Társasági adó csökkentése 9%-ra

A mai nap híre, hogy a társasági adót 9%-ra csökkentik, az eddigi 10 és 19%-ról. A nagyobb kulcsot 500 milliós eredmény felett kell alkalmazni, ez kevesebb mint 1.300 vállalatot érint Magyarországon.

(Ezek cégek pedig vagy kaptak eddig is komoly kedvezményeket, vagy éppen ellenkezőleg gyakran többet fizettek be ágazati különadókba, mint társasági adóba. Csak a példa kedvéért most nagy csinnadrattával bejelentették, hogy az internet áfáját leviszik 18%-ra. Azt nem tették hozzá, hogy a kábelszolgáltatók továbbra is fizetnek különadót minden méter kábel után. Ha azt eltörölnék, sokkal olcsóbb lehetne a vezetékes internet, mint pár százalékos áfacsökkentés miatt. De ott van a mindenféle bankadó, távközlési adó és sok minden más is.)

Vagyis valójában annyi történt az átlag cég életében, hogy 10-ről 9%-ra csökkent a társasági adó. Sajnos ez csak töredéke a cégek adózásának, mert rengeteg más címen is kell még adózni, ott az iparűzési adó, ami sok cégnél több, mint a társasági adó, az osztalék felvétele után fizetendő adó és az EHO, a 27%-os áfáról és cégautó-adóról és társairól nem is beszélve. (Az áfát és egyéb adókat figyelmen kívül hagyva egy átlagos kisvállalkozó durván 30%-ot adózott a jövedelme után, mire a zsebében volt a megtermelt haszon. Ez most 29%-ra csökken. De ha lakosságnak értékesít áfával, akkor az adóterhelése 51%, ez most 50%-ra csökken. Nem csoda, ha örömtáncot lejt a hatalmas könnyítés miatt.)

Egy látványos, de igazából jelentéktelen adócsökkentésről van szó, amit jól lehet kommunikálni, hogy nálunk a legalacsonyabb a társasági adó Európában (eddig Bulgária vezetett 10%-os kulccsal). Arról meg mélyen hallgatni kell, hogy nálunk csak a fizetendő adóteher töredéke maga a társasági adó, majdhogynem a legjelentéktelenebb tételek egyike, míg sok országban nem kell még további pénzeket befizetni ötvenféle jogcímen.

Komoly cégeket biztos nem fog idecsábítani az adókulcs-csökkentés (sokkal fontosabb a képzett munkaerő és a kiszámítható jogi környezet, de akár a kialkudható állami támogatás mértéke is), bár arra jó lehet, hogy multicégek itt akarják leadózni a máshol megtermelt jövedelmüket. (Ez akár kompenzálhatja is a kieső adóbevételeket, gondoljunk csak a GE által itthon befizetett hatalmas adóra.)

Mindegy, az adócsökkentés még mindig jobb, mint egy adóemelés, de ez nem az a normalizálás és az államháztartás rendbetétele, amire várunk lassan harminc éve.

Share

81 hozzászólás

 • Zabalint
  Én arra gondoltam, hogy ezzel kapcsolatban esetleg nem éri meg multiknak az EU-n belül ide papirozni a nyereségüket?
 • gaborr
  amire jó lesz, hogy nem kell több céget fenntartani és figyelni az 500milliós határra, nem kell trükközni, mehet egy cégbe az egész. figyeld meg mennyi olyan cég lesz majd amelyik hirtelen átlépi az 500m-et 🙂 persze csak ha lesz rá valamiféle statisztika, lehet nem fognak ilyet kiadni.
 • joska87
  Ugyanaz a duma mint az szja-val hogy csak 16% (vagy 15 mar, nem emlekszem). De kozben elegansan nem emliteni hogy ott figyel meg a munkaadoi jarulek (talan 27%), a TB es egyeb levonasok alkalmazotti oldalon. Ami a dobbenet, hogy sokan azt hiszik csak az szja az ossz. levonas a berukbol. Azaz valoszinu soha nem neztek meg a sajat fizetesi papirjukat sem. Vicc.
 • Családfő
  joska87, igazad van, hogy magas a járulékok aránya a munkabéren. Ha viszont megnézel mondjuk egy 2009-es fizetési papírt, ott még az SZJA sem 15%, hanem a munkabér egy részére akár 36, sőt 40%. Na, az volt ám az igazi döbbenet meg vicc.
 • akk
  Vajon az egyéni vállalkozók 10%-os vállalkozói adója is 9%-ra csökken ezzel párhuzamosan?
 • Jóska Pista
  Emlékszem olyan időkre, mikor a TA, osztalékadó stb elvitte az eredmény 40-45%-át.
  Most elvisz kb. 25%-ot.

  A durva, hogy míg eljutunk az eredményhez, az önkormányzatok majdnem gatyára vetkőztetnek. Van olyan bérbe adott ingatlanunk, ahol az ingatlan adó elvisz 5 havi bérleti díjat. Ehhez képest az iparűzési, az aprópénz.

 • Adócsaló vállalkozó
  Anno nekem is volt egy emberem, aki azért mondott fel, mert szerinte túl sok mindent vonok le a fizetéséből, pedig csak 16% az adó…
 • Géza
  @Jóska Pista láttam már olyan hirdetést, hogy ingyen kiadják a helyiséget (alagsori, alapvetően raktárnak használható), csak az ingatlanadót kell fizetned. Szóval annak a tulajnak a bérleti díj 100%-át viszi el az adó (ha ki tudja adni), úgyhogy Te még jól jársz 🙂
 • kritizator
  Anno nekem is volt egy emberem, aki azért mondott fel, mert szerinte túl sok mindent vonok le a fizetéséből, pedig csak 16% az adó…

  Lehet, hogy nem az adót kevesellte, hanem amit a kezébe kapott???
  (Esetleg nettó 70-90 eFt-ot???)

 • Fairy
  “bár arra jó lehet, hogy multicégek itt akarják leadózni a máshol megtermelt jövedelmüket” – nekem is ez jut eszembe róla. Az az 1300 cég fog jelentősebb nyereséget realizálni itt, amivel akár növekedhet is az adóbevétel.
  Jah, arról se feledkezzünk el, hogy közben növelik a minimálbért, amivel az azután befolyó adók és járulékok is nőnek – a legszegényebbek és a kisvállalkozások kárára.
  Szépen látszik a kettőből, hogy mi is a fontos a kormánynak, és mi nem.
 • Krisztián
  Közeleg a választások szelleme. Váltógazdaságban első két év megszorítás, második két év osztogatás. Most annyi a különbség, hogy nem lesz váltás… :)))
 • Én is akarok kommentelni
  Volt egy kisebb ünneplés nálunk a cégnél, szóba került a jövő év. A főnök kerek perec kimondta, hogy mivel idén kaptunk béremelést, jövőre csak az idei inflációval (0,4%?) fogja emelni a béreket. Ennyike. Ha a járulékcsökkentésnek a feltétele egy elvárt béremelés lesz, akkor köszöni de nem kérik majd a csökkentést (ami x éve volt elvárt béremelés, azt se tették meg).
  Azért keleten el kell fogadni, hogy ha nincs kikényszerítve törvényileg a béremelés, akkor az nagy eséllyel nem is lesz.
 • Én is akarok kommentelni
  @Jóska Pista:
  Akkor annál az ingatlannál rosszul volt megállapítva a bérleti díj mértéke. Ha az amortizációt, adókat stb. levonjátok, akkor kijön hogy azon a bérbeadáson buktatok (értsd ha eladjátok és csak állampapírt vesztek jobban jártok).
 • Családfő
  @Én is akarok
  Amíg talál megfelelő(!) munkavállalót a mostani bérért, butaság lenne emelnie. Ha nem talál, akkor fog. (Vagy bezár, elköltözik stb.)
 • Tibor
  is akarok kommentelni: na erre talaltak fel boldogabb orszagokban a szakszervezetet. Fonoknek pedig meg kell mondani, hogy a beremeles az nem csak az inflacio ellensulyozasara van, hanem az egy ev tobblettapasztalat ellentetelezesere is.
 • Bence
  Járulékot kellene inkább csökkenteni, de drasztikusan. Azt is megígérték, lesz belőle valami? De nem néhány százalékponttal, hanem érezhetően: alapblog.hu/legyen-vegre-komoly-jarulekcsokkentes-magyarorszagon/

  Alapblogot kéne olvasnia a kormánynak, ott igazi közgazdászok már leírták sokszor, hogyan lehetne rendbe tenni a gazdaságot: adócsökkentés, bürokrácia csökkentés, korrupció visszaszorítása, jogrend megszilárdítása, hosszú távra tervezethő jogi környezet kialakítása, piaci verseny liberalizációja, állam visszaszorítása minden téren, kisebb állam stb. Mint Észtországban. Működő receptek vannak az orrunk előtt, drágalátos kormányunk mégsem csinálja.

 • B.Csaba

  Es a szukulo piacot mi ellensulyozza? Mar 5-10 fos vallalkozasokban is keresik a “felesleges” munkaerot, pedig annyi ember azert kell. Mar ha nem Te vagy a haziszappanfozomikrovallalkozasaminagyonszuperstartup
 • Panasonic
  Vicces, hogy az 500 milla feletti adoalappal rendelkezo cegek 7 szazalekos adocsokkentese kapcsan mindenkinek a multik jutnak eszebe, pedig tobbseguk a munkahelyteremto tamogatasoknak, transzferaraknak koszonhetoen eddig is megoldotta valahogy. Bezzeg az eutamogatasbol, allami appanazsbol tularazott kozbeszerzeseken gazdagodo oligarchak most minden milliardbol 70 millioval tobbet tudnak visszaosztani a gazdaknak.
 • Axus
  Eközben:

  A tranzakciós adót is át akarják úgy alakítani, mint a trafiktörvényt. A nagyokkal többet fizettetnének a hitelezés felfuttatásával. A haverok által futtatott kis bankok és a takarékok pedig leírhatnák az adó egy részét.

  vg.hu/penzugy/csokkenhet-a-tranzakcios-illetek-477920

  De a készpénzes terminálokra ráköltenek egy jelképes összeget, ami alig fogja csökkenteni a készpénz mennyiségét a gazdaságban. Tipikus látszatintézkedések.

 • B.Csaba

  Ez valóban eszembe sem jutott…

  De a kommented alapján nekem is beugrott valami: sok 500m Ft-os bp-i céget ismerek, van köztük kereskedő és szolgáltató is (IT). Jópofa hogy 500m Ft-ra számoljátok az adócsökkentést, de “sajnos” ez nem igaz, mert az 500m Ft-ból csomó megy árura, bérekre, stb. Az év végi nyereség 15-50m Ft. Na ennek az adója csökken. Szép is lenne ha a bevételre lenne/lett-volna 9-15% adó…

  Szóval ez egy jó marketing a kormány részéről, de nem sok. Ami a mi cégünknél (ahol dolgozom) észrevehető lenne a 150e-500e Ft-os bérsáv bármelyik szintjén: 15%-os ÁFA, teljes adóteher 25-30%-kal csökkentése (500e nettónál ez 120-150e Ft-ot jelentene). Az ennél kevesebb az csak pár ezer Ft, attól nem kezdenek el fogyasztani. Hála az égnek egyik kolléga sem nézi, hogy marad-e hóvégére… (bocsi, kijött belőlem!)

 • akk
  Szocho-t csökkentik 4%-al, ami tök jó, de vajon mi lesz ennek a fedezete?
  A szocho-ból a mostani nyugdíjasok nyugdíját fizetik, de ha ez az összeg lecsökken miből fogják a különbséget + 2017 évi nyugdíjemelést fizetni? valahonnan el kell hozzá venni …
  csak elgondolkodtam …
  Szerintem reálisan gondolkodva a nyugdíjakat is csökkenteni kellene, sőtt:
  A legjobb az lenne ha megszüntetnék a nyugdíjat és nem vonnának se szocho-t se nyugdíjjárulékot.
 • Dani2

  Zsiday nem egy nagy elme, amikor számokról, közgazdaságtanról, politikáról van szó.
  “egyértelmű, hogy 30-50%-kal azonnal csökkenteni kellene a munkát terhelő járulékokat”
  Ja, tök egyértelmű… De akkor miért nem tette meg még ezt senki? Ha ennyivel csökkennek a járulékok, vajon mivel pótolják a kiesést? Vezessenek be vagyonadót (a semmit sem érő falusi házakra, az éppen hogy kiköhögött hiteles városi lakásokra)? Emeljék az égbe a minimálbért (pápá viktor álma, az olcsón dolgozó rabszolganép a gyárakban)? Szüntessék be a korrupciót (haha, mikor az élteti a mocskos politikusokat)? Emeljék a világrekord áfát?
  Valamit ki kellene találni, mert az összes járulék 30%-os csökkentése (mondjuk 28,5%-ról 20%-ra munkáltatói és 18,5%-ról 13%-ra munkavállalói oldalon) több mint 1500 milliárdos lyukat ütne a költségvetésen…
 • Kiszamolo
  Dani2, a válasz a kiadási oldal rendbetétele lenne.

  Azt kellene 20%-kal csökkenteni, ez az, amit eddig egyetlen kormány sem csinált meg. Bezzeg a többi kelet-európai országban. El is húztak mellettünk.

 • Luca Brasi

  Komoly onbizalmad lehet, ha Zsidayt fikazod.
 • Feri78
  A sok jó cikk között időről időre becsúszik egy politikailag elfogult anyag, a szerző ellenszenve a kormány iránt érezhető. Ami nem probléma, a saját blogodon arról írsz, ami szimpatikus, de nem objektív a cikk: úgy éreztem, hogy ha olyat valósítottak volna meg, amit előző nap még talán jó ötletnek tartottál volna, az is kapna egy kis kritikát. De ez csak az én frusztrációm, elnézést.
  🙂

  Számomra megmosolyogtató, amikor politikusok és gazdasági szakemberek úgy nyilatkoznak arról, mit gondol a “befektető”, hogy soha nem dolgoztak nagyvállalat felsővezetésében, nem ismerik ezt a világot. Én hosszú ideje MO-i multicégek anyavállalataival dolgozom péngügyesként és pontosan tudom, milyen felületesek a döntéseik. Számuka a 9% TAO abszolút hívószó lesz, működni fog.

  Jellemző rájuk, hogy most azt mondják, 500 MHUF-ig 12% a corporate income tax (társasági adó): 10% TAO + 2% HIPA.

 • Kiszamolo
  Feri78, én eddig minden kormányról azt mondtam, hogy semmit nem csinált, mint a saját pecsenyéjét sütötte, az országot meg hagyta lerohadni.

  Nálunk még soha nem voltak valódi reformok, csak ilyen parasztvakítások, mint ez is.

  Orbánt nem szerettem soha azért, mert mindig a demokrácia ellen a saját hatalmát erősítette, de reméltem tőle, hogy közben azért valami jót az országgal is fog tenni, főleg ha már kétharmada volt.

  Na, milyen reformok történtek az elmúlt hat évben? Semmi.

  Maradt a túladoztatás és a bődületes kiadási oldal.

  Az állami bürokrácia még nagyobb is lett, mint valaha volt, a nyugdíjasok már nem csak 13. havi hanem 14. havi nyugdíjat is kapnak, stb.

  De ennek semmi köze ahhoz (sajnos) hogy most éppen ki uralkodik.

  A szubjektív, de szakmai véleményem az, hogy ez csak parasztvakítás.

  Csökkentjük az internet áfáját, meg egy százalékkal a társasági adót. Ezek csak a választási kampányban mutatnak jól a plakátokon, egyébként csak egy vicc.

  A Katát sem sikerült jól megcsinálni. Kevés embernek túl jó lett (nekem is), mindenki más szív tovább és marad az általános adóelkerülés.

 • antenna
  Az éppen aktuális kormányra eddig csak elmarasztalót lehetett mondani, felelős gondolkodással. Mindegyik veri a mellét, hogy mekkora Jani (elnézést a Jánosoktól), aztán mi meg állunk ugyanabban a langyos vízben évtizedekig. 3 (4) dolog viszi előre a magyar gazdaságot: a külföldön dolgozók által hazautalt pénz, az autógyárak és az uniós források (4.: a jó időjárás, amikor húz a mezőgazdaság). Na most, ezek közül egyik sem pártunk és kormányunk érdeme. Egyik nap jött a hír, hogy belassult az üstökösként száguldó magyar gazdaság. Másnap jött a hír, hogy belassultak a németek. Pártunk és kormányunk szerint mi lassítottuk be Európát, ami persze stratégiai és átmeneti, a még nagyobb növekedés érdekében. De én inkább úgy mondanám, a németek lassítása b@szott orrba bennünket is… Erre szoktam mondani, hogy lepkefing vagyunk a tengeri viharban.
 • Dani2
  brasi

  Nem kell ahhoz nagy önbizalom, hogy őt fikázzam. Sajnos a postjainak nincsen súlya, nem támasztja alá őket semmivel. Nem szórakozik számításokkal, csak leírja, hogy mi lenne a jó – komolyan, mintha egy 10 éves gyerek írná a szövegeit.


  Azért a kiadási oldalt 20%-kal csökkenteni elég kemény dió lenne 🙂 Azt hiszem, már 10%-nak is örülnénk. A kérdés, hogy a bürökrácia leépítése vajon elég lenne hozzá? Még milyen lépéseket lehetne tenni?

 • Feri78

  A Fidesz mulasztása, hogy Gyurcsány ötletét, az egészségügy privatizációt megfúrta.

  Magánnyugdíj már nem egyértelmű: közgazdasági értelemben explicit államadósságból (a manyup a megtakarításokat állampapírban tartotta) implicit államadósság lett (nyugdíj fizetési kötelezettség), és kivették a rendszerből a nyugdíjpénztár hasznát.

  A személyi jövedelemadó / KATA csökkent, Te írod hogy nagyon jól jártál vele, én az egykulcsoson eddig kb 30 milliót spóroltam. A fogyasztási adók nőttek (ÁFA, internet, bank, biztosítás) de a jövedelemadón többet megfogunk, nem? Minimálbéresek többet fizetnek, de ők korábban SEMMIT nem fizettek.

  Hiány: 3% alatt hitelminősítők felminősítettek.
  Növekedés: EU átlag feletti.
  Infláció: nincs, középtávon 1-2%.
  Munkanélküliség: felére csökkent, rendszerváltás óta a legalacsonyabb. Hol az Index egymillió munkahely számlálója?

  Tényleg ekkora a baj? 🙂

 • Akos
  Bulgáriát is milyen hatékonyan rángatta ki a szarból az alacsony társasági adó…
 • Kiszamolo
  Feri,

  Magánnyugdíj: maximum akkor lenne igazad, ha az mnyp beszántása csökkentette volna az államadósságot, de nem tette. Hová lett az a pénz, amit onnan elvettek? Mert az államadósság nem esett azonnal 15 százalékpontot, sőt.

  Hová lett a GDP 2%-a, ami eddig az mnyp-be ment, mostantól viszont a költségvetést hizlalja csak? Annak sincs nyoma sehol.

  SZJA egykulcsos: nem véletlenül nincs szinte sehol, ahol volt, ott is megszüntették elég gyorsan. //kiszamolo.hu/milyen-a-jo-adorendszer/

  Egy hónapja már nem vagyunk bóvliban. Erre kellene büszkének lenni? Hogy 6 év után kikecmeregtünk a mocsárból?

  Infláció nincs: elég nagy baj. A defláció nem az egészséges gazdaság jele. Nem véletlenül harcolnak ellene az egész világon.

  Munkanélküliség: vegyük ki a közmunkásokat, amik csak adatkozmetikázásra jó, meg ne felejtsük el, hogy 2009-ben világválság volt. Vesd össze a közmunkások nélküli adatokat mondjuk a szlovák mutatókkal.

  Növekedés: naccerű, hogy növünk. Van honnan felkapaszkodni. Most tartunk ott, ahol tartottunk 2009-ben. Nézzük meg, hol állunk a versenytársakhoz képest: //kiszamolo.hu/mindekozben-romaniaban/

  Továbbra is túl vagyunk adóztatva: //kiszamolo.hu/adozas-az-eu-ban-es-magyarorszagon/

  Nem látom az okát, miért kellene elégedettnek lenni azzal, hogy megint semmi nem történt az elmúlt hat évben sem.

 • Kiszamolo
  Dani2, nézd meg mennyit költ az állam magára (az emberek 22%-a az államnak dolgozik plusz a közmunkások, őket mind a többi adófizető tartja el), mennyi megy el hülyeségekre, amik nélkül lehetne élni. MÁV évi 200 milliárdja, foci, pártalapítványok támogatása, operaház és minden egyéb.
 • Mókavonat
  Panasonic

  Pontosan. Tapasztalatból mondom, hogy a multikat mivel itt leányvállalataik vannak pont nemérdekli az, hogy mennyi a társasági adó. Konszolidálják, transzferárazzák, kapnak egyébként is egyedi kedvezményeket stb. Szóval a lényeg nem itt van hanem annál a pár nem multi cégnél. ez egy jól eladható változtatás saját zsebre. Gz és mókafütty

 • Feri78

  Miklós, sok mindenben igazad van, de az írásaid veszítenek a hitelességükből azáltal, hogy a valós eredményeket sem ismered el.

  A hiány a 2006-os, válság előtti 9%-ról 2%-ra csökkent, ebben van a MANYUP 2% is.

  A felminősítés tény.

  A növekedés kb 2.5% lesz.

  Az átlag MO-i család átlagjövedelemmel, 1-2 gyerekkel ma sokkal kevesebbet adózik, mint 2010-ben.

  Amikor 2010-ben átvették az országot, 2X ekkora volt a munkanélküliség. Ha az összes általad felsorolt korrekciós tényezőt kiveszed, még mindig csökkent, munkaerő hiány van. Sajnos nehéz elmagyarázni a balliberális oldalnak, hogy ami a maradék 5%-ot illeti, nyilván a kelet-magyarországi gettókban dizájnerdrogot szívó tizenévesekből nem lesz egy nap alatt év dolgozója a kecskeméti Mercedes gyárban. A közmunkának fontos nevelő hatása van azoknál a családoknál, ahol a rendszerváltás óta a második generáció nem dolgozott soha.

 • d4n13l
  Feri78, ott koveted el a hibat, hogy azt a tenyt, hogy neked jobban megy, kivetited arra, hogy akkor az orszagnak, mint gazdasagi uzemnek is jol megy. De ez csak illuzio. Zsidayt meg lehet fikazni, de eleg sok dologban igaza van, pl. abban, hogy az unios penzek, mint egy aranybanya, huzzak a gazdasagot, vagy abban, hogy a munkaero az allamnal van, csak at kellene kepezni az embereket (ez ellen persze agalni fognak, mert hiaba kicsi a penz a kozszferaban, ha nem kell megdolgozni erte, akkor jo az ar/ertek-arany), vagy abban, hogy egy massziv jarulekcsokkentes rengeteget segitene a KKV-oldal fejleszteseben.

  Azt kellene megerteni, hogy amennyiben egy egeszseges tarsadalom gerince az eros kozeposztaly, akkor egy egeszseges gazdasage az eros KKV reteg.

 • d4n13l
  Ne legyen senkinek illuzioja, nagyon jol tudjak a Parlamentben, hogy mit kellene tenni, de makroszinten is ugyanez tortenik, mint az atlagember szintjen: ha nincs tartalekod, akkor hiaba szeretnel te hosszutavon jovedelmezobb, fenntarthatobb eletet (allamot), ehenhalsz, mire vetes utan arathatnal.

  Dani2, azt azert ne felejtsd el, hogy Zsiday nem politikuskent gondolkodik, neki nem szempont az, hogy hany szavazot veszit el egy bizonyos javaslata miatt. Ha ezt figyelembe veszed, akkor egyaltalan nem ir hulyeseget: sok a kiadas, csokkenteni kell az allami burokracia koltsegveteset, ez a sok ember majd raszabadul a munkaeropiacra, elkezdenek termelni, nekik lesz munkajuk, az allamnak kevesebb a kiadasa es tobb a bevetele, minden franko.

 • d4n13l
  Csak epp az a gond, hogy erre egy ciklus keves es Orban 2002 utan mar szerintem az osszes naivitasat elvesztette es tudja, hogy a magyar politikaban ez egesz egyszeruen kivitelezhetetlen, mert nem fogja tudni elmagyarazni az atlagjozsinak, hogy mit miert csinal. Az atlagember szamara ezek a folyamatok – sajnos – teljes mertekben atlathatatlanul bonyolultak, ismeretlenek es ennek megfeleloen zsigerbol elutasitandok. Ehhez csak egy adalek, hogy sok embernek a fizetesi papirjan szereplo tetelek ertelmezese is lehetetlen feladat; magyarul bemegy dolgozni es fogalma sincs, hogy mire mennyit vonnak el tole. Most komolyan, mi a szart varunk igy?…
 • Kiszamolo
  Feri78,

  2006-ban? Nézd 2009-et. Mennyi volt 2010 és 11-ben a hiány? Még annyival sem kevesebb, mint amit spóroltak a MNYP-n. Egyébként az MSZP vissza ne jöjjön, mert amit csináltak ámokfutást 2009 előtt, azt nem bírná ki még egyszer az ország.

  Növekedés: még egyszer: miért ünnepeljem azt, hogy már majdnem ott tartunk, mint 2009-ben, amikor mindenki más állva hagyott bennünket?

  Kevesebbet adózik? Csak másképp. Most áfában fizeti ki, bankadóban és ezer másik címen. Csak átcsomagolták az adókat, nem eltörölték. Mennyi volt az adóelvonás 2009-ben? Most mennyi a GDP százalékában? Ugyanannyi, csak másképp hívják. Mindegy, csökkent-e az SZJA, ha nőtt az áfa, meg minden más a sok szektoradó miatt is.

  Munkaerő-hiány: miért is? Csak nem a 600 ezer kivándorló miatt? Egy olyan országban, ahol 3 millióan se dolgoztak a versenyszférában, eltűnt 600 ezer ember. Még szép, hogy munkaerőhiány van. Erre nem lennék annyira büszke.

  //kiszamolo.hu/a-garantalt-alapjovedelemrol/ “A közmunka-program sok sebből vérzik, de egyébként jó az az elgondolása, hogy ezt a generációt sajnos újra kell tanítani dolgozni. Sőt, a sokat támadott tanfolyam (“rajzolj napocskát és hópihét”) is hasznos lenne, persze a kivitelezés nem sikerült. De tényleg hatalmas tömegnek itt kell kezdeni a társadalmi beilleszkedést, mert ami neked evidens (pl. a napszaknak megfelelően köszönjünk), az sok embernek nem az a háttere miatt.”

  Ennek ellenére csak ezt okozta: //kiszamolo.hu/kozmunka/

  Figyelj, szerintem az nem érdem, hogy legalább tönkre nem tették jobban a gazdaságot hat év alatt, mint volt.

  Hogy semmi érdemlegeset nem csináltak, az tény.

 • sz.krisz
  “Azért a kiadási oldalt 20%-kal csökkenteni elég kemény dió lenne 🙂 Azt hiszem, már 10%-nak is örülnénk. A kérdés, hogy a bürökrácia leépítése vajon elég lenne hozzá? Még milyen lépéseket lehetne tenni?”

  20 % az komolyabb, az a GDP 10 %-a évente. Az állam működésén lehet fogni 1-2 %-ot, a nyugdíjakon 2 %-ot 10 év alatt, az egészségügyből a bérrendezést nem ússzuk meg, úgyhogy az állami ágyak számát kell csökkenteni nagyjából felére és a kórházak harmadát bezárni, ez 1 %. (ezt csinálja a jelenlegi kormány).

  Ezek mellett a családi adókedvezményt felezni kell, a GYES-t megszűntetni, ez 1 %. A nem megtérülő beruházásokat (Városliget, Olimpia, Paks II, szuperkórház, Belgrádi gyorsvasút, új stadionok, határőrizet, gyorsutak, reptéri vasút,…) le kell állítani vagy jelentősen visszafogni, ez is 1 %. Nagy állami kifizetőhelyeket (MVM, SZZRT,…) privatizálni kell.

 • Dani2
  .krisz
  Ezek nem rossz felvetések, de politikai öngyilkosság lenne tovább faragni az egészségügyi kiadásokon (így is nagyon alacsonyak GDP-hez viszonyítva), a családi adókedvezmény/GYES felezése/megszüntetése a szavazatokat is megfelezné, mellesleg az alacsony GYES-t tovább csökkenteni még extra nagy köcsögség is lenne 🙂 Nyugdíjakhoz csak okosan szabadna nyúlni, ha politikus lennék, a relatíve kevés nyugdíjat kapó többséget szembeállítanám a relatíve sokat kapó kisebbséggel, és pl. nem 1%-kal, hanem az átlagnyugdíj 1%-ával (most: 1,200 Ft-tal) emelném az összes nyugdíjat. Ezzel a rászorulók kicsit többet kapnának, és a kifizetett nyugdíjnak így a nagyobb részét költenék el (–> több áfabevétel).

  “A nem megtérülő beruházásokat (…) le kell állítani”
  Tökéletesen egyetértek, ezek százmilliárdos nagyságrendet jelentenek évente, és csak egy szűk csoport miatt léteznek egyáltalán

 • Feri78

  2006 azért jó példa, mert

  1. válság előtt
  2. balliberális kormány alatt
  3. 9% volt a hiány.

  Igazad van, utána lecsökkentették Bajnai alatt, de úgy, hogy a szuperbruttóval és társaival halálra adóztatták a középosztályt. Az akkori béremnek az 51%-át vonták le adónak, járuléknak, most a béremből a levonás olyan 33% körül van, erre írtam, hogy én 30 milliót spóroltam.

  Az egykulcsos a fogyasztási adókkal ezt osztotta vissza a Fidesz szépen a minimálbéresekre, feketén bejelentettekre, a közteherviselés szellemében, levéve a terhet a középosztályról.

  Érdekes, hogy miközben Te is gombokat fizetsz adónak a KATA-val, aközben elégedetlen vagy a Fidesz adópolitikájával.

  Szerintem amit nem értetek, hogy van egy értelmezhető gazdasági teljesítményt nyújtó középosztály, amit nem lehet, nem érdemes agyonterhelni, mert belerokkannak, külföldre mennek, vagy feketén fognak dolgozni.

 • d4n13l
  Egyebkent egy dolgot nagyvonaluan mindenki kihagy a szamitasbol, ami viszont egycsapasra megoldana a problemak jelentos reszet: ha az allami kozbeszerzesek nem lennenek 20-40%-kal tularazva, azaz az allam nem vasarolna indokolatlanul dragan, akkor a GDP szignifikans reszet lehetne atcsoportositani oktatasra, egeszsegugyre vagy epp ami a legfontosabb: beruhazasra, hogy beinduljon valamifele tokefelhalmozas. Lehet, hogy tul bo lere eresztettem mindezt, szoval egyszoval: korrupcio. Siman lehetne az allami koltsegvetesben egy ilyen sor, hiszen nyilvanvaloan jelen van.

  Privatizalni pedig azokat a vallalatokat kell, amelyek allami iranyitas alatt nem hatekonyak, nem termelnek eredmenyt. Egy Szerencsejatek Zrt. magankezbe adasa oriasi hiba lenne, de egy BKV-t vagy MAV-ot siman privatizalhatnanak. Ezek persze a kutyanak se kellenek…

 • Kiszamolo
  Feri78, attól, hogy nekem jó valami, attól még látom, hogy el van az egész baltázva. Szívesebben fizetnék többet, ha tudnám, hogy az ország előre megy.
 • Feri78
  d4nl3

  A ballib médiumokból ömlik a propaganda, hogy milyen rosszul él mindenki (444, index, hvg).

  De akiben van annyi szellemi igényesség, hogy a tényeket megismerje, és azok alapján alakítsa ki a véleményét, az pontosan látja, hogy ez azért nem igazán van így.

  Mert mit is mutatnak a számok?

  2010-ben 11.4% volt a munkanélküliség, most 4.9% a munkanélküliség.

  2010-ben 202 ezer forint volt a bruttó bér, most 258 ezer forint.

  Ezek nominális adatok, de reálértéken is jelentős a javulás. Honnan veszitek, hogy most sokkal rosszabbul élnek az emberek? Többen dolgoznak, több pénzért!

  Szerintetek mégis mitől van, hogy a Fidesznek megvolt a 2/3 2010-ben, utána 2014-ben megint összehozták, és ha most lenne a választás, újra meglenne a 2/3?

  Ezért nem jut egyről-kettőre a baloldal, mert miközben szajkózzák, hogy milyen rosszul élünk, az átlagember érzi, hogy azért ez nem teljesen így van.

 • Körtefa

  2010-ben Őszöd miatt volt meg a 2/3, 2014-ben meg a 2/3-ad hatására megváltoztatott választási rendszer miatt volt meg újra a 2/3.
 • Bence
  az jó meglátás, hogy Zsiday nem szavazatmaximalizálásra megy, hanem valós megoldásokat vázol fel. persze politikus célja viszont a hatalom megtartása, szavazatmaximalizálás, ez a gond. Szerintem legjobb eddig Bajnai volt miniszterelnöknek, mert neki nem volt célja a szavazatmaximalizálás, eleve tudta hogy a ciklusa végén le fog mondani, ezért születtek normálisabb intézkedések. De még esetleg a Bokros-csomagot is ide lehetne venni, Bokrosnak ott sem nagyon volt célja, hogy népszerű legyen, ő a politikán kívül is meg tud élni másból. Rendkívül népszerűtlen is volt Bokros, mégis helyrerázta az országot.
 • Feri78
  Figyelj, ez simán megoldható. 🙂

  Miért nem állsz vissza holnaptól a cégeddel arra, hogy bejelented magad egy havi fix bruttó fizetésre, ahol a nettóddal körülbelül egyező összeget átutalsz a NAV-nak (SZJA, munkavállalót terhelő járulékok, a munkáltató által fizetendő járulékok). És akkor az ország előbbre megy. 🙂

  Vagy, még jobb, a KATA-n évente megspórolt minimum 2 milliót miért nem fizeted be egy az egyben valamelyik általad kedvelt alapítványnak, akik olyan ügyet képviselnek, amit szerinted a kormánynak támogatnia kellene a költségvetésből ahelyett, hogy pl nekem adja az egykulcsos adóval?

  Azonnali segítség lehetne rászorulóknak, nem? Haladna az ország!

  Vagy igazságos megközelítés szerinted az lenne, hogy én megint fizessek évente 5 millióval több közterhet, miközben a KATA dübörög tovább? Vagy ha az nem megy, akkor számlával veszitek ki a vállalkozásotokból a pénzt?

 • Zabalint
  @feri78:
  Magyarországon nincsen középosztály. Ha lett volna, akkor nincs manyup államosítás, mert a középosztály nem hagyta volna. Anyagi értelemben lehet, hogy van középosztály, de szellemi értelemben csak az átlagnál tehetősebb prolik vannak, akik ugyanúgy tartják a markukat, pl. CSOK-ért, és ugyanúgy nem a piaci versenyben érzik magukat érdekeltnek, hanem az urambátyám rendszerben.
 • Zabalint
  Feri, én még mindig azt nem értem, hogy te, aki kimondottan jobboldali elveket szoktál vallani akkor, amikor nem aktuálpolitikáról van szó, hogyan tudsz egy erősen piaci verseny ellenes, kádári nosztalgiával operáló pártot védeni?

  A munkanélküliség a közmunkaprogram és az elvándorlás miatt alacsony, illetve mert a világ nagyjából kilábalt a válságból. Csak közben ezernyi potenciális lehetőséget bukik el az ország, relatív most is visszaesünk a hasonló helyzetben lévő országokhoz képest is. 2010-ben én abban bíztam, hogy csak a proliknak szóló propaganda volt a hülyenépszavazás, meg a Fidesz kommunikációja, aztán majd jönnek olyan gazdasági reformok, amik rövidtávon fájnak. Ehhez képest a megvalósult populizmust láthatjuk, fura hogy te, aki értelmesnek tűnsz, a legbutábbaknam szóló propagandát nyomod…

 • Zabalint
  Még egy dolog:
  Belengették a járulélcsökkentést, aminek meg is örültem, aztán kiderült, hogy nem lesz belőle semmi, helyette minimálbér emelés és nyugdíjemelés.

  De a legnagyobb vicc, hogy a hívek folyton neolibnek vagy neokonnak nevezik azokat (gazdasági fórumokon, máshol simán agyatlanul ballibeznek mindenkit, akik nem velül vannak), akik jobboldali gazdaságpolitikát várnának el egy jobboldali párttól. Egyáltalán mitől jobboldaliak még? Az egykulcsos adó és most ez a TAO változás azért 6 év alatt nem ellensúlyozza a piaci verseny ellen irányuló lépéseiket.