Költség, költség, költség

2019-03-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Balázs kapott befektetési ajánlatot a privát bankárától, azt szerette volna átnézetni velem a végső döntése előtt. Néhány tízmillió forintot szeretett volna befektetni két- három évre, mielőtt ingatlant vennének a pénzből.

A személyes tanácsadója, privátbankára, brókere, hívd ahogy akarod, négy befektetési alapot ajánlott neki, három nagy magyar alapkezelőtől és egy ismert és sokkal által forgalmazott külföldi alapkezelőtől.

Megnéztük a négy alap befektetői tájékoztatóját, vagy KID, régebbi nevén KIID-jét, abból derülnek ki azok az információk, amik ritkán hangzanak el egy-egy befektetési tanácsadás alkalmával.

Az első alap tájékoztatójában ezt írták a költségekről:

20 millió forintnál a jegyzési díj akár 1,05 millió forint, ez a közvetítő haszna. (Plusz sok helyen az éves díjból is osztanak vissza az értékesítésben résztvevőknek). Ha régebben szörnyülködtél a unit linked biztosítások ügynöki jutalékán, láthatod, gyakran a befektetési alapok jutaléka sem sokkal marad el mögötte. Sőt.

(A maximális költséget nem muszáj levonnia a forgalmazónak, de megteheti.)

Az éves költség 1,92%, ez megint csak közel négyszáz ezer forint évente, három év alatt újabb 1,2 millió forint.

S hogyan állunk a kockázattal? Ne felejtsük el, néhány év múlva várhatóan ingatlant szeretnének venni belőle, nem lenne baj, ha nem kevesebbet érne a befektetés, mint ma.

Hűha. Ennél kevés kockázatosabb termék van a piacon. 2016-ban -12,2% volt a hozam, amit az elmúlt két év nullára tudott kihozni. S nem beszéltünk még a devizakockázatról sem, amire szintén oda kellene figyelni.

A másik, a privátbankár/befektetési tanácsadó által ajánlott befektetési alap kockázati besorolása szintén hatos(!!!!), a költsége az alábbi:

Itt van két ügyes trükk, amire érdemes odafigyelni.

Az első, hogy a nagy pénzt nem induláskor vonják le, amikor esetleg egyből feltűnik a befektetőnek, hanem csak visszaváltáskor. A vásárlás csak 3 ezer forint.

De mivel egyszer úgyis vissza fogod váltani, pont ugyanannyi a költsége. Ugye egyszerű matematika: mindegy, hogy mikor buksz 5%-ot, az elején vagy a végén, ugyanannyi lesz a vége: 20 millió forintnál egymillió forint jutalék. (Az elvonás maximum ennyi, a forgalmazóra van bízva, mennyi lesz. De azért sok illúziód ne legyen.)

További trükk a sikerdíj. Ha az alapkezelő túl tudja szárnyalni a diszkont kincstárjegy hozamát, megtartja az elért hozam ötödét is. A diszkont kincstárjegy hozama jelenleg kemény nulla százalék. Természetesen, ha még a nulla százalékot sem sikerül hozni, a buktát megtarthatod 100%-ban, csak a haszonra tart igényt az alapkezelő.

Ja és persze ezen túl még az éves 2,12%-ra is.

A harmadik alapon vajon mennyit keres a személyes befektetői tanácsadónk?

Ez nem semmi. 5% vételi díj plusz 3,5% visszaváltási díj, 3,5% átváltási díj, 2,15% alapkezelői díj minden évben és még sikerdíj is van. (Mondjuk annyival korrektebb, hogy itt nem 0%-os diszkont kincstárjegy a sikerdíj benchmarkja.)

Ez mit jelent? Akár 8,5% adás-vételi jutalék és 6,5% alapkezelői díj három évre. Neked mi fog maradni ilyen költségek mellett?

Milyen lehet a kockázata, hiszen az ügyfelünk kockázatkerülő és ingatlanra gyűjti a pénzt?

Hoppá.

S vajon a negyedik ajánlott alap olcsóbb lesz?

Hát, nem éppen.

Balázs hatvanmillió forint körül akart befektetni, néhány évre.

Elment egy befektetési tanácsadóhoz, aki ajánlott neki négy terméket. Ezek közül egyik sem való neki, mert a négyből három nagyon, vagy durván nagyon kockázatos.

Csak vételi jutalékra kifizetett volna 3-4 millió forintot, plusz évente 1,2 millió alapkezelői díjat. S ami még rosszabb, az ajánlott befektetés tökéletesen alkalmatlan a befektető kockázattűrő képességéhez és a céljaihoz, hogy várhatóan néhány év múlva ingatlant venne.

Meg kell hogy értsétek, a befektetői tanácsadók nem érted élnek, hanem belőled.

Nem olyat ajánlanak, ami neked jó, hanem ami nekik.

Látványos, hogy csak olyan alapok kerültek a kiajánlott portfólióba, aminek 5% vagy felette van a forgalmazói jutaléka. Léteznek ennél sokkal kisebb értékesítési jutalékkal rendelkező alapok is, még tévedésből sem ajánlott olyan alapokat. Nagyon úgy tűnik, az elérhető jutalék fontosabb volt az ügyfél kockázattűrő képességénél és az ügyfél pénzügyi céljainál.

Remélem, te már nem fogod elkövetni azt a hibát, hogy megbízol ellenőrzés nélkül valakiben, aki abból él, hogy neked minél drágább terméket adjon el.

Ja, és még valami: Most már ugye azt is tudod, miért akarja átrendeztetni a befektetési tanácsadód a portfóliódat évente legalább kétszer? Igen, azért a kétszer újabb öt százalék jutalékért.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram