Emelkedik a diákhitel kamata

A régi diákhitel (Diákhitel 1) kamata nem fix, hanem attól függően alakul a kamatfizetés, hogy a Diákhitelközpont mennyiért tud kötvényt kibocsátani.

Ebből következik, hogy emelkedő hozamkörnyezetben növekedni fog a diákhitel kamata is.

Ez történt most is, július egytől fél évig 4,99% lesz a kamat. (A Diákhitel 2 és Plusz kamata fix, az nem változik.)

Ha van diákhiteled, erről érdemes tudnod.

Share

31 hozzászólás

 • VoltDiákhiteles
  Most néztem hogy már fel lehet venni havi 150 ezer forintot, 10 féléven (50 hónapon) keresztül. Ráadásul itt minden év végén tőkésedik a kamat. Iszonyat tartozások elsznek ebből… Ezt kéne hangoztatni a híradóban, nem a….. Én nem tudtam anno 18 évesen felmérni, hogy ez mit is jelent, pedig tudtam kamatot számolni, szerencsére én ki tudtam mászni belőle. De aki most veszi fel a max összeget, az több mint 8 millió forintos tartozással kezdi majd meg a “felnőtt” életét. Nem tudom van e már az igénylő lapon egy két példaszámolás, de nem ártana…
 • Kádárist
  Azokat sajnálom, akiket az anyjuk hajt bele, pedig nincs valódi rászorultság. (Aztán meg vénen veri az asztalt a szülői tartásért.) Amúgy egy nagy k***ának állás ez is, mint a devizahitelek annak idején.
 • H.Péter
  Érdekes, minden jelentéktelen dologról, kérdőívről érkezik üzenet a Diákhitel fiókomba… erről természetesen SEMMI nem jött még..
  Eddig a 3%-os lakáshitelt ütöttem, most úgy látszik mehetek rá az 5%-os Diákhitelre..
 • Zabalint

  Viszont ez az 5% bőven negatív reálkamat, és relatív az alapkamathoz mérve is alacsonyabb, mint mikor úgy volt 2%, hogy az infláció 1-2% és az alapkamat 1% alatt.
 • Huba
  Én anno abból fizettem + az ösztöndíjakból az egyetemi tanulmányaimat. Enélkül nem tudtam volna kiemelkedni. Ma 6%-a a törlesztő a fizetésemnek. Tanulásra mindenképp jó hitel.
 • flashpointer
  @VoltDiákhiteles

  maxot felvenni (ha szukseges) , ertelmes (muszaki) Bsc-t elvegezni aztan kulfoldi fizubol visszafizetgetni. Ezt kene hangoztatni a hiradoban : )

 • Kalv
  Amikor felvettem 10% volt a kamat, az alapkamat 11% volt. Az alapkamat hullámzott, a diákhitel felment 12%-ra, majd az alapkamat bezuhant. A legextrémebb különbség 6%-os alapkamat mellett 12%-os diákhitel volt. A végefelé jöttek a nyugis évek 1% alatti alapkamattal és 2% körüli diákhitel kamattal.
  Sajnos akkoriban nem foglalkoztam ezzel, elintéztem annyival, hogy majd ha elkezdek dolgozni 1-2 havi fizuból visszafizetem, hát nagyobbat nem is tévedhettem volna. 5 év alatt összesen 1.250.000 Ft-ot vettem fel, 7 év alatt összesen 3.170.891 Ft-ot fizettem vissza. Ezt csak így okulásként a fiatalságnak, konkrét számokkal.
 • Kalv
  Még két tanulság tőlem:
  – “majd 1-2 havi fizuból visszafizetem”: mire megjön az első fizud, addigra már lesz egy életed ami pénzbe kerül, így nem fogod tudni az egészet a diákhitelre költeni. De még ha tudnád, akkor sem 1-2 hónap lesz az, nálam kb 11 hónap lett volna, ezzel összességében kb 400e Ft-ot spóroltam volna a kamatokon, de akkor majdnem egy évig tényleg semmi másra nem költök. Szerintem ennek már nem lett volna értelme (főleg mert esetemben a visszafizetés elhúzása már alacsony kamatok mellett történt)
  – amíg tanulsz addig nem kell elkezdeni törleszteni (direkt pongyolán fogalmazok mert nem tudom a pontos szabályt). Én 5 évig vettem fel, utána még kb 5 évig csak kamatozott csúszás és egyéb tanulmányok miatt. Pedig ezalatt el tudtam volna kezdeni törleszteni mert már volt jövedelmem. Itt kellett volna elkezdeni előtörleszteni, kb 1 milliót spórolhattam volna kis lemondással.
 • Nepi
  Ha a fiataloknak tanácsot adhatnék, azt mondanám vegyék fel a maxot, tegyék állampapírba és ez lesz a lakásönerőjük, amint lediplomáznak. Elkölteni veszélyes, inkább dolgozzanak, az tapasztalatnak is jó (akkor is, ha kulimunka). És olyasmit ne tanuljanak, amiből nem tudnak megélni. A pénzt vissza lehet keresni, de az életük 5 fiatal évét ne fektessék egy piacképtelen valamibe. Ha szeretik csinálni, az akkor is csak egy államilag támogatott hobbi.
 • Kalv
  A fenti tapasztalatok után talán meglepő, de összességében jónak tartom a diákhitelt, csak ésszel kell csinálni. Nekem így is sokat segített és szerencsére egy jó szakmával végül nem okozott óriási gondot visszafizetni még így félig ész nélkül sem. Szerencsémre pont a kritikus pillanatban rátaláltam Kiszámoló blogjára is, és legalább annyit előtörlesztettem, hogy a kötelező törlesztés mellett ne nőjön tovább a tőke.
  Több pénzügyi tájékoztatásra és oktatásra lenne szükség akár a diákhitelhez kapcsolódóan, akár általánosságban az iskolákban és persze sok esetben a szülők részéről is, és akkor ez egy remek lehetőség a kitörésre.
 • it_pillango
  Em nem bantam meg, hogy felvettem a maximum osszeget. Nem akartam dolgozni az egyetem mellett, csak a szakmai dolgokkal foglalkoztam. Kb 4 evig fizettem a reszleteket, szepen nott a berem. Aztan mikor vallalkozas is elkezdett jol menni a munka mellett, egyoszegben minden gond nelkul vissza fizettem az egeszet.
 • Zoli
  A zembereknek ugye kamatstop van, merthát a családokat megvédjük, de az nem gond ha a diákhitel kamatok meg megemelkednek a két és félszeresére. Így sem drága, de ha kamatstop, akkor legyen erre is a tavaly októberi szinttel, és maradjon 2%.
 • Darkosia
  Amúgy jelen emelkedő kamatkörnyezetben szerintem teljesen normális az emelés, és 5% így is ajándék-kategória.
  Csak ez a nyomorult sunnyogás ne lenne, hogy valami eldugott apróbetűből kell megint megtudni valamit.
 • Belavoltam
  Lazan kapcsolodik: Borrowed Future – how student loans are killing the American dream, ramseysolutions.com/shows/borrowed-future-documentary

  Tudom, azota Biden elengedte a diakhiteleket, de ezzel egyutt is erdekes a dokumentumfilm, amint bemutatja, hogy a 18-19 eveseket belehajszoljak a diploma megszerzesebe, ami a legtobb egyetemista szamara egyben diakhitel felvetelet is jelenti. Az egyik riport alany ugy szamolta, hogy a nyugdijas kora elott 2 evvel tud megszabadulni a diakhiteltol. Egy fogorvosnak meg sikerult 1 millio USD-t felvenni diakhitelkent. Nice, ahogy a muvelt floridaiak mondanak.

 • Belavoltam
  “ertelmes (muszaki) Bsc-t elvegezni aztan kulfoldi fizubol visszafizetgetni.”

  Azert nagyon ketsegbeesett kell legyen az a kulfoldi munkaltato, aki egy frissen vegzett, jellemzoen tapasztalat nelkuli kopaszban latja a megoldast.

 • RDLDR
  Én azt hiszem ilyen forint romlas mellett nem fogom kifizetni egy összegben akkor sem ha 5% lesz a kamat.
 • AA.

  “Ha a fiataloknak tanácsot adhatnék, azt mondanám vegyék fel a maxot, tegyék állampapírba és ez lesz a lakásönerőjük, amint lediplomáznak.”

  Teljesen egyetértek. Elég jól járt az elmúlt évek kamatkörnyezete miatt, aki élt vele.

  Nekem anno nem volt rá szükségem, így nem vettem fel, és nem is volt senki a környezetemben olyan pénzügyileg tudatos, aki szólt volna, hogy hé, vegyed felfele és rakd el megtakarításnak.

  Egy csoporttársam, akivel nagyon jóban lettem, felvette.

  Mostanra (pár évvel egyetem után) lazán megtehetné, hogy visszafizeti egyben, de hülye lenne, az elmúlt években ilyen alacsony kamat mellett nem tudom volt-e más hasonló hitel, ami ennyire megérte (lakáshitelen kívül persze). Fizeti a minimumot, a megtakarítása meg többet hoz neki.

  Már bánom utólag, hogy én nem vettem fel.

 • Szabolcs2
  2020as adatok szerint
  Érettségizettek átlagbére: 370 e

  Főiskola: 524 e Ft
  Egyetem: 695 e Ft

  Egy átlagos főiskolás 1,8 milliót, egy egyetemett végzett 3,9 millióval keres többet évente, mintha nem tanulna tovább.
  Egyetemre így még a 8-10 milliós hitel is aprópénznek tűnik.

 • Nincs nevem
  De hiába romlik a forint és hiába fog mégjobban a jövőben is, attól még nem fog az adott egyén hasonló mértékben fizetésemeléseket kapni. A diákhitel pörög tovább, ami már 3-4 év alatt is elég sokat fog nőni. Inkább érdemes visszafizetni ha lehet minnél hamarabb.
 • Zabalint

  Ha nem is kap mindenki fizetésemelést, pláne nem infláció felettit, azért hosszútávon akár úgy, hogy munkahelyet vált, növekedni fog a bére, valószínűleg legalább az infláció mértékével.

  Plusz bármennyit is összeszed előtörlesztésre, azt nem éri meg kifizetnie, mert az állampapírok magasabb hozamot fizetnek, mint ez az 5%.

 • Zabalint

  “Egy átlagos főiskolás 1,8 milliót, egy egyetemett végzett 3,9 millióval keres többet évente, mintha nem tanulna tovább.”

  Hibás következtetés. Ezekből az adatokból csak annyit tudunk, hogy ennyivel keresnek többet, aki főiskolát, illetve egyetemet végzett, mint aki nem. Azt nem tudjuk, hogy aki főiskolát vagy egyetemet végzett, az mennyit keresne, ha nem végzett volna. Nyilván többet, de nem biztos, hogy ennyivel.


  Fizetésemelésekkel, váltásokkal a legtöbb embernek a tartós béremelkedése eléri az inflációt, ez a kamat meg a fele az inflációnak.

  De bértől függetlenül, ha havonta előtörlesztésre szánnál egy bizonyos összeget, jobban jársz, ha inkább állampapírt veszel belőle, és csak a kötelező minimumot költöd diákhitel törlesztésre. Legalábbis amíg alacsonyabb a diákhitel kamata mint az állampapírok hozama.

 • Belavoltam
  “Egyetemre így még a 8-10 milliós hitel is aprópénznek tűnik.”

  Anyam borogass. Adott egy palyakezdo huszoneves, aki rogton 10 millios adossaggal kezdi a felnott eletet. Csaladalapitas, lakas vasarlas, miegymas elott. Ja, tipikus apropenz.

 • Hopp Júlia
  Diákhitel kötvény vásárolható magánszemélyként? Hol forgalmazzák? Államkincstár kínálatában nincsen. Köszi!
 • Szabolcs2
  Zabalint

  Az egyéni helyzetek mindegyike más nyilván. De azt azért feltételezném, hogy aki villamosmérnöknek/közgazdásznak/tanárnak stb készül az hasonló helyen dolgozna végzettségtől függetlenül.
  Az átlag meg nem véletlenül átlag.
  De ha hibás a következtetés, akkor abból az következne, hogy jobb 40 évig érettségivel dolgozni, mint diplomával. Nem gondolnám. Vagy az, hogy a diploma nem ad lehetőséget a visszafizetésre? Ezt sem hinném.

  Belavoltam
  10 milliós hitellel és 1,5-2x akkor jövedelemmel. Igen, aprópénz. Legfeljebb 5 éven belül visszahozza az árát, ha tanulási céllal veszi fel valaki és tanul is mellé. Leegyszerűsítve: hitel nélkül számlákat kontírozol, végzettséggel főkönyvelő vagy. Betegápoló v. orvos. Stb.

 • RDLDR
  azt elfelejtettem mondani, hogy chf-Ben kapom a bérem. Így nem éri meg még akkor sem ha itt nem kapok kamatot a pénzemre, mert valószínűleg a forint több mint 5%ot fog romlani. Aztan vagy igazam lesz vagy nem, majd kiderül.
 • AA.

  “2020as adatok szerint
  Érettségizettek átlagbére: 370 e
  Főiskola: 524 e Ft
  Egyetem: 695 e Ft”

  Azért azt is bele kell számolni, hogy az érettségizettek munkaköreiben gyakoribb a feketézés, nem bejelentés, zsebbe fizetés.
  Akár alkalmazott az illető, akár vállalkozó.

  Kapásból többet ilyet fel tudok sorolni az ismertségi körömben: bolti eladó, sofőr, kőműves, villanyszerelő, fodrász, sminkes, sportoktató. És ha nagyon gondolkoznék, még biztos eszembe jutna pár.

  Róluk konkrétan tudom, hogy akik alkalmazottak, kapnak zsebbe kiegészítést, illetve akik vállalkozók, ők nem adnak számlát.

  Szóval a valóságban szerintem közel sincs ekkora szakadék, mint a hivatalos adatokban.

 • Tekintetes úr
  “Diákhitel kötvény vásárolható magánszemélyként?”

  Csak gondolatkísérlet, mert nem tudom a választ: miért akarnál olyat venni?

 • Zabalint

  Félreértesz. Nem egyedi esetekről beszélek.

  Hanem hogy azok a diplomások és nem diplomások nem ugyanazok az emberek eltérő végzettséggel. Feltehetőleg a képességekben is van statisztikai különbség. Tehát az alap állítasod, mely szerint ugyanazok ennyivel keresnének kevesebbet, nem következik ebből a statisztikából. Korreáció nem ugynaaz, mint ok-okozat.

  De mint írtam, egyetértek amit írsz, nyilván a diploma megtérül Magyarországon. Csk épp az érvelésed volt hibás.

 • Szabolcs2
  A korreláció elég erősen fennáll a végzettség és a fizetés között, ehhez nem kell hogy ugyanazok az emberek legyenek. A svájci és magyar átlagbért is össze lehet hasonlítani, pedig nem sok a közös elem.
  Vélhetően pontosabb lenne, ha kivennénk azokat a munkaköröket, amiknek nincs főiskolai, egyetemi szintje. De az átlag pont arra jó, hogy segítsen összehasonlítani. Nyilván csukott szemmel nem lehet kinyitni a felvételi tájékoztatót 20 évesen, hogy most akkor ezzel megduplázom a fizetésemet. De ha valahol elindultam, akkor nagy valószínűséggel ezzel számolok.

  AA.
  A felsorolt munkakörök még érettségihez sem kötöttek, szóval nem nagyon kell végiggondolni, hogy diákhitelt vegyenek fel. Nyilván felesleges is ha valaki jó fodrász.
  Diplomás feketézők is elég sokan vannak: orvos, ügyvéd, könyvelő, építész..

 • MG
  Én ezt nem értem. Ha a DiákHitel 5%, és a PMÁP 6.6%-ot fizet, akkor miért fizessem vissza a diákhitelem, amikor ugyanabból a pénzből PMÁP-ot is vehetek? Hol a hiba a számításban?
 • Hopp Júlia

  Magasabb hozam reményében. Pl ha úgy viselkedne mint egy rendes kötvény vagyis nincs csikicsuki (ld állampapír) cserébe több kamatot fizet akkor érdekelne
  Vagy az is egy indok hogy a befektető tudja mi történik a pénzével és értékítélete szerint jó célt szolgál vele stb.