Hol tartja a pénzt a Tether?

Írtam nemrég a Terra coin csődjéről, amiben 40 milliárd dollár lett semmivé néhány hete.

A vihar előszele

Azóta az állítólag teljes pénzügyi fedezettel bíró Tether hátterére is egyre kíváncsiabbak lennének a coint használók. Mármint a maradékuk, mert 10 milliárd dollár értékben már kivontak onnan pénzt mások.

De hiába kíváncsiskodnak, az egyébként a Brit Virgin szigeteken bejegyzett cég nem hajlandó elárulni semmit, mondván ő magáncég, senkinek semmi köze hozzá, hol és miben tartja a pénzét, aminek összege egyébként 73 milliárd dollár.

A Financial Timesban jelent meg egy cikk most a témában, nem lett sokkal bizalomgerjesztőbb a cég a transzparencia teljes hiánya miatt.

Két bahamai bank neve merült fel, ahol a pénz egy részét tartja a Tether. Az egyik a Capital Union, a másik Deltec. Már az amerikai szabályozók is vizsgálódtak, mert a számlák egy része nem a Tether, hanem a jogi képviselője nevén voltak.

A Tether képviselője azt állította, hogy a készpénzt két bahamai bankban tartják, ez a kettő lehet az. Szerinte a Tethernek összesen 6-7 bankkal van kapcsolata világszerte.

A Capital Union eszközállománya csak egymillárd dollár volt 2020-ban, a Deltecnél állítólag 15 milliárd dollárnyi készpénzt és államkötvényt tart a Tether.

Már mások is érdeklődtek a Tethernél, mégis hol tart ennyi pénzt és miben, de őket is lepattintották, hogy senkinek semmi köze hozzá.

Csak hogy értsd, ennyi pénzzel a Tether bőven benne lenne az ötven legnagyobb amerikai bank között, mégis senki halvány fogalma sincs, megvan-e ez a pénz egyáltalán. 27 865 020 000 000 forintról beszélünk, azaz közel 28 ezer milliárd forintról. Ez a teljes magyar költségvetéssel egyenértékű összeg, mégis ez a pénz olyan, mint Colombo felesége, soha senki nem látta, hogy létezik-e, s ha igen, akkor mégis hol és miben.

Érdemes ezt tudni, amikor az emberek úgy adják-veszik a Tethert, mintha valódi dollár lenne.

Share

115 hozzászólás

 • Nem számít semmit
  Baromi jó, röhögök 🙂
  Kíváncsian várom mennyire verik be a BTC-t és társait mikor ez az egész bedől.
  Hiába a sok figyelmeztető cikk, felhívás és hír, a fanatikus coinspekulánsok elméjét ellepte a mesés vagyon ígérete. Nem számít semmi, csak nehogy kiamardjanak a következő 10-20-szorozásból. Hát már kimaradtak legalább 2-3-szor, most a 4.-nél tutira benne akarnak lenni 🙂
 • gaborr
  Az UST csődje után az USDT is 0.9994-ig tudott csak visszajöttni, nem 1.0.

  Most épp azt mondják, hogy nem amerikai államkötvényben van a pénz, ami még akár hihető is lehet.
  cnbc.com/2022/05/19/tether-claims-usdt-stablecoin-is-backed-by-non-us-bonds.html

  Mindenesetre ha bankban is tartják ezt a pénzt teljesen likviden, egy hirtelen tőkekivonás akár a mögöttes bankot is csődbe viheti, akármennyire is próbálna a tether vigyázni a pénzre. Ahogy ez a világtörténelemben több bankkal is megtörtént egy bank-run során. Szerintem. Szóval kockázat az van rendesen

 • Jóska bácsi
  No igen, de mi magyarok már láttunk frankosított forint hitelt (a kedves ügyfél forintot kapott, svejci sapkát fizetett), nem lepődünk meg. A pénzintézetek az intézményesített lopás intézményei, a rendőrség által támogatva. Amúgy kb ennyit loptak a magyar bankok is a sevizahiteleztéssel, nem?
 • cryptoatya
  tibiatya is fullbanyomta pár hete, mikor az új YT csatornáját akarta felfuttatni (melléCash) most mikor rossz hírek jönnek egymásután, persze lapít a “hívek” előtt. Gondolkodhatna kicsit mielőtt másfél millió gyerekes humorú ember előtt terjeszteni kezdi a kripto marhaságot.
 • Gábor
  Az a mondás, hogy a Tether mögött a hit van. Ez lehet viccesen hangzik, de:
  Mi van a dollár, forint, euró mögött? Kinek nem nyilvánvaló, hogy a végtelen mennyiségű hitel nagy része nem lesz visszafizetve?
  Azaz e mögött sincs biztos háttér. Amúgy mi az a biztos?

  Gyakori hibás érvelés. Minden valódi pénz mögött ott egy egész ország, annak minden vagyona, termelése, egy kormány, ami az adott devizában veti ki az adókat és fizeti pl. a nyugdíjakat, hatalma van előírni, hogy ebben a devizában kell elszámolni az ügyleteket és így tovább.

  Persze előfordulhat, hogy a deviza elveszíti az értékének a közel felét, lásd forint elmúlt 12 éve, de ez a háttér miatt van értéke a valódi pénznek és ezért számíthatsz arra, hogy a pénzed 2-3 év múlva is fog érni valamit.

 • Katakofa
  Jóska bácsi: ha én svájci frank alapú hitelt választok, az az én döntésem, nem a bank hibája. Az árfolyamkockázat megint nem a bank hibája. Ha én megszívom mert haszon reményében kockázatot vállaltam, az nem egyenlő azzal hogy loptak tőlem.
  A bankok pedig pénzügyi szolgáltatók, nem maffia. Ha félrevezetnek az más ügy, de akkor a tágan értelmezett “rendőrség” nem nekik fog igazat adni. Jó napot kívánok.
 • TT

  Ha a dollár mögött nincs biztos háttér, akkor miért jó, hogy a Tether mögött dollár van?
 • Akos

  A dollár mögött ott van a világ legnagyobb GDPjü állama.

 • speki
  Ameddig Bitcoinnal tudunk aranyat is venni az aranykereskedőknél, addig nincs mit aggódni.
  A hagyományos fiat pénzek sokkal veszélyesebbek… ezeknek értékeiből lopnak folyamatosan a politikusok-bankokkal karöltve.
 • Gábor
  Kiszámoló
  Hm, azzal érvelsz, hogy egy ország sokkal biztosabb, mint egy bármilyen másként szerveződő közösség.
  Erre ellenérv, hogy tudnak országok is csődbe menni, ami nem más, mint a hit elvesztése az adott devizában.
  Nem a Tether jósága mellett akarok érvelni (szerintem is baromi kockázatos konstrukció), csak a működési modellre mutattam egy példát.

  Gábor, semmi köze az ország csődjének a devizájához. Az ország csődje a kormány fizetésképtelensége.

  Lásd pl Oroszország csődjét a kilencvenes években. Attól még a rubel rubel maradt.

  A tether/terra/stb csődje esetén szevasz, minden valódi pénzed semmivé lesz.

  Ha akármelyik kitalált cointól elfordulnak az emberek, megint csak nullára vagy töredékére fog esni a vagyonod.

 • B for BTC
  Ha mar a kiszamolon is tether FUD van akkor lassan kell utalni a penzt tozsdere mert meg kell venni a dipet 🙂

  Amit en latok a temaban az az hogy mar evek ota megy a nagy tether fud hadjarat, es meg nem sikerult bedonteni. Ha sikerul akkor jo lesz mert beesik a bitcoin ara es pont jo lesz arra hogy az ember bealljon venni. Ha meg nem sikerul bedonteni akkor majd megint erosebb lesz az okoszisztema es par ev mulva megint jon a tether fud.

  A tether 2014 ota van a piacon, azota sok sok midnen tortent a kriptoban, es voltak ennel durvabb idoszakok is mint a mostani, kezdve az operation dragonslayertol a fork haboruig. Nagyon nem hiszem hogy most fog osszeomlani, de mint mondtam, ha igen akkor az egy jo beszallot fog eredmenyezni, semmi tobbet.

  1 btc = 1 btc

 • Gabbie
  A tetherrel régebben is voltak problémák. Állítólag stablecoinok közül az USDC teljesen fedezett és auditált. Bár ott rövid lejáratú usa államkötvényben van a fedezet jelentős része. Azért a crypto erősen spekulatív eszköz, magam csak megtakarításom kisebb hányadával spekulálok. Komolyabb befektetésre nem alkalmas szerintem!

  Az sem auditált.

 • Godfather
  “40 milliárd dollár lett semmivé néhány hete”

  És az miért baj?
  Úgy is sok helikopter pénzt osztottak ki, a nép már nem tud vele mit kezdeni és hülyeségére költi.
  Helikopter helyett most jött egy porszívó .

 • Titan

  2014 óta folyamatos a gazdasági fejlődés, nem volt nagyobb sokk a piacon (infláció, gazdasági visszaesés stb)

 • axt
  Hihetetlen, hogy ennyi évvel a devizahitelezés után még mindig magyarázni kell egyeseknek, hogy attól még, hogy nem értenek valamihez, az nem lesz lopás. Ráadásul pont egy olyan blogon vered a palávert, ahol azért a többség eléggé képben van pénzügyekben. Mit szerettél volna pontosan elérni a kommenteddel? Egy jó kis össznépi huhogást, gyújtsuk fel a bankokat meg ilyenek? Érdekes, hogy akik ésszel használták a hitelt, azok nem köpködnek a bankokra, hanem örülnek, hogy elérték a céljukat a hitel segítségével. De te döntesz: Vagy megérted, hogy a világ hogyan működik, vagy marad a huhogás. Vajon melyikkel fogod könnyebben elérni a céljaidat?
 • FaNTaSY
  Hazudtak, nálam van a pénzük, a kisszobában plafonig áll, és még a kamrába is kellett tenni, mert nem fért el.
 • Légyszi Légyszi Légyszi...
  Hihetetlen, hogy ennyi évvel a szűrési lehetőség kérése után még mindig magyarázni kell Miklósnak, hogy ez jó lenne.
 • Cryptofan
  Imádom ezt a sok hurráoptimista cikket, hogy majd összedől a crypto. Dehogy dől. Lehet, hogy 1-2 altcoin megszűnik, és? A BTC soha, de SOHA nem fog összedőlni, too big to fail… szóval lehet itt örömködni, akinek Bitcoinban van pénze elég ha kivár, hamarosan 100 ezer dollár felett lesz az árfolyam.
 • TG
  A mai világban valaki ilyen cégre rábíz pénzt, akit így le tudnak húzni az meg is érdemli a kapzsisága miatt
 • Jani a hegyről
  “Jóska bácsi: ha én svájci frank alapú hitelt választok, az az én döntésem, nem a bank hibája. Az árfolyamkockázat megint nem a bank hibája. Ha én megszívom mert haszon reményében kockázatot vállaltam, az nem egyenlő azzal hogy loptak tőlem.”

  Pont mint a kriptotőzsdén.

 • Jóska bácsi
  “Vajon melyikkel fogod könnyebben elérni a céljaidat?” ha az a célom, hogy legyen egy egy jó kis össznépi huhogás, gyújtsuk fel a bankokat meg ilyenek, akkor nyilván az utóbbi…. Nem?
 • terpesz
  Mai web3 / crypto hirek, amik toppoljak nalam a rohejes-listat:

  According to Bloomberg, both Terra and Luna are close to a relaunch (which will change the original currency’s names to Terra Classic and Luna Classic) in an attempt to rebrand their company blockchain and become attractive to investors and traders alike, just a few weeks after its collapse.

  Es persze a kriptocipo 😀

  There’s also been a slew of new and ridiculous-sounding projects. STEPN, a new “move-to-earn” crypto fitness app has exploded in popularity and rewards users with Green Stoshi tokens (GST) for physical activity as long as they own at least one pair of STEPN’s NFT sneakers. Sneakers generate energy which can be converted into GST tokens depending on each sneakers’ “efficiency rating.” During its beta, players could make anywhere from $5 to $50 depending on the type and numbe

 • terpesz
  En csak azt nem ertem, miert nem ordito red flag a tobbsegnek, hogy egy Tether titkolozik arrol, hol tartja a penzt, a fedezetet. Mi oka ra megis? Ha normalis “helyen”, biztonsagosan tartana valaki a fedezetet, azt nem orditva reklamozni kene?

  “He, haver, idesuss, itt az osszes penz, barki lathatja, total biztonsagos, totalisan regulalt, itt baj nem lehet!” Ez kene, hogy legyen az uzenet, es ha igy lenne, tuti, nem titkolnak.

  Ha BARMI mas az uzenet, annak OKA van. Ez pontosan ennyire egyszeru.

 • 1st_eve
  Kedves Miklós, sikerült megragadnom a lényeget , de helyesen az általam kedvelt nyomozó: Columbo.
 • zerohu
  Ha ez meg igy is lenne es a dollar mogott ugyanugy nem lenne semmi mint ahogy a crypto mogott, akkor miert is lenne jo barmelyikben is tartani a penzt? Tegyuk fel hogy a dollar analog ebbol a szempontbol a crpytoval es egyik mogott sincs semmi. Ertelmes ember nem tartja cashben a befekteteset -leszamitva a likvid tartalekat- hanem olyan eszkozokbe rakja ami termel is valamit (ceg, ingatlan pl.). Abbol hogy a dollar mogott nincs semmi (tegyuk fel), nem kovetkezik hogy a cryptoban jo tartani a penzt.
 • Svájci
  Katakofa: a devizahitel nem volt svájci frank alapú, csak a bankok állítottak valótlanul. Forint alapú hitel volt, amit forintban törlesztettek és forintban könyveltek le, deviza váltás nem történt. Változó kamatozású volt amit a svájci frank árfolyamhoz kötöttek. Szóval köszönjük Emese, de a tény az hogy a bankok egy hazugságon alapuló szerződésen keresték degeszre magukat. Ezt a bíróság mondta ki, az más kérdés hogy ezek alapján Magyarországon ellentétben Horvátországgal a bíróság nem nyilvánította semmissé a szerződéseket, annak ellenére hogy bankok sohasem tudták bizonyítani hogy deviza tranzakció megtörtént volna.

  https://kiszamolo.hu/van-e-deviza-a-devizahitelek-mogott/

 • SzaboZ

  “Mi van a dollár, forint, euró mögött? Kinek nem nyilvánvaló, hogy a végtelen mennyiségű hitel nagy része nem lesz visszafizetve?
  Azaz e mögött sincs biztos háttér. Amúgy mi az a biztos?”

  Az USD és EUR mögött ott van az USA és az EU gazdasága, termelőeszközei, gyárai, mezőgazdasága, stb.

  Az ilyen-olyan coinok mögött nincs semmi, csak a hit.
  Esetenként vakhit.

 • cinikus
  Az árfolyamkockázat oké. De amikor baj lett, akkor a bankok egyoldalúan emeltek kamatot, mert kevés volt a pénzük. Aki még tud fizetni, fizessen még többet. Ezt el is kaszálta a bíróság. Vissza kellett fizetni a zsét.
  De hadd kérdezzem meg, hogy akkoriban ugyakkora hitelre sokkal többet kellett fizetni forint alapon, mint chf alapon, ez miért volt? Csak nem azért, mert sejthető volt az elszállás? Te letudod azzal, hogy az ügyfél hülye volt. De akkor az a sok önkormányzat is hülye volt, akiket szintén ki kellett menteni?
 • Karcsika

  2022-05-31 at 16:31

  🙂
  Az önkormányzat már miért ne lehetne hülye (sőt)? Ez milyen érv már?

  Ott is csak átlagmarikák vannak. Jó esetben.

 • TT

  Igen, az önkormányzatok is hülyék voltak. Szerinted azokat valami szuper okos közgazdászok vezetik?
 • .....
  @Svájci Hogy még mindig ezt kell magyarázni…
  Miklós belinkelte a cikket, de tudod mit? Legyen igazad. Tegyük fel, hogy semmi CHF nem volt a hitelek mögött. A bank HUF-ban fizetett, te HUF-ban törlesztesz, de a bank a változó kamatot a CHF-HUF árfolyamhoz is köti.
  Ezzel te tisztában voltál, amikor a drágább HUF hitel helyett a (pillanatnyilag) kedvezőbb CHF-hitelt választottad. Amikor pedig a CHF ára elszaladt a HUF-hoz képest, akkor aztán a bank tartotta feléd a markát. Miért is gonosz a bank?

  Egyébként részben tényleg igazad van. Ha mérnökként csinálok egy olyan olcsó tömegautót, ami felrobban, ha túl gyakran használod az ablaktörlőt, akkor engem lecsuknak akkor is, ha ezt beírtam a használati útmutatóba. A bankokat meg senki sem rugdosta popsiba (sőt még ki is segítette őket az állam), miután hitelképtelen funkcionális analfabétáknak helyeztek ki CHF-alapú hitelt.

 • einguaz
  “Minden valódi pénz mögött ott egy egész ország, annak minden vagyona, termelése, egy kormány, ami az adott devizában veti ki az adókat és fizeti pl. a nyugdíjakat, hatalma van előírni, hogy ebben a devizában kell elszámolni az ügyleteket és így tovább.”

  Mi az akadálya, hogy egy (kellően diktatórikus?) kormány egyik napról a másikra megváltoztatja, hogy mi a hivatalos pénznem anélkül, hogy biztosítaná a régi pénz átváltását? (Nem kötözködés, komoly kérdés.)

  Mondjuk jövő hónaptól Fortint2-ben kapsz fizetést, abban tudsz a boltokban fizetni, abban kell majd adózni, bankok nyitnak mindenkinek egy új Fortin2-es bankszámlát stb.

  Egy ilyen esetben mennyit érne a régi pénz?

 • Belavoltam
  Ne aggodjatok kedves coin fanok, amikor eluszik az osszes penzetek, akkor sirjatok eleg hangosan, es titeket is megmentenek.
 • Ajjajj

  “akkoriban ugyakkora hitelre sokkal többet kellett fizetni forint alapon, mint chf alapon, ez miért volt?”

  Ha ennyire nincs fogalmad az alapvető pénzügyekről, akkor részedről tényleg csak az marad, hogy mindenkit vádolsz, akit csak tudsz. (LOL)
  Bár inkább utána kellene nézni itt-ott, hogy hogyan működnek ezek a dolgok. Hidd el, nem fájna!

 • Svájci
  “hitelképtelen funkcionális analfabétáknak helyeztek ki CHF-alapú hitelt.” Nem létezett CHF-alapú hitel, meg kéne már végre érteni. Nem létezett olyan bank abban az időben amelyik a forint alapú hitelt ajánlotta volna, engem speciel lebeszélt róla és szavát adta maximum 10 százalékot nőhet a hitel. Nem analfabéták voltak az ügyfelek, hanem hitelminősítéssel rendelkező adósok. Maximum a banki alkalmazottak voltak analfabéták, ha így helyezték ki a hitelt, amiért vállalni kellett volna a felelősséget és nem egyoldalúan az ügyfélre terhelni. Nem létezett devizahitel abban a formában amit a bank a szerződésben részletezett. Aki a hitelkárosultat hibáztatja, az olyan mint aki a miniszoknyás nőt hibáztatja a nemi erőszakért.

  Téged aztán semmi nem győz meg arról, hogy nincs igazad, a tények aztán végképp nem. Másfél évtized múlva is hangoztatod, hogy semmi nem úgy volt, mert te jobban tudod.

  Nem is akarunk meggyőzni, csak lécci hagyd abba a sületlenségek írogatását.

 • cinikus
  Ahha. Tehat akkor mindenki hulye volt, csak a bank volt okos. Nagyszeru megfejtes.

  Az onkormanyzatot azert hoztam fel, mert ott nem egy 4 osztalyos Pista bacsi donti el a hitelfelvetelt, hanem olyan, aki kvazi ert hozza. Ezzel arra akartam felhivni a figyelmet, hogy nem az ugyfel hibaja 100%-ban a bukta. Hanem ebben boven benne volt az allam es a bank is.

 • axt
  Akkor tedd fel magadnak a kérdést, hogy mennyi értelme van a céljaidnak.

  Na most várj, kijelentesz valamit, majd alárakod Miklós cikkét, ami teljesen megcáfolja azt, amit kijelentettél? Miért is rúgsz öngólt? Nem értem. Eddig a részig eljutottál, mondd?

  ““Nincs is semmilyen deviza a hitelek mögött, azt csak a bankok találták ki, hogy nyerészkedjenek az embereken. A deviza csak egy elszámolóár, nem valóságos. Én forintot kaptam és forintot is fizetek, mi közöm a svájci frank árfolyamához?!”

  Ez a leggyakoribb kifogás, amit mostanában hallani lehet. Ezt nagyon könnyű cáfolni, elég pár dolgot logikusan végiggondolni:”

 • axt
  De különben tényleg én vagyok a hülye, hogy ennyi évvel a devizahiteles cécó után még mindig próbálom elmagyarázni másoknak azt, amit nyilvánvalóan szándékosan nem akarnak felfogni. Hiszen ha akarták volna, már lett volna elég idő rá. Annyi helyen, annyiszor le volt ez már írva, hogy hogy működik, mi volt az egész háttere, hogy tényleg csak az mond még mindig ellent, aki egy durcás kisgyerek szintjén van. És igen, közben rájöttem, hogy Svájci kommentje alá nem ő rakta be a linket, hanem Miklós. Neki külön köszönöm, mert már el is felejtettem, hogy erről is írt. Nekem aztán mindegy, durcázzon aki akar, én viszont elértem egy nagy célt az életemben a devizahitellel, és a 2008-as válságkor is röhögve fizettem a törlesztőt, mert még akkor sem érte el a HUF hitel szintjét.
 • marci
  Erdekes, hogy sokan alapveto kozgazdasagtani ismeretek nelkul hoborognek vagy egy blog kommentjeibol kivannak tajekozodni.
  Mi van a dollar mogott? Bretton Woods ota semmi. Dollarra megis szukseguk van az embereknek, mert az USAban abban kell befizetni az adot. Mas orszagban meg mas penznemben. Igy alakul ki a kereslet-kinalat a kulonbozo penznemekre, es ez jelenti azt, hogy egy ‘orszag gazdasaga’ van egy fizetoeszkoz mogott. Ha egy masik orszagbeli partnerrel akarunk uzletelni, megallapodunk a fizetoeszkozben. Aki fizet, annak be kell szereznie azt a fizetoeszkozt, ugyanugy mint barmely mas arut.
  Az USA elerte, hogy az olajjal USD-ben kereskedjenek, ebbol szarmazik az USD vilagvaluta szerepe (ami az utobbi idoben kezd bizonytalanodni…). Ami nekik azert elonyos, mert iszonyatosan nyomtatjak a penzuket (fedezet nelkul = tartozom neked cedulakra), igy az inflaciojukat is exportaltak …
 • marci
  … a vilagba.
  Mi van a BTC mogott? Kereslet, mert el tudnak szamolni a sotet weben, meg sokan azt lattak, hogy ebbol meg lehet gazdagodni. Aztan ha a bunozok mas elszamolasra allnak ott, akkor benne maradnak a balfekek. Hogy mikor allnak at a bunozok masra, azt nehez megmondani. Ha soha, akkor tenyleg orokke marad BTC.
 • Zabalint

  “Mi az akadálya, hogy egy (kellően diktatórikus?) kormány egyik napról a másikra megváltoztatja, hogy mi a hivatalos pénznem anélkül, hogy biztosítaná a régi pénz átváltását? (Nem kötözködés, komoly kérdés.)”

  Igazából ezt elsősorban a globális piacgazdaság tudja leginkább akadályozni, mert amelyik ország ilyet csinál, az elveszíti a piac és úgy egyáltalán a fejlett világ bizalmát, ami miatt az ország gazdasága összeomlik.

 • mitel hentes
  Na, ez rosszkor jött.
  Kiköttettem otthonról a tethernetet.
 • Adócsaló Vállalkozó

  “No igen, de mi magyarok már láttunk frankosított forint hitelt (a kedves ügyfél forintot kapott, svejci sapkát fizetett), nem lepődünk meg.”

  Nem unjátok még? Analfabéták vagytok, és még dicsekedtek is vele.
  Két kézzel kaptatok a svájci frankos hitel után, mert sokkal többet kaptatok, mintha forintalapon vettétek volna fel. Nekem is volt eurós és frankos hitelem is, de nem sírok, én írtam alá a szerződést, bár én a legtöbb “károsulttal” ellentétben el is olvastam.

  Képzeld, most vettem egy gépet, cirka 25 milla hitelt vettem fel rá. Oké, de a 25 misit nem kaptam a kezembe, hanem a kereskedő kapta. Akkor nem is nekem, hanem a kereskedőnek kell törlesztenie a hitelt?

  Bocs Miklós a kitérőért, de baromira unom a sok hitelkárosult dumáját…

 • Gábor

  Amiben te _hiszel_, az biztos alapokon áll (USD, Ft, Török líra????), hisz “ott van mögötte a gazdaság”.
  Amiben pedig _nem hiszel_, az pedig nyilván lufi, mert “nincs mögötte semmi”.

  Mások meg másként látják, és ők a Tetherben hisznek (lehet nem is a dollár mögöttes fedezet miatt, hanem egyéb miatt) és a dollárban nem hisznek (talán éppen azért, mert ott van mögötte a gazdaság).

  Valaki tévedne? Vagy esetleg mindenkinek igaza van?

  Nincs egy darab kriptóm sem, de sokat olvastam a témában, és vannak engem meggyőző érvek a kriptopénz értelmessége mellett.
  És vannak érvek a mostani “gazdaság” erősen lufi jellege mellett is.

 • Szegedi Dorina

  Főleg az akadályozza, hogy “forint2”-re váltson, hogy a cégek külföldi cégekkel való szerződései többnyire euróban, dollárban vagy svájci frankban vannak megkötve, tehát azokat továbbra is abban kellene teljesíteni. Az eurót, dollárt és frankot kibocsátók megtehetnék, de annál komolyabb szereplők. Szóval a külkapcsolaitól vágná el magát az ilyen ország, az meg teljességgel még olyan szutyok életminőségnél sem megy, mint az észak-koreai.
 • Menthetetlen
  Mindegy, hogy mit sunnyognak, lassan kiderül, hogy kb. az ÖSSZES jegybank és multi (a lokálisak is) gőzerővel kutatja a blockchain technológiát.
  Az összes, itt most azt jelenti, hogy az összes.
  Nyilván azért, mert “nincs hozzáadott értéke”.
  (a Tether problémás, de ez más tészta)

  Brühühü, de én utálok gondolkozni, és a tv is bemondta a reggeli agyrémben, hogy csak annyit amennyit nem sajnálok teljesen elveszteni.
  Teljesen össze vagyok zavarodva…

  Anyám….

  Még ha utálsz is gondolkodni, azért azon kellene, hogy miért is adsz pénzt?

  Egy technológiáért, amit bárki lemásolhat és le is másol?

  Egy valamiért, amit ezzel a technológiával hoztak létre a semmiből? Mindjárt 9000 különféle formában?

  Mi az, amiért megéri a pénzt adni?

  Mi adja a mögöttes értékét bármelyik légből kapott trendi coinnak?

  Ugyanis ha az amerikai jegybank úgy dönt, hogy a DOLLÁRT kibocsátja blockchain technológiával IS, akkor az nem a megjelenési formája miatt fog érni valamit, hanem mert DOLLÁR van mögötte.

  Ezért jó, ha néha gondolkodsz és felteszed ezeket a kérdéseket magadnak. Miért is adtam én pénzt? (Amúgy azért adtál pénzt a semmiért, mert abban reménykedsz, hogy a bolondok száma tovább fog nőni és még többért el fogod tudni adni, mint vetted. Az összes többi körítés csak parasztvakítás.)

 • Kristóf
  A CHF hitel nem azért volt CHF alapú mert bárki bárkinek CHF-et utalt, hanem azért mert a fix kamata egy CHF-ben felvett adott hitelösszeg kamatát tükrözte. Ezért a törlesztőrészlet összege is CHF-ben volt megállapítva. Ettől még nem kell senkinek sehova svájci frankot utalni, ez csak az elszámolás alapja. Ez teszi lehetővé hogy 8% helyett 3% legyen kamat. Cserébe futja az ügyfél az árfolyamkockázatot. Ezt kellett volna felfogni, nem utólag hőzöngeni.

  Az meg hogy ügyintéző Marika a szavát adta hogy a CHFHUF maximum meddig fog elmenni, még viccnek is rossz. Az ilyesmi már óvodában is gyenge magyarázkodás volt. Valakit meglepett hogy a devizapiacokat nem a budaörsi Raiffeisen fiókból mozgatják?

 • .....
  @Svájci A hitelképtelen funkcionális analfabéta részt tényleg nem rád értettem, hanem azokra, akiknek az Erste reklámja szólt: youtu.be/5A5WtvzgsAY

  Bár elolvastad és értelmezted azt a cikket, amit Miklós linkelt? Meg az én hozzászólásomat sem olvastad el figyelmesen, mert abban pont azt a forgatókönyvet vetettem fel, hogy ha aláírsz egy szerződést, miszerint a kamatod a CHF-HUF árfolyamától függ, onnantól neked nem igazán számít, hogy mi a hiteled valós alapja.

  De azt még egyszer leírom, hogy abban igazad van, hogy a CHF hitelválságról a bankok felelőtlen hitelpolitikája is legalább annyira tehet, mint az ügyfelek “kisebb havi kezdőrészlet == jobb hitel”-mentalitása.

 • Jani a hegyről
  “Annyi helyen, annyiszor le volt ez már írva, hogy hogy működik, mi volt az egész háttere, hogy tényleg csak az mond még mindig ellent, aki egy durcás kisgyerek szintjén van.” nem kötözködésképp, de mivel magyarázod a szomszédos országokat – nem volt akkora a devizahitelezés, utána pedig “eltörölték” – “eredeti” (utaláskori) árfolyamon számoltatták újra a hiteleket. Régiós országokban csak Magyarországon volt a 180-as árfolyamon a gazdagabbak mentése, utána pedig BUBOR +x%-on a forintosítás, ami most kamatsapkához vezetett. Tényleg érdekelnének az okok. Érdekes lenne jogi oldalról is, mert minden nap mást állítanak a felek.
 • Szaboz
  Devizahitel:
  a szomszéd kér tőlem kölcsön 100e Ft-ot, egy évre. Viszont aggódom, hogy egy év múlva a a Ft jóval kevesebbet fog érni, ezért megegyezünk, hogy kifliben számolunk el.
  Ma 100 Ft egy kifli, tehát 1000db kifli árát kapja most, és egy év múlva szintén 1000db kifli akkori árát fizeti vissza.

  Világos? Forintot adtam, de kifliben számolunk el.
  Az, hogy felment a kifli neki rossz, de aki kifliben takarékoskodott, annak jó.