Bankszámlanyitás Szlovákiában

Újra nagy sláger a külföldi bankszámlanyitás, bár hozzátenném, sok esetben nincs túl sok értelme. Néhány (tíz)ezer eurót otthon is tarthatsz, azért kár számlát nyitni drága költségért máshol, ennél lényegesebben több pénzt pedig nagy pazarlás nulla százalékos kamatozás mellett bankszámlán tartani.

De mindegy, sokan szeretnének bankszámlát nyitni a magyar határok túloldalán.

Zoli Szlovákiában nyitott most számlát, volt olyan jó, hogy leírta a tapasztalatait. Következzen az ő levele:

A 2022. március eleji, Bankszámlanyitás külföldön poszt kommentjeit augusztusban végigolvasva én azt szűrtem le magamnak, hogy Budapesten élve (autó nélkül) Ausztriában nincs nagyon értelme próbálkoznom eldugott burgenlandi bankfiókoknál, hogy eurós bankszámlát nyithassak. Viszont Szlovákiában a kommentek három ingyenes EUR számlát kínáló bankot is említenek. Rákeresve ezen bankokra, azt találtam, hogy a 365.bank és az mBank csak szlovák nyelvű felületettel rendelkezik, míg a Fio Banka angol nyelvű internetbank és mobilapplikáció felülettel is várja az ügyfeleket.

Így végül bepróbálkoztam a Fio Banknál, méghozzá a legegyszerűbb módon: semmi előzetes e-mailezgetés vagy telefonálgatás, hanem megnéztem, hogy a legközelebbi bankfiókjuk Révkomáromban van, és augusztus közepén odautaztam nyitvatartási időben (délben egyórás ebédszünet lehetséges). Az óvárosban található bankfiók kicsi, két ügyfélfogadó asztal, egy pénztár, de összesen csak egy banki alkalmazott volt bent (még biztonsági őr sem volt), aki nagyon jól beszélt magyarul.

Csak annyit mondtam, hogy Magyarországon élő természetes személyként szeretnék bankszámlát nyitni, és ő bármiféle akadékoskodás nélkül, félóra alatt meg is nyitotta nekem a számlát, majd átment a pénztárba, ahol átvette a készpénzes befizetésemet, másfél héttel később pedig a budapesti lakcímemre megérkezett a bankkártya is. (Bankszámlanyitáskor 10 EUR-t be kell rakni, ezt elkülönítve tartják nyilván a folyószámla kimutatásokban is.)

A Fio Banka cseh alapítású bank, eredetileg netbróker szolgáltatásból (ebben már van magyar üzletáguk is) terjeszkedtek a bankszféra felé, teljesen ingyenes EUR számlacsomagot kínálva: se havi számlavezetési díj, se kártyadíj, sem tranzakciós költség, még a pénztári készpénz befizetés is ingyenes. Ami kockázat lehet: a Fio Banknak nincs saját ATM-je, és bár ők nem számítanak fel költséget az eurózónában bármelyik bank ATM-jéből való készpénzfelvételre, írásbeli kérdésemre leírták, hogy arra nincs ráhatásuk, hogy ha az adott ATM (vagy POS terminál) üzemeltetője költséget számol el az ATM (vagy POS terminál) használatáért.

(A számlanyitás óta eltelt egy hónapban a kártyával vettem már bécsi metrójegyet automatából és fizettem osztrák szálláshelyet internetes foglaláskor, ezek mind ingyenesek voltak, akárcsak az utalás a szlovák EUR számlámról a magyar EUR számlámra.)

A bankszámlát megnyitó alkalmazott felhívta a figyelmemet, hogy a bankkártyahasználat csak akkor lesz teljesen ingyenes, ha aktiválás után legelső alkalommal egy szlovákiai ATM-ből készpénzt veszek ki vagy egyenleget nézek meg. Minden egyéb első alkalmas esetben (pl. vásárlás) a rendszerük automatikusan beállít egy 0,30 EUR tranzakciós költség elszámolást a bankkártyás fizetésekre, és ezen utólag csak személyesen, bankfiókban lehet változtatást kérni.

Nekem sikerült ezt is kipróbálnom, mert a bankkártya megérkezése után (augusztus végén) Párkányban egy CSOB (exOTP) ATM-ben előbb egyenleget néztem, majd öt perccel később a pár méterrel arrébb lévő DM üzletben egy próbavásárlást is megejtettem, de sajnos a Fio Banka valamiért a vásárlást érzékelte az első tranzakciónak, és ezért rögtön fel is számította a 0,30 EUR-t. Ezt e-mailben is megírták nekem, amikor jeleztem nekik ezt a problémámat, úgyhogy végül (mivel útba esett), szeptember közepén betértem a Pozsony belvárosi bankfiókba, és ott elintéztem a javítást, most már ingyenes a bankkártya használatom is. (dombornyomott Mastercard)

Másik fontos dolog, hogy az angol nyelvű netbank és mobilapp felület mellett nincsen angol nyelvű szerződés, hanem minden papírt szlovák nyelven nyomtattak ki (a szlovákiai bankhonlapról letölthető hivatalos dokumentumok is csak szlovák nyelvűek), de a révkomáromi banki alkalmazott magától, illetve kérdéseimre is mindent készségesen elmagyarázott magyarul, hozzátéve persze, hogy ez nem hivatalos fordítás a részéről (tehát jogilag nem releváns a magyar nyelvű szóbeli tájékoztatás, csak a szlovák számít annak).

A pozsonyi belvárosi bankfiókban két alkalmazott volt, mindketten tudtak angolul. (Egyébként a Google Translate szerintem egész normálisnak tűnően fordítja magyarra a szlovák nyelvű banki szövegeket.)

A révkomáromi banki ügyintéző elmondta, hogy telefonon és e-mailben ne keressem őket, hanem szigorúan mindig a netbank vagy mobilapp belső üzenetküldő rendszerében írjak a banknak (szlovákul vagy angolul), amire ők már e-mailben válaszoltak nekem (meglepő módon magyarul, noha én angolul írtam nekik a belső üzenetet). E-mailben és a netbankban rendszeresen kapok szlovák nyelvű körleveleket, pl. ÁSZF változásról, de ezek sokszor csak az üzleti bankszámlákra vonatkozó körlevelek.

Ennyi a tapasztalatom a Fio Bankával, nekem megérte EUR számlát nyitnom náluk.

Share

71 hozzászólás

 • tumpara
  “Én azt nem értem, hogy aki tényleg fél ettől az miért nem a kiköltözést tervezi extra tempóban.” – Asd

  Ki mondta, hogy nem tervezem? 🙂 Egy külföldi brókerszámla az első és legegyszerűbb lépés, a többi némi időt igényel (nem mindenki IT-s). Kockázatot nem akkor kezelünk, amikor bekövetkezik az esemény, hanem jóval előtte. Akinél még nem szólalt meg a vészcsengő, majd utolsóként kapcsolja le a villanyt. 🙂

 • Moltiszanti
  Ami miatt én a fional nyitottam annak elsősorban az az oka, hogy minden ingyenes és költségmentes. Ha valaki az Eurojat dollarjat…egyeb valutáját mozgatni is szeretné, akkor ez nagyon nem mindegy!
  Itthon a gatyajat is kifizeti ezeknek!
  A leírás teljesen pontos, egy apró dologban van más tapasztalatom.
  Mi semmit sem fizettünk be, nem kellett és hetekig állt a számla mínusz 10 eurón, nem reklamáltak érte.
  A bunqrol is jó tapasztalatom van bár nem túl hosszú a kapcsolatunk.
  És ha már van wise, revolut és bunq akkor legyen már egy igazi bank is ahová bemehet az ember a bankfiókba és a kedves DF monogramu magyar hölgynel tud számlát nyitni a szlovák bankfiókban. Bankkártya nekem nem is kellett, minek 6.nak? A holgy szerint kiszamolo poszt nélkül is rengeteg magyar ügyfelük van! Ezekkel a kondíciókkal nem csoda!
 • gaborr
  itt van beállítva direct debit:
  wise.com/account/direct-debits
  ha pénzt akarok rakni a tasty számlámra, akkor a tasty oldaláról kell indítani egy beszedést, nem a wise-tól, és levonja a számláról a megfelelő összeget pár nap alatt.

  az hogy esetleg engem mikor fog ledobni, nem tudom. 🙂

  ja… az ilyen trustpilotos kommenteknek annyit hitelt adok mint az állandó revolutos zárolásos kommenteknek. úgy gyilkolják egymást a fintechek és bankok, úgy próbálják besározni a másikat anonim módon, ahogy csak tudják, hogy maguknak több felhasználót gyűjtsenek.. az agyhalott userek kommentjeiről nem is beszélve..

 • Nagy Peter
  @gaborr tastyworks + wise = Sehogy. A Tastyworks helpjében külön rész van arról hogy Wise és Revolut beutalást nem fogadnak el.

  Sőt még 30 USD sztornó díjat felszámolhatnak ha megpróbálod.

  support.tastyworks.com/support/solutions/articles/43000458750-transferwise-and-revolut

 • Numida
  “Arra, hogy egy magyar államkötvényt nem fog visszafizetni az állam, arra 0 azaz nulla esély van – linkeljen be bárki bármilyen elemzést ami ennek az ellenkezőjéről szól, s nem fórumos gipsz jakab hozzászólás”

  Nem az a lényeg, hogy te mennyire hiszel Jaksity György és mások mediatizált nyilatkozatainak, hanem hogy a MÁK-ba fektető emberek kellően nagy hányada mit hisz el ebből. Ha az ilyen hírek hatására most év végéig kellően sok ember kellően nagy összeget vesz ki (menekít ki) a MÁK-ból (és nem hoznak más emberek új befektetéseket), akkor ez is bedöntheti a Magyar Államkincstárat, vagy az Állami Adósságkezelő Központot, és ezeken keresztül a magyar államháztartást. Ezt hívják önbeteljesítő jóslatnak. Én ettől félek, nem a MÁK (NER) fizetési hajlandóságától.

 • t
  sziasztok,

  3 eve elek szlovakiaban mo-rol felkoltozve, ceget alapitottam itt. a fio bank egy tok jo lehetoseg, viszont szamitasba kell venni, hogy egyre kevesebb bank nyit mar kulfolfdi cegnek vagy maganszemelynek bankszamlat. mint ahogy az ausztriai cikkekdbe is volt itt is minden kulfoldi eltunik egy ido utan es a legtobb bank mar csak akkor hajlando nyitni szamlat ha van itteni cimed. a fio bank egy udito kivetel. ha jol tudom meg a tatra bank ami nyit cegeset is kulfoldieknek, a tobbi mar ceges szinten is csak akkor ha nagyon jo szamokat produkalsz

 • Dmitrij Uszitovics
  Nem tudom, mi ez a bankkártya-mizéria. Utald be róla az eurót Wise-ra és használd a Wise bankkártyáját eurós fizetésekhez. Nem kell ilyen rejtett banki költségektől rettegni folyton.
  (Slusszpoén: legutóbb a Wise jelezte emailben, hogy a forint körülötti bizonytalanságok miatt emelni fogják a forint tranzakciók költségeit – akár váltás, akár átutalás. Tapsvihar és ováció a magyar gazdasági csodának!)

  : igen, Beneš-dekrétumok máig érvényben, továbbá kettős állampolgárság elleni törvény, illetve nyelvhasználatot korlátozó jogszabályok. Mindez nem lenne, ha nem csak szavazótábornak néznék a külhoni magyarságot politikusaink.
  Egyébként nem csak azt sérelmezem, hogy Szlovákiában nagyjából meg se szabad szólalni magyarul. Régi vesszőparipám, hogy szomszéd vice versa nem beszéli a szomszéd nyelvét Közép-Európában, mert „utálni kell” egymást.

  (A többiektől elnézést az OFF miatt.)

 • Bankszamla Azsiaban
  Szerintem ha mar kulfoldon nyit valaki szamlat, akkor nem erdemes a szomszedos orszagban tenni mindezt, hiszen a geopolitikai kornyezet nagyon hasonlo. Akkor mar megfontolando egy tavolabbi orszag, ami jobban fuggetlen mondjuk a (Kozep-)Europai tortenesektol.
  Emiatt en peldaul Malajziaban nyitottam bankszamlat.
 • videkrol-jott-ember

  Wise-t vagy revolut-ot hasonlot nem fogadnak el, a Currencyfair mukodik.
  Nagyobb osszegnel eri meg, mert van valtasi dijuk, es menet kozben a kozremukodo bankok lecsipnek $20-25 dijat, ennyivel kevesebb fog megerkezni az utalasbol.
  Masik megoldas IB szamlarol a TW-re kiutalni, ez talan olcsobb valamivel, errol nincs tapasztalatom.

 • Husz János Puszita
  Ha valakinek van ilyen tapasztalara Svájcban, esetleg Szlovéniában írja meg légyszi.
 • Dori11

  A svajci bankok nem igen nyitnak kulfoldi maganszemelynek svajci lakcim/munkahely nelkul szamlat, kiveve ha vab minimum 250.000 EURod.. akkor mar szoba allnak veled.
 • peti
  A fio banknál úgy látom, értékpapír kereskedés is van. Az Erstéhez került és ezáltal megdrágult RC helyett lehet ez alternatíva? A magyar nyelvű PDF elég sovány, fio.hu/docs/hu/priloha_cennik_HU.pdf
  ami engem érint, az az, hogy az európai piacon való elektronikus vásárlás ingyenes. Gondolom, TBSZ nincs, de havidíjat sem látok, meg a befektetővédelem összegét sem.
 • gaborr
  igen tudom, hogy van ez a cikk, nem tudok ide screenshotot beilleszteni, de hidd el, hogy nekem működik a direct debit (ACH), össze van linkelve a wise-os accountommal. Igaz, utoljára múlt augusztusban vettem ki pénzt, és múlt szeptemberben juttattam be.

  currencyfair-el az a problémám, hogy azok csak akkor utalnak tovább, ha történt deviza konverzió (egy időben annélkül is ment). tehát ha usd-t utalsz be, nem tudsz usd-t továbbutalni, ráadásul még drága is a wiretransfer. a currencyfair árfolyam meg nem annyira baráti mint a wise, vagy revolut.

  keresd a dukascopy.bank-t svájcot illetően.

 • Gary

  Ehhez én kis hal vagyok, mint szerintem itt a legtöbben.
  200 000 likvid USD felé megéri elkezdeni gondolkodni ezen, de nagyon nem tartok ott.
  Illetve honnan tudod, ki marad elég stabil a jövőben? És mi garantálja, hogy hozzá is férsz majd a pénzhez, ha kell? (Mármint geopolitikai skálájú események után?)

  Európának lehet, hogy vannak problémái, de valahogy Magyarországnak több, súlyosabb és félelmetesebb van, mint a kontinens többi részének. Ezektől távol lenni pont elég első körben.


  A kettő meg ott ér össze, hogy van az a dakota közmondás, hogy a bizalom gyalog érkezik és lóháton vágtat el. A NER nagyon sokat tett az utóbbiért.

 • Csaba
  Nyissatok számlát Dubaiban, ha már…. Főleg cégnek!
  Nulla adó, nincs könyvelési kötelezettség, mi kell még?
 • Horvát Feri
  erről van tapasztalat? Röviden írnál róla?
 • Csingilingi
  Jó ötlet a szlovák bankszámlanyitás. Öööö, várjunk csak?

  index.hu/gazdasag/2022/09/28/szlovakia-energia-veszelyhelyzet-unios-tamogatas-tobbletado-eduard-heger/

 • Makk
  A Bank of England már lazít? Lehet hogy nem sokára az USD (és CHF) a GBP-nél is erősebb lesz? news.sky.com/story/bank-of-england-takes-action-to-restore-orderly-market-conditions-after-mini-budget-panic-12706827
 • Csaba
  @Horvát Feri
  Személyes tapasztalat nincs, egy haveromnak van éppen folyamatban az ügyintézés.
  Az egyszerűbb módja, ha az Emirátusokon belül nem akarsz üzleti tevékenységet végezni, csak azon kívül. Ez “olcsóbb” is, nagyjából 4000 Eur az ára. Vannak cégek itthon, akik intézik. Kiutazni csak akkor kell, ha bankszámlát is akarsz nyitni ottkint. Ehhez muszáj egyszer ott lenni személyesen.
  Én is gondolkodom rajta. Ottkint nulla az adó, nem írnak elő kötelező könyvelést, és magyar szemmel hihetetlenül támogató az egész közeg.
  Jobban menő volt katások is észrevették már a lehetőséget állítólag. Főleg a szabadúszók, akik ugyebár az egész világnak dolgozhatnak bárhonnan.
  Nekem itthon van Kft.-m, még nem teljesen világos nekem, hogy ezt meg lehet-e oldani ottani céggel, vagy nem. Rajta vagyok a témán.
 • Dorka
  Osztrák alternatíva: a héten nyitottam Kismartonban számlát, magyar lakcím, magyar munkahely, semmi probléma nem volt ezzel. Az első évben a netbankot használva minden ingyenes, megtakarítási számlán a kamat szinte semmi.
 • Számok tükrében
  Sziasztok! Komolyan kérdezem, hogy mi a véleményetek, ha valuta mellett értékes ékszert is veszek. Mondjuk, 200.000-ft-ért /darab gyűrűt. Aztán ha futni kell, akkor felhúzom az ujjaimra. Papírt adnak mellé, a karátokról, meg eredetéről.
  Köszi szépen.!

  Az ékszer max. 30%-a a nyersanyag, 70%-a a fazondíj. 100%-ért veszed, de csak 30-50%-on tudod eladni, ha szerencséd van. Gyémántot meg ötödáron.

  https://kiszamolo.hu/fektessunk-be-gyemantba-es-dragakobe/