Babaváró hitel személyi kölcsön helyett? Ne!

Mostanában sok embernek leesett, hogy házaspároknak el kell felejtenie a személyi kölcsönt, mert akkor is megéri a babaváró hitelt felvenni, ha nem is akar gyereket.

A hitelről a részleteket már leírtam itt:

Az államilag támogatott 10 milliós hitel részletei

Miért is jobb ez, mint a személyi kölcsön akkor is, ha nem akarsz gyereket?

Egyrészt ezt a pénzt előreláthatóan szinte érdemi hitelbírálat nélkül fogják kiszórni a bankok, hiszen az állami kezességvállalás mellett pont nem fogja érdekelni őket, hogy mennyire lesz képes fizetni az ügyfél a törlesztőket. Másrészt személyi kölcsönként nagyon kevés bank nagyon kevés embernek ad 10 millió forintot.

Született is sok írás, milyen jó, mindenki vegye fel a hitelt, ha akar gyereket, ha nem. Ki is számolták, mennyire megéri.

Ha felveszel ötmilliót kilenc évre és most 2% az ötéves állampapír hozama, akkor csak 680 ezer forintot kell azonnal visszafizetni és utána 8%-on fut tovább a személyi kölcsön, ami nem is olyan sok a mostani piaci kamatok mellett sem. (Azért ötmillió és kilenc év, mert a havi törlesztő nem lehet több, mint 50 ezer forint.)

Itt jönnek a gondok.

Egyrészt az emberek nem fognak megállni 5 millió forintnál, fel fogják venni az egész összeget húsz évre. Talált pénz, elköltjük, majd lesz valahogy öt év múlva.

Ekkor azonban közel 1,4 milliót kell majd egy összegben kifizetniük öt év múlva.

Csak a nagy kérdés az, hogy mégis miből? Az egyszeri hitelfelvevő biztos nem fog ennyi pénzt tartalékba eltenni öt év távlatában.

S a következő gond, hogy a hitel a futamidő további részében az ötéves állampapír hozamának 130%-ának 5 százalékponttal növelt értéke lesz a hiteled kamata.

Ha csak annyi lesz az állampapírok kamata, mint öt éve, akkor 11,5% lesz a hiteled kamata. Ha 11 éve nézzük a hozamokat (10 éve olyan magas volt a válság miatt, hogy mondani se merem), akkor a hiteled kamata 16% lenne.

S az egészben a legviccesebb, hogy rövid keresés után találsz most is 7-10 éves személyi hitelt 8-9%-os fix kamattal. Így ha hitelképes vagy, semmit nem nyersz azon, ha helyette ezt a babaváró hitelt veszed fel, sőt hatalmasat kockáztatsz, mert egyrészt egy összegben kell visszafizetned a kamattámogatást, másrészt fogalmad sincs, mennyi lesz a kamatod öt év után.

Ha pedig nem vagy hitelképes, azért nem kapsz normál személyi kölcsönt, ezt sem venném fel a helyedben, mert ezt is vissza kell majd fizetned.

Én még attól is tartanék, hogy úgy vegyem fel ezt a hitelt, hogy nem biztos, hogy lesz gyerekem. Mert ez sajnos akkor sem biztos, ha nagyon szeretnék gyereket.

Ha rám hallgatsz, akkor menj igényelni ezt a hitelt, ha már biztos, hogy lehet gyereked. S akkor is józanul gondold végig, szükséged van-e rá és vissza tudod-e fizetni, illetve tudod-e fizetni a havi törlesztőket minden hónapban. Ha igen, csak akkor vedd fel, akkor viszont mindenképp, mert úgy már megéri a kamatmentes kölcsön, akkor is, ha csak prémium állampapírban fialtatod néhány évig vagy évtizedig.

Share

106 hozzászólás

 • Laki Gizi
  Nekem lenne pár kérdésem, hátha tudjátok a választ 🙂

  – Akkor igényelhetem a hitelt, ha már két hónapos terhes vagyok (a baba július után születne meg)? (elkerülvén, hogy esetleg nem jön össze a baba)

  – Mivel így rögtön biztosítanám az első gyerek megszületését, utána akár azonnal költözhetek is külföldre, vagy a törlesztés idejéig (20 év) nem?

