Szlovákiai bankszámla cégeknek

Már többször írtam a szlovák céges és magán bankszámlanyitásról, cégeknek, akiknek van eurós utalása, szinte kötelező, mert akár milliókat takarítasz meg rajta évente.

Úgy látszik, a Google nem adja fel az új cikket, mert több kérdést kaptam ezzel kapcsolatban.

Tehát, ha szlovák bankszámlát szeretnél nyitni, itt vannak az infók:

Magán és céges bankszámlanyitás Szlovákiában lépésről-lépésre 2017

Ez egy háromnegyed éves cikk, azóta nem voltam arrafelé. Ha valami változott és tudsz róla, kérlek írd le a hozzászólásokban.

Update: 2018-tól köteles vagy bejelenteni a cég külföldi bankszámláit január 31-ig a 18T201T nyomtatványon. Köszönjük TA-nak az infót.

 

Share

18 hozzászólás

 • kamatoskaresz
  A gond ezzel az, hogy a partnerek nem nagyon szeretnek külföldi számlára utalni, főleg nem a multik. A magyar főszámlát mindenképp meg kell tartani, kis cégnél nem biztos, hogy megéri az utánajárás.
 • Kiszamolo
  kamatos, személy szerint sokakat ismerek, akik szó szerint évi milliókat spórolnak a szlovák számlával.

  Utánajárás és költségek: egyszeri 30-50 ezer forint és ebben már az útiköltség is benne van, ha nem békéscsabai vagy. Sajnos a magyar banki díjak és tranzakciós adók miatt nagyon gyorsan megtérül kis cégeknél is.

  Ha a te magyar partnered nem hajlandó külföldre utalni, az szívás. Bár pont a multinak mindegy, a legtöbb igazi multi eleve nem a magyar számlájáról utal eurót.

 • TA
  Újdonság, hogy a külföldön bejelentett bankszámlát köteles vagy bejelenteni: kamaraonline.hu/cikk/kulfoldi-bankszamlaja-van-meg-nem-keso-bejelenteni

  Nem tudjátok esetleg, ez a PayPalra is vonatkozik?

 • Seymour
  Tudom, hogy nem ehhez a témához tartozik, de lehet már valamit tudni az új egészségbiztosításokról?
 • Andrus
  Fio banknál minden ingyenes+nyitnak egy cseh szamat is ingyen + egy-egy magant is. Igaz legközelebb Érsekújvárban van fiókjuk, de ott is beszéln(t)ek magyarul. Magyar telefonaszám + netbankon minden intézhetö. A befogadási arányt viszont nem ismerem.
 • D.Gábor
  Én KATA-sként akartam nyitni tavaly a CSOB-ban (K&H), hát személyesen bementem Párkányban egy fiókba, de elég sok papírozás lett volna nyitni, nem elég személyi igazolvány, meg hogy EU-s állampolgár vagy, de kellett volna valami munkaszerződés is. Mivel én szlovák cégnek dolgoztam volna be szerződés alapján, arra azt mondták, hogy kb. 3hét mire válasz érkezik, hogy nyithatok-e bankszámlát, ez 2017 márciusban történt, szóval inkább hagytam.

  De nem bántam meg, mert év közben a magyar K&H csökkentette a deviza számla havi díját 1,12 Euróra, ami baráti, és ami a legfontosabb, hogy mivel van a K&H-nál HUF számlám is, egy nagyon kedvezményesen tudok átutalni (szinte ingyen bankon belül). Plusz mivel a magyarnál tartottam, a prémium bankszámlának a feltételét is könnyű lesz elérni még ebben az évben 🙂

 • Kiszamolo
  Seymour, remélem a jövő héten végre kapok választ. Az Aegonost bármikor meg tudjuk kötni, de keresek olcsóbbat.
 • tbrptr
  Egyéni vállalkozókra is vonatkozik a bejelentési kötelezettség (külföldi számla)? A kamara oldalán gazdasági társaságokról írnak csak, az EV tudtommal nem az.
 • jancsika
  Nem tudom miért lovagoltok ezen a szlovák bankszámlán.

  Csak az eur forgalom miatt éri meg azaz ha van bejövő és kimenő utalások is (eur zónába ingyenes nem eu zónába már van ktg..

  Ausztriában pl Raiffeisen hasonlóak a díjak vagy még alacsonyabbak, mint pl a szlovák OTP…

  Viszont írom mindenkinek,hogy az átváltás által már rosszabbul is ki lehet jönni mint pl mint egy magyarnál. Pl ha usd-t vagy HUF ot szeretnél utalni, borzasztó árfolyam jön alapból. És treasury árfolyam nincs.

  Azaz pl ha magyorországra szeretnél Ft ot utalni akkor akkor jársz a legjobban ha magyar eur számlára kéred majd a magyar bankod átváltható neked treasuryn hufra.

 • Hernyóka
  Magánszemélyre is vonatkozik a bankszámla bejelentési kötelezettség?
 • Imre
  Magánszemélyként csak annyi, hogy meg kell adnod az adóazonosító jeledet akkor is, ha külföldön nyitsz számlát, ha nagy összeget tartanál a számlán, a bank jelenti be a NAV-nak.

  Ha Magyarországra szeretnél forintot utalni a szlovák eurós számládról, használd a Transferwise-t. Középárfolyamon váltanak, 0,7% (min. 1,36 EUR) költséggel.

 • AdamG
  A mai világban nem is kell személyesen jelen lenni, külföldön és müködik a videós számlanyitás:

  fidor.de/
  bunq.com/
  revolut.com/

  Úgy látom, “teljes értékü” IBAN számlát adnak, magánembernek többnyire ingyen, a cégest mindenki nézze meg.
  Németül/angolul jó tudni, mert a honlaphoz és a videóhoz is kell.

 • Imre
  A Fidornál kérdeztem egyszer, de csak németországi lakosoknak nyitnak számlát.
  Én a Fio Banka-nál nyitottam eurós számlát, ott nem feltétel a szlovákiai lakcím, sőt az érsekújvári fiókban magyarul is beszélnek.
 • AdamG
  Imre, re fidor: csont nélkül nyitottam kb. 1 hónapja számlát magyar lakcímmel… a többi sem problémázott
 • attila
  kondíciókat összegeznéd ? mivel a honlapon csak szlovákul van fent…
  havi számlavezetési díj, kártya éves díj, kp. felvétel külföldön atm díja….
  havi 1000-2000 eur menne rá minden hónapban….
 • senkifia
  : es ezeknel van ceges, azaz “penzforgalmi” szamla?
 • attila
  dehogyis van….
  A magyar lakcímmel való nyitást nem tiltja semmi, csak így az illető magyar adórezidens ezáltal adatot szolgáltat kötelezően róla A bank A nav-nak…
  Az ilyen bankszámlának csak akkor van értelme ha esetleg katás egyéni vállalkozó Az illető…..
 • attila
  Jancsika, transferwise borderless 😉
  Annál nincs hatékonyabb a piacon 😉