All you can eat

Találtam egy érdekes cikket arról, hogyan érheti meg az “all you can eat” éttermeknek annyiért adni a korlátlan ételfogyasztást, amennyiből más éttermekben egy normális ebéd vagy vacsora sem feltétlen jön ki. (A cikk még pont a járvány előtt született, reméljük 2021-ben újra aktuális lesz. 🙂 )

Az egyik titkuk, hogy rengeteget spórolnak a személyzeten. Míg egy átlagos étteremben többe kerül a személyzet, mint az alapanyag, addig az ilyen helyeken a szabványosított és nagy tömegben előállított ételek miatt egy szakács 200 adag ételt képes egy óra alatt elkészíteni a normál éttermek 25 adagjával szemben. A pincérek is csak tányérleszedők, nem kell rendelést felvenni és azt kivinni, így abból is elég sokkal kevesebb.

A nagy volumenű étkeztetés miatt sok alapanyag kell, így azt olcsóbban be tudják szerezni, mint az átlagos éttermek, így az alapanyag is olcsóbb, mint egy hagyományos helyen.

Az ételek ügyes kihelyezésével is sokat tudnak spórolni. Az emberek 75%-a vesz az első tálcáról ételt, akármi is legyen az és a fogyasztás 66%-a az első három tálcáról kerül ki. Így oda kell tenni az olcsón elkészíthető ételeket.

Kisebb tányérok alkalmazásával elkerülhető, hogy az emberek mindent felhalmozzanak a tányérjukra és aztán otthagyják a felét.

Hatalmas kanalakat raknak a köret mellé, hogy abból szedjenek az emberek sokat és kicsiket a húsok mellé.

A drágább ételeket el kell dugni egy távoli sarokba, ahol sokan nem vagy csak későn találják meg, amikor már jóllaktak.

Ahol van, ott sűrűn töltik az asztaloknál a vizespoharakat, hogy sokat igyanak a vendégek, mert akkor hamarabb jóllaknak.

Sok helyen kétórás limitek vannak, hogy az egyszer már jóllakott vendégek ne éhezzen meg megint. (Illetve megéhezhetnek, de akkor már újra fizetniük kell.)

Sokszor az étel ingyen van, de az innivalóért fizetni kell és szép haszon van egy pohár üditőn is, ami 40 forintba kerül és 5-600 forintért tudják eladni. (De utálom a magyar hotelekben, hogy van képük elkérni 100-120 ezer forintot egy éjszakára egy négyfős családnak, de vacsora alatt elzárják még a vizet is az étteremben, hogy drágán vegyél innivalót. Ez annyira pitiáner dolog. Mondanák inkább azt, hogy ötezer forinttal több egy éjszaka, de legalább egy kancsó vizet tegyenek az asztalra, ha már az üdítőn is nyerészkedni akarnak. Mindjárt nem érezné úgy magát az ember, hogy milyen kicsinyes dolgokkal is le akarják még húzni.)

Van néhány nagyevő (porszívónak hívják őket az éttermesek), akik extra mennyiséget esznek és gyakran a legdrágább dolgokból. Azonban egy-egy ilyen nagyevőre jut a családi asztaloknál jó pár nagymama és kisgyerek is, akik viszont messze nem esznek annyit, mint az átlag.

Így képesek ezek az éttermek a normál éttermi árak környéki árakon korlátlan ételfogyasztást adni.

Ennek ellenére folyamatosan zárnak be ezek az éttermek, mert a normál éttermekkel állnák a versenyt, de egy valamivel nem képesek: a házhozszállítás terjedésével. 2019-ben úgy jósolták, hogy 2030-ra már az éttermi fogyasztások 80%-át otthon fogják megenni az emberek, ez a trend nyilván még fel is gyorsult a járvány miatt. Ez az a folyamat, amivel az all you can it éttermek nem tudnak mit csinálni.

A másik gond, hogy az emberek kezdenek rádöbbeni, hogy nem lehet büntetlenül zabálni akkor se, ha nem kell érte többet fizetni.

Share

123 hozzászólás

 • Laki Gizi
  #nemreklám !

  Nekem a soproni chen’s cooking a kedvencem (most a covid miatt zárva vannak egy ideje sajnos), 5390 Ft körüli az all you can eat hétvégén, hétközben 4390 Ft. nagyon jó minőségű cuccokat tudsz magadnak grilleztetni / wokoztatni (lazac, rák, kagyló, tintahal, csirke, marha, stb.) de vannak sztenderd ételeik is (illatós omlós csirke, sült kacsa, sushi, stb.).

  meggyőződésem, hogy eddig mindig leettem a menü árát ezzel a sok tengeri herkentyűvel 🙂 az italokért fizetni kell, de azt megoldjuk egy nagy üveg ásványvízzel.

 • Zabalint

  Nekem ennél olcsóbb, mert évente megveszem az új Age of Empires 2 expansion-t 10-20 euroért (idén is lesz január végén), esetleg valamikor előveszem valamelyik GTA-t, amit 3-tól 4 kiegészítőkig 6 euroért vettem meg, az V-öt meg ingyen, mikor az Epic ingyen szórta.

  Inkább az idő a szűk keresztmetszet.

 • Lájem Nilszon
  Embere válogatja. Én konzervatív vagyok, max. utazgatva jók az ilyen helyek, de ismerni kell, melyik nem útszéli köpködő. Az első amúgy is a higiénia: hotelben, étteremben irány a vécé, mert ha igénytelen, akkor szevasz. Közös kajálásnál étteremben berendelem a brassóit is, mert ha annak címén mócsingos szemetet kapok, többet nem megyek oda.

  Sógorék révén jártam már “egzotikus” kajáldákban (London tele van velük), de amúgy lasszóval se tudnának oda bevinni, a belem kifordul a “keleti” kajáktól (a botokkal evést már ne is említsem). Nincs is jobb a kóvidos sült denevérnél…

  A borravaló nagyon túl van spilázva: Mo-on az egész vidék oligarcháké, nehogy már a csicskának ne hagyjak ott kp-ben egy kis extrát. Ha meg Olaszo-ban nyaralunk, kettőnknek alapban egy 50-es egy vacsora, nyilván egy üveg helyi borral (az ingyen kancsó víz vidéken alap). Ott se azon a plusz 5-10 euró kp-n múlik.

 • Lájem Nilszon
  Érdekes történet a rendezvények világa. A lagzinkon nekem elsőrendű volt, hogy szó ne érje a ház elejét, kaja-pija bőven legyen: húsleves, hagyományosan bográcsban pörkölt, sültek stb. (egyedi igények se volt gond, pl. gluténmentes). Ezzel szemben jártunk úgy esküvőn, hogy a Dunakanyarban a puccos étteremben eleve korlátozott számú vendégnek ki volt porciózva az étel, az italkeret meg kb. az ebéd végére elfogyott. Enyhén szólva égés.

  Angliát még nem említette senki: rendezvényeken, lagzikon mindenki maga fizeti az italt. Svédasztalos szülinapnál kicsit föl is ment bennem a pumpa. Mikor lagzira hívott valaki, inkább nem is mentem. Persze utána jobban megismertem az angol alkoholfogyasztási kultúra teljes hiányát, ahogy a buliturizmus révén egész Európa is. Ha ingyen lenne, ezek másfél óra alatt totálkárosra innák magukat. Berlini sörfesztiválon is kb. a 8. sátorig jutott egy angol banda.

 • G
  A fine dining nem hagy éhen távozni, és nem piszkolják be a tányért. Két fogással,max desszerttel egy férfi is jóllakik. Ezerszer inkább egy hol eltalált f.d.-hely, mint mondjuk egy olajízű Trófea, a közepesen, napraforgóolajban elkészült cuccaival, rossz italaival, tülekedéssel.
  Mélyen utálom az all you van eat helyeket, mert rosszabb az étel, mint otthon, tehát nekem egy fillért sem ér. Vannak nagyon jó, nem drága, őszinte konyhák ebben az országban, ha valaki nem gasztronómiai élményt és keres, ezerszer inkább az.