  Ha nem és el akarom kerülni a bűntetést:
  -Ha Mo-on maradunk, a pár mindkét tagja dolgozhat külföldön (ingázással pl. Bécs) ha magyar lakcímem maradna?
  -Lehet egyszerre bécsi és magyar lakcímem is (pl. tartózkodási helyünk megmaradna, ha kint dolgoznánk)?

  Nem tervezzük a külföldi munkát, de ameddig ez a kormány marad porondon és az ország kevésbé értelmes fele őket támogatja, minden eshetőségre fel kell készülni.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @szabolcs: Ez egy klasszikus nigériai, ha tovább levelezel, előbb-utóbb kérnek egy kis kenőpénzt (valószínűleg Western Unionnal), ami persze elhanyagolható a majd megkapott hatalmas összeghez képest 🙂
 • Anita
  Nagyon remélem, hogy ez átmegy a köztudatba. Már így is késztetést érzek, hogy csináltassak egy kitűzőt, hogy a “nem a csok miatt, csok bevezetése előtt szültem” lehet mellé kell tenni ” nekem nem jár a 10m”-t is.

  Akinél mondjuk a 3. gyerek születik, annak érdemes egyébként azzal a támogatással is kalkulálni, hogy a meglévő hitelből 4 m ft-t elengednek július 1-től (jelenleg ez 1 m ft).
  Szóval összességében aki most tervezi, hogy majd nagycsaládossá válik, annak azért elég szép támogatás összejöhet.

 • Tamás #2
  @gertitorpee
  Olyan, hogy “kiköltözés” az EU területén nincs, de mégis van. Ha kimész dolgozni egy EU-s országba, azt MO-n nem kell bejelentened, ideiglenesen szüneteltetni kell a TB-t és kész. Akár 10 évig vagy életed végéig dolgozgatsz külföldön “ideiglenesen” külföldi lakcímmel, anélkül, hogy a magyarországi dolgaidat feladnád. Ha viszont tartós letelepedés szándékával mész ki (0,01%) akkor az be kell jelentened, ilyenkor lesz az a lakcímkártyádon, hogy “külföldi lakcím”, ebben az esetben folyamodhatsz a fogadó országban bizonyos idő után állampolgárságért. Ha nincs rendes lakcímkártyád, nincs TBSZ, nincs semmi.

  A 9. § c) elég világosan fogalmaz, ha megszületik a gyerek és nincs a támogatási rendszerben (nyilván, mert külföldön kap az anya mindent) akkor is meg kell lennie a hazai lakcímkártyának és az adóigazolványnak,

  folyt.

 • Anita
  Mondjuk akiknek én szívesen adnám ezt a pénzt, azok az emberek, akikre nagy szükség van/lenne és nagyon alul van fizetve, főleg kezdőként. Gondolok itt számos egészségügyi munkára mentős, nővér, de a nem hálapénzes orvos is, igazából itthon bármely szakterület kutatója, pedagógus, bölcsődei gondozó (szép, hogy ennyi bölcsődei helyet akarnak létrehozni, de ki fog benne dolgozni) stb.
  Ezeken a pályákon dolgozni kívánó fiatalnak pénzügyi szempontból felelőtlenség több gyereket vállalni. Pályán is lehetne őket tartani, talán jobb lenne az utánpótlás és olyan családok vállalnának több gyereket, akik igyekeznek megfelelő körülményeket, oktatást stb. biztosítani a gyerekeinek.
 • Tamás #2
  folyt.

