Itt vannak a megnemszorítások

Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz az egyébként is tragikus állapotban lévő költségvetésben az őrült pénzszórással, akkor komoly bajban leszel, ha te nyered meg a választást. Főleg, hogy már az előző években is két kézzel szórtad a pénzt, mintha nem lenne holnap. Már az elmúlt két évben is harmadával növelted azt az államadósságot, ami ellen valaha még küzdeni akartál, miközben járványra a GDP 0.8%-át költötted csak tavaly.

Ha sokkal fontosabbak a szlogenek, mint az ország érdeke és a gazdaság, akkor különösen kényszerpályára kerülsz.

Ha azzal kampányolsz, hogy nem a Zemberek fizetik meg és különben is, jó ötlet ötödannyiért adni a gázt és az áramot a Zembereknek, mint amennyiért te veszed, akkor sikerül lábon lőni magad, ha szeretnéd gatyába rázni a költségvetést.

(Idén várhatóan közel 1.300 milliárd forintba kerülhet a rezsicsökkentés, ha maradnak a magas energiaárak egész évben. Hogy ezt tudd hová tenni, a személyi jövedelemadóból 2.860 milliárd forintot vár a kormány idénre. Vagy másként fogalmazva, a világelső 27%-os áfát lehetne csökkenteni a negyedével, ha nem akarnánk mesterséges rezsidíjakat.)

Főleg akkor vagy bajban, ha már most is rengeteg különadóval operálsz, amivel a távközlést, a bankokat és egyéb cégeket sújtasz.

A kormány ma bejelentette minden idők (egyik) legnagyobb megszorítását a költségvetés tragikus állapota miatt, de nem kell aggódni, mert nem a Zemberek fizetik majd meg, hanem a gonosz cégek.

A kiskereskedelmi cégek, azért mert 16%-kal!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nőtt a bevételük egy év alatt. (Gyengébbek kedvéért ennek oka legelső sorban is az infláció. Még a KSH szerint is 15,6%-kal nőttek az élelmiszerárak egy év alatt.)

A nagyobb cégek az eddigi 2,7% helyett 4,1%-ot fognak fizetni különadóba az árbevétel után. Nem, nem az “extraprofit”, hanem az árbevétel után. Nyilván nem fogják továbbhárítani a vevőkre, miért is tennék.

A légitársaságok, mert annnnnnnnnyira jó éveket zártak mostanában a Covid, a háború és az elszálló üzemanyagárak mellett, hogy meg sem kottyan nekik 30 milliárdot pluszban becsengetni. Hogy nincs egy Magyarországon bejegyzett légitársaság sem, senkit nem zavar, majd beszedik 10-15 eurónként minden érkező utastól. Nyilván nem fogják a külföldi légitársaságok automatikusan hozzáadni ezt az összeget minden magyar repülőjegy árához a bevezetés pillanatától azonnal. A jó hír, hogy legalább nagy részét a külföldiek fogják ennek az adónak megfizetni. Neked csak a nyaralásod lesz drágább családi szinten néhány tízezer forinttal, ha repülőre akarsz itthon ülni.

A bankok, amik eddig is rengeteg különadót fizettek, szívesen lemondanak még ezen túl is az éves profitjuk kb. feléről. Mindenki megnyugodhat, biztos, hogy nem fogják áthárítani ők sem az ügyfelekre, hiszen értik, hogy nem elveszik a profitjukat, hanem csak elvonják.

A biztosítók is megérdemlik, fizessenek az eddigi adókon túl még 50 milliárdot. Hogy nem volt az egész biztosítási piac éves profitja 100 milliárd forint sem egy év alatt? Na és? Hogy eddig is fizettek már 120 milliárdnyi különadót és ezt emelik 170 milliárdra? Megint csak na és? (Szerinted mennyivel fog emelkedni a köteleződ jövőre?)

A szemét gyógyszerforgalmazók is biztos szénné keresték magukat a Covid miatt, fizessenek. Mert a Covidra aztán annyi gyógyszer volt, hogy csak na. De ezt is tök komolyan mondták ám, nem én találtam ki, ekkora hülyeséget én nem tudok kitalálni, ha ki tudnék, már régen stand-upos lennék.

A MOL fizessen be extra 130 milliárdot, annak egy részét, amit az orosz olajon fog keresni. Ezzel még egyet is lehet érteni, de a bónusz kérdés, mennyire fog hajlani a kormány az olajembargó elfogadására, ha már két évre előre betervezte az embargó elutasításából származó adóbevételt?

(S emelték a tranzakciós adót (pardon, illetéket), meg a jövedéki adókat is, de az már csak hab a tortán a nagy megnemszorításban.)

El kellene engedni a mesterséges 480-as benzinárat? Szó sem lehet róla! Majd megtiltjuk a külföldi autósoknak, hogy olcsóbban tankoljanak. Az Eu meg majd garantáltan elkaszálja a dolgot és százmilliárdos lesz a büntetés, de majd azt is összedobják az adófizetők.

S ha kevés a viccből, ezeket az összegeket már idén is be akarják hajtani, pedig az év közel fele már eltelt ugye.

S kik maradtak ki? Azok a területek, amik a NER kezében vannak: turisztika, építőipar, kaszinók és ehhez hasonlóak. Ott nincsenek gonosz “extra profitok”, jelentsen ez a kifejezés bármit is. Annyira nincs extra profit, hogy a CSOK-ot mindenképp fenn akarják továbbra is tartani. Pedig ha csak a leghíresebb gázszerelő csak azt a pénzt bedobná a közösbe, amivel tavaly lett gazdagabb, máris az új extraaadók közel 8%-ára meg is lenne a fedezet. A kaszinók árbevételének harmada nettó profit, abból is le lehetne csípni egy keveset.

A minisztériumok kiadásait is megvágják 5-10%-kal, ez akár jó hír is lehetne, a nagyon nagy kérdés, hogy a működési költségükből faragnak le (bürokrácia-csökkentés), vagy a kiadásaikból, vagyis egyszerű megszorítás lesz csak és az állam a fontos kiadásokon akar majd spórolni az egészségügy, oktatás, útfelújítás és egyéb területeken. Mert ha ez utóbbi lesz (lehet fogadni), akkor az régen látott megszorítást fog jelenteni, akárhogy is hívják. S nincs ezzel baj, mert minél nagyobb volt a dorbézolás eddig, annál nagyobb lesz a másnaposság, amivel muszáj csinálni valamit. Csak ne hülyítsük már az embereket, hogy az állami szolgáltatások 10%-os visszavágása az nem megszorítás. S ne hazudozzunk már, hogy nem az eddigi pénzszórás a legfőbb oka a mostani megszorításoknak. Nesze neked szja visszatérítés és nyugdíjemelés, hathavi fegyverpénz és az összes többi választási pénzeső. Remélem, azért valahol legalább titokban a mostani kormány is tartott egy elkú×rtuk megbeszélést a válságról, amit okoztak. Legalább úgy maguk között, ha már egyébként tévedhetetlenek.

A komoly megszorítások és a beruházások elhalasztása is csak arra lesznek elegek, hogy a tervek szerint 4,9% legyen a hiány idén. Ami rengeteg még így is.

Mit szól ehhez a piac? Vess egy pillantást az euró árfolyamára és a magyar tőzsde teljesítményére. Pedig a forintnak erősödnie kellene, ha a kormány megszorításokkal akarja rendbe tenni a költségvetést. Ez még tetszene is a befektetőknek, de a módja nem.

Share

534 hozzászólás

 • Dezső
  “Nem tudjuk, mikor szakad be a födém, de be fog szakadni!”
 • Kérdező
  Fantasztikus 4 év elé nézünk…
 • Csillag V
  Na és akkor ebből így mi lesz ? Államcsőd?
 • Csinolina
  Azt láttátok, hogy hányan köszönték meg a különböző posztok alatt? nem tudom sírni vagy nevetni kell jobban rajtuk..
 • T-koma
  De legalább vészhelyzet is van, újra. Sőt, egyelőre kétszeres vészhelyzet van, mert a covid-os sem járt még le, ha jól tudom.
  Aztán Parragh is ott volt a szeren. Valami erős szeren.
 • Körtefa
  A tranzakciós illeték kiterjesztéséről még nem is emlékeztünk meg:

  “A tranzakciós illetéket úgy emeli meg a kormány a tervezett 232,5 milliárd forintról 50 milliárd forinttal, hogy az értékpapír-tranzakciókra is kiterjesztik a tranzakciós illetéket, az illeték felső összehatárát pedig tranzakciónként a jelenlegi 6 ezer forintról 10 ezer forintra emelik mind az átutalások, mind az értékpapír-tranzakciók esetében – jelentette be Nagy Márton. Az értékpapír-tranzakciók illetéke alól a Magyar Postánál és a Magyar Államkincstárnál végrehajtott tranzakciók mentesülni fognak.” (Portfolio)

 • promo921
  “El kellene engedni a mesterséges 480-as benzinárat?” Szerintem megvárják mig 480 lesz az euró és akkor lehet kampányolnim hogy itt csak 1 euró a benzin.
 • Látnokzsálya
  Több helyen olvasgattam, de egyelőre sehol nem vetődött fel az összefüggés az emberekben, miszerint azért fenyegetik a repülést utasonként 10-15 euró sarccal, mert esetleg a NER így is be akarja csicskítani a ferihegyi repteret üzemeltető céget, hogy olcsóbban utána olcsóbban át tudja venni a bizniszt. Kevesebb utas, kevesebb bevétel, olcsóbb cég…
 • András
  Remek osszefoglalo – sajnos.
 • BBZ
  Amikor egy diktaturaban fogy a penz a lopas miatt akkor meg sarcoljak azt a szferat ami csak ugy tud majd profitot termelni h szolgaltatasiert es termekeiert arat emel. Bravo!
  Sok agyhalottnak meg ez kell, mondjuk jo is ez igy, az osszefogasra es megujulasra alkalmatlan ellenzek szetesik es a Fideszt meg maga ala gyuri a sajat mohosaga. Itt lenne az ideje egy igazi es valodi rendszervaltasnak ami nem tortent meg 1989-tol napjainkig…
 • GrandMasterB
  Századvég: 79% támogatja az extraprofit különadóját
  A kutatás szerint
  84 százalék várja el, hogy azok a cégek, amelyek háborús helyzetben extraprofitot realizálnak, járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez (13 százalék szerint ez szükségtelen),
  79 százalék ért egyet azzal, hogy különadó sújtsa az extraprofitot, a bevételt pedig a kormány a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartására fordítsa.
  (24.hu/fn/gazdasag/2022/05/26/szazadveg-extraprofit-kulonado-kormany-felmeres/)

  Nehéz erre mit mondani. Aztán pár hónap múlva megy az ajvékolás, hogy mennyit számít fel a bank az adott szolgáltatásra, meg a szemét biztosító megint árat emelt, meg rohadjon meg a mobilszolgáltató ilyen percdíjakkal.

  Én azért 3000 forint körül majd veszek kis OTP-t. 🙂

 • Főherceg
  Mindjárt jönnek a kormánypárti közgazdasági zsenik, hogy ez nem lesz áthárítva az emberekre.
 • Dundee
  Nem mindegy, hogy gazdaság vagy gizdaság, ugye…
 • GÁBOR
  ja és a tranzakciós illetéket is felemelik 10 ezerre, ráadásul az értékpapírszámlákra is kiterjesztik
  ezzel gyakorlatilag végzetes versenyhátrányba kerülnek a magyar brókercégek, a magyar tőzsdét pedig kinyírták
  IB TBSZ-t el is lehet felejteni, szerintem mennek az országból
  annyira abszurd volt a mai nap, hogy komolyan elfáradtam, csak motyogok magam elé, hogy ez mi??? amikor azt hiszem, hogy ennél lejjebb már nincs, mindig kiderül, hogy de
 • Valaki
  Nem akarok senki elkeseríteni, de valószínűleg jól fog működni a jelenlegi nemmegszorítás. Valóban az emberek fizetik meg végül, de még hálásak is lesznek érte. Lesüllyedt már annyira a magyar társadalom, hogy ne ismerje fel mi is a helyzet valójában. Azt tippelem, hogy a zemberek örülni fognak hogy most meg lesz mutatva a g.ci bankoknak meg az extraprofitosoknak. Orbán már dörzsöli a kezét, hogy mikor kaszálja el az EU a diszkriminatív benzinárstopot, mert akkor úgy fog tudni megszabadulni tőle, hogy az emberek megint a gonosz “Brüsszelt” fogják hibáztatni. Már látom a plakátkampányokat és a nemzeti inzultációkat a témában. Nincs itt semmi meglepő. Pont ezt a fajta aljas poltikát vártam orbánéktól.
 • flashgordon
  Egyébként a megoldás mi lenne? Mert ha holnaptól befejezik a rezsicsokkentest és az arstoppokat feloldják, olyan infláció lesz, h ihajcsuhaj.
  Arrol nem is beszélve, h a most megadóztatott multik már az országba is úgy lettek becsaligatva, h kaptak egy rakás adókedvezményt. Tehát ez úgy tűnik nekem, mintha egyik zsebéből a másikba rakná a kormány a pénzt.

  Attól, hogy a szőnyeg alá söpörjük az inflációt, hogy ne jöjjenek rá az emberek, mennyire balfékek vagyunk és hogy áll az ország valójában, attól még nem oldottuk meg a problémát, sőt.

 • Kiszamolo
  Külön szépség, hogy az elszálló energiaárakról is Brüsszel tehet és nem Putyin, aki lerohanta ugye Ukrajnát….
 • Tibor
  ” Majd megtiltjuk a külföldi autósoknak, hogy olcsóbban tankoljanak. Az Eu meg majd garantáltan elkaszálja a dolgot”

  Nem biztos, mert nem a külföldieknek, hanem a külfödi rendszámúaknak tiltják, vagyis szó szerint nem állampolgárság szerint tesznek különbséget, mert külföldinek is lehet magyar rendszámú autója, ha itt él.

  Lehet majd ezen jogászkodni.

  Illetve magyarnak is lehet külföldi rendszámú autója, ahogy van is sok ilyen lízinges autó.

 • Nobody
  @Látnokzsálya

  Egy német légitársaság magyar leányvállalatánál dolgozom, multkor beszélgettem az Architect-ünkel aki átlátja a bizniszt is és ő is ugyan ezt mondta.

 • Meister
  Tudom, ellenzékiek mazochisták, de tényleg az lenne a jó, ha a társasági adót megemelnék 9-ről15-re, ahogy az EU akarja? És mellette mondjuk az SzJA-t 2–3 százalékkal? Az adott szektorokkal tárgyaltak, megértették, hogy most zsebbe kell nyúlni. Még így is jobban járnak, mint egy ellenzék által vágyott megszorítással, amivel a választások előtt kampányoltak. Ja, a fidesz így nem veszít szavazatot, hanem szerez. Ha az EU eljárást indít a magyarrendszámos benzinár-kedvezmény miatt, az tutti négyötöd négy év múlva.

  Nem csalódtunk benned…..

 • a2319
  mélyen lesújtó ha tényleg ezt gondolják az emberek, de én már semmin sem csodálkozom. Az a lényeg hogy az ovisok biztonságban vannak..
  Szeriintem 8000 körül is jó vétel az Otp, majd kirúgja magát 5 év alatt
 • TG
  Nagyon megmutatkozik, hogy az emberek nagy része mennyire önzően csak a saját hasznát nézi mindenben, még akkor is ha ezzel átverik valamilyen formában. Sajnos erre a nemmegszoritásra van igény ez az igény van kiszolgálva. Amúgy a sok igérgetés és osztogatás miatt nincsen más út, a saját kezüket kötötték meg. A bölcs vezetőlk , ha elkezdenének visszavenni az osztogatásból meg a kommunikációból akkor nagyon hamar elvesztenék a hatalmukat.
 • GABOR8
  A listából hiányolom a szerencsejáték és a kaszinók adóját, lehet nekik nem megy annyira a háború miatt.
 • jurta
  Kiszámoló, nem akarsz ilyenkor aludni egyet a cikkírás előtt?

  Ügyes rövid összefoglaló, de olyan lett a stílusa, mint a Wise elleni múltkori kirohanásodnak. Szerintem annál is simán elég lett volna megvárnod, míg elmegy és megérkezik az az átutalás, és sokkal komolyabb, hatásosabb bejegyzés lett volna belőle.

