Az amerikai megtakarítási ráta

Az előző cikkhez gyűjtöttem, de aztán nem raktam be ezt az adatot, nem akartam ezzel szétverni a cikk fonalát. Viszont oda tartozik és érdekes, ezért most leírom.

Ez pedig a megtakarítási ráta az USÁ-ban.

Első ránézésre impozánsan nőtt az előző válság óta az amerikaiak megtakarítási kedve:

A hetvenes évek elejétől rohamosan csökkent a megtakarítási kedv, ami a 2008-as válság előtt érte el a görbe alját, azóta látványosan emelkedik, a legutolsó adat szerint (2020 február) már eléri a 8%-ot. (A megtakarítási ráta az adózott bevétel az adott hónapban el nem költött része százalékában, összgazdasági szinten.)

Azonban ha az adatokat megnézzük, úgy tűnik, megint hamarosan esni fog az érték és nem csak a munkanélküliség terjedése miatt.

Hogy miért? Havonta 19 ezer milliárd megkeresett dollárra jutott 1,32 ezer milliárd dollár el nem költött pénz.

Azonban ebben benne van 1,72 ezer milliárd dollár kapott kamat, 1,3 ezer milliárd dollár kapott részvény-osztalék és 795 milliárd dollár ingatlan után kapott bevétel is.

Már eleve a bevétel forrásaiból látszik, hogy a tőkejövedelmek miatt pozitív egyáltalán a megtakarítási ráta és ez nyilván zömmel nem azoknál keletkezik, akik munkabért kapnak.

Ez az érték nagyon szép érték, csak semmit nem mond arról, hogy egy átlag amerikai mennyi megtakarítással rendelkezik, vagy mekkora a megtakarítási hajlandósága vagy képessége. Ez csak azt mutatja, hogy a tőkésebb réteg éppen mennyi bevételt szerez a kiadott ingatlanai, kötvényei vagy részvényei után.

Ha olcsóbbak lesznek a lakások bérleti díjai, csökkennek az osztalékok, máris átmehet nulla közelébe úgy a megtakarítási ráta, hogy az átlagember pont annyit keres és költ, mint előtte.

Egy átlagos családnak hatheti megtakarítása sincs egy tavalyi felmérés szerint. A közepes jövedelmű családok kétezer, az alacsonyabb jövedelmű családok átlagosan 700 dolláros megtakarítással rendelkeznek csak. A családok bő 50%-ának semmilyen megtakarítási számlája nincs, kortól és jövedelemtől függetlenül.

A FED felmérése szerint egy kemény 400 dolláros váratlan kiadást az emberek 61%-a tudna csak kifizetni a saját megtakarításaiból vagy hitelkártyából(!!!). De ez örömteli hír, mert 2013-ban ez az arány még csak 50% volt. Vagyis az emberek fele még hitelkártyából sem tudott volna kifizetni 400 dollárt egy váratlan kiadásra.

Ezek a utóbbi számok jobban mutatják, milyen is a valódi megtakarítási képessége és mennyi a megtakarított pénze az amerikai családoknak. Mert a 8%-os átlagos megtakarítás kedv nagyon jól mutat a papíron, de pont azoknál csapódik le, akiknek nincs is szüksége megtakarításra.

Egyébként olvastam, hogy egyre több amerikai cég csinált olyan programot, hogy ha a munkavállaló részt vett egy pénzügyi alapoktatáson (Kiszámoló Akadémia online 🙂 ), megtakarítási számlát nyitott és oda utaltatta a fizetése egy részét, akkor a munkáltató azt kipótolta egy bizonyos összeggel, amíg pár ezer dollár nem lett a számlán. Ez igen követendő példa, ezek a munkavállalók valószínűleg most nem haltak éhen a karantén első két hetében.

De visszatérve a fő témánkhoz, érdemes mindig megnézni, mi is van a hivatalos statisztikák mögött.

Share

68 hozzászólás

 • nobody

  Ha nem vetted volna észre, nem a gazdasági újságok befolyásolják a híreket, hanem pont fordítva. Amikor esik a tőzsde egyből jönnek az összeomlás cikkek, mihelyst megfordult az árfolyam onnantól jöttek a “meg volt az alja” elemzések.

  Az árfolyam befolyásolja a híreket, s nem fordítva!

 • Manna
  alapblog.hu/allam-kapitalizmus/

  Szerintem ez a cikk nincs a helyén kezelve, pedig lényegi es kivételes interjú gazdagsági témában. Tegnap valaki már idézte a hivatkozott Steen Jakobsen (Saxo) szavait itt a blogon.

  Miklós, nem tudom, hogy egyetértesz-e vele?

  Még Michael Burry véleményére lennék kíváncsi, de ő nem ilyen explicit amikor a befektetéseiről kérdezik.

 • GRatta

  Te milyen alapon fikázol le egy nagy általánosítással egy elég széles társadalmi réteget? Miért lenne “felelőtlen gyerekvállaló” az, aki felveszi a CSOK-ot – ha már egyszer adják, és úgyis kell lakni valahol, miért ne venné fel a családos ember (jellemzően nem a nullára vállalnak be 3 gyereket az emberek). Máshol meg az a mantra, hogy kilátástalan az emberek jövője, azért nem vállalnak gyereket… na, hát ez a kettő nekem valahogy nem fér össze.
  Másrészt tipikusan nem a nincstelenek veszik fel a CSOK-ot, mert ha nincs félretett pénze, akkor sok millió hitelt kell felvennie a CSOK mellé, azt meg nem adnak csak a két szép szeméért. Érdekes, mások meg azon panaszkodtak a bevezetésekor, hogy csak a “gazdagok” (értsd: akinek van egy rendes munkája és némi önereje) tudják kihasználni…
  Szóval érdemes lenne gondolkoznod, mielőtt ítélkezel.
 • Miklós
  az ismerősi körömben a diplomás nők döntő többsége a külföldön dolgozó, mester, földműves, megvett diplomával jó helyre berakott státuszú férfiakhoz ment. A többi még “várja az igazit”. Ha tudjuk, (márpedig tudjuk), hogy a vállalkozó mester, a földműves és a megvett diplomájú ember mögött a politika áll (a kivándorló mögött is, csak ellentétes irányban), akkor szerintem -nak teljesen igaza van. Az “átlagos” fickók keveset tudnak mutatni, vagy nem mutatják azt ami nincs. Mindezek a “kiváltságok” pedig testet öltenek az utódokban, akikben már kódolva van az engedelmesség és a szolgalelkűség. Így züllik le a középosztály és épül a diktatúra.
 • dmry
  stimulus, stimulus, stimulus everywhere, melyeknek fedezete soha és sehol sem volt, van, lesz…
  micsoda pénzügyi „átcsoportosítás” a nem létezőből a létezőbe, ami óriási lehetőséget biztosít kényszer és „visszaélésre biztató” támogatási hitel felvételre is :S
  komoly, ám sumák teszten át vizsgálják mekkorát képes még nyitni a pénzügyi szakadék a régiókon belül/kívül.
  ha nem jön be, akkor max. egymásnak ugrasztanak minket, esetleg szerda és péntek között a csütörtökön kívül közbejöhet 1 háború is, attól meg/még az olaj is várhatóan fogyni fog, a nemzetek is összetartanak!, ekként meg is érkeztünk az elégedetlenek elégedettségi szakaszába vagyésmegilyenek.
  kár, hogy nem viccnek szántam, mert annak gyenge lenne:(
 • Gunnerwatter
  Alakul ez!
  Ha jól olvastam devizakötvény kibocsátás előkészülete zajlik.
  Most akkor mivan?
 • Hyperion
  Hogy milyen alapon? Olyan alapon, hogy az én pénzemet elveszik és odaadják annak a társadalmi rétegnek. Ennyire egyszerű. Azt írod, ha már egyszer adják. Szerinted ki adja? Az a pénz csak úgy terem? A matematika neked sem volt erősséged, ebben biztos vagyok. Jellemzően nem a nullára vállalnak be 3 gyereket? De bizony! Az, hogy valakinek jó munkája van, van egy lakása, van 1-2 millió Ft megtakarítása, az még nulla. Erre is nagy merészség gyereket vállalni, nemhogy hitelre. Ja tudom, majd csak lesz valahogy…Én elhiszem, hogy a többségnek ellenszenves a véleményem, de pont hogy nem a többség érdekel, én nem a szavazatokra utazom.
 • Nacionalista

  Nézd meg a gyerekvállalási rátát (ksh.hu). Az csak a kormány vágyálma, hogy mindenki bevállalja a CSOK miatt a gyereket. Semmivel nem nőtt kb. a szám. Aki tervezett gyereket annak meglett (csak felvették mellé a CSOK-t), aki meg eddig nem akart ez ezután se vállalt.

  Amúgy én se sok értelmét látom a CSOK-nak, de hogy emiatt tömegek vállalnának gyereket az nevetséges. Semmivel nem születik több gyerek ma, mint a CSOK előtt.

 • Nacionalista
  Egyébként az meg egy nagyon elszállt dolog, hogy gyereket csak akkor ha már ott a pártízmillió a számlán. Engem is a semmire vállaltak be a szüleim, aztán mégis felnőttem tisztességesen. A gyerek nem attól lesz jó ember, hogy milyen privát sulikba járatod meg hány különórára jár meg meg van-e neki drága tablet. Ezerszer többet számít, hogy milyen értékeket adsz át neki meg mennyit foglalkozol vele. Amíg kajára van pénz (ez azért egy fontos minimum), addig ha sok időt töltesz a gyerekkel, normálisan felneveled, akkor boldog lesz. Ezt lehet kevés pénzből is jól, meg sok pénzből is rosszul.
 • Hyperion
  Még mielőtt valaki félreértené, amit írtam: A nullát nem általánosan arra az anyagi helyzetre értettem, amit vázoltam, hanem arra, hogy ez a gyerekvállaláshoz “nulla”. Amikor még én is így álltam, ugyanez volt a véleményem és nem hitegettem magam azzal, hogy ez aztán a stabil helyzet, jöhet a gyerek. Nem az alapján ítélek meg valakit, hogy mekkora vagyona van, de az alapján igen, hogy meddig nyújtózkodik.
 • Zabalint

  A legtöbb gyereket vállalni akaró párnál nem a kaja a szűk keresztmetszet, hanem a lakhatás, sok olyan ismerősöm van, akik lakást bérelnek a szokásos szarságokkal, amelyek felelős ember számára kizárják a gyerekvállalást (pl. nem engedi bejelenteni a tulaj a lakcímet, bármikor mondhatja, hogy 1 hónapon belül keressen másik lakást, stb., stb.). Azon viszont nem segít semmit sem a CSOK és társai, mivel beárazza a piac, ráadásul a környezetemben azt látom, hogy konkrétan a CSOK-ot (a babaváró hitel más tészta) nagyrészt már jól kereső, 3 gyerekes 40-esek veszik fel még nagyobb házra/lakásra, úgy hogy addig is viszonylag jó lakhatásuk volt, miközben az erős szülői háttér nélküli fiatalok szívnak.

  Persze lehet mondani, hogy anno lehetett 1,5 szobás lakásba is 4 gyereket. De a világ változik, arra várhatsz, hogy ma is ez legyen…

 • jami

  Mi még ennél is nagyobb nullára vállaltunk gyerekeket. Ha akkor akartuk volna, amikor megvan tehermentes saját lakás, akkor egy sem lenne, mert 44 felett a lombik elég ritkán sikeres.
  Nagyon nehéz jól “időzíteni”, mert a gyerekhez először is kell egy kompatibilis pár. No most sokan egyre inkább nem ezzel kezdenek, hanem hajtás a stabil vagyoni helyzetért. Ami alatt múlik az idő, fogynak a jelöltek és nő az elvárások száma (ez utóbbi jogosan, nem ez a kérdés).
  Nem tartósabbak a fiatalabban létrejött házasságok sem, csak biztosabban születnek benne gyerekek. És miközben a család nagyon fontos érték, azt el tudom képzelni, hogy a házasságom nem tart a sírig; azt nem szívesen, hogy a biztos alapozás miatt most 1-2 gyerekem nem lenne…
 • Janos82
  :

  Ezt ismerem en is. Evi 2-3 nyaralas, Budapestre auto, meg tengernyi kutyu, de valahogy nem tudnak gyujteni, mert drgak a lakasok…
  Amugy a babavaro nem a 3 gyerekes 40esnek a jo buli, hanem a 25-30as parnak, akik epp gyerekvallalas elott allnak. Ok megkapjak, es ha jon a gyerek, kerhetik is a kamatmentesseget, es a torlesztes felfuggeszteset. Ha tobb gyereket akarnak, akkor egy reszet vissza se kell fizetni. Mig a 40es par ugybar nem biztos, hogy a meglevo3 gyerek melle meg2-3at szeretne…
  De amugy itt van most a lehetoseg. Kinalati piac lett, ugyhogy aki akar, most tud jo feltetellel alberletet talalni, es lehet, hogy hamarosan az ingatlanarak is csokkennek…

 • kakaóscsiga

  Ezt kb minden cikk alá beírod. Te így döntöttél oké, de nem mindenki gondolkodik így. Van akinek nem CSAK a gyerek élete alfája és omegája.

  Amúgy az elvárások növekedésének természetességével ugye nemcsak arra gondolsz, hogy általában a nő a kész csinos fészekbe és a verejtékkel megszerzett jólétbe szeret belecsücsülni? De ha a férfi elvárja hogy a leendő párja is érjen el valamit a karrierjében, ő is hozzon haza értemezhető mennyiségű pénzt (mert én pl nem lennék túl büszke ha a párom csak valami móriczka pozícióban várná a sültgalambot, én meg majd fizetek…), legyen értelmes, legyen ő IS támogató társ jóban ROSSZBAN, FELTÉTEL nélkül…. Na ilyen nem sok van, csak olyanok akik azt hiszik, hogy nekik már jár ez meg az mert betöltött bizonyos életkort…

 • jami

  Azért írom bele, mert sokan pedig azt, hogy várni kell. Lehet várni, én pl. teljesen nyugodtan és magabiztosan mondtam azt jó pár évig, hogy még nincs meg a háttér. És nagyon nagy mák, hogy egy idő után nem vártunk tovább és még volt idő vizsgálatokra.

  Tőlem szerintem soha nem olvastad, hogy a férfi teremtsen fészket. A jogos elvárás alatt pont arra gondolok, hogy akinek már van egy fél lakásra valója, az onnan felfelé keres. És az évekkel egyre több elvárása lesz maga felé IS, a partner felé IS. És emellé egyre több csalódása. Rögzült szokások. Azaz midnenki sokkal óvatosabb, több kritériummal…
  Nemcsak a nők csúsznak bele abba, hogy majd lesz később gyerekem. Sok olyan bőven 40 feletti pasi is van, aki keresi a (max. 30-as) családalapításhoz a párját. Mert MÁR akar gyereket. De csak sajátot, a partnernek ne legyen korábbról.

 • Janos82
  :

  Szerintem az nem kellene, hogy feltetel legyen, hogy a no is hozzon valamit. Nem baj, ha karrierista egy kicsit, de ha o csak annyit hoz, hogy viszi a hatorszagot az is jo. Ha meg karriert akar epiteni, akkor tenyleg jo, ha penzt is keres kozben, de ebben az esetben a apukanak is tobbet kell kivennie az otthoni munkabol. Az en felesegem karriert is epit, en meg voltam itthon kicsit haztartasbeli is. Viszont keves ferfit ismerek, aki ezt vegigcsinalta, ugyhogy ez nem csak a non mulik:) Szoval igen, elvarhatod tole, hogy hozzon haza penzt, de akkor lehet neked is GyEDen kellene lenned, hogy neha az anyuka is tudjon este 10ig dolgozni az irodaban:)

 • jami

  Ráéreztél egy alapproblémára. Az a nő, aki 30 körül jó karrierrel önálló, ritkán áll be évekre a konyhába. És gyerek után jönnek a gondok, addig nem sok házimunka/többnyire minimálisabb a háztartás.
  És azt sem szokás jól viselni, ha a feleség keres jobban…
  De el lehet itt sakkozni azon, miért a másik nem a hibás. A fő gond tényleg az indulás, amit Zabálint feszeget. Akiknek nincs családi segítség, nagyon nehezen tudnak eljutni a nyugodt lakhatásig, mert az árak nagyon elszálltak. Én még emlékszem, mikor álmatlanul nézegettem az abélberlet plafonját, mi lesz. REttentően gyorsan nőttek az árak (felszálló ágban voltak a devizahitelek) és igen, nem engedte a tulaj a bejelentkezést és ki volt mondva, hogy gyerek oda nem jöhet… Most sem jobb a helyzet, sőt.
 • Janos82
  :
  Azert ha a no megy el dolgozni egy jokis multiba, aztan latja, hogy a ferjenek a gyerekkel az a legnagyob gondja, hogy cukraszda vagy fagyizo legyen-e a jatszoter elott, mikozben neki delutan 5kor meg nem latszik a munka vege, es jo, ha az altatasra hazaer, az segit, hogy legkozelebb mar konnyebben otthon maradjon tovabb a gyerekkel:), vagy amikro az oviban a helyettes ovono nem ismerte meg…
  En amugy azt mondom, hogy az indulotoket nyugaton kell osszeszedni, ha senki se adja oda puszira. Par ev alatt egy erosebb onerot ossze lehet szedni + egy eleg jo nyelvtudast. Utana mar itthon is jol megfizetnek, ha van kulfodi tapasztalatod, ismersz 1-2 kulturat es nem csak “utazasbol”, hanem elettapaszatalatbol. Nalunk az elso ketto Nemetorszagban szuletett, csak a 3.ra jottunk haza, de mostmar vegleg…