  így a gyerek is csak “ideiglenesen külföldön tartozkodó” magyar állampolgár lesz. Állambácsi célja baromi egyszerű. A nyilatkozattételi kötelezettség miatt biztosítja, hogy gyerekek 18. életévük előtt nem fognak tartósnak, állampolgárság szándékával külföldön letelepedni, ahogy a szülők sem, miközben számukra is elérhetővé teszik a támogatást. Miért? Azért mert ezek a gyerek az magyar ellátórendszert egy bizonyos pontig nem fogják terhelni. Pl. Anyuka külföldön szül, mert a cége kiküldte Hollandiába, nyilván ott is lesz, amíg dolgoznak, apástól mindenestől. A gyerek kihagyja a magyar ovit és csak alsó osztályban lép be a rendszerbe, a magyar TB-je is innentől lesz aktív. Ez egy teljesen életszerű helyzet nemzetközi multiknál vagy kutatóknál.

  Más: Én is hangsúlyoznám, hogy ha már van gyerek a családban felejtős a dolog, akor éri meg
  Folyt

 • Tamás #2
  …ha már jön az első és július után születés és tudod, hogy legalább két gyereket szeretnél, ráadásul hitelképes is vagy. Amikor Jucika megkérdezi az ERSTE-ben a fizetésed és amikor megmondod és azt válaszolja, hogy: “Akkor gondolom nincs is hitele”, na akkor lehet igényelni. Persze akkor is csak ha bízol állambácsiban.
 • Szabolcs
  gertitorpee
  2019-03-27 at 08:04

  egy percig nem volt kétségem… Ez ügyben, legalábbis 🙂

 • Csigabiga
  Mi most próbálkozunk az első gyerekkel és kettőt szeretnénk. Ezt a hitelt kb. ránk lőtték be. Nincs ingatlanunk, azonban albérleti díjat sem kell fizessünk, így kvázi a kerestünkből rengeteg tudunk félre tenni. Hitelre nem kell törleszteni. Ketyegnek a lakáskasszák, illetve most már egy szép összegnyi megtakarítás is összegyűlt. A következő 10 éves terv elvileg egy kertesház megvétele lesz, valamint a gyerkőcök nevelése és az azzal járó kiadások. Erre a konstrukciót a babaváró hitel nélkül is összeraktam szóval nekünk tényleg talált pénz.

  Ha már biztos lesz a terhesség (5-6 hónapos) akkor mi mindeképp felvesszük, mert a törlesztőjét ki tudjuk gazdálkodni és remek indulótőke lesz a gyerekeink számára. Mondhatnám azt is, hogy ezt a pénzt már az ő pénztárcájukba tesszük.

 • akosh
  @mzsombor A Közlöny melyik pontja(i) alapján gondoljátok, hogy csak az új gyerekek számítanak majd? Az én olvasatomban a 19. § (1) és (2) bekezdése az irányadó, ami így kezdődik: “(1) A támogatott személyek a (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő
  a) második gyermekük esetén…”
  Véleményem szerint ez (további kiegészítő rendelkezés hiányában) egyféleképpen értelmezhető: a második (ill. harmadik) gyereknek kell megfelelnie az említett feltételeknek. Magyarul a meglévő gyermekek is számítanak olyan értelemben, hogy a “sorszámozás” nem nulláról indul, hanem a korábban született gyermekek számától.
  Ez esetben mondjuk az következne a törvényből, hogy ahol már van három gyerek, ott az új baba már a negyedik lenne, így nem jár rá a támogatás… Kíváncsi leszek, jön-e még erre vonatkozóan pontosítás, és ha nem, akkor az érintettek hogyan fogják értelmezni a törvényt.
 • Tamás #2

  14. § (1) A támogatott személyek a törlesztés szüneteltetésére jogosultak:
  a) …12. hetét betöltött magzatuk után, ha a várandósság a kölcsönszerződés
  megkötésének időpontjában vagy azt követően fennáll
  b) az e rendelet hatálybalépését követően született…
 • zsmar
  Éppen a 19§ (2)-es bekezdés részletezi (a) és (b) pontokban, hogy a rendelet hatálybalépése utáni gyerekekre lehet csak igényelni…
 • headset

  “Véleményem szerint … a második (ill. harmadik) gyereknek kell megfelelnie az említett feltételeknek.”

  Ez egy érdekes felvetés.

  Ezt erősíti a 14. § (3):
  “A törlesztés szüneteltetésére a támogatott személyek az (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelő második gyermekre tekintettel is jogosultak.” Aminek semmi értelme nem lenne, ha az első gyerekre is kötelező lenne a szerződéskötés utáni születés.

  De az értelmezésednek ellentmond, hogy a 19. § (3) kiemeli az ikerterhességet. Ha a meglevő gyermekek is számítanának, akkor a nem iker, de második vagy harmadik gyerekké váló magzatra is azonnal benyújtható lenne a támogatási kérelem. Felesleges lenne ikrekről beszélni

  Ezek azért fontos kérdések, mert ellentmondás esetén a törvényalkotó szándéka számít, nem a szó szerinti szöveg.

 • jami
  Többször elhangzott, hogy csak az azután születendő gyerekek számítanak be az “elszámolásba”. Ami amúgy tök jogos, a meglévőknél már túl van a család a nehezén, nekik nem kell bátorítás.
  És lehet, hogy én vagyok már túl sokat látott, de annyira nem rózsaszín ez, mivel válás esetén is bünti van, ha még nincs meg a 3 gyerek. És, ugye kell a 3 gyerek is. A 0 gyerektől könnyedén eljutni a 3-ig vagy 20 év alatt nem válni el, nem jellemző magas százalékban…
 • paff
  “a 2019 július 1 előtt született gyerekek nem számítanak gyereknek, és szerintem a hitel felvétele előtt születettek sem”

  Szerintem azt írják hogy a gyerkek számának az összes kiskorú gyermek számít.

 • Qwer2020
  pedig le van írva világosan

  Kamat támogatás:
  14. § (1) A támogatott személyek a törlesztés szüneteltetésére jogosultak

  a) a  várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatuk után, ha a  várandósság a  kölcsönszerződés
  >>>megkötésének időpontjában vagy azt követően fennáll<<<, és a  magzat legkésőbb a  kölcsön folyósításától
  számított 5 éves időszakon belül betölti a várandósság 12. hetét, vagy
  b) az  e  rendelet hatálybalépését követően született, a  támogatott személyek által közösen örökbefogadott
  gyermek után, ha az  örökbefogadást engedélyező határozat a  kölcsönszerződés megkötését követően, de
  legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül válik véglegessé.

  Ugyan ez a gyerekvállalás, 19. § amit be is másoltál, annak a folytatása:
  (2) A gyermekvállalási támogatás
  a) a  kölcsönszerződés megkötésének időpontjában vagy azt követően fennálló várandósság…

 • Tibi
  Csak a meglevo hitelbol engednek el vagy ha van 3 gyerekem es egy ev mulva veszek fel hitelt akkor is elengedik majd a 4 millio Ft-t a jelzaloghitelembol?koszi
 • Péter
  @combo: minden segítség, amellyel könnyebben jutnak ingatlanhoz az emberek, pénzbe kerül, a központi költségvetés bánja. Teljesen mindegy, hogy milyen formában érkezik a segítség: csökkentett ingatlanárak, bérházak, hitel, ingyenpénz stb.

  Szerintem ez a 10 milliós 0% kamatú hitel, mellé a 3%-os CSOK, meg a tőkeelengedés stb. zseniálisan ki lett találva. Ezek kombinációjával az is vehet lakást, aki ezek nélkül biztosan nem tudna; nem akadály, hogy nincs önerőd; kellően ösztönöz arra, hogy tényleg vállalj gyerekeket, és a fix kamatozás miatt nem fognak úgy járni az emberek, mint anno a devizahitelekkel.

  A párommal pont jó korban és élethelyzetben vagyunk, biztos, hogy élni fogunk a lehetőséggel, és a magam részéről azt is elmondhatom, hogy már nem 2, hanem 3 gyerekkel tervezünk, mert így nagyobb házat tudunk venni.

 • VJ
  Az mit jelent, hogy a torlesztes szuneteltetese? Nem kell fizetni, de a kamatok azert ketyegnek? Ha igen, akkor pont olyan lehuzas, mint a diakhitel eseteben. Aki DH-t az elso evekben felveszi, amire vegez a tanulmanyokkal es elkezdi torleszteni mar szep kis kamatot gyujt ossze. Ez a maximum 50e fointos torlesztoreszlet, is arra jo csak hogy meg jobban elnyutsak a futamidot… miert nem lehet nagyobb osszeggel torleszteni, ha egy csalad megteheti?
 • valaki
  valaki
  2019-03-26 at 14:10

  Én is ezt a nevet használom 😀

 • combo
  OFF Na úgy néz ki, mégsem csökken a tranzakciós illeték, mert kell a pénz a családvédelemre:
  mfor.hu/cikkek/makro/megsem-valtozik-a-tranzakcios-illetek-mert-kell-a-penz-a-csaladvedelmi-akciotervre.html

  Sok sikert a családalapításhoz.

 • szocske
  Szerintem neked teljesen mindegy, hogy 40M-ért vehetnéd meg ugyanazt a házat a támogatások árfelhajtó hatása nélkül, vagy a CSOK+asszonyhitellel 60M-ért kapod meg, neked mindkét esetben 40M saját erőre van szükséged.

  Akinek viszont nem mindegy:
  – aki eladja a házat így 20M-val több kerül a zsebébe
  – akinek nincs gyereke (mindegy milyen okból) az is csak 20M-val drágábban tud házat venni
  – az adófizetőknek össze kell dobni a 20 milliót az építési vállalkozók extra profitjára

 • akosh
  @qwer2020 A 14. § szerintem nem használható érvként se pro, se kontra, mivel az a törlesztés felfüggesztéséről beszél csak, az pedig egyértelmű, hogy a felfüggesztéshez új gyerek születése szükséges, a sorszám pedig mindegy.
  Az ikerterhesség említése valóban egy erős érv a ti értelmezésetek mellett, de a szöveg alapján nem látom akadályát, hogy meglévő 2 gyermek mellé születő harmadik esetén ne lehetne egyből beadni a támogatás iránti kérelmet. (Tehát ekkor valóban felesleges a (3) bekezdés. Szerintem nem lenne példa nélküli.)

  A törvényalkotó szándéka egy érdekes kérdés, tekintve a politikusi nyilatkozatokból napról napra kiderülő új, néha egymásnak ellentmondó információkat. Ezért szeretek inkább a hivatalos helyen leírtakra hagyatkozni. És jó lenne, ha nem lenne ilyen kétértelmű a megfogalmazás – talán nem is véletlenül? De hát ezért képezzük a sok jogászt. 🙂

 • akosh
  Elég sok minden elhangzott, de hogy utána mi kerül a törvénybe, az egy teljesen más dolog. Én simán elképzelhetőnek tartok mindkét értelmezés szerinti törvényalkotói szándékot. Nehéz belelátni “a kormány” fejébe, de miért ne gondolkozhatnának úgy, hogy egy házaspár általában 1-2 gyermeket tervez, de minden pénzt megérne, ha az összes házaspár legalább 3 gyereket vállalna. Ebből a szempontból mindegy, hogy a most még gyermektelen párokat próbáljuk arra ösztönözni, hogy 1-2 helyett vállaljanak inkább 3 gyereket, vagy a most 3-4 tagú családokat bátorítunk az 5 tagúvá válásra. Lásd CSOK, ahol a harmadik gyereknél van hatalmas ugrás az összegben: ha egy (beígért) harmadik gyermek 7,4 M Ft-ot “ér”, akkor miért ne érhetne még 10 millióval többet a kormánynak.
  Én egyelőre érdeklődő kívülállóként figyelem az eseményeket. Júliusig belefér még néhány módosító…
 • valaki
  kis fejlemény

  444.hu/2019/03/28/csokkent-volna-a-tranzakcios-illetek-de-kell-a-penz-a-csaladvedelmi-akcioterv

 • krisz
  Na aki erre tudja a választ ne tartsa magába:
  Ha nem vagyunk házasok, de van egy gyerek, majd összeházasodunk és lesz még 2, akkor arra is jár az ingyen 10 milka? Vagy a házasodás utániak számítanak csak, tehát összesesen akkor 4 gyereket kéne összehozni?

  Köszi

 • Anita

  Előbb kell meglennie a hitelnek, aztán a gyerek születése után lehet kéni a hitel elengedést.
 • jami
  Akosh
  Eszerint a 3. új gyerek pont annyit ér, mint 3 új gyerek.
  És azt hogy adminisztralnak, hogy felveszed, van 2 gyerek – azaz máris vissza lett fizetve 30 %?
  Ráadásul így pl. a már 3 gyerekes, 40 év alatti nak ismét 3 gyereket vállalva lehet felvennie VS. 1-2 gyerekesnek kevesebbet.
 • headset

  “Ha nem vagyunk házasok, de van egy gyerek, majd összeházasodunk…”

  Az a gyermek is úgy számít, mintha már a házasságban született volna:
  2. § (1) 1.
  “gyermek: az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti … velük közös háztartásban élő gyermeke…”

  De arról vita van (lásd feljebb), hogy a szerződéskötés előtt született gyermek számit-e valamit vagy semmit.

 • Lala
  hportfolio.hu/gazdasag/munkaugy/mar-csak-egy-kicsit-kell-varni-es-foldonfutova-teszi-a-magyar-embereket-a-berrobbanas.3.318845.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

  Ez egy érdekes cikk és pont ideiillik, mert a bérrobbanás miatt ész nélkül veszik fel az emberek a hiteleket, de a vállalatvezetők meg sötét jövőt látnak és földönfutó embereket. Az szép lesz, ha még ilyen méretes hitel is ott a nyakukon és a pénzt elköltötték, de gyereket meg vállalni kell.
  Nagyon aktuális kérdés, hogy vajon a bérnövekedésnek nem lesz a visszahatása, mert egyébként logikus amit a vállalatvezetők mondanak, még ha egy átlagember ezt úgy éli meg, hogy a szemét nem akar fizetni.
  Amúgy nekem most már 10 éve inkább infláció alatti az emelés, szóval én is csak akkor szembesülök ezzel, amikor jön egy mester és bemond egy brutális összeget a munkára, mert hát csókolom bérnövekedés

 • headset

  “Az mit jelent, hogy a torlesztes szuneteltetese? Nem kell fizetni, de a kamatok azert ketyegnek? … miert nem lehet nagyobb osszeggel torleszteni, ha egy csalad megteheti?

  A kamatok “ketyegnek”, de azt az állam fizeti a banknak. Mivel a 14. § feltételei már teljesültek, ezt a kamattámogatást a házasság megszűnésekor sem kell visszafizetni. De attól kezdve számolják a kamatot. Én úgy olvasom, hogy törlesztési halasztás a házasság megszünése után is érvényes marad, amig le nem telik a három év.

  A szüneteltetés azért is fontos, mert a támogatások csak a fennálló tartozásra vagy annak 30%-ára vonatkoznak.

  A 14. § teljesítése után a hitelt a kamattámogatás visszafizetése nélkül lehet előtörleszteni.

  Ezért úgy lehet a visszatérítést maximalizálni, ha a kölcsönszerződést akkor indítja a pár, ha már jelez a terhességi teszt és a szerződéskötésre 12 hetes lesz a magzat.

 • Joy
  : a munkavállaló rendszerint azért sír, mert kevés a fizetése, a vállalatvezető meg a fizetésemelések miatt. Mindkettőnek ez az érdeke…
  A cikkben a vezetők leginkább a cégcsoportjaik másik telephelyeivel való versengést említik, pedig egymás elől is szipkázzák el a munkaerőt, ugyanis nincs más lehetőségük. Amelyik nem bírja, visszaesik, amelyik igen, az beruház/fejleszt ezután is.
  Úgy tudom, hogy az Audi az átlag 18%-os béremelés elfogadásával az adózás utáni(!) eredményének kevesebb, mint 3(!)%-át forgatja viszza a munkavállalóinak. Ilyen számok valahogy sosem kerülnek szóba hasonló konferenciákon.
 • Zabalint

  A bérrobbanás az olyan, mint Columbo felesége…
 • Matetoth

  Van 3-4 (vagy talán több) 5000+ munkavallalot foglalkoztato gyar itthon. Azokban van partizezer munkavallalo, aki 10 feletti emelest kap.

  Lehety hogy rossz helyen, vagy rosszul dolgozol/ targyalsz.

 • akosh

  Az adminisztrációval ilyen szempontból nem lenne gond, meglévő 2 gyerek után nem kellene semmit adminisztrálni, a 30% ebben az esetben nem játszana, csak majd a 100% a harmadik születésekor.
  A 3 gyerekes hiába vállalna még akárhány gyereket, mivel a törvény nem beszél negyedik, ötödik, akárhanyadik gyerekről.
  Nem mondom, hogy ez a leglogikusabb értelmezése a törvénynek, de a szövegből szó szerint ez is következhetne akár.
 • LSV
  Lehet hogy konkrétan nem, vagy nem egyértelműen írják de verbálisan azt fejezik ki, hogy a hitelt azért adják hogy 3 új gyermek szülessen. A már meglévő 1 vagy 2 benne van a “demográdiai” számmisztikában. Ha megszületik Júli 1 után 3 gyermek akkor lehet lobogtatni a “program” eredményességét, hogy lám a magyar mégis a pénzért szaporodik.
  Akár savanyú is lehetne a szőlő, de nem foglalkoztat, hogy semelyik támogatásra nem voltunk/vagyunk jogosultak, pedig 4 kisgyermekünk van. (A városunkban az állami támogatások mellett kb 12 féle egyéb jól hangzó támogatás van amire pont nem felelünk meg. Mondták is sorryka hogy rossz időben költöztünk, vettünk házat, vállaltunk gyermeket stb)
 • headset

  “Nem mondom, hogy ez a leglogikusabb értelmezése a törvénynek, de a szövegből szó szerint ez is következhetne akár.”

  Ez jól látszik, ha a 19. § összetett feltételeit egyszerűbb szavakra cseréljük:

  19. § (1)
  A szülők a kékszemű
  a) második gyermekük esetén üdvözülnek,
  b) harmadik gyermekük esetén mennybe mennek.

  Egyértelmű, hogy az első gyermeknek nem kell kékszeműnek lenni.

  Ennek ellenére a teljes rendelet logikája úgy épül fel, hogy egymás után adja a 3 kedvezményt a gyerekeknek, de csak ha a szerződéskötés után születnek. Ahol ettől a sorrendiségtől eltérés van azt külön megemlíti. Pl. a magzatoknál vagy az ikreknél. Ezért szerintem a törvényt egészében úgy fogják végrehajtani, hogy csak a szerződéskötés utáni gyerekek számítanak.

  Szomorú, hogy a magyar jogászok egy ilyen lényeges dolgot képtelenek egyértelműen és közérthetően megfogalmazni.

 • Családfő

  Érthetően érintett vagy, de ne engedd magadnak elfogultan értelmezni a törvényt, bármennyire is kellemes lenne az. A július 1. után megszülető gyerekek fognak számítani.
  Ui: már megszületett gyerekek megszületését nem kell ösztönözni 🙂
 • Aleks
  Itt senki nem tud olvasni? Miklós leírta az előző cikkben hogy valószínűleg annyi lesz a hitel amit megkapnál a banktól személyi kölcsönként, vagyis a nettó fizetés 3-4 szerese. Jól néznénk ki, hogyha a közmunkás házaspárokhoz hozzávágnának 10 millió Ft-t.
 • Tamás
  Sziasztok,

  Lenne egy kérdésem, remélem, tud valaki válaszolni:

  A 10 millió Ft-os, 0% kamatú “babváró” hitel és a 10 millió Ft-os, 3%-os CSOK hitel ugye felvehető együtt is, tehát az egyik támogatás igénybevétele nem zárja ki a másikat?

  Köszönöm előre is!

 • Anita

  Felvehető együtt.

 • jami
  Miért is ne lehetne kérni 3 új gyerekre, függetlenül a meglévő gyerekszámtól? Nem valószínű, hogy gyakori eset lenne; de mivel a cél a gyerekszám turbózása, szerintem jönnek majd módosítások, mikor rájönnek, hogy mennyire nem egyértelműek (és pont x jóelvtárs kiesik).

  Nekem a nem eu-s tb sokkal jobban zavarja a szememet, de én nem vagyok nemzethy…

 • Tibor
  Volna egy kerdesem, az igenybevetelhez ugye igazolni kell a biztositasi jogviszonyt. Itt jo EUs jogviszony is, vagy mindenkepp magyar kell?
 • jami
  @Tamás érdekesebb kérdés, hogy a 0%-es hozomány és az “előre vállalt” CSOK kizárják-e egymást.
 • Tamás #2
  jó az EU-s, a lényeg, hogy 3 éve folyamatos legyen.
 • Barclaysux
  Attila, a Barclaycardnak mi baja lehet velem? Gondoltam beizzítok egyet, ha már “ingyen” van, és amúgy is 50 eur bónuszt ígértek a check24-en keresztül most áprilisban. Ehhez képest:

  Vielen Dank für Ihre Kreditkartenanfrage.

  Leider kann die Bank Ihnen die gewünschte Kreditkarte nicht anbieten.

  Lehet a havi bruttó 9000 eurós keresetem nem volt elég? Húzzák le a seggükön akkor a k. kártyájukat.:))))

 • M.Tamás

  “Olvastam, hogy nem lesz teljesen kamatmentes, fél százalék kamata azért lesz. Erről nem tud valaki, hogy ez változhat a futamidő alatt?”

  Az nem kamat lesz, hanem kezességvállalási díj, vagyis az aktuálisan fennálló tartozásod 0,5%-a. (Ez 10 millió forint esetén kb 4000 forint körül lesz az elején). Ahogy fizeted vissza (illetve engedik el második, harmadik gyereknél) a tartozást, úgy csökken ennek az értéke.

 • Viki
  Sziasztok!
  Próbáltam sok helyen utánna olvasni, de eddig sikertelenül. Ezért feltenném itt a kérdésem, hátha van aki tájékozottabb.
  A falusi CSOK és a babaváró hitel nem zárja ki egymást. Működhet hogy két gyerekre igénybe veszem a falusi csokot meg még esetleg a babaváró hitelből is igényelek?
  Válaszokat előre is köszönöm 🙂
 • Tamás #2
  Igényelheted mindkettőt, nem zárják ki egymást, előbb CSOK, utána a hitel. Viszont a hitel (szerintem) nem éri meg hacsak nem terveztek további babákat, hiszen a támogatás a július 1 után született gyerekekre vonatkozik. A babavárót akkor érdemes megigényelni, amikor már a terhesség 12 hetében jársz, hiszen akkor egyből lehet kérni a törlesztés 3 éves szüneteltetését. Ha ezen időszakban újra terhes leszel (esetedben a 4. gyerek), akkor -30% csökken a hitel tőkeösszege, illetve további 3 évig felfüggesztik a törlesztési kötelezettséget.
 • Viki
  Tamás #2
  Köszönöm a válaszod 🙂 Első babát várjuk októberre. Bocsánat, rosszul fogalmaztam. Két gyereket mindenképpen szeretnénk. Ezért gondolkodtam abban, hogy 2 gyerekre a falusi csok és valamennyi babaváró kölcsön. Gondolom valahogy úgy működik mint régen a szocpol, hogy ahány gyerekre tervezzük annyit megadnak előre, vagy csak a meglévő gyerekekre igényelhetem a falusi csokot?