  Így csak az látja a cikk hasznát, aki most is már úgymond egyetért veled, de a provokálás miatt még az se fogja komolyan venni, aki a kormány iránti mérsékelt rokonszenve mellett próbál objektív képet kialakítani magában a történtekről, különösen, ha alkalmilag téved ide.

 • móricka
  Én vagyok az univerzumban az utolsó miépes, nekem kifejezetten tetszik a csúnyagonosz globalistavadkapitalista komprádorburzsoázia talpa alá való odapörkölés. Bocsika! 🙂
 • Fura
  Elképesztően abszurd nap volt a mai. Nem is igazán találom a szavakat, a kormányinfó jobban hasonlított egy stand-up comendy show-ra mint a valóságra. Egészen elképesztő.
 • Csinolina
  remélem pénzért csinálod, ingyen ciki lenne:/
 • Baltazár
  “energiaárakról is Brüsszel tehet és nem Orbán főnöke”

  Orbán főnöke? Te miről beszélsz?

  Az eu hozza a szankciókat, amik az EU-t szankcionálják. Nem kell szankcionálni és nincs probléma. Ha nem tömnék ukrajnát fegyverrel, már rég lerendezték volna egymásközött. 5 nap lett volna és ukraja kapitulál és megy minden tovább.

  Gratulálok. Tehát a fő probléma nem az, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát, hanem, hogy Ukrajna nem hagyja magát és az Unió nem tesz úgy, mintha semmi nem történt volna.

  S gondolom, komolyan is mondod, nem csak ironizálsz.

  Ezek után mondja bárki, hogy nem hatásos a kormányzati média…

 • Pöffeteg
  Node ez a mindenre kiterjedő adó számomra mégis elfogadhatóbb, persze átháritják de legalább ezt minden fogyasztó kifizeti.. Katás honfitársaink meg a feketén melózók, a májusban az egyes sorszámú számlát kiadó ács marhára befizet amúgy is a közösbe.. így legalább a közös teherviselés megvalósulhat.. egyformán fizet be minden fogyasztó. Marhára elegem van a szinte semmit a közösbe nem fizetőkkel.. élvezik ezt az érát mert nekik kedvez,
 • Enisjolmegmondom
  Most rossz idők járnak a biztosításialkusz befektetési bankárokra. Jól dühöng ki magadból, utána majd jobb lesz.

  Eddig a megszoritasokert kardoskodtal, most hogy megkaptad meg sírsz, hogy fáj, hat ez van.

  A ténylegesen értéket teremtő ipart meg a magyar cégeket, akik nem viszik ki a profitot nem bántják, csak akik mások munkájából élnek, szerintem jó ez igy.

  Kereskedők, bankárok, biztosítók, gyógyszer cégek, megszakad értük a szívem.

  Ezért működnek ezek a dolgok.

  Néhány évtizede ugyanez ment, csak a zsidókkal.

  Az már nem szalonképes, most a gonosz multik.

  Lényeg, hogy a rezsidémon le legyen győzve, 480-ért tankoljál és megmondják neked, ki az ellenség.

  Esetleg ha populista szólamok helyett az országot ráznák gatyába?

  Ha az állandó uszítás és ellenségkeresés helyett a valódi gazdasági bajokkal foglalkoznának?

  Amíg van vevő erre, nem is fogják abbahagyni.

 • Treil
  2 évre saccoltam választáskor hogy belebukik a kormány a gazdasági károkba, most már fél évet adok nekik.
  Az a baj hogy örülni nem fogok tudni neki, annak sem ha amikor az elvakult hívők megszívják, mert én ugyanúgy meg fogom.
  Ezt a virtuális valóságot már képtelenség fentartani.
 • Csongor
  Bar allamcsod lenne a vege,hogy felebredjen vegre a sok analfabeta Fidesz-szavazo. De pont ma interpretalta a helyzetet Suranyi,aki szerint sikerulni fog Vikinek vegiglavirozni ezt a 4 evet is allamcsod nelkul
 • Hemond
  háromszoros. A migráciost soha nem fujták le
 • flashgordon
  Ja, mindjárt azt tehet mindenről, aki segít a védekezésben nem pedig az agresszor. Utóbbi évtizedben elég sok minden el lett nézve Putyinnak. Most ráfaragott.
 • Csinolina
  az amúgy is keveset kereső kormányt imádó réteg most nem veszi majd észre a boltban, hogy mekkora csóró, akkor tényleg sose.. a magyar embert átlagba véve is mi érdekli döntő többségénél? Kaja, cukros italok, chips az legyen
 • Dani85

  Ha nem támogatnák Ukrajnát fegyverekkel, már Záhonynál lennének az orosz tankok. Vagy Debrecennél. Vagy Pesten.

 • Ner lovag
  Annyira sajnálom én is szegény bankokat, biztosítókat , gyógyszergyárakat, hogy megszakad a szívem. Helyette biztos hogy elvenném a családi adókedvezményt, a segélyt, a közmunkát, megemelném az áfát 36 % ra a SZJA t még 5% al, ja és idén nincs karácsony !

  Mondom én, hogy működik. Az emberek még örülnek is, hogy szívatják a bankokat. Mert csak ennyit fognak fel az egészből.

  400 forint az euró? Nem baj. A gonosz cégek kivonulnak és nem lesz munkahely? Az se baj. Mijaz a külkereskedelmi deficit? kit érdekel, amikor 480 a benzin?

  Ha még azt is felfognák, hogy úgyis rájuk lesz minden áthárítva, ahogy eddig is…

  Majd panaszkodnak, milyen drága a mobil meg a bankolás. A rohadt biztosító is a duplájára emelte a kötelezőt.

  De még akkor sem fog leesni nekik….

 • gulyaszoli
  Baltazár, akkor meg az lenne, hogy lám-lám a nyugat el van buzulva, bezzeg a tökös Oroszország. A NATOnak elemi érdeke, hogy ott fingassa az orosz rendszert, ahol tudja, hogy megmutassa Kínának, hogy nem eszik olyan forrón a nyugat alkonyat.
 • Enisjolmegmondom
  Buta aki mondja, bibibí.
  Zsidók, meg rezsidemon, te jó ég.
  A kolostormalacot, meg az o1g-t kihagytad.
  🙂
  Ne tedd ki, ezt a szintet nem vallalom.
 • Látnokzsálya
  480-as üzemanyag témába még ezt szeretném megírni, mielőtt elvisz a gondolatrendőrség:
  Az üzemanyag adóján nagy vonalakban fog mondjuk 200 forint adót az állam. Idejön a külföldi, teletankolja a kocsiját, ez legyen mondjuk 50, de lehet jóval tött is. Ez minimum 10.000 forint tiszta nyereség egy külföldin, zéró kiadás mellett. Ha erről lemond az állam, abból valaki azt a következtetést vonhatja le esetleg, hogy:
  1. Az államnak nem kell a bevétel.
  2. Vagy nincs elég üzemanyag, és/vagy biztonsági tartalékot kell képezni még úgy is, hogy literenként 200 forintról lemondunk.
  Lehet választani.
 • Vladislav
  Valaki segítene nekem értelmezni, hogy mi a különbség a profit és az extraprofit között? Átlagos halandóként egyedül nem megy sajnos.
 • GrandMasterB
  A légitársaságok megsarcolását Nagy Márton magyarázta meg, ahogy nézem ő lett az új udvari bolond a kormányban.

  “Az RTL kérdezte az új gazdaságfejlesztési minisztert arról, hogy milyen extraprofit lesz a légitársaságoknál, ha őket a koronavírus-járvány rendesen megtépázta. Nagy Márton erre úgy felelt, „igen”, de az utasszám várhatóan sokkal gyorsabban visszatér, mert „rengeteg elhalasztott utazás van. Tehát az embereknél nagyon sok pénz maradt. Persze, elkölthették volna, de láthatóan a pénzügyi megtakarítás a háztartások zsebében… és itt Magyarországról is van szó, nem csak a külföldiek zsebében… De azért hadd mondjam el, hogy az utasok nagy része külföldi, ha így nézzük”.
  (vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/01/putyin-teljesithetetlennek-latszo-kovetelesekkel-allt-ello-blinken-es-lavrov-maradna-a-bekes-megoldasnal)

  Szóval gazdagok a magyarok, ideje tejelni.

 • Husz János Puszita
  Kimaradt hogy a Parragh belengette a kata megszüntetését. Amúgy kb erre számítottam. Vágjuk meg azt a vállalkozói réteget, akik még valódi hozzáadott értéket termel. Istenem de jó hogy léptem Mo-rol, mára teljesen eltűnt az értelem.
 • Blend Ahmed
  “már Záhonynál lennének az orosz tankok. Vagy Debrecennél. Vagy Pesten.”

  Budapestre? Miért mennének be az orosz tankok egy erősen sugárfertőzött rommezőbe?

 • Látnokzsálya
  Plusz figyelem a Fideszes kommunikációt, itt is írják néha: az ujránoknak le kéne tenni a fegyvert és béke lenne.
  NAMÁRMOST!
  Ha mi nem támadunk meg senkit, illetve ha minket megtámadna valaki, akkor nem szabadna védekezni, mert az csak a “háború elhúzódásához” vezetne, akkor mi a retkesnek kell 100 milliárdokért fejleszteni a honvédséget?!!
  Hahó emberek, itt mindenki hülye?
 • Hollós
  Politikailag ismét 100%-ig kiszámítható döntések születtek, melyekben semmi meglepetés nincs, borítékolhatóak volt. Egyben én is fenntartom, hogy ami esetleg bukik, az már most biztosan Brüsszelre kenhető. Köpködhettek, hogy aljas, népbutitó, populista – ami igaz is – de azt el kell ismerni, hogy politikailag zseniális. Tényleg megágyaz a következő négyötödnek (és ugye az a fontos).
  De, azért legyünk konstruktívak.
  Kérdezem a kommentelőket – egyben kérem, hogy tegyék félre az idáig vezető politikát és döntéseket – hogy, a jelenlegi szituációban, mint győztes politikai erő milyen döntéseket hoznátok a költségvetés és gazdaság állapotának rendbetételére?

 • Adóellenőr
  Enisjolmegmondom Na aztán te tényleg jól megmontad, mert az a szent építőipar meg mezőgazdaság ahol nincs egy darab feketén alkalmazott munkás. Mindig adnak számlát mindenről s ha véletlen szökő évente valamit elrontanak akkor azonnal garanciából kijavítják. S körbetartozások sincsenek soha, vagy az alvállalkozó átvágása. Hát röhög a vakbelem. S hogy mi az érték azt ne te mond már meg volt időszak amikor ezt tették a vége láger meg gulág lett. S a mások munkájából élés mekkora kommunista duma. Miért amikor az ” ténylegesen értéket teremtő ipar” termékét eladják, akkor nem mások munkájából szerzik a bevételüket? Tudnék mesélni arról, hogy ez a szent magyar iparod milyen mocskos kizsákmányoló tud lenni, amikor 14-15 órát dolgoztatják a munkavállalókat természetesen 0 túlórapénzért.
 • Daniel
  Én ahogy már a választások másnapján írtam ide is aszem, szorgosan teszem át USD-be minden egyes fizetésemet azonnal (megtakarítás már egy ideje amúgy is abban van). Már csak az USD/HUF árfolyam miatt +10%-ban vagyok. Aki HUF-ban tartja a pénzét az egy balek innentől fogva 🙂

  (Revolut-al simán fizetek USD-ből bármit kártyával, 0.5% jutalék van csak ami eltörpül a HUF gyengülése mellett.)

  Én ezt tanácsolom minden ismerősömnek egy ideje. Döntsük be a kormányt azzal, hogy mi a középosztály akinek a farkával verik a csalánt kinyírjuk a forinto és ezzel bedöntjük a rendszert is!

 • flashgordon
  Akkor hajól értettem a hozzászólásomaláírt kommented, a rögös úton járás lenne hosszú távon a legüdvözítőbb: Árstop, rezsicsökkentést feloldani és hagyni a szabadpiaci körülményeket.

  [Ha jól sejtem jó megoldás hosszú távon nem lesz, csak konkrétan mi lenne a jó azt nem tudom.]

 • mad823
  Milyen furcsa, hogy éppen akkor kezd el hadiipari területen motorozni a 4iG, amikor véletlenül pont megnyílik egy röpke 200 milliárdos fejlesztési keret. De biztosan csak én kombinálom túl a dolgokat.