  Olyan helyen nem eszünk, ahol van japán, mexikói, kínai, olasz, magyaros stb étel egyszerre, tömegben. Ott minden közepes. Az agyoncukrozott, közepes desszertekről, ipari tenyésztésű állatok rossz ízű húsáról nem is beszélve.

  Szeretek enni, jót és jól. Az ayce nem ilyen.

 • tumpara
  Zabalint: Hogyhogy milyen alapon ítélem meg? Ez a véleményem. Lehet egyetérteni vele, hülyeségnek tartani, esetleg cáfolni, meggyőzni. De azért jogom van hozzá. Amúgy igazad van, hobbit azért csináljuk, mert szeretjük. Jó esetben. Rosszabb esetben csak azért, mert könnyű kielégülést hoz, kikapcsol. Erre mondtam, hogy ez a kikapcsolódás nem kell, hogy egyben céltalan is legyen, vannak rá jobb módszerek (kikapcsol vagy boldoggá tesz, nem mindegy ugye). Viszont mint Treff rávilágított, őt csak pénzügyileg érdekelte a dolog, én 0 Ft-ra redukáltam volna, és megindokoltam, miért.

  untermensch4: persze, jobb ha a frusztrált ember videójátékozik, és nem a közúton veszélyeztet. Nem is ezt firtattam, hanem, hog én inkább a frusztráció okára fókuszálnék, és nem a tünetekre.

 • tumpara
  ElGapo: nem lenézem a játékokat, csak szerintem a fentebb felsorolt tevékenységek jobb elfoglaltságok. A videójáték majdnem azzal egyenértékű (jó, annál azért tényleg jobb, hiszen ott Te vagy a főszereplő), mint amikor az ember hazajőve a munkából minden nap leül a tévé elé és bámulja órákon át. Kikapcsol? Igen. Boldogabb lesz tőle? Építi a személyes kapcsolatait? Nem. A halálos ágyán visszanézve elpazarolt idő lesz. Ettől függetlenül mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja, nem parancsba adtam, csak elmondtam a véleményem, megvilágítva esetleg egy másik szempontot.

  QTT: így van, a horgászás sem a legtutibb tevékenység, bár ott legalább a szabadban vagy. A virágláda meg az alkotás maga, szerintem ez a különbség.

 • QTT

  “A videójáték majdnem azzal egyenértékű, mint amikor az ember hazajőve a munkából minden nap leül a tévé elé és bámulja órákon át. Kikapcsol? Igen. Boldogabb lesz tőle? Építi a személyes kapcsolatait? Nem. A halálos ágyán visszanézve elpazarolt idő lesz.”

  A TV egy passzív valami, a játék (legalábbis az online) tud személyes kapcsolatokat építeni, vagy fenntartani. Jó közösségek tudnak kialakulni és személyes találkozókhoz is vezet (pl autószimulátoros játékosok találkozása, közös veztech tréning stb…), vagy épp mi is vagyunk 6-an a 12 évvel ezelőtti főiskolai évfolyamtársak közül, akik szétszéledtünk a szélrózsa minden irányába, de pár hetente egy már akkoriban játszott játék közös állandó pontot jelent máig.

  Szerintem nem kijelenthető, hogy attól értelmes egy hobbi, ha alkotással jár. Sőt ebben a nézetben én anno romboltam csak a sok Gokarttal, mert füstölt a kétütemű. 😀

 • jurta

  “jártunk úgy esküvőn, hogy a Dunakanyarban a puccos étteremben eleve korlátozott számú vendégnek ki volt porciózva az étel, az italkeret meg kb. az ebéd végére elfogyott. Enyhén szólva égés.”

  biblegateway.com/passage/?search=j%C3%A1nos+2%3A1-12&version=ERV-HU 😀

 • Inevitable

  “Time you enjoy wasting is not wasted.”
  Jó lenne már, ha 2021-ben leszállnának az emberek a magas lóról, ilyet hogy “a halálos ágyán visszanézve elpazarolt idő lesz” csak rendkívül beszűkült emberek mondanak. Neked nem jön be, csinálj mást. Idevágó képregény: twitter.com/moby_dickhead/status/695021827215728640/photo/1
 • Treff

  Szóval te 0 forintot költesz a hobbijaidra? 🙂
  Az az igazi tudatos spórolás.
 • untermensch4
  Egy építkezős stratégiai játék is “az alkotás maga” lehet. Online játékokban van amelyiknél a csoportos együttműködés elengedhetetlen. Haverom a múltkor talált egy illetőt aki a valódi horgászat helyett online horgászott… olcsóbb mint elmenni autóval horgászni onnan ahol lakik, meg így nem gond hogy mennyit piált közben 🙂
 • százegy

  Te nem konzervatív, hanem beszűkült. A keleti konyha ezerféle, mindenki megtalálja a neki tetszőt. Ha egyszer kijutsz Keletre, akkor ezerszázalék, hogy megváltozik a véleményed. Egyszer egyik régi haverom kijött velünk, az elején parázott, utána meg a krokodiltól kezdve minden megevett, nem győzte dicsérni az ázsiai kajákat. Bogarakat és egyéb nekünk nem tetsző dolgot nem kell enni.

  Nincs ingyen kaja. Ahol 4.390-ért bármennyit lehet enn, ott nagyon spórolnak a minőségi alapanyagon. A 4.390 forintból lejön az fogyasztásra eső”egységnyi” munkabér, adók és járulékok, bérleti költség, felszerelés amortizációja, tezsi, elvárt nyereség, lehetne még sorolni, nem sok marad “minőségi alapanyagra”. Nem hiszem, hogy max. 1.200-1.500 forintnál többe kerül az a minőségi alapanyag, amiből bármennyit lehet enni.

 • Csaba
  “A külső hőmérséklet még csak nem is minden, mert a napfény a felhőkarcolókban 52 fokon akár 95 fokos meleget is csinálhatna, innen hűtik vissza a teljes teret 23-ra.”
  Mivel folyamatosan ugyanazt a hőmérsékletet tartják, az elméleted nem igaz. Ha úgy hűtenék az épületet, mint az autót, hogy minden használatkor a forró belteret kell visszahűteni, az más lenne. De a folyamatosan fenntartott egyenletes hőmérséklet energiaigénye teljesen más.
  Erre mi is rájöttünk, amikor az itthoni klímát mindig kikapcsoltuk, ha csak 1-2 órára is elmentünk valahova. Most már csak akkor van kikapcsolva nyáron, ha napokig nem vagyunk itthon, amúgy folyamatosan megy. És micsoda csoda, az energiafelhasználás nincs az egekben.
  Úgy gondolod, hogy Dubai-ban az épületek ablakain nincs semmilyen hővédelem, ugye? Tévedsz. Sőt, sok egyéb módszert is használnak.
 • Zabalint

  Nagyon felszínes értékítélet, hogy egy hobbi jobb ha kültéren van, még jobb ha társaságban űzhető. Nem mindig mindenki akar társaságban kikapcsolódni, ugyanannak az embernek is lehet kinti, benti, társasági és egyéni hobbija is. A te logikád alapján minden hobbiról le lehetne vezetni, hogy értelmetlen, mert egyébként a hobbi valóban öncélú, azért csináljuk, hogy jól érezzük magunkat. Attól függetlenül, hogy alkotunk vele vagy nem, hogy egyedül vagy többed magunkkal csináljuk, hogy kint vagy bent űzzük. Nem beszélek haza, nekem a fő hobbim a futás, túrázás, a számítógépes játék csak sokadik, mégsem tartom semmivel sem rosszabbnak, ha valakinek utóbbi a legfontosabb. Vagy valami olyasmi, amit én nem csinálok, nem is akarok csinálni (pl. sosem horgásztam).
 • Zabalint

  “Erre mi is rájöttünk, amikor az itthoni klímát mindig kikapcsoltuk, ha csak 1-2 órára is elmentünk valahova. Most már csak akkor van kikapcsolva nyáron, ha napokig nem vagyunk itthon, amúgy folyamatosan megy. És micsoda csoda, az energiafelhasználás nincs az egekben.”

  Pedig valójában az előbbi módszerrel nagyobb a hűtés energiaigénye, ettől persze még lehet, hogy a klímátok hatásfoka rosszabb, amikor vissza kell melegíteni.

  De a konkrét kérdésben sincs igazad, mert ceteris paribus drágább a hűtés ott, ahol a kinti hőmérséklet és a napsütés is nagyobb. Akkor is, ha le kell hűteni, akkor is ha tartani kell.

 • V.A.Laki
  : Ami szerintem hatast gyakorolt rad (hangsulyozom, szerintem) az kb. az Ivan Iljics halala cimu konyv. Hogy Ivan Iljicsnek volt csaladja, nagy haza, meno allasa, kivaloan kartyazott, elvezte elete minden napjat, stb., aztan haldoklas kozben rajott, mennyivel szebb lett volna a vegtelen orosz erdokben az egyszeru embereken segiteni, egyfajta ilyen Csaba testver, Ivanyi Gabor es Jules Winnfield keverekekent.

  Amiben szeritem nincs igazad, hogy altalaban nem a tevekenyseg alantas vagy nagyszeru, hanem a szinvonal, ahogyan muvelik. A teve se olyan rossz. Aki vajtfulu, nagyon minosegi filmeket tud talalni akar meg a teveben is. (Amik olyan dolgokat tanitanak az eletrol, amikre magadtol ezer ev alatt se jonnel ra.) Egyedul, szamitogeppel is lehet nagyon magas szinvonalon jatszani, es masokkal (akar csaladdal) idot eltolteni is lehet nagyon alacsony szinvonalon.

 • random okos
  “2030-ra már az éttermi fogyasztások 80%-át otthon fogják megenni az emberek”
  Ez a házhozszállítós előrejelzés kinyitja a bicskát a zsebemben.
  Az a nő, amelyik egész nap otthon van és sosem főz, az annyit is ér.
  Az a férfi, amelyik pedig ezt eltűri, még annál is kevesebbet.
 • V
  ”De a konkrét kérdésben sincs igazad, mert ceteris paribus drágább a hűtés ott, ahol a kinti hőmérséklet és a napsütés is nagyobb. Akkor is, ha le kell hűteni, akkor is ha tartani kell.”

  ilyen alapon dogoljenek meg a norvegok is mert ott meg egesz evben futeni kell. Nem mindenkinek adatott meg ez a kontinentalis klima, ezt el kell fogadni. Mivel ennyi ember el a foldon ugysem fernenk el mind az idealis eghajlaton mint mondjuk mediterran

 • V

  Az a férfi, amelyik egész nap otthon van és sosem főz, az annyit is ér.
  Az a nô, amelyik pedig ezt eltűri, még annál is kevesebbet.
  Azok pedig akik nincsenek egesz nap otthon azok mentesulnek.

 • attila
  Attól még ez sajnos igaz ! Ha nincs rákényszerítve a legtöbb ember arra hogy megmozduljon akkor nem is fog megmozdulni. Előbb-utóbb eljön az a világ amikor olyan robotokat gyártunk akik majd robot gyártására lesznek beprogramozva és akkor be is zárul a kör. Soha többet nem kell megmozdulnunk !!! Hurrá !
 • Körtefa

  “Előbb-utóbb eljön az a világ amikor olyan robotokat gyártunk akik majd robot gyártására lesznek beprogramozva és akkor be is zárul a kör. Soha többet nem kell megmozdulnunk !!! Hurrá !”

  És ekkor jött el a kommunizmus kora, a robotok dolgoznak, és mindenki a szükségeinek megfelelő javakból részesül… 🙂

 • Endre bá
  Debrecenben mindig a Symphonia Étteremben ebédelek. 1500 Ft all you can eat.
  Kulturált környezet, 3 félre leves, kb. 6 féle főétel, főzelék, vega ételek, savanyúság, desszert kínálat.
  A szennyest a vendég viszi vissza a gyűjtőpontok valamelyikére.
  Gondolom nem Róbert bácsi üzemelteti, nyereséges az étterem.
  Vicc, hogy máshol már lassan egy csésze levest nem adnak 1000 Ft alatt. Meg a 3000Ft-os natúr csirkemellek, 600 Ft-os savanyúságok.