Társasági adó csökkentése 9%-ra

2016-11-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A mai nap híre, hogy a társasági adót 9%-ra csökkentik, az eddigi 10 és 19%-ról. A nagyobb kulcsot 500 milliós eredmény felett kell alkalmazni, ez kevesebb mint 1.300 vállalatot érint Magyarországon.

(Ezek cégek pedig vagy kaptak eddig is komoly kedvezményeket, vagy éppen ellenkezőleg gyakran többet fizettek be ágazati különadókba, mint társasági adóba. Csak a példa kedvéért most nagy csinnadrattával bejelentették, hogy az internet áfáját leviszik 18%-ra. Azt nem tették hozzá, hogy a kábelszolgáltatók továbbra is fizetnek különadót minden méter kábel után. Ha azt eltörölnék, sokkal olcsóbb lehetne a vezetékes internet, mint pár százalékos áfacsökkentés miatt. De ott van a mindenféle bankadó, távközlési adó és sok minden más is.)

Vagyis valójában annyi történt az átlag cég életében, hogy 10-ről 9%-ra csökkent a társasági adó. Sajnos ez csak töredéke a cégek adózásának, mert rengeteg más címen is kell még adózni, ott az iparűzési adó, ami sok cégnél több, mint a társasági adó, az osztalék felvétele után fizetendő adó és az EHO, a 27%-os áfáról és cégautó-adóról és társairól nem is beszélve. (Az áfát és egyéb adókat figyelmen kívül hagyva egy átlagos kisvállalkozó durván 30%-ot adózott a jövedelme után, mire a zsebében volt a megtermelt haszon. Ez most 29%-ra csökken. De ha lakosságnak értékesít áfával, akkor az adóterhelése 51%, ez most 50%-ra csökken. Nem csoda, ha örömtáncot lejt a hatalmas könnyítés miatt.)

Egy látványos, de igazából jelentéktelen adócsökkentésről van szó, amit jól lehet kommunikálni, hogy nálunk a legalacsonyabb a társasági adó Európában (eddig Bulgária vezetett 10%-os kulccsal). Arról meg mélyen hallgatni kell, hogy nálunk csak a fizetendő adóteher töredéke maga a társasági adó, majdhogynem a legjelentéktelenebb tételek egyike, míg sok országban nem kell még további pénzeket befizetni ötvenféle jogcímen.

Komoly cégeket biztos nem fog idecsábítani az adókulcs-csökkentés (sokkal fontosabb a képzett munkaerő és a kiszámítható jogi környezet, de akár a kialkudható állami támogatás mértéke is), bár arra jó lehet, hogy multicégek itt akarják leadózni a máshol megtermelt jövedelmüket. (Ez akár kompenzálhatja is a kieső adóbevételeket, gondoljunk csak a GE által itthon befizetett hatalmas adóra.)

Mindegy, az adócsökkentés még mindig jobb, mint egy adóemelés, de ez nem az a normalizálás és az államháztartás rendbetétele, amire várunk lassan harminc éve.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram