétfő hajnalig. Ráadásul a pékségek és piacok egyébként is nyitva lehetnek.

  A forgalom sem lesz komolyan nagyobb szombaton, mert még egyszer: a vasárnapi forgalom elenyésző még egy átlagos hétköznaphoz képest is.

  Az, meg ahol két pénztár van csak, vasárnap is nyitva lesz ezentúl is, csak úgy szólok.

  De hát ezek elvek, amiken felesleges vitatkozni.

  A cikk nem is erről szól.

  Egyébként miért is demagóg az, aki másképpen gondolja, mint te? Mert csak és kész? Nem az demagóg, hogy a családdal vagdalozol, mert nem lesz rá időd, meg a kétpénztáras kisboltokkal, miközben azokat nem is érinti a zárvatartás? Gondolod, hogy nem fog a Tesco meg az Auchan több pénztárost tartani szombaton, mint eddig?

  Az is lehet, hogy gyorsabban haladsz a pénztárnál szombatonként, mint eddig, mert több pénztár lesz.

 • expect
  Én nem gondolom azt, hogy az állam feladata meghatározni azt, hogy a polgárai mivel töltsék az idejüket, ugyanakkor az egész hercehurcában nem is ezt az aspektust tartom a legrosszabbnak, hanem azt, hogy ebből megint leépítések lesznek, megint kikerül egy rakat ember akiket képtelen lesz felszívni a munkaerőpiac.
 • Kiszamolo
  Szerintem se az állam dolga.

  Én örülök, hogy ezt bevezetik, viszont az se fog különösebben frusztrálni, ha félév múlva eltörlik.

  Szerintem tényleg a társadalom hasznára van egy pihenőnap, amikor nem mindenki mérgezett egér módjára rohangál az akciós chipsért meg a csempéért.

  De tudom, hogy ezzel a véleménnyel kisebbségben vagyok, hiába ez a normális Európában szinte mindenhol.

  De még egyszer: ez a cikk nem erről szól, még ha a hozzászólások 99%-a erről fog is szólni.
  (Amíg meg nem unom. 🙂 )

 • EG0
  Én meg elmentem tegnap kicsit mozogni, utána rájöttem, hogy éhes vagyok és nincs otthon kaja, így hazafelé beugrottam egy ALDI-ba. Tömve volt emberrel, ment az összes kassza.
  Tavasztól ez úgy fog kinézni, hogy ha vasárnap jövök rá, hogy kellene gyorsan valami, akkor megszoptam, bírjam ki másnap estig. Ellenben valamelyik hétköznap munka után ott fogok sorban állni azokkal, akik amúgy is ott lennének plusz azokkal, akikkel most is vasárnap vásároltam egy időben.

  Szerintem az például teljesen jó megoldás lenne, hogy
  1, kötelező minimum 50%-os bérpótlék a hétvégén dolgozóknak, kiskapukat bezárva (nem osztható be kötelezően, nem csökkenhet a hétköznapi bére, stb.)
  2, hétvégén eltérhetnek az árak a hétköznapitól az üzlet egyéni belátása szerint
  (ezt digitális, rádiós árkijelzővel nem probléma megoldani)

  Aztán minden bolt eldönti, hogy drágább munkaerővel is nyitva akar-e maradni.

 • énvagyok
  szombati nyitvatartás = minden szombaton karácsonyi tömeg. Ahogy a fejlett nyugaton is. hajrá!
 • Kiszamolo
  “A vasárnapi nyitva tartás kapcsán érdemes leszögezni, hogy a teljes kereskedelmi forgalom relatív kis aránya, hozzávetőleg a teljes volumen 5 százaléka realizálódik a hét utolsó napján.”

  Ha csak az FMCG árukat vizsgáljuk, akkor is csak 11% a részesedés, a leggyengébb a héten. De ez csak az élelmiszerre ilyen magas, az átlag ugye 5%!

  Ez a maximum 11% sem szombatra tevődik át egy az egyben, hanem a többi napra is.

  Mert meglepőt mondok, élelmiszerben a szombat alig erősebb, mint a szerda vagy a péntek.

  Pont ezért a fejlett nyugaton is teljesen normálisan lehet szombaton (is) vásárolni.

 • Lasszo
  Én csak azt nem értem, hogy az “akárkinek” most miért fáj hirtelen, hogy boltok nyitva vannak vasárnap? Komolyan kérdezem, mert nem tudom, hogy mi az alapja a vasárnapi zárva tartásnak. Tõlem akár a boltok szombaton is csukva lehetnek (Sõt, gyerekkoromban egy darabig ez volt, nem haltunk bele.) de nem értem a hirtelen bezáró kényszert.
 • Móni
  1. Nem mindenhol, bár sok helyen, de a legtöbb helyen már kezd kiveszni, méghozzá azért, mert az emberek utálják azt, hogy szombaton tömeg van. A legtöbben hétköznaponként túl fáradtak egy nagybevásárláshoz, így ez a hétvégére marad. Vagyis szombatra.

  Az Aldiban mondjuk van 8 pénztár, ez óránként max. mondjuk x embert tud kiszolgálni. Hiába akar 20%-kal több vásárolni akkor, egyszerűen nem lesz komfortos. És ezt unják már a németek is. Több német államban liberalizálták is az ötvenes évekből eredő zárvatartósdit.
  en.wikipedia.org/wiki/Shopping_hours

 • Kiszamolo
  Lasszo, ezt már kb. 10 éve be akarják vezetni. Hogy miért pont most sikerült, azt nem tudom.
 • Móni
  Még két szempont:
  -a legtöbb ember szerette a vasárnapi műszakot, mert járt érte pótlék és egy olyan szabadnap, amikor intézhet ügyesbajos dolgokat, amiért egy átlag aktakukac kénytelen szabadnapot kivenni. Ez ugyanígy van az iparban is.

  -A legtöbb nagy dobozos áruház ideális kerekesszékes vásárlóknak: nekem az átlagnál több érintett, aktívan mozgó kerekesszékes ismerősöm van: mind kicsit aggódik… A dobozos üzletek (és a plázák) biztosan akadálymentesek, a wc-k is, a kávézók és a parkolók is. Ez sajnos a belvárosi kisboltokról (környezetről) nem mondható el. Bármily furán hangzik is, ez a biztonságérzet sokat jelent…Hogy biztosan meg tud állni a kocsival, hogy biztosan van lift, nincs járdaszegély, 1-2 lépcsőfok, küszöb, elérhetetlen lifthívó, stb…. (Gondolom, most jön az, hogy ennek semmi köze a kereskedelemhez, ez egy fogyatékosügyi kérdés, pedig nem is annyira…)

 • Kiszamolo
  Móni, az emberek bére úgy volt megállapítva, hogy a vasárnapi pótlékkal jöttek ki a normál bérre. Semmivel nem kerestek többet, csak más címszóval kaptak ugyanannyit.

  Miért, ha szombaton dolgozik és azért nem kell szerdán dolgoznia, akkor nem tudja intézni az ügyes-bajos dolgait? Csak ha vasárnap helyett kap egy másik hétköznapot?

 • Pitta
  Ugyan összességében hidegen hagy a téma, a hisztériakeltés nagyobb – a hozzászólásokból láthatóan eredményesen 🙂 -, mint amekkora problémát ez okozni fog. Pedig nekem is van gyerekem, nem is egy, és bizony vásároltunk vasárnap is, cipőt is, mást is. Megoldjuk majd, zökkenőmentesen. Emlékezzünk a dohányzással kapcsolatos tiltásra, és az akkori világvége hangulatra, amelyben a mostantól-az-összes-vendéglátóhely-tönkremegy-vajon-hova-ülünk-majd-be-esténként kommentek vitték a prímet. 😀

  De a cikk valóban nem erről szól. A Miklós által kiemelt jelenséggel, illetve annak káros hatásával egyetértek. Az ügyek jelentős esetében így megy ez a médiában, pártállástól függetlenül. Sajnos.

 • expect
  “Móni, az emberek bére úgy volt megállapítva, hogy a vasárnapi pótlékkal jöttek ki a normál bérre.”

  Tehát akkor vasárnap nélkül kevesebbet fognak dolgozni vagy más napokon kell a vasárnapot, illetve az eddig kapott pótlékot “ledolgozni”, magyarul többet kell dolgozni ugyanannyi pénzért így. Jól értelmezem?
  Illetve engem az is érdekelne, hogy ha a családok védelme a cél, akkor a családi boltok miért lehetnek nyitva? Akiknek családi vállalkozása van, annál sz*rjuk le a családot vagy ezt hogy kéne felfogni? Esetleg amikor közösen pakolja az árut az értékes időtöltés, de ha aznap akar bevásárolni, akkor nem az? De akkor ha a tescoban pakol árut az miért nem hasznos tevékenység?

