A vihar előszele

Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehéz napokon vannak túl.

Nem az árfolyamok esése miatt, hiszen olyat már láttunk többször is.

Most a fő gondot az úgynevezett stablecoinok miatti bizonytalanság jelenti.

Amint az a nevéből is kiderül, olyan coinokat hívnak így, amiknek az ára fixálva van a dollárhoz, jellemzően egy coin egyenlő egy dollárral.

Ebből is kétfajta van, az egyik fajta, ami pusztán algoritmusok segítségével tartja egy dolláron az árazását, illetve azok, amelyek mögött többé-kevésbé valódi pénzfedezet áll.

Elsőre ékes példa a Terra-Luna rendszer volt, ami két párban álló kriptoból áll(t). Ahhoz, hogy létrejöjjön egy Terra, egy Luna-t meg kell semmisíteni és fordítva. Az elmélet az volt, hogy amikor elmegy az árfolyam az 1:1-es dollár átváltásról, akkor az élelmes befektetők elkezdenek vásárolni a másik coinból, hiszen tiszta hasznuk lesz, amikor közösen a többi vásárlóval visszatornásszák az árfolyamot az 1:1-es szintre újra.

Az elmélet csodálatos, egy apró dologgal nem számoltak. Mi van akkor, ha senki nem akar vásárolni semmilyen coint, mert mindenki menekül a piacról? Vagy egyszerűen csak egy másik coin felé fordul a játékosok figyelme?

Pontosabban részben számoltak a lehetőséggel, mert közel kilencvenezer bitcoint tartottak fedezetül, amit el tudtak adni, hogy ők maguk állítsák helyre az árfolyamot, ha a piac nem akarja vagy nem képes rá.

Sajnos kiderült, hogy a rendszer csak napsütésben működött, ha elindul egy eladási hullám, akkor mindennek vége.

Ezelőtt egy hónappal még 40 milliárd dollárt értek ezek a coinok, mára gyakorlatilag semmit nem érnek, hiába égette el a mögötte lévő alapítvány a 3 milliárd dollárnyi bitcoinját az árfolyam megmentésére.

Csak hogy lehessen érezni a bukás méretét: a teljes éves magyar költségvetés felével felérő pénzmennyiség lett semmivé néhány nap alatt.

Ennél is elgondolkodtatóbb, ami a legnagyobb stablecoinnal, a Tetherrel történt. A Tether mögött elméletileg valódi dollár áll, így nem mozdulhatna el az ára a dollárparitásról.

A probléma egyik forrása, hogy egy 2019-es perben kiderült, hogy az állításukkal szemben csak 74%-ában volt fedezett pénzzel vagy annak megfelelő értékpapírral a coin.

A per hatására a Tether vállalta, hogy közzéteszi rendszeresen, miben tartja a pénzt.

2021 májusában közzé is tette a senki által nem auditált listát, amiből az derült ki, hogy a pénz közel fele (49,6%-a, hogy pontos legyek) nem garantált kötvényekben van. Néhány hónappal később már csökkentették a kockázatosabb papírok arányát, 15%-ra csökkentve a nem állampapírok mértékét. (Mármint a saját közzétételük szerint, amit ugye senki nem ellenőrzött és ellenjegyzett.)

A Terra csődje miatt néhány napon belül 7 milliárd dollárt vettek ki a befektetők a Tetherből is, 9%-kal csökkentve a piaci kapitalizációt. Azóta további bő 3 milliárd dollárt is kivontak az amerikai hatóságok szabályozási tervei miatt.

(Csak hogy tudjuk hová tenni a Tether méretét, papíron benne lenne az ötven legnagyobb amerikai bank között, ha bank lenne és nem egy offshore valami. Ha igaz az általa kezelt értékpapírok mérete, akkor pedig a hetedik(!!!) legnagyobb alapkezelő lehetne az Egyesült Államokban. Ezzel szemben jóformán semmit nem lehet tudni a mögötte álló cégről, amelyik semmilyen szabályozás alá nem esik.)

Rövid ideig 95 centre esett az árfolyam és azóta sem tért teljesen vissza az egy dollárra. A tether egy bankpánikot élt át kicsiben, kérdés, ha több pénzt akartak volna kivenni a játékosok, azt tudta volna-e teljesíteni, s ha igen, elég gyorsan-e ahhoz, hogy a teljes pánikot és az azzal együtt járó összeomlást elkerülje.

Most először a kriptopénzek vásárlói megérezték, miért probléma a teljes szabályozatlanság és mennyire esetleges tud lenni, hogy visszakapják-e a pénzüket, amikor szeretnék azt kivonni.

Ami szépen működik elméletben, nem biztos, hogy a gyakorlatban is mindig működni fog. Lehetnek olyan események, amik miatt még egy szabályozott, ellenőrzött piacon is a befektetők súlyos milliárdokat veszítenek. Hatványozottan igaz ez egy teljesen szabályozatlan, esetlegesen, teljes kontroll nélkül működő piacra.

A mostani események még nem az igazi próbatétel volt a piac számára, mindössze egy kis ízelítő, hogy komoly aknák és csontvázak lehetnek elrejtve a rendszerben. (Az olyan egyértelmű csalásokról, mint 20% hozam a stablecoinodra már nem is beszélve.)

Arra jó volt, hogy sok kisember figyelmét felhívják a nagyon is létező kockázatokra a kriptokkal kapcsolatban.

Share

91 hozzászólás

 • Gábor
  A stabilcoinkat jellemzően azok használják, akik ki-be ugrálnak a pozíciókból, gyakran adnak-vesznek különböző kriptopénzeket és dollárban számolnak el.
  Magyarul ők a legértékesebb része a bitcoinos közösségnek…
  És most az ő bizalmuk rendült meg a stabilcoinokban. Ez azt jelenti, hogy mást fognak használni, kézenfekvő a bitcoin, viszont a mögöttük álló pénzemberek még ragaszkodnak a dollárelszámoláshoz.
  Hogy ezt hogy fogják feloldani? Ki tudja?
 • Szak1
  Épp ezért nem tartunk hosszú távon se Tetherben, se UST-ben pénzt, és ez már pár éve közismert, amióta a Tether nem hajlandó elárulni, miben tartja a pénzét. A második legnagyobb stablecoint, az USDC-t havonta auditálják (centre.io/usdc-transparency), és minden készpénzben vagy kincstárjegyben van. Épp ebbe menekültek a Tetherből, rövid időre 1.02 dollárt is adtak egy USDC-ért. Nem minden stablecoin rossz.

  Az sem auditált, csak “attested”. Elég sok vita van róla a fórumokon. Bár az tény, hogy a Tether meg csak bemondja, hogy mije van, annál már ez is több. Persze ha utoléri a szabályozás, akkor ennek is vége lehet.

  USDC reserves are regularly attested (but not audited) by Grant Thornton, LLP

  Attestations are intended to be used as a follow-up to an actual audit, not as a replacement for one.

  One of the things to keep in mind to differentiate each of these services is that audits are performed to discover data, risks, or compliance issues that may not have been known before the audit took place, and attestation is to evaluate and review how true the data or information is when compared to a stated purpose, internal control or system.

 • jurta
  A károsultak hol jelentkezhetnek, hogy megmentsék őket?
 • Egyik Tamás
  Én csak azért várom hogy ezek a shitcoinok becsődöljenek, hogy ne kelljen állandóan ezt hallgatni az egyik ismerősömtől, hogy ezen mekkorát fog kaszálni, és hiába minden beszéd, el sem tudja képzelni hogy ezen ő bukhat is. Részvényben vagy kötvényben SEMMI pénzt nem tart, csak valami cryptoban, de nem ám valami ismertebb hogy Bitcoin vagy ilyesmi… áh. Valami MLM-szerű agymosás áldozata.
 • Szaboz
  Ha a stablecoin árfolyama 1:1 a dollárhoz képest, akkor mi értelme ilyet venni?
  Egyszerűbb dollárt tartani. Azt legalább az egész világon ismerik, és elfogadják.

  Úgy tudtam, hogy két dolog miatt érdemes coint venni:
  1. Felmegy az árfolyama (lesz nagyobb balek, aki többet ad érte, mint amennyit én adtam)
  2. Vásárolhatok vele a darkweben.

 • porthosz
  Amúgy a stable coinnak mi az értelme? Mármint ha 1:1-ben a dollárhoz van kötve, akkor akár vehetnék dollárt is, nem?

  A legtöbb “tőzsdének” semmi banki kapcsolata nincs, ezért nem tudsz oda dollárt befizetni.

 • TT
  A hívők úgyis megvédik a mundér becsületét. Olvastam olyan véleményt is, hogy ami most zajlik, az a coin-ok evolúciója, és ezek az esetek csak még stabilabbá teszik a kriptókat. LOL
 • axt
  Én régóta látom, hogy van egy hurráoptimista réteg, főleg a fiatalok körében, akik mindent felkapnak, ami digitális, és lehetőleg szabályozatlan. Ez hívta létre a fintech cégeket és a kriptókat, amikre gyakorlatilag semennyi szabályozás nem vonatkozik. De teljesen ugyanez volt a szitu az Überrel is: elájultak az emberek attól, hogy applikáción keresztül lehet kocsit hívni (nem mintha a nagy taxitársaságoknak ne lett volna ilyenjük már akkor is) és kifejezetten tetszett nekik, hogy egy olyan cégről van szó, amire a helyi személyszállítási szabályozások egyáltalán nem vonatkoznak. Lehet, hogy kívülről úgy tűnik, hogy pár unatkozó vénember találja ki a szabályokat, de én meg azt gondolom, hogy évszázadok során alakultak ezek a dolgok így, okkal. Persze, ha már az optimisták zsebére megy a játék, akkor egyből szabályozásért kiáltanak, de addig, amíg nyernek vele, nem.
 • gaborr
  Stablecoinnak még az is az értelme, hogy ha kriptokkal kereskedkedsz, akkor a magyar adótörvények szerint egészen addig nem kell adóznod utána, míg fiat pénzre nem váltod. Elszámolás ügyileg sokkal könnyebb ezt stablecoinnal véghez vinni, különben adózási rémálom.

  Amúgy még ott van a nem túl populáris USDP (Paxos dollar), illetve BUSD (Binance USD) mely szabályott, auditált.

  Sokan azért szívták be az UST-vel, mert brutál kamatot fizetett, ami igencsak vonzó volt a kb 0%-os hozamhoz képest amit kaptak az emberek a különböző bankokban. A kapzsiság nagy úr. Tiszta Questor. 🙂

  Maradok a bitcoinnál inkább 🙂

 • Tamás
  Szaboz
  Elvileg annak jó a stable coin aki spekulál. Tegyük fel vett bitcoint, nyert vele, úgy gondolja most túl magas az ár, addig átteszi stable-be, majd ha esik a btc akkor vissza veszi. Azért nem váltja vissza fiat-ra mert akkor már adóköteles lehet a nyeresége miatt, de ha kriptóba marad végig, akkor nem.
 • Belavoltam
  stablecoint :-))) Popcorn bekeszitve. En mondom, aki *coin-t vesz, boldog ember nem lehet. Akkor mar a szep emleku Gazdalkodj okosan! cimu tarsasjatek penze tobbet er.
 • Főherceg
  Amikor a Luna beesett 0 egész sok nullára viccből vettem 25 dollárért vagy másfél millát, gondolva hogy valami felpatt csak lesz, végül 350 dollárral szálltam ki. Azóta felezett újra. Most egy rakás emberke azt várja beletolva a megtakarítását, hogy újra visszatér legalább centes tartományba és dollármilliomosok lesznek. Sejthető ennek az esélye 6,5 trillióra higított tokenmennyiségnél.

  El nem tudom képzelni, hogy egyes emberek hogyan tarthatták ebben a megtakarításaikat…

 • Realista
  Érdemes meghallgatni a Terra-Luna témában az alábbi podcastot a pontos részletekért: youtu.be/Zoo153IBT5g
 • sceptic
  Azért érdekes (v. jellemző?), hogy mennyien megkérdezik mi értelme a stablecoinoknak, ha 1:1-esek a dollárhoz képest.
  A crypto technológia eredeti előnyeiként hajdanán ilyeneket említettek: -biztonságos és ellenáll a hackelésnek, -villámgyors és olcsó tranzakciók, -anonimitás és magánélet védelme.
  Ezek mellett persze említve volt a nem technológiai jellegű befektetési lehetőség, mint előny.
  Manapság meg szinte(!) mindenki csak utóbbi módon tekintett rá, legalábbis akik igénybe akarták venni a technológiát.
  Az eredeti, úgymond forradalmi ötlet adta előnyök, mint valami eszmei értékek, teljesen háttérbe szorultak.
  Láthatóan annyira, hogy már csak a ‘rohadt nagy hozam’ lehetőségét várják el tőle.
  Voltak/vannak akik szerint az egész legnagyobb hátránya éppen ez a piramisjáték jelleg (ez okozza a hatalmas volatilitást is).
  (folyt.köv. ->)
 • sceptic
  (folytatás:)
  Most, hogy vannak próbálkozások ennek kiszűrésére, úgy látszik ez zavarja a cryptokon csak hasznot (de viszont nagyot) remélőket.
  A mostani stablecoinok valószínűleg nem a végleges megoldások erre, talán valamilyen későbbi CDBC jellegű valami lesz a megoldás.
  De akinek a piramisjáték jelleg szúrja a szemét, azoknak mindenképpen ez az irány tűnik elfogadhatóbbnak.
  Azoknak az államoknak akik elfogadtak valamilyen cryptot (pl. Venezuela) is valószínűleg elfogadhatóbb lehetne egy jóval stabilabb coin ezek közül.
  Szerintem az út, a nem stabilokkal kapcsolatban, a folyamatos hivatalos ellehetetlenítés lehet.
  Tudom, akik ebbe ‘fektettek’, azoknak ez durva dolog lenne, de mindig (:örökre) nem maradhat fenn ezen a területen ez a mostani balkáni állapot.
 • Ádám2
  De imádom, hogy játékosoknak hívod őket. 😉

  Befektetőknek csak nem hívhatom őket, hiszen nem befektetés, hanem csak reményt vesznek, hogy később drágábban el tudják adni valakinek azt, amit más valaki a semmiből hozott létre. Pont annyira befektetés, mint a sportfogadás.

 • Kíváncsi
  Off: Mivel lehet nagyon sok pénzt keresni? Nem kriptóra gondoltam, hanem úgy általánosságban. Milyen szakmát érdemes tanulni, milyen vállalkozásba lehetne kezdeni? Az utóbbi 5-10 év kánaánjából sajna pont kimaradam.
 • Gatya madzag
  Ilyen stabil coin mizéria volt már 2018ban is.
  Akkor usdt is lement talán 0.9re is.
  Idő kérdése, hogy az is mikor fog bedőlni.
  Usdc és busd viszont megbízható kriptos szinten.
 • Pistu
  Nem a szabályozatlanság a lényeg és nem is az, hogy menő mert digitális. Kriptóval lehet nyerészkedni és kábítószert vásárolni, a fintech kényelmesebb és olcsóbb, ahogy az Uber is.
 • ÜlőBika
  A stablecoinoknak az az értelme, hogy ha eladsz/veszel valamit akkor nem kell dollárba átváltani és banki költségeket fizetni, valamint bizonyos országokban nem kell a stablecoinok után adót fizetni(asszem itt sem). Persze ha egyszer ki akarja valaki venni a pénzét Fiatba azt ugyan úgy át kell majd váltani, de több megoldás is létezik már, pl stablecoinos Visa kártyák és lehet vele vásárolgatni.

  Korrekt cikk egyébként, azt meg nem hagynám ki, hogy a Luna(vagy terra mindegy) bukása a Citadelnek köszönhető. Ettől persze nem lesz jobb, és ugyan úgy hibás a rendszer, de nem magától történt az egész, hanem egy szabályozott támadás által. A végén kihullik a férgese csak a BTC meg az ETH marad.

 • Zsoc
  Ahogy itt már pedzegették: ha az a legnagyobb értéke, hogy a dollárhoz kötött akkor hogyan fogja ledönteni a jelenlegi dollár alapú pénzpiacot és elhozni a szép új világot?
 • Ivan Olsen
  Ezek az Alapblognál tudnak valamit, ez már a sokadik eset, hogy pár héttel/hónappal azelőtt jövendölnek meg valamit, hogy az előkerülne:
  hold.hu/holdblog/tether-kriptopiac-devzia-bitcoin-blokklanc/
 • speki
  Azért a Luna elértéktelenedéséből sikerült összehoznom közel fél Bitcoint. (no-comment)
  Minden piacon vannak olyan termékek amelyeknek árfolyama egy pillanat alatt nullázódhat és ez így van rendben.
  A kripto piac egy új piac, ennek természetes velejárója, hogy rengeteg kripto-produktum egyik pillanatról a másikra teljesen elértéktelenedik.
  A rengeteg alt közül idővel nem sok fog maradni mert a többségük értéktelen semmi.
  Ennek az őrületnek a vége az lesz, hogy a Bitcoin egyre fényesebben, értékesebben fog ragyogni, néhány év/évtized múlva.
  Az összes kripto közül egyedül a Bitcoinnak van jövője, és ráadásul hatalmas jövő előtt áll, ez még akkor is így van, ha ezt ilyen-olyan okok miatt még mindig sokan nem tudják/akarják észrevenni.
 • Látnokzsálya
  Ennek a befektetési kriptónak annyi értelme van, mint régebben a lábáztatós méregtelenítő gépnek. A végén kiderült róla, hogy a barna lét alias méreganyagot a gép olvasztotta ki magából vagy mifene.
  Szóval, ha nem nő az árfolyam, de nő az energiaár és folyamatosan egyre kevesebb bitcoint lehet bányászni, akkor miből működtetik az infrastruktúráját? Inflálják, ami ellen pont hogy “védelmet” nyújt? Nagy MLM-es bullshit ez az egész, de legalább páran meggazdagodnak belőle.
  Hozzáértő kérem segítsen, miért vegyek ilyeneket?
 • B for BTC
  Gratulalok Miklos, vegre egy cikk ahol ertelmesen beszelsz kripto temaban. Nagyon orvendek hogy vegre utan nezel a dolgoknak mielott irkalnal. Oszinten boldogga tett a cikked pedig altalaban kiakadok amikor kriptoval kapcsolatosan irsz valamit.

  Amugy meg sokan elore lattak a tera bukasat, boven voltak kerdesek arrol hogy mi lesz ha death spiral lesz, de a tera community szepen elhessegtette oket.

  En nagyon szerencsesnek tekintem magam, shitcoinba sose fektetek de most bealltam shortba 100.000 forintal meg amikor 2 dollar volt a luna es 0.02-ig shortoltam. Mar fogom a fejem azert is hogy csak annyit tettem bele es azert is hogy zartam a pozit 🙁 survivor biasbol ennyit

  En ugy gondolom hogy az egesz kriptovilag valahogy kozelebb hozza az emberekhez a tozsde vilagat. 100-200k-val par napig jol el lehet szorakozni ha az ember olyan pozicioban van hogy ennyit “szorakozasra” ne sajnaljon

  Rossz hírem van, a múltkor is utána néztem, amikor leírtam, hogy az egész egy nagy össznépi sportfogadás magukat trendinek és haladónak tartó geek-ek számára, semmi több.

  https://kiszamolo.hu/a_bitcoinrol_meg_egyszer/

  Ma pont ugyanezt gondolom róla, ahogy rengetegen mások is.

 • SM
  -hát ez az, hogy sehol…
  -sajnos vannak már MLM-ek is ebben a témában, 1-3 éve engem is megpróbált rábeszélni egy ismerősöm, de elég átlátszó a dolog:
  Ő 3-4 havonta vásárolt be kb 100e Ft-ért,(akkor 3-4 körön volt túl) s elmondása szerint a befektetése már a dupláját érte, de a lényeg, hogy bónuszként még az MLM cég részvényeiből is kap, s szárnyala cég árfolyama, ezért az már vagy 1,5milliós plusz nyereség volt az akkor a ~400ezres befektetésére.
  -Mondom neki, hogy dejó, akkor a részvényedet azonnal váltsd ki, s biztosan nyertél!
  Erre ő: – Azt nem lehet, mert minnél több részvénye van, annál többet éri (valami szorzók miatt) a rendszeres 100e-es befizetése!
  Mondtam neki, hogy úgy van kitalálva a rendszer, hogy sose vedd ki, csak fizess be. Majd egyszer földbe áll az egész, amikor a vezetők lelépnek a zsével.
  De sajnos hajthatatlan volt…
 • DontPanic
  : nem biztos, hogy kozelebb kell hozni az embereket a tozsde vilagahoz.

  Erdekes szociologiai tanulmanyokat is lehetne ebbol irni. Biztos phd-znak majd ilyesmibol sokan.

  Arcok, akiknek a “befektetes” az max az USD/EUR, persze kp-ban, kardoskodnak hogy egyebkent a crypto az oke es mekkora hulye vagyok, hogy 20% hozamot nem hasznalom ki. Mi fizet ennyit most? Naugye.

  Mogotte a valodi erteket meg gondolom az UFO-k termelik ki, ezert mukodik. Nyilvanvalo, nem?

  Sajat mintavetel alapjan ilyen embereket random 5-6 fos tarsasgban talalni minimum 1-et.
  Es nem veszik eszre, mekkora balekok.

 • Bagett
  Azért vannak nem rossz lehetőségek a kriptoban.
  USDC (vagy bármelyik másik) stabil coint lehetett venni tavaly tavasszal (mikor alacsonyan volt a dollár forinthoz képest) 290Ft körül.
  USDC szabályozottabb és átláthatóbb, mint az USDT szerintem. Ezekre sok helyen kaphatsz évi 8-10% körüli kamatot.
  Ezt nagyrészt abból fizetik, hogy ahol tartod ők kihitelezik és az érte kapott kamatokból részesülsz ill. a tőzsde ahol tartod használja.

  A dollár árfolyama mostanában 360 körül jár.
  Azaz a kamatokkal együtt egy év alatt forinthoz képest kb. 30%-ot hozott.
  Bármikor visszaválhatom dollárra és euróra is. Kripto adózás pedig 15% a nyereség után.

  Jóval egyszerűbb mint dollár számlát nyitni valahol. Persze kevésbé biztonságos.

  Az, hogy az USDT erre a sok rossz hírre és a rengeteg kivonásra csak 0.96$-ig esett és 12 óra alatt helyreállt az árfolyam szerintem inkább biztató.

 • Prakt

  Az überrel nagyon sok bajom van, de nem tartom problémának, hogy egy-két ilyen vállalat rárúgja az ajtót az öreg, összefonódásokkal, és korrupcióval teli posvány piacokra.
  Nyugodtan lehetett volna az Über-t is rendesen szabályozni itthon, nem kellett volna ellehetetleníteni.

  Azzal egyetértek, hogy a szabályok többsége nem véletlenül születik, és az überrel ez is nagy probléma volt, hogy nem volt semmi leszabájozva, pl.: biztosítás, képesítés, talán adóoldalró már rendben volt.

  Az appjuk, meg sokkal jobb sajnos mint bármelyik taxi társaságé…

 • LSV
  “Ezekre sok helyen kaphatsz évi 8-10% körüli kamatot.
  Ezt nagyrészt abból fizetik, hogy ahol tartod ők kihitelezik és az érte kapott kamatokból részesülsz ill. a tőzsde ahol tartod használja.”
  Tehát hogy ez megérje mindenkinek 15-20% kamatra hitelezik ki a pénzed, de ha van (volt) jóval alacsonyabb forrás akkor ki vett fel 15-20%-ra hitelt? Vagy mit nem értek?

  Hallottam én olyanról is aki babavárót felvette és rohant bitcint venni belőle. Azóta nem hallottam hogy hogy áll az “árfolyam”…

 • csizkek
  “En ugy gondolom hogy az egesz kriptovilag valahogy kozelebb hozza az emberekhez a tozsde vilagat. ”
  Egyaltalan nem kellene atlagemebereket kozelebb hozni a tozsdehez. Az egesz jelenseg a cryptoval egyetemben csak egy mellekhatasa a 2008 utani penznyomtatasnak. A negativ kamatok okozta megtakaritok kirablasanak, “tax on savings”.
  Ez van, de nagyon ugy nez ki, eddig tartottak . Remelem foldbe all az egesz nullkamatos elkepzeles es vhogy normalizalodnak az eszkozarak. Ertsd, ingatlan/tozsde le, kotvenykamatok fel, crypto a wc-ben.
  Kellene egy kis kijozanodas mar erosen..
 • Gábor

  Inkább sokkal-sokkal inkább biztonságos, mint egy dollárszámlát nyitni egy bankban.
  Egy kriptotárcára (hacsak nem vagy ordenáré balek) sohasem teszi rá a kezét senki, hatóság, tolvaj, senki.

  Miklós: Nem gond, hogy nem hiszel a bitcoinban, a forex-ben sem hiszel 🙂 Ahogy rengetegen mások sem. Így is van ez rendjén, én meg a kincstártakarékjegy, meg a “prémium” (ja, az államnak prémium) állampapírban.

  Aztán egy nap azt mondja az állam, hogy elég volt ebből az átláthatatlan, szabályozatlan katyvaszból, ami az adócsalás, zsarolás és pénzmosás melegágya.

  Megtiltjuk a bankoknak, hogy bármilyen kriptó akárminek szolgáltatást adjon. Nem vezethet számlát nekik. Minden pénzintézetet, legyen akárhol a világon, amelyik nem tartja be ezt a szabályt, kivágnak a nemzetközi rendszerből és bankból azonnal szatócsbolttá silányul. Amit egyetlen bank sem szeretne, ezért inkább nagy ívben kidobják az összes kripto “tőzsdét” meg egyéb szolgáltatót és felmondják velük az összes szerződést.

  És hopp, aznap már nem is lehet soha többé egyetlen coint sem valódi pénzre váltani sehol a világon.

  Akkor lesz csak nagy csodálkozás és akkor derül ki, mit is ér az egész valójában.

  Még néhány zsarolás bitcoinnal, még néhány kábszeres ügy és elszakad a cérna.

  De lehet, hogy elég lesz még néhány füstté lett 40 milliárd dollár, hogy végre csináljanak valamit.

 • Mekk mester
  A 800 milliomodik Tesla Optimus robot rácsatlakozik egy töltőállomásra valamelyik kereskedelmi űrkikötőben, vagy adatot tölt le egy közelben lévő társáról.
  Mivel fog fizetni és hogyan? Vajon miért lehet az Ethert 1.000.000.000.000.000.000 (10^18) felé osztani?
  2050-re hány IoT érzékelő, jeladó lesz telepítve a naprendszerben?

  Aki meg tudja válaszolni az ehhez hasonló 20 forintos kérdéseket, az nem hangszórót kap, hanem lépésnyi előnyben lesz az önálló gondolkodásra képtelen tömegekkel szemben.

  Ők majd szépen megvárják, amíg a főnök szól, hogy a pénzügy valami address-t kér mindenkitől, mert a fizetés mostantól azon lesz utalva.

 • Kopter Géza

  “A károsultak hol jelentkezhetnek, hogy megmentsék őket?”
  Erre a Fekete Viperából tudnék idézni:
  – Az őszinte vagy a finomított véleményem akarod hallani fiam?
  – A finomítottat atyám!
  – Rohadjanak meg!
 • DontPanic
  :
  akkor itt Tőled is megkérdezem, hátha jön válasz 🙂

  mi az a tevékenység, szektor, ország, egyéb amit 10% feletti kamatokkal kell finanszirozni a jelen kamatkornyezetben?
  milyen kockázat párosul ehhez?

  tudjuk már, miről maradunk le.

  köszönöm

 • B for BTC

  “Rossz hírem van, a múltkor is utána néztem, amikor leírtam, hogy az egész egy nagy össznépi sportfogadás magukat trendinek és haladónak tartó geek-ek számára, semmi több.

  https://kiszamolo.hu/a_bitcoinrol_meg_egyszer/

  Ma pont ugyanezt gondolom róla, ahogy rengetegen mások is. ”

  Hat tudod hogy van ez, mindenki azt gondol/hisz amit akar, a piac osztan majd ugyis dont. Mindenki ismeri Bill Ackman es a herbalife tortenetet, par ev mulva lehet Miklos es a Bitcoin tortenet fogjak a magyar programozok rebesgetni :))

  Teva reszvenyeid meg vannak? hogy allsz azon a teren? 🙂

  Vannak még. Meg van sok másik is. Bőven plusszos a végeredmény és legalább tudom, miért adtam pénzt.

  Valódi cégek valódi értékkel és forgalommal, illetve haszonnal.

  Te miért is fizettél egy vagyont? Egy reményért, hogy majd többért tudod valakinek eladni?

  Ami csak azért hype, mert trendi? Amit a semmiből hoztak létre ismeretlen emberek?

 • Manna
  A jegybankokat a stabil coinok zavarják természetesen.
  Üdvözlöm én is Miklós, hogy írsz kripto témában is. Sok szempontból megközelíthető a téma de talán számomra a legfontosabb az, hogy miben hisz a többség? Ha abban, hogy mindjárt itt a világ vége, de a fizikai arany megmenthet, úgy az is egy választás. Ha viszont nem bíznak a központi irányításban amely saját érdekei szerint befolyásolhat egy rendszert, akkor választhatják a Btc-t, amely decentralizált és meghatározott szabályok szerint működik.
  Persze legrosszabb esetben jöhet a decentralizáció elleni szabályozás miközben ellopják a technológiát, de a magam részéről mégis a Bitcoinban hiszek. Meglátjuk.
  Több éve itt a fórumon is olvasunk és értekezünk arról, hogy jön egy hatalmas gazdasági válság, persze mindig váratlan helyen üt be és ott, ahol a legjobban fáj. Izgalmas idők.
 • dr. Varsanyi Karoly
  En nem feltenem a stabil coin piacot. Sok felhasznalo van es ez a lenyeg. Igenyt elegit ki, ergo fognak ra fejleszteni. Elobb-utobb lesz majd remeljuk egy mindenkit kielegito (hibrid?) regi es uj penzugyi rendszert otvozo megoldas erre is
 • Hidrogénfejlesztő
  Csak annyi kis shitcoint vettem revoluton, amennyi pénzt nem sajnáltam rá. (össz. pár 10ezer ft-ot). Játéknak jó volt, egyszer LRC-t vettem ki közel 10x annyiért (egy ezresből csináltam 10ezret, azért az elég jó volt) Most összességében -77%-on áll a “portfólió” 😀
 • Nepi
  @Kiváncsi én azt mondanám, hogy autójavítás. Gondolok konkrétan a modern számítógépes rendszereire, hibrid, elektromos hajtásra, esetleg az új karosszériatechnológiára. Aluminiumot javítani sem triviális. Magyarországon már 4M autó van, azok is egyre újabbak és egyre inkább azok lesznek, tele kütyükkel, amihez érteni is kell(ene). A piac is tisztul, nem adócsaló ügyeskedőkkel kell versenyezni. A zemberek meg számomra erősen érthetetlen okokból sajnálnak 10ezret buszbérletre, de az autójukba havonta 50-100-annálistöbb-ezer forintot számolatlanul beleöntenek.
 • Copywriter
  Érdekes ez a crypto téma. Asszonnyal szoktunk is beszélgetni erről. Még szerencse, hogy nemsokára Ausztriába költözünk. Ha én is ilyen “coinokban” tartottam volna a pénzem, akkor most nem lenne miből megvalósítani a költözést. A tanulságot mindenki vonja le magának.
 • Gépész

  Számomra most már egyértelmű a tanulság, direkt trollkodsz. De már nem is zavar.
  Most már lassan folytasd azzal, hogy már kint éltek és ott milyen szipi-szupi minden.
  A készülődés már uncsi.

  A témához:
  Az biztos, hogy a készpénz el fog tűnni, hogy a mai crypto technológiák kozt lesz e az utódja, azt senki nem tudja.
  Valószínűleg nem, mert általában nem az úttörők szoktak befutni.

  De hogy valami hasonló az is biztos, a technológia fejlődik és nem lehet megallitani, csak lassítani.
  Mintahogy nem fizetünk már halpikkellyel meg arannyal sem.

 • axt
  De a szabályozatlanság és az olcsóság összefügg. Ezek a dolgok, amiket felsoroltam, azért olcsóbbak, mert nem vonatkozik rájuk egy rakás szabály. Hát úgy meg könnyű olcsónak lenni. Viszont mivel szabályozatlan, ezért instabil. Nagyon kíváncsi leszek arra, ha pl. a kriptó nagyon durva lejtmenetbe kapcsol, vajon hányan fognak szabályozásért (pontosabban: kártérítésért) kiáltani a károsultak közül? Lefogadom, hogy lesz aki a bankján akarja majd leverni, hogy miért nem szólt, hogy ez veszélyes.

  Lett is szabályozva. Ők döntöttek úgy, hogy akkor lépnek. Nekik is csak addig tetszett a szabályozatlanság, amíg nyerészkedtek rajta. Pont erről beszéltem fentebb.

  Sőt, ha az államok annyira szabályozni akarják a kriptót, akkor kitalálnak rá valamilyen technikai szabályozást, amit minden internetszolgáltatóra ráerőltetnek, és kész is van.

 • Mandula
  Copywritter, hangosan felnevettem, amikor olvastam, hogy lassan mész Ausztriába.
 • axt
  Számomra meglehetősen vicces az, amikor valakik a gaz, gonosz államoktól és jegybankoktól félnek, de a programozóktól vagy a programtervezőktől nem. Mert ők csak jók lehetnek, és tévedhetetlenek. Azt írod, hogy “meghatározott szabályok szerint működik”. Te pl. vakon megbízol az algoritmusban? Láttad a forráskódját? Képes vagy rá, hogy a részletekig kielemezd? Mert én nem. Egyáltalán, hány kriptonak nyílt a forráskódja? Gondolom tisztában vagy vele, hogy hány kripto lopás történt eddig, gondoljunk csak az ETH forkolására, amire egy súlyos hiba miatt volt szükség. Vajon véletlen hiba volt az algoritmusban, vagy szándékos? És vajon hány ilyen akna van még hány kriptoban? Én nem bízok ezekben az algoritmusokban. Bármikor bármelyikről kiderülhet, hogy tartalmaz egy (szándékosan, vagy véletlenül ejtett) súlyos hibát. Egyáltalán, hiba lesz az vajon, vagy szolgáltatásnak hazudják majd?
 • axt
  Gyanús nekem egy ideje, hogy te nem az eredeti Copywriter vagy 🙂 Már annyi éve költözöl Ausztriába, és annyiszor hangoztatod, hogy én azt gondolom, hogy az eredeti Copywriter már rég nincs köztünk, és egy troll vette át a helyét. Szerintem te még év végén is ezt fogod hajtogatni, hogy nemsokára Ausztriába költöztök, mert igazából ez mindig is csak egy kitalált hülyeség volt, vagy legalábbis az elején nem, aztán végül azzá lett 🙂
 • Jani
  banki szoftvereket fejlesztek. Kicsit olyan mint a McDonaldsban konyhasnak lenni. Sosem fogsz megegyszer ugyanugy nezni arra a sajtburgerre. Btw mondj egy olyat amiben nincs hiba 🙂

  A problema a gyorsasaggal van. Annyira felgyorsult az elet hogy csak na…

  Btw egyaltalan megallja meg a helyet az hogy a crypto szar mert volatilis? A tozsdei papirok is (nem csak a full kaksik, par kozepesen jo is) laza 30-40%ot ropkodnek fel-le az elmult par honapban.
  Es a nagyok kozott sem ritka manapsag a napi 4-5%os kilenges…

 • beetle
  Minden bug eladható feature-ként, csak el kell hitetni a userrel (aki 10-ből 8-szor nem tudja mit akar), hogy ez jó neki, mert XYZ, ahol XYZ valami jól megfogalmazott IT bullshit. 🙂
 • gaborr
  “Még néhány zsarolás bitcoinnal, még néhány kábszeres ügy és elszakad a cérna.
  De lehet, hogy elég lesz még néhány füstté lett 40 milliárd dollár, hogy végre csináljanak valamit.”

  Az UST tipikus ponzi volt. Ilyen megtörténik mind a mai napig a valós életben, hagyományos devizákkal is. Elég rákeresni mennyi rengeteg bukott be csak idehaza, nagy részükről valszeg senki sem hallott. Az UST teljesen fenntarthatatlan volt. Erre sokmindenki felhívta a figyelmet, csak a rózsaszín szemüveg mögül nem láccik. Piramisjátékot babszemektől elkezdve, krumpliban, sőt akár hangyákkal is lehet szervezni:
  en.wikipedia.org/wiki/Yilishen_Tianxi_Group
  A kapzsiság minden észérvet felülír. Nem kell ahhoz kripto.

 • CoolTúra
  “Még szerencse, hogy nemsokára Ausztriába költözünk.”

  Eddig ezt csak unalmasnak találtam, de most már kezd átcsapni szánalmasba…