Állampapír egyösszegben

Gyakran előfordult már tanácsadásokon, ezért érdemes írni róla egy sort.

Az Akadémián mondtam, hogy bankbetétet nem kötünk le egyben, mert ha fel kell törni egy tízmilliós betétet százezer forint miatt, minden addigi kamatot elveszítesz. Ezért inkább több részletben kösd le a bankban a pénzed.

Azóta már nincs értelmezhető kamatú bankbetét, azonban sokan az Államkincstárba is több részletben teszik be a pénzük ugyanilyen megfontolásból.

Ez az, ami felesleges.

Amikor államkötvényt veszel, akkor minden egyes kötvénynek van egy névértéke, ami lehet egy forint vagy ezer forint, attól függően mit veszel.

Ha vettél állampapírt ötmillió forintért, akkor te ötmillió darab állampapírt vettél. Ha kell háromszázezer forint, akkor eladsz belőle háromszázezer darabot.

Erre a mennyiségre kell csak kifizetni a visszaváltás költségeit, a többi 4,7 millió darab kötvény ugyanúgy kamatozik tovább.

Röviden állampapírt nyugodtan vehetsz akármennyit egyösszegben, nem kell több részletben lekötni, mint a bankbetétet. (Mert nem bankbetét és nem is “lekötés”, hanem kötvényvásárlás.)

Share

19 hozzászólás

 • Torda
  Esetleg arról is lehetne cikk, hogy hol és pontosan hogyan lehet állampapírt venni? Számomra hasznos volna.
 • Nahát
  Ez régebben mintha nem így lett volna (lehet, hogy TBSZ miatt?) rendszeresen mondom ismerőseimnek, hogy “Kiszámoló mondta, hogy ne egyben vegyünk állampapírt, hanem többfelé osztva..”

  Meglepődtem.

 • Giorgio
  Emelkedő kamatkörnyezetben én a létra stratégiát alkalmaznám.
 • Főherceg

  Államkincstár, kb 10 oerc az ügyfélkapus reg, utána pár nap mire megcsinálják és kész.
 • Zabalint
  Más okból viszont van amikor van értelme több adagban venni. Ha arra számítasz, hogy tövább fognak emelkedni a hozamok, de ebben nem vagy biztos, és szeretnéd a kockázatot szétteríteni, akkor van értelme a közepe vagy hosszú lejáratú piaci állampapírok vásárlását időben elosztani.
 • Dóra
  Ez nekem is kérdőjeles volt, de azt gondoltam annyira magától értetődő mindenki számára, hogy nem mertem megkérdezni.
  Köszönöm hogy írtál róla.
 • brumicica
  Van olyan állampapír, amibe egyáltalán érdemes még fektetni? Ingatlant, földet nem tudok venni. Aranyat, búzát, bitcoint, FX-t nem szeretnék. Mit csináljak?
 • Zoli
  Már miért ne lenne értelme ? Ok késve követi az inflációt. De ha idén pl 10% lesz az infláció akkor jövőre az lesz a bázis + a prémium. Magyarán lesz egy kvázi kockázatmentes befektetés 10% felett akkor is ha az infla jövőre pl 5% lesz.

  Azért 10% feletti hozammal kecsegtető pl részvény portfolio komolyabb kockázattal fut. Az tud -10%-ot is.

  Eleve korábban az volt a mondás ha jön egy ügynök aki 10% feletti hozamot igér a kis termékére érdemes gyanakodni, hogy átverés.

  Szóval nem nézném le az állampapírt.

 • KommentElek
  Magyar Állampapír befejezve részemről.
  Forintgyengítő tróger Fideszt semmivel sem fogom támogatni, hogy folytassa az ámokfutást.
 • Panic

  Olvass. Sokat.
 • Andor
  A Magyar Állampapír Kalkulátor oldalán az imént készítettem egy menüpontot Vásárlás néven, ott igyekeztem leírni erről mindent. Ha még valamivel érdemes lenne kiegészíteni, jelezd 🙂

  allampapirkalkulator.hu

 • V
  ”Eleve korábban az volt a mondás ha jön egy ügynök aki 10% feletti hozamot igér a kis termékére érdemes gyanakodni, hogy átverés.”

  Lehet hogy pont emiatt nem biznak a 10% feletti hozamot igero allampapirban?

  disclaimer: vagyon 17%-a par eve vasarolt allampapirban, ennek fele PEMAP masik fele BMAP/PMAP. Mar elore varom a ketszamjegyu kamatokat. Emlekszem akkor vettem 3.5% indulo hozammal BMAP-ot amikor mindenki is a pluszost fujta meg 100M lombardhitelekkel vettek MAP+t, gratula

 • MÁP
  Nem nagyon követem, hogy mi történik a MÁP+ papírjaimmal, most akkor azokat érdemes eladni és prémiumot venni belőle – különösen ha 1-2 éve vettem?
 • Ungarische betyár
  Akkor ha jól értem nyugodtan beteszem a pénzt mondjuk PMÁP-ba 6,6 %-ra és ha kell belőle akkor vissza váltom a szükséges részt és csak arra kell kifizetnem az 1% vissza váltás költségét?
  Nem én, hanem a haverom kérdezi.
  Mert én tudom, hogy nem teszünk pénzt PMAP-ba, mert nem éri meg.
  Részvényt kell venni, meg ETF-et.
  A haverom viszont azt mondta, hogy most tesz be pénzt 6,6 %-ra, ami jövőre 12-13% is lehet.
  Közben az ingatlan ár minimum stagnál, de inkább esik.
  Akkor kell kivenni a pénzt és ingatlant venni.
 • V
  ”Közben az ingatlan ár minimum stagnál, de inkább esik. Akkor kell kivenni a pénzt és ingatlant venni.”

  nem akkor kell venni mikor esik hanem miutan ESETT. Az ingatlan arvaltozas mindig eveken at elhuzodo folyamat, mi van ha a kovetkezo 5 evben realertekben esni fog mert velunk marad a ketszamjegyu inflacio? A tegnapi kommunikaciojaban mar az MNB is belatta hogy minimum 2023-ban velunk marad a ketszamjegyu forint inflacio

 • Tekintetes úr
  “Részvényt kell venni, meg ETF-et.”

  A stressz ellenszere a likviditás.

  Amikor jön egy nagyobb válság, és a részvény/ETF/ingatlan egyszerre áll a földbe, akkor a lenézett állampapírból majd remek kis lakásokat lehet venni diszkontáron. Ha végig is ülöd a válságot, és újra jó áron mennek az ETF-jeid, te ebből a buliból akkor is kimaradsz.

 • B
  Számold ki a kalkulátorban, hogy mennyi pluszt jelentene számodra, és utána döntsd el, hogy megéri-e számodra az áttétel úgy is, hogy a PMÁP-nál magasabb az idő előtti eladási díj, és az alapvetően egy más konstrukció, mint a MÁP+. A MÁP+ kamatai ugye kiszámíthatók, a PMÁP pedig mindig az inflációhoz igazodik. Én áttettem amúgy.

  Úgy gondolom, hogy a legtöbb portfólióban helye van az állampapíroknak. Jelenleg 99%-os árfolyamon vásárolja vissza a kibocsátó, így jön ki az idő előtti 1% visszaváltási díj.

 • PapaAlpha
  A MÁK-nak mi lehet most vajon a valós kockázata? Valós veszély, hogy OV egyszercsak zárolja, mert mondjuk támadnak az oroszok és kell a zseton?

  Vagy hogy a hiperinfláció elviszi az egészet? Nagyon gondolkodom rajta, hogy kinullázom a MÁK számlámat és CHF/USD/EUR szétosztom. Persze annak is van kockázata, de egy kisebb árfolyamveszteséget jobban viselnék, mint teljes veszteséget.

 • brumicica
  Elnézést a nagyon amatőr kérdésért, biztos mindenki másnak tök egyérrtelmű a válasz: Jelenleg a webkincstár alapján a “legmagasabb hozam” a MÁK 2026/E-vel 8.25%. Ez hogy jön ki pontosan? Miért nem vesz/ajánl senki MÁK-ot? A kalkulátor sem számol vele. Azt látom, hogy az állam idő előtt nem vásárolja vissza. Eladni sem lehet idő előtt? Vagy csak hatalmas veszteséggel? Köszi