Az argentin megoldás

Argentína valaha a világ egyik legerősebb gazdasága volt. A múlt század első harmadában Argentína a tizedik leggazdagabb ország volt a világon egy főre vetítve. Hatalmas termőföldjei voltak és erős gazdasága, minden adott volt, hogy egyike legyen a gazdasági világhatalmaknak. A gazdaságát még a nagy világválság sem rázta meg különösebben. A harmincas években az egy főre jutó GDP az Egyesült Államok értékének 80%-a körül alakult Argentínában. (Ma körülbelül a hetede ez az érték.)

A harmincas években jött egy politikai fordulat, a junta vette át a hatalmat, ami a gazdaság folyamatos hanyatlásával és gazdasági bizonytalanságokkal járt. Perón populista intézkedései 1943-tól erősen megviselték az országot. Az államosítás és mesterséges devizaszabályozás, a bevételek mesterséges újraelosztása torzította a piacot, a protekcionizmus drágán termelő vállalatokat szült.

Ennek ellenére még a hatvanas években is gazdagabb ország volt Argentína egy főre vetítve, mint Ausztria vagy Japán, de a növekedése már messze elmaradt a környező országok növekedésétől. Az ötvenes-hatvanas évekre, amit a világon mindenütt az Arany Korszaknak hívtak a magas gazdasági növekedések miatt, Argentína már teljesen megrekedt.

A hetvenes évekre már tarthatatlan lett az államilag szabályozott piac, az egyre inkább mesterségesen lélegeztetőgépen tartott gazdaság már nem tudta felvenni a versenyt külföldön. Ekkor még az egy főre jutó jövedelem kétszerese volt a mexikóinak, de a különbség gyorsan olvadt a következő évtizedben.

A hetvenes évek közepétől 15 éven át az éves átlagos infláció 300% lett. Ezért egy újabb populista lépéssel mesterségesen szabályozták a peso árfolyamát, aminek következtében a vállalatok nem bírták eladni a termékeiket külföldön, hiszen irreálisan túl volt árazva az argentin nemzeti deviza. Az elszegényedés megállítására a populista kormányzat mesterségesen növelte a béreket, ami viszont növelte az államadósságot, ezért pénzt nyomtattak, ami pedig növelte az inflációt, ami további elszegényedést szűlt.

Népszerű lett a további államosítás is az országban, számos vállalatot vontak állami tulajdonba, ami természetesen a tőke menekülését vonta magával.

1983-ban be kellett vezetni az új pesot, de ez sem állította meg az inflációt, ezért 1985-ben új devizát vezettek be, amit 1992-ben cseréltek le újra.

A nyolcvanas években Argentína már mindenkitől csak kölcsönkért, hogy életben tarthassa a gazdaságát. 1986-ban jött az első államcsőd, amit aztán számtalan további követett.

A deviza árfolyamát továbbra is mesterségesen magasan tartották, ezért az argentin vállalatok labdába se nagyon rúghattak külföldön. Ez nem tett jót a külkereskedelmi mérlegnek.

Az elmúlt évtizedek is a populista kormányzásról, az állami szabályozásról, a folyamatos államcsődökről és a hatalmas inflációról szólnak. Mivel minél szegényebb valaki, annál inkább vonzó neki az állami beavatkozás a piaci folyamatokba, ezért a populista kormányzás egyre erősebb, ahogy egyre több a szegény ember.

Mivel a kormány látja, hogy tetszik a szegényebb néprétegeknek az olyan intézkedések, mint árbefagyasztás, a deviza árának mesterséges megállapítása, a gonosz gazdag cégek megbüntetése, az olcsó rezsi és ehhez hasonló szabályozások, ezért a korrupt, populista kormányzat drogként szokik rá az ilyen rendelkezésekre a saját népszerűsége fenntartása érdekében.

Minél nagyobb a gazdasági baj, annál elégedetlenebbek az emberek a kormányzattal, ezért az további populista gazdasági intézkedéseket hoz, hogy nőjön a társadalmi bázisa, az újabb intézkedések még nagyobbá teszik a gazdasági bajokat és kezdődik elölről a folyamat. Mivel a hiba beismerése esetén összeomolna a párt támogatottsága, ezért az ilyen pártok csak előre menekülhetnek, még több és több, egyre károsabb rendelkezést hozva. A bajokért természetesen pedig mindenki más a hibás, leginkább egyes külföldi szereplők.

Argentína az közgazdaságtan állatorvosi lovává vált, élőben lehet vizsgálni az ország gazdaságán, hogyan tudja a populista kormányzás tönkre tenni a világ legnagyobb gazdaságait is és hogyan lesz ennyire szegény egy ország, ami ilyen gazdag a természeti adottságokban.

Ékes és szomorú példa Argentína arra, miért nem szabad megerőszakolni a gazdaságot politikai haszonszerzés reményében és hová vezet az állami árszabályozás, ártámogatás, vagyis egy szóval, a populista kormányzás.

A Szabad Európa most csinált egy kisfilmet az argentin árszabályozásról:

Share

130 hozzászólás

 • Pamacs
  Miklós! Sok éve olvasom a kiszámolót. Hálás vagyok a sok jó tanácsért amiből profitálhattam általa! A hozzászólásokat is el szoktam olvasni, mert ott is felbukkannak értékes gondolatok. Az elmúlt 1-2 évben viszont úgy látom egyre inkább kezdesz szálka lenni a hatalom szemében. Egyre több a kormánypárti troll. Nem igen szoktam írni, de szerettem volna, hogy tudd : itt vannak azok is akik miatt csinálod 🙂 lehet néhányan csendben, de vagyunk!
  A többi meg ha arra játszik, hogy elvegye a kedved a folytatástól… valamit jól csinálsz 😉
  Még sok erőt és kitartást a következő években hozzájuk!
 • untermensch4
  “Nem akarnál inkább egy jó cikket írni arról, hogyan vigyázzuk vagy teremtsük meg a saját pénzügyi jólétünket a világban és a hazánkban zajló logikátlan, netán elbaltázott politikai intézkedések közepette?”

  “Láthatóan nincs ezekre érdemi hatásunk, szóval lehetne ezzel is számolni, mint a helyzetünket befolyásoló tényezővel.”

  A két mondat közötti ellentmondás nekem gyanús. Ha meg lehet teremteni egyéni műsorszámként a pénzügyi jólétet akkor kb –> Naugye, nincs is itt gazdasági probléma akkora, bezzeg máshol –> terelés agitprop panelek felé.
  Ha nem lehet megteremteni akkor –> nemérteszteagazdasághoz –> terelés agitprop panelek felé.

 • tumpara
  raverguy: szóval van remény. Ah, a fenéket, eltékozoltunk 12 évet, van még csodás 4 év ebből biztosan, ha lesz is fordulat, nem lesz aki tartósan helyrehozhatná a gazdasági, társadalmi és morális károkat. Egyszerűen nem lesz tényleges igény rá, egy apró reform után is a populisták felé fordul majd ez a nép.
 • Panic

  +1
 • Tamagocsi
  Én is így látom, de szerintem nem fogjuk mindet és főleg nem azonnal megkapni. Ezért nem értem a viszonylagos nyugalmat ahhoz képest, hogy már őszre nagyon várták a pénzt. Vihar előtti csend?
 • Nagy Vonalakban
  Nagyon jó írás, szembetűnő a hasonlatosság,
  és már a fociban is jövünk felfelé.

  Panem et circenses ugyebár.

  Vagy is egyre inkább circenses sine panem…

 • Black&Decker

  +1

 • Asd
  Oszodv2 lenne az egyetlen megoldas. Viszont ehhez az kell, hogy a jelenlegiek belassak a tevedesuket es sajat hazugsagaikat leplezzek le. Ez magaval hozna a jelenlegi vezetok levaltasat, hiszen kiderulne, hogy hazudtak, felrevezettek. Na ez ezert nem fog megtortenni.
  Ha barki mas kerulne valahogy hatalomra es elkezdene megszuntetni az arsapkat masnapra az egesz orszagban az szerepelne a plakatokon, hogy bezzeg a fidesz alatt 480ft volt a benzin. Akkora vagyon, hatalom halmozodott mar fel, hogy ellenzekbol is leuralnanak mindent.
 • MrJones
  @panic
  +2 😉
 • Csinolina
  +1 a mit lehetne tenni az argentín/török út ellen:)

  Még egészeb időben bevásároltam USD/CHF/EUR tekintetében.. de ezekben is van infláció, merre tovább?
  Az ingatlanok ára még nem korrekciózott, a részvények (így az ETF téren is) inkább lejtmenet van.. illetve 30 alatt nyilván a saját lakhatásom rendezése lesz a prio, nem a lakás kiadása/ a tőke beletolása garázs..
  Merre tovább?

 • Kis Színes
  Amikor 1996-ban az Evitát forgatták Madonnával, Budapestet választották helyszínnek, mert az hasonlított legjobban a 45 évvel korábbi Buenos Airesre.
 • partizán
  Érdekes okfejtések ezek, amik a cikkben vannak de honnan is pattanhatott ki ez a gondolat?
  Hát valószínű a Szabad Európa Rádióból, hiszen az van megjelölve, mint kisfilmes tájékoztató.
  Mi is zajlódhat a háttérben?
  Ebben a kis filmben, amit már itt valaki korábban belinkelt

  videa.hu/videok/hircentrum/hirek-politika/marki-zay-mar-februarban-kulfoldi-action-for-democracy-TY9VlP3TCgnFXCf6

  1:53-nál egy érdekes ábra látható a baloldal tevékenységének kapcsolatairól. A szálak az amerikai titkosszolgálathoz vezetnek, hogy onnan jött valójában sok pénz Márky Zay-ék kampányára.

  Miért is érdekes ez?

  Tegyük fel valósak az információk és az amerikai szolgálat pénzelte a baloldalt, nos ez esetben joggal tehetjük fel, hogy ez a cikk mögött is ők adhatták a kiinduló gondolatot: a Merénylet Amerika ellen c. könyv (299.o) szerint a Szabad E. Rádió nem más, mint a CIA propagandaadója.

  Ha nem pártpropagandát olvasná hírek helyett, tudnád, honnan jött a pénz, hogy mi volt a kikötés, mire kell költeni és mire tilos.

  De ezek nyilván nem érdekelnek, mert még összezavarodsz. Jó az úgy, ahogy mondják neked.

  Csak nagyon szomorú is egyben.

 • gusson

  “Utóbbi választás után a számláló bizottságok tagjai közül többen is meséltek olyan sztorikat, miszerint jött szavazni a néni/bácsi, hosszan panaszkodott a nyomorult életéről, aztán a végén megkérdezte, hogyan kell a Viktorra szavazni.”

  Ezt a filmet én is láttam. LOL

 • Szabolcs
  BPéter
  2022-11-25 at 14:18

  Ezt keresgettem kb. 5 percig, de aztán feladtam… a SHTF helyett én az SHTV(ent)-re kerestem, ezért nem lett meg 🙂
  De talán idáig nem fajulunk, igaz nekem kb. azóta van fejllámpám, és másra is nagyon bevált 🙂

 • Split klíma

  “Nem adtak ki pártutasítást, csak mindenkinek tele a töke azzal, hogy össze-visszabeszélsz.”

  Köszönjük Jézus, hogy “mindenkit” ismersz. 🙂 Annyira fel lehet ismerni a fityiszes bértrollokat, soha nem érvelnek (nincs mivel – agy – érvelniük), mindig személyeskednek, mások (mindenki) nevében nyilatkoznak, hogy mondandójukat felnagyítsák, degradáló jelzőket használnak… Az agresszió mindig a félelem jele: féltik a jelenlegi hatalmukat, pozíciójukat, (nem kiérdemelt) megélhetésüket stb.

  Olvass! 🙂 Például: hold.hu/holdblog/lengyelorszag-foldgaz-kereskedelem-energia-aremelkedes-eu/

  Mindenre van már 100 működő megoldás (lásd hanyatló nyugat), amit csak másolni kellene. Linkeltem a lengyel megoldást, és akkor most? Történni fog valami? Mit érsz a megoldással, ha nincs, aki végrehajtja (politika) és aki megköveteli (nép)?

  Ez egy buta nemzet, és az is marad.

 • Bereghy Márton

  Ajajaj…. nem kellene ennyire beleélned magad a politikába.
 • 404? 440.
  Van 56os kivándorolt ismeretség arra.
  A gyerekeik beszélnek angolul tehát az usában dolgoztak, de nyilván ez nem teljesen általános ekkora országban. Tengerparti nyaralókiadásból van még jövedelem a nyugdíj mellé.
  Mezőgazdasági ország nem magyar értelemben, végtelen mennyiségű marhahús van például. Építkezésen alap, hogy ebédre az egyik melós elvonul steakeket grillezni a csapatnak.
  Azt mondták az eü biztosítás olyan, hogy ha a házadon dolgozik valaki akkor te vagy az eü biztosítása. Ha megsérül felépésülésig te fizeted, erre rá is álltak, ha kevés a meló akkor direkt megsérül és eltartod.
  Teljes a káosz, de ott ez a megszokott, közbiztonság olyan amilyen.
  Éhenhalni nem fognak, a birtokok a láthatárig tartanak a szó szoros éttermében. Elég ha nagyjából tudjak hol legelnek a marhák majd beterelik ha vágás van.
  Valamikor kitalálták, hogy aki bevisz terméket akkor ki is kell vinnie,
 • Pepete
  Az utóbbi időben gondolkoztam, hogy el kellene felejteni a pártokat végre. Szinte mindegyik lop, csal, hazudik, aki nem az majd fog. Teljesen felesleges 4 évente olyanokra szavazni, akik csak maguk és családjuk és a haverjaik érdekeit nézik mindegyik oldalon. Az állampolgárokat pedig egy megfejhető szavazógépnek nézik, akik beérik egy kis alamizsnával választás előtt. Rohadtul unom, hogy nem haladunk egyről a kettőre, mert a nép fejére nőttek ezek az aljas, szemétládák.

  Én a megoldást egy független, hozzáértő, szakmai, szakértői kormányban látnám.
  Szerintem idővel más út nem marad. A népnek nagyon fájni fog, de kb. 5-10 év alatt szerintem ki lehetne kászálódni a gödörből…. Nadrágszíj meghúz pofa befog és mindenki ismétlem mindenki tenné a dolgát. De amíg csak széthúzás van, addig ez nagyon nehéz vagy lehetetlen egyelőre.

  Le a pártokkal! Szakértői kormányt, aki az országnak akar jót!

 • 404? 440.
  Folyt:
  Ha valaki bevisz árut annak ki is kell vinnie, autógyártók mezőgaz termékeket hozattak a hajókon kényszerből.
  Erős áthallásokkal a matolcsi féle ötletekkel a pénz fenntartásara.
  Enni lesz, ellesznek. A pénz rohamosan esik, nem tárolják, törvényeket hoztak, hogy aki azt mondja a peso usd árfolyam meg az infláció nem annyi mint a hivatalos az büntethető. Feketén vesznek usd-t az tartja az értékét. Megoldják, nem lesz ott akkora bukta mint, khm, másutt várható.
 • attila
  “partizán
  2022-11-25 at 23:02”

  Ez a hozzászólás tényleg valós ? Nem csak kamu ? Ennyire sötét emberekkel élek egy országban ? Vagy ezt valahonnan afrikából írták google fordítóval…..

 • Richmond
  Érdekes, hogy eközben Peru mennyivel másabb utat járt be az elmúlt jó húsz évben. És még mindig tart a gazdasági növekedés, az alkotmányos krízis, politikai válság ellenére is. Btw, az elmúlt húsz évben ráadásul választottak meg egy igazi chavezista barmot is, aki általános meglepetésre gazdasági téren nem lépett a venezuelai útra.
  Ehhez kell egy tényleg független, biztos szakmai alapokon nyugvó jegybank, alacsony költségvetési hiány és a térség legnagyobb devizatartalékai, illetve jelentősen visszaesett a szegénység és a gazdasági növekedés úgy általánosságban érezhető a mindennapokban, oktatásban, egészségügyben.
  Ha lesz időm, írok erről hosszabban, ha van rá igény. Sok szempontból érdekes és amúgy számunkra reménytkeltő a perui út -bár sajnos közel sincs ennyi ásványkincsünk, mint nekik
 • Blend Ahmed
  “Én a megoldást egy független, hozzáértő, szakmai, szakértői kormányban látnám.”

  Amit mi demokráciának hiszünk, az valójában (talán mindenhol) csupán pártokrácia. De ha megszünteted a pártokat, és csak egyéni, független képviselők kerülhetnek a törvényhozásba, hogyan akadályozod meg, hogy a hasonló gondolkodású, világlátású emberek egymásra találjanak, összeálljanak és együtt szavazzanak? Az teljes mértékben mindegy, hogy egy ilyen csoportot pártnak, egyesületnek, klubnak vagy platformnak hívunk. A pártok akkor is létre fogjak jönni, ha nem pártnak hívják őket.

  Ki dönti el, hogy ki a szakértő, hogyan jut hatalomba, és hogy marad ott? Kinevezik saját magukat vagy választják őket? Mi van, ha a többiek olyan “szakértőt” választanak, akit te vagy mások nem tartanak szakértőnek?

 • untermensch4
  Elég jó hatásfokkal kizártam az életemből a bulvárt és a reklámokat. De a múltkor véletlenül olyan helyen jártam ahol kereskedelmi rádióban volt egy “a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket”. A plakátotok ugyanolyan csúsztatás mint a fidesz-kongresszus minden harmadik mondata. A gazdaságpolitikától viszont nehéz a boltban vásárolva távol maradni, mivel sajnos az én fogyasztói kosaram sem eléggé hasonlít a ksh szerintire.
 • Családfő

  Meghökkentően hasonló építészete van néhány buenos aires-i kerületnek, mint a pesti belváros egy részének. A vicces az, hogy több helyi, akivel beszéltem, azt hitte, hogy az Evitát Buenos Aires-ben forgatták. 🙂
 • expect

  “valójában sok pénz Márky Zay-ék kampányára”
  Valójában egy szros nemzeti konzultációnak hazudott propagandaförmedvény postaköltsége többe kerül, mint ez az “óriási botrány”. Ennek függvényében vizsgáljunk minden olyan elméletet, melyek szerint ezzel a pénzzel akarták megdönteni a mimagyarok viktorkáját. 🙂
 • Daniel
  “Miklós! Sok éve olvasom a kiszámolót. Hálás vagyok a sok jó tanácsért amiből profitálhattam általa! A hozzászólásokat is el szoktam olvasni, mert ott is felbukkannak értékes gondolatok. Az elmúlt 1-2 évben viszont úgy látom egyre inkább kezdesz szálka lenni a hatalom szemében. Egyre több a kormánypárti troll. Nem igen szoktam írni, de szerettem volna, hogy tudd : itt vannak azok is akik miatt csinálod lehet néhányan csendben, de vagyunk!
  A többi meg ha arra játszik, hogy elvegye a kedved a folytatástól… valamit jól csinálsz
  Még sok erőt és kitartást a következő években hozzájuk!”

  (2) ugyan ezt érzem egy ideje!

 • Buta vidéki
  Van itt egy régi népi okosság:
  Ne azt nézd, mit mond, hanem hogy ki mondja!
  Ebben a formában ez egy hülyeség. Gondoltam én is sokáig. Azért nem hülyeség, mert feltételezi, hogy a megszólalót nem a legtisztább szándék vezeti, sőt… Ebben a magyar népnek brutális történelmi tapasztalata van, kb történelmünk kezdete óta. Van egy népi előfeltételezés: amit a Te oldalad mond (piacpárti, liberális, demokratikus, européer, kozmopolita, felvilágosult, stb) azok a gondolatok a tiszta jelszavak mögött valójában a magyar nép becsapására, kifosztására, kiirtására törekednek. Idegen nép(ek), idegen érdekek.
  A vidék kb 90%-a nem feltételezi, hogy Ti jót tennétek neki. Úgy gondolja a történelmi tapasztalatok alapján, inkább magyar tolvajok mint idegen (zsidó, cigány, szerb, orosz, román, akármilyen) messiások. Inkább egy tolvaj, egy gyilkos, vagy egy kecske vezesse az országot, csak Ti ne. Ez van.
 • tumpara
  Kis Színes: valójában Budapest és Buenos Aires jellegzetes és hangulatos épületei (múzeumok, közintézmények, belvárosi bérházak stb.) ugyanúgy az 1900-as évek fordulóján és épp ezért ugyanabban a stílusban épültek, ezért jöttek ide az Evitát forgatni. Egyszerűen hasonlít a két város klasszikus építészete, mind a mai napig. 🙂
 • Eenergetikus
  Pont olyan a kormány mint a választók többsége, ott is és itt is. Hollandokkal ezt nem lehetne eljátszani ahogy velünk sem azt amit az pl. az oroszokkal. Változás akkor lesz ha átlagjóskák is a teljesítményükkel arányosan kapnak pénzt nem pedig valamilyen státusz, csoporthoz tartozás alapján. Akkor majd nem lehet eljátszani nem létező pénz választás előtti szétosztását, ársapkázást, rezsicsökkentést, ostobaságok finnanszírozását. Amíg a többség birka, legfeljebb csak széna jut.
 • Kiszamolo
  Mivel a cikk egyébként érdekes és tanulságos témájához alig pár hozzászólás érkezett, ellenben belpolitikai csatározás annál több, lezárom a hozzászólásokat.

  Őszintén sajnálom, hogy ennyire beteggé és megosztottá tették ezt a társadalmat.