Az új szabályozások áldozatai

Január elsejétől Európában bevezették a Mifid II-t és egyéb szabályozásokat, amik a kisbefektetőket hivatottak védeni.

Többen jeleztétek, hogy január eleje óta több befektetési lehetőség nem elérhető a brókercégeknél, ebből talán a legfájóbb és legismertebb az amerikai Vanguard, amelynek nem éri meg, hogy megfeleljen az új európai szabályozásoknak, legalábbis ami az amerikai piacra bevezetett termékeit illeti. Így ezek a termékek jelenleg nem elérhetőek az európai piacokon. (Ha van a terméknek európai párja, azt továbbra is meg lehet vásárolni. De azoknak jellemzően magasabbak a költségeik.)

Új előírás továbbá, hogy az alapvető befektetői tájékoztatónak helyi nyelven is elérhetőnek kell lennie, ezt sok nagy cég még nem tette meg, legalábbis nem az összes európai nyelven. Így ezek miatt is elérhetetlenné vált néhány alap, reméljük csak átmenetileg.

Sajnos még találkozni fogtok ilyen cégekkel, vásárlás előtt érdemes érdeklődni a brókercégnél, hogy az az értékpapír, amit vettél tavaly, idén is elérhető-e.

A Mifid miatt amúgy is mindenféle nyilatkozatot kell tenned a brókercégednél (is), ne lepődj meg, ha mindenféle keresztkérdéseket találsz legközelebb, amikor belépsz a fiókodba.

Share

72 hozzászólás

 • Brexit

  Ugy latom a hozzaszolasokbol, hogy sokan orulnenek egy olyan cikknek, amiben leirod, hogy melyek azok brokercegek, amik szamitasba johetnek (akar magyar akar kulfoldi) szamlanyitasnal.

  Egy ennek az adozasrol szolo cikk szinten nagyon nepszeru lenne.

  Te egyebkent fektetsz pl. IB-n keresztul, vagy a magyarokat preferalod?

 • naa
  Valaki hozzáértő meg tudná erősíteni/cáfolni hemond szja tv értelmezését TBSZ-re kapott USA osztalék vonatkozásában? Ha igaza van, akkor a KBC-s stb. táblázat szar?

  Szerintem kb. mindenkit érint, aki tart USA papírokat, és jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba. Esetleg NAV állásfoglalást kérni, vagy ha valakinek van ilyen, megosztani?

  Köszi

 • Kolompos

  “A tartós befektetésből származó jövedelmet a magánszemélynek nem kell bevallania, ha az adójának mértéke nulla százalék….”
  “Az én értelmezésem szerint, mivel nem kell a magyar államnak adót fizetnem, nem kell bevallanom se semmit.”
  Attól függ… a kulcs csak a magyar “TBSZ osztalékra” 0%.
  Gondolom ezért a külföldön jegyzett papír osztaléka bevallás köteles.
 • gcs85
  Az osztalék adózáshoz hozzászólva, ismeritek az új (azt hiszem 1-2 éves) eszja.nav.gov.hu oldalt?
  Egy NAVos oldal, ügyfélkapuval működik, és online adóbevallást tudsz csinálni rajta. Valóban online, és csilli villi az oldal. Nem olyan fos, mint az ABEV javas program. Lehetséges hogy nem olyan funkciógazdag ugyan, de egy átlagember szerintem simán be tud rajta valanni mindent.

  Tavaly ezen keresztül csináltam a bevallásomat, és automatikusan ott volt az összes kifizetett osztalék, nem kellett pluszban számolnom vagy beírnom semmit. Elég praktikus.

 • naa
  Úgy látszik, az előző hozzászólásom a levegőbe ment, ezért még egyszer a kérdés:

  Valaki hozzáértő meg tudná erősíteni hemond értelmezését az szja tv. odavágó passzusáról? Mármint hogy ha nincs adókötelezettség a TBSZ-en keletkező jövedelem után, akkor nem is kell bevallani. Vagyis az USA osztalékot se kell bevallani, mert már úgyis levonták és kettős adóztatási egyezmény miatt nincs adókötelezettség itthon.

  Szerintem ez kb. mindenkit érint, akinek van osztalékfizető USA részvénye vagy ETF-je, ezért elég fontos lenne jól érteni.

  Ettől függetlenül egy külön cikk a témában nagyon jó lenne. Nem TBSZ külföldi számlán hogy számold ki, mit kell beírni az adóbevallásba, kell-e minden tranzakcióval/napi árfolyamokkal szöszölni, vagy van kicsit egyszerűbb lehetőség. Mi van egy forex számlával, az lehet “ellenőrzött tőkepiac” adózási szempontból? Vagy árfolyamnyereség és ezért szja mentes?

 • Peti
  A TBSZ kontra osztalék kapcsán újra: a rendszeresen kifizetett osztalékot mibe érdemes befektetni addig, amíg nem jár le a TBSZ? Tipp?
 • József
  @Peti: A TBSZ kontra osztalék kapcsán újra: a rendszeresen kifizetett osztalékot mibe érdemes befektetni addig, amíg nem jár le a TBSZ? Tipp?

  Külföldi papírnál ezért is érdemes nem osztalékfizetőt venni TBSZ-re, mert előfordul, hogy a kereskedési díj összemérhető a kapott osztalékkal, így nem igazán lehet gazdaságosan újrabefektetni.

 • hemond
  @Kolompos: a külföldön kifizetett osztalékadóhoz a Navnak nincsen sok köze és mivel a TBSZ-re folyosított osztaléknak magyar adóvonzata nincs, így amiatt se kell bevallani se és adót fizetni se.

  Egyébként én eszja-t használtam a 2016os bevallásra, ahol meg is jelent, hogy a KBC és ERSTE átadat az adatokat és rendben van, nem is jelent meg az íven sehol se.

  (Pontosabban az ERSTE elcseszte, de erről szóltak mailben, hogy mit kell korrigálni)

 • headset

  “Mármint hogy ha nincs adókötelezettség a TBSZ-en keletkező jövedelem után, akkor nem is kell bevallani.”

  SZJA tv. Tartós befektetésből származó jövedelem
  67/B. §
  (2)…a (3) bekezdés szerint történő befektetések hozamaival (kamat, árfolyamnyereség, ügyleti nyereség, osztalék stb.) …

  (5) Az adó mértéke
  a) nulla százalék az ötéves lekötési időszak utolsó napjára,…
  megállapított lekötési hozam után.

  (6) …kifizetőnek minősülő hitelintézet, befektetési szolgáltató…
  c) …osztalékra jogosító értékpapír esetében az osztalékfizetést megelőzően értesíti a kibocsátót, hogy e jövedelemből adót nem kell levonnia.

  (7) A tartós befektetésből származó jövedelmet a magánszemélynek nem kell bevallania, ha az adójának mértéke nulla százalék.

  Összefoglalva: az osztalék az hozam. TBSZ-en 5 év után 0 az adó, ezért nem kell bevallani.
  A tv. nem tesz különbséget a külföldi osztalékra.

 • naa
  , hemond, köszönöm. Ezek szerint a KBC sok helyen, fent is hivatkozott táblázata a bevallási kötelezettségekről hibás? Valaki szólhatna nekik.

  Csak nehogy valami jogász elmagyarázza, hogy az mégse úgy van, mert van egy pont valahol apróbetűvel, hogy kivéve a gyevi bírót és igenis be kéne írni a keletkezett és a levont osztalék cellába is…. 🙂 De szerintem igazatok van és nem kell…

 • george
  @headset: erről azért nem ártana egy NAV-os jogértelmezés. Felteszem, a KBC, akiknek sok ügyfél felteszi az adózási kérdést, nem véletlenül csinált erről táblázatot, és vélhetően nem hasraütésszerűen, hanem megkérdezték a NAV-ot.
 • V
  gcs85
  > Tavaly ezen keresztül csináltam a bevallásomat, és automatikusan ott volt az összes kifizetett osztalék
  ezt meg hogy? Importaltad valahogy a brokeredtol kapott listat? Vagy honnan tudott a rendszer a brokerednel kapott osztalekokrol?

  Mas: latom sokan dilemmaznak itt az osztalek vs nem osztalek temaban. Ha ETF-eket szeretnel venni nem muszaj lemondani az osztalekfizeto reszvenyekrol. Van olyan ETF ami osztalekfizeto reszvenyeket tart, osztalekfizetesnel pedig ehhez igazitja az arfolyamat (konyhanyelv tudom, de igy egyszeru megerteni). A kulcsszo a “thesaurierende dividenden ETF”, ezek kvazi visszaforgatjak az osztalekhozamot az arfolyamukba. Mivel nem tortenik kifizetes ezert adozasi kotelezettseg sincs csak amikor eladod a papirt. Eddig ilyet Commerzbank-nal lattam de gondolom mas brokereknel is van ilyen.

 • hemond
  @V: brokercég átadta nekik az infót, így tudtak róla
 • Ákos
  KBC-nél mit érdemes venni, ha eurós, osztalékot nem fizető global indexet követő etf-et szeretnék? Nem találtam megfelelőt..
 • Peti
  @József: ez most már stimm, köszi! Viszont a kérdés még mindig adott. Ha már nem tudok/akarok változtatni az ETF-eken, akkor TBSZ-en mibe érdemes befektetni az osztalékot?
 • Kolompos
  @Ákos
  MSCI World

  justetf.com/de-en/etf-profile.html?region=World&groupField=index&from=search&assetClass=class-equity&distributionPolicy=distributionPolicy-accumulating&currencyHedged=EUR&isin=IE00B441G979

 • Ákos
  Kolompos: Köszi, de ez sincs bent a KBC listájában.
 • Kolompos
  @Ákos
  Nincs valamilyen korlát a számlán?
  Ha bemásolod az ISIN-t vagy beírod a következőket: IWDE akkor fel kell dobja a kereskedési adatokat.
 • hemond
  @Ákos: akkor szólj nekik, hogy vegyék fel (ez eddig működött, nem tudom az új szabályozás hogyan húzta ezt keresztbe)
 • Ákos
  Jah, még nincs kész a számla, az excel táblájukból tájékozódtam, innen: kbcequitas.hu/menu/szolgaltatasok/ertekpapirok/etf/a-kbc-equitasnal-elerheto-etf-ek-listaja.html

  De akkor úgy tűnik csak annyi a megoldás, hogy nem frissítik a fájlt.

 • hemond
  @Ákos: nem, a file kb pontos. Ha hiányzik valami, akkor írsz az ügyfélszolgálatnak és felveszik neked a listába.
 • hemond
  @Peti: attól függ, hogy mennyi az osztalék, ha néhány dollár, akkor semmi, ha néhány 100 USD, akkor én valamilyen kötvényalapot vennék, ha néhány ezer akkor pedig részvényt.