Zöld lakáshitel

2021-07-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os éves kamattal. A hitelösszeg maximuma 70 millió forint. A hitelt legalább BB energetikai besorolású ingatlanok vásárlására lehet fordítani.

A hitelt némileg értelmetlenné teszi, hogy a sokadik hosszabbítás után jövő év közepétől eleve nem lehet ennél rosszabb besorolású ingatlanra használatbavételi engedélyt adni. Az eredetileg kitűzött dátumot figyelembe véve már két éve se szabadott volna elkezdeni olyan építkezést, ami nem felel meg ennek az energetikai besorolásnak.

Ez a hitel ezelőtt tíz évvel még ösztönözte volna az energiatakarékos ingatlanok építését, jelenleg csak újabb felesleges olaj lesz az ingatlanpiac tüzére, hiszen nem is épülhet BB-nél rosszabb besorolású ingatlan.

A hitelkamatok várható emelkedése hűtötte volna a keresletet, de ezt nem tudták tétlenül nézni, kellett egy újabb "ösztönző" az adófizetők kárára, hogy továbbra is 120%-on pörögjön az ingatlanpiac.

(Ha már mindenképp az építőipar lángjaiba kell mindenáron további olajat önteni és tényleg az ország zöldülése lenne a cél, több értelme lett volna a régi, rossz energetikai épületek felújítására adni kamatmentes hitelt annak, aki legalább öt éve ott lakik, hogy ne a befektetőkhöz vándoroljon ez a pénz is.)

Az elmúlt 10 évben csak két országban nőttek jobban az ingatlanárak, mint nálunk, ezen belül viszont a 2015 és 2020 közötti időszakban senki még csak a poros lábunk nyomába sem ért az ingatlanáremelkedések területén. (De ennek semmi köze semmilyen állami beavatkozáshoz az ingatlanpiac területén, csak így alakult, véletlenül.) Mindeközben a 2010-2015-ös árcsökkenésben több ország is megelőzött minket, tehát nem arról van szó, hogy túlságosan leestek itthon az árak és csak az korrigált volna vissza a következő öt évben.

Hozzátéve az inflációt (szintén elsők voltunk benne egész Europában az elmúlt tíz évben), a hazai lakosok még nagyobb sokként élték meg az áremelkedést. (A táblázatban található árváltozásból már kivonták az adott ország normál inflációját, ezért hívják "deflated" árváltozásnak. Vagyis ez a normál infláció feletti vagy alatti árváltozást mutatja az ingatlanpiacon.)

A képek kattintásra nagyobbak lesznek.

Jó, jó, de Észtországban csak jobban emelkedtek az árak tíz év távlatában és Lettország is ott liheg a nyakunkban, nem?

De. Csak érdemes egy pillantást vetni a fizetések változására is az elmúlt tíz évben:

Míg Észtországban a fizetések közel 2,2-szeresére nőttek tíz év alatt, Lettországban is bőven megduplázódtak, nálunk csak 44%-kal lettek magasabbak a fizetések.

(Ha sírni van kedved, érdemes megnézni a táblázatban, hány országban keresnek kevesebbet, mint itthon és milyen messze vagyunk az uniós átlagtól. A kormánynak oly kedves családi adóvisszatérítés mellett is a kétgyerekes családok esetén is a negyedik legrosszabb hely a miénk, Litvánia egy hajszállal csúszott mögénk, viszont a vásárlóerőt is figyelembe véve még rosszabb a helyzet. Az igazság az, hogy a harmadik legszegényebb ország vagyunk a fizetések tekintetében és ez semmit nem javult az elmúlt tíz évben. Az uniós fizetési átlag ugyanúgy kétezer euróval nőtt tíz év alatt, mint az itthoni fizetések. Igaz, a borzasztó alacsony bázis miatt ez a növekedés százalékosan jobban mutat a magyar adat mellett.)

S mennyit kell dolgozni egy újépítésű, 70 nm-es lakásért a különböző országokban? A magyar 5%-os áfa sokat segít a magyar helyezésen, (anélkül 10,5 évet kellene dolgozni egy ilyen lakásért), de ennek ellenére sajnos uniós szinten szintén az élbolyban végzünk drágaság szempontjából. (RS Szerbia rövidítése, IL Izraelé.) Ja és itthon a legdrágább a lakáshitel is Románia után a vizsgált uniós és nem uniós országok közül, a 4,1%-os átlagos kamat bő duplája a többi ország átlagának. Ami viszont jó hír, hogy itthon az egyik legalacsonyabb a lakáshitel miatti eladósodottság mértéke.

Röviden összefoglalva, úgy kellett ez a hitel a magyar ingatlanpiacra, mint törött szárnyú bagolynak az erdőtűz, de ha újépítésű ingatlant veszel október után, mindenképp használd ki a lehetőséget.

Previous Post
Az aranybörtön

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram