Újra 5%-os áfa az új lakásokra

A Hír tévében mondta a miniszterelnök egy riportban, hogy 2022 végéig újra 5% lesz az új lakások áfája.

(Eddig arról volt szó, hogy csak az úgynevezett rozsdaövezetekben, vagyis a lepukkant régi gyártelepek helyén épülő lakásokra lesz érvényes a kedvezményes áfa.)

Bár ez így még nem törvény, csak egy tévés interjú, valószínűleg tényleg így lesz.

Ha érint a dolog, figyeld a híreket a közeljövőben.

Share

78 hozzászólás

 • Vladislav
  Kivancsian varom, hogy az arakban is megjelenik-e majd a kulonbseg, vagy azt megtartjak. 🙂
 • Jjsjsj
  Ebbol mi kovetkezik? Olcsobbnak kell lennie az ujepitesueknek?
 • Lakasokkal Tancolo
  Értelmesebb lenne 27%ról levinni mondjuk fix 15re.
  Talán jobban meg tudna tisztulni a piac is.
  Sok nulla hátterű építési vállalkozás a felhajtott ingatlanárakat kihasználva próbál építtetni valamit hozzá nem értő “mindenes” szakemberekkel silámy minőségben. A vevő meg CSOK hitelbol megveszi a draga es vacak minosegu ingatlant, mert jovore ugyiscsak dragabb lesz.

  A 23%os afa miatti kulonbseg semmivel nem fogja lejjebb vinni az arakat. Ez M.o., itt azepitesi vallalkozok azzonnal milliomosok szeretnenek lenni.
  Akormany meg tamogatja is oket. Inkabb berlakasokban gondolkodnanak, azok epitese is porgetne a gazdasagot. Nagyon nyilik az ollo, sajnos.

 • Timi
  Ki nem szarja le? Jövőre költözünk Ausztriába, ott van államilag támogatott bérlakásprogram, és 1 év ottlakás után már mi is jogosultak leszünk rá. Magyarországon csak emelkedjenek tovább az árak, biztos lesz sok ember, aki kifizeti..
 • KommentElek
  Eddig hányszor adták át az építők a kisebb áfát?
  Nagy részét megint be fogják nyelni.
  Lefordítva, extra profitot adnak megint az építőknek.
 • krit

  kis naiv:)

 • építkező
  Kíváncsian várom a fejleményeket.
  Márciusban kezdtük az építkezést, kb jövő nyárra tervezzük befejezni.

  Az idn kapott számlákra is érvényes? A jövőben kapottakra? vagy csak azokra az építkezéskere amik innentől kapnak engedélyt?

  Beszélgettem a ép.anyag kereskedővel, aki kerek perec megmondta, hogy a 27% áfa miatt nagyon vissza esett a kereslet, ezért csökkenteniük kellett az árakon. Egyenesen arányos, hogy ezután ismét emelkedni fognak.

 • beetle
  Igen, pont úgy, mint mikor üzamanyagár emelkedések után mondják a pékek, hogy “hát drága a kenyér, mert hát az üzemanyag meg a szállítás ugye”, de olcsóbb valahogy sosem lesz mikor sorozatosan esik a benzin / gázolaj ár. 🙂
 • matetoth

  Komolyan zavar, hogy az építési vállalatok “extraprofitot” kapnak versenyző környezetben (már ez vicces), de amellett kampányolsz, hogy az állam! építtessen bérlakásokat?
  Szerinted abból mi lenne? Nekem az a tapasztalatom, hogy “extraprofit”, csak ugye a kiválasztottaknak…
 • Kiszamolo
  matetoth, lehet, hogy ugyanúgy szétlopnák az országot, ahogy eddig, de:

  az a vagyon egyrészt megmaradna az államnak, nem csak a szélbe szórnák szét minden évben azt a lassan bő 300 milliárd forintot és csökkenne a nyomás az ingatlanpiacon, mert ha megjelenne az állami konkurencia mondjuk százezer forintos havi bérleti díjjal, senki nem venne befektetési célú ingatlant, hogy aztán kiadja 150-180 ezer forintért.

  Aki pedig nem képes ingatlant venni, az nem is menne külföldre, mint rengetegen ilyen okból és nem is görcsölne, hogy vegyen egy 45 éves panelt 30 millióért 30 éves hitelre, hanem lenne hol laknia.

  Kiesnének a befektetési vásárlások és az organikus lakáskeresők egy része is, mindjárt nem 35 évig kellene spórolni egy nyomorult panellakásra az átlag melósnak.

  S lehetne a bérlakás-programba a belépési feltétel a gyerek megléte, ha már ez az állítólagos cél. Ne legyen saját ingatlana és legalább két gyereket neveljen. Kötelező lakáscélú megtakarítás a bennlakás ideje alatt, hogy amikor a gyerekek felnőttek, legyen önerő egy saját lakás vásárlásához a szülőknek.

  Az állami bérlakás-program visszahozná a panel lakótelepek rendezettségét is: ha építenek ötezer lakást, építenének mellé iskolát, bevásárlási lehetőséget, orvosi rendelőt meg gyógyszertárat is. Most több száz-ezer lakást építenek össze-vissza a budapesti kerületekbe, aztán megjelenik az óvodákban több száz CSOK-os gyerek egyik napról a másikra, amelyik odaköltözött, csak éppen óvodát meg iskolát senki nem épített nekik.

  Most az állami támogatás csak az egekbe repíti az árakat és semmi nem marad utána, csak a fizetésekhez képest elszállt árak.

  Bécs nem véletlenül a legélhetőbb város a világon. Az egyik oka a megfizethető ingatlanpiac és bérleti piac, aminek a kulcsa az állami bérlakás-program, ami nem is kerül többe arányaiban, mint az idióta magyar támogatási programok tömkelege.

 • matetoth

  Szeretném, ha ez működne. De szerinted hány év után lenne lakhatatlan normális ember számára? A kezelőcég felvenné a pénzt, de behajtás lehetetlen, kilakoltatás a “nem hagyunk senkit az út szélén államában” lehetetlen, háromszoros beruházási árak, hihetetlen kezelési költségek (mondjuk a bérleti díj 50%-a) és valódi rászorulók nem kapnák meg, amíg ugye lakható, utána meg a lakóközösség sem lenne kívánatos.

  Ne érts félre, lehet, hogy nekem még segíthetne egy ilyen rendszer, de rettegek attól a mondattól, hogy “a kormányzattól vagyok és segíteni jöttem”. Rémálom.

 • Syntax Error
  Nem lesz olcsóbb így sem.
  Egyrészről amelyeket most adnak át, még tart rájuk az 5% ( ha határidő előtt el lett fogadtatva az építési engedély, amit mindenki meglépett ), ellenben jött egy csomó új szabályozás és feltétel ( használatba vételi időponttól függően kell már bizonyos % zöld ill megújuló, amely növeli az árat ).
  Biztos voltak olyanok, amelyek úgy is épültek, hogy lekésték a határidőt, ők biztos örülnek. De azok egyébként is még min 1 év múlva lettek volna átadva. Az ottani vevők örülhetnek, mert megegyeztek valami árban, ott a szerződésben, ellenben az ÁFA része csökken majd.
  Általános árcsökkenés nemigen várható, esetlegesen a műszaki felszereltsége ( a szabályozások miatt ) magasabb lehet ugyanolyan árért, de a négyzetméter ár aligha változik majd érezhetően.
 • Kiszamolo
  matetoth, az, ha tolvaj és inkompetens egy ország vezetése, nem azt jelenti, hogy akkor inkább szórják a szélbe az adófizetőktől elvett pénzt és legyen olyan drága az ingatlanpiac, hogy már jóformán a középosztály aljának is lassan álom egy normális ingatlan, talán nem normális dolog.

  Miért ne lehetne normálisan élni ebben az országban, miért kellene beletörődni, hogy itt semmi nem működik, mindent ellopnak és uralkodnak az országon és nem szolgálnak neki, ha jót akarsz, menj Nyugatra? (Egyébként utoljára bő száz éve, az első világháború előtt volt az ország normális, azóta csak szívunk a vezetőinkkel.)

  Ha van banki hitel miatti kilakoltatás, miért ne lehetne lakbér-nemfizetés miatti kilakoltatás?

  Miért ne lehetne rákényszeríteni a bérlakás-programban résztvevőket, hogy havi fix összeget félretegyenek tartalékba is?

 • aHáz
  Ameddig az építtetőkért és a lakásokért van a verseny, nem a vevőkért, addig semmi támogatás nem fogja csökkenteni az árakat, hanem 100%-ban lecsapódik az eladások áraiban az eladónál/építőnél. Ha a kínálat a szűk keresztmetszet, akkor a kereslet pénzze fogja meghatározni, hogy milyenek lesznek az árak. Logikus, hogy mindenki a lehető legdrágábban akarja eladni, amennyiért még megveszi valaki. Márpedig ha valakinek 50 milliója van erre, akkor ennyije lesz 27% és 5% áfa mellett is. Hogy ez neki adóra vagy munkadíjra vagy anyagra megy el az árak/támogatások miatt az mindegy, ennyit fog fizetni.

  Az árakat szerintem egyes-egyedül a kereslet:kínálat arányának javításával lehet csökkenteni, semmi mással.

  Ezt pedig a kereslet korlátozásával és/vagy a kínálat bővítésével lehet megtenni. Jelenleg egyikre sem látok komoly szándékot állami oldalon.

 • szalo'
  A rozsdaövezeti 5%-nak még lett is volna értelme, épp a Kiszámoló által is említett rendezettebb városképek miatt, de ennek?? A nyugati nagyvárosok (egy jelentős része) amiatt élhetőbb, mint a mieink, mert minimum az elmúlt 30-0 évben már nagyon figyelnek rá hogy ne épüljön már mindenhol mindenféle ótvar…. a belváros belváros, a kertváros kertváros, a laksitelep laksitelep, és lehetőleg ne képezzünk hanem fölszámoljunk rozsdazónákat :/ (Egyébként a mai Budapest ránézésre 1/3-a egy rozsdazóna, lett volna hová…)
 • lekváros_kenyér
  Ezenfelül lesz még az új (Novák-féle) otthonteremtési program is?
  Éppen kezdett megtorpanni a piac, az áremelkedés. Kell(ett) már ez a plusz kerozin neki… 🙂
 • eHáz
  Bérlakások elszórása megy állami szinten. Az önkormányzati b érlakásokat jelentős árkedvezménnyel megvehetik a benne lakók egy divatos program. Miért kap 30%+kedvezményt a lakásra a rászoruló benne lakó a megvételhez, ha eleve kedvezményes bérleti díjat fizet és utána ugyanennyit fizetve havonta, egyszercsak ővé lesz a lakás. Ezekenek a programoknak mi értelme? Ha valaki kifizeti a 70%-t a lakásnak, akkor miért nem vesz sajátot a piacon és kapja meg a lakást más?

  Ismerős, budapesti panelt 2012-ben 4 millióért vette meg az önkormányzattól, most 30 milliót ér a lakása.

  és akkor miért nincsen önkormányzati bérlakás… ezért.

 • gaborr
  Már nagyon vártam, épp most van a tervezőasztalon az új kecó 🙂 Remélhetőleg a kivitelező is a rendelet hatálybalépésekor korrigálja az árakat, addig kivárás.
 • kormánytisztviselő
  @lekvaros_kenyer
  És a Matolcsy zöld színű 0%-os hitel.
 • csizkek
  k egyetertek! De az egesz ingatlanarpumpa azert megy, mert ki kell fizetni a hithu kapzsi oligarcha rendszert. Nagyon remelem hogy a virus miatt osszeomlik az egesz. Mo.-on soha nincs valtozas, csak ha mar az emberek elmentek a falig es bevertek a fejuket. Maszk miatt vergodik a fel internet, de ha ellopjak-kifosztjak oket akkor kuss van.
  Keverhetik a kartyat az 5%-al, ha a jonep a virus miatt az utcara kerul, akkor ugyse lehet kiadni a kecokat mai aron. Remelem az 5% csak olaj lesz a tuzre, oszt a valsag elintezi a tobbit.
  (Berletar index atlag -10%. Ez ugy lehet hogy az ujonnan kiadott kecoknal ettol jelentosen nagyobb az eses. Mar 2014-2015-os arakon jonnek szembe lakasok. )
 • csizkek
  “Ismerős, budapesti panelt 2012-ben 4 millióért vette meg az önkormányzattól, most 30 milliót ér a lakása. és akkor miért nincsen önkormányzati bérlakás… ezért.”
  En olyat lattam ilyen programban, aki “haveri” alapon lakott ilyenben, mert piaci aron draga lett volna berelni:) Es ilyen alapon is vettek meg:)
  Ergo ez ugyanaz a korrupcio, mint barhol mashol.
  Magyar neplelek: “lopni kell. Aki nem igy tesz az hulye.”
  GYakran eszembe jut, hogy haza kellene koltozni Nemeto.-bol. Azt hiszem a kov 20-25 evben nem fogok. Utana majd gazdag nemet nyugdijjaskent:)
 • Ati

  Kereslet csökkenésénél tettek pár lépést, elsőnek az Airbnb időbeli korlátozására gondolok. A másik lehetőség hogy az albérleti piacon még nagyobb versenyt csináljanak. Amíg a 10 éves befektetéssel 6-7+% éves hozamot hoznak évente addig lesz rá kereslet. Főleg ha azt látjuk hogy még az ára is megy fel.
 • Nacionalista
  még ha be is nyelik a kivitelezők a kedvezmény nagy részét, annyi értelme van, hogy mivel jobban megéri, még több újépítésű fog épülni –> nagyobb kínálat –> alacsonyabb (vagy legalábbis lassabban növő) árak.

  Inkább ez mint egy újabb CSOK.

 • Faterpolo
  Na, most okoztam magamnak egy kis fájdalmat. Kiszámoltam, mi lenne ha felújításra is vonatkozna az 5% áfa. Az ács, akivel tárgyalunk a tetőcseréről, nettó árakat ad meg, nála függ az áfától a fizetendő végösszeg. A létező legegyszerűbb tetőszerkezetről beszélünk (egyenes nyeregtető, se kiugrás, se kutyaól, se kis tornyocska nincs rajta). Még így is 1,1 millió forinttal lenne olcsóbb. Még csak nem is nagy a házunk, 80 m2 a hasznos lakótér (befoglaló mérete 110 m2, mert vastagok a falak). Bele se merek gondolni, mennyi lenne a különbözet mondjuk egy 150 m2-es L-alakú házon.
 • Zabalint

  Nem akarom a szélsőséges példát, az önkormányzati lakások esetét elővenni, mert ott nagy arányban vannak a szociális bérlakások, plusz ott van a műemlékvédelmi mutyi, ami rontja a megítélését az egésznek. Viszont nézd meg az ócsai lakóparkot, pontosan ugyanazon problémák jelentkeznének egy szélesebb körű bérlakás programnál is. Rossz helyválasztás, mivel már a helyválasztásnál is a korrupció a szempont, kinek a földjét vegye meg az állam az építkezéshez, extrém magas építési költségek, silány minőség. Aztán akik beköltöznek, megkapják piaci ár alatt, és ehhez szoknak hozzá, az pedig, hogy ki kap ilyen lakást, privilégiummá válik, ami körül szintén megjelenik a mutyi. Össszességében a rosszabb hatékonyság miatt nem lesz több lakás, mint mikor a magánszféra épít, tehát a problémát nem oldjuk meg, csak nem piaci, hanem mutyi alapon dől el, kinek lesz lakhatása.
 • Zabalint
  Folyt.
  Összességében az lenne a legigazságosabb, ha az állam nem piszkálná a lakáspiacot, sűrű áfa változatásokkal sem, állami támogatásokkal sem (CSOK és társai), és bérlakás programmal sem. Helyette megfelelő szabályozással motiválhatná a cégeket, hogy építsenek piaci alapon bérlakásokat.
 • Kiszamolo
  Zabalint, abban egyetértünk, a legjobb lenne, ha az állam ebből is kimaradna. A kérdés az, ha már bele akar folyni, akkor hogyan tegye, hogy több legyen a haszna, mint a kára.
 • Építőipar szellemi
  Nagy árcsökkenés felejtős. Gyengülő forint + fogyó minőségi munkaerő + erősödő energetikai előírások állnak szemben az Áfa csökkenéssel, szerintem önköltségen nem adja ki. (Az energetikai előírásoknak való megfelelés eredményezhet némi extra kiadás csökkenést a rezsinél, de ezt azért érdemes méretezni, majd rugalmasan kezelni .) Szerintem az árcsökkenésre várni lehet, de 340es euró felett kár..
 • Mindegy
  Engem most az érdekelne, hogy ez hogy fogja érinteni a fővárosi panelok árát.

  Köszi!

 • hemond
  mondok egy nagyon nem ismert programot: katonai lakásvásárlási program.

  A piaci ár 20/25%-ért vehetik meg a honvédségi tulajdonú lakásokat a katonák, attól függően hogy ők fizetik e vagy kedvezményes hitelből.

  Nekik miért jár ez? Ez tanárnak pl. miért nem, pedig kb ugyan úgy állami alkalmazottak és a bérük kb ugyan annyi

 • matetoth

  “Ha van banki hitel miatti kilakoltatás, miért ne lehetne lakbér-nemfizetés miatti kilakoltatás?”
  Mert az nem néz ki jól a médiában. Egyébként gondolom nem voltál még kapcsolatban problémás bérlővel (tegyük hozzá én sem voltam), de akit ismerek milliós veszteséggel pakolta ki úgy, hogy még neki kellett lakást keresnie a nemfizető bérlő számára. Szóval első lépés lenne a jogi részek megoldása, mert ahogy most a tulaj érdeket tud érvényesíteni, az nulla.

  És én is szeretném, ha nem így lenne, de a rosszul működő piacot nem egy rosszul működő állam fog megjavítani, sőt, a rosszul működő államot a jó piac tudja megjavítani. Sajnos ez van, remélem jobb felé megy az ország a jövőben.

 • QTT

  “Bécs nem véletlenül a legélhetőbb város a világon”

  Nana! Lézer Jancsi is megmondta, hogy ott már csak kosz, mocsok van… 😀

 • eHáz
  A szakemberhiány miatt az építőiparban is túlkereslet van, ezért ettől nem fog több lakás épülni. Ez összefüggő helyzet, a kevés lakásra sok vevő van, ezért drágák, ettől már eleve sok lakásnak kéne épülnie, hiszen jobban megéri építeni, de nem épül sok, mert nincs aki felépítse, ettől pedig marad drága, hiába a sok ösztönző.
  Emiatt felesleges a sok állami cucc, mert biztosan tudható, hogy csak az árat fogja feltolni és az ebben érdekelt cégek/befektetők zsebét fogja tömni, de nem fog javítani a helyzeten, mert nem tudnak többet építeni.

  Az airbnb a ha jól tudom önkormányzati korlátozás és akkor hozták meg, amikor éppen pont senki nem akart venni ilyen céllal lakást és a covid helyzet miatt totálisan leállt ez az iparág. Meg aztán majd meglátjuk mi lesz a vége.

 • szalo'
  ha a bérleti jogokkal való seftelés egy kicsit is visszaszorul, már üdvözlendő, hogy eladták azokat a lakásokat. Ennek a seftelésnek egyébként remekül megágyazna a következő 50 évre bármilyen “állami” “program”, jobb is, hogy nincsenek ilyenek.
 • gaborr
  Azért nézzük végig milyen kedvezmények és nehezítések történtek pillanatok alatt a piacon új építésüek piacán:
  1, 5M visszaigényelhető áfa kedvezménye megszűnt – 5M forinttal nött egy ingatlan ára
  2, Áfa 5%->27% -instant 22% emelés
  3, energetikai szabályok szigorodása – több millióval növeli a legkisebb ingatlanok árát is
  4, lakástakarék támogatása megszűnt – ez az ingatlanok árát nem növeli, de nehezíti az ingatlanhoz jutást
  Könnyítés: CSOK a családosoknak legalább 3 gyerek kell 10M-ért, illetve babaváró.
  Szerintem az a legkevesebb, hogy ebből a 2.-t visszavonja a kormány. Aki azt gondolja, hogy nem kellene beleszólnia a változtatásokkal a piacba a kormánynak, szerintem nagyon rosszul gondolja.
  Ne feledjük, hogy az építőipar a gazdaság egyik legjelentősebb motorja, itt lehet képzetlen emberek tömegeit foglalkoztatni.
 • építési vállalkozó
  Megnyugtatok mindenkit az 5% és 27% áfa közötti különbséget nem feltétlenül a szemétláda építési vállalkozó nyeli be. Tessék fellapozni az Építőpari Költségbecslési Segédlet című mértékadó kiadvány 2017, 2018, 2019 -es számait. Drágul a minden is! Ennél még a háborúk alatt is több lakás épült Magyarországon. Vajon miért? Tényleg akkora buli építeni?

  Aki jó minőségben épít házakat, az nem lesz gyorsan csilliárdos.

 • Petya
  Elképesztőnek tartom, hogy 2020-ban még mindig vannak, akik a piaci folyamatokba egy megvadult rinocérosz kecsességével beavatkozó állam szerepvállalásának növelését szorgalmazzák.
 • Treil
  Szerintem egyetlen értelmes támogatás van amit meg kell tartani, esetleg minimálisan kibővíteni, szabályozni a babaváró.
  Nem szeretem a paneleket, de itt vannak készen, tele nyugdíjasokkal akik folyamatosan kihalnak belőlük. Babaváró nagyszerű kezdőlökés fiatal pároknak első lakáshoz, ők fogják felújítani a meglévő ingatlant, ahol minden infrastruktúra adott. A népesség fogy, a rotáció adott, csak tőke kell hozzá, nem a befektetőknek, építésvállalkozóknak hanem a fiataloknak akik el akarják hagyni a fészket.
  Húzzák fel az új ingatlanokat méregdrága vagy rossz elhelyezkedésű telkekre mert megteltek a városok. Bérlakásokhoz is új városrészek kellenének, iszonyat költség, közben fogy a népesség.
  A vízfej városokat tehermentesíteni kell, fejleszteni a tömegközlekedést az aglomerációkból hogy az ott lévő ingatlanok egy része is újra körforgásba kerüljön, csökkenjen a városok lakóövezeti terhe
 • eHáz
  Ha be is nyelné az egészet se lenne szemét, ez egy racionális döntés, hogy annyiért adja el, amennyiért tudja. Nem jótékonysági hivatal és az építőipar könnyen be tud zuhanni, érdemes benne nagy tartalékot képezni.

  A probléma azzal van, hogy lakáshozjutás könnyítése címén kommunikálják az olyan intézkedések sorozatát, amik amúgy nehezítik és még rontanak is a problémán. Cserébe nem segítenek a dolgon semmit.

 • Nacionalista
  @eHáz

  No de ha nagyobb a profit egy házon, akkor a melósnak is tudnak többet fizetni, és akkor talán haza tudnak csábítani párat a nyugatra szakadtakból.

  Egy élelmes vállakozó (márpedig lesz pár ilyen) inkább épít 2 házat (hasra csapva) egyenként 10%-s profittal, mint egy házat 15%-l.

  Amúgy az persze lehet, hogy ez csak csepp a tengerben ezért nem lesz érezhető a hatása, de ezt a lépést legalább jó irányba teszik. Ösztönözzék csak a kínálatot, jelenleg mindenkinek az lenne jó, vállalkozónak, melósnak meg vevőnek egyaránt.

 • eHáz
  Én értem az elvet, de a kettő párhuzamos építéséhez több ember is kell és több felszerelés is. Azt pedig akkor is el és fenn kell tartani, amikor éppen nem dübörög a gazdaság (kínai válságkezelés későbbi problémái pont a túltolt kapacitásból fakadnak).

  Már most nincs aki építsen és a melósok nem pár százalékért fognak hazajönni.

 • Nacionalista
  @eHáz

  Elhiszem neked, nem látok rá az építőipar jelenlegi helyzetére. Azt azért hozzátenném, hogy nem létezik egyetlen olyan intézkedés ami megoldaná a jelenlegi problémát, mindenképpen intézkedéscsomagban kell gondolkodni, aminek az ÁFA csökkentés egy hasznos eleme lehet. Talán lesz más is.

  Értem a szkepticizmusod persze, én sem nézem ki a jelenlegi kormányból sem a szándékot sem a képességet arra, hogy könnyítsék a családok ingatlanhoz jutását, de a remény hal meg utoljára.

 • lekváros_kenyér

  😀
  Valóban, az “Úgy sem mered! Fogd meg a söröm!” kategóriájú bejelentésnek tűnik…
 • jami
  Én arra vagyok kíváncsi, h az orovsi béremelést mit hoz magával.
 • Helmholcz
  Ha érvénybe lép a jelenlegi formájában, akkor az egészségügy totális szétszakadását fogja magával hozni. A családban és a baráti körben sok az orvos, és akikkel eddig volt alkalmam pár szót váltani a véleményükről, mind azt mondta, hogy ezekkel a feltételekkel nem megy az államiba, magánellátónál próbál elhelyezkedni, de a fiatalabbak sokat emlegetik a kivándorlást is.

  Hihetetlen, hogy ez a kormány képtelen úgy meghozni egy üdvözlendő intézkedést, hogy ne tenne bele egy mocskos csavart. Mindig van valami olyan apró betűs kitétel, ami miatt az érintettek inkább buknak a dolgon.

 • SzaboZ
  Meggyőződésem, hogy bármit csinál az állam, azt szarabbul csinálja, mint a magánszféra.
  A legjobb amit az állam tehet, hogy nem nyúl bele a folyamatokba. Pláne nem kiszámíthatatlan módon, hóbortos rángatásokkal.
  Hagyják meg a pénzt az embereknél, és csak az legyen állami kézben, ami muszáj.
  10M Ft CSOK: az összes ismerősöm aki igénybe vette, megtartotta (és kiadja) az előző lakását.
  Én nem sajnálom tőlük, de valóban őket kell támogatni??

  Állami bérlakások: ha épülnének ilyenek (szerencsére nem épülnek) biztos, hogy drágábban készülnének el, mint amennyiért lehetne venni lakásokat.

 • Igazmondó
  Ha a panaszkodást el lehetne adni, azèrt itt is sokan meggazdagodnànak.
 • usespanner
  A kormánynak egy csomó jó lépése volt az építőiparban kezdve a lakástakarék kivezetésétől a CSOK-ig.

  Sokkal igazságosabb azt támogatni, akinek több gyereke van, mint aki spórolós.

  A hallgatói szerződés is remek ötlet volt.

  Az nem normális, hogy 400.000 képzett magyar kimegy és helyette bejön 400.000 bangladeshi.

  Egyetértek Miklóssal, a helyben maradást kéne támogatni és nem csak a 3 gyerekeseknek.

 • Tnemmok
  Szakemberek szerint a honi egészségügyi rendszerrel vannak óriási problémák. Például a “teljesítmény-volumen korlát” jegyében az állam megszabja, hogy egy intézményben adott idő alatt mennyi beteg ellátását finanszírozza. Ha – fiktív esetben – 500 beteget finanszíroz az állam, de ez alatt 1000 beteg jelentkezik, akkor közülük – mondjuk – száz meghal, kétszáz magánintézményekhez fordul vagy külföldre megy, száz paraszolvenciával kér előnyöket, a többiek osztoznak az 500 helyen – emiatt nem 20 százalékkal hosszabbodnak a várólisták, hanem sokszorosával. (Mire sorra kerülnél, tán már késő.) Eddig a kritikus állapotú beteg paraszolvenciával kérhetett előnyöket vagy magánintézményhez fordult. A jövőben előbbiért börtönt akar adni a kormány, a magánintézményeket pedig ellehetetlenítené. Félő, hogy ugyanezen 1000 beteg közül nem száz beteg fog meghalni, hanem több. De vajon mennyivel?
 • Adam
  Szerintem nem a katonákra, meg a bérlakásosokra kell irigykedni. (Egyik sem vagyok.) Nem oldja meg a lakásproblémát, ha elvesszük tőlük a lehetőséget. De aki nagyon irigyli őket, menjen el katonának a 25%-ért, vagy éljen olyan körülmények között, hogy kaphasson bérlakást. Ugye, hogy nem is lenne olyan jó?

  Normális piaci szabályozás kell, ami a társadalom NAGY RÉSZÉNEK jó. Ez nem valósul meg.

  Felmerült, miért az államtól várjuk a segítséget? Az is merüljön fel, miért nehezíti meg az állam a dolgunkat a CSOKkal? Mert ugye ez a családokon sem könnyít. Úgyhogy lehet tisztán piaci alap, de akkor mindkét irányba.

  Az utolsó dolog, hogy a CSOK a fiatalokat érinti a legrosszabbul. Pont azt a réteget, amelyikből minél többnek kéne itthon maradnia. És amelyik gyerek nélkül a leginkább hajlamos nyugatra költözni. Miből lesz a nyugdíj?