 • Kiszamolo
  expect, nem. Ezen túl az alapbére lesz magasabb és fillérre annyit fog hazavinni, mint eddig. A boltok a lehető legkevesebbet fizetik, pótlékkal, vagy pótlék nélkül, tökmindegy.

  De egy bizonyos szint alatt elveszítik a szakképzett munkaerőt, ezért úgyis kompenzálniuk kell majd.

  Más az, ha egy család dönt úgy önszántából, hogy dolgozik, mintha egy főnök dönti el, hogy valakinek dolgoznia kell.

 • expect
  Nekem kicsit utópisztikusnak hat, hogy majd akkor most mindenkinél szerződésmódosításba kezdenek és önként többet fognak fizetni, mint amekkora alapbérben korábban megállapodtak (pláne hogy ezeknek a dolgozóknak a többsége határozott szerződéses kölcsönzött munkavállaló). Én nem akarom megbántani a bolti eladókat, de a bolti eladó az nekem nem számít “szakképzettnek”, szó szerint akárkivel helyettesíthető, akinek van legalább 10 osztálya, innentől kezdve ekkora munkanélküliségnél kétlem, hogy az a veszély fenyegetne, hogy majd nem találnak megfelelő embert az esetleg a kevesebb pénz miatt távozók helyére. Arról nem is beszélve, hogy a rövidebb nyitva tartás miatt egészen biztosan lesz elbocsátás, pont azért, mert vasárnap a leggyengébb forgalom, így a hétköznapokra tolódása miatt nem fog kellene plusz ember, ergo kevesebb munkaórára kevesebb munkaerő van szükség.
 • expect
  “Más az, ha egy család dönt úgy önszántából, hogy dolgozik, mintha egy főnök dönti el, hogy valakinek dolgoznia kell.”

  Csomó helyen nem a főnök alakítja ki az egyes műszakokat, hanem a munkavállalók beszélik meg. Meg ezt a családi vállalkozást se vizionáljuk túl, az hogy most majd a Teri ABC-ben Rozika lenyilatkozza a navnak, hogy ő a Terike harmadunokatestvére és így már minden fasza, attól ez igen messze lesz a családi döntéstől:)
  Illetve a bolti dolgozó mitől különb mint mondjuk a mozi jegypénztáros vagy épp az éttermi pincér? Merthogy az ő esetükben ugyanúgy ott marad a vasárnapi nyitva tartás. Szóval akkor aki pénztáros a tescoban annak a családja fontosabb, mint azé aki egy vendéglőben pultos?

 • studkell
  Érdekes, hogy a legtöbb emberben fel sem merül, hogy a vasárnapi zárvatartás alapjában véve nem a vevőket korlátozza (az csak egy mellékes és szerintem elviselhető következmény), hanem a kereskedelemben dolgozókat védi. Volt idő, amikor én is folyamatos munkarendben dolgoztam, higgyétek el, egyszerűen megöli a lelket. A törvény szerint egy hónapban csak két vasárnapot kötelező kiadni, szombatjai csak rotációban vannak az embernek, szóval gyakorlatilag nincs élete, senki nem ér rá, amikor ő, és fordítva (értitek? Senki! Próbáljatok belegondolni, milyen lehet az, amikor mindenről lemaradsz). Persze nem kötelező tescós pénztárosnak menni, lehet továbbtanulni (minimálbérből? hogyan?), de ők akkor ne éljenek “boldogabban”, mert nem tettek le semmit az asztalra? Valahol jogos (nincs ingyenebéd), de azért szerintem ez kellően kis ár a vevők részéről, ha az össztársadalmi boldogságot nézzük.
 • studkell
  Persze ott van az, hogy a vasárnapi zárvatartás elbocsátásokkal járhat, és még mindig jobb vasárnap dolgozni, mint munkanélküliként vegetálni, de hát egyszer már rendbe kéne tenni a dolgokat, a hosszútávú, fenntartható egyensúlyi állapothoz csak így lehet eljutni.
 • közgazdász
  Milyen hatása lesz?! Tudjuk, vagy csak találgatunk? Készült bármiféle hatástanulmány, vagy csak – szokás szerint – beböffentettek valamit, amit a párttagok megszavaztak. Nem gondolom, hogy a svájci példát tudnánk követni, ahol 3% a munkanélküliség és hétvégén étterembe, kirándulni meg wellnes-ezni jár az egész ország. Nagyon is meg fogja érezni a gazdaság, a kereskedelem, a fogyasztás, a dolgozók. Nem csak a kereskedelmi, a dolgozói szakszervezet is ellenzi. Magam is ismerek több embert, aki direkt vállal hétvégén/ünnepnap munkát, a dupla pótlék miatt. Kizárt, hogy a biztonsági őr, vagy a takarítónő majd ugyanazt “alapból megkapja”. Nem gondolom, hogy 6 munkanapra ugyanannyi munkaerő kellene, mint hétre. És természetesen a fogyasztás sem lesz ugyanannyi, ha kevesebb idő jut a pénz elköltésére. Azt is megérzi a gazdaság, ha egyel több munkaszüneti nap van egy évben. Akkor az 52 napot?!
 • Zsoca
  “Szerintem meg egyáltalán nem baj, ha a konzumidiótizmust egy napra felfüggesztik hetente.” Már megbocsáss, de ha a kacsa nem tud úszni akkor nem a víz a hülye. A konzumidiotizmusra miért lenne válasz hogy egy napig nem adok rá lehetőséget hogy kiéld? Attól még konzumidióta marad a szerencsétlen.

  “De megjegyezném, alig van ország Nyugat Európában, ahol nem lenne minden zárva vasárnaponként és ott is megoldják valahogy az életet, immár generációk óta.” Ja, ha meg kipróbálnák milyen a vasárnapi nyitva tartás szerintem többé le nem mondanának róla.

  “Szerintem tényleg a társadalom hasznára van egy pihenőnap, amikor nem mindenki mérgezett egér módjára rohangál az akciós chipsért meg a csempéért.” Na ja, persze a te munkakörödben nem lehet nagy kunszt hétköznapokon megoldani a mérgezett egér módjára rohangálást.

 • expect
  “Volt idő, amikor én is folyamatos munkarendben dolgoztam, higgyétek el, egyszerűen megöli a lelket.”

  De, én pontosan ezt mondom. Ha az a cél, hogy vasárnap ne kelljen dolgozni, ha az a cél, hogy ne kelljen folyamatos munkarendben dolgozni, akkor egyszerűen tiltsunk be mindent vasárnap, ami nem létszükséglet. Mert azért valljuk be a mozi, az étterem, a kocsma és a fürdok pl nem létszükségletet elégítenek ki. Sőt, ha moralizálni akarnánk, akkor bizony azt sem mondhatjuk, hogy ezek feltétlen értékesebb időtöltések, mint mikor a család közösen vásárol. Mert mitől lenne az értékes, hogy apuka a kocsmában vedel? Vagy az, hogy megnéz a család a moziban vmi agyatlan Adam Sandler filmet? Az hogy otthoni közös főzés helyett elmennek egy Mcdonaldsba? Akkor legyen következetes a dolog és tényleg tiltsunk be minden olyan munkavégzést, ami nem létszükséglet és nem “hasznos a családi életnek”.

 • Zsoca
  “…az emberek bére úgy volt megállapítva, hogy a vasárnapi pótlékkal jöttek ki a normál bérre. Semmivel nem kerestek többet, csak más címszóval kaptak ugyanannyit.” Hát, ezt nem tudom honnan veszed, én olyanról még nem hallottam hogy kisebbre lövik be valakinek az alap bérét csak mert vasárnapi műszakba is beteszik. Persze én nem is vagyok annyira tájékozott.

  Ne érts félre, a horvátos példáddal például egyet értek, de szerintem ez az aggódok mások vasárnapi pihenéséért nem jó vágány.

 • Kiszamolo
  Én ezt akkor is gondoltam, amikor napi 8-10 órában dolgoztam. Akkor is meg tudtuk oldani a vásárlást még hétköznap is. Persze nem akarásnak nyögés a vége.

  Kíváncsi lennék, hányszor volt Svájcban népszavazás a vasárnapi vásárlásról és hányszor szavazták le.

 • Kiszamolo
  Én már kaptam így fizetést. Az összes pótlékkal jött ki a minimum. Ne gondold már, hogy egy fillérrel is többet fizetnek a muszájnál. Csak dolgozz érte vasárnap is. Ha majd te is dolgozol egyszer folyamatos munkarendben vagy hétvégén, majd te is rájössz.
 • expect
  “Én már kaptam így fizetést. Az összes pótlékkal jött ki a minimum. Ne gondold már, hogy egy fillérrel is többet fizetnek a muszájnál. Csak dolgozz érte vasárnap is.”
  Ezt akkor tegyük tisztába, mert az, ha vki szabálytalanságot követ el munkajogi szempontból az nem a vasárnapi munkavégzés hibája.
  Ugyanakkor igen, arra van lehetőség, hogy úgy írd meg a szerződést, hogy az alapbérbe foglalod a pótlékokat is és így nem kell pótlékolással foglalkozni. Igen, ha vkinek ilyen szerződése van, ott tényleg nem változik a bér (már ha nem kerül bele a leépítésbe ugye…). Ugyanakkor ezt egyáltalán nem mindenki alkalmazza, teljesen vegyes, hogy kik írnak így szerződést, illetve a munkaügy előszeretettel b*szogatja azokat, akik ezt minimálbérbe foglalják és gyakorlatban nem emelik meg ezzel az alapbért. Szóval akik így írják, ott jellemzően tényleg magasabbak az alapbérek, mint ott ahol pótlékolnak.
 • expect
  Igazából ezt gyakorlatban inkább az olyan munkakörökben szokták alkalmazni, ahol egyébként nem klasszikusan több műszakban dolgoznak, csak egyébként beleesik vagy eshet pár óra a pótlékolási kötelezettségbe. Magyarul pl egy n/24es áruház nem nagyon ír ilyen szerződést, mert fontosabb a rugalmasabb beoszthatóság, mint a hr osztály kényelme:)
 • közgazdász
  Van több multicég is, amelyik magasabb pótlékot fizet a “muszájnál”. Nem lesz egyszerű heti egy napra leállítani pl. egy hipermarket fűtését. Észak-, Dél-és Ny-Eu-ban sem egyhangúlag korlátozzák a nyitva tartást. Svájcban legalább nép-szavaznak hasonló horderejű kérdésekben – és dolgoznak rengetegen hétvégén a turizmus-vendéglátásban a kereskedelem helyett. Éltem ott. Szívesebben látnám én is a magyarokat éttermekben, wellnes-szállodákban, meg kirándulni pláza helyett, de a magyar kereskedelem szerintem nem engedheti meg jelenleg a kieső ca.50 napot. Egyébként nem gondolom, hogy ennek a döntésnek is túl sok köze lenne a keresztény-családi értékrendhez. A plázastop és az élelmiszerlánc-adó mellett csak egy újabb intézkedést látok a multik kivéreztetésére – nem is titkoltan – helyzetbe hozva a 200 nm alatti CBA/COOP haverokat, újraosztva a piacokat (akárcsak média, bankok, trafik esetében)
 • Hardrada
  Nem örülök a vasárnapi zárva tartásnak, de látom, hogy mi lenne a cél vele. Amit nem értek, az az este 10-től reggel 6-ig nyitvatartás tilalma. Ha betéved manapság éjszaka egy Tescoba az ember, azt látja, hogy 1-2 tucat dolgozó végzi az árufeltöltést, míg egyetlen dolgozó áll az önkiszolgáló kasszánál, hogy legyen segítség, ha kell. Normál pénztár általában nincs is nyitva.

  Az új szabályozás bevezetése után is minden dolgozó ugyanúgy bent lesz éjszaka árut feltölteni, az egyetlen ami változik, hogy nem tudok éjszaka leszaladni ezért-azért, ha éppen kell.

 • Majsz
  Dolgoztam már Ausztriában, és Németországban is, de annyira nem volt vészes, hogy vasárnaponként zárva voltak a boltok. Megszokás kérdése volt az egész, szombaton még átgondoltam, hogy mire is van szükségem, és kész.

  Elméletileg elképzelhetőnek tartom, hogy szombaton nagyobb személyzetre lesz szükség a megnövekedett forgalom miatt, de persze ez csak részben fogja kompenzálni a kieső helyek számát. A kisboltok forgalma biztos, hogy nőni fog, bár ők nem fognak több embert foglalkoztatni, megoldják majd házon belül. (Esetleg a kisboltok száma fog nőni, vagy kevesebb fog bezárni?)

  Nálam ez a belefér kategória, bár remélem, hogy azért 1 év után lesz visszacsatolás, és megvizsgálják, hogy mennyire is működik ez az elképzelés a magyar gyakorlatban.

 • Walhalla
  Kifejezetten örülök a zárvatartásnak a dolgozók miatt is,akiknek vasárnap is be kellett menni,szerintem nem egészséges dolog ez.Egy nap legalább kellene egy héten,amikor tényleg szabadnap van,a vasárnapban még az a jó,hogy ügyeket sem lehet intézni,mert a hivatalok is zárva vannak.Nem árt néha visszamenni a gyökerekhez,régen sem okozott ez problémát,hogy zárva volt minden.Sokan egyébként már teljesen leszoktak pl. egy jó kis kirándulásról,vagy bicajozásról,máskor meg vagy hulla fáradtak,vagy nincs idejük.Néha fel kell töltődni egy picit és kilépni a mókuskerékből…
 • yimshagin
  Ismét egy olyan cikket sikerült írnod, ami árnyalja – de csak kicsit – a véleményemet az egészről. Én is alapvetően zsigerből tiltakoztam a kommentekben már emlegetett várható elbocsátások, észnélküli, átgondolatlan, jól “megnemzeti konzultált” törvényhozás miatt. Ez az ellenkezés egy kicsit csitult. Jó lenne, ha ilyen szabadságharcosok lennének Vityáék, mint te – akkor talán kevesebbet főnénk a saját levünkben. Hajrá, további kitartást és bátorságot a hasonló cikkekhez. Egyébként nekem is az a véleményem, hogy vevői oldalról, aki nagyon akarja, ezután is meg tudja oldani a vásárlást – pl. ha olvas néhány hasznos tanácsot a blogodról 🙂 (átgondoljuk/folyamatos listát írunk arról, hogy mit kell venni és a listát is magunkkal visszük a vásárlásra) és akkor nem kell vasárnap boltba rohangálni vagy csak legfeljebb néhány esetben – ez meg azt gondolom, belefér.
 • Dani
  Hány embert fognak emiatt kirúgni? Tízezret? Húszat? Hát ők tényleg otthon lehetnek a családjukkal vasárnap, aztán meg mehetnek közmunkára, stadiont felhúzni a hét többi napján. Tudom, hogy kicsit demagóg a példa, de én nem tudok ennek örülni (veled ellentétben).
 • csepregim
  Alapvetően támogatom a zárvatartást abban az esetben, ha az vonatkozik a CBA/COOP/REÁL stb boltokra is, és tényleg csak az egészen kicsi családi üzemeltetésű boltok lehetnek nyitva.
  Bár gyerek voltam még a ’80-s években, amikor szombaton 13:00-kor bezárt minden, jól emlékszem, hogy soha nem éheztünk amiatt mert nem volt mit enni. Anyám elment szombat reggel a piacra, majd a boltba (öcsémmel gyakran elkísértük) és legközelebb már csak kedden ment. Ja és gyalog mentünk:) Cipeltük:)
  Igen, egy kicsit át kellett gondolni, hogy mit fog főzni (mert nem lehetett beugrani a boltba vasárnap délután) és mit ad enni a családnak, de működött, annyira működött, hogy sikerült megszoknom annyira, hogy jelenleg heti egyszer vásárolunk a feleségemmel élelmet (3 fős család vagyunk).
 • csepregim
  Ami rossz irány manapság (szerintem) – és amit Miklós konzumidiotizmusnak aposztrofált – az a vásárlás szórakozássá minősítése. Tudom, véleményem egy kisebbség véleménye, de ennek ellenére vallom: a vásárlás nem szórakozás, nem kikapcsolódás és semmiképpen nem pihenés! Az élet szükségszerű része, de nem több ennél. Azt gondolom, hogy sokkal jobb dolgot is lehet csinálni hétvégén mint boltban eltölteni (pláne magaddal cipelve az egész családot, pici gyereket 🙁 ) és bár elfogadom, hogy vannak akiknek ez tetszik (kvázi életformájuk), de megérteni soha nem fogom őket.
  Adjuk meg az esélyt a vasárnapnak, és beszéljünk erről fél-egy év múlva újra!
  Boldog Karácsonyt mindenkinek!
 • Kiszamolo
  Dani, mégis mekkora a fluktuáció egy Tesco-ban? Van bárki aki akar csak egy évig is ott dolgozik? Ha létezik ilyen, azt nem is fogják kirúgni.

  A többiek meg amúgy is cserélődnek félévente. Most majd annyi történik, hogy a törzsgárdát megtartják és nem pótolják a szokásos veszteséget.

  Egyébként igen, lesznek vesztesei, de nincs olyan rendelkezés, aminek nincsenek vesztesei.

 • Majomparádé
  n ennek egyáltalán nem örülök. Ne mondja meg senki, hogy konzumidióta legyek-e vagy sem. Ha az akarok lenni, az csakis az én dolgom. Egyébként meg egyáltalán nem értem, hogy miért lenne konzumidióta, aki vasárnap vásárol?
 • Átlagparaszt
  „egyáltalán nem baj, ha a konzumidiótizmust egy napra felfüggesztik hetente.”

  Aha. Akkor állítsuk vissza a hétfői adásszünetet is. Ugyebár attól se volt semmi bajunk, sőt, milyen jó is volt akkor…
  A blog fennállása óta ez az első alkalom, amikor nagyon nem értek veled egyet.

 • Kiszamolo
  majomparádé, aki nem tud egy napot sem elképzelni vásárlás nélkül és az egyetlen szórakozása, amit ki tud találni a vásárlás, az a konzumidióta. Nem az, aki vasárnap vásárol.
 • Kiszamolo
  Átlagparaszt, nem kell velem egyetérteni. Én csak annyit mondtam, nem akkora probléma ez, mint sokan beállítják már-már hisztérikusan.

  Mint mondottam, ha bevezetik, nekem jó, nem fog ettől összedőlni az életem. De ha mégsem, akkor sem fogok eret vágni tőle.

  Tényleg pont akkora a felháborodás, mint amikor tilos lett az éttermekben és a munkahelyeken dohányozni.

  Aztán kiderült, hogy mindenki jó lesz.

  Tudom, hogy ha valaki ebbe szocializálódott, annak elképzelhetetlen, hogy most majd nem fog vasárnap vásárolni. Ahogy a dohányos sem tudta elképzelni, hogy nem ott és nem akkor gyújt rá, ahol csak akar, teljesen figyelmen kívül hagyva mindenki más érdekeit.

 • Janos82
  Itt, a hanyatlo Nemetorszagban is zarva vannak a boltok vasarnap. Megse haltunk meg ehen az elmult evek alatt…:)

  Raadasul ugy gondolom, hogy heti 6 nap, 6-22 kozott be lehet vasarolni, ha valaki nagyon szeretne. Igaz, egy nagyonpicit jobban kell tervezni.

  Az nyilvan nem elvarhato, hogy a mozik es egyeb szorakozohelyek is bezarjanak ilyenkor, mert ezeknek a forgalma (szerintem) a hetvegekre korlatozodik ( szemben a boltokkal )

 • Én más érvekkel jönnék, főleg nagyvárosban.

  Magyarországon úgy alakult (most lehet ezen témázni, miért, de már túlvagyunk rajta, úgy alakult) hogy a plázába költözött egy csomó szolgáltatás, ami máshol NINCS vagy alig van.

  Itt vannak a játszóházak, szülinapi bulit te nem tartasz kedd délelőtt, amikor mindenki suliban-oviban van. Elvileg persze kinyithatnak, csak elég gazdaságtalan a Kackac miatt fűteni a böhönye nagy Kökit, a Kölyökpark miatt az Árkádot, igazából a mozi se hoz annyi bevételt, amivel az üzemeltetési költség valóban megéri.

  A mozi már most is nagyon drága, és oda se hétköznap mész. Én nem szeretnék még kétszer annyit fizetni, hogy félévente valami gyerekfilmet mondjuk megnézzünk, és a játszóház se olcsó, viszont két fokban és esőben én a fiam mozgásigényét nem a térdig érő sárban szeretném levezetni, és azt se szeretem ha lebontja a lakást.

 • Kiszamolo
  János, a szórakozó helyek azért szórakozó helyek, mert akkor vannak nyitva, amikor az emberek ráérnek szórakozni, vagyis amikor nem dolgoznak.

  Ezért logikus, hogy az éttermek, mozik, színházak esténként és hétvégén üzemelnek főleg.

 • Aztán. Szerintem abban semmi konzumidiotizmus nincs, hogy elmész valahova vasárnap ebédelni, ár-érték arányban kb. a plázák etetői vannak a magyar fizetéssel pariban, nem pedig a Costes meg a Náncsi néni. Meg nincs vitatkozás hogy cukrászda vagy étterem vagy hambi, ott van egy egységsugarú körben mind.

  Aztán. A Nagyot elvitték színházba egyszer az osztállyal. Kb.két óra, fuvarozni nekem kellett. Hazamenni nincs idő, kint hideg és sár, bolyongtunk és ettünk a Kicsivel. Nem vettünk semmit, de nem bántam, hogy nem a nagykörúton kellett flangálnom egy kétévessel, a benzinbűzben, ahol a világon semmi nincs egy kisgyereknek. Nem volt kire hagynom.

  És végül: mi 12 éve élünk úgy együtt, hogy hétvégénk közös kevés van, a mi fejünkre ezután is tojni fognak, mert állami cég és “szórakoztatóipar” meg “sport”. Attól még a zuram összevissza dolgozik, vasárnap meg karácsony másnapján. Neki lehet????

 • Janos82
  azert nagyon jol latszik, hogyha aktualis torvenykezesrol irsz, akkor rogton megtamad az ellenoldal:) Ha epp szidod a kormany donteset, akkor a kormanypartiak szidnak, hogy ne politizalj, ha meg egyetertesz vele, akkor meg az ellenzekiek:)

  Nekem nagyon ugy tunik, hogy van az orszagban egy jelentos reteg, akiknek semmi se jo (vagy eppen semmi se rossz) amit a kormany csinal vagy nem csinal:)

 • Anancus
  Kedves Kiszámoló!
  Gyógyszerész vagyok, így az üzletek zárva tartásának gazdasági hatásait megítélni nem tudom, de a gyógyszertárak működésével tisztában vagyok. Úgy gondolom, hogy a vasárnapi zárva tartás elrendelésekor nem mérték fel megfelelően a gyógyszerellátásra gyakorolt hatást. A bevásárlóközpontokban működő gyógyszertárak hétvégén javítják a gyógyszerekhez való hozzáférést, és részben csökkentik a gyógyszertárakra jutó ügyeleti idő mértékét. Március 15. napja után a betegek részére ez a szolgáltatás érezhetően romlani fog. Kicsit részletesebben ebben a blogbejegyzésben lehet róla olvasni: hgysz.hu/blog/a-szabad-vasarnaprol
 • Kiszamolo
  Vakmacska, szerintem éppen a plázák éttermei elképesztően drágák, de ezen már nem fogunk vitatkozni. 🙂

  Nem áruházi játszóház meg több is van a környékünkön, de mondjuk ez lehet helyi specialitás.

  Kényelmetlenebb lesz? Igen.

  Rosszabb? Ebben már nem vagyok biztos.

 • Szóval összefogva: eladók miért, és mobilszolgáltató, áramszolgáltató, szórakoztatóipari műszaki munkatárs, gázszerelő, animátor, cukrászdai dolgozó meg miért igen? Ez szerintem hülyeség, környezetvédő énem meg tiltakozik a már felépült, böhönye nagy infrastruktúra ilyen gazdaságtalan kihasználása ellen, akkor bontsák le vagy mit tudom én.

  Ja, nálunk a kisebb boltokban elviselhetetlen a tömeg szombat délelőtt, meg fasza akkor beszerezni amit még aznap délre meg akarok főzni….kaját én péntek délután veszek, nem jó, de azt senki se kérdezni. Vasárnap gyerekcipőt, háztartási gépet, bútort veszek, meg “mellesleg” ruhát, mert akkor van időm felpróbálni a hiperben. Külön ruhátvenni így sincs időm. Szóval amikor nincs kapkodás és tömeg, mert azt utálom.

  Ja, a Baldauf néhai boltja mellett laktam gyerekkoromban, minden 40%-kal volt drágább, mert éjjel-nappali, hát nem kérem vissza.