Állampapír karácsonyi ajándékba

A hozzászólásokban merült fel a téma és úgy tűnik, sokan nem tudnak róla, ezért emelem ki egy külön posztba.

A postán lehet kapni papír alapú állampapírt, még az Állampapír Pluszt is.

Ez egy jó ajándék, ha valakit pénzügyi tudatosságra akarsz nevelni. Ha mégsem sikerül, bármikor ingyen visszaválthatja. 🙂

A legkisebb címlet a 10 ezer forintos.

További infók errefelé.

(Az új tulajodonosra valószínüleg engedményeztetni kell majd az értékpapírt a visszaváltáshoz, de erre ráérsz karácsony után is. Ezt kérdezd meg a postán.)

Share

40 hozzászólás

 • Dénes
  És úgy látom, hogy ismét működik az állampapír kalkulátor, használjátok 🙂

  https://kiszamolo.hu/allampapir-kalkulator-frissitve/

 • gertitorpe
  Tesóméknak pont jó ajándék lenne. Tudja valaki hogy mire van szükség ahoz hogy valaki másnak a nevére vegyek ajándékba?
 • Kiszamolo
  Kizárólag devizabelföldi természetes személyek vásárolhatják meg, illetőleg engedményezéssel átruházhatják egymás között.
 • Gépész_gyakornok
  Tiszteletem!

  Fél éve vagyok a blog lelkes olvasója, nagyon köszönöm az eddigi iránymutatást.
  Most felmerült egy gyors gyakorlati kérdésem, kérem aki elég tapasztaltnak érzi magát válaszoljon.

  Nagyon örülök a hírnek, kissé elkerülte a figyelmem eddig ez a postás lehetőség. Van 800ezer forintom, amit MÁP Pluszba szeretnék fektetni. Holnap nyitnék számlát, de nagyon félek, hogy az átfutási időkkel jövőre csúszom és esetleg addigra megszüntetik az eladást. Postán viszont azonnal tudnék venni 500ezerért, ezen azért bukom a 300ezer kamatát. Mekkora a valószínűsége, hogy rövid időn belül elkaszálják a MÁP Pluszt? Várjak nyugodtan egy hónapot és tegyek be számlára akár még több pénzt, vagy így év végén inkább rongyoljak be egy postára amíg lehet?

  Köszönöm a válaszokat! 🙂

 • worldwar2
  Gépész_gyakornok

  Már régebben nyitottam, de akkor a számlanyitást követően (értsd: papírok aláírása) azonnal aktív lett a számla, és pár percen belül lehetett jegyezni, venni a Webkincstáron.

 • Zsolt
  @gepesz_gyakornok Ezen ne stresszelj szerintem. Bőven fogsz még tudni vásárolni belőle januárban. Én a helyedben hagynám ezt a papíros formát, ez inkább kevésbé tudatos emberek számára készül szerintem, akik csak a papírban hisznek.
 • Szabolcs
  Gépész_gyakornok
  2019-12-19 at 10:03

  Holnap nyiss számlát, és fizessd be a 800-t jegyzésre.
  Én nagyon kicsire adnám a megszüntetés esélyét.

 • Bence
  Gépész_gyakornok
  2019-12-19 at 10:03

  Fentebb írták már, de szerintem se mvalószínű, hogy egyik napról a másikra megszüntetnék a terméket.

  Ettől függetlenül ha mindenképp papír formában szeretnéd megvásárolni, nem veszted el a 300.000Ft kamatát, hisz nem csak 500.000Ft-os címlet létezik belőle. Múltkor vásároltak nagyszüleim, ha jól emlékszem ajánlottak 100.000Ft és 1.000.000Ft-os címleteket is.

 • Beszámoló
  Webkincstáron mikor fogok tudni venni/jegyezni PEMÁP-ot (eurós máp)?

  Most se venni se jegyezni nem lehet?

  Hol van leírva, hogy mikor fogok tudni venni/jegyezni PEMÁP-ot

 • Okos titánka
  Ajándékba nem adnám, ez kb ugyanaz, mint pénzt adni. Elég snassz.
  De mondjuk van otthon 500K forintom, mert szeretem, ha van kp-m is valamennyi.

  Ha otthon van, akkor nem fizet kamatot.
  Tegyük fel ezt befizetem a bankszámlámra, bankkártyával veszek belőle MÁP+t, és 3 hónap múlva kell a pénz, akkor 4375Ft kamatot kapok.
  A pénzfelvétel díja, hogy újra kp legyen belőle meg 3150Ft.
  Hát akkor inkább nem fizetem be és tartogatom otthon.

  De jó ötletnek tűnik a postán venni ilyen papírt, ami kamatozik és bármikor kp-ra váltható. Így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

 • Szabolcs
  Bence
  2019-12-19 at 11:36

  10.000-es a címlet

 • Bence
  Szabolcs
  2019-12-19 at 15:22

  Nem 10.000-es a címlet, maximum ezekszerint van belőle ekkora is. 500e és 1m címlet biztosan van, és ha jól emlékszem 100 is. Ezekszerint akad kisebb még.

 • Péter
  Az elmúlt 2 napban én sem tudtam valamiért, most viszont sikerült venni, holnapi értéknappal. Próbáld meg megint!

  Lehet, hogy a kamatfordulóval függ össze (dec. 21.), vagy volt hír, hogy rábocsátás történt. Esetleg azzal…

 • chaba54
  Államkincstárban nyitottam értékszámlát.Ezután otthon (csak Pc-t használok) beléptem a Webkincstárba. ott lehet jegyezni állampapírt. Most csak 1 éves és az 5 éves PMÁP + vásárolható. A többi állampapírt megszüntették. A kincstárjegyek megmaradtak. Az éves papír 3% kamatot fizet, a plusz fél évig 3,5%, utána hozzáteszik és folytatódik a menet, de már 4%-al. A plusz 1Ft-os címletben van, tehát bármikor jegyezhetsz. Jegyzés hetente. Péntekig kell jegyezni a következő heti papírt. Úgy számolnak, hogy alapból 99,75% -ról indul a napi emelés, ami kb. napi 1 ezrelék. Bármikor feltörhetek belőle annyit, amennyire szükségem van, és azonnal utaltatom bankszámlámra. Saját számlára ez is ingyenes, mint minden ezzel kapcsolatos. A bankszámlámról kártyával szintén ingyen ki vehetek pénzt. Ez számla függő. Nekem olyan a bankszámlám, hogy DirektNeten mindent ingyenesen tudok végrehajtani.
 • stiny

  1, bármikor
  2,lehet venni
  3,nem tudom, hol van leírva,de belépsz a webkincstár fiókodba és ha akarsz,veszel
 • zozoka
  Bocs, ide is irom, mert a november vegi “TBSZ számla és állampapír” tema kommentjeit aligha hiszem, hogy olvassa meg valaki.

  Iden jar le a 2014-es TBSZ-em, nyitottam egy uj 2019-es TBSZ-t, es rendelkeztem rola, hogy minden papirom keruljon at ra.

  Az ugyintezot megkerdeztem, hogy a TBSZ-rol adhatok-e el allampapirt, anelkul, hogy megszunne a TBSZ. Azt mondta nem, semmilyen uj tranzakciot nem kezdemenyezhetek, csak a kamatokbol vasarolhatok allampapirt, maskulonben megszunik a TBSZ szamla. Bar nem talaltam sehol leirast, ami ezt cafolna, de jol sejtem, hogy hulyeseget mondott? A TBSZ-rol kifele nem lehet tranzakciot kezdemenyezni, de a TBSZ-en levo poziciomat akkor nyitom es zarom, amikor azt akarom. Legyen az allampapir vagy barmi mas. Emlekeim szerint tavaly adtam is el egy rahedli BMAP-ot es vettem helyette PMAP-ot, megsem szunt meg a TBSZ.

 • zozoka
  Ha a 2014-es TBSZ-rol mar ugy rendelkeztem, hogy minden keruljon at a 2019-es TBSZ-re december 31-en (tehat nem egyenkent papirokrol rendelkeztem), es most megis szeretnek par rossz kamatozasut visszavaltani, majd ujat venni helyette, akkor ezt megtehetem meg a 2014-es TBSZ-en? Arra gondoltam, hogy lehet, hogy a 2014-es TBSZ jelenlegi allapotara vettek fel a rendelkezest, es inkabb kesobb, mar csak a 2019-es TBSZ-en kellene varialjak, nehogy aztan sima ertekpapirszamlara keruljenek at emiatt az ujonnan (a rendelkezes utan) megvett papirok.
 • Péter
  titánka

  Azért van megoldás arra, hogy ne legyen díja a készpénzfelvételnek. Már ha egyáltalán elkerülhetetlenül szükség van egyszerre a készpénzre. Ugye ott a kötelező ingyenes felvétel 150 ezerig + Revolut + Curve + Monese, mindegyik ingyenes, mindegyikkel vehetsz fel pénzt ingyen. Ha tényleg annyira kell az a készpénz, nekem mondjuk nincs már pénztárcám, mert nem látok készpénzt 1,5 éve. Ahol nem fogadják el, ott nem vásárolok.

 • Beszámoló

  Köszönöm az infókat.

  Képzeld el, hogy nekem a webkincstárba napok óta nincs PEMAP (egyszerűen nem volt)

  Aztán a válaszod követően beléptem a webkincstárba és csodát láttam ottvolt a PEMÁP 2022/X_EUR és venni is lehetet.

  Köszi, hogy elintézted..

 • headset

  Lehet, hogy azért nem kaptál választ, mert a történeted érthetetlen elemeket tartalmaz. Valóban azt mondta az ügyintéző, hogy semmivel nem kereskedhetsz? Miféle ügyintéző ez? Egy bróker, vagyis adásvétellel megbízott alkalmazott? Vagy egy bankfióki általános hivatalnok?

  No, mindegy.

  Egy magyarázatot tudok elképzelni: Ha nem az ÁKK-nál van a számlád, hanem egy banknál, akkor csak úgy tudod eladni az államkötvényeket, ha a bank megveszi. Ha a bank ezt nem akarja vagy nem jogosult, akkor el kellene transzferálni a kincstárhoz, ami a TBSZ feltörésével járna.

  Ha az összes érték továbbvitelére adtál megbízást, akkor az a dec 31 állapotra vonatkozik. Addig a T+2 szabály figylembevételével kereskedhetsz. De módosítással részleges megbízást is adhatsz és az eladásra szánt kötvényeket átviheted a normál számlára. Ahonnan már szabadon (de nem ingyen) átteheted az ÁKK-ba és eladhatod

 • Hudi
  Általánosságban:
  – az állampapíroknál a MÁK a forgalmazást (mind a vételt, mind az eladást) a kamatozási nap környékén (előtte pár banki nap) felfüggeszti (pl. 0%-os árfolyam lesz kiirva), ekkor a vételi lehetőségek között meg se jelenik (az egyébként forgalomban lévő) értékpapir
  – a megbizási időpont, a birtoklási időpont és a tulajdonlási időpont nem ugyanaz (tipikusan az interneten munkanapon 16:00 után megvett állampapirt már következő banki naptól tulajdonolod, de csak rá következő munkanaptól birtoklod). Az esetek egy nagy részében a kamatra már előre is kiadhatsz rendelkezést
  – PEMÁP-oknál nem csak a magyar banki munkanapok számitanak hanem “külföldi naptárak is” és kicsit jobban csúszhatnak a dolgok mint egy HUF állampapirral
  – PEMÁP-ból tipikusan 1 féle aktuális (a MÁK-ban 1 félét tudsz megvenni az adott napon), de persze több is van forgalomban
 • Gauchos
  Sziasztok!

  A Postán kártyával is lehet venni ilyen papír alapú MÁP+-t vagy csak készpénzzel lehet fizetni?

 • jurta
  Tudom, megragadom a cikk lényegét, meg aki ilyet akart, többnyire már megvette…

  Igen régen, talán kora huszonéves koromig időnként adtam nevelő célzatú ajándékokat (nem is véve észre, mit csinálok), de már jó ideje rájöttem, hogy ha csak nem 12 évnél fiatalabbnak szánjuk, színtiszta pazarlás, ezen felül a másik életébe való beleszólásnak egy szerencsétlen és tiszteletlen módja is lehet.

 • Hudi
  @beszamolo:
  Általánosságban:
  – az állampapíroknál a MÁK a forgalmazást (mind a vételt, mind az eladást) a kamatozási nap környékén (előtte pár (2?) banki nappal) felfüggeszti (pl. 0%-os árfolyam lesz kiirva), ekkor a vételi lehetőségek között meg se jelenik (az egyébként forgalomban lévő) értékpapir
  – a megbizási időpont, a birtoklási időpont és a tulajdonlási időpont nem ugyanaz (tipikusan az interneten munkanapon 16:00 után megvett állampapirt már következő banki naptól tulajdonolod, de csak rá következő munkanaptól birtoklod). Az esetek egy jó részében a kamatra már előre is kiadhatsz rendelkezést
  – PEMÁP-oknál nem csak a magyar banki munkanapok számitanak hanem “külföldi naptárak is” és kicsit jobban csúszhatnak a dolgok mint egy HUF állampapirral
  – PEMÁP-ból tipikusan 1 féle aktuális (a MÁK-ban 1 félét tudsz megvenni az adott napon), de persze több is lehet szabad forgalomban
 • Hudi
  :
  – igen, általánosságban hülyeséget mondott (nem tudok róla, hogy az utolsó pár nap más lenne)
  – amikor (irásban) rendelkezést adsz, akkor ott szerepelni-e kell hogy melyik (al)számládra vonatkozóan (TBSZ2014 vagy TBSZ2019 vagy sima). Ha a megbízás TBSZ2014-re szól, akkor elég nagy esélyt látok rá, hogy nem mindig egyértelmű, hogy mit is szeretnél, ezért szerintem korrekt helyen dec 31-el törlik a megbízást
  – ha online adod a megbizast (pl WEBKINCSTAR) akkor a rendszer úgy kalkulál hogy a nem lesz felfordulás és a következő pár banki/tőzsdei munaknap rendben lezajlik, igy pl. dec 23 és dec 30 munkanap, és bár általában nem de idén SZVSZ dec 31 is munkanap , amit ezeken (ezekre) a napon le tudsz boltolni azok lesznek az évfoduló alapjai
  – ha a “minden átkerül” marad érvényben akkor a pénzügyi egyenleg is átkerül, ha “minden értékpapír” akkor csak azok amik épp értékpapír
 • Andrew-andrew
  Szerintetek ha vesz az ember ilyen állampapír a postán van arra lehetőség hogy vissza valtásnál bank számlára kérem a pénzt?
  Csak azért érdekel mert sokszor kapok készpénzt és elég macera berohangálni a bankba. Így ezzel megoldható lenne hogy a számlámra kerüljön a pénz. A posta itt van a szomszédban bank meg 30 km-re. Igazából beraknám a postán és amikor kell kérnem az utalást.
 • Gond a papírral
  Sziasztok!
  Ha valaki rendelkezik papír alapú kincstári takarékjeggyel, de ez az illető váratlanul meghal, viszont a leendő örökös tudja, hogy volt ilyene a néhai rokonnak (ha azóta be nem váltotta még életében), de nem találja azt meg, akkor ha a hagyatéki eljárás során ezt közli a közjegyzővel, akkor az államkincstár vagy a posta kiadja neki az információt és felvehetővé válik majd az összeg is, anélkül, hogy a papír meglenne?
  (tudom, hogy egy fénymásolatot kellene róla tartani egy megbízható személynél, vagy az örökösnél, de utólag mindenki okos)
 • zozoka
  @headset: koszi. Igen, a Vaci uti MAK egyik ugyintezoje valoban azt mondta, hogy TBSz-en levo allampapirt nem lehet visszavaltani, mert akkor megszunik a TBSz. Gyanus volt, hogy nem a legelesebb kes a fiokban, mert egy masik kerdesemre is (ertekpapir szamlan mar meglevo allampapirt TBSZ2019-re at tudom-e helyezni) – amire sejtettem a nemleges valaszt, de azert megprobalkoztam – a valaszt egy kollegajatol kerdezte meg. Lehet, hogy csak mostanaban kezdett, nem tudom. De mar megtanultam, hogy mindig tobb forrasbol kell tajekozodni. Persze a legjobb lenne atbongeszni a TBSz-rol szolo 1995. evi CXVII. szemelyi jovedelado torvenyt, csak van vagy 100 oldal.
 • Gépész_gyakornok
  Köszönöm a válaszokat, annyira megnyugodtam, hogy elmentem szabadságra, majd januárban megpróbálok egy nagyobb összeget. Jó pihenést mindenkinek!..
 • headset
  a papírral
  “valaki rendelkezik papír alapú kincstári takarékjeggyel…
  az örökös … a hagyatéki eljárás során ezt közli a közjegyzővel, akkor az államkincstár vagy a posta kiadja neki az információt és felvehetővé válik majd az összeg is, anélkül, hogy a papír meglenne?”

  Szerintem, ha a hagyatéki leltárba felveteted, akkor a közjegyző ugyanúgy le tudja ezt kérdezni az államkincstártól, mint amikor egy banki számláról csak annyit tud az örökös, hogy melyik bankban van.

  Utána -a hagyatéki végzés birtokában- közjegyzői eljárással bejelentheted a kincstárnak, hogy elveszett és várakozási idő után kifizetik.

  forrás: allampapir.hu/allampapirok/KTJ

 • róka
  titánka
  “Tegyük fel ezt befizetem a bankszámlámra, bankkártyával veszek belőle MÁP+t, és 3 hónap múlva kell a pénz, akkor 4375Ft kamatot kapok.”

  ha 3 hónap múlva veszed ki akkor nem kapsz kamatot. Sőt mivel nem évforduló+5nap-on vetted fel még lejön 0,25% kezelési is.

 • Péter
  @róka

  Ezt rosszul tudod, a MÁP+ 1 hónap után is fizet kamatot, bármikor kiveheted és részarányosan megkapod az addig összegyűlt kamatot.

 • Matetoth

  Kap kamatot, miert ne kapna (vagyis az eladasi arfolysm lesz magasabb a neverteknel. Koltsege meg a 0,25% plusz, ha van, skkor kiutalasi koltseg.
 • róka
  @péter,
  Ez így van a webkincstári MÁP+ nál de nem a _nyomtatott_ postai MÁP+ esetében. Ott csak az első két félév és utána évforduló esetén van kamat.
 • Attila
  Sziasztok!

  Az OTP Banknál vezetett TBÉSZ14 számlám 5. éve 2019 utolsó napjával megszűnt.Mivel nem újítottam meg, így ha jól tudom, akkor automatikusan megszüntetésre került, és a meglévő A sorozatú Ingatlanbefektetési jegy átvezetésre került egy összevont értékpapírszámlára.Az „A” sorozat visszaváltási jutaléka 0,5%, de maximum 5 268Ft.Arra gondoltam, hogy visszaváltanám,és az Államkincstárnál vennék MÁP Pluszt.Találtam egy cikket miszerint 2020-tól Nem kell tranzakciós illetéket fizetni jövőre, ha valaki az államkincstárba utal át egy bankból pénzt annak érdekében, hogy ott állampapírt vásároljon – derül ki a parlament elé beterjesztett törvényjavaslatból.

  napi.hu/tozsdek-piacok/2020-kincstar-posta-tranzakcios-illetek.685582.html

  Nincs számlavezetési díj,Kiutalás természetes személy számlájára 0%,Telekincstár,Webkincstár 0 Ft.
  Van a dolognak valami buktatója?

 • headset

  “Az OTP Banknál …Nem kell tranzakciós illetéket fizetni jövőre, ha valaki az államkincstárba utal át egy bankból pénzt”

  Szia!

  Valóban nincs tranzakciós illeték, ha az ügyfél a bankszámlájáról a saját államkincstári számlájára utal. De a tranzakciós illeték a bank kötelezettsége, nem az ügyfélé.

  Ezért a számládra vonatkozó kondíciókból derül ki, hogy mennyi az átutalási díj. Ha csak annyi szerepel, hogy x+0,3%, akkor fizetned kell. Ha a kondíciós lista azt mondja, hogy x+tranzakciós illeték, vagy lábjegyzetben fejti ki ugyanezt, akkor nem kell.

 • headset

  Kiegészítésül annyit, hogy befektetési számláról nem utalhatsz pénzt közvetlenül az államkincstárba, előbb át kell vinned a lakossági folyószámládra.

  Ezt úgy lehet megkerülni, hogy az OTP-nél 2020-as TBSZ-t nyitsz, arra befizeted, átviszed a TBSZ-t a kincstárba, feltöröd és megveszed a MÁP Pluszt-t. (A befektetési számla idegen bankos HUF átutalási díját itt is ki kell fizetni.)

  Vagy azt is lehet, hogy az OTP-nél veszed meg a MÁP Pluszt-t és az értékpapírt transzferálod át. (Transzferdíj.)

 • headset
  @róka
  “Ez így van a webkincstári MÁP+ nál de nem a _nyomtatott_ postai MÁP+ esetében. Ott csak az első két félév és utána évforduló esetén van kamat.”

  Tévedés.

  ISMERTETŐ A MAPP/2019 SOROZATSZÁMÚ, NYOMDAI ÚTON ELŐÁLLÍTOTT, MAGYAR ÁLLAMPAPÍR PLUSZ ELNEVEZÉSŰ ÁLLAMKÖTVÉNYEK BELFÖLDI NYILVÁNOS FORGALOMBA HOZATALÁHOZ:
  “a Magyar Állam … kötelezettségvállalása arra, hogy a Magyar Állampapír Plusz névértékét és előre meghatározott KAMATÁT a megjelölt időben és módon teljesíti, illetve megfizeti.”
  “A Magyar Állampapír Plusz futamideje alatt bármikor visszaváltható… . A visszaváltással a Magyar Állampapír Plusz lejárttá válik.”
  “Az adott kamatperiódus első napja és utolsó napja közötti visszaváltás esetén négy tizedesjegyig számítva meghatározásra kerül az adott kamatperiódusban a visszaváltás napja szerint időarányosan járó kamatösszeg…”

 • Ildikó70
  @róka Nekem hétfőn a nyomtatott postai MÁP+-ról is azt mondták, hogy bármikor felvehetem, kamatot fizetnek. De ha nem a megjelölt 5 napban veszem fel akkor levonnak 0,25%-ot – milliónként 2500 Ft-ot. Egyébként napi kamatozás van.
 • Névtelen
  Nem is tudtam, hogy nemcsak adómentes, hanem örökösödési illeték sem terheli!