Készpénz-felvétel bevásárlás után

Nyugaton bevett dolog, hogy vásárlás után a szupermarket pénztárában vehetsz fel ingyen készpénzt a bankkártyáddal.

Ez jó neked (nem kell ATM-et keresned), jó a banknak (nem kell annyi ATM-et üzemeltetni, karbantartani és feltölteni rendszeresen) és jó az áruháznak is, mert a közhiedelemmel ellentétben a készpénz számolása, kötegelése, őrzése és szállítása rengeteg pénzébe kerül az áruházaknak. Így előnyös az áruháznak is, ha megszabadul a készpénz egy részétől.

Ez így működik minden normális országban, ahol nincsenek agyonadóztatva a bankok és nem szívatják az embereket 0,3-0,6%-os tranzakciós adókkal a vásárlásaik, utalásaik és készpénz-felvételeik után.

Roland hívta fel a figyelmemet, hogy minden adó ellenére a Penny bevezette ezt a módszert az üzleteiben. Ha 3.000 forint felett vásárolsz kártyával, további maximum 20 ezer forintot kérhetsz készpénzben a pénztárnál a kártyádon lévő egyenleg terhére. (Erről szóló reklám itt, a 11. oldalon)

A tranzakció nem minősül készpénz-felvételnek és “mindez extra költség nélkül”, szól a reklámja. Felhívtam a Penny ügyfélszolgálatát, hogy mégis minek minősül, hiszen van aki a kártyás vásárlása után is fizet díjat. Más a hitelkártyája használata után kap vissza pénzt, ha az vásárlásra használta. Ezért jó lenne tudni, mégis minek könyveli a bank ezt a tételt.

Nos, a Penny ügyfélszolgálata inkább csak virtuális valóság. Első probálkozásnál három perc várakozás után valaki felvette, bemondta a saját nevét(!), kettőt hallózott, majd lecsapta. Második próbálkozásnál idáig sem jutottam, közel három perc várakozás után inkább leraktam a telefont.

Szóval, ha valaki már próbálta és tudja minek számít ez a készpénz-felvétel költség vagy jóváírás szempontjából, az ossza meg az információt a hozzászólások között.

Bár az ügyfélszolgálaton még van mit fejleszteni, azért üdvözöljük az első fecskét, aki elsőként meghonosította ezt a rendszert idehaza.

Share

83 hozzászólás

 • kristu
  el sem hiszem, hogy lassan eljutunk Mo-n is ehhez. végre
 • Steven
  Azért kíváncsi lennék egy olyan statisztikára bő 1-2 hónap után, hogy hány pénztáros panaszkodik, hogy idejött egy nyugdíjas, vásárolt 5e pénzé, majd kérte a 20e ft-ot, mert azt hitte, hogy neki az jár :DDDD
 • Stiel
  Ez nem csak addig működik, amíg elég sokan vásárolnak készpénzzel és elég kevesen használják ezt a lehetőséget…?
 • prunoki
  A bank szempontjából gondolom vásárlásnak, nem hiszem, hogy két tranzakciót küldenének be. Amit megkapsz a kezedbe, az a “visszajáró”. De ez csak egy tipp.
 • mzsombor
  Mennyien fogják 4-5 részre osztani a nagybevásárlást, hogy felvehessenek 80-100e Ft-ot…? Az élelmesebbje persze hitelkártyával, pénzvisszatérítésért. 🙂
 • Calmarius
  Kíváncsi vagyok arra, hogy ilyen jellegű készpénzfelvétel nem ütközik-e valamilyen jogszabályba itthon…
 • Laya
  Ügyfélszolgálat? Hát nem tudom mit várhatunk egy olyan cég vezetésétől akik a nyereményjátékukon tunéziai nyaralást sorsolnak 😛 (Még jó, hogy nem mindjárt Szíriába)

  Minden esetre ez az 5let kezdetnek jó. Aztán majd kinövi magát.
  Valószínűleg vásárlásnak minősül, mert az ingyenes. (Akinél esetleg mégsem, az meg így járt. Cseréljen szolgáltatót!)

 • Kiszamolo
  Stiel, még 30-40 év, mire többen fognak kártyával vásárolni, mint készpénzért.

  A magyar felveszi automatából a készpénzt, aztán sorba áll vele a sárga csekkel a postán.

 • Bindi
  Angliaban es a skandinav orszagokban szuperul mukodik ez a megoldas. Sot mikor Daniaban eltem, nem is volt minimum hatar meghatarozva a vasarlas minimum osszege. A cegeknek is jo, hogy nem kell a bankba bevinni a penzt, es utana jutalekot fizetni.

  Nemetorszagban par szupermarketben mukodik, de elotte szukseges hogy az ember minimum 20 euroert vasaroljon. Es csak a debit kartyaval mukodik (az ugynevezett EC kartyaval).

 • Imre
  : De tudod, miért? A sárga csekket én határozom meg, mikor fizetem be és igazolni is kapásból tudom, hogy befizettem.

  Mielőtt azt mondanád, hogy a csop. besz.-t is, az nem igaz, mert ott a szolgáltatók össze-vissza terhelnek és úgy általában csak a baj van vele, s persze csak akkor tudom igazolni, hogy befizettem valamit, ha papir alapú bankszámlakivonatom van, ami akár másfél hónappal később érkezik.

  Ez a baj a általam indított átutalással is.

 • Bindi
  : Ha gyorsan megbizhato valaszt akarok, akkor altalaban a Facebookon vagy a Twitteren megpingelem a ceget. Altalaban ott minosegibb valaszokat adnak.
 • Omnisapient
  Kb. 20 éve van valamilyen kártyám, évek óta több is. A 90-es években még előfordultak gixerek a kártyahasználattal. Pl. egyszer a Flóriánban (95-96 körül) vettem két nadrágot, meg egy pár cipőt vagy 20 ezer forint értékben és kártyával fizettem. A cetlit kb. két évig teszegettem várva, hogy a banki kimutatásban megjelenik ez a fizetés, de hiába. Így idővel elkönyveltem, hogy ingyen lett a naci és a cipő. Azóta talán kétszer fordult elő (utoljára talán 10 évvel ezelőtt, még az ING bankos időben), hogy valami olyasmit könyveltek, amit nem kellett volna, de mire vettem a telefont, hogy reklamáljak már ki is javították. Röviden, 20 éves magyarországi bankkártyás tapasztalatom azt mondatja velem, hogy az emberek félelme a kártyahasználattal szemben alaptalan.
 • Omnisapient
  Persze, aki már bármilyen okból (akár saját, akár a bank hibájából) egyszer már rábaltázott, vagy kényelmetlenségben volt része, az alighanem másképp gondolja.
  A háztartásban van egy néhány kártyánk. Ezeket ésszel, de orrvérzésig használjuk, magyarul, amit lehet kártyával fizetni, azt kártyával fizetjük. Így éves szinten 100 ezer forintot jóval meghaladó visszatérítést kapunk és még nem is összesítettem, hogy mennyi bankköltséget takarítunk meg azzal, hogy nem veszünk fel annyi készpénzt, amennyi akkor kellene, ha mindent kp-vel fizetnénk. Továbbá átutalás helyett az össze közüzemi számlát és az összes biztosításunkat kártyáról csoportos beszedéssel fizetjük. Így ezek is 1%-ot térítenenk vissza szemben az átutalás költségével szemben.
  Szerintem sokaknak lenne érdemes megfontolni a kártyával való fizetést a kp-vel szemben.
 • Zsoca
  Én a könyveléstechnikáján gondolkodok, a pénztárosnak mindenképpen nyugtát kell adnia a kártyás “fizetésről”, utána gondolom lesztornózzák hogy ne kelljen áfázni. Kérdés hogy a nav mikor fog belekötni abba hogy naponta százezreket-milliókat sztornóznak. 🙂
 • Alfa
  Hát ez nagyszerű. Csak kár, hogy a vevő szivatása.
  Ott állok mondjuk a SPAR-ban a sorban
  Sok birka készpénzzel fizet, számolgatják az aprót, tökölnek.
  Aztán jön a Supershop kártyás bűvészkedés.
  Aztán a bélyeggyűjtő füzetbe való matricák kiszabása.
  A fentiek mind az áruháznak jók, minimális látszólagos kedvezménnyel kiszúrják a vevő szemét, közben adatot gyűjtenek, upsellt próbálnak nyomatni.
  Tényleg csak az hiányzik még, hogy készpénzt számolgasson előttem a Béla, mert nem elég neki a havi két ingyenes készpénzfelvéltel???

  Ez szerintem már pont nem hiányzik, épp elég szánalmas ez az ország úgy ahogy van…
  A banknak is lehetne annyi esze, hogy nem ezzel fogja leszoktatni a készpénzhasználatról az ügyfeleket…

 • Oscee
  ha online fizetem be Dijneten, ott is akkor fizetem be, amikor en akarom (sot, igazan csak ott fizetem be akkor, amikor akarom, hisz nyitvatartasi ido nincs) es azonnali visszaigazolast is kapok.
 • Oscee
  USA-ban hasznaltam parszor jopar eve, forint szamlarol ATM-en kivenni penzt horror osszeg volt mar akkor is, igy meg ingyen 🙂

  Engem is erdekelne szemelyes tapasztalat, hogy ez hogy is mukodik itthon a gyakorlatban.

 • Omnisapient
  Imre!
  Melyik banknál, és melyik szolgáltatóknál vagy?
  Nálunk e-on (víz, gáz), Fejérvíz (víz, csatorna), UPC (telefon, internet, TV), Vodafone (mobil), NN biztosító (életbiztosítások), AXA (nyugdíjmegtakarítás), Allianz (lakásbiztosítás) -remélem mindet felsoroltam- óramű pontossággal működik csoportos beszedéssel Citi hitelkártyáról. A Citi évekkel ezelőtt még egy olyan csoportos beszedést is fel tudott állítani a hitelkártyámra, amire a szolgáltató azt mondta, hogy hitelkártyára nem lehet, csak bankszámlára vagy betéti kártyára. Az e-on beállítása gázra tartott vagy 3 hónapig, de azóta hibátlan, akárcsak a többi. Fejérvíz és a legkevésbé használt Vodás mobilszám kivételével mindegyiknél elektronikus számlázást használok vagy közvetlenül a szolgáltatónál, vagy a díjneten vagy a távszámlán keresztül. Mind totál megbízható és hibátlan a kezdetektől fogva azaz már majdnem 5 éve.
 • Barnabás.Jog
  Ez kb. olyan indok, mint hogy az a biztos, ha a pénzem otthon van a párnacihában. Még soha nem jelent meg nálam senki, hogy azonnal mutassam meg a sárga csekkeket (nem is tudnám, mert minden számlát elektronikusan kapok) – de annál sem, aki azért tartja meg, hogy ne kelljen kinyomtatnia az igazolást a befizetésről.

  Mikor Skóciában laktam, akkor így ment: – Cashback? – No, thank you. – Cheers. 10-ből 9 alkalommal biztos, de a maradék egy embernél se vágott senki pofákat, mindenki kibírta azt a 3 másodpercet, amennyi időt ezzel elvett az életéből.

 • Omnisapient
  Imre!
  Ha szükséged van annak bizonyítására, hogy befizetted, akkor sokan (mondjuk nem a fent említett szolgáltatók, hanem pl. az iskolában a kajapénzre vagy a gyerek nyári táborára) elfogadják a bankszámládon on-line megjelenő tételről szóló képernyő kinyomtatását. Ezzel szemben (pl. fogszabályozó fogorvos) csak a befizetett csekk eredetijét fogadja el és el is veszi úgy, hogy nálad nem marad semmi eredeti. Ezt bizonyítsd később. Ha nagyon kell a bizonyítás, akkor a bank kérésre ad neked, esetleg elkér érte néhány száz forintot. Nem emlékszem olyan esetre, hogy nekem ilyenre lett volna szükségem. Netbankon keresztül kapsz kivonatot amit gyorsabban megkapsz, mint a nyomtatottat postán. Aztán kinyomtatod.
 • nnk
  Basszus, elolvastam a cikket, miután hazaértem a Pennyből… Kipróbáltam volna.
 • Deviáns
  Évekkel ezelőtt az OMV kutaknál kérdezték állandóan (itt Mo.-on), hogy akarok-e felvenni KP-t. Talán ma is működik?
 • Omnisapient
  Barnabás.Jog
  Imrének adott válaszodban ott a pont.
  Régebben, amikor a bankolás itthon még nemhogy gyerekcipőben nem járt, hanem épphogy csak járni tanult, akkor én is kénytelen voltam postán csekkezni. Szerencsére nem túl sokat. De az a néhány csekk és annak az ide-oda teszegetése addig, amíg úgy döntesz, hogy most már ki lehet dobni elég komoly fejfájást tud okozni. Pláne, ha a kazalnyi fecni között pont azt nem találod, amelyiket keresed. És gondolom néhány év után kidobod, vagy olyan helyre teszed, ahonnan nem egyszerű elővenni. És akkor még nem is extrapoláltam a havi másfél-két tucat rendszeres fizetendő tételre.
  Ezzel szemben elektronikus számlákat havonta letöltöm és a végtelenségig meg tudom tartani, könnyen előkereshető módon. Banki kivonatokat szintén. Menedzselésük sokkal egyszerűbb és gyorsabb és helyet sem igényel. Sőt akár külföldről is működhet.
 • Imre
  Nekem régi, rossz tapasztalataim vannak a csop. besszel. Azóta nem szeretem.

  S mások indokait próbáltam leírni, mert én, amit lehet, kártyával fizetek ki a neten keresztül, a legtöbb szolgáltató tudja ezt.

 • Omnisapient
  Imre!
  Havonta vagy éves átlagban mennyi időt töltesz sorban állva várva, hogy befizethesd a csekkeket?
  Ezzel szemben az utóbbi 5 évben hányszor volt szükséged arra, hogy bizonyítsd, hogy befizetted?
 • Imre
  Rendszeresen járok postára, leveleket feladni. Akkor már az a pár csekk is belefér.
 • Garbo
  : A banki átutalással fizetett számlát is akkor utalod el, amikor akarod. Nem csak csoportos beszedés és sárga csekk az opció.
  És nem kell utóbb “igazolni” semmit. Tizenéve így fizetek, már a szüleim is ezt csinálják, amióta a netbankok léteznek.
 • Garbo
  : És nem kell papír alapú bankszámlakivonat. Ha netbank van, akkor minek?
 • Zabalint

  Ez a sok levél a munkáddal jár?
 • jurta
  és a többiek
  Ezt néhányszor már körüljártuk, egyetértek azzal a konklúzióval, hogy minden észérv ellenére annak van “szüksége” postai csekkre, akinek annyira kevés tartaléka van, hogy nemcsak játszadozik a szolgáltatók türelmi idejével, hanem hó végére a pénzügyi műveletei folytonosságában már az is számít, az egész egyetlen helyen legyen (s erre nyilván a készpénz használható jól). Ezzel bármilyen praktikus indokokkal hiába vitatkozol.

  Sajnos túl sok ilyen háztartás van, és valójában “szükségük” nyilván nem a sárga csekkre lenne.

 • szárnyas freivadász
  “Ez így működik minden normális országban, ahol nincsenek agyonadóztatva a bankok és nem szívatják az embereket 0,3-0,6%-os tranzakciós adókkal a vásárlásaik, utalásaik és készpénz-felvételeik után.”

  Na de mindent erre a kormányra sem lehet ám rákenni. Pár éve, amikor még jól ment a bankoknak, és nem volt ilyen-olyan adó sem, miért nem jutott senkinek sem ilyesmi az eszébe?

 • martonb123
  Más: az mennyire magyar divat, hogy kártyás vásárláskor az eladó kiveszi a kártyát a kezemből, és nem engedi hogy én rakjam be a leolvasóba? Külföldön is így van? Mindig kellemetlenül érzem magam mikor kiadom a kezemből a kártyát.
 • Stanlee
  Nemetorszagban alap, hogy nem veszik ki a kezedbol a kartyat – utalom oket ezert. Mindegyik elado/penztaros forgatja a szemet, amikor rosszul tolom be a kartyat a leolvasoba, hogy azt nem ugy kell. Ertem en, hogy aki naponta par szaz alkalommal betol egy kartyat az altala megszokott kartyaleolvasoba, annak ez rutinfeladat. Nem vagyok hulyegyerek, de nemelyik kartyaleolvason az iranya a kartyabetolasnak eleg hulyen van feltuntetve. A kedvencem az volt, amikor Mo-n a MOL kutakon nekem kellett a kartyat lehuzni(!), es amikor mar harmadjara sem sikerult, mert tul lassan, gyorsan huztam le, mondtam a kutasnak, hogy kvra nem erdekel, hogy nem szabad elvennie a kartyat, huzza le o, ha azt akarja, hogy ma vegezzunk.
 • VLS
  Az OTP már 2007-ben kísérletezett a cashbackkel. Csak OTP-s kártyákkal, Szolnok és Szeged Coopos boltokban működött. Rákeresve még lehet cikkeket találni róla. Nem tudom mi lett végül a projekt sorsa.
 • edinani123
  Calmarius: a cash-backet nem tiltja semmilyen jogszabály, sőt a hitelintézeti törvény ősrég óta (2010) kifejezetten megengedi (Hpt. 6.§ (4)(e)). Nem minősül pénzforgalmi szolgáltatásnak, azaz bárki adhat cashbacket, akinél lehet kártyával fizetni. Külföldön külön feltüntetik a blokkon, hogy mennyi volt a vásárlás és mennyi a cashback, gondolom Mo-on is ez lenne a megoldás ÁFA miatt, nem a sztornózás. Külön gomb lesz rá a pénztárgépen és ennyi.
 • Panasonic
  Egy klassz cikk a homar blogon a cashback mibenleterol. Akit erdekel, hogy milyen erdekek mozgatjak a penzkezelesi piac resztvevoit, annak elolvasasat ajanlom tisztelettel.
  homar.blog.hu/2007/03/29/cashback_magyarorszagon_is_1
 • preocupada
  nem is sárga már a csekk. vagy azóta megint?
 • belzebub
  Jelentem, működik a penny-ben a cashback!:-)
  Valóban csak megnyomja a pénztáros a cashback gombot (hallottam, mert segítséget kért egy kollégájától), majd fizetek 20.000.-Ft.-al többet a hitelkártyámmal (ami készpénzfelvételre nem is alkalmas), és kapom a ropogós 20.000.-Ft.-ost.

  Köszi Miklós a friss infót, jól is jön ez a kis készpénz.

 • belzebub
  kis kiegészítés:
  a számlán ez látszik:

  “összesen: 3.xxx.-Ft.
  bankkártya: 23.363.-Ft.
  visszajáró: 20.000.-Ft.
  kp kifizetés: 20.000.-Ft.”

 • mtoma73
  Az érdekes az lesz, hogy a hitelkártya kibocsátó hogy fogja neked ezt elszámolni. Gondolom visszatérítést a 20000 ft után nem ad, de nem veszi-e ezt készpénzfelvételnek, amire majd rárakja a nagy kamatot?
  Mert ha igen, akkor hitelkártyával ezt nem lesz érdemes eljátszani.
 • tgwh
  !
  Még nem! 😀 A hangsúly a ,,még” szón van 😀
  Nem baj, átminősítik majd piaccá a helyet! 😀 abszurdisztánban mindent lehet! 😀


  Minden kártyát úgy dugsz be, hogy a chip előre nézzen, a készülék belseje felé, és lefelé. Legalábbis szerintem mindet így használják. Telefonkártya, sim kártya, bankkártya, ugyan úgy.

 • PF
  Többe kerül az áruháznak a készpénz kezelése, mint a banknak kifizetett jutalék a kártyás vásárlások után?
 • Kiszamolo
  Áruháza válogatja, de idehaza valószínűleg olcsóbb a készpénz kezelése. De csak azért, mert drága a bankkártyás tranzakció költsége.
 • gyimi
  Valóban ingyenes? A havi két ingyenes banki készpénzfelvételi lehetőségen felül is (illetve nem számít ebbe bele)? Ezt ma az egyik Penny üzletben sem tudták megmondani. Holnapra ígérték a választ. Kíváncsian várom. Egyébként az OTP bank nyújtja ezt a szolgáltatást.
 • Eltévelyedés
  Csak nehogy az legyen, mint a postán, ott ugyanis szopatós módon készpénzfelvétnek minősül, ha a nénitől kérsz még egy ötöst a bélyegek után. Az meg kinek-kinek a bankja szerint, idegen ATM, fizetős, de lehet, hogy a posta is rádob 300 forintot? (erre nem emlékszem)
  A hitelkártyából is működik? Mert nyugaton csak debit kártya esetén megy. Nyilván senki nem akarja lenyelni a hitelkártya 2-4%os díjját.
 • Tamás
  nekem ez a cashbackes dolog egyszer az auchan-ben vagy a reál-ban is összejött: a fizetés közben mormogtam magam elé (vagy a gyereknek), hogy nincs elég apró az akármire, és mondta is a pénztáros, hogy “miért nem szólok?”, és felkerekítette a következő 1000-re és odaadta az aprót..
 • Stanlee
  OFFTOPIC: Szerintem rosszul irtad a chip iranyat. Az esetek tobbsegeben fizeteskor a chip-es resz van felul (magnescsik alul) es a kartyanak a chipes felet dugjuk be a keszulek aljaba, a szamlapos resz ala. Itt van par leolvaso (pay-tec.de/cms/paytec/terminals/). Trukkos az utolso elotti, ill. azok, amiknek a felso reszen van a kartyanyilas, a chipnek a vasarlo fele kell neznie amikor hasznaljuk. Nekem van olyan kartyam, amin van chip meg a magnescsik is olvashato, most egyszeri vasarlokent dontsd el, hogy milyen azonositasi modszert alkalmaz a kereskedo, es hova dugdosd vagy huzd le a kartyat, amikor eledtolnak egy terminalt. Az is idegesito, amikor erintesmentesen akarsz fizetni (terminal szerint lehet), es az elado mivel nem ismeri ezt a fajta modszert, lehulyez, hogy a kartyat be kell dugni…
 • corebonts
  A cseheknél (a penny-ben is) a következőképpen vannak: translate.google.hu/translate?hl=en&amlp;sl=cs&u=http://www.skrblik.cz/banka/cash-back/&prev=search

  Ott tehát bankfüggő, pl. a Raiffeisen pénzt kér érte, a Unicredit meg attól függően kér pénzt, hogy hitelkártya-e.

 • Zsoca
  Ez volt a másik ötletem, hogy 0%-os gyűjtőbe teszi.

  Nem felfelé néz a chip?

 • gcs85

  USA-ban a legtöbb helyen ahol vásároltam kivül volt az olvasó, és neked kellett lehúzni (legtöbb helyen nem volt csippes olvasó, mondjuk ez 2012 végén volt…).
  Itt, ahol lakom, Grazban, eddig akárhol vásároltam kivül volt a POS, egybe építve a pinpaddal és a paypass felületettel (vagy az néha külön). Bár némelyik fura, nem alul teszed bele a kártyát, hanem felül, és a merőlegesen az eszközre, úgy hogy a csip lefele van, de meg lehet szokni:)
  Nekem jobban tetszik ez a módszer, hogy nem kell odaadni a kártyát. Otthon is (és itt is), ahol csak lehet paypassal fizetek, akkor is ha 5 ezer (itt 25€) felett van. Mondjuk az előző kártyámon le volt satírozva a CVC kód, még Miklós javaslatára:) A mostanihoz meg már be van állítva az MC Securecode, nem szuperbiztonságos, mert még nem az összes netes bolt használja, de már